Rapport från Navalnys begravning

12
889


Bildtext (RT): Lyudmila Navalnaya (3rd R) and Anatoly Navalny (2nd R), parents of late Alexei Navalny, attends a funeral ceremony for their son at the Borisovo cemetery in Moscow’s district of Maryino on March 1, 2024. © Olga MALTSEVA / AFP

Bifogar rapporter från Göteborgsposten och RT, och slutligen artiklar om Navalny.

Göteborgsposten rapporterar ”Trots makthögkvarterets varningar har fler än 1 000 personer samlats i närheten av kyrkan och kyrkogården i Moskva. Maskerade poliser utrustade med hjälmar och tårgasburkar ser till att folkhopen håller sig bakom de kravallstaket som sattes upp tidigt på morgonen.

– Vår avsikt är ett fredligt farväl och sörjande, men det verkar som att ryska myndigheter tror att vi ska starta uppror, säger Navalnyjs medarbetare Leonid Volkov till BBC.

Bland de som samlats finns både unga och gamla.

– Det känns som att jag begraver min egen son, säger pensionären Anna till BBC.

”Enorm tragedi”
– Han var den enda person jag litade på. Jag drömde om att han skulle bli president. Det är en enorm tragedi för mig och för Ryssland, säger Alonja, en annan Moskvabo som tagit sig till kyrkan för att ta farväl av regimkritikern.

In i det sista försökte myndigheterna förhindra en värdig begravning, enligt Navalnyjs medarbetare. På fredagsförmiddagen uppgav hans talesperson Kira Jarmysj att bårhuset vägrade att ge familjen kroppen. En knapp timme efter utsatt tid fick de slutligen ta med sig honom.

Det är oklart exakt vilka av Navalnyjs nära och kära som närvarar vid begravningen. Ryska oberoende Meduza rapporterar att flera oppositionella stoppats på väg till ceremonin och enligt rättsorganisationen OVD-Info har flera gripits. Enligt Meduza deltar bland andra politikerna Jevgenij Rojzman och krigskritikern Boris Nadezjdin, varav den senare stoppats från att ställa upp i landets presidentval senare i mars.

Anklagar Putin
Navalnyjs föräldrar, Anatolij Navalnyj och Ljudmila Navalnaja, deltar. På en bild inifrån kyrkan som medarbetarna delat i sociala medier ligger regimkritikern i en öppen kista delvis täckt med röda och vita rosor. Mamman sitter närmast, svartklädd med ett levande ljus i handen.

47-åringens övriga närmaste familj befinner sig utanför Ryssland. Enligt obekräftade medierapporter ansökte hans änka Julia Navalnaja om tillstånd att få åka in i Ryssland till begravningen, men under fredagen har det varit tyst från henne.

Kremls talesperson Dmitrij Peskov säger på fredagen att de som deltar i ”olagliga samlingar” under dagen kommer att lagföras.
Red: Olagliga samlingar beivras också i Sverige och i många andra länder.

Gudstjänsten inleddes enligt planerna klockan 12, svensk tid. Navalnyj jordfästs nu på kyrkogården Borisovskoje.

Omständigheterna kring regimkritikerns död i en sibirisk straffkoloni den 16 februari är fortfarande till stora delar oklara. Navalnyjs anhöriga lägger skulden på president Vladimir Putin och hans maktapparat.
______________________________

RT rapporterar

Den ryske oppositionelle Aleksej Navalnyj har begravts i Moskva efter en religiös ceremoni i stadsdelen Maryino. Hundratals av hans anhängare, och ett antal västerländska ambassadörer, samlades utanför kyrkan på fredagseftermiddagen.

Den mångårige protestledaren avled i fängelse förra månaden av vad som har rapporterats som naturliga orsaker. Han hade suttit fängslad i ”Polar Wolf”-kolonin, innanför polcirkeln. Hans död väckte upprördhet i västvärlden.

Under stort säkerhetspådrag ropade en skara anhängare hans namn under ceremonin. Hundratals av dem följde kistan till Borisovs kyrkogård, och många skanderade politiska slagord.

Navalnyj är en före detta rysk nationalistisk aktivist som först blev känd för allmänheten som en av ledarna för den ”ryska marschen”, ett högerextremt möte som tidigare hölls årligen. Han tog därefter en framträdande roll i de liberalt drivna protesterna i Ryssland 2011-12, som centrerades kring Bolotnaya-torget i Moskva. År 2013 fick han 27% av rösterna i Moskvas borgmästarval.

