FN-majoritet stöder Kina i frågan om Hongkong

31
2549

Bild från Facebook. Free Hong Kong Center.

Ännu har jag inte sett någon bra beskrivning av Kinas nya säkerhetslagar, än mindre jämfört med liknande lagar i andra länder, och än mindre någon beskrivning av hur de inledningsvis har använts.

I FN:s Människorättsråd i Geneve har Kinas nationella säkerhetslag för Hong Kong diskuterats. 53 länder ställde sig bakom Kina och 27 länder mot. De senare ropar på hårda åtgärder mot Kina för frågor som Hong Kong, Xinjiang och Tibet.

Hyckleriet och dubbelmoralen från vissa västländer, som försöker att politisera UNHCR (FN:s Människorättsråd) och utnyttja människorättsfrågor för att attackera, drog på sig kritik.

Kuba var det land som företrädde de 53 länderna. De utfärdade ett gemensamt uttalande som stöder Kinas rätt att anta säkerhetslagen för den speciella administrativa regionen Hong Kong.
Kubas representant framhöll att icke-inblandning i en stats interna affärer är en grundläggande princip i FN-stadgan och i internationell rätt. Kina har rätt att införa den nationella säkerhetslagen i Hong Kong. Det handlar inte om mänskliga rättigheter och borde därför inte diskuteras i Människorättsrådet.

Kubas representant betonade att varje land har rätt att skydda sin nationella säkerhet med juridiska åtgärder. Kuba betonade också att säkerhetslagen följer principen om ”ett land, två system”: Det framhölls också att Hong Kong är en del av Kina och att Hong Kongs angelägenheter är en intern fråga. Likaså uppmanades utländska intressen att sluta blanda sig i Kinas interna angelägenheter.

Storbritanniens ambassadör till WTO och FN i Geneve, Julian Braithwaite talade för de 27 andra länderna vid sammanträdet. Han uppmanade Kinas regering att ”ompröva införandet av denna lag och att engagera Hong Kongborna, institutioner och juridik för att hindra ytterligare urholkning av de rättigheter och friheter som folket i Hong Kong åtnjutit i många år.”

Under senare år har många människorättskränkningar kommit upp till ytan i västvärlden. Nyligen handlade det om George Floyds död, som orsakat massprotester mot rasdiskriminering. Det visar hur bristfälligt de mänskliga rättigheterna iakttas i Väst. Men det har inte kritiserats från så kallade människorättsorganisationer. En kinesisk talesperson säger att ”nu behöver Kina rycka täcket av USA och visa hur deras mänskliga rättigheter är.”

* Denna artikel har tidigare publicerats av Svensk-kubanska föreningen och utgör en avkortad version av en artikel som publicerats av Global Times: Landslide support for HK law at UNHRC

Föregående artikelEU-beslutet: Ett rån mot svenska folket­ – dags för Swexit
Nästa artikelUtrikesminister ”Pompeo” – (”vi ljög så mycket då jag var på CIA”) kritiserar Kina – får svar på tal
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

31 KOMMENTARER

 1. Hongkong är en del av Kina sedan minst tusen år. Hundra år av Engelsk ockupation har inte förändrat det förhållandet.

  • Hongkong har varit under kinesisk kontroll åtminstone sedan Handynastin, dvs i ungefär 2000 år – långt innan Sveriges fann. Det har sedan vanligen administrerats från Bao’an i dagens Shenzhen, norr om Hongkong SAR.

   I upptakten till första opiumkriget 1839 ockuperade britterna Hongkongön, och Kina tvingades i fredsfördraget 1842 avträda ön. Den blev därefter en brittisk kronkoloni och styrdes av en guvernör utsedd av Storbritannien. Så demokratiskt.

 2. Förstår jag fotot rätt är det ukrainska fascister/nazister eller vad de bör kallas, av vilka några har dykt upp på Hongkongs gator under demonstrationerna/upploppen. Intressant är att Folkrepubliken Kina verkar ha goda relationer med Kiev-Ukraina, men just de här figurernas närvaro i Hongkong har nog inte uppskattats.

