USA har spionerat även på svenska politiker, med hjälp av Danmark. Ingen överraskning…

21
3204
Bild Shutterstock, licens.

I serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är än mer aktuell idag. Genom medlemskap i Nato underkastar sig Sverige Nato-dominanten USA än mer. Än värre är att Sverige kanske sluter avtalet DCA med USA!

Denna rapport som var första nyhet på ”Rapport” i TV 1 kl. 19.30 31 maj 2021 är egentligen inte så överraskande. Se mina kommentarer efter det att jag återgivit artikeln från Sveriges Television.
Sveriges Television rapporterade kl. 19 under söndagen SvT Nyheter rapporterar att USA har spionerat på svenska politiker med hjälp av Danmark


USA har spionerat även på svenska politiker, med hjälp av Danmark.

(Sveriges Television kl 19.00).

Amerikanska underrättelsetjänsten NSA har med dansk hjälp spionerat på ledande politiker och höga tjänstemän i Sverige. Det kan SVT Nyheter avslöja tillsammans med Danmarks Radio, NRK, NDR, WDR, Süddeutsche Zeitung och Le Monde.

De nya uppgifterna framkommer i en hemlig utredning med kodnamnet ”Operation Dunhammer” inom danska Forsvarets Efteretningstjeneste (FE). Utredningen har analyserat NSA:s övervakning från Danmark under åren 2012 och 2014.

Avslöjandet bygger på information från nio olika källor som alla haft tillgång till hemligstämplad information från danska underrättelsetjänsten. Alla uppgifter är bekräftade av flera av varandra oberoende källor. Majoriteten av källorna bekräftar för Danmarks Radio att namngivna svenska politiker och höga tjänstemän var ett mål för spionaget.

Källor: Spionerat på svenska politiker

SVT Nyheter har via Danmarks Radio frågat källorna om den svenska övervakningen.

En av källorna säger:

Jag fick inblick i att NSA via samarbetet med FE spionerade på svenska näringslivsintressen och namngivna svenska politiker.

En annan källa säger att det handlar om ”politiker inom områden som underrättelsetjänster normalt intresserar sig för”.

Det har inte, via källorna, varit möjligt att få svar på hur många svenska politiker eller tjänstemän det rör sig om eller deras namn.  Exakt vem som blev avlyssnad när vet vi inte.

Betydligt mer omfattande

Detaljer ur den hemliga utredningen blev kända först förra året – när SVT och Danmarks Radio avslöjade att NSA utfört spionage mot svensk försvarsindustri och den militära flygplanstillverkaren Saab. De nya uppgifterna visar att omfånget av spionskandalen mot Sverige är betydligt mer omfattande.

Granskningen visar att USA:s underrättelsetjänst NSA inte enbart, med dansk hjälp, har spionerat på svenska ledande politiker. De har även spionerat på toppolitiker och högt uppsatta tjänstemän i Tyskland, Frankrike och Norge.

Danmark: Systematisk avlyssning ”oacceptabelt”

SVT har sökt NSA och danska underrättelsetjänsten för en intervju utan resultat.

Danska försvarsministern skriver i ett meddelande att danska regeringen inte kan spekulera kring mediauppgifter men lägger till att systematisk avlyssning av nära allierade är “oacceptabelt”.

Avslöjandet av ”Operation Dunhammer” har letts av Danmarks Radio och är ett samarbete mellan nyhetsredaktioner på SVT, NRK, Süddeutsche Zeitung, Le Monde, WDR, NDR. (Slut SvT).

Från Agenda-intervju kl 21.15.

Försvarsminister Peter Hultqvist uppger att detta är ett problem som ska behandlas seriöst. Han har kontaktat Danmarks försvarsminister och bett om svar på tydliga frågor. Den erfarna programledaren Camilla Kvartoft påtalade svenska FRA:s mångåriga och nära samarbete med USA:s underrättelsetjänst och spioneri på Ryssland, vilket Hultqvist inte förnekade. Hon frågade om FRA spionerade på danska politiker åt USA, men fick inget klart svar. Hultqvist hänvisade till sekretessfrågor.


Kommentar.

Det är ingen sensation i sig att NSA spionerar på utländska källor eller ledande politiker. Detta har rapporterats för flera år sedan av visselblåsare Edward Snowden, som arbetade vid NSA. Det visade sig då att Tysklands rikskansler Angela Merkel var bland dem som intervjuades.
Snowdens bok

Svenska Försvarets Radioanstalt (FRA) har nära samarbete med NSA och uppges avlyssna radiotrafik från och till Ryssland. Detta framgår bland annat i en intervju jag genomförde med William Binney, f.d. teknisk direktör på NSA. Intervju med visselblåsaren William Binney, teknisk direktör för NSA, om Russiagate, NSA, Assange, 9/11, FRA etc.