Han etablerade senare en bredare rörelse som producerade rapporter om påstådd korruption och försökte delta i presidentvalet 2018.

I början av 2021 fängslades Navalnyj på grund av ett långvarigt bedrägerifall som involverade den franska detaljhandlaren Yves Rocher. Föregående sommar hade han också väckt stor internationell uppmärksamhet efter att ha påståtts ha blivit förgiftad i Sibirien, vilket ledde till att han förflyttades till Tyskland. När han återvände till Ryssland dömdes han till det första av flera fängelsestraff.

Navalnyj, som är född i Moskva, efterlämnar sin fru och två barn.

Artiklar om Navalny./strong
Skulle Navalny frigivits i fångutbyte? Maktkamp i Kiev om hans död?
Västerländska media och Aleksej Navalnyj – i letande efter trovärdighet
Navalny dör vid sämsta möjliga tidpunkt för Ryssland. En tillfällighet?
Vem var avlidne Navalny? Dödsfallet klar motgång och nackdel för Putin. Uppodaterad
Biden ”gråter” över Navalnys död, men nonchalerar USA-medborgaren Gonzalo Liras död i fängelse i Ukraina
Hur dog Navalny?
Mördades Navalny av västerländska underrättelsetjänster? Förbjuden fråga?

Hur dog Navalny?
Vem var avlidne Navalny? Dödsfallet klar motgång och nackdel för Putin. Publicerat 16/2 2024.
Artiklar om Navalny på Globalpolitics.se
Rysslands UD: Navalny finansieras av utländska ambassader.
Ryssland: Bevis finns för att Navalny får instruktioner av CIA! Inbjuder OPCW och Tyskland till samarbete.
Navalny och förräderi.
Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva?
Varför sittet Navalny i fängelse i Ryssland?
Vad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Lavrov: Berlin bekräftar att man gav Navalny tillgång till arkiv om Putin
Om svenska FOI:s analyser av blodprov som sägs komma från Navalny.
Tyskland vägrar fortfarande att lämna ut prover i Navalny-fallet, medan Ryssland vill ha gemensam undersökningskommission.
Varför vägrar Tyskland att lämna ut nödvändiga handlingar om Navalny till Ryssland, men ger dem till Nato?
Novichock – Navalny – NordStream – Nonsens
Skapar upphovsmännen bakom Navalny en ny “False Flag” för att dölja lögner?
Mer debatt med DN och andra om Navalny.
Debatt i DN om Navalny-affären. Ryssland och allmänheten förlorare, imperialism och krigshetsare är vinnare.
Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva.

Föregående artikelSkulle Navalny frigivits i fångutbyte? Maktkamp i Kiev om hans död?
Nästa artikelViktig kompletterande analys av Putins tal
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Alexei Navalnyj begravdes i Moskva. Myndigheterna har varnat för ”alla obehöriga sammankomster”.
  https://lenta.ru/news/2024/03/01/alekseya-navalnogo-pohoronili-v-moskve-vlasti-predupredili-o-nedopustimosti-lyubyh-nesanktsionirovannyh-sborisch/

  FBK som upprättats av honom inkluderades av justitieministeriet i registret över utländska agenter, erkänd som en extremist, såväl som en oönskad organisation och förbjuden i Ryssland ) begravdes i Moskva på Borisov-kyrkogården.
  Dessförinnan ägde en begravningsceremoni rum i Church of the Icon of the God Mother ”Queench My Sorrows” i Maryino. Där ägde avskedet rum.

