Vladimir Putin – tidernas dumskalle?

35
3890

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Eller hur?


3 september 2020: Frågan ovan är berättigad! Ingen russofob klyscha. Inte lånat av Patrik Oksanen!

Först ligger Putin bakom förgiftningen i mars 2018 av en avdankad värdelös rysk f.d. spion, Skripal, i Storbritannien just före presidentvalet i Ryssland, där Putin var storfavorit. Genast påstod säkerhetstjänst och premiärminister i Storbritannien att Ryssland och Putins säkerhetstjänst låg bakom. EU, USA och diverse ledande politiker och hela den etablerade pressen stämde genast in.

Historien visade sig snabbt ha stora svagheter, och har avskrivits som ett falsarium. Skripalaffären – sista spiken i ”en kista full med lögner”?
Vilket alla de ledande politikerna och den etablerade pressen tiger om. Rapportera gärna eventuellt undantag!

Denna Skripalhistoria skadade dock verkligen Rysslands och Putins anseende. Var Sergei Skripal och hans dotter Julia finns är nu okänt, för mig i alla fall.

Vilket de ledande politikerna och den etablerade pressen tiger om.

Vilket motiv skulle Ryssland ha för att förgifta Navalny vid en tidpunkt då de omfattande protesterna och oroligheterna i Vitryssland medför visst fokus på Ryssland, och en kritisk diskussion om Rysslands roll.
Bara misstanken på att Ryssland ligger bakom detta försvagar Rysslands anseende i bl.a. Belarus, och inför förhandling gällande Belarus.

* Om nu ryska myndigheter förgiftat Navalny, varför var de så positiva till att Navalny skulle kunna flygas för vård i Berling, där eventuellt gift skulle kunna identifieras?

Hypotes 1: Putin måste vara tidernas dumskalle.
Hypotest 2: Han är en utpräglad masoschist. (Kan finnas tillsammans med hypotes 1)
Hypotes 3: Personer i Rysslands säkerhetstjänst vill smutskasta Putin, och får arbeta vidare.
Hypotes 4: Ett nytt fall av skicklig USA-initierad smutskastning via CIA av Ryssland och Putin, efter Skripal, Russiagate mm.

 • Särskilt om hypotes 1 stämmer innebär detta en stor fördel: Övriga världen kan rusta ned – en sådan dumskalle kan aldrig starta ett krig på ett bra sätt, än mindre vinna det.  Och man kan sluta med sanktionerna, som ska sparas till bättre ändamål än till en sådan dumskalle.

En italiensk professor kritiserar teorin om ”statssponserat mördande” av Alexey Navalny

Från början har Navalnys inre cirkel anklagat president Vladimir Putin och den ryska regeringen för att försöka mörda aktivisten och ha genomfört en täckoperation efter att försöket misslyckades. Denna berättelse antogs snabbt av vanliga medier i väst. Vissa västerländska regeringar har hotat att införa en ny sanktionsrunda mot Ryssland i ärendet. Men även om kriminell avsikt bevisas i fallet undergräver grundläggande sunt förnuft den ständigt populära formeln ”förgiftning + Ryssland = Putin”, enligt en artikel publicerad av den italienska tidskriften Formiche 29/8. här.

Artikeln är skriven av Igor Pellicciari, professor i historia för internationella relationer vid universitetet i Urbino, som också undervisar vid MGIMO University, Moskvas främsta skola för karriärdiplomater. Den ’statssponserade förgiftningsteorin’ har flera svagheter, skrev Pellicciari.

Först den politiska kostnad som Navalnys bortgång under misstänkta omständigheter skulle medföra för Moskva. En oppositionsfigurs död skulle oundvikligen ge Kreml skulden för, vilket skulle leda till sanktioner och ytterligare skada Rysslands redan skadade rykte.

Det skulle också medföra inhemskt missnöje, och Ryssland måste precis som många andra nationer, för närvarande ta itu med både en ekonomisk avmattning och trötthet hos allmänheten med de sociala distanseringsåtgärder som Covid-19-pandemin ledde till.

