Spionen (USA) som åkte ut i kylan.

13
18145

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som jag för ett år sedan fick av Karl Wang, pensionerad, tidigare ingenjör inom IT, som nu bor i Kina.

Facebook ser dig

Spionen som åkte ut i kylan.

För att undvika amerikanska Big Tech’s och annan amerikansk avlyssning bör användare skifta till kinesisk programvara och utrustning – Cyber Experter

Jag, Karl Wang, har tidigare skrivit om att den verkliga anledning till att USA försöker svartlista Huawei är inte någon misstanke om att Huawei kommer att kunna spionera, utan att USA kommer att mista sin möjlighet att storskaligt spionera och massövervaka eftersom deras spionvara och bakdörrar inte fungerar på Huaweis utrustning.

Nu har det blivit bekräftat av en rad cyberexperter. Man rekommenderar att välja kinesisk utrustning av säkerhetsskäl eftersom den är känd för att sakna bakdörrar och är säkrare, dessutom som oftast har öppen källkod som kan granskas.

Forbes har rapporterat att Facebook har planer på att ”avlyssna” WhatsApp och andra tjänster och därmed göra deras end-to-end kryptering värdelös. Facebook förnekar det men det finns en ökande oro för massövervakning utförd av de stora företagen, vilka vi vet har kopplingar till USA’s spiontjänster som NSA och CIA.

Kalev Leetaru, en av Forbes medarbetare, uttryckte i juni 2019 oro över Facebooks rapporterade planer på att placera bakdörrar i sin mjukvara. Den skulle fungera så att apparna läste av ett meddelande medan det skrevs i klartext, och sedan skicka det till Facebook. WhatsApp kommer nämligen att innehålla automatisk moderering och filtrering av ord och uttryck som Facebook anser vara olämpliga eller otillåtna, och det enda praktiska sättet att göra det är att läsa texten innan den krypteras, sedan sända den till Facebooks server för analys och på så sätt kan misstänkta aktiviteter övervakas.

Will Cathcart, WhatsApps vice vd för produkthantering, avvisade bestämt Leetarus påstående. ”Vi har inte lagt till en bakdörr till WhatsApp,” sa Cathcart till teknik- och vetenskapspublikationen OneZero. ”För att vara tydlig, vi har inte gjort det, har noll planer för att göra det, och om vi någonsin gjorde det, skulle det uppenbart upptäckas att vi hade gjort det. Vi förstår den djupa oro som denna typ av strategi skulle ge upphov till, därför vi är emot det.”

En talesman på Facebook berättade för OneZero att man kunde låta någon specialist granska WhatApps-koden och tillade att applikationen är en av de mest ”granskade” i världen.

Problemet Facebook och de stora amerikanska tech-jättarna har är deras nära samarbete med CIA, NSA och den amerikanska staten, och att deras kod är sluten. Det finns ingen möjlighet att veta om den granskade koden är densamma som den som kommer att finnas på miljoner mobiler i användning.

Den kinesiska motsvarigheten som WeChat har däremot öppen källkod, och vem som helst kan när som helst granska den. WeChat har dessutom ett så kallat API, Application Programming Interface, vilket gör att vem som helst kan skriva addons med asymmetrisk PGP kryptering som säkert krypterar end-to-end. Sådana finns redan idag. WhatsApp och de amerikanska programmen saknar en sådan API.

USA’s justitieminister William Barr har tidigare kritiserat teknikföretagen för att dom inte tillhandahåller en bakdörr för att användas vid brottsbekämpning och att övervaka aktiviteter av kriminella. Problemet är förstås att USAs definition av ”brott och kriminalitet” sträcker sig mycket lång bortom det normala och USA anser att det ger dom rätt till spioneri och övervakning av främmande makt och deras medborgare som i Tyskland, Iran, Ryssland och Kina.

Det är därför Kina har blockerat de amerikanska stora tech-företagen, för att förhindra spioneri, kartläggning och styrning av åsikter, något som vi med säkerhet vet att de amerikanska företagen ägnar sig åt
. Vi vet även att dom delar med sig av information till amerikanska organisationer som CIA och NSA och utför övervakning och pensionering på uppdrag av både dom och USA staten och Den Djupa Staten.

Det var i september 2018 som det amerikanska justitieministeriet enligt uppgift försökte, men misslyckades med, att tvinga Facebook att hjälpa till med att bryta krypteringen i sin Messenger chat app för att låta myndigheterna spionera på misstänkta gängmedlemmar.