Samarbetet beskrevs för ett par år sedan i New York Review of Book, vilket jag rapporterat.

President Barack Obama with then Swedish Foreign Minister Carl Bildt at Stockholm Arlanda Airport, September 2013. At a joint press conference with then Swedish Prime Minister Fredrik Reinfeldt the same day, Obama discussed surveillance by the NSA. Bild: Pete Souza/White House.

Sofistikerad programvara
NSA hade fått tillgång till internationella fiberkablar som löper in och ut ur Danmark till bland annat Sverige, USA, England och Tyskland. Kablarna är nyckel i den storskaliga avlyssning som USA och deras allierade bedriver.

Enligt Danmarks radio har NSA på danska Amager under perioden 2012-2014 upprättat ett datacenter som använder systemet XKeyscore, avslöjat 2013 av Edward Snowden, en central funktion i hela NSA:s avlyssningsapparat. Programmet gör det möjligt att gå igenom stora datamängder i fiberkablar med hjälp av ”selektorer” – sökord som namn på personer i central ställning i intressanta organisationer.

Från artikeln ”USA spionerade på Saab från Danmark – medan svenska FRA hjälper USA att spionera”.

Föregående artikelRyssland och Kina har fått nog
Nästa artikelDe kan inte kontrollera Gazaberättelsen eftersom för mycket har setts
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

21 KOMMENTARER

 1. Detta är knappast ens toppen på ett isberg. Bara gammal skåpmat. USAs spion och övervakningssystem är det mest omfattande och effektiva i mänsklighetens historia. Det finns inte en enda utrustning, från Windows till iPhone och varenda mjukvara som Facebook, Google, Twitter, som inte innehåller bakdörrar och övervakning. Det ,är därför USA är så livrädd för allt kinesiskt som inte har spionvara, som Huawei eller WeChat. Samtliga USAs ambassader och konsulat och alla USA över 1,000 militärbaser över världen spionerar samt alla USA företag. Till och med Merkels personliga telefon var avlyssnad. Varenda pryl och mjukvara fån USA är minerad
  https://www.globalpolitics.se/spionage-ar-den-verkliga-orsaken-till-huawei-konflikten/
  https://sputniknews.com/analysis/201908091076503742-to-avoid-us-big-techs-wiretapping-users-should-shift-to-chinese-software-devices/
  https://www.rt.com/russia/515438-telegram-youtube-tiktok-kaspersky/
  https://www.globalpolitics.se/spionen-usa-som-akte-ut-i-kylan/
  Ändå fortsätter även deltagarna på denna sajt att friskt mata USAs spioner med information, gratis och med socker på, genom att använda deras spionverktyg som Zoom, Facebook, Google, osv. Av artighetsskäl avstår jag från att kalla det vid dess rätta namn.

 2. Det är inte bara Sverige utan även Norge, Nederländerna, Frankrike och Tyskland som det spionerades på.
  Och det är USA som anses vara en allierade, medan Ryssland en fiende!

  Betänkt att det var Ryssland som spionerade på Sverige? Det skulle varit ett ramaskri från herr Hultqvist istället för den smörja som denne hävde ur sig i Agenda i går kväll.

  Kommer EU omvärdera dessa relation till USA? Kommer EU införa sanktioner mot USA? Utvisa amerikanska diplomater? Nej, nej och nej. Inget sånt. Vasaller är vasaller … they double down som det heter på Jänkarnas mål

 3. HYCKLERI
  • 2008 James Bamford
  https://en.wikipedia.org/wiki/James_Bamford
  Redan 2008 var således ’anden ur flaskan’: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Shadow_Factory
  • 120228 Computer Sweden – ”Kräv servrar i Sverige” – Av Linus Larsson
  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.434721/krav-servrar-i-sverige
  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.434197/krav-servrar-i-sverige(120223)
  ”Kräv att era e-postservrar står i Sverige, och gör en noggrann analys av vem som kommer åt breven. Det säger säkerhetschefen Anne-Marie Eklund Löwinder på Punkt SE efter uppgifterna om att Stockholms stads e-post studsas via USA.”
  • 120312 Computer Sweden – Datainspektionen kritiserar FRA-förslag – Av Ida Lindkvist
  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.437253/datainspektionen-kritiserar-fra-forslag
  ”Datainspektionen är kritisk till förslaget att polisen ska få tillgång till signalspaning genom FRA och tycker att frågan bör utredas ytterligare.”
  • 120315 Computer Sweden – Topphemligt material sändes via Hotmail – Av Nelly Visanji
  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.438118/topphemligt-material-sandes-via-hotmail
  ”En chef vid försvarsdepartementet skickade anteckningar från hemliga överläggningar med Saudiaurabien okrypterat via ett privat mejlkonto.”
  • 130129 Computer Sweden – USA får övervaka data i molnet – Av Marcus Jerräng
  https://computersweden.idg.se/2.2683/1.489039/usa-far-overvaka-data-i-molnet
  ”En obskyr amerikansk lag ger myndigheterna i USA fritt fram att ta del av data som EU-medborgare sparar på servrar hos amerikanska företag.”
  • 130814 Techworld – Riksdagens e-post övervakas – Av Daniel Åhlin
  https://techworld.idg.se/2.2524/1.517617/riksdagens-e-post-overvakas
  • 140912 Techworld – Politikers e-post fortfarande osäker – av Daniel Åhlin
  https://techworld.idg.se/2.2524/1.582366/politikers-e-post-fortfarande-osaker
  ”Hälften av partierna i Sveriges riksdag använder e-postservrar som står på utländsk mark. Det betyder att de kan övervakas av andra stater och utländska företag.”
  Se även
  https://techworld.idg.se/2.2524/1.582527/alla-riksdagspartier-hackade?articleRenderMode=print&m=print

