Vladimir Putin – tidernas dumskalle?

20
1108

Frågan ovan är berättigad! Ingen russofob klyscha. Inte lånat av Patrik Oksanen!

Först ligger Putin bakom förgiftningen i mars 2018 av en avdankad värdelös rysk f.d. spion, Skripal, i Storbritannien just före presidentvalet i Ryssland, där Putin var storfavorit. Genast påstod säkerhetstjänst och premiärminister i Storbritannien att Ryssland och Putins säkerhetstjänst låg bakom. EU, USA och diverse ledande politiker och hela den etablerade pressen stämde genast in.

Historien visade sig snabbt ha stora svagheter, och har avskrivits som ett falsarium. Skripalaffären – sista spiken i “en kista full med lögner”?
Vilket alla de ledande politikerna och den etablerade pressen tiger om. Rapportera gärna eventuellt undantag!

Denna Skripalhistoria skadade dock verkligen Rysslands och Putins anseende. Var Sergi Skripal och hans dotter Julia finns är nu okänt, för mig i alla fall.

Vilket de ledande politikerna och den etablerade pressen tiger om.

Vilket motiv skulle Ryssland ha för att förgifta Navalny vid en tidpunkt då de omfattande protesterna och oroligheterna i Vitryssland medför visst fokus på Ryssland, och en kritisk diskussion om Rysslands roll.
Bara misstanken på att Ryssland ligger bakom detta försvagar Rysslands anseende i bl.a. Belarus, och inför förhandling gällande Belarus.

* Om nu ryska myndigheter förgiftat Navalny, varför var de så positiva till att Navalny skulle kunna flygas för vård i Berling, där eventuellt gift skulle kunna identifieras?

Hypotes 1: Putin måste vara tidernas dumskalle.
Hypotest 2: Han är en utpräglad masoschist. (Kan finnas tillsammans med hypotes 1)
Hypotes 3: Personer i Rysslands säkerhetstjänst vill smutskasta Putin, och får arbeta vidare.
Hypotes 4: Ett nytt fall av skicklig USA-initierad smutskastning via CIA av Ryssland och Putin, efter Skripal, Russiagate mm.

 • Särskilt om hypotes 1 stämmer innebär detta en stor fördel: Övriga världen kan rusta ned – en sådan dumskalle kan aldrig starta ett krig på ett bra sätt, än mindre vinna det.  Och man kan sluta med sanktionerna, som ska sparas till bättre ändamål än till en sådan dumskalle.

En italiensk professor kritiserar teorin om ”statssponserat mördande” av Alexey Navalny

Från början har Navalnys inre cirkel anklagat president Vladimir Putin och den ryska regeringen för att försöka mörda aktivisten och ha genomfört en täckoperation efter att försöket misslyckades. Denna berättelse antogs snabbt av vanliga medier i väst. Vissa västerländska regeringar har hotat att införa en ny sanktionsrunda mot Ryssland i ärendet. Men även om kriminell avsikt bevisas i fallet undergräver grundläggande sunt förnuft den ständigt populära formeln “förgiftning + Ryssland = Putin”, enligt en artikel publicerad av den italienska tidskriften Formiche 29/8. här.

Artikeln är skriven av Igor Pellicciari, professor i historia för internationella relationer vid universitetet i Urbino, som också undervisar vid MGIMO University, Moskvas främsta skola för karriärdiplomater. Den ‘statssponserade förgiftningsteorin’ har flera svagheter, skrev Pellicciari.

Först den politiska kostnad som Navalnys bortgång under misstänkta omständigheter skulle medföra för Moskva. En oppositionsfigurs död skulle oundvikligen ge Kreml skulden för, vilket skulle leda till sanktioner och ytterligare skada Rysslands redan skadade rykte.

Det skulle också medföra inhemskt missnöje, och Ryssland måste precis som många andra nationer, för närvarande ta itu med både en ekonomisk avmattning och trötthet hos allmänheten med de sociala distanseringsåtgärder som Covid-19-pandemin ledde till.

Fördelarna med att ta bort Navalny från bilden är i bästa fall tveksamma. Han framställs felaktigt som den ryska oppositionsledaren av den västerländska pressen, men i själva verket är han en del av en relativt liten fraktion av splittrade anti-etableringsstyrkor i Ryssland. Hans korruptionsutredningar och organisering av protester gör honom till en tagg i de många mäktiga människors sida, men inte ett realistiskt hot mot makterna, säger Pellicciari.