”Facebook vill ge användare krypterad kommunikation end-to-end. Detta är mycket bra för integritet och främjande av demokrati ”, säger Petri Krohn, en finsk cybersecurity-analytiker. Kalev Leetaru påpekar däremot att helt hemlig kommunikation inte skulle vara i internetföretagens intresse, eftersom de måste komma åt och läsa meddelandena för att kunna styra sin annonsering.

Att göra meddelandena tillgängliga hos mottagaren skulle lösa problemet, och det verkar vara vad Facebook planerar att göra. Det skulle innebära kryptografi som kan avlyssnas av amerikanska teknikföretag och den amerikanska regeringen, men inte andra regeringar.

Cybersäkerhetsanalytiker uppmärksammar samtidigt att Facebooks redan har en omfattande uppsättning övervakningstekniker som dom redan flitigt använder.

Krohn utesluter inte möjligheten att Facebook redan använder ”edge AI” för att lyssna på samtal och hänvisar till Leetarus May-påståendet att teknikjätte redan nu kan använda användarnas mikrofoner ”för att skanna den omgivande bakgrundsmiljön dygnet runt och skapa en globalt distribuerad nätverk med miljarder alltid-på mikrofoner som transkriberar globala privata konversationer.” Det är som bekant fullt tekniskt möjligt att fjärrstyrt koppla på både telefonens kamera, mikrofon och GPS utan att användaren märker, och ladda upp informationen. Det används flitigt redan för att identifiera och lokalisera de som stulit telefoner.

Tidigare, i juli i år, väckte cybersäkerhetsexperter oro över Silicon Valley-jättens ”automatiska alternativa text” som använder ”objektigenkänningsteknik för att skapa en beskrivning av ett foto för de blinda och synskadade.” Experter föreslog att det skulle kunna användas för att spåra användare och varnade för att det skulle kunna missbrukas antingen av brottsbekämpande och underrättelsebyråer eller av hackare.

I februari avslöjade CNBC att Facebook har upprättat en databas över individer som uttryckt hot mot företaget och spårar deras vistelseort med platsdata som dessa användare tillhandahåller via Facebook-appar och webbplatser. Flera av teknikgigantens tidigare anställda kallade taktiken ”mycket Big Brother-esque.” Det väcker frågan, vilka andra databaser har man upprättat utan att vi vet. Det är ju nu välkänt att man planerat att driva politiska påverkanskampanjer, inte bara i USA. Kommer Facebook att kunna styra valresultatet i Sverige.

Siva Vaidhyanathan, en amerikansk kulturhistoriker och medieforskare, påpekade i juni 2018 i en artikel i tidningen Slate, att Facebook genomför kommersiell övervakning av miljarder användare på uppdrag av sina reklamkunder, ”med hjälp av biografiska data, register över interaktioner med andra, texten av deras inlägg, plats (via Facebook-appar på mobiltelefoner utrustade med GPS-funktioner) och den ”sociala grafen” – en karta över förhållandena mellan artiklar på Facebook (foton, videor, nyheter, annonser, grupper, sidor och profiler för sina 2,2 miljarder användare).”

Det väcker även frågan vilka andra organisationer man genomför uppdrag av massövervakning för, Pentagon, CIA eller NSA. Det finns ju ingen insyn i detta.

”Huvudfaran från det kommersiella övervakningssystemet på Facebook ligger i maktkoncentrationen”, skrev Vaidhyanathan, och tillade att teknikföretagets enorma uppsättning av personifierade dokumentationer skulle kunna missbrukas av både ”andra tech-företag och stater.” Vi skall inte heller glömma de kriminella och terrorister, och dessutom finns ingen kontroll eller insyn i verksamheten.

Det enda sättet att undvika övervakning av de amerikanska teknikjättarna är att använda alternativa utrustningar och programvara, anser Krohn.

Det betyder kinetisk hårdvara och kinesisk mjukvara.

Cybersecurity-experten föreslår att ”För att undvika avlyssning av USA, Five Eyes eller associerade organisationer som FRA, måste man använda kinesiska telefoner med rent kinesisk programvara och tjänster. Eller använda en PC med endast open source-programvara som Linux, helst på en dator med en processor som är minst 10 år gammal, som saknar det inbäddade spionprogrammet i Intel Management Engine ”, vilket är ett autonomt sub-system som har bäddats in i alla Intels processorchips sedan 2008.