  De församlade rapporterade att kistan med kroppen sänktes ner i graven till låten My Way av Frank Sinatra och titellåten till Terminator 2. Navalnyjs föräldrar, Anatoly och Lyudmila Navalnyj , samt änkans mor, Yulia Navalnaya , var närvarande vid begravningen . Julia själv och barnen var inte där.
  Förutom släktingar sågs även USA:s ambassadör Lynn Tracy , Storbritanniens biträdande ambassadör Tom Dodd, Frankrikes ambassadör Pierre Levy , Tysklands ambassadör Alexander Lambsdorff, Kanadas ambassadör Sarah Taylor vid minnesstunden för Navalnyj. Journalister uppmärksammade också bilarna från ambassadörerna från Irland, Grekland, Polen, Belgien och Österrike .
  Tidigare blev det känt att Navalnys medarbetare vägrade avskedsrummet för 500 personer på Khovanskoye-kyrkogården, som erbjöds dem av representanter för statliga myndigheter.
  Som ett resultat köptes en tomt värd cirka tre miljoner rubel på Borisov-kyrkogården. Pressekreterare för den ryske presidenten Dmitrij Peskov , kommenterade Navalnyjs begravning, sade att Kreml inte har något att säga till de avlidnes anhöriga och avstod från att bedöma de människor som samlades vid templet i Moskva för att säga adjö.
  Dessutom gav Peskov ingen bedömning av Navalnyjs tidigare aktiviteter. ”Nej, [Kremlin] kan inte [ge uppskattningar]”, sa han och svarade på en motsvarande fråga.
  I ett samtal med Peskov nämnde journalister också uppmaningar från Navalnyjs anhängare att hålla aktioner ”över hela Ryssland”.
  Som svar på detta påminde Kremls representant om behovet av att följa lagen. Det finns en lag, den måste följas. Alla obehöriga sammankomster kommer att bryta mot lagen; följaktligen kommer de som deltar i dem att hållas ansvariga, återigen, i enlighet med gällande lag.

  • Bra information, men undvik gärna okända förkortningar eller skriv ut vad dem står för.
   ”FBK som upprättats av honom” säger inte mig särskilt mycket.

   3 miljoner Rubel eller cirka 300.000 kronor för en gravplats hamnar bland de ståtligare gravplatserna där mer kända personer ligger.
   På så sätt tycker jag Alexey Navalny blir hedrad i sitt hemland.

   • När förbjöds FBK?
    Förbud i Ryssland Den 16 april 2021 lämnade Moskvas åklagarmyndighet in en stämningsansökan för att erkänna Navalnyjs och FBK:s högkvarter som extremistiska organisationer.
    Den 26 april beslutade åklagarmyndigheten att avbryta verksamheten i ”Navalnyhögkvarterets sociala rörelse” (som lagligen aldrig existerade).

   • https://demokracija.eu/world/soros-funded-ngo-outraged-at-alexei-navalny/

    Soros-finansierad icke-statlig organisation upprörd över Alexei Navalnyj
    I januari ansåg den amerikanska, George Soros-finansierade människorättsorganisationen Amnesty International Alexei Navalny, som då fängslades i Ryssland, som en ”samvetsfånge”.
    Sedan dess har dock påverkansgruppens inställning till politikern vänt, vilket framgår av ett nyligen släppt mejl.
    I början av februari, på grund av den systematiska överträdelsen av hans prövovillkor, beslutade en domstol i Moskva att omvandla oppositionspolitikerns tre och ett halvt års villkorliga fängelsestraff som utdömdes tidigare i det så kallade Yves Rocher-fallet, till obligatorisk tid bakom barer.

    Amnesty International (AI), finansierat av den amerikanska aktiemarknadsspekulanten, förespråkade Navalny i januari. De utfärdade ett uttalande , där de beskrev politikern som en ”samvetsfånge”. Enligt deras uppfattning var Navalnyjs gripande ytterligare ett bevis på att ryska myndigheter ville tysta honom.

    Organisationens inställning till Navalnyj har dock plötsligt förändrats. I ett mejl som nyligen kom fram skrev de att Navalnyj inte längre anses vara en ”samvetsfånge” eftersom han tidigare ”förespråkat våld och diskriminering” och aldrig dragit tillbaka sina kontroversiella kommentarer.

    Ändå kommer AI att fortsätta sina krav på att politikern ska släppas ur häktet i framtiden. Amnesty beslutade att återkalla Navalnys status som ”samvetsfånge” efter att det återuppstått att Navalnyj hade gjort främlingsfientliga kommentarer på 2000-talet, när han var knuten till Rysslands extremhöger. I ett fall jämförde han kaukasiska muslimer och invandrare med kackerlackor.

