Utrikesminister ”Pompeo” – (”vi ljög så mycket då jag var på CIA”) kritiserar Kina – får svar på tal

11
2487

Nästan 10 000 invånare dansar i den lokala Dolan Maxrap-folkstilen i Awat-länet i autonoma regionen Xinjiang Uygur den 9 oktober 2018. [Foto / CHINA NEWS SERVICE]/a>

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Nu när USA aggressivt stänger Kinas konsulat i Houston.


Denna artikel i China Daily 20/7 har uppmärksammats och vänligt översatts av Karl Wang. Artikel i Folkets Dagblad.

Här har publicerats ett par andra artiklar om uighurernas situation – se under ”Relaterat.”


Pompeo’s attacks on Xinjiang deplored

Mike Pompeo. Bild av Gage Skidmore, från Peoria, AZ, United States of America – Mike Pompeo, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62767743

Akademiker, forskare, vetenskapsmän och religiösa ledare i Xinjiang beklagade i ett öppet brev USA:s utrikesminister Mike Pompeos anklagelser och attacker nyligen mot Kinas Xinjiang-politik genom att underteckna ett gemensamt uttalande.

I detta brev beklagade de Pompeos senaste uttalande om Kina, ”inklusive falska anklagelser mot de etniska, religiösa och mänskliga rättigheterna i Xinjiang”. Man ser Pompeos uttalanden som ”oansvariga och felaktiga”.

Brevet publicerades på fredagen på Tianshannet, den enda stora nyhetssajten i Xinjiang på sex språk, kinesiska, ryska, uygur, engelska, kazakiska och turkiska.

Pompeo pekade återigen ett anklagande finger mot Kinas politik i Xinjiang under en internationell konferens om religionsfrihet från tisdag till torsdag i Washington DC.
Han sa att Kina är ”platsen för en av de värsta kriserna i mänskliga rättigheterna i vår tid”, och beskrev Kinas politik i Xinjiang som ”ett århundradets brott”.

Fakta är att brevet motbevisade Pompeos kommentarer.

”Tidigare hade den extremt spridda våldsamma extremismen och ofta förekommande terrorattackerna i Xinjiang orsakat allvarliga säkerhetsproblem för både innevånarna och deras egendomen inom alla etniska grupper i Xinjiang”, lyder brevet.

”Precis som efter terrorattacken 9/11, 2001 på Manhattan i New York, levde människor i Xinjiang i fruktan och terror varje dag” tillade brevet.

Brevet var ett svar och en uppföljning av allvarliga och uppriktiga samtal mellan folk från alla etniska grupper i Xinjiang för att bekämpa våldsamma terroristbrott. Dels har man slagit ner hårt på allt våld och terrorism i Xinjiang och kombinerat det med förebyggande åtgärder.

”För att ta itu med roten till problemet har yrkesutbildningscentra, internatskolor, upprättats i enlighet med lagen för att utbilda och rehabilitera brottslingar och de som begått mindre brott för att eliminera terrorismens och extremismens inflytande på dem, och förebygga att problemet sprider sig,” skrev författarna.

Ansträngningarna har gett resultat.
Enligt brevet har inga våldsamma terrorattacker inträffat under de senaste tre åren. År 2018 översteg antalet turister till Xinjiang 150 miljoner, varav 2,4 miljoner var utländska turister. ”Turister från resten av Kina och från andra länder pratar mycket om Xinjiangs ekonomiska och sociala framsteg. Man säger att Xinjiang inte bara är vackert men också säkert och välkomnande,” stod det i brevet.

Pompeo fördömde Kina för sina storskaliga frihetsberövanden i den västra Xinjiang regionen, där han hävdade att uppskattat en miljon muslimska Uighurer, Kazaker och andra minoriteter hålls i interneringsläger.

Brevförfattarna svarade genom att säga om detta påstående att anklagelserna om denna förföljelse är ”oförståeligt”.

”Vi har gjort flera besök på flera centra. Vi såg med egna ögon hur de studerande fick lära sig landets gemensamma språk [Putonghua eller Mandarin, som är gångbart i hela Kina, Kina har omkring 1,500 språk] och fick utbildning i hur en rättsstat fungerar och dess lagar, och fick lära sig olika yrken och färdigheter” skrev man i brevet.