 3. Jag ser till min glädje att listan på den länder som stödjer Kinas rätt att anta säkerhetslagen för den speciella administrativa regionen Hong Kong består av idel demokratier.
  ”China, Antigua and Barbuda, Bahrain, Belarus, Burundi, Cambodia, Cameroon, Central African Republic, Comoros, Congo-Brazzaville, Cuba, Djibouti, Dominica, Egypt, Equatorial Guinea, Eritrea, Gabon, Gambia, Guinea, Guinea-Bissau, Iran, Iraq, Kuwait, Laos, Lebanon, Lesotho, Mauritania, Morocco, Mozambique, Myanmar, Nepal, Nicaragua, Niger, North Korea, Oman, Pakistan, Palestine, Papua New Guinea, Saudi Arabia, Sierra Leone, Somalia, South Sudan, Sri Lanka, Sudan, Suriname, Syria, Tajikistan, Togo, UAE, Venezuela, Yemen, Zambia, and Zimbabwe.”

  Jag ser även till min förskräckelse att listan på de länder som inte ger sitt stöd består av några av världens värsta diktaturer.
  ”Australia, Austria, Belgium, Belize, Canada, Denmark, Estonia, Finland, France, Iceland, Ireland, Germany, Japan, Latvia, Liechtenstein, Lithuania, Luxembourg, Marshall Islands*, Netherlands, New Zealand, Norway, Palau, Slovakia, Slovenia, Sweden, Switzerland, and the United Kingdom”

   • Denna så kallade ”säkerhetslag” är av samma sort som de ”lagar” som antogs i USA efter 11/9 och som sedan resulterade i hemliga fängelser i Turkiet, Guantanamo och transport av misstänkta från Sverige till tortyrceller i Egypten.
    Om detta är något att se fram emot så skall man stödja Kina. Om inte så skall man protestera. För det är inte själva lagstiftningen som är farlig utan när ges som verktyg till regimer som den kinesiska eller till regeringar som den amerikanska administrationen.

    • Har du en länk til en källa som nogra analyserar lagen i Kina jämfört med USA:s lag (Patriot Act?)? Finner du liknande lag i Sverige?

  • AndersI – Ironi fungerar dåligt på denna sida! När man glädjs åt att auktoritära stater kan bilda en majoritet i FN är det något grundläggande som är fel. Snarare är det ju en majoritet man borde vara besvärad av,

   • De flesta av de här du kallar ”auktoritära stater” är ju inte närheten av att vara så svinaktiga som USA! Men tydligen räcker det att kalla sig ”demokrati” så är allt ok enligt Åkerblads sätt att se på världen! Att kalla sig ”demokrati” ger alltså fribiljett till att starta krig, hota, införa sanktioner m.m. Intressant inställning må jag säga! EU gör samma sak men finns det någon demokrati i EU?

 4. AndersI:
  Idel demokratier säger du, det var väl att ta i, Saudiarabien och UAE t.ex. är väl inga demokratier och vilka bland de 27 är ”några av världens värsta diktaturer.”?? Men du har kanske kastat om meningarna?

  • Jo du Rolf, ironi går inte alltid fram i skrift, men de flesta som kommentar här på bloggen anser nog att de som stödjer Kina är demokratier och den andra gruppen, med bl.a Sverige och UK är förhatliga diktaturer 😉

   • En aspekt

    Några USA-stödda statskupper mot demokratiskt valda regeringar.

    Det finns inget land som stött så många militärkupper mot även demokratiska regeringar som USA. Utrikespolitiskt är USA inte för demokrati. Man kan kritisera och angripa diktaturer som står självständiga i förhållande till USA, som Irak, Libyen och Syrien men inte andra.