Fördelarna med att ta bort Navalny från bilden är i bästa fall tveksamma. Han framställs felaktigt som den ryska oppositionsledaren av den västerländska pressen, men i själva verket är han en del av en relativt liten fraktion av splittrade anti-etableringsstyrkor i Ryssland. Hans korruptionsutredningar och organisering av protester gör honom till en tagg i de många mäktiga människors sida, men inte ett realistiskt hot mot makterna, säger Pellicciari.

Medan motivet för ett statsmord på Navalny är tveksamt, är dock inte förmågan att genomföra en sådan, vilket inte passar bra med vad som faktiskt har hänt, hävdade professorn. Navalny fördes snabbt till ett sjukhus i Omsk, stannade kvar under behandling av ryska läkare i 44 timmar och behandlades med tydlig framgång. Vid ankomsten fick han ett atropin – ett läkemedel som är effektivt mot vissa typer av toxiner – och reagerade så bra att de tyska läkarna fortsatte samma behandling efter att patienten överfördes till deras vård.

Den ryska staten hade många möjligheter för att säkerställa Navalnys död, om detta var dess avsikt, menar Pellicciari. Det kan ordna en nödvändig sjukhusvistelse vid lämpligt tillfälle eller skick en mördare för att avsluta jobbet på Omsk-kliniken. Det kan ge ett mer effektivt gift från eller helt enkelt ordna en olycka snarare än att använda ett gift och riskera bakslag.

Hittills, fram till 30/8, har Ryssland motstått utländskt tryck för att starta en kriminell undersökning av situationen. Pellicciari anser att Navalny kan ha varit ett offer för ett brott, men om så är fallet är det inte troligt att detta organiserades från de ryska regeringens högsta nivåer. Navalny är en splittrande figur och har många fiender av lägre kaliber, både ryska tjänstemän och privata medborgare, sade Pellicciari. (Skut)

Man kan tillägga att läkare som vårdat Navalny i Ryssland uppger att de fått många hot via media ”The deputy chief medic at the clinic in Siberia where Moscow protest leader Alexey Navalny was hospitalized last week says he received “dozens of threats” on social media, some of the more sinister ones even targeting his family.
However, Dr Anatoly Kalinichenko says he bears no ill will toward Navalny, who was flown to Berlin on Saturday, and is recovering at the German capital’s Charite Clinic.
Doctors there claim to have discovered poison in his system, contradicting the diagnosis from the hospital in Omsk.
“I received several dozen threats of physical nature [on social media] – against me personally, against my family, my children,” Kalinichenko told journalists on Monday. “This did not affect anything, we treated a man, and these [threats] were not his fault.”
RT.

Relaterat.

Skripal – ett år senare är några saker klarare.
Bellingcat – Bluffmakare eller skickliga detektiver?
Skripalfallet en brittisk provokation
Skripals: Offer eller pjäser i ett bredare geopolitiskt spel? En juristprofessors bedömning.
Vad ligger bakom Skripal-hysterin?
Vad händer i Skripal-fallet
Schweiziska OPCW- experter: Har Skripals INTE (främst) förgiftats av Novichock men av Nato-medlet BZ?
Skripal-historien visar på skadskjuten anglo-amerikansk plan
Tjänstefel av Margot Wallström & Co i Skripalaffären? Att dömas utan bevis.
Sverige bidrar till en mycket farlig situation i konflikten mot Ryssland
Chefen för Storbritanniens lab bekräftar INTE att giftet är från Ryssland.
Västs diplomatiska krigföring mot Ryssland – förberedelse för krig i Europa?
Storbritannien pressar sina forskare att hitta (på?) stöd för att Ryssland är skyldigt till Skripal-storyn.
Spionhistorien i London utan bevis mot Ryssland – för att bereda grunden för anfall i Syrien? 14/3
Storbritannien anklagar för fullt utan att ha presenterat bevis. Mothugg Corbyn. Frankrike? 15/3
Hotfulla stormakts-anklagelser mot Ryssland som har förstört sina kemiska vapen enligt OPCW. Kan Novichock tillverkas i garage? 16/3
Labourledaren Corbyn vågar ifrågasätta anklagelser utan bevis. Vilken fräckhet!

