Opinion i Tyskland för mindre beroende av USA. Ökat missnöje med USA:s sanktionshot för Nordstream 2

5
1342

En ny opinionsundersökning undersökning från YouGov i månadsskiftet november-december med drygt 2000 svarande har funnit att en majoritet av tyskarna är för att minska Tysklands beroende av USA och öka banden med Ryssland.

Enligt enkäten anser 55 procent av tyskarna att europeiska medlemmar i Nato borde skydda sig mot en attack utan USA:s hjälp. Dessutom anser nästan en majoritet att USA delvis (23 procent) eller helt (26 procent) måste dra tillbaka sina 30 000 soldater som är stationerade i Tyskland.

54 procent uttryckte samtidigt att Nato bör arbeta närmare med Ryssland snarare än att förlita sig på avskräckning. 37 procent är för att upphäva sanktionerna mot Ryssland avseende konflikten med Ukraina på Krim-halvön, medan något färre, 34 procent, är emot att lyfta de sanktionerna.

42 procent av tyskarna instämmer inte med förbundskansler Angelea Merkels intentioner att öka försvarsbudgeten, medan 36 procent håller med henne. Försvarsbudgeten uppgår för närvarande till 1,4 procent av BNP. Tilläggas kan att partiledaren Annegret Kramp-Karrenbauer i Merkel’s CDU vill också öka försvarsutgifterna.


USA:s hot om sanktioner om Tyskland antar Nord Stream 2 lär öka missnöjet.

 

USA beslöt 17/2 att införa sanktioner mot regeringar som går vidare med Nord Stream 2, vilket Tyskland avser att göra. USA är enda stat som försöker främja sin egen export genom att införa politiska sanktioner. Det är välkänt att USA vill att Tyskland ska importera den mycket dyrare flytande naturgasen från USA istället för rysk gas. Detta vägrar tyska politiker – åtminstone hittills. SPD-ledaren i Mecklenburg-Vorpommern, Manuela Schwesig, säger: ”Vi håller fast med Nord Stream 2.-projektet. Vi behöver det för energiförsörjning till Tyskland och Europa.” Hon tillade att USA försöker hitta en marknad för sin flytande naturgas. Förbundskansler Angela Merkel säger också att Tyskland kommer att hålla fast vid projektet.Deutsche Welle.

Föregående artikelSka ”Vänstern” bygga ett bättre EU?
Nästa artikelUSA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

  1. Sannolikt sätter bankirvampyr maffian igång med regime change projekt för Tyskland under år 2020. Troligtvis kallas proteströrelsen Sie Braun (de bruna). Proteströrelsen slagord Deutschland zuerst. Svensk media skriver spaltmeter som berömmer Sie Brunes ledare, en viss Joshua Milenkovski, som så klart är emot Nordstream och vill dubbla anlaget till Nato. Befälhavaren för den tyska armén ger frau Merkel en hint om att hon ska avgå självmant. Frau Merkel flyr först till förna Östtyskland och så småningom bosätter hon sig i Österrik. USA pompösa köttberget hyllar ”revolutionen” och erkänner ledaren Joshua Milenkovski som nye tysk kansler.

  2. Det finns en bred men fortfarande alltför svag opinion i Tyskland för en omställning av den tyska politiken. Vilka är NATO:s fiender frågade Macron ? Det är varken Ryssland eller Kina, sade han. Ett uttalande som aldrig skulle komma över Merkels läppar och tyskarna har valt om henne gång efter annan trots hennes hållningslöshet som gett upphov till ett nytt verb i tyska språket, ”merkeln” det syftar på handfallenhet, att slingra sig igenom på sätt eller annat.

    Ett brakmisstag begicks av de tyska socialdemokraterna då de i en nyckelposition inom NATO tillät angreppet mot Jugoslavien. Då befäste även de gröna sin roll som ett krigsparti av den värsta sorten. Varför Gerhard Schröder – som senare motsatte sig Irakkriget och har en god relation till Putin – och dessutom sade ”nu bröt vi mot vår grundlag”, kunde vara så omdömeslös är en bra fråga. Och då folkopinionen dessutom var starkt negativ till krigsinsatser.

    Det finns en bred flora av alternativa medier som håller en god nivå och böcker skrivs, t.ex. den nyutkomna Hermann Ploppa: ”Der Griff nach Eurasien”, som uppmanar Tyskland att frikoppla sig från ett USA som glider mot intern politisk kollaps. Och Willy Wimmer inte att förglömma, Helmut Kohls rådgivare som outtröttligt utdömer Merkels vasallpolitik. Kritiken i Tyskland mot nuvarande USA-bundenhet är ojämförligt bredare jämfört med situationen i Norden och i Tyskland kan man finna kritiker inom nästan alla politiska läger. Schweizaren Daniele Ganser utkommer i vår med en kritisk granskning av USA-imperialismen. I Tyskland är han en kändis av rang och fyller salarna med tusen åhörare när han reser på föreläsningsturné genom hela landet och angriper NATO-ländernas krigspolitik.

    • Jan, det är nog så att lämnar Tyskland Nato och den sjunkande USA-skutan så kanske Europa har en chans att åter erövra sin plats i världen som en drivande kraft för demokrati och frihet utan påverkan från skurkarna i Washington. Tyvärr ser det inte bra ut för närvarande med ett alltmer byråkratiskt och överstatligt EU som beskär demokratin på alla fronter i USA:s tjänst. Man ska ha klart för sig att byråkratmaffian i Bryssel är globalisternas frontgrupper som har egna intressen i fokus. Jag tror inte det kommer att bli vackert när folk i EU kommer till insikt hur förda bakom ljuset de blivit i årtionden. Nästa djupa lågkonjunktur kommer att drabba EU som en klubba, frågan är bara hur illa det blir! Britterna lämnar den sjunkande skutan, vem blir näst?

      • Nästa lågkonjunktur kommer väl att drabba världen ganska likvärdigt. Vad är det som får dig att mena att just europa skulle drabbas värre än storbrittannien?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here