Medan motivet för ett statsmord på Navalny är tveksamt, är dock inte förmågan att genomföra en sådan, vilket inte passar bra med vad som faktiskt har hänt, hävdade professorn. Navalny fördes snabbt till ett sjukhus i Omsk, stannade kvar under behandling av ryska läkare i 44 timmar och behandlades med tydlig framgång. Vid ankomsten fick han ett atropin – ett läkemedel som är effektivt mot vissa typer av toxiner – och reagerade så bra att de tyska läkarna fortsatte samma behandling efter att patienten överfördes till deras vård.

Den ryska staten hade många möjligheter för att säkerställa Navalnys död, om detta var dess avsikt, menar Pellicciari. Det kan ordna en nödvändig sjukhusvistelse vid lämpligt tillfälle eller skick en mördare för att avsluta jobbet på Omsk-kliniken. Det kan ge ett mer effektivt gift från eller helt enkelt ordna en olycka snarare än att använda ett gift och riskera bakslag.

Hittills, fram till 30/8, har Ryssland motstått utländskt tryck för att starta en kriminell undersökning av situationen. Pellicciari anser att Navalny kan ha varit ett offer för ett brott, men om så är fallet är det inte troligt att detta organiserades från de ryska regeringens högsta nivåer. Navalny är en splittrande figur och har många fiender av lägre kaliber, både ryska tjänstemän och privata medborgare, sade Pellicciari. (Skut)

Man kan tillägga att läkare som vårdat Navalny i Ryssland uppger att de fått många hot via media “The deputy chief medic at the clinic in Siberia where Moscow protest leader Alexey Navalny was hospitalized last week says he received “dozens of threats” on social media, some of the more sinister ones even targeting his family.
However, Dr Anatoly Kalinichenko says he bears no ill will toward Navalny, who was flown to Berlin on Saturday, and is recovering at the German capital’s Charite Clinic.
Doctors there claim to have discovered poison in his system, contradicting the diagnosis from the hospital in Omsk.
“I received several dozen threats of physical nature [on social media] – against me personally, against my family, my children,” Kalinichenko told journalists on Monday. “This did not affect anything, we treated a man, and these [threats] were not his fault.”
RT.

Relaterat.

Skripal – ett år senare är några saker klarare.
Bellingcat – Bluffmakare eller skickliga detektiver?
Skripalfallet en brittisk provokation
Skripals: Offer eller pjäser i ett bredare geopolitiskt spel? En juristprofessors bedömning.
Vad ligger bakom Skripal-hysterin?
Vad händer i Skripal-fallet
Schweiziska OPCW- experter: Har Skripals INTE (främst) förgiftats av Novichock men av Nato-medlet BZ?
Skripal-historien visar på skadskjuten anglo-amerikansk plan
Tjänstefel av Margot Wallström & Co i Skripalaffären? Att dömas utan bevis.
Sverige bidrar till en mycket farlig situation i konflikten mot Ryssland
Chefen för Storbritanniens lab bekräftar INTE att giftet är från Ryssland.
Västs diplomatiska krigföring mot Ryssland – förberedelse för krig i Europa?
Storbritannien pressar sina forskare att hitta (på?) stöd för att Ryssland är skyldigt till Skripal-storyn.
Spionhistorien i London utan bevis mot Ryssland – för att bereda grunden för anfall i Syrien? 14/3
Storbritannien anklagar för fullt utan att ha presenterat bevis. Mothugg Corbyn. Frankrike? 15/3
Hotfulla stormakts-anklagelser mot Ryssland som har förstört sina kemiska vapen enligt OPCW. Kan Novichock tillverkas i garage? 16/3
Labourledaren Corbyn vågar ifrågasätta anklagelser utan bevis. Vilken fräckhet!

