USA har kränkt Kinas luftrum många gånger med höghöjdsballonger

3
1035

Källa: https://www.rt.com/news/571398-china-us-surveillance-balloons/

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som en påminnelse om en av USA:s många anklagelser mot Kina.
_______________________

Washingtons egna höghöjdsballonger har flera gånger gått in i kinesiskt luftrum utan tillstånd, hävdar Peking.

Amerikanska höghöjdsballonger har kränkt kinesiskt luftrum mer än tio gånger bara sedan januari 2022, har en kinesisk diplomat hävdat. Washington anklagade nyligen Peking för att spionera på nationer på fem kontinenter med sina flygplan.

Wang Wenbin, talesman för det kinesiska utrikesministeriet, framförde anklagelserna mot USA under en daglig briefing på måndagen. Han tillfrågades av västerländska journalister om Washingtons anklagelse om att Kina flög ”spionballonger” över andra nationer, inklusive USA.

En kinesisk ballong som sköts ned av det amerikanska flygvapnet tidigare denna månad hade avvikit från sin kurs på grund av force majeure, uppgav Wang. Talesmannen beskrev USA:s våldsanvändning som en ”överreaktion”, innan han anklagade USA för att missbruka avancerad teknik i sin ägo för att bedriva urskillningslös övervakning och spionageverksamhet runt om i världen, även mot sina egna allierade.

Wang påminde om Obama-periodens avslöjanden om NSA:s elektroniska övervakningsprogram och avlyssning av telefoner som används av ledare för europeiska nationer, t.ex. Tyskland, för att hävda att USA bör betraktas som världens ”största spion- och övervakningsimperium”.

USA:s talesperson för det nationella säkerhetsrådet, Adrienne Watson, kallade påståendet för ”falskt” och upprepade Washingtons anklagelse om att Peking drev ett system för global övervakning med hjälp av ballonger på hög höjd.

Den ursprungliga ”spionballongen” passerade över USA i cirka åtta dagar i början av februari och blev en stor nyhetshistoria, där politiska motståndare till president Joe Biden anklagade hans administration för obeslutsamhet när den först misslyckades med att ta ned det obemannade flygplanet. Sedan dess har USA och Kanada skjutit ner minst tre objekt som flyger på hög höjd, inklusive det första, som Peking erkände som sitt eget.

Utrikesminister Antony Blinken hävdade under en presskonferens i onsdags att Kina hade ”kränkt suveräniteten hos länder på fem kontinenter”. En anonym tjänsteman i hans departement berättade för media att över 40 länder berördes.

Frågan ledde till en hetsig diskussion under den dagliga briefingen i Foggy Bottom i torsdags, då talesmannen Ned Price vägrade förklara vilka bevis som påståendet grundades på.

AP:s korrespondent Matt Lee påpekade att denna brist på öppenhet fick det att se ut som om ”ni utför exakt samma typ av övervakning av dessa länder som ni anklagar kineserna för att göra av era länder”. Price avvisade påståendet och svarade att den amerikanska regeringen inte kunde ”avslöja källor och metoder” eller ”försvaga vårt försvar mot ett program som detta” genom att göra det.

Relaterat

Se dramadokumentären om Edward Snowden, som avslöjade USA:s spioneri mot Sverige för flera år. Läs hans bok!

Föregående artikelVem var avlidne Navalny? Dödsfallet klar motgång och nackdel för Putin. Uppdaterad
Nästa artikelAssange: Stor majoritet i Australiens parlament röstar för frigivning. (Jämför med Navalny-fallet?)
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Kanske lämpligt att påpeka att ni som svenskar och individer även övervakas intensivt och i detalj av USA systemet. Använd mjukvara och hårdvara från Kina skyddar till viss det. Det är därför USA driver så intensiva skrämselkampanjer mot Kina. Dom förlorar makten och kontrollen över er.

  2. Sedan är det en fråga om vad ett nationellt luftrum är. Hur det definierats. En tjänsteman, Tomas Mårtensson, forskningsledare på Totalförsvarets forskningsinstitut, hävdade nyligen att ett nationellt luftrum slutar vid 66,000 fot, alltså dubbelt så högt som trafikflyget. Ballongerna flyger på dubbla den höjden. Andra säger 60,000 fot, och USA har själva satt ett tak på 40,000 fot, vilket som nu struntar i. Det finns inga internationellt accepterade överenskommelser. Rent lagtekniskt skulle då både Kinas forskningsballong och USAs spionballonger flyga lagligt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here