Se dramadokumentären om Edward Snowden, som avslöjade USA:s spioneri mot Sverige för flera år. Läs hans bok!

14
2849
Snowdens bok

Snowdens mycket intressanta bok kom ut i september 2019 och finns att köpa för c:a 200 kr. Den ger en detaljerad beskrivning av hur NSA övervakar i princip hela USA:s befolkning, och ledande politiker och ledare för affärsföretag i allierade länder. Den beskriver del av USA:s spionerier som förmedlats av, skötts av Danmark. Den stora skandalen som nyligen avslöjats. USA har spionerat även på svenska politiker, med hjälp av Danmark. Ingen överraskning…

Du kan nu se en dramadokumentär om Edward Snowdens stora insats på SvT Play:

https://www.svtplay.se/video/30569518/snowden?id=eYw7nR1

Med knapp nöd undgick han att bli tillfångatagen av USA:s säkerhetstjänst och tvingas nu bo i Ryssland sedan flera år.

Boken presenteras så här av utgivaren Leopards förlag:

2013 chockade Edward Snowden världen när han bröt med den amerikanska underrättelsetjänsten och avslöjade att USA:s regering i hemlighet hade utvecklat verktyg för att kunna läsa alla mejl, avlyssna alla telefoner och läsa alla textmeddelanden – jorden runt. Resultatet skulle vara en aldrig tidigare skådad massövervakning; ett system med insyn i allas våra privatliv.

I allmänhetens tjänst berättar Snowden för första gången hela historien: hur han hjälpte till att skapa systemet för massövervakning, och varför han till slut bestämde sig för att krossa det. Från barndomen i Marylands pastorala förorter till de topphemliga positionerna på CIA och NSA spänner denna fängslande, intelligenta och fyndiga berättelse – skriven i exil – om människan, spionen och visselblåsaren som blev vår tids samvete.

Edward Snowden är född 1983 i North Carolina, USA. Snowden rekryterades 2006 av amerikanska CIA och arbetade senare som konsult åt USA:s signalunderrättelsetjänst National Security Agency. För sin gärning har Snowden tilldelats ett flertal priser, såsom the Right Livelihood Award. Snowden beviljades 2013 uppehållstillstånd i Ryssland och befinner sig för närvarande på hemlig ort.

Igår var de releasefest i Stockholm av Leopard Förlag.

Redan 16 september 2019 framträdde han vid en presentation i Berlin, och gav en av sina få intervjuer under senare år.

Relaterat.
De spionerar på dig också via internet! Sedan åratal.
Congress’s New, Horrible Snowden Report – se även Oliver Stones film ”Snowden”
Edward Snowden hyllad i Stockholm som Right Livelihood-pristagare -trots Carl Bildt.
Kryper inte Sverige åter för USA då det gäller Edward Snowden?Politik

Föregående artikelUSA:s biologiska vapen
Nästa artikelVill Biden inte ha med Ukraina i Nato?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Medan både Edward Snowden och Julian Assange borde få stöd från alla som är mån om medborgerliga rättigheter förhåller det sig faktiskt så att den förstnämnde åtnjuter mångfalt större stöd än Assange. Detta kan delvis förklaras genom en effektiv smutskastning som riktats mot Assange. Men det främsta skälet förefaller vara, tyvärr, måste man tillägga, att Snowdens avslöjanden gäller frågor som direkt drabbar IT-generationen själva, medan krigen i Mellanöstern och deras onödiga offer och den tillhörande imperialismen, som varit fokus för WikiLeaks, gäller fjärran länder vars förhållanden upplevs som ointressanta.

  Edward Snowden lever hyfsat komfortabelt i Ryssland (inte på okänd ort som förlaget påstår och inte med rysk ovilja som Guardian påstår) och det enda han behöver oroa sig för är inte ryssar utan amerikanska agenter om de lyckas ta sig in. Julian Assange är vid så svag hälsa att det är oklart om han överhuvudtaget blir frisk igen, det hävdas att han pumpats med droger i fängelset för att få honom att ”erkänna”. Nu har han avtjänat sitt straff för avvikning men släpps trots det inte fri utan hålls kvar i högsäkerhetsfängelse för att vänta på processen om överlämning till USA, något som kan ta ett par år.

