Hur dog Navalny?

12
989
Navalny efter uppvaknandet i Berlin.

Sputnikglobe skriver sent igår följande

Alexey Navalny kände sig dålig i fängelset efter en promenad och förlorade medvetandet. Han fick alla nödvändiga återupplivningsåtgärder, men de gav inga positiva resultat, uppgav Federal Ptnitentiary Service.
Alexei Navalny dog i straffkoloni nr 3 i Yamalo-Nenets autonoma okrug, rapporterade den regionala avdelningen för Federal Penitentiary Service på fredagen.
”Den 16 februari i år, i koloni nr 3, kände sig fången Navalnyj A.A. dålig efter en promenad och förlorade nästan omedelbart medvetandet. Sjukvårdspersonal från anstalten anlände omedelbart och ett akutläkarteam tillkallades”, heter det i pressmeddelandet.

Domstol i Moskva dömde Navalnyj till 9 års fängelse för bedrägeri och domstolstrots
22 mars 2022.
”Alla nödvändiga återupplivningsåtgärder genomfördes, men de gav inga positiva resultat. Akutläkare bekräftade att den dömde avlidit. Dödsorsakerna håller på att fastställas”, tillägger pressmeddelandet.
Kremls talesman Dmitry Peskov kommenterade utvecklingen med att säga att det är upp till läkare att ta reda på orsakerna bakom Navalnyjs död.
”Såvitt vi vet är den federala kriminalvårdsmyndigheten nu, i enlighet med alla gällande regler, engagerad i alla inspektioner, klargöranden och så vidare. Det vill säga, inga instruktioner krävs längre, eftersom det finns en viss uppsättning regler i detta avseende som tjänsten nu styrs av”, sade Peskov till reportrar och tillade att nyheten om Navalnyjs död ”rapporterades från Moskva”.

En processuell utredning av Aleksej Navalnyjs död har organiserats, sade utredningskontoret för den ryska utredningskommittén i Yamalo-Nenets autonoma område.
Det regionala kontoret för den federala kriminalvården informerade om Navalnyjs död tidigare under dagen.
”Utredningskontoret för den ryska utredningskommittén i Yamalo-Nenets autonoma område har inlett en procedurutredning om Navalny A.A.:s död … I enlighet med det förfarande som fastställts i lag genomförs en rad utredande och operativa åtgärder som syftar till att fastställa alla omständigheter kring händelsen”, sade myndigheten i ett uttalande.

Maria Zakharova. Shutterstock, licens.

Västledarnas omedelbara reaktion på Aleksej Navalnyjs död är ”självutlämnande” (“self-exposing”), eftersom de drog slutsatser innan några rättsmedicinska undersökningar gjorts, sade ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova på fredagen.
”Natoledarnas omedelbara reaktion på Navalnyjs död i form av direkta anklagelser mot Ryssland är självutlämnande. Det finns ännu ingen rättsmedicinsk undersökning, men västvärlden har redan dragit slutsatser”, skrev Zakharova på sin Telegram-kanal.

Artiklar om Navalny
Vem var avlidne Navalny? Dödsfallet klar motgång och nackdel för Putin.. Publicerat 16/2 2024.
Artiklar om Navalny på Globalpolitics.se
Rysslands UD: Navalny finansieras av utländska ambassader.
Ryssland: Bevis finns för att Navalny får instruktioner av CIA! Inbjuder OPCW och Tyskland till samarbete.
Navalny och förräderi.
Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva?
Varför sittet Navalny i fängelse i Ryssland?
Vad tycker Ryssland om påstådda mordförsök på Navalny och Skripal och annekteringen av Krim?
Lavrov: Berlin bekräftar att man gav Navalny tillgång till arkiv om Putin
Om svenska FOI:s analyser av blodprov som sägs komma från Navalny.
Tyskland vägrar fortfarande att lämna ut prover i Navalny-fallet, medan Ryssland vill ha gemensam undersökningskommission.
Varför vägrar Tyskland att lämna ut nödvändiga handlingar om Navalny till Ryssland, men ger dem till Nato?
Novichock – Navalny – NordStream – Nonsens
Skapar upphovsmännen bakom Navalny en ny “False Flag” för att dölja lögner?
Mer debatt med DN och andra om Navalny.
Debatt i DN om Navalny-affären. Ryssland och allmänheten förlorare, imperialism och krigshetsare är vinnare.
Vem tjänar på förgiftningen av Navalny? Vad säger man i Tyskland och i Moskva.

Artiklar av/om Jacques Baud
Jacques Baud – ger han en trovärdig bild av kriget i Ukraina och dess bakgrund?
Det stora mötet om Ukraina i Stockholm 25 mars. Del 1.