  Det är hyckleri då Hultqvist (m fl) försöker låtsas som att detta kommer överraskande.
  Sveriges politiska ledning, krigsindustri och högsta militära ledning är medbrottslingar.
  • Sverige spionerar åt USA
  https://www.svt.se/nyheter/granskning/ug/uppdrag-granskning-granskar-nsa-filerna
  • Sverige medverkar till att hota andra länder med KÄRNVAPEN!
  https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2021/03/ovning-med-amerikanskt-bombflyg-starker-forsvarsformagan/
  https://www.globalpolitics.se/usas-bombflyg-ovade-ater-i-sverige-krigsforberedelse-mot-ryssland-med-hjalp-av-usa-medaljerad-flygvapenchef/#comment-42427
  https://sverigesradio.se/artikel/5724221
  • Sverige bryter mot mänskliga rättigheter.
  https://www.nyteknik.se/sakerhet/europadomstolen-brister-i-svensk-avlyssning-kraver-andring-av-fra-lagen-7015448
  https://sv.m.wikipedia.org/wiki/Datalagringsdirektivet
  2014-03-08 – EU-domstolen slog fast i en dom att direktivet var ogiltigt eftersom det stred mot EU:s rättighetsstadga. Direktivet kan därmed inte användas som grund för lagstiftning i EU-länderna. EU-domstolen prövar direktivet i förhållande till EU:s rättighetsstadga, särskilt artiklarna 7 (skydd för privatlivet och för kommunikationer), 8 (skydd för personuppgifter) och 11 (respekt för yttrandefriheten).
  2014-06 – Den svenska regeringen meddelande emellertid efter en snabbutredning att man ansåg att svensk lagstiftning fortfarande gällde, och att man kommer att vidta tillsynsåtgärder mot operatörer som upphör att lagra data.
  2014-10-28 – PTS beslutade att tilldöma böter till operatören Bahnhof för att inte följt ha dessa regler. Leverantörerna Tele2 och Bahnhof överklagade detta till EU.
  2016-03-31 – PTS meddelade att Bahnhof föreläggs vite om 5 miljoner SEK om de inte senast 7 april 2016 lämnar ut de uppgifter som operatören bestrider utlämnandet av med hänvisning till EU-domstolens tidigare beslut.
  2016-12-21 – EU-domstolen lade fast att datalagring så som den är utformad i svensk lag är oförenlig med EU-rätten. Efter en ny utredning gjordes vissa smärre ändringar i den svenska lagen, som dock fortfarande (2021) innehåller krav på att tele- och webbleverantörer ska lagra information om alla kundernas kommunikationer.
  • Sverige går USA:s ärende
  http://www.nyakultursoren.se/?p=14526

  KLIPP DEN TRANSATLANTISKA LÄNKEN!

 4. USA spionerar på hela världen det har man vetat länge och spioneriet är långt mer omfattande än folk i allmänhet förstår! De spionerar på sina vasaller för att de helt enkelt inte litar på dem, framförallt Tyskland som man fortfarande ockuperar. USA är en schizofren sammanslutning som av någon anledning fortfarande kallar sig nation trots att sönderfallet är ganska uppenbart för den som vill se!

 5. Peter Hultkvist har lösningen – han ”ser mycket allvarligt på det”. Och tittar sedan åt andra hållet…

  • P. H. tittar åt hans ”minders” hållet. Verkade som om P. H. sökte bekräftelse – ”sa jag rätt nu?”

   • Hultqvist är så pinsamt inkompetent att han måste kolla med sina övervakare om han säger ”rätt” saker! Man undrar ju vad som rör sig i den mannens huvud? Det kan inte vara mycket…Varning för dagisnivå när Hultqvist gör sina analyser av läget när han visar sig på TV!