Föregående artikelJu bättre Kina är förberett för krig desto bättre kan man motverka intima samarbetet mellan USA och provinsen Taiwan och få en fredlig lösning
Nästa artikelUSA satsar hårt på krig i och från rymden. Ökad risk för världskrig?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

35 KOMMENTARER

 1. 1. Ryssarna är så smarta att de förgiftar en viss Navalny, sedan ser till att denne hamnar i Tyskarnas ägo.
  2. Ryssarna är så smarta att de använder ett mycket dödlig gift. Dock misslyckad de med att ta död på denne Navalny
  3. Ryssarna är så smarta att de förgiftar denne Navalny med samma gift som säga ha använts till att förgifta Skripal & dotter.
  4. Journalsiter, akademiker och medborgare i Väst är så smarta att de sväljer allt detta som sanning.
  5. Politiker i väst är så förutseende att de visste långt innan Navalny landade iBerlin att han var dödlig förgiftad

  https://www.rt.com/op-ed/499721-navalny-novichok-germany-russia/

  Novichok teatern fortsätter med sin turné i väst. Nästa anhalt, Paris denna gång med någon ”förgiftad regime kritiker” … Under tiden närmar vi oss inbördeskriget i USA

  • Reaktionen från västerländska medier och tjänstemän till tyska hävdar att den ryska protestledaren Alexey Navalny förgiftades av ett ämne av ”Novichok-typ” har varit oproportionerligt snabbt och emotionellt.
   Naturligtvis finns det många ”intressegrupper” i Ryssland och utanför detta land som kan vara intresserade av att ta bort Navalny från den politiska scenen med en sådan skandal, därav debatten.
   Västerländska regeringar verkar vara säkra på att den version av berättelsen som är mest fördömande mot Moskva är den rätta och spekulerar om konsekvenser för Ryssland.
   Den tyska regeringen, utan att lägga fram några bevis från tyska läkare, sa i ett uttalande att det inte fanns någon tvekan om att Navalny hade förgiftats av en av nervmedlen från Novichok-gruppen. Med tanke på att detta specifika kemiska vapen rapporteras av västerländsk press att vara en rysk specialitet (även om det inte är det) rusade västliga regeringar snabbt för att peka fingrar mot Moskva och ignorerade möjligheten att någon annan möjlig förövare kunde existera.
   Man undrar varifrån kommer denna västerländska solidaritet bara några timmar efter de senaste nyheterna från Tyskland? Nato-allierade och deras anhängare, från den tyska regeringen själv till Förenta staternas och Förenade kungarikets förvaltningar, upprepade och antog snabbt samma berättelse.

   Problemet är att varken den brittiska allmänheten eller någon annan har ”första hand” kunskap om vad som hände i Salisbury. De journalister som täcker ärendet aldrig haft tillgång till Sergei och Yulia Skripal.
   Trots allt detta talade de franska, italienska och andra Nato-regeringarna i samma riktning vid den tiden och krävde från Moskva en ”transparent utredning” och lämnade ingen tvekan om var skulden låg, enligt deras uppfattning.
   Den franska regeringen nämnde till och med en del ”gemensamt europeiskt svar” som involverade Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Dessutom brydde sig den brittiska regeringen aldrig om att förklara varför den valde att inte låta de mirakulöst överlevande ”offren” för det de kallade en ”rysk kemisk attack” tala till journalister.
   Likheten i Navalnys fall med tidigare obevisade anklagelser om förgiftningar verkar inte störa västerländska politiker eller media. På något sätt upprepar samma händelsemönster sig under de senaste två decennierna i förhållande till ryska journalister eller framstående oppositionspersoner som råkar åtnjuta särskild sympati i väst för deras kritik av den ryska regeringen.
   Den uppenbara frågan är: varför inträffar dessa incidenter precis i samma ögonblick som Ryssland håller på att säkra en viktig affär eller starta ett lovande projekt med sina västerländska partners?
   I flera månader har den tyska regeringen motstått amerikanska försök att stoppa Nord Stream-projektet som syftar till att leverera rysk naturgas till Tyskland. Nu hörs röster för att avbryta det stora projektet på grund av de två nya magiska orden: Navalny och Novichok.
   På samma sätt kom rapporter om Anna Politkovskajas kritiska tillstånd (hon blev skjuten till döds två år efter försöket att förgifta henne) bara några timmar före ett möte mellan Putin och kansler Merkel. Vem gynnar sådana tillfälligheter? Absolut inte Putin.
   Frågan – vad har rysk naturgas att göra med detta? – hänger i luften eftersom samma historia upprepar sig i ny form. En cui bono? Vem tjänar pengar? En retorisk fråga, förstås.