Många resonerar att man inte bryr sig. ”Om dom registrerar när jag går på toaletten eller besöker flickvännen, spelar det någon roll”. Det gör det faktiskt, kanske inte för individen, men för den maktgrupp vi ofta kallar ”Den Djupa Staten”, DDS, spelar det mycket stor roll. Deras makt och kontroll över stora delar av världen vilar på att dom kontrollerar den militära makten, media makten eller propagandan, ekonomisk makt som dollar dominansen och dominans i bankväsendet, och på omfattande spioneri och massövervakning. Det är därför vi ser omfattande sanktioner, militära provokationer, att alternativa media tystas och att personer dras inför rätta på löpande band för HMF. Förintelsen är väl omskriven. Har någon någonsin kunnat läsa om upprinnelsen och bakgrunden i klartext. Det är inte tillåtet att berätta om den. Dumpa det amerikanska spion och övervakningssystemet, för ert eget bästa.

Huvudsaklig källa: To Avoid US Big Tech’s Wiretapping Users Should Shift to Chinese Software & Devices – Cyber Expert.

Relaterat.
* Google vill bli sannings-ägare men inte sannings-sägare.
* 14/11 2016. De spionerar på dig också via internet!
* Hur hemliga agenter infiltrerar Internet för att manipulera, lura och förstöra ditt rykte.
* USA vill upphäva fria internet – ett av flera ingrepp mot yttrandefriheten
* Facebook får filter för falska nyheter i Tyskland
* Undantagstillstånd i USA på grund av Huawei.
* Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten.

Föregående artikelDen dolda sanningen om kriget i Ukraina
Nästa artikelPutin kritiserar hårt västvärldens ”försvinnande” hegemoni och beskriver Rysslands mål
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

13 KOMMENTARER

 1. Fördelen med Karls text är att han förklarar varför de kinesiska programmen är säkrare (öppen källkod), vilket Sputnik inte gör.

  Det ironiska, som inte påpekas, är att bruket av öppen källkod och dåvarande gratisprogram från början sannolikt var påtvingat av upphovsrättsregler och blokaden av östblocket.
  Jänkarnas girighet spelar mot ”väst”-blocket i det långa loppet. Karl vet kanske var rota för att få den historiska bakgrunden.

  (Inom EU vaknade man mycket sent, och är allt som oftast fast i det usoniska programträsket. Det verkar som exempelvis Frankrike har övergett Linux och Firefox efter att ha försökt att överge Microsoft på myndighetssajter. NATO-medlemskapet kunde lika gärna som tekniska problem och brist på programmerare vara en förklaring, men jag har ingen aning om hur det förhåller sig.)

  Övergången från operativsystemet CP/M, som fanns i exempelvis ABC-datorerna, till det sämre DOS var desto mera suspekt när det begav sig att det fanns en uppsjö av välfungerande operativsystem – exempelvis den som användes av Fastighetsbolaget Diös som bas för sitt förvaltningsprogram.
  Standardisering må allt som oftast vara bra, men det förutsätter att det inte är skräp som blir normen. Kan månne DOS ha varit ”bäst” för USAs spionorganisationer när det begav sig?
  Karl har kanske svaret.

  • Öppen källkod gratisprogram var en krigsförklaring och sabotage av MS monopolistiska metoder. Med hotelser och stämningar ville MS förhindra all konkurrens. Alla försök till konkurrens ansåg MS vara ”piratkopior”. Linux, och liknande OS, lyckades därför att MS helt enkelt inte kunde hota och stämma hundratusentals anonyma utvecklare som inte kunde spåras för dom inte tog betalt. Bill Gates blev världens mest hatade man inom industrin. MS skrev inte DOS. Man stal det. Det skrevs av Seattle Computer Products (SCP) för ett Intel 8086-baserat kit. Det hette QDOS (Quick and Dirty Operating System). SCP hotade MS med stämning och fick betalt. DOS var klantigt, så olika företag började skriva front end GUIs (Grafic User Interface). För att stänga ute dom skrev MS W95. Det är DOS med ett GUI. Då lade man även in spionvara som rapporterade genom IE i ett dolt läge till MS vad kunden körde. MS utvecklade så Office för att döda konkurrenterna. När datorn startades upplystes MS att maskinen var igång. Det programmet heter wuauclt.exe. Så är det ännu. Då kom den första brandväggen som hette AtGuard, och den fångade upp den dolda IE kommunikationen. Numera är den krypterad och bättre dold. Det var därför MS blankt vägrade att ta bort IE. Så kom W98 och XP och spionsystemet finslipades. Så kom 911 i New York. MS skulle splittras upp som Bell företaget. Bill Gates gick till Bush, besöket finns i Vita Husets log, och erbjöd att övervaka hela världen, då 98%, av alla datorer, om han fick betalt, och att MS inte delades upp. Så blev det. Varenda gång ni startar Windows får MS veta, och då kan NSA skicka ner en ”uppdatering” för att spionera. Det är därför USA så intensivt sprider falska rykten om kinesiska program och gör allt för att stoppa dom. Dom tar alltmer över och det förhindrar USA övervakningen och spionaget. Jag har själv varit med.