  Av de två är Julian Assange den ojämförligt bättre informerade om globala skeenden medan Edward Snowden visat sig något naiv och har haft både sagolik tur och Julian Assange att tacka för att han räddades från att själv hamna i högsäkerhetsfängelse för resten av livet. Han längtar hem, vilket man måste ha medkänsla för, och har gradvis även kommit till insikt om att någon rättegång i USA inte är att tänka på eftersom den skulle riggas emot honom. Han sitter genom dagarna framför skärmen och verkar inte intressera sig för det Ryssland som omger honom. Det måste man också ha förståelse för, även om ett tack då och då till dem inte skulle skada. Med detta inte sagt att Edward Snowden inte skulle förtjäna allas respekt, det gör han.

  • Jag är inte alls i engagerad i de här personerna men spontant har jag mer förtroende för Edward Snowden. Med Julian Assange uppstår lite tvivel. Jag kan inte samtidigt låta bli och tänka på den numera exkluderade riksdagsmannen Eskil Erlandsson (c).

    • Ibland tycker jag mig få rätt ändå, politisk amatör som jag är. Idag är det rubriker på nyhetstablåerna om kris i Vänsterpartiet. Det har uppstått splittring och partiledaren väntas avgå. Den radikala delen, vilken jag tror du tillhör, har börjat bli tongivande över en anpassning till Socialdemokraterna de inte riktigt accepterar. Jag kände det inte riktigt stod rätt till i partiet och tog upp det i en kommentar här för ett par dagar sedan men fick inget bekräftande gensvar.

     • Jag är inte med i V, men tar nu itu med den artikel med förslag om Jonas Sjöstedt avgång som jag började för över en vecka sedan.

 2. USA har genast åtalat Snowden för hans bok. Newsvoice.

  Torbjörn Sassersson skriver ”USA vill sätta dit alla visselblåsare brutalt. Det tog inte mer än timmar efter att Edward Snowden den 17 september 2019 lanserat sin bok “Permanent Record” innan han stämdes av USA:s regering för att ha brutit mot sekretessen.”

 3. På Blanksport finns en intressant recension:Blankspot.

  * Att boken släpptes just den 17 september 2019 var ingen slump. Det är det datum den amerikanska författningen skrevs år 1787. Det fjärde tillägget i den handlar om skyddet för människor och deras egendom från regeringens granskning och att om någon vill börja rota i någons privatliv behövs det en domares godkännande om husrannsakan.

  * Det är en förtvivlad patriots reflektion om att vägvalen hade kunnat vara andra. Att den solidaritet som också fanns efter terrorattentatet hade kunnat användas för att ”stärka demokratiska värderingar och vårda motståndskraften hos den nu uppkopplade globala allmänheten”.

  * I boken ser Snowden kryptering som en av de absolut bästa och mest verkningsfulla komponenterna för motståndskraft till övervakning. Han lyfter också fram pressfrihet och journalistik som viktiga verktyg. Han problematiserar också det faktum att internet är så fundamentalt amerikanskt i varje led. Detta gör att USA blir ”hegemonen som håller i den viktiga strömbrytare där man godtyckligt kan slå av eller på nästan vem som helst.”

  * Snowden är också djupt kritisk till hur många varningstecken som missades och hur media inte hade tillräcklig kompetens att ställa de rätta frågorna. Det är sannerligen anmärkningsvärt hur CIAs högste chef några månader före Snowdens avslöjande i detalj berättar om exakt hur övervakade alla är och för alltid utan att någon av journalisterna som fanns där hade kunskap nog för att förstå vidden av vad de just hört, ”ett permanent register” vilket också är originaltiteln på boken.

 4. Efter att ha läst Snowdens bok och annat om hans avslöjanden var det mycket märkligt att se programmet ”Ser du Storebror?” på Kunskapskanalen (https://kunskapskanalen.se/program/51797/var-digitala-planet-sasong-1-avsnitt-2). Att Estland, USA och Kina har valt helt olika vägar vad gäller övervakning, som påstås i programmet, uppfattar jag som en dålig eller rent av vilseledande beskrivning. Istället talar ju mycket för likheten mellan länderna – att både vissa stater och storföretag övervakar allmänheten överallt där de kan och vill. Skillnaden är väl snarast att i Kina kanske övervakningsinformationen främst hamnar på kinesiska servrar medan i USA och Europa hamnar den på amerikanska. Egentligen borde väl programmet anmälas, speciellt eftersom det verkar höra till UR och därför används för ”utbildning” av våra unga, men anmälan är troligen helt meningslös.