  • Tja, som USA:s sprattelgubbe i Sverige kan han inte göra annat! En verklig åtgärd hade varit att avbeställa Patriot-systemet som ju ändå är tämligen värdelöst och vi hade sparat miljarder!

 6. washington/isrhell spionerar via israelisk spionmjukvara. Hela Usas bfolkning är helt genomövervakad. Samma där som här, allt i syfte att kontrollera om de blivit påkomna för allt de ställt till med mot mänskligheten

 7. Alla diktaturer måste övervaka befolkningen för att i tid identifiera och oskadliggöra allt avvikande som kan hota diktaturens totalitära mak. Det helt oberoende av vad som kallar sig, inklusive ”demokrati”. Den ekonomiska massövervakningen är kärnan, hemliga lådor på alla kassa apparater, övervakning av all kommunikation, transaktioner och agerande. Det är inte så enkelt som bara kameror, systemet är mycket sofistikerat och det kombineras med censur, RT och Sputnik ett tydligt fall. Det är svårt att undvika övervakningen, men det går.

  • Regimen i Washington är livrädda för sin egen befolkning, det är uppenbart, och då anses total övervakning via NSA och andra mer eller mindre skumma organisationer vara i sin ordning! Det finns ju också en anledning till varför man via bulvaner och CIA styr media i västvärlden…Sanningen får ju inte komma ut i de breda folklagren och gangstermaffian i Washingtons dagar skulle snabbt få ett slut. Det är bara att se hur de lyckades stoppa skandalen med Hunter Biden från att explodera innan fuskvalet senast.

 8. Vad ska Vi göra åt det, att en liten tight grupp har i princip all finans o media vid sig för att dölja sina uppsåt. För uppsåtligt är det, o det är kriminellt i de flesta västländers lagtiftning. Som jag förstått det

 9. Just i dagarna har det avslöjats att Apple har samarbetat med CIA för att hacka tusentals IPhone i syfte att massövervakning.

  —”CIA har hackat tusentals iPhones” – senaste spionanklagelsen
  https://nyheter.swebbtv.se/cia-har-hackat-tusentals-iphones-senaste-spionanklagelsen/
  —CIA hacked iPhones of diplomats in Russia – FSB
  https://www.rt.com/russia/577273-cia-hack-iphone-diplomats/

  Det är inget nytt för erfarna och kompetenta IT ingenjörer. Det är välkänt att varenda produkt, hårdvara, mjukvara eller virtuell, från USA är minerad med bakdörrar och ingångar för USAs massövervakning. Kinas produkter är säkra.

  Samtidigt försöker den USA styrda propaganda pressen i Sverige ständigt utmåla Kina som skurkar och skurkstaten USA som de vita riddarna. Senaste försöket idag (230604) rörande elmätare som Vattenfall köpt in som man mycket krystat försöker koppla till Kinas regering.

  —Vattenfalls mätare kopplas till partitopp i Kina
  https://www.di.se/nyheter/vattenfalls-matare-kopplas-till-partitopp-i-kina/

  Sverige släpar nu allvarligt efter i utvecklingen sedan USA bannlyst väsentligt bättre 5G utrustning från Kina. Anledningen är tydligt att USA skall kunna fortsätta sin massövervakning ostört.

  —Teknikföretagen till attack mot mobiloperatörerna
  https://www.di.se/nyheter/teknikforetagen-till-attack-mot-mobiloperatorerna/

  Sverige har ett antal växande allvarliga kriser, byggandet, lånecirkusen, spekulationen i bostäder som drivit upp perserna till farliga nivåer, och mest av allt, en allvarlig kompetenskris.

  Samtidigt har Sverige en allvarlig kompetenskris. Ingenjörsyrket, som byggde välfärdslandet Sverige, har i praktiken närmare avskaffats, trots att titlarna överlevt. Kina har satsat stort på utbildning, Sverige har på ideologiska grunder begränsat den, med början 1970. ”Ingenjörer” har reducerats till massproducerade titulerade industriarbetare som arbetar med administration av teknologi. Ingenjörskulturen som byggde välfärdssverige är avdödad på ideologiska grunder av politiken.

 10. […] Den här artikel på Mintpress 21 juli 2022 har skrivits av Whitney Webb som har varit en professionell författare, forskare och journalist sedan 2016. Hon har skrivit för flera webbplatser och var från 2017 till 2020 redaktionsmedlem och senior utredningsreporter för MintPress News. Hon skriver för närvarande för sitt eget medium Unlimited Hangout och bidrar till The Last American Vagabond och MintPress News. Artikeln har översatts av Rolf Nilsson. Den har betydande aktualitet sedan det för ett par månader sedan avslöjats även i svenska media att USA via Danmark spionerat på ledande politiker och affärsmän i många europeiska länder. USA har spionerat även på svenska politiker, med hjälp av Danmark. Ingen överraskning… […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here