20 COMMENTS

 1. 1. Ryssarna är så smarta att de förgiftar en viss Navalny, sedan ser till att denne hamnar i Tyskarnas ägo.
  2. Ryssarna är så smarta att de använder ett mycket dödlig gift. Dock misslyckad de med att ta död på denne Navalny
  3. Ryssarna är så smarta att de förgiftar denne Navalny med samma gift som säga ha använts till att förgifta Skripal & dotter.
  4. Journalsiter, akademiker och medborgare i Väst är så smarta att de sväljer allt detta som sanning.
  5. Politiker i väst är så förutseende att de visste långt innan Navalny landade iBerlin att han var dödlig förgiftad

  https://www.rt.com/op-ed/499721-navalny-novichok-germany-russia/

  Novichok teatern fortsätter med sin turné i väst. Nästa anhalt, Paris denna gång med någon “förgiftad regime kritiker” … Under tiden närmar vi oss inbördeskriget i USA

  • Reaktionen från västerländska medier och tjänstemän till tyska hävdar att den ryska protestledaren Alexey Navalny förgiftades av ett ämne av “Novichok-typ” har varit oproportionerligt snabbt och emotionellt.
   Naturligtvis finns det många “intressegrupper” i Ryssland och utanför detta land som kan vara intresserade av att ta bort Navalny från den politiska scenen med en sådan skandal, därav debatten.
   Västerländska regeringar verkar vara säkra på att den version av berättelsen som är mest fördömande mot Moskva är den rätta och spekulerar om konsekvenser för Ryssland.
   Den tyska regeringen, utan att lägga fram några bevis från tyska läkare, sa i ett uttalande att det inte fanns någon tvekan om att Navalny hade förgiftats av en av nervmedlen från Novichok-gruppen. Med tanke på att detta specifika kemiska vapen rapporteras av västerländsk press att vara en rysk specialitet (även om det inte är det) rusade västliga regeringar snabbt för att peka fingrar mot Moskva och ignorerade möjligheten att någon annan möjlig förövare kunde existera.
   Man undrar varifrån kommer denna västerländska solidaritet bara några timmar efter de senaste nyheterna från Tyskland? Nato-allierade och deras anhängare, från den tyska regeringen själv till Förenta staternas och Förenade kungarikets förvaltningar, upprepade och antog snabbt samma berättelse.

   Problemet är att varken den brittiska allmänheten eller någon annan har “första hand” kunskap om vad som hände i Salisbury. De journalister som täcker ärendet aldrig haft tillgång till Sergei och Yulia Skripal.
   Trots allt detta talade de franska, italienska och andra Nato-regeringarna i samma riktning vid den tiden och krävde från Moskva en ”transparent utredning” och lämnade ingen tvekan om var skulden låg, enligt deras uppfattning.
   Den franska regeringen nämnde till och med en del ”gemensamt europeiskt svar” som involverade Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW). Dessutom brydde sig den brittiska regeringen aldrig om att förklara varför den valde att inte låta de mirakulöst överlevande “offren” för det de kallade en “rysk kemisk attack” tala till journalister.
   Likheten i Navalnys fall med tidigare obevisade anklagelser om förgiftningar verkar inte störa västerländska politiker eller media. På något sätt upprepar samma händelsemönster sig under de senaste två decennierna i förhållande till ryska journalister eller framstående oppositionspersoner som råkar åtnjuta särskild sympati i väst för deras kritik av den ryska regeringen.
   Den uppenbara frågan är: varför inträffar dessa incidenter precis i samma ögonblick som Ryssland håller på att säkra en viktig affär eller starta ett lovande projekt med sina västerländska partners?
   I flera månader har den tyska regeringen motstått amerikanska försök att stoppa Nord Stream-projektet som syftar till att leverera rysk naturgas till Tyskland. Nu hörs röster för att avbryta det stora projektet på grund av de två nya magiska orden: Navalny och Novichok.
   På samma sätt kom rapporter om Anna Politkovskajas kritiska tillstånd (hon blev skjuten till döds två år efter försöket att förgifta henne) bara några timmar före ett möte mellan Putin och kansler Merkel. Vem gynnar sådana tillfälligheter? Absolut inte Putin.
   Frågan – vad har rysk naturgas att göra med detta? – hänger i luften eftersom samma historia upprepar sig i ny form. En cui bono? Vem tjänar pengar? En retorisk fråga, förstås.

 2. De infantila lögnerna har flera syften ! Ett är att dra bort uppmärksamheten från alla mord på fackföreningsfolk och folkliga ledare i Central – och Latinamerika – som USA imperiet ligger bakom .
  Ett annat är att förbereda marken för krig , för att imperialisterna lever bla på krig . Nya marknader och ny arbetarklass i löneslaveriet .