  • Kina massövervakar inte som västländer, dels finns ingen anledning och dels är det tekniskt omöjligt att genomföra. Kina punktövervakar endast, som terrorister, kända brottslingar, och personer villkorligt frigivna eller på villkorlig dom. Det finns inget datalagringsdirektiv, inga biometriska databaser eller den intensiva registrering som i länder som Sverige. Det är sällsynt att man ens visar ID. Kina har ett folkstyrt samhällssystem där västs massövervakning inte behövs. Detta är bara mycket grovt missledande propaganda.

 5. Vi i Sverige bör ta upp det faktum att Sverige är världens tredje största avlyssningsland, jämte Israel. Edward Snowden tar inte upp detta faktum i sin bok. Boken är läsvärd men han är mycket allmän.Den24 april 2013, bara några veckor innan Edward Snowden läckte om massavlyssningen,välkomnade general Keith Alexander, NSA, svenska avlyssningstjänstemän till ett hemligt tredagarsmöte i Fort Meade, Maryland. I delegationen fanns:, Ingvar Åkesson, chef för FRA, och fem medlemmar av äldre tjänstemän. Mötet handlade om att diskutera Sveriges stora betydelse för NSA. En lagändring, 2008, hade gjort att den svenska regeringen kunnat ge FRA ökade befogenheter att suga upp alla typer av kommunikation som förs via fiberoptiska kablar in och ut ur Sverige ,inklusive email, textmeddelanden och telefonsamtal. Detta var av stort intresse för NSA eftersom ett stort antal ryska kommunikationer förmedlades genom Sverige.

 6. Bravo Agneta!
  210525 Centrum för Rättvisa – Europadomstolen: FRA-lagen kränker den personliga integriteten
  https://centrumforrattvisa.se/europadomstolen-fra-lagen-kranker-den-personliga-integriteten/

  210525 Laweuro – Europadomstolen: CASE OF CENTRUM FÖR RÄTTVISA v. SWEDEN Application no. 35252/0
  https://laweuro.com/?p=14759

  Långt före Snowdens avslöjande (juni 2013) uppmärksammades övervakningen av såväl privatpersoner (jag), media och myndigheter.

  Tidigt låg fokus på spionaget mot anställda (några exempel):
  030611 Computer Sweden – Spionera inte på personalen i hemlighet
  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.34909/spionera-inte-pa-personalen-i-hemlighet

  100909 Arbetarskydd – MUST lät spionera på sina anställda
  https://www.arbetarskydd.se/tidningen/must-lat-spionera-pa-sina-anstallda-6569995

  130107 UNi Global Union – Aldi anklagas för att spionera på sina anställda
  https://www.uniglobalunion.org/es/node/32830

  170124 SVT – Chef misstänks spionera på anställda
  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/stockholm/chef-misstanks-spionera-pa-anstallda

  Men det är inte enbart företag och myndigheter som spionerar. Sven Ruin och jag gav fler tidiga exempel i denna Global Politics-artikel:
  https://www.globalpolitics.se/usa-har-spionerat-aven-pa-svenska-politiker-med-hjalp-av-danmark-ingen-overraskning/#comment-43148

  Fortfarande år 2021 läser vi rubriker som:
  210531 SVT – USA har spionerat på svenska politiker med hjälp av Danmark
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/usa-har-spionerat-pa-svenska-politiker-med-hjalp-av-danmark

  210615 (idag) SVT – Ikea-vd fälls i spionskandal – miljonböter
  https://www.svt.se/nyheter/utrikes/ikea-vd-falls-i-spionskandal-miljonboter

  Varför detta hyckleri och spelad förvåning. Förutom privata företag är det vår egen militär och våra egna folkvalda politiker som säljer ut svenska folket (= smygande CIA-KUPP).

  För att städa undan sådana övergrepp och brott mot mänskliga rättigheter måste man göra som med en trappa – BÖRJA UPPIFRÅN!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here