USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner

16
1903
Nord stream 2 191221. Bild Shutterstock och Pål Steigan.

Ett dominerande inslag i USA:s ”frihetliga” utrikespolitik är olagliga sanktioner mot stater, företag och privatpersoner som för en självständig politik och inte agerar i linje med USA:s intressen. Det gäller länder som Iran, Syrien, Ryssland och företag som Huawei. Senast (?) hot mot Turkiet om sanktioner om de köpte ryska försvarssystemet SS-400. här.Och nu nära allierade Tyskland.

Der Spiegel

Inledningsvis kan nämnas att Der Spiegel har en läsarenkät mot slutet av artikeln på nätet. I denna menar 77 % att det inte är farligt för Tysklands säkerhet att lägga ut Nord Stream 2 medan 12 % anser det vara farligt bland 61 000 röstande på nätet. 

Der Speigel skrev kl 04.30 i morse (utdrag).


Der Spiegel: USA inför sanktioner mot Nord Stream 2

USA vill stoppa Nord Stream 2-gasledningen strax före färdigställandet och trots Tysklands motstånd har de infört sanktioner mot de berörda företagen. USA: s president Donald Trump undertecknade ett beslut vid Andrews Air Force-basen nära Washington på fredag ​​kväll. Sanktionslagen mot Nord Stream 2 är en del av ett budgetpaket – och trädde i kraft med Trumps underskrift.

De amerikanska straffåtgärderna i ”lagen för skydd av Europas energisäkerhet” riktar sig till de operativa företagen för de högt specialiserade fartygen med vilka rören för rörledningen läggs genom Östersjön. Washington hävdar att Tyskland blir beroendee av Moskva pga.

Den amerikanska regeringen har nu 60 dagar på sig att sammanställa en lista över namnen på de företag som berörs. USA införde också sanktioner mot TurkStream-ledningen, som går från Ryssland över Svarta havet till Turkiet .

Två senatorer påekar: USA: s sanktioner för Nord Stream 2 kan drabba särskilt det schweiziska företaget Allseas. Om Allseas bryter mot sanktionerna ska alla som tillhandahöll fartyg för att lägga rören straffas. Personer som drabbats skulle förbjudas att komma in i USA. Allt ägande av Allseas i USA skulle frysas. Detta skulle också påverka tillgångarna i Allseas USA.

Företaget allses meddelade sedan tidigt på lördag morgon – ”i väntan på beslutet” – på sin hemsida i ett kort uttalande om att det initialt skulle avbryta rörledningsarbetet.

Innan lagen undertecknades hade Kreml klargjort att man inte väntade att utläggning av rörledningen från Ryssland till Tyskland skulle förhindras.

Nord Stream 2 förväntas leverera gas från Ryssland till Tyskland genom att kringgå Polen och Ukraina från nästa år. Enligt Nord Stream 2-konsortiet har hittills lagt ut mer än 2 100 kilometer av rörledningen i Östersjön. Cirka 300 kilometer saknas fortfarande.” (Slut på artikeln i Der Spiegel).

Tyskland reagerar starkt.

Sveriges Radio rapporterar kl 16.45 idag ”Förbundskansler Angela Merkels talesperson, Ulrike Demmer, fördömer nu på förmiddagen sanktionerna. Hon sa att det är ett slag mot europeiska och tyska företag och utgör en inblandning i interna angelägenheter. Ryska Gazprom väntas nu se sig om efter andra företag som kan ta vid där avhopparen Allseas slutade, men det innebär med all sannolikhet stora förseningar för projektet.” Även socialdemokraterna reagerar mycket starkt. Det nämns att USA:s sanktioner försämrar relationerna mellan USA och Tyskland.

Relaterat.
Opinion i Tyskland för mindre beroende av USA. Ökat missnöje med USA:s sanktionshot för Nordstream 2.
USA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!

Föregående artikelOpinion i Tyskland för mindre beroende av USA. Ökat missnöje med USA:s sanktionshot för Nordstream 2
Nästa artikelBra att försvarsminister Mattis avgår. Bör Hultqvist avgå?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

16 KOMMENTARER

 1. Man undrar ju hur länge gangsterpacket i Washington kan föra Tysklands folk bakom ljuset? Det är otroligt hur djupt den löjliga USA-propagandan sitter i hos folk i hela västvärlden! I USA valde folk Trump för att han skulle rensa upp i träsket i Washington…Var det bara fromma förhoppningar hos väljarna?…Trump är nog dessvärre lika maktlös mot ”Deep State” som alla hans företrädare som försökt rensa upp. Om Trump vinner nästa val så kanske det stora kriget skjuts upp fyra år till, men vad händer efter det?