 

Föregående artikelAssange: Stor majoritet i Australiens parlament röstar för frigivning. (Jämför med Navalny-fallet?)
Nästa artikelBiden ”gråter” över Navalnys död, men nonchalerar USA-medborgaren Gonzalo Liras död i fängelse i Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. Natos Stollenberg, Usa Biden, Alla Nato och europeiska länder. Hela västvärlden gick timmar efter beskedet med det ena och andra korkade uttalandet. Även Sveriges regering. ALLA har direkt uttalat sej ENDAST timmar efteråt och vet HELA dödsorsaken tydligen. HELT GALET när jag hörde allihop måste jag säga. Och Zelenski var mycket rolig han med

 2. Navalnys video ”Muslim migrants are cockroaches” verkar vara bortplockad från nätet. Vad kan det bero på…

  • allehanda OSMART ryssofob skulle vinna på att kolla på detta:
   https://www.youtube.com/watch?v=Ruv49PYBeds

   Intressant också att genocide Joe ojade över Navalny men sade inte ett dyft om Gonzalo Lira.
   Det tog inte ens femton minuter efter nyheten att Navalny dog – västpolitiker började låta munnen gå utan att presentera ett uns av bevis. Kretinen von der Lögnen var först ute. Svenska kretiner till politiker (Billströms t ex) följde strax därefter med tvärsäkra uttalanden om hur Navalny dog som om de var där då det hände. Att en fullständig idiot som Kamal Harris uttalade sig tvär säker – precis som herr Pelle OSMART på den här bloggen – säger mig att det vi har att göra är en kretinernas sammansvärjning. Det hela håller på att falla som ett korthus – folk bryr sig inte ens om rasisten Navalny – han som sa att ”alla muslimer är kackerlackor”.

   • Ja, det verkar vara så att vi konfronteras med resultatet av decennier av dumhetskultur bland makthavare och mediafolk.

    En inte alls osannolik hypotes är att alla tänkande människor, som ställer dom där svåra frågorna eller ifrågasätter överhetens påhitt successivt och på ett tidigt stadium har filtrerats bort från alla inflytelserika positioner. Det ser ut att ha hänt i samtliga riksdagspartier och i alla etablerade media.

    Nu står vi där med ja-sägarna och dom osjälvständiga stolpskotten som utan eftertanke låter sig fjärrstyras av främmande makt. Om det skadar vårt eget land och vårt eget folk är alldeles för svårt för dom att begripa och dom skiter också i det så länge det gynnar dom själva. Om det leder till medlöperi till folkmord eller stöd till eviga krig så går det långt över deras horisont. Deras hjältar i USA har ju sagt åt dom att stödja sådant och dom kan väl inte ha fel. . . .

    Förhoppningsvis har du rätt i att detta håller på att falla ihop som ett korthus, men än så länge har sådana som Genocide Joe, Von der Lögnen, Billström och Pelle Osmart övertaget.

 3. Som tidigare läkare, om det nu stämmer? Så bör du Anders Romelsjö veta att det är lätt att döda en person så att det ser ut som en hjärtattack. Jag är inte läkare men vet genom militär utbildning hur man gör, förvånande enkelt faktiskt. Ger möjligen bara ett blåmärke som lätt kan bortförklaras.

  • Viktiga frågan är Qui Bono, som alltid. Vem har nytta av dödsfallet för Navalny, en för Ryssland ofarlig, starkt väststödd oppositionspolitiker med stöd av 3-6 % av befolkningen i flera tidigare oppositionspolitiker – just före presidentvalet? Ja, absolut inte Ryssland. Lika litet som mordförsök? på den f.d. spionen Skripal just före presidentvalet i Ryssland 2018?

   Blåmärken har nämnts. Vid dödsfall uppkommer alltid blåaktig missfärgning, likfläckar.https://sv.wikipedia.org/wiki/Likfl%C3%A4ck

  • Ingen jävel har lagt fram något bevis om att Navalny blev dödad. Ändå häver typer som Kort här tvärsäkra påståenden om hur det gick till.

 4. Alltför många sammanträffanden för att vara en slump säger många initierade bedömare. Flera insatta pekar ut Storbritannien och MI6 som i detta fall lär ha haft detta ärende på sitt bord. John Helmer är en och Gilbert Doctorow gick så långt att han tog upp detta i en videointervju för turkisk TV. Intervjun sändes dock aldrig men Doctorow kommenterade saken i en artikel han skrev efteråt. Bara en kvart efter att fängelsets hemsida lagt ut dödsbudet drog drevet igång från regeringssätena i väst. Är det deras huvudsyssla att bevaka ryska fängelsers hemsidor ? frågar Stephen Karganovich som lagt ut en förteckning över fördömanden med tidsangivelse. Lägligt nog fanns Navalnys fru just då på konferensen i München, som missvisande kallas för säkerhetskonferens. Varför det ?

  MI6 har sina ryska kontakter, inget problem för dem att nå fängelset. Navalny använde både droger och mediciner och det fanns förmodligen en färdig smuggelväg. Dessutom besöktes han regelbundet av sin advokat. I detta läge var han mer värd död än levande och nu var stunden kommen. Som Scott Ritter påpekade var Navalny skyldig till flera brott varav ett var landsförräderi. I Ryssland föredrog man att inte åtala honom för detta brott eftersom en dom härvidlag hade gjort honom till ett utbytesobjekt i en agentutväxling med väst. Väst beslöt att mjölka sista droppen ur denna propagandaaffär. Fast framgången lär bli både liten och kortvarig. – Det bör avslutningsvis tilläggas att inget är hittills bevisat. En naturlig död kan inte uteslutas för en person som kombinerat använde både droger och läkemedel och som gillade fysisk hårdträning, vilken lär ha varit platsen för hans sjukdomsattack.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here