    HÄR ÄR EN ANNAN VIDEO SOM NAVALNY INTE VILL DELA MED SIG AV LÄNGRE, DÄR HAN JÄMFÖR MUSLIMER MED KACKERLACKOR OCH FLUGOR OCH REKOMMENDERAR ATT MAN SKJUTER DEM MED VAPEN OM SWATTERS OCH SKOR MISSLYCKAS https://T.CO/XF0YDTA4S5

    — KATYA (@KAZBEK) 19 JANUARI 2021

    Open Society Foundations (OSF) är angelägna om att stödja Amnesty med rejäla summor pengar. OSF:s hemsida avslöjar att organisationen fick 1,4 miljoner dollar 2019.

    Navalnyjs häkte ledde till flera demonstrationer i Ryssland. Vid ett av dessa möten arresterade ryska myndigheter en kvinna, en före detta student vid George Soros Central European University (CEU). CEU utfärdade ett uttalande där man uttryckte sitt stöd för Ann Vellikok.

    Soros har sponsrat hans CEU med miljarder dollar genom åren. Enligt OSF:s hemsida fick institutionen tre mycket stora belopp ”för att ge allmänt stöd” bara under 2019:

    632,5 miljoner dollar (för 12 månader),
    11,7 miljoner dollar (för 19 månader),
    175,9 miljoner dollar (för 77 månader).
    Aktivist gripen i Ryssland kommer från Soros universitet
    Central European University (CEU), grundat av den amerikanske aktiemarknadsspekulanten George Soros, utfärdade ett uttalande till stöd för sin tidigare student som arresterades i Ryssland…

 2. Det hade varit fint om redaktören kunde visa til en, en minnes markering av en, en avliden person i Sverige som varit olaglig.

  Tackar på förhand!

  • Förstår inte frågan. Uppmärksamma en för brott dömd person som förespråkat politiska åsikter som passar landets
   fiender?

  • ”Det hade varit fint om redaktören kunde visa til en, en minnes markering av en, en avliden person i Sverige som varit olaglig.”

   Demokratin uppträder inte bara fientligt.
   Demokratin är hetsande också.
   Precis lika hetsande som Nazisterna.
   Jag lider med alla ryssar i Sverige som tvingas bli misstänkliggjorda bara för de är ryssar.
   Det är ett rasistiskt uppträdande av demokratin.

   Det är precis som Demokratin inte nöjer sig förrän de gjort avbön och tagit avstånd från allt som har med Ryssland att göra.
   Sitt hemland. Sin barndom. Sin kultur. Sin religion. Sina traditioner.
   Ja, allt de är uppväxta med.
   Inklusive alla glasburkar med konserverade grönsaker de lärt sig behöva för att kunna möta en lång och kall vinter.

   Det är hemskt när de nu är uppknutna till Sverige och Västvärlden med olika band.
   Då är det inte så enkelt att bara bryta upp allt och flytta hem igen om man känner sig missaktad av Demokratins rasistiska hetsande.

 3. I den läckta videon skämtar Navalnyj med en ung rysk domare, om att han borde skicka honom lite pengar från sitt bankkonto, eftersom hans beslut dränerar Navalnyjs bankkonto.
  Navalny: ”Herr domare. Jag väntar. Jag skickar er mitt bankkontonummer så att ni kan använda er enorma federala domarlön, för att förbättra mitt bankkonto. Tack vare era beslut, börjar jag få slut på pengarna. Skickar ni pengar till mig?
  Domaren: ”Hejdå”
  Navalnys advokat förhörs av rysk polis, eftersom han träffade Navalny två dagar före sin död. Polisen utesluter inte, att Navalny kunde få droger eller något liknande av advokaten, som Navalny använt i god tror.
  Min svenska är långt ifrån bra. Ta hänsyn till det.
  https://rumble.com/v4dzbe0-alexej-navaln-den-ped-svou-smrt-vtipkoval-se-soudcem-aby-mu-poslal-njak-pen.html

 4. Han fick en bra värdig begravning. Det var en fin kyrklig begravning. Det skedde inga som helst större problem. Det var även mycket folk och fans där som jag förstod uppåt nästan 1000personer. Förutom familjen då. Får önska han vila i frid. Även om jag EJ gillade honom alls ärligt talat. Väst favorit valp. Men ska EJ gå in på de nu. Hans fru tagit över det såkallade fortsatta arbetet. Det är tur att hon inte har chans mot Putin om 2veckor. Hade tyckt synd om ryssarna som hade kastats in i kaos och elände. Ryssland behöver en stark ledare som skiter i vad dessa onda väst kräver och dom vidriga spel dessa sysslar med

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here