 2. Även om man inte gillar sanktionerna, ja inte gillar Trump, så skulle jag vilja ha förklarat för mig rubrikens ord om att sanktionerna skulle vara ”olagliga”.

  • I den sakkunniga boken ”Lagen mot krig” finns i kapitlet ”Sanktionerna och folkrätten” av juristen Per Boström står exempelvis på sida 45 ”Sanktioner som går utöver de av säkerhetsrådet beslutade är olagliga, eftersom de innebär ett brott mot FN-stadgans kollektiva säkerhetssystem.”

   • Byggandet av Nord Stream 2-rörledningen kommer att slutföras trots hotet om USA: s sanktioner eftersom europeiska länder har ett
    tydligt ekonomiskt intresse i projektet, sa den ryska utrikesministern Sergey Lavrov i en TV-program som sändes på söndagen. ”Det [projektet] kommer att slutföras trots alla dessa hot. För det första är jag övertygad om att européerna förstår deras kommersiella intresse. För det andra är de intresserade av att säkerställa långsiktig energisäkerhet. Och för det tredje har de naturligtvis förnedrats. Vi har hört uttalanden, inklusive från Berlin, som visar att våra europeiska partners fortfarande har en känsla av värdighet, ”sade Lavrov i programmet” The Big Game ”som sändes av Rysslands Channel One.
    Lavrov försäkrade att Nord Stream 2-pipeline kommer att vara klar precis som TurkSteam, som är inställd på en fullständig lansering om två eller tre veckor. Han sade också att Ryssland definitivt kommer att svara på nya amerikanska sanktioner mot den och kommer att ta hänsyn till dem när man bygger förbindelser med Washington. ”Vi kommer att svara på sanktioner, men på ett sätt som inte skadar oss själva. Men vi kommer att svara med fasthet.
    https://sputniknews.com/world/201912221077719159-nord-stream-2-pipeline-will-be-built-regardless-of-obstruction-by-us–lavrov/

    På fredagen undertecknade USA: s president Donald Trump lagen om nationell försvarsautorisation på 738 miljarder dollar som innehåller sanktioner mot gasledningarna Nord Stream 2 och TurkStream tillsammans med en rad andra åtgärder. På lördagen sa det amerikanska finansdepartementet att sanktionerna redan hade trätt i kraft och krävde ett omedelbart stopp för rörinstallationer för dessa projekt.
    Nord Stream 2-projektet är ett joint venture mellan Rysslands Gazprom och fem europeiska företag – Frankrikes ENGIE, Österrikes OMV, UK-Dutch Royal Dutch Shell och Tysklands Uniper och Wintershall. Projektet omfattar konstruktion av två rörledningar med en total kapacitet på 55 miljarder kubikmeter gas per år från den ryska kusten via Östersjön till Tyskland.
    Ukraina motsätter sig aktivt Nord Stream 2 och fruktar förlusten av intäkter från transitering av rysk gas via dess territorium. USA har kallat projektet politiskt och hotar energisäkerhet i Europa. Ryssland har upprepade gånger uttalat att Nord Stream 2-projektet är rent kommersiellt och konkurrenskraftigt och har visat att det inte innebär upphörande av transitering av rysk gas genom Ukraina till EU.

    • Den här kampen vinner Ryssland. Det säger mitt förnuft och logik.
     Som jag ser det har USA gått in i den här marknadsstriden som dåliga förlorare.
     Hur tänkte dom där egentligen?
     Jag är förvånad. USA:s strategier brukar väl vara smartare än så?

     Ryssland är underskattat. Det måste vara därför angripare alltid sprungit på pumpen?

     Ibland liknas Ryssland vid en björn.
     Utåt sett lite dum men väldigt slug. Samt kan försvara sig om nöden kräver det.