”Dessutom serveras de med mat och smakfulla rätter i rena och städade kantiner, dom bor i sovsalar som är utrustade med TV, luftkonditionering och dusch, och njuter av färgglatt kulturliv på idrottsbanorna eller på biblioteken”, skrev man i brevet.

Brevet betonade även att de boendes personliga frihet är fullt garanterad. Studerande kan göra hembesök varje vecka och kan också ansöka om permission och ledighet för att delta i privata angelägenheter.

Brevet berättar att många av de studerande är medvetna om den extrema religiösa tankens sanna natur och skada.

Brevet tillbakavisade också Pompeos ”absurda” anmärkningar, som till exempel att man försöker utrota Uigurernas kultur och islamiska trosuppfattningar.

”Vi uppmanar USA att se de etniska, religiösa och mänskliga rättigheterna i Xinjiang på ett opartiskt och objektivt sätt, och omedelbart sluta sprida lögner och förfalskad information om Xinjiang, och omedelbart sluta använda Xinjiang-relaterade frågor för att störa Kinas inre angelägenheter”. Så avslutade akademikerna, forskarna, vetenskapsmännen och de religiösa ledarna brevet som dom undertecknade.

Kinas utrikesministeriums talesman Geng Shuang sa tidigare på fredagen att den amerikanska vicepresidenten Mike Pence och Pompeo ”hade förtalat Kinas religionspolitik och religionsfrihet” med sitt uttalande vid den amerikanska konferensen om religionsfrihet, enligt Xinhua.

Geng sa i en pressmeddelande att Pence och Pompeos kritik mot Kina var förvirrande för allmänheten och att man kallar vitt för svart och tillade att Kina har framfört allvarliga klagomål mot USA:s agerande.

Geng krävde att USA skulle respektera fakta, överge sina fördomar och sluta ingripa i Kinas inre angelägenheter genom att använda religiösa frågor som propagandaplattform.

Han påpekade att kineser av alla folkgrupper åtnjuter full religionsfrihet i enligt lag och att den kinesiska regeringen skyddar medborgarnas religiösa frihet och vidhängande rättigheter.

Samtidigt tillåter den kinesiska regeringen inte någon att engagera sig i olaglig och brottslig verksamhet genom att använda religion som ursäkt eller täckmantel, och Kina motsätter sig att något land eller någon kraft försöker störa Kinas inre angelägenheter i namn av religionsfrihet, sade Geng.

Han uppmanade USA:s sida att inte göra ogrundade falska uttalanden som var avvikande från fakta och i strid med sunt förnuft.

”Vi uppmanar Förenta staterna att respektera fakta, förkasta fördomar, korrekt se den religiösa politiken och religionsfriheten i Kina och sluta ingripa i Kinas inre angelägenheter genom att använda religiösa frågor.”, sade Geng.

[Fotnot. Utbildning i ”lägerform”, alltså internat, är normalt, mycket vanligt och en regel i Kinas glesbefolkade områden. Det gäller all utbildning efter dagis/kindergarten upp till universitetsnivå. Det är även normalt att de flesta studerande på universitet bor på campus i dormitorier under utbildningen]

Relaterat.
Vilka är Uighurerna i Kina?
Kritik mot Kinas behandling av uighurerna i Xinjiang samt Nya Sidenvägen.
Svenska media har osanna uppgifter om uighurerna i Kina?
Demoniseringen av Kina ökar?
Utrikesministern: “Vi har mycket gemensamt med USA” (med dess brutala krig som dödar miljoner, dess illegala sanktioner och (kärnvapen)upprustning)Politik

Föregående artikelFN-majoritet stöder Kina i frågan om Hongkong
Nästa artikelAssange får åter ett fredspris
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Jag kan bara tillägga av rent personliga erfarenheter efter kontakter med folk i Xinjiang att den breda allmänheten är otroligt entusiastiska och positiva till utvecklingen. Inga terrorattentat på åratal, man går säker på gatorna, levnadsstandarden stiger i raketfart, man får fri utbildning, jobb, bra inkomst och med språkkunskaper i engelska och Putonghua (Mandarin) öppnas plötsligt både hela Kina och hela världen för att resa och jobba. Män kan fritt gå omkring utan att stoppas och hotas över att dom saknar skägg eller att skägget är för litet. Alla kan spela musik och dansa på gatorna och torgen, vilket är normalt dagligen i hela Kina, och klä sig som dom vill, i färgglada traditionella folkdräkter, utan att det dyker upp en ”sedlighetspolis” med stora påkar som hotar med prygel och stening. Jag använder WeChat som är en kombination av Facebook och Twitter, man kan ”ringa”, ha videosamtal, skicka bilder eller video eller text direkt från mobilen. Man kan söka efter folk, och introducera andra, prenumerera på nyheter, om någon skriver på ett obegripligt språk trycker man bara på ”Translate”. Man kan blockera både troll och reklam. Rekommenderas varmt. Allt är gratis och det fungerar bra över hela världen.