 2. De infantila lögnerna har flera syften ! Ett är att dra bort uppmärksamheten från alla mord på fackföreningsfolk och folkliga ledare i Central – och Latinamerika – som USA imperiet ligger bakom .
  Ett annat är att förbereda marken för krig , för att imperialisterna lever bla på krig . Nya marknader och ny arbetarklass i löneslaveriet .

 3. Ryssland skulle kollapsa som en följd av Ukraina-sanktionerna, Ryssland skulle kollapsa som en följd av corona-krisen. Gjorde de det ? Nähä, de klarade kriserna bättre än förutspått och just nu håller de på att passera Tyskland som världens femte ekonomi räknat i köpparitet. Västekonomierna är de som krisar till följd av coronan.

  Bloggaren Sergey Baklykov har lagt ut en sextimmarsvideo från förra veckoslutet i St Petersburg. Där firade de Broarnas festival i dagarna tre, musik och andra föreställningar vid Nevas broar. Nevas stränder var packade med folk och inte en enda vad jag kunde se bar ansiktsmask. Glada människor oberörda av virusskräck, få överviktiga dessutom, folkhälsan verkar god.

  Det är klart att Rysslands välgång inte kan tolereras. Det finns många som har motiv att offra extremnationalisten Navalny för att kunna sätta käppar i hjulet för ryska framsteg.

 4. Vem är dumskalle?
  Rysslands president Vladimir Putins handlingar tvingade väst att dra sig tillbaka från Vitryssland.
  Detta konstaterades av en statsvetare från Tyskland Alexander Sosnovsky.”De (länderna i väst – cirka FAN) gjorde det klart att med vad Putin sa skulle de behöva leva vidare och fatta beslut baserat på detta. Och när Putin sa specifika saker, blev det en röd linje. Nu förstår de att de inte kan gå längre. När de regler som Putin skisserat blev tydliga för dem förändrades retoriken och informationsmeddelandena i Europa på bara några timmar”, förklarade Sosnovsky.
  Han tillade också att de senaste händelserna i Vitryssland är delar av västs hybridkrig mot Minsk. Polen och Litauen genomför information och ideologiskt stöd för hybridkriget mot Minsk, och Storbritannien sponsrar hela operationen. Samtidigt spelar ledaren för den ”vitryska oppositionen” Svetlana Tikhanovskaya rollen som ”den trojanska hästen för de västerländska specialtjänsterna”, rapporterar ”Ekonomi idag”.

  Minns att Rysslands president Vladimir Putin den 27 augusti sa att västländerna är intresserade av att destabilisera situationen i Vitryssland. Dessutom erinrade statschefen om de ömsesidiga skyldigheterna för Ryssland och Vitryssland inom ramen för CSTO och unionsstaten och noterade att Moskva kommer att hjälpa Minsk att försvara Vitrysslands stabilitet.
  Senare sade Vitrysslands president Alexander Lukashenko att protesterna i landet kontrollerades från utlandet. Enligt honom registrerade specialtjänster samtal från arrangörerna och kuratorerna för protesterna från Polen, Storbritannien och Tjeckien… Författare: Artem Nikulin.

  https://stopnews.online/194967-stalo-izvestno-kak-putin-vynudil-zapad-otstupit-ot-belorussii/?utm_medium=referral&utm_source=Lentanews&utm_campaign=stopnews_direct&utm_term=1245878&utm_content=8761405

 5. Det är fruktansvärt att vi har en statlig media helt styrd av lögner. Jag har för mig det finns lagar mot att media får sprida rena fasader i propagandasyfte.