 3. Ryssland skulle kollapsa som en följd av Ukraina-sanktionerna, Ryssland skulle kollapsa som en följd av corona-krisen. Gjorde de det ? Nähä, de klarade kriserna bättre än förutspått och just nu håller de på att passera Tyskland som världens femte ekonomi räknat i köpparitet. Västekonomierna är de som krisar till följd av coronan.

  Bloggaren Sergey Baklykov har lagt ut en sextimmarsvideo från förra veckoslutet i St Petersburg. Där firade de Broarnas festival i dagarna tre, musik och andra föreställningar vid Nevas broar. Nevas stränder var packade med folk och inte en enda vad jag kunde se bar ansiktsmask. Glada människor oberörda av virusskräck, få överviktiga dessutom, folkhälsan verkar god.

  Det är klart att Rysslands välgång inte kan tolereras. Det finns många som har motiv att offra extremnationalisten Navalny för att kunna sätta käppar i hjulet för ryska framsteg.

 4. Vem är dumskalle?
  Rysslands president Vladimir Putins handlingar tvingade väst att dra sig tillbaka från Vitryssland.
  Detta konstaterades av en statsvetare från Tyskland Alexander Sosnovsky.”De (länderna i väst – cirka FAN) gjorde det klart att med vad Putin sa skulle de behöva leva vidare och fatta beslut baserat på detta. Och när Putin sa specifika saker, blev det en röd linje. Nu förstår de att de inte kan gå längre. När de regler som Putin skisserat blev tydliga för dem förändrades retoriken och informationsmeddelandena i Europa på bara några timmar”, förklarade Sosnovsky.
  Han tillade också att de senaste händelserna i Vitryssland är delar av västs hybridkrig mot Minsk. Polen och Litauen genomför information och ideologiskt stöd för hybridkriget mot Minsk, och Storbritannien sponsrar hela operationen. Samtidigt spelar ledaren för den “vitryska oppositionen” Svetlana Tikhanovskaya rollen som “den trojanska hästen för de västerländska specialtjänsterna”, rapporterar “Ekonomi idag”.

  Minns att Rysslands president Vladimir Putin den 27 augusti sa att västländerna är intresserade av att destabilisera situationen i Vitryssland. Dessutom erinrade statschefen om de ömsesidiga skyldigheterna för Ryssland och Vitryssland inom ramen för CSTO och unionsstaten och noterade att Moskva kommer att hjälpa Minsk att försvara Vitrysslands stabilitet.
  Senare sade Vitrysslands president Alexander Lukashenko att protesterna i landet kontrollerades från utlandet. Enligt honom registrerade specialtjänster samtal från arrangörerna och kuratorerna för protesterna från Polen, Storbritannien och Tjeckien… Författare: Artem Nikulin.

  https://stopnews.online/194967-stalo-izvestno-kak-putin-vynudil-zapad-otstupit-ot-belorussii/?utm_medium=referral&utm_source=Lentanews&utm_campaign=stopnews_direct&utm_term=1245878&utm_content=8761405

 5. Det är fruktansvärt att vi har en statlig media helt styrd av lögner. Jag har för mig det finns lagar mot att media får sprida rena fasader i propagandasyfte.

 6. Putin kan man se på nätet, han är välutbildad och civiliserad. Giftattackerna mot oppositionella ryssar ligger inte på hans bord, de utförs av agenter på låg nivå. Tsaren visste inte så mycket heller, det är rysk tradition. Vi kan inte förvänta oss något annat än att ryssarna trampar på i sina traditioner. Rysk politisk kultur ligger utanför våra referensramar.

  Att morden hamnar långt upp i nyheterna är inget konstigt, det gör stormar, mångkultur, klimatet, olyckor, sport och annat i en ständigt strid ström. Det sjunker undan nästan genast.

  • Håller med dig fullständigt Kolbert.
   Liberalism hör inte hemma i Ryssland.
   Det skulle bli som att utplåna hela den ryska traditionen.
   Det liberala samhället tillhör västvärlden.
   Samt deras allierade.
   I mer eller mindre utsträckning.

 7. Medan talespersonen för FOI klokt talade om behovet av en oberoende utredning behövs inte det för vissa som VET utan utredning.