    – 1953 Mossadeq i Iran 1953
    – 1954 Arbenz i Guatemala
    – 1960 USA-stödda mordet på premiärminister Lumumba i Kongo inleder kaoset
    – 1965 Sukarno i Indonesien
    – 1973 Allende i Chile
    – 1970 Sihanouk i Kambodja
    – 1980 Stöd till militärkuppen i Turkiet
    – 1983 USA invaderar militärt och störtar den demokratiska Bishopregeringen i Grenada
    – 2002-2019 USA stödjer statskuppsförsök i Venezuela
    – 2014 I Haiti kidnappas valde presidenten Aristide och skickas till Afrika i en USA-stödd statskupp – 2009 Zelaya i Honduras
    – 2014 Stödet till statskuppen i Ukraina i februari
    -2018-2019: Statskuppsförsök i Venezuela.
    -2019 Stödet till statskuppen i Bolivia

     • Instämmer, infört för att illustrera att frågan om demokrati inte är så enkelt. Demokrati innefattar flera olika dimensioner och en av dem är respekt för andra länder och eventuell demokrati där.

 5. Man kan ju också göra den reflektionen att de som röstat för har erfarenhet av vad kolonialism och imperialism och utländsk inblandning innebär, medan de 27 övriga är stater inom NATO och vasallstater och fd. kolonialmakter. Och detta helt utan ironi.

 6. DDR, tyska demokratiska republiken med STASI-övervakning av alla medborgare var ett tidigt demokratiskt experiment. BDR, med flera partier och val, ett fascistiskt typfall. Tyvärr vann fascismen.

 7. Undrar vad som händer när DFFG-generationen lägger näsan i vädret? Ingenting, postkolonialisterna har redan vandrat in på institutionerna för att förstöra dem.

 8. Ett annat problem i relationen mellan Kina och omvärlden är en eventuell bojkott av vinter OS pga Uigurlägren. Någonting som China Morning Post nämner här:
  https://www.scmp.com/news/china/diplomacy/article/3093807/could-beijing-2022-winter-olympics-be-hit-boycott-over
  Här kan ju faktiskt Sverige spela en viktig roll:
  ”At the 2018 Winter Olympics, more than half the gold medals were won by six Western nations: Norway, Germany, Canada, the US, the Netherlands and Sweden.
  All of the leading nations have strained relations with China already, notably Canada, the US and Sweden”.

   • En bojkott kan inte verka retroaktivt för att göra mördandet av ursprungsbefolkningen i USA ogjord. Så jämförelsen är inte relevant.
    Eventuellt skulle en bojkott kunna sätta fokus på de återstående som nu i många fall lever i territorier, men jag tror inte att dessa är en tillräckligt viktig grupp för att en bojkott kan bli verklig. Sedan har jag inte full information om hur dessa upplever sin situation.

    • Oinformerad som vanligt alltså! Man kan ju söka på nätet och få information om indianernas situation på radioaktiva soptippar och badlands dit de förvisades! Så när man mördat färdigt är det alltså fritt fram och allt är glömt? Tja, ska man ursäkta skurkarna i USA måste man vara kreativ det har jag märkt!

   • Nu är det ju kineserna som tar upp ämnet och det är ju bara att konstatera att både Sverige och Kanada har medborgare som Kina har kidnappat. Kanske möjlighet för UD att använda som hävstång för att få Guy Minhai fri?

    • J Assange kidnappades av britterna och sitter i isolerad i ett av de värsta fängelserna i England. Och Britannien anses vara en ”demokrati”. Tusentals Palestinier sitter i apartheid israels ökända fängelser och torteras på dagliga basis. Men det finns skrupulösa typer som anser att israel är MÖs enda ”demokrati”. Världen ser igenom dessa trycks och varje gång någon åberopar frihet, demokrati och liknande bullshit så ve man att något fullt är i görningen

  • Enligt dina kriterier Åkerblad ska ju USA uteslutas direkt från OS efter alla kriminella handlingar de senaste årtiondena! Men i Åkerblads värld är det ok att vara skurk om man kallar sig ”demokrati” då har man fribiljett till krig och all annan jävelskap som maffian i Washington hittar på…Fantastisk syn på världen! Men det är väl för att det finns så många ”åkerbladare” runt om i världen som skurkarna i USA fått hålla på ostraffat! Än så länge vill säga…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here