 6. Putin kan man se på nätet, han är välutbildad och civiliserad. Giftattackerna mot oppositionella ryssar ligger inte på hans bord, de utförs av agenter på låg nivå. Tsaren visste inte så mycket heller, det är rysk tradition. Vi kan inte förvänta oss något annat än att ryssarna trampar på i sina traditioner. Rysk politisk kultur ligger utanför våra referensramar.

  Att morden hamnar långt upp i nyheterna är inget konstigt, det gör stormar, mångkultur, klimatet, olyckor, sport och annat i en ständigt strid ström. Det sjunker undan nästan genast.

  • Håller med dig fullständigt Kolbert.
   Liberalism hör inte hemma i Ryssland.
   Det skulle bli som att utplåna hela den ryska traditionen.
   Det liberala samhället tillhör västvärlden.
   Samt deras allierade.
   I mer eller mindre utsträckning.

  • Bara titta på vilket land har den största tillväxten för folket, det är Ryssland. Om vi bortserfrån vilken politik som förs så är Putin en världsledare jämfört mot biden, en nolla.

   • Medan bilden i etablerade media i Sverige och Väst är den motsatta. Och den torde helt dominera somm uppfattning hos folk i allmänhet. Att Bidens popularitet avtagit nu beror på att han drar USA ut ur det brutala, förstörande angrepppskriget mot Afghanistan. Troligen hade hans popularitet ökat om han intensifierat kriget…

   • Tillväxt av vad? BNP per capita? Rysslands ekonomiska tillväxt hänger tätt samman med oljeprisernas utveckling.

    • Du borde skrivit ”världens ekonomiska utveckling är beroende på oljeprisernas utveckling”! Man brukar säga oljepriset och att Ryssland skulle vara beroende av dess utveckling som slagträ mot Ryssland men det gäller de flesta länder…Olja, gas och kol är fortfarande navet i världens energiförsörjning! Norge som i stort sett lever på sin olja och gas får t ex aldrig kritik för samma sak. Obama kallade ju nedlåtande Ryssland för en ”mack med kärnvapen” i all sin dumhet men han ”glömde” nämna att USA själva numera bara är en skjutjärnsfabrik med kärnvapen. I Sverige sjunker BNP per capita drastiskt p g a hejdlös invandring om nu det är bättre?

     • Vi kan också tillägga det ytterst viktiga faktumet att under Vladimir Putins presidentskap har heller inte Ryska federationen någon utlandsskuld att tala om -den är avbetald, liksom den sovjetiska utlandsskulden för alla de tidigare unionsrepubliken, inklusive Ukrainas; Ukraina som nu på nytt har 55 miljarder U.S.dollar ny utlandsskuld för att finansiera sitt eget sönderfall…

      Det här är knappast raka fakta någon får reda på i västerländsk mediastatistik idag.

 7. Medan talespersonen för FOI klokt talade om behovet av en oberoende utredning behövs inte det för vissa som VET utan utredning.

 8. Så talar en f.d socialdemokrat och numera imperielakej som hejar till namnet Stoltenberg, men som ingen berg blir stolt av

 9. Tyskarna lämnade Navalnys prover till labbet Porter Down i Storbritannien som kom fram till att det var samma gift som de ”hittade” på Skripal.

  Unnamed German Lab Says Navalny Poisoned with Novichok; U.K.’s Porton Down Lab’s Involvement Makes the Case Stink

