Ju bättre Kina är förberett för krig desto bättre kan man motverka intima samarbetet mellan USA och provinsen Taiwan och få en fredlig lösning

5
1209

Detta är en översättning av en artikel 28/8 i Global Times av dess chefredaktör Hu Xijin. Ju bättre Kina är förberett för krig desto mer kan man krossa samarbetet mellan USA och Taiwan. Artikeln klargör Kinas officiella inställning. Påminner om att USA på 1970-talet formellt deklarerade att Taiwan är en del av Kina. Det har väckt kritik att riksdagsledamoten Hampus Hagman (KD) i två motioner föreslagit separat samarbete med Taiwan utan att enrollera Kina. Konstigt att Kina reagerar?


 

Krigsfartygen USS Kidd, en jagare, och USCGC Munro passerade Taiwansundet 27/8. Det var åttonde gången USA har skickat krigsfartyg genom Taiwansundet i år. Samma dag höll PLA flera militära övningar på båda sidor om sundet.

De två nyheterna, som hör samman, presenterar en koncentrerad bild. Under ganska lång tid framöver kommer det att upprepas demonstrationer av militär makt från USA och Kina i Taiwansundet.

Vissa netizens (nätanvändare) frågade varför inte bara slåss direkt? Men det är inte så det stora maktspelet spelas.

Teoretiskt sett kan vem som helst passera genom Taiwansundet, en internationell vattenväg. Krigsfartygen som passerar genom den har emellertid en stark geopolitisk betydelse. Det är USA: s avsikt att uppmuntra DPP -myndigheterna och andra taiwanesiska separationsstyrkor genom att skicka krigsfartyg genom Taiwansundet: Var inte rädd! Du har din pappa USA bakom dig! Under tiden skickar det också en signal till fastlandet: Satsa inte på att USA kommer att stå i viloläge om fastlandet befriar Taiwan med våld.

Men med fastlandets militära kapacitet som växer i en ”kvävande” takt förlorar signalen från USA sin effekt.

Genom att genomföra regelbundna stridsscenarövningar på sträckan över sundet och genom noggrann övervakning, avvisning av amerikanska krigsfartyg och stridsplan som kommer nära, visar PLA sitt förakt mot den amerikanska militärens trick, samt visar vår beslutsamhet. Vi kommer att hålla fast vid vår plan och våra principer för att lösa Taiwanfrågan, och om amerikansk militär startar krig kommer de att förintas.

Stormakterna blir inte lätt involverade i ett krig, istället gör de vanligtvis gester på detta sätt. Bakom ligger en jämförelse av ländernas omfattande nationella styrka ligger. USA har gradvis förlorat sitt momentum vid Taiwansundet och Sydkinesiska havet och sitt förtroende då man försöker visa sina militära muskler inför Kina. Det måste nu ropa in sina allierade för att framstå som starka.

Allt eftersom tiden kommer Kinas militära beredskap att förbättras ytterligare, och uppvisa större avskräckande verkan mot USA. I slutändan kommer det att vara den amerikanska sidan som inte kan upprätthålla detta trick, eller så kanske den vill fortsätta spela sina trick, men Taiwans DPP -myndigheter kommer att tvingas ge upp inför fastlandet.

När Kinas BNP överstiger USA: s och dess kärnkraftsavskräckning kommer amerikanska beslutsfattare och allmänhet att känna sig helt kvävda. Vad är då poängen med att USA fortsätter att göra en show i Taiwansundet?

Kina erkänner och respekterar USA: s överlägsna militära makt. Det är därför vi inte brottas med USA i Stilla havet och Indiska oceanens djupa hav nu, än mindre skickar Kina krigsfartyg för att visa våra muskler i USA: s kustområden. Men det är ett annat scenario i Taiwansundet och Sydkinesiska havet. I dessa områden har Kina orubblig beslutsamhet och syftar till att bygga en militär kapacitet som har en överväldigande fördel mot USA.

Kina är ett mäktigt land. Om den inte ens kan värna om sin territoriella integritet kommer det att bli ett skämt. Den som vågar korsa Kinas röda linje i Taiwanfrågan söker sin egen död.

Ett gammalt kinesiskt militärt talesätt lyder: krigets högsta konst är att undertrycka fienden utan att slåss. Ju bättre Kina är förberett för krig och kapabelt och vågat kämpa ett krig, desto mer kan vi krossa samarbetet mellan Washington och DPP -myndigheterna för att motstå vår vilja, och så småningom kan vi lösa Taiwan -frågan med minst kostnad för oss själva.

Föregående artikelThe Guardian: Efter Afghanistan är Pax Americana över – liksom Nato. På tiden
Nästa artikelVladimir Putin – tidernas dumskalle?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Det som nu uppkommit på senare tid är politiskt och diplomatiskt logiskt obegripligt. I över 50 år har världen tillämpat ”Ett-Kina-diplomatin” – det vill säga att man betecknar inte Taiwan som en egen självständig stat, utan som en del av Folkrepubliken Kina och där Beijing övertog Taiwans stol som Kinas representant i såväl generalförsamlingen som i säkerhetsrådet i FN. Till och med flygbolagen och världens flygplatser gör det på sina avgångs- och ankomstskyltar idag på all världens flygplatser: Flyg till ”Taipei, China” och inkluderar ön ”Taipei” (Formosa, Taiwan) med samma färg som Kinas fastland: Folkrepubliken Kina.

  Detta är ett diplomatiskt och politiskt alla länder som har diplomatisk representation med Beijing gått med på, och beslut fattade i FN:s säkerhetsråd är att betrakta fullt som internationell lag.

  De Taiwan-utspel som nu görs lite överallt är som jag tidigare skrivit förmodligen i mångt och mycket testballonger utsända i dolda order från Washington -som SÅ GÄRNA vill ha ett slags nytt handels- och politiskt kring mot Kina. Det går knappast att se det på annat vis. Lilla Litauen fick köra första provet i somras och trilskas med den sedan 50 år väl inprövade världsordningen om ”Ett-Kina-diplomatin”.

  Någon vill slå sönder banden mellan Europeiska Unionen och Folkrepubliken Kina – världens starkaste och viktigaste ekonomiska axel, liksom världens två största ekonomier.

  Vi kan gissa i vilket ständigt bråkande och konfliktsökande land dessa idéer och metoder har sin födelseort -ett land som för allt i världen inte alls vill ha en mer harmonisk konsolidering och mer samarbete i Euroasien.

  Jag tror de är avslöjade nu redan i förväg -och vill man förstöra Europas ekonomiska utveckling skall man självklart och helt oansvarigt spela ut Taiwan-kortet.

  Försvara handeln och den ekonomiska utvecklingen och harmonin mellan Europa och Kina! Och låt den inte förstöras av krigsförbrytarnas stat till ännu en kris och konflikt som normalt sett igen kommer att sluta med Washingtons nederlag och förnedring. De som idag driver denna nya konfliktlinje har inte Europas enhet och handel som det bästa för ögonen utan går en främmande våldsmakts ärenden som en väl dold trojansk häst inuti Europa som vill Europas utveckling och handel illa -till förmån för deras uppdragsgivare i Washington. Det är tyvärr så illa det är.

 2. 1996 deltog jag i en stor protestaktion vid Nevada testområde inte långt från Las Vegas. USA hade nämligen i strid mot provstoppsavtalet inlett s. k ”subcritical nuclear tests”, 600 m under jord. Vi som samlats där kom från hela världen….bl. en man från Taiwan. Han berättade att USA under hela kalla kriget hade haft kärnvapen utplacerade på Taiwan. Han var oerhört upprörd över USAs politik mot Kina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here