”Vi tillåter inte Amerika att ingripa”: varför Tyskland motsätter sig USA:s sanktioner mot Nord Stream 2

1
2024
Nord Stream 2

Detta är en artikel på RT, som läsaren Ivan levererar översatt. Det skadar inte att ta del av synpunkter på RT och från Ryssland någon gång.


”Vi tillåter inte Amerika att ingripa”: varför Tyskland motsätter sig USA:s sanktioner mot Nord Stream 2

Det fria demokratiska partiets fraktion i Bundestag skickade en protest till de amerikanska kongressmedlemmarna i samband med USA: s planer på att införa nya sanktioner mot Nord Stream 2. Tyska lagstiftare anser Washingtons försök att blanda sig i europeiska inre angelägenheter som en oacceptabel praxis.

Europeiska företag protesterade också mot amerikanska påtryckningar: näringslivet uppmanar EU:s myndigheter att ge ett politiskt svar på USA:s åtgärder. Men experter tror att den amerikanska sidan, som är intresserad av att eliminera konkurrensen på den europeiska marknaden, kommer att ignorera irritationen för europeiska politiker och affärsmän.

Tyska lagstiftare skickade ett brev till sina kollegor från USA:s kongressöverhus, där de protesterade från amerikansk sida för att införa nya sanktioner mot det ryska-tyska projektet för gasledningen Nord Stream 2. Meddelandet riktat till de amerikanska senatorerna Ted Cruz och Jeanne Sheikhin skickades av fraktionen Free Demokrate Party (FDP, Freie Demokratische Partei) i Förbundsdagen.

Martin Neumann, en officiell representant för fraktionen i energifrågor, berättade för den ryska nyhetsbyrån RIA Novosti om detta. ”Kollegernas ställning i parlamentariska fraktionen i FDP är klar: vi tillåter inte Amerika att blanda sig i europeiska angelägenheter,” betonade han. E

Enligt parlamentarikerna utövar Washington genom sina handlingar ”ett betydande inflytande på Tysklands och EU:s investering, planering och rättssäkerhet”.

Som Neumann noterade är detta en ”tydlig inblandning i Europeiska unionens suveräna angelägenheter”, särskilt om vi tar hänsyn till det faktum att läggningen av Nord Stream 2-gasledningen godkändes av paneuropeiska institutioner i enlighet med alla EU-regler.

Tidigare uttrycktes en liknande synpunkt av företrädare för europeiska företag som deltog i Nord Stream 2-projektet. Enligt publicering i Frankfurter Allgemeine Zeitung är europeiska företag missnöjda med bristen på politiskt stöd för projektet från myndigheterna.

I sin tur sa chefen för det österrikiska energiföretaget OMV Rainer Seele att det i slutändan handlar om hur Europa kan försvara sin suveränitet och oberoende på energiområdet. Enligt Seele behöver Washingtons politiska initiativ ett politiskt svar, som ligger utanför företagens kompetens.

”Som ett europeiskt företag förväntar vi oss att politiker ska stå upp så att Europa som investeringsoområde inte förlorar sin attraktivitet”, betonade han.

OMV-chefen konstaterade också att de amerikanska sanktionerna går långt utöver gasledningsprojektet. De påföljder som Trump-administrationen hotar och som även demokratiska senatorer som är i opposition till chefen för Vita huset stöder alltmer ifrågasätter investeringens säkerhet i Europa som helhet, säger företaget.
Den tyska energikoncernen Uniper menar att USA försöka undergräv ett  ”infrastrukturprojekt ”som är” viktigt för Europas energisäkerhet. ”
Men experter som intervjuats av RT tvivlar på att överklagandet från tyska parlamentariker från FDP-fraktionen kommer att beaktas i Washington.

Aleksey Grivach, vice generaldirektör för gasproblem i National Energy Security Fund har liknande synpunkt.”För USA är sanktioner ett verktyg för illojal konkurrens och ekonomiskt inflytande, och amerikanerna kommer inte att upphöra med dem. Jag tror att sådana överklaganden från tyska politiker bara kommer att provocera amerikanska kollegor. Men fortsättningen av trycktaktik kan leda till det faktum att den euro-atlantiska enheten helt enkelt kommer att spricka, sönder ”, säger Alexey Mukhin, generaldirektör för Center for Political Information, i en kommentar till RT.

”Det är osannolikt att kongressen kommer att lyssna på detta överklagande. Snarare tjänar sådana uttalanden den interna politiska positioneringen av FDP. Men den tyska och den europeiska etablissemanget i allmänhet är verkligen allvarligt oroade över pressen från Förenta staterna. Och de försöker hitta sätt att svara”, sa experten i en intervju med RT.

Enligt Grivach har europeisk verksamhet rätt när man säger att sanktionerna undergräver den europeiska ekonomins konkurrenskraft och gör gasmarknaden mindre likvid.
”För att inte tala om att ha ett gott anseende för att skydda EU:s investeringar. Det visar sig att nu dessa investeringars öde inte avgörs av Europa, utan av en tredje part, ”underströk experten.

Som en påminnelse ska Nord Stream 2-gasledningen komplettera den tidigare beställda Nord Stream-rörledningen. Beslutet om att bygga en ny gren av gasledningen över Östersjön fattades 2012 av aktieägarna i Nord Stream, som redan var verksam vid den tiden.

Den totala kapaciteten för Nord Stream 2 kommer att vara 55 miljarder kubikmeter gas per år. Som ett resultat kommer 110 miljarder kubikmeter gas att levereras till Europa igen tillsammans med Nord Stream längs botten av Östersjön.