  Sept. 2 (EIRNS)— German government spokesman Steffen Seibert has reported that according to toxicology tests performed on Alexei Navalny’s blood samples by a German military lab, there is now “unequivocal proof” that the Russian opposition figure was poisoned by a nerve agent of the Novichok family, Reuters reported. Predictably, this has unleashed a wave of indignant responses from within Germany and internationally on a par with the hysteria around the orchestrated 2018 Skripal case, demanding that Russia be held accountable. Russian President Vladimir Putin himself is targeted.
  While Kremlin spokesman Dmitry Peskov reported today that the Kremlin has received no report from Berlin on these findings, nor replies to any previous requests for more detailed medical information on Navalny’s status, Seibert solemnly announced that the “Federal government will inform its partners in the EU and NATO of the results of the investigation … and will discuss an appropriate joint response with the partners in the light of the Russian response.” The implication is that sanctions could be imposed on Russia. In her own statement, Chancellor Angela Merkel proclaimed, “it’s now clear” there was an “attempt to murder Navalny…. He is the victim of a crime. He was meant to be silenced. This raises very difficult questions that only the Russian government can and must answer. This goes against the basic values that we stand for.” Foreign Minister Heiko Maas said he would be calling in the Russian ambassador to demand an immediate response to the German lab’s findings. The name of the lab hasn’t been identified.
  The stench emanating from Seibert’s assertion of “unequivocal proof” is unmistakable. The Guardian gives it away when it mentions that, according to Der Spiegel, experts at Berlin’s Charité Hospital where Navalny is being treated, consulted Britain’s secretive Porton Down lab, notorious for its role in the Skripal case, precisely “because of possible similarities with the 2018 Skripal attack.” It also quotes a German Green MP who studied at Yale University with Navalny, who bellowed that this new information raises the whole issue to “an international level,” and demanded an international investigation be launched immediately. On cue, British Prime Minister Boris Johnson called the revelations “outrageous” and demanded an immediate explanation from Russia. The White House called the report “completely reprehensible.” The Guardian coyly notes that, so far, Germany remains committed to the Nord Stream 2 pipeline project with Russia, implying that the alleged poisoning of Navalny might change that.
  TASS notes that Russia’s Prosecutor General had requested Germany’s legal assistance in replying to 20 pertinent questions regarding Navalny’s treatment, diagnosis and test results as well as on a preliminary diagnosis from the German clinic, and medical documents and research by German specialists, both during Navalny’s transportation from Russia to Germany and his stay at the Berlin hospital. The Germans never responded to these requests.

 10. För 17 år sedan var det Powel som viftade med antrax i FN. Sverige kunde ha backat upp Hans Blix till 100%. Samma sak med Folke Bernadotte – varför ingen minnesdag för honon? Antrax var en lögn. Sverige hukar. Mordet på Bernadotte var så överlagt det bara kunde vara. Tig och hylla Raul Wallenberg desto mer istället. Och nu novatjok – för andra gången! Hur har dom mage att förolämpa intellektet på oss gång på gång? Glöm representativ demokrati. Den är körd för länge sen.

 11. Det är nog inte så många seriösa och intelligenta personer som tror å de officielle uttalandena, som kommer från EU, dvs som för (en gemensam utrikes och säkerhetspolitik) i de flesta avseenden. Där ligger nog den största ”förgiftningsnivån” alla kategorier.

  • Jag har en bekant som verkligen är USA-frälst och som anser att allt de gör och påstår är till för mänsklighetens gagn och för att skydda den ”fria världen” bla, bla! Men t o m han har börjat tvivla för han fick inte ihop Skripal-affären alls och nu detta med Navalny där han misstror medias rapportering helt. Kanske är det vasallerna som plötsligt blivit alltför entusiastiska att ”hjälpa” husse? Och visst är det så att logiken inte alls går ihop i dessa ”affärer” men ”journalister” verkar dock stängt av logikkretsarna helt i västmedia! Och det måste man göra annars får man sparken från det välbetalda låtsasjobbet!

 12. Ryssland, Kina, Nord-Korea, Saudi-Arabien, numera även USA, mm..
  Nationer ”styrda” av män med höga tankar om sig själva, narcissistiska, brist på empati, maktfullkomliga och pengar för egen räkning, ej för dem de ”styr”!!
  ”Trenden” måste vändas, för vår och framtida generationers räkning.
  ALLA nationer borde gemensamt tänka på klimatet….

  Men det berör inte de styrande i ovanstående nationer;
  De vill ha makt, pengar, IDAG! Det är egalt, vad som sker i framtiden…”

  För att återkomma till Navalnyj, så blev bostad, pengar, sjukjournal, allt, ”låsta”. Han är inte välkommen till Ryssland igen.
  Men den kämpen, kräver att få komma hem. Låt oss alla hjälpa honom i detta!

