Ett anfall mot Iran kommer att vara ett anfall mot Ryssland.

8
2916

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… USA:s hätska utfall har inte bara fortsatt utan även ökat. Guardian skriver i artikeln ”Utrikesminister Pompeos ledan roll i mordet på Soleimani.” här att ”En ledare i The Guardian skriver ”de (Pompeo och andra hökar för nu ett hemligt subversivt krig mot Teheran tillsammans med med den israeliska regimen, och de förväntar sig stöd från Storbritannien om deras handlingar leder till krig.”

Denna artikel från 3/8 2019 av den kände geopolitiske analytikern Pepe Escobar har vänligen översatts av en läsare. Tack än en gång! Asia Times.


Ett anfall mot Iran kommer att vara ett anfall mot Ryssland.

Moskva har en annan vision, diametralt motsatt västs sanktioner, hot och ekonomiska krig, en vision som för Ryssland allt närmare Teheran.

Ryssland flyttar omsorgsfullt fram sina pjäser på det eurasiatiska schackbrädet. Detta som bör observeras, eftersom Moskva föreslår det Södra halvklotet en strategi som är diametralt motsatt västs sanktioner, hot och ekonomiska krig.

Här är de tre senaste exemplen.

Pepe Escobar

I. Nytt begrepp om kollektiv säkerhet i Persiska viken. För tio dagar sedan (räknat från 3/8) presenterade det ryska utrikesministeriet, via ett dokument som officiellt godkänts av FN, ett nytt begrepp om kollektiv säkerhet i Persiska viken.

Moskva understryker att ”praktiskt arbete med att inleda processen för att skapa ett säkerhetssystem i Persiska viken” bör börja med ”bilaterala och multilaterala samråd mellan intresserade parter, inklusive länder både i och utanför regionen,” samt organisationer som FN: s säkerhetsråd, Arabförbundet, Organisationen för Islamiskt samarbete och Gulfstaternas samarbetsråd

Nästa steg bör vara en internationell konferens om säkerhet och samarbete i Persiska viken, följt av inrättandet av en särskild organisation – absolut inte någon som liknar det inkompetenta Arabförbundet.

Det ryska initiativet bör tolkas som ett slags motsvarighet till, och huvudsakligen, ett komplement till, Shanghai-samarbetsorganisationen (SCO), som slutligen blomstrar som ett säkerhets-, ekonomiskt och politiskt organ. Den oundvikliga slutsatsen är att de viktigaste SCO-intressenterna – Ryssland, Kina, Indien, Pakistan och, inom en nära framtid, Iran och Turkiet – kommer att ha stor betydelse för regional stabilitet.

Pentagon kommer inte att roas.

Drill, baby, drill
(Slogan från Republikanerna 2008 som uttryckte stöd för ökad borrning av olja och gas. Övers.anm)

II. Militärt samförstånd. När befälhavaren för den iranska marinen, Hossein Khanzadi, nyligen besökte St Petersburg för att delta i Ryska Flottans dag, undertecknade generalstaben för de Iranska väpnade styrkorna och det Ryska försvarsdepartementet ett exceptionellt memorandum.
Khanzadi var angelägen om att betona att memorandumet ”kan betraktas som en vändpunkt i relationerna mellan Teheran och Moskva vad beträffar försvarsinriktningen.”

Ett direkt resultat är att Moskva och Teheran, före mars 2020, kommer att genomföra en gemensam flottövning i Hormuzsundet – av alla platser. Som Khanzadi berättade för nyhetsbyrån IRNA: ”Övningen hålls i norra delen av Indiska oceanen, som rinner in i Omanbukten, i Hormuzsundet och även i Persiska viken.”

Den amerikanska marinen kommer inte att jubla, de planerar en ”internationell koalition” för att säkerställa ”navigationsfrihet” i Hormuzsundet – något som Iran alltid har garanterat historiskt. Det kommer inte Storbritannien heller att göra, de verkar för en europeisk-ledd koalition även om Brexit står för dörren.

Khanzadi noterade också att Teheran och Moskva är djupt involverade i hur man kan stärka försvarssamarbetet i Kaspiska havet. Gemensamma övningar har redan tidigare ägt rum i området kring Kaspiska havet, men aldrig i Persiska viken.

III. Gemensamma övningar
Rysslands östra militära distrikt kommer att ingå i Association of Southeast Asian Nations (ASEAN) anti-terrorövning i Thailand och Kina i början av nästa månad. Enligt Eastern Military District är utbildningen en del av ”förberedelser för en operativ fas av en ASEAN-antiterrorövning i Kina.” Detta innebär bland annat att ryska trupper kommer att använda kinesisk militärutrustning.

Övningarna inkluderar gemensamma taktiska grupper som ska försöka befria gisslan från officiella byggnader; eftersökning och bortskaffande av explosiva ämnen; av inomhus- och utomhusstrålning, kemisk och biologisk rekognosering.

Detta bör tolkas som en direkt interaktion mellan SCO-praxis och ASEAN, som kompletterar den fördjupande handelsinteraktionen mellan Eurasiska ekonomiska unionen och ASEAN.