 2. En annan företeelse, som dryftas varken i Sputnik-artikeln eller av K.W.

  Uppmärksamhetsekonomin som bas för allmän övervakning dygnet runt, industriel spionage och världsherravälde.

  Den tid då gardiner, av vissa totalitära puritaner, betraktades som ”djävulens kalsonger” har följts av en lika totalitär era av allmän pryd exhibitionism. Det kan mistas för överdriven självupptagenhet men ”min lunchtallrik”s-exhibitionismen kommer från grupptryck och sociala normer (följa Dominique), precis som tatueringsvågen.
  Inte ens den elektroniska biktstolen får ha några gardiner, numera.

  ———- Forwarded message —– Date: mån 26 feb. 2018 kl 01:41
  Subject: Attention economy – How Trump Conquered Facebook—Without Russian Ads

  Guy Debord skrev för snart ett halvt sekel sedan om ”La société du spectacle” / Underhållningssamhället och nu verkar det som att vi har inträtt i uppmärksamhetsekonomin, utan att tänka på det.

  https://boingboing.net/2018/02/23/lookalike-audiences.html
  Trump and the weird attention economy of Facebook

  https://www.wired.com/story/how-trump-conquered-facebookwithout-russian-ads
  How Trump Conquered Facebook—Without Russian Ads
  … / …
  ”The Like button is our new ballot box, and democracy has been transformed into an algorithmic popularity contest.”
  … / …
  ”This is one of the ways that Trump won the election, by the very tools that were originally built to help companies like Bed Bath & Beyond sell you towels.”
  … / …
  “I always wonder why people in politics act like this stuff is so mystical,” Brad Parscale, the leader of the Trump data effort, told reporters in late 2016. “It’s the same shit we use in commercial, just has fancier names.”

  He’s absolutely right. None of this is even novel: It’s merely best practice for any smart Facebook advertiser. Custom Audiences was launched almost six (!) years ago, marketed publicly at the time, and only now is becoming a mainstream talking point. The ads auction has been studied by marketers and academics for even longer. The only surprise is how surprising it can still seem to many.

  • I marginalen:
   att jag skrev (följa Dominique) i stället för ”följa John” var inte bara för att vara könsneutral, utan för att påminna om religionens skrämmande plats i samhället, i synnerhet i den puritanska anglosaxiska världen, där orgier av våld anses vara helt ”naturliga” medan ömhet är suspekt och allt som kan anspela på sex är tabu.
   Att visan https://da.wikipedia.org/wiki/Dominique fick en sådan framgång i Staterna torde stämma bra med landets historia och bisar lagstiftning, som är grunden för Facebooks pryderi.
   Att Bibelbältet sen berikar ägarna av porrsajterna (som kanske har gemensamma aktieägare med facebook) ser jag som en logisk följd.

   För fransktalande hade satsen ”Dominique -nique -nique” då (1962) en klang som nunnan kanske inte tänkte på (faire la nique = håna) och som i dagens slang är direct porrig (il nique = han gökar / lurar).
   Precis som med teknikblockader och påtvingade ritualer/åsikter kan man inte veta vad framtiden bär i sitt skötte.

   USA LLC kanske undertecknade sin dödsdom när det gav sig på Huawei, som därmed tvingas att utveckla program och tjänster som undergräver den affärsmodell som bär det spioneri på alla en envar som sedan mycket länge är basen för Förenta Staternas herravälde.
   Redan att tvinga Kina och Ryssland m.fl. att utveckla oberoende betalningsvägar var korkat i ett långsiktigt perspektiv, men att dessutom påtvinga ett teknikoberoende (som lär komma snabbt ty Asien har många fler hjärnor att sätta i arbete än vad det usla amerikanska skolsystemet kan framta, och har numera råd till att invertera det beryktade ”brain drain”, utan vilken det aldrig har existerat någon ”usonisk” teknik eller vetenskap).