  Idag på TT, hördes besked om att Ryssland erkänt inblandning, men syftet var att skrämma honom, inte döda honom… Vill inte att han stannar kvar i Ryssland…
  Som svar på frågan;
  JA, Putin är en dumskalle…

  • TT som källa?
   Navalany är en slags nynazist och dessutom ekonomiskt kriminell, efterlyst i bl a Frankrike för bedrägerier! Han har i Ryssland lurat till sig miljoner och är föremål för polisens utredning där för mer bedrägerier! Hade Putin velat fimpa Navalny hade han varit stendöd…Varför ”skrämma” Navalny? finns ju ingen poäng alls med det men de som Navalny lurat på pengar i Ryssland vill nog gärna att han kommer tillbaka så ska du se att han får det hett om öronen!

  • Numera USA skriver du, USA har en långvarig historia med att vara maktfullkomliga och starta krig för egen vinnings skull. Vilket Olof Palme med stor ilska påpekade vilket gjorde att USA vägrade att ha diplomatiska förbindelser med Sverige under 2 års tid.
   USA:s militära insatser i omvärlden har blivit fler under Barack Obamas tid som president. När han tillträdde 2009 ärvde han fyra krig från sin företrädare, idag är USA direkt inblandat i sju krig, enligt den så kallade konfliktdatabasen vid Uppsala Universitet. Obama var den värsta president när det gäller att starta krig i världen.

   – När Obama lämnar är USA inblandat i krig i sju länder. Och i de länderna ser det inte ut som att det i ett kort perspektiv går mot en fredlig lösning. Det ser snarare ut som att det blir värre. Så det är en ganska allvarlig situation som han lämnar efter sig, säger Erik Melander professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala Universitet.

   Menar du med Ryssland att Putin skulle ha erkänt inblandning? Skulle Putin erkänna inblandning, så kan det bero på ett politiskt motiv, och inte att det verkligen förhåller sig så. Det kan vara hot, EU har ju blivit lilla USA och använder samma tråkiga metoder som USA, nämligen hot om sanktioner.

   De kan ha hotat Putin med att det blir tex. sanktioner mot Nordstream2, och eftersom hela världen har bestämt att det är han, så kanske han tycker att det är bättre att säga att de varit inblandade för att slippa sanktioner. Det är ju så USA gör med sina fångar, säg att du mördade denna person så får du istället X-antal år i fängelse och slipper avrättning. Man får ju inte fram sanningen, men man får det man vill ett falskt erkännande och en bekräftelse på att man har rätt.

   Vad gäller Navalny så finns det uppgifter om honom, som visar att man bör fundera över vem han egentligen är. Det finns uppgifter från 2013 att han hade kontakt med nynazister i Ryssland, årtalet är intressant eftersom det är ett år innan kuppen i Ukraina, I statskuppen i Ukraina deltog många nynazister.
   Nynazister bör bekämpas oavsett vilken sida de var på gällande statskuppen i Ukraina.
   Han har deltagit i marscher och möten tillsammans med nynazistiska organisationer och gjort hårdhänta uttalanden.

   Putin är oerhört skärpt och ingen dumskalle, jag har lyssnat på flera intervjuer med honom.

  • Hur vet du att tanken var att skrämma navalny…? Hur vet du att allt låstes…? Navalny är en förrädare, en globalisternas fanjukare. Klimatsnacket…vad är det, vill du gynna råttskildarna?

 13. Towards a Political Biography of Vladimir Putin: From Commissar to Opportunistic Revolutionary From Above, Part One, 1975-1999
  Western analyses and perceptions of Russian President Vladimir Putin if not caricatures are most often distortions that take the man outside the realm of the common mortal – with his/her nuances, changes over time, positives and, to be sure, negatives. He is portrayed as made in the KGB as nothing but a colorless, cynical, Soviet-style secret policeman and unwavering apparatchik so beginning from his entrance into the organs in 1975 inevitably ending so in the grave. In fact, Putin is a significantly complex person. One can question his moral and ethical qualities as a person and leader, but there is significant evidence that Putin is a decisive leader.
  https://gordonhahn.com/2020/10/12/working-paper-towards-a-political-biography-of-vladimir-putin-from-commissar-to-opportunistic-revolutionary-from-above-part-one-1975-1999/

 14. Kring året 2014 uttalade sig Tysklands förbundskansler Angela Merkel i media (som talar ryska med Putin -som kan tala tyska med henne, om så behövs likaså) att ibland tyckte hon att Vladimir (eller käre Vladimir /dorogoj Vladimir/ som hon ofta säger numera i sina tal där de möts) tycktes leva ”i en egen värld” eller ”ett eget universum”, då bl.a. Putin ”trodde på” att nazister och fascister eller deras förtrogna kunde försöka sig på en ”statskupp” under året 2014 i Ukraina.