Dessa tre delar i samarbetet, illustrerar hur Ryssland är involverat i ett stort spektrum från Kaspiska havet och Persiska viken till Sydostasien.

Men det avgörande är fortfarande den rysk-iranska alliansen, som måste tolkas som den viktigaste nyckelpunkten under det tjugonde århundradet, i det omfattande eurasiska integrationsprojektet.

Det som det ryska säkerhetsrådets sekreterare Nikolai Patrushev sade vid det senaste historiska trepartsmötet med Vita husets nationella säkerhetsrådgivare John Bolton och Israels nationella säkerhetsrådgivare Meir Ben-Shabbat i Jerusalem 25/7, borde vara otvetydligt.

”Iran har alltid varit och förblir vår allierade och partner, med vilka vi konsekvent utvecklar relationer både på bilateral basis och inom multilateralt format.”

Det tar udden (gör slut på) av de oändliga, grundlösa spekulationer om att Moskva ”förråder” Teheran på flera fronter, från det totala ekonomiska kriget till resolutionen av den syriska tragedin.”

Mötet i Nur-Sultan om Syrien.
Moskva, Teheran och Ankara kommer att hålla ett nytt trepartsmöte i Nur-Sultan, den kazakiska huvudstaden, möjligen den 11 september, detta enormt betydelsefulla datum.

Men det som verkligen är viktigt med denna nya fas i Astana-processen är inrättandet av Syriska konstitutionella kommittén. Detta hade överenskommits redan i januari 2018 i Sochi: en kommitté – med företrädare för regeringen, oppositionen och det civila samhället – som ska utarbeta Syriens nya konstitution, där varje grupp innehar en tredjedel av platserna.

Den enda hållbara lösningen på den syriska tragedin, detta otäcka ständigt pågående proxykrig kommer att skapas av Ryssland, Iran och Turkiet. Detta ingår i den rysk-iranska alliansen. Och den inkluderar och utökar den ryska vision om Persiska vikens säkerhet, samtidigt som den antyder en utökad roll för SCO i Sydvästasien, som då fungerar som ett pan-asiatiskt fredsskapande maskineri och en seriös motsvarighet till Nato (fastän med viktiga fredsrelaterade skillnader – bloggägarens synpunkter).

Relaterat.
Det viktigaste mötet i G20 var mellan Indien, Kina och Ryssland?
Iran i centrum för det eurasiska puzzlet.
Shanghai och G7-mötena pekar mot olika världar.

Föregående artikelEn appell för ett kärnvapenfritt Europa
Nästa artikel”Vi tillåter inte Amerika att ingripa”: varför Tyskland motsätter sig USA:s sanktioner mot Nord Stream 2
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Vilket även betyder att BRI, nya Sidenvägen, alltmer säkras mot USA angrepp. USA får allt svårare att starta ”revolutioner”, terrorism och andra liknade störande aktiviteter i området för att störa eller avbryta handeln. Det här är fullt av kinesiska ”fingeravtryck”.

 2. Junkies är varnade – ”rör ni Iran, så …”. Junkie fattar och kommer att hålla sig på behörig avstånd från Persien viken och sluta med provokativa handlingar. Däremot är Ryssland helt ok med att USA fortsatt underhåller med sin berömda ”stånka, flåsa och flämta” show – i den mån fortsatta avslöjanden om pedofil elitens skandaler https://www.strategic-culture.org, plus efterskalven från Mossad agenten och Lolita Expressens ägare Jeffrey Epstein och hans förmodade självmord tillåter vill säga …

  https://www.unz.com/pgiraldi/jeffrey-epstein-rip/

  • Det fungerar inte bakvänt. I fallet USAs NATO säger man ju att ett anfall på ett NATO land är ett anfall på alla NATO länder. USA har ju anfallit dussintals länder och ingen har rest frågan om det är ett anfall från alla NATO länder. Att Iran skulle anfalla någon är även det högst osannolikt. Risken är att USA provocerar fram ett försvar från Iran som man sedan med sin massiva propagandamaskin kallar ett ”anfall”. Det kan man försöka åstadkomma med just False Flag manövrer som attackerna på flera Tankers USA uppenbart stod bakom.

 3. Det är väldigt roligt att se att USAs utrikesminister , Hans höghet Köttberget erinrar världen om hur mycket tid som är kvar innan FNs vapen embargo mot Iran upphör: 15 månader, 8 dagar, 11 timmar och 52 sekunder. Har köttberget registrerad sin bisyssla som tidshållare hos Internal Revenue Services (USAs motsvarighet till Skatteverket)?

  https://sputniknews.com/middleeast/201908131076535728-time-is-running-out-pompeo-doubles-down-on-claim-of-tehrans-destabilizing-behavior/

 4. Väldig glädjande nyhet om att Säkerhetsrådet beslutade att att INTE förlänga sanktionerna mot Iran. Ett stinkande köttberg, marktjuvar och sionister är självklart utom sig. Även USAs närmaste allierade lade sina röster. Världen njuter av USAs ensamhet (endast lilla Dominikanska republiken rostade med USA – allt som allt två röster för att förlänga sanktionerna).

  https://www.nyhetsbanken.se/2020/08/fn-forlanger-inte-vapenembargo-mot-iran.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here