  • Håller helt med. Artikeln handlade om de tekniska verktygen, så man måste helt enkelt enkelt begränsa sig när man skriver, men helt klart är skattesystemet statens främsta övervakningsmekanism. Det var därför Gunnar Sträng införde MOMS på 60-talet, och han var ganska öppen med att syftet var att överkaka ”brottslingar och fuskare för rättvisans skull”. Man kunde följa transaktionerna bättre. Avsikten var naturligtvis ett av de stora stegen i utvecklingen av massövervakningen av varenda individ. USA kunde genom dollardominansen övervaka nästan alla ekonomisk transaktioner, SWIFT systemet. Då vet man vad företag och länder har för sig, och kan stämma i bäcken med politiska och ekonomiska åtgärder för att behålla makt och kontroll. Kinas, Rysslands och Irans utveckling undergräver det maktsystemet, och därför är USA så vild idag. Hela deras maktbas för att övervaka och styra resten av världen undergrävs. USA må vara mäktigt, ekonomiskt, militärt och politisk, med deras system blir allt mer dysfunktionellt, känsligt för störningar och bräckligt.

 3. Vi har alltså en nation som anser sig vara både världspolis och fångvaktare för resten av mänskligheten dvs USA! Allt detta för att man in sin inbillade ”storhet” anser sig vara mer förnäm och bättre än andra och givetvis för att man ska kunna fortsätta parasitera på andra nationer för egen vinning! Vissa debattörer här på bloggen anser att detta är helt i sin ordning och att 20-27 miljoner döda i deras vanvettiga krig är värt priset att betala. Att denna cancersvulst på resten av mänskligheten måste bort är ju solklart och en överlevnadsfråga för oss alla, men frågan är hur vi, och de som bor i USA, ska bära oss åt för att bli av med gangsterväldet och ondskan som styr i USA? Det verkar som sagt inte hjälpa att folket i USA väljer nya presidenter de tror ska kunna ändra något, men resultatet blir alltid densamma…mer krig, mer hot, mer sanktioner osv. Den stora frågan är väl om det ens går att ändra på något så länge godtrogna politiker i resten av världen inte agerar och gör gemensam front mot detta monster som tillåts härja och ställa till krig och elände var de än far fram. Nazi-Tyskland besegrades av en allians av stater och kanske är det samma lösning som måste till för att få bort skurkarna som för närvarande ockuperar Washington. Problemet numera är ju att skurkarna, till skillnad från Hitler, har tillgång till kärnvapen som kan ta med sig oss alla ner i avgrunden…Tyvärr tror jag att de inte de kommer att ge sig utan strid!

 4. All (spion)data som NSA samlat om världen och amerikaner vidarebefordras som den är till apartheid Israel. Det är kanske Snowdens viktigaste avslöjande. Den självutnämnda ”världspolisen och fångvaktaren” USA är en zionisternas zombie som förser dessa med gratis ”intelligence information” som komprometterar USA självt. USA är verkligen ”the exceptional nation” – den förslavar sig självt frivilligt!!!

  https://www.theguardian.com/world/2013/sep/11/nsa-americans-personal-data-israel-documents

 5. Nu har rallarsving metoden lett till att Kina utvecklar helt egna kretsar. Man köpte över nyckelpersonal från Taiwan och kör för fullt.
  Inom kort kommer ingen i Asien att ha maskiner eller grunkor som innehar usonisk teknik eller komponent.

  Efter att ha tvingat Kina och Ryssland till att utveckla ett oberoende betalningssytem sker samma sak med strategisk teknik.

  Näst på tur är underhållningen: Bollywood, manga, K-pop m.m. är på frammarsch och mycket mer kommer eftersom kultursektorn används av allt fler stater i ”Väst” för att skylla över arbetslösheten i tillverkningsindustrin. Det är inte bara i Jönköping, Lesjöfors och Västerås som industrilokaler omvandlas till allaktivitetshus, konstcentra och museer. Kultursektorns arbetsvillkor är ofta av typen ”Foodora”, fast projektanställningar är lite längre än pizzakörningar.
  Besöksnäringen – som fram till corona-kaoset blev allt viktigare – behöver flerspråkig personal, alltså kommer allt fler än mangafans att få plugga mer än engelska i skolan. (Förut var det nästan bara missionärer som läste ”exotiska” språk.)