  Idag, många år efteråt, är det INGEN som helst PERSON som talar om att Putin skulle leva i en helt egen tanke- och analysvärld. I mångt och mycket lever vi faktiskt i den som Putin faktiskt talade om för 7-8 år sedan, och med tanke på president Putins intressanta och uppmärksammade tal på europeiska säkerhetskonferensen i Tyskland år 2007 så framlade han ett antal argument som fick amerikaner och Nato-officerare att synnerligen nervöst skruva på sig i stolarna. Han frågade vem egentligen som hotar vem i Europa? Den nation (USA) som vid Tysklands återförening som villkor lovat gentlemannamässigt att ett enat Tyskland som till slut fick vara med i Nato så skulle Nato ”inte röra sig en enda centimeter över den förra väst/östtyska gränsen med minsta militär utrustning”. Putins tal från 2007 håller än idag, liksom filmregissören Oliver Stones fyra timmar långa filmintervju med president Putin där han med snarast imponerande, ibland rent encyklopediska, kunskaper kan det politiska, historiska och militära politiska fältet närmast utantill utan att behöva läsa innantill som varenda amerikansk president alltid behöver på sin överallt stående prompter, (genomskinliga glasskivan i luften i konferenslokalen där de står).

  Jag tror de gamla maktstrukturerna i det numera ganska splittrade och söndrade (och knappast enade) ”väst” de facto har dels mycket respekt och dels räds en så pass stark kunnig president som Vladimir Putin. På 1980-talet så var västs stora fruktan att efter Leonid Brezjnev skulle dö (det hände hösten 1982) så skulle han efterträdas av Jurij Andropov (1982-1984) som fick en alltför kort makttid. Till och med Gorbatjov och Putins numera gamle officerskollega (och till USA avhoppade) fiende KGB-generalen Oleg Kalugin kallade Andropov för en äkta tänkande intellektuell; en amerikansk general kallade då Andropov för listigare än den giftigaste av ormar och inte en person man ville se som landets nye ledare och på posten som världens mäktigaste politiker i Kreml -men så blev det. Andropov själv lär vara Putins favorit bland de förra ledarna – de båda får nog sägas vara skarpa tänkande intellektuella och aktiva handlande politiker.

  Den som idag kallar Putin för halvlärd dumskalle och geopolitisk okunnig äventyrare får nog ta och börja studera de motsvarande amerikanska ledarna som Bush junior, Obama, Trump och Biden -de lär sammantaget ihopräknat inte ens nå upp till Putins personliga egenskaper som stark kunnig ledare -helt i Macchiavellis smak skulle man kanske sagt i äldre tider.

  Det som oroar kring Vladimir Putin är hur det ska gå den dagen han skall ersättas, och vilken kaliber en sådan person måste ha. Vladimir Putin är dessutom den ende politiske ledaren i denna världen som lyckats bekämpa och helt utrota en islamistisk terroriströrelse i det egna landet och helt och snabbt bygga upp städer i Tjetjenien och Dagestan -och numera på väg att också krossa de religiösa terroristerna i Syrien -upprustade och utbildade av USA som Turkiet. En sådan man förtjänar respekt även om man inte vill rösta på honom. Hans memoarer, om de skrivs, torde bli bland de absolut intressantaste att läsa om vår samtid och vad som sagts och gjorts. De många lastpallar med paret Obamas tomma texter i tjocka tegelstenar som sålts i Sverige som inte handlar om mycket väsentligt för världens fromma, torde väl snarast hamna i makulaturen efter inköparen orkat läsa första kapitlen och sedan tappat intresset. Så lär inte Putins memoarer bli, de lär kunna ge ljus och en hel del genans att läsa för världens läsare framför allt i ”väst” om och när de publiceras. Den som väntar får säkert se!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here