Skulle Navalny frigivits i fångutbyte? Maktkamp i Kiev om hans död?

5
466

Denna artikel publicerade Gilbert Doctorow 28 februari. Uppföljning av ”Redigerad” intervju om Navalnyjs död

Kan det ligga något i hans resonemang?

Red: Inledningsvis vill jag informera om att västerländska nyhetsmedier hävdar att förhandlingar pågick för att befria Alexey Navalnyj i ett fångutbyte med en rysk fånge i Tyskland när han dog med stöd av  https://steigan.no/2024/03/navalny-skal-ha-vaert-fa-dager-unna-a-bli-utvekslet-da-han-dode/

Informationen är baserad på uttalanden från Navalnyjs chefsrådgivare, Maria Pevchikh, och den återges i alla ledande nyhetskanaler i USA:

Washington Post, CNN, Bloomberg , New York Times.

CNN skriver:

Navalnyj och två amerikanska medborgare var på väg att bytas ut mot Vadim Krasikov, en rysk mördare som avtjänar ett livstidsstraff i Tyskland för mordet på en före detta tjetjensk krigare i Berlin 2019, enligt Maria Pevchikh, Navalnyjs toppassistent, som talade. i en video som publicerades i måndags på hans YouTube-kanal.
”Navalnyj var tänkt att vara fri under de kommande dagarna eftersom vi hade fattat ett beslut om hans utbyte”, sa Pevchikh. ”Jag fick bekräftat att förhandlingarna var i slutfasen på kvällen den 15 februari.” Navalnyj rapporterades död i ett arktiskt fängelse den 16 februari.

Västerländska medier och västerländska politiker har varit säkra i sin sak när de har hävdat att ”Putin mördade Navalnyj”, om än utan någon form av dokumentation. Om Ryssland faktiskt förhandlade med väst om ett fångbyte för Navalnyj, måste det erkännas att dessa anspråk är avsevärt försvagade.

2021 tog Amnesty bort Navalnyj från sin lista över samvetsfångar på grund av hans dokumenterade rasistiska och främlingsfientliga uttalanden.

___________________________________________

Gilbert Doctorow skriver

Jag är glad att kunna dela med mig av den länk som jag just har fått från värdarna för nyhets- och analysplattformen ”Redacted”. Detta är en uppföljning av min intervju om samma ämne som lades ut på nätet under den gångna helgen och som nu har setts av över 320 000 besökare på Redacteds konto på youtube.

Det som är nytt och som fick Natali Morris att ta upp frågan igen var att chefen för den ukrainska underrättelsetjänsten, Kyrylo Budanov, för en dag sedan meddelade att Navalnyj dog av naturliga orsaker, nämligen av en blodpropp. Hon påpekar att ukrainarna därmed instämmer i vad den ryska regeringen sade efter obduktionen av Navalnyj. https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/news/20240226_06/

Anledningen till Budanovs kommentar till en journalist var att bemöta de anklagelser som vissa, inklusive jag själv, har framfört om att Ukraina skulle ha varit inblandat i den fula handlingen på order från sina brittiska allierade. Ryssarna drev naturligtvis också historien om en embolism som förklaring till Navalnyjs död, för att rentvå sig själva. Men två vita lögner är inget substitut för sanningen.

Det som är anmärkningsvärt i allt detta, enligt Natali Morris, är att denna nya berättelse om naturliga orsaker direkt går emot den berättelse som alla västerländska ledare och journalister publicerade omedelbart efter nyheten om Navalnyjs död, att Putin beordrade mordet.

Kyrolo Bogdanov

Hon menar att CIA ändrade sin berättelse när den inte vann gehör och att de beslutade att gå vidare till nästa uppgift, att installera Navalnyjs efterträdare, vem det nu kan vara, för att omedelbart gå vidare till att störa det ryska presidentvalet i mars.

Baserat på vad Solovyovs talkshow i går kväll hade att säga om Budanov och hans möte med journalister, finns det många öppna frågor som kommer att hålla analytikerna sysselsatta under de kommande veckorna.

Jag anser att det är rimligt att identifiera Budanov som en CIA-tillgång, så att hans identifiering av ”naturliga orsaker” nu har Washingtons välsignelse. Samtidigt, vid samma samtal med journalister, motsade Budanov också uttryckligen president Zelenskijs tillkännagivande tidigare under dagen att det totala antalet ukrainska dödsoffer hittills i kriget är 31 000. Enligt Budanov har det varit 500 000 dödsfall och det kan lätt verifieras från rymden genom att titta på hur kyrkogårdar fylls med nya gravar över hela Ukraina.