  • Medan i självaste USA ”the land of the free” är det verboten att prata om detta.

   https://www.globalresearch.ca/its-about-benjamins-trumps-smearing-congresswomen-demonstrates-israel-influence-us-politics/5684662

   Vad är värst? En oligark som är starkare en USAs utrikesminister (https://mondoweiss.net/2019/01/influence-controlling-columnist/) eller några från Xinjiang som anses vara förtryckta? Om det oligarken är det tyst om i MSM, men om Xinjang skrivs det spaltmeter!

   Det är väl inte i Kina som en viss Marc Lamont Hill fick sparken för att han vågade kritisera israel utan i självaste USA, ”the land of the free”, vilken komedi!!!

   USA är inte ”the land of the free”. Snarare är USA en koloni precis som Palestina.
   https://consortiumnews.com/2018/11/14/newly-elected-progressives-face-palestine-taboo/

   Men om allt detta må vi inte berätta!

   • Jag kan försäkra dig att folk i Xinjiang inte ar förtryckta, snarare är dom överlyckliga. Idag publicerade man statistiken. Fattigdomen var 19.5% 2013, 6.1% 2018, nettoinkomsten per person var 119 RMB 1978 och 11,975 RMB 2018. Jag har haft kontakt med flera. Inga terrorattentat på åratal, man går säker på gatorna, levnadsstandarden stiger i raketfart, man får fri utbildning, jobb, bra inkomst och med språkkunskaper i engelska och Putonghua (Mandarin) öppnas plötsligt både hela Kina och hela världen för att resa och jobba. Män kan fritt gå omkring utan att stoppas och hotas över att dom saknar skägg eller att skägget är för litet. Alla kan spela musik och dansa på gatorna och torgen, vilket är normalt dagligen i hela Kina, och klä sig som dom vill i färgglada traditionella folkdräkter, utan att det dyker upp en ”sedlighetspolis” med stora påkar som hotar med prygel och stening. Jag använder WeChat.

 2. Någon borde skriva sagan om Pompeii, eller köttberget som han är mera känd som, killen som blir tjockare och tjockare för varje gång han ljuger. Föregontaren Pinocchio är Pompeiis idol, tillika landsman. Köttberget erkänner öppet att han ljög och ljög och bara ljög. Pinocchio fick jo bli statuerad i Borås. Vilken kommun blir först i att gjuta köttberget i brons? Och i så fall kan köttskolan hjälpa med några kandidater?

 3. Varken det pompösa köttberget eller andra USA politiker har någonting överhuvudtaget att säga om ”friheter”, och ”rättigheter.” USA har trampat på mänskliga rättigheter sedan dess tillblivelse och gör det än idag. Det är löjligt att den patologiske lögnhalsen Mike Pompeo anklagar Kina för det. Det stinker så det stinker!

 4. USA:s utrikesminister Mike Pompeo kräver ”en allians av demokratier” för att konfrontera Kina. Det motsvarar ett nytt kallt krig där nationer tvingas vända sig antingen mot Washington eller Peking. Det är ett klassiskt tyranniskt maktspel av Washington, men ironiskt nog är det amerikanerna som anklagar Peking för att vara ”den nya tyrannin” i världen.
  En sådan polariserad avgränsning av planeten enligt Washington är emellertid omöjlig i en global ekonomi som är mycket integrerad, från konsument- och finansmarknader till leveranskedjor. En nyhetsrapport här veckan understryker än en gång hur även den amerikanska militären är beroende av Kina för leveranser av sällsynta jordartsmetaller som används i sina vapensystem.
  Faktum är att hela USA: s ekonomi är beroende av Kina, som är USA: s största handelspartner. Under 2019, USA körde en handelsunderskott på $ 345 miljarder med Kina trots tre års ’Making America Great Again’ politik under president Donald Trump.
  https://www.rt.com/op-ed/495765-us-cold-war-china-economy/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here