Undantagstillstånd i USA på grund av Huawei!

19
2178

Denna artikel har publicerats av Knut Lindtner på Derimot.noDerimot: Huawei-affären medför undantagstillstånd i USA! Jag återger den efter förmåga. Uppgifterna kommer närmast härifrån

USA: s president Donald Trump förbjuder Huawei och andra ”konkurrerande teknologier” från USA: s telekommunikation i en presidentorder. Presidentordern.

Han har förklarat nationellt undantagstillstånd för teknologi som är designat eller tillverkat av ”utländska konkurrenter”. Detta är tänkt att drabba Kinas ZTE och Huawei i ett försök att frysa ut dem från 5G-marknaden.Han hävdar att ”utländska konkurrenter ständigt ökar och utnyttjar sårbarheten i informations- och kommunikationsteknologin och -tjänster”, eftersom USA blir alltmer beroende av.

Detta ett i ett ökande antal desperata insatser av USA:s ledarskap för att komma till offensiv. Självfallet handlar det om Huawei, som nu är den ledande telegiganten i världen. Som jag har skrivit om tidigare har saken flera viktiga aspekter.Det bryter med den upphaussade ”frihandeln” som Norge är helt beroende av.

Detta är protektionism. Men det här beror på att USA i allt högre grad släpar efter på detta område.Kineserna producerar mer avancerad och billigare teknik än USA kan göra.

Och det är den andra viktiga sidan av ”undantagstillståndet”. USA kommer inte att kunna kompensera och hämta in det kinesiska försprånget med en sådan åtgärd.

Den tredje är naturligtvis, som jag har påpekat, att Huaweis avancerade teknik blockerar USA:s övervakning genom ”5 eyes system” som gör produkterna attraktiva för ett antal andra stater, inklusive några av USA:s närmaste allierade. USA förlorar förmåga till sin olagliga övervakning. Huaweis billigare och bättre produkter är på väg att skapa en ny politisk / teknisk verklighet. Och USA kan inte göra någonting åt det. Trumps ”undantagstillstånd” kommer bara att förskjuta USA ännu mer på efterkälken tekniskt eftersom företag i USA inte får köpa den billigaste och mest avancerade utrustningen på marknaden.

Undantagstillståndet ger handelsministern rätt att blockera alla transaktioner som kan utgöra en ”otillbörlig risk för sabotage eller fientlig verksamhet” när det gäller IT- eller kommunikationsteknik och liknande tjänster. Och det som kanske kan vara ”onödig risk för katastrofala konsekvenser för säkerhet eller flexibilitet …. till vår infrastruktur eller våra digitala system ”. Man tror också att det kan finnas en ”fälla” som kan vara avsedd att blockera allt som ”utgör en oacceptabel risk för amerikanska säkerhets säkerhet och säkerhet”.

Handelsdepartementet är beordrat att namnge företag eller tekniker som bör förbjudas på grund av nödsituationen. USA kommer också utveckla ett förstärkt system – och allt detta kommer att ta flera månader. Även om inget land nämns specifikt i undantagsdeklarationen har både Trump-administrationen och kongressen upprepade gånger utsett Kinas telekomjättarna ZTE och Huawei som potentiella hot mot USA. Och särskilt dessa företags utveckling av 5G-teknik.

Peking har fördömt åtgärden som diskriminerande. ”Det här är varken snyggt eller rättvist”, sade talesman Geng Shuang från det kinesiska utrikesdepartementet på en presskonferens på tisdagen. ”Vi uppriktigt uppmanar USA att inte använda säkerhetshänsyn som en ursäkt för att helt utesluta kinesiska företag. Och vi ber dem att tillhandahålla rättvisa och icke-diskriminerande relationer för kinesiska företag så att de kan fungera som andra i USA ”.

Trumps åtgärd kom några dagar efter det att samtalen om handel mellan USA och Kina kollapsat utan någon överenskommelse. Sedan satte USA in en ökning av tullarna på många miljarder dollar mot import från Kina.

Föregående artikelLär om världen och vår historia! Världskulturdagen och museerna 18 maj
Nästa artikelFörtrycket fortsätter i Palestina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

19 KOMMENTARER

 1. Gillar du Kina? Anser du att Kina är ett föredömligt land som följer de mänskliga rättigheterna? USA är inte på något vis föredömligt. Men tycker du att Kina är det?