Projektet involverar de europeiska företagen ENGIE, OMV, Royal Dutch Shell, Uniper och Wintershall samt det ryska Gazprom. Nord Stream 2 AG grundades specifikt för konstruktion och konstruktion av gasledningen.
Men med försämringen av de rysk-amerikanska förbindelserna och utbyggnaden av amerikanska energiföretag till världen av kondenserad naturgasmarknad har Nord Stream 2 blivit ett objekt för attacker och press från USA.

Under de senaste åren har Washington uppmanat Europa att minska energisamarbetet med Moskva. Enligt de amerikanska myndigheterna hotar projektet enligt uppgift energisäkerheten i europeiska länder, eftersom det kommer att göra dem beroende av ryska bränsletillförsel.
År 2019 införde Washington sanktioner mot europeiska företag som är involverade i byggandet av den ryska-tyska gasledningen. Begränsningarna ingick i försvarsbudgeten som antogs av den amerikanska regeringen.

Trots att de amerikanska sanktionerna skapade svårigheter för projektdeltagarna kunde Washington inte störa konstruktionen. Som den ryska presidenten Vladimir Putin uttalade i januari 2020, efter samtal med den tyska kanslern Angela Merkel, kan Ryssland fullborda de återstående 160 km röret på egen hand. Detta sedan det schweiziska företaget Allseas, som lade undervattens delar av Nord Stream 2, stängde sitt deltagande i projektet. Vid den tiden hade emellertid cirka 2300 km av rörledningen lagts ut av cirka 2,460 km. Jens Müller, Nord Stream 2 AGs officiella representant, berättade för reportrar om detta.
Experter tvivlar inte på att rörledningen kommer att slutföras, trots USA:s motstånd mot projektet.

”Nord Stream 2” kommer att lanseras i alla fall, såvida inte Europa ger upp och avstår från sin suveränitet, ”sade Alexey Grivach. Samtidigt fortsätter det amerikanska ledarskapet att kritisera Berlin för att ha deltagit i projektet. Det var denna fråga som blev ett av orsakerna till att en del av det amerikanska militära kontingenten drogs tillbaka från FRG. Donald Trump vill markera att USA (kanske) inte försvarar Tyskland, då tyskarna spenderar ”miljarder dollar på ryskt energiköp.”

Amerikansk tävling. Nu förbereder de amerikanska myndigheterna nya sanktioner mot Nord Stream 2. I juli godkände det amerikanska representanthuset landets förslag till försvarsbudget för budget 2021, som innehåller klausuler som stärker sanktionerna mot det ryska-tyska energisamarbetet.

Dessutom har det amerikanska utrikesdepartementet uppdaterat sina rekommendationer enligt CAATSA-lagen (Countering America’s Adversaries Through Sanctions) för att inkludera Nord Stream 2-projekt och den andra strängen av Turk Stream. Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo är dessa rörledningar inte kommersiella projekt, utan ”verktyg från Kreml” för att utvidga det europeiska beroendet av ryska energiresurser.

Enligt experter använder Washington aktivt icke-marknadsinstrument för att främja sina intressen. ”Den amerikanska sidans handlingar är långt ifrån reglerna för marknadskonkurrens. I själva verket ignorerar Förenta staterna helt principerna, de som de förvarade sig tidigare, ”betonade Alexey Mukhin.
Alexey Grivach håller också med i denna bedömning.

”USA är absolut inte marknadsbaserat. En gasledning är bara en infrastruktur för leverans av varor, gas. Blockering av dess konstruktion kommer att skapa en konstgjord brist på den europeiska marknaden, vilket kommer att stärka den amerikanska LNG:s position. Det innebär att USA kämpar mot rättvis marknadskonkurrens”, förklarade experten.

Dessa handlingar från Washington förstör den enheten mellan USA och Europa tror analytiker. Enligt Aleksey Grivach är de negativa konsekvenserna redan märkbara.
”Vi kan säga att Förenta staterna provocerade den första allvarliga krisen i det euro-atlantiska samarbetet under de senaste 30 åren. Tyskland är EU: s ekonomiska ledare och åtgärder mot den berör hela unionen, ”avslutade experten.

Relaterat.
USA inför olagliga sanktioner mot Tyskland för att stoppa Nord Stream 2 och även mot Turkstream. Starka tyska reaktioner.

Föregående artikelEtt anfall mot Iran kommer att vara ett anfall mot Ryssland.
Nästa artikelVad anser vicepresident kandidaten (och blivande presidenten?) Kamala Harris egentligen?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Idag från den tyska RT: ”När kommer USA att förstå att de halkat efter på fler och fler områden? USAs sanktionshotelser riktade mot deltagare av konstruktionen av Sassnitzs gashamn, ses av ledande tyska politiker som verkningslösa. Man ser det som närmast löjligt att USA vill utåt synas straffa dessa genom att tex förbjuda dem inresa till USA, plus hot om att frysa egendom! (Det ska bli intressant att erfara alla negativa reaktionerna i USA på att Ryssland fått fram ett verksamt (SputniK 5) Covid vaccine).

    Ur artikeln. ”Den Vorstandsmitgliedern, leitenden Angestellten und Aktionären der Fährhafen Sassnitz GmbH wird die Einreise in die Vereinigten Staaten untersagt, und jegliches Eigentum oder Interesse an Eigentum, das sie in unserem Zuständigkeitsbereich haben, wird eingefroren”.

    https://deutsch.rt.com/inland/105484-us-drohungen-gegen-fahrhafen-von-sassnitz-reaktion-bundesregierung/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here