 3. Ur Epoche Times, 21Dec 2019
  ”Även Ryssland kritiserar kraftigt USAs sanktionerna. USA med statsskulder på över 22.000 miljarder US Dollar har alltså för avsikt att förhindra länder med välordnade statshushåll från att vidareutveckla ekonomi och handel. Det skrev talaren för det ryska Utrikesministeriet Maria Sacharowa på Facebook. Hon tillade: ”Snart får vi väl order om att sluta andas .”

  https://www.epochtimes.de/politik/deutschland/bundesregierung-verurteilt-us-sanktionen-gegen-nord-stream-2-als-einmischung-2-a3104770.html

  ”Auch Russland kritisierte die US-Sanktionen scharf. Die USA mit einer öffentlichen Schuldenlast von 22.000 Milliarden Dollar wollten damit „solvente Länder“ daran hindern, ihre Wirtschaft zu entwickeln, schrieb die russische Außenamtssprecherin Maria Sacharowa auf Facebook. „Bald fordern sie uns auf, mit dem Atmen aufzuhören.“

 4. Avståndet.
  Även om USA upplever sig utestängda i konkurrensen om naturgasleveranser till Tyskland och övriga Europa kan jag undra hur de hade tänkt sig att få naturgasen över Atlanten?

  Efter hastigt tittat på en karta finner jag avståndet uppskattningsvis tjugo gånger så långt till USA som mellan Ryssland och Tyskland.
  Och då är Nordstream 2 inget litet projekt.

   • Usch, gillar inte sånt där.
    Kan inte ens tänka mig åka med en buss med det där gasbehållarna på taket. Inte så länge sedan en sådan buss exploderade i Stockholm.
    Men fartyget du visar.
    Varför sätta upp sådana måltavlor för terrorattentat och vad de skulle kunna åstadkomma.
    Vill du själv åka med det fartyget?

  • Polen, USA:s bästa vasall i EU är beredda att köpa dyr LNG-gas från USA! Givetvis med bidragspengar från EU vilket medför att Sverige är med och bekostar polackernas vanvettsaffärer via vår EU-avgift. Det kostar på att vara vasall åt USA..

   • Man kan ju vända på det och säga att man är beredd att betala för att inte vara beroende av en granne som man inte litar på?

 5. Det goda med sanktionspolitiken är att man kan hoppas att Tyskarna skall – äntligen – fatta galoppen och kasta av sig ockupationens ok, alltså se till att Tyskland går ur NATO.
  Förhoppningsvis kommer då fler länders opinioner att tvinga de regerande lakejerna att hoppa av förbrytarorganisationen. Sker det inte av rationella eller principiella skäl kommer det att ske av ekonomisk nödvändighet.
  När folk sedan (eller före) böjar att fatta att det inte finns någon principiell skillnad mellan Stoltenberg och Quisling kommer det att hända saker.

  • Kremls talesman Dmitrij Peskov sade till Journalister att Ryssland har teknisk kapacitet att slutföra Nord Stream 2-rörledningen – om det behövs. ”Jag kommer inte att ge dig detaljerna. Men det finns faktiskt vissa kapaciteter som gör att vi kan hoppas att vi kommer att kunna slutföra arbetet inom en snar framtid. Ju tidigare projektet slutförs, desto bättre”.
   Projektet utsattes för amerikanska sanktioner tidigare denna månad, där det schweiziska företaget Allseas avbröt sitt arbete med att lägga rörledningen. Både Moskva och Berlin har kritiserat USA:s beslut och lovat att slutföra och starta pipeline, som kommer att leverera rysk gas till Europa.
   Energiminister Alexander Novak återkallade uttalandet och betonade att om Allseas inte kan slutföra projektet, så har ryska företag resurser att avsluta lägga rörledningen på några månader.
   Uttalandet kommer kort efter att USA sanktionerade projektet, eftersom Nord Stream 2 enligt Washington utgör en fara för europeisk energisäkerhet. Samtidigt uppmanade USA de europeiska länderna att köpa amerikansk flytande naturgas (LNG), vilket är betydligt dyrare än ryska gasledningar.
   Både tyska och ryska myndigheter försvarade Nord Stream 2 som ett rent ekonomiskt projekt, inte kopplat till europeisk politik, och lovade att ta upp USA: s ensidiga begränsningar. Europeiska kommissionen lurade också Washington för att försöka straffa europeiska företag som ”bedriver legitim affär”. Den Nord Stream 2 är ett joint fossilt bränsle satsning mellan ryska Gazprom och fem europeiska företag – Frankrikes ENGIE, Österrike OMV, UK-holländska Royal Dutch Shell och Tysklands Uniper och Wintershall. De 745 mil långa tvillinggasledningarna förväntas bära nästan två biljoner kubikfot gas årligen, med lanseringen som förväntas äga rum 2020.
   https://sputniknews.com/russia/201912261077869433-russia-has-technical-capacity-to-finalise-nord-stream-2-pipeline—kremlin-spokesman/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here