General Zaluzhny

Låt oss komma ihåg att när den högste generalen i den ukrainska armén, Zaluzhny, var på väg att avskedas spekulerades det allmänt om att hans ersättare skulle bli Budanov. Anledningen var att Budanov hade varit mycket mer framgångsrik när det gällde att arrangera sabotage och politiska mord bakom de ryska linjerna än vad Zaluzhny hade varit när det gällde att leda sommarens motoffensiv.

Att Budanov direkt misskrediterar sin presidents uttalanden om den viktiga frågan om krigsdöd tyder för mig på att det nu pågår en våldsam maktkamp i Kiev, där CIA satsar på Budanov och mot Zelenskij.

Artiklar om Navalny./strong
Navalny: Västerlandets ”hjälte” – ny bok av Jacques Baud
Västerländska media och Aleksej Navalnyj – i letande efter trovärdighet
Navalny dör vid sämsta möjliga tidpunkt för Ryssland. En tillfällighet?
Vem var avlidne Navalny? Dödsfallet klar motgång och nackdel för Putin. Uppodaterad
Biden ”gråter” över Navalnys död, men nonchalerar USA-medborgaren Gonzalo Liras död i fängelse i Ukraina
Hur dog Navalny?
Mördades Navalny av västerländska underrättelsetjänster? Förbjuden fråga?

Hur dog Navalny?
Vem var avlidne Navalny? Dödsfallet klar motgång och nackdel för Putin. Publicerat 16/2 2024.
Artiklar om Navalny på Globalpolitics.se
Rysslands UD: Navalny finansieras av utländska ambassader.
Ryssland: Bevis finns för att Navalny får instruktioner av CIA! Inbjuder OPCW och Tyskland till samarbete.
Navalny och förräderi.
Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva?
Varför sittet Navalny i fängelse i Ryssland?
Vad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Lavrov: Berlin bekräftar att man gav Navalny tillgång till arkiv om Putin
Om svenska FOI:s analyser av blodprov som sägs komma från Navalny.
Tyskland vägrar fortfarande att lämna ut prover i Navalny-fallet, medan Ryssland vill ha gemensam undersökningskommission.
Varför vägrar Tyskland att lämna ut nödvändiga handlingar om Navalny till Ryssland, men ger dem till Nato?
Novichock – Navalny – NordStream – Nonsens
Skapar upphovsmännen bakom Navalny en ny “False Flag” för att dölja lögner?
Mer debatt med DN och andra om Navalny.
Debatt i DN om Navalny-affären. Ryssland och allmänheten förlorare, imperialism och krigshetsare är vinnare.
Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva.

Föregående artikelPutins hela tal
Nästa artikelRapport från Navalnys begravning
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

 1. Idag begravs den här Alexey Navalny på en kyrkogård i Moskva.
  Detta sedan det hållits en begravningsgudtjänst i en ortodox kyrka.

  Jag har intresserat mig för Rysslands kultur och konstaterat att familjeangelägenheterna hålls utanför den ryska kyrkan till skillnad mot oss där kyrkan helst integrerar familjelivet i kyrkans verksamheter.
  Vanligtvis hålls därför inga begravningscermonier i ryska kyrkor.
  Endast gudstjänster och dop in i kyrkan är vanligt förekommande.
  Gifter sig gör man på en restaurang, i hemmiljö eller liknande. Aldrig i kyrkan.

  Alexey Navalnys begravning borde därför vara ett specialarrangemang.
  Ämnat för hans anhängare och den demokratiska Västvärlden men inte särskilt för Navalny själv.
  Jag tror alltsammans är en politisk demonstration för blidka publik i Västvärlden och få dem känna sig nöjda.
  En normal rysk begravning skulle ju för oss bli som ett försök att tysta all opposition.
  Michael Gorbatjev fick en sådan privat begravning till Västvärldens stora förtret som hellre velat se Gorbatjev offentligt uppmärksammas.
  Fast med ett sådant här specialarrangemang så visar Ryssland att politisk opposition faktiskt är tillåten under ordnade former.