 8. Så talar en f.d socialdemokrat och numera imperielakej som hejar till namnet Stoltenberg, men som ingen berg blir stolt av

 9. Tyskarna lämnade Navalnys prover till labbet Porter Down i Storbritannien som kom fram till att det var samma gift som de “hittade” på Skripal.

  Unnamed German Lab Says Navalny Poisoned with Novichok; U.K.’s Porton Down Lab’s Involvement Makes the Case Stink

  Sept. 2 (EIRNS)— German government spokesman Steffen Seibert has reported that according to toxicology tests performed on Alexei Navalny’s blood samples by a German military lab, there is now “unequivocal proof” that the Russian opposition figure was poisoned by a nerve agent of the Novichok family, Reuters reported. Predictably, this has unleashed a wave of indignant responses from within Germany and internationally on a par with the hysteria around the orchestrated 2018 Skripal case, demanding that Russia be held accountable. Russian President Vladimir Putin himself is targeted.
  While Kremlin spokesman Dmitry Peskov reported today that the Kremlin has received no report from Berlin on these findings, nor replies to any previous requests for more detailed medical information on Navalny’s status, Seibert solemnly announced that the “Federal government will inform its partners in the EU and NATO of the results of the investigation … and will discuss an appropriate joint response with the partners in the light of the Russian response.” The implication is that sanctions could be imposed on Russia. In her own statement, Chancellor Angela Merkel proclaimed, “it’s now clear” there was an “attempt to murder Navalny…. He is the victim of a crime. He was meant to be silenced. This raises very difficult questions that only the Russian government can and must answer. This goes against the basic values that we stand for.” Foreign Minister Heiko Maas said he would be calling in the Russian ambassador to demand an immediate response to the German lab’s findings. The name of the lab hasn’t been identified.
  The stench emanating from Seibert’s assertion of “unequivocal proof” is unmistakable. The Guardian gives it away when it mentions that, according to Der Spiegel, experts at Berlin’s Charité Hospital where Navalny is being treated, consulted Britain’s secretive Porton Down lab, notorious for its role in the Skripal case, precisely “because of possible similarities with the 2018 Skripal attack.” It also quotes a German Green MP who studied at Yale University with Navalny, who bellowed that this new information raises the whole issue to “an international level,” and demanded an international investigation be launched immediately. On cue, British Prime Minister Boris Johnson called the revelations “outrageous” and demanded an immediate explanation from Russia. The White House called the report “completely reprehensible.” The Guardian coyly notes that, so far, Germany remains committed to the Nord Stream 2 pipeline project with Russia, implying that the alleged poisoning of Navalny might change that.
  TASS notes that Russia’s Prosecutor General had requested Germany’s legal assistance in replying to 20 pertinent questions regarding Navalny’s treatment, diagnosis and test results as well as on a preliminary diagnosis from the German clinic, and medical documents and research by German specialists, both during Navalny’s transportation from Russia to Germany and his stay at the Berlin hospital. The Germans never responded to these requests.

 10. För 17 år sedan var det Powel som viftade med antrax i FN. Sverige kunde ha backat upp Hans Blix till 100%. Samma sak med Folke Bernadotte – varför ingen minnesdag för honon? Antrax var en lögn. Sverige hukar. Mordet på Bernadotte var så överlagt det bara kunde vara. Tig och hylla Raul Wallenberg desto mer istället. Och nu novatjok – för andra gången! Hur har dom mage att förolämpa intellektet på oss gång på gång? Glöm representativ demokrati. Den är körd för länge sen.

 11. Det är nog inte så många seriösa och intelligenta personer som tror å de officielle uttalandena, som kommer från EU, dvs som för (en gemensam utrikes och säkerhetspolitik) i de flesta avseenden. Där ligger nog den största “förgiftningsnivån” alla kategorier.

  • Jag har en bekant som verkligen är USA-frälst och som anser att allt de gör och påstår är till för mänsklighetens gagn och för att skydda den “fria världen” bla, bla! Men t o m han har börjat tvivla för han fick inte ihop Skripal-affären alls och nu detta med Navalny där han misstror medias rapportering helt. Kanske är det vasallerna som plötsligt blivit alltför entusiastiska att “hjälpa” husse? Och visst är det så att logiken inte alls går ihop i dessa “affärer” men “journalister” verkar dock stängt av logikkretsarna helt i västmedia! Och det måste man göra annars får man sparken från det välbetalda låtsasjobbet!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here