  Maktmissbruk brukar straffa sig i längden. Blir inte kejsaren mördad av en livvakt kan nästan vad som helst utlösa en allomfattande revolt. Imperier kommer och går …

 6. Först en fråga om
  ”Cybersecurity-experten föreslår att “För att undvika avlyssning av USA, Five Eyes eller associerade organisationer som FRA, måste man använda kinesiska telefoner med rent kinesisk programvara och tjänster. Eller använda en PC med endast open source-programvara som Linux, helst på en dator med en processor som är minst 10 år gammal, som saknar det inbäddade spionprogrammet i Intel Management Engine “, vilket är ett autonomt sub-system som har bäddats in i alla Intels processorchips sedan 2008.”
  Gäller det också andra tillverkare av Windowskompatibla kretsar, som exempelvis AMD ?

  https://sptnkne.ws/DvFG
  China Slams US ’Suppression’ of Huawei After Pompeo Announces New Restrictions
  07:24 GMT 18.08.2020 (updated 08:11 GMT 18.08.2020)
  On Monday, the US Commerce Department further tightened restrictions on Huawei’s access to American technology while also adding over three dozen of the company’s affiliates in 21 countries to its economic blacklist.

  Desperation skiner från den här typen av åtgärder, som garanterar att varje teknikbolag i hela världen som tvingas till att, antingen konstruera om sina prylar för dyra pengar eller gå i konkurs, kommer att svära över jänkarnas åtgärder.

  De kortsynta snåla fåntrattar och lakejer som har motverkat egenutveckling i alla år kommer att tvingas till avbön, ungefär som Tyskland som först hade vägrat att gå med i Galileo och sedan fann att dess här stängdes av från GPS, just när det gällde. Tyvärr försenades Galileo påtagligt.

  De idioter som har köpt F-35 eller Patriot har lagt koppel om den egna halsen, förutom att dränera både sina försvarsbudgetar och sina statsfinanser, samt att sinka EUs strategiska industrier.

  De som har hånats för att välja hellre vissa – ibland betydande och kostsamma – nackdelar än bekvämt beroende har chans till revansch nu, när de inte behöver konstruera om sina grejer och etablera en ny leverantörskedja (leverantörernas gamla kunder brukar serveras först).

  Det blir mycket intressant att följa utvecklingen på några års sikt.

 7. Något intressant hände den här veckan. Först, Power-knappen på min sådär tio år gamla mobil gav upp. Lika bra att köp en ny. Jag hittade den jag ville ha och kontaktade säljföretaget. Jo- den finns i lager, bara att komma och köpa en, ’men jag måste påpeka för dig att det är inte riktigt samma mobil som du köper i Hong Kong’. ??? Det visade sig att Kina nu designar och bygger alla mobiler och system för att förhindra den amerikanska massövervakningen och industrispionaget. Att Huawei var byggt för att förhindra övervakning och spioneri visste jag, men nu gäller samma sak tydligen även mobiler. Det är därför USA så ilsket bekämpar deras spridning och vill ha förbud. Huawei förbudet i Sverige ett exempel. Ett exempel är WeChat. Alla amerikanska program som Facebook, Google, WhatsApp, osv har central lagring av all information. Tre stora datacenters i bara Sverige. I den centrala lagringen kan sedan CIA, NSA eller FBI fritt söka efter allt, övervaka, analysera och kartlägga användare och spionera. I fallet WeChat finns inte central lagring. Allt lagras endast på användarnas mobiler, och då måste CIA, NSA eller FBI ta sig in i varenda mobil för att massövervaka, och det är omöjligt.

  Kina har nu offentliggjort att man publicera alla tidigare hemliga algoritmer.
  https://www.di.se/digital/kina-tvingar-techjattar-att-lagga-korten-pa-bordet/

  Det kommer att reta upp de amerikansk företagen och CIA, NSA eller FBI ordentligt.
  Den vidare bakgrunden är intressant. ”Demokratier” som USA och Sverige är i praktiken diktaturer. Innevånarna saknar helt möjlighet att utse och avlägsna makthavare eller påverka beslut även om man tillåts rösta på ett Parti. I en diktatur är det fundamentalt med en effektiv massövervakning. För att överleva måste ju makteliten upptäcka dissidenter i tid för att stoppa dom innan en dissident rörelse har fått politisk momentum och kanske blir en revolution. HMF lagarna är ett exempel hur oliktänkade kontrolleras och stoppas.

  I ett folkstyrt land som Kina där innevånarna både kan påverka besluten och tillsätta och avlägsna makthavare behövs ingen massövervakning som i en diktatur. Nu utnyttjar Kina det övertaget.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here