  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/oro-for-gripanden-vid-navalnyjs-begravning-finns-en-stor-risk

 2. Jag tycker det är dags att sätta punkt på Navalny farsen och låta maskarna ta hand om Navalny i lugn och ro

  • Instämmer med Lucifer.
   Alexei Navalnyj begravdes den 1 mars på Borisov-kyrkogården i Moskva. Navalnyj (inkluderad i listan över terrorister och extremister) är begravd på Borisov-kyrkogården i Moskva. Begravningsgudstjänsten och avskedet till Navalnyj ägde rum den 1 mars i Maryino-distriktet i Moskva.
   Sedan 2021 har Navalnyj suttit i fängelse efter att domstolen ersatt hans villkorliga dom i Yves Rocher- fallet på 3,5 år med ett riktigt. I mars 2022 dömdes Navalnyj till nio års fängelse för bedrägeri och domstolsförakt. I oktober 2022 anklagades han för att ha skapat och organiserat en extremistisk gemenskap, deltagit i den, samt finansierat extremistiska aktiviteter. Den 4 augusti 2023 dömde Moskvas stadsdomstol Navalnyj i detta fall till 19 år i en koloni med speciell regim.

   I januari 2022 lade Rosfinmonitoring till Navalnyj och flera av hans medarbetare till listan över extremister och terrorister. Sedan juni 2022 har Navalnyj avtjänat sitt straff i IK-6 i Vladimir-regionen . I december 2023 blev det känt att han överfördes till IK-3 ”Polar Wolf” i byn Kharp i Yamalo-Nenets autonoma Okrug . Navalnyj dog vid 48 års ålder den 16 februari.
   Låt Navalnyj vila i frid.

 3. Till arbetarklass. Den ryska oppositionen har alltid funnits och det finns fortsatt oppositionella. Samma sak med dom oppositionella partierna genom åren. Ta kommunist partiet tex. Varför nämns ALDRIG dessa TROTS sin stora storlek alla dessa åren. Jag minns klart och tydligt att dessa också ville ha goda relationer med väst jämt. Men efter kuppen 2014 har även dessa gett flera kängor till väst. För varje år som gått sedan dess har dessa bevittnat dom ständiga hoten mot egna landet. Medierna samma sak som varit på korsningståg mot Ryssland på ALLA sätt. Ständiga lögner och HELT korkade spekulationer. Usa väst har dessutom jämt lagt sej i Rysslands inre angelägenheter och delat ut sanktioner till höger och vänster. Detta före 24/2-2022. Man har varit högst nonchalanta mot Ryssland på ALLA punkter och betett sej vidrigt. Ryssarna hade ett årtionde dvs hela 90talet som man vill glömma. Sedan dess under 2000talet har ryssarna röstat på en stark ledare som kunnat hålla ordning och reda på landet jämfört med årtiondet före. Detta fall har det varit Putin. Statistiken sedan dess talat för sej själva vad Putin lyckats med. Ordning och reda. Kriminella brutalitet vi såg hela 90talet försvann också. Ekonomiska biten är ett annat. Nu håller Usa väst ca3300 miljarder kr som direkt tillhör Ryssland och dess befolkning. Övriga oppositionella grupper och partier är EJ värda att nämnas, då dessa haft och har MYCKET lågt stöd hos befolkningen. Usa väst har över 10års tid spenderat MASSOR med denna valpen Navalnyj som man hade i fickan. Man har spenderat MASSOR i både pengar och andra resurser. TROTS att denna förrädare till valp EJ ens hade rätt att ställa upp i ett presidentval, då han var dömd för ett brott sedan tidigare. Men man fortsatte. Föreställ dej bara för en minut om det var ombytta roller och Ryssland gjorde så. Finansierade och la massa resurser på något parti i Sverige tex Sverigedemokraterna som dessutom är LAGLIGA(Något Navalnyj EJ ens var redan för över10år sedan) För att få dessa till makten. För att sedan få som man vill. Hur hade de låtit då tror du här hemma och EU??Bara exempel. Som sagt senaste 10åren har man HELA tiden agerat högst vidriga med sina ständiga sanktioner till höger och vänster för att stoppa Ryssland från att fortsätta växa ekonomiskt. Man varit så högst nonchalanta hotfulla och med ständiga attacker utan MINSTA lilla hänsyn till någonting. Jag såg uppgiften om att Navalnyj skulle växlas bort mot en annan rysk medborgare som sitter dömd för mord. Men något säger mej att de nog inte stämmer. Man hade EJ kunnat hålla käften om de från medierna när det handlade om så kort tid dvs bara dagar dit. Det är min känsla men kanske har jag fel, jag gissar de bara. De sägs att de var bara några dagar dit. Jag har lite svårt tro på det men vet EJ med säkerhet

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here