  (Denna kommentar har postats av en person i Lund som använder flera olika alias och ibland tar en annans persons namn. Det är inte tillåtet i detta forum. / redaktören)

  • Kina har i alla fall en betydligt bättre utrikes- och handelspolitik med avsevärt större hänsyn till FN-stadga och internationell rätt.

  • Jag kan svara på det, och det gör jag med den personliga erfarenheten av att ha bott i Sverige, i USA, ett flertal länder, och Kina där jag bor nu. Kina följer de mänskliga rättigheterna, vilket Sverige inte gör. Kina har, till ett högt pris, utvecklat ett föredömligt och vida överlägset samhälles system där en polis knappas ens behövs, och går obeväpnad, där barn, unga kvinnor, och alla, går säkra vid alla tider, och innevånarna kan utöva en verkligt inflytande över sina liv och dar alla kan yttra sig utan att riskera personliga trakasserier och uthängningar. Det är annorlunda än det svenska skräckexemplet med ett intensivövervakat samhälle där alla individer detaljövervakas 24/7/365 och alla som inte böjer sig och följer statens yttrande och åsiktsmall bestraffas. Kinas samhällssystem är fortfarande i stark utveckling och jag är erfarenhet av även det svenska.

 2. Huawei.
  Det vi känner till om kommunisters samhällen är bl.a. den stenhårda sociala kontrollen. Vem minns inte östtyska STASI och angiveriverksamheten?

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Ministeriet_f%C3%B6r_statss%C3%A4kerhet_(Kina)

  Det finns all anledning att misstänka telekomutrustning som genom avancerad teknik kan utföras som Trojanska hästar. Svårt att upptäcka på alla ställen och i varje hem. Av säkerhetsskäl är det kanske bäst att varje land, i den mån det går, framställer sin egen telekomutrustning? Än viktigare för dominerande länder som till exempel USA som jag förutsätter hellre vill kontrollera än låta sig kontrolleras. Därför tror jag eventuella amerikanska sanktioner mot kinesiska Huawei har större betydelse än enbart frihandel. Pris och kvalitet är inte samma sak.

  • Du bör veta att denna förmenta stenhårda sociala kontrollen inte existerar utan är en propagandabluff. Däremot övervakar man terrorister, våldsverkare, brottslingar, och uppviglare selektivt och enbart. Det är dom som ylar, bölar och snyftar om den övervakningen. Varenda PC eller telefon i Sverige är knuten till ett personnummer, varenda en är övervakad – i detalj. Det är välkänt. I Kina är det inte så. När det gäller pris och kvalitet så ligger Huawei åtskilliga år före resten av världen i båda fallen. USA kommer inte ens att kunna komma ikapp. Visst går det att bygga in Trojanska Hästar. Det är precis det SÄPO/NSA/FRA gör och försvarar, det är därför dom skyr Huawei, för då blir deras massövervakning svår att genomföra. Varför tror du man slåss så intensivt för ”datalagringsdirektivet”, det är ju kärnan i massövervakningen. Den lagrade datan används för att profilera varenda person i Sverige, inklusive dig, vad läser du, vilka vänner har du, vad pratar du om, vem besöker du, vart reser du. Datan raderas efter några månader, men då är profileringen klar och den lagras för evigt. Det verkliga ”BigBrother” systemet. Just nu, på just din PC och telefon, just nu i Sverige. Wikipedia har nu tagits över av USA’s propaganda ministerium, varför Kina har stängt av den.

  • Jag tog en titt på den webbsajten. På kinesiska står det. ”Departementet för nationell säkerhet.” vilket motsvarar i Sverige Säkerhetspolisen, SÄPO, och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, MUST, och Försvarets Radioanstalt, FRA. CIA är främst en spion och påverkans organisation som arbetar med underrättelseverksamhet och att starta revolutioner och att undergräva andra länders stabilitet och regeringar som inte underordnar sig USA’s vilja. Det är så propagandan fungerar, och du svalde den hel utan att tänka. Smaklig måltid.

  • USA har använt och använder kontinuerligt teknikföretag att spionera på sina egna medborgare, såväl som på människor runt om i världen. Omfattningen av den amerikanska övervakningen avslöjades av Edward Snowden. USA spionerar tillsammans med Storbritannien på olika världsledare för att fånga upp globala internet-data.
   Wikileaks läckage av CIA-hemligheter 2017 visade att den amerikanska spionbyrån fjärrhackar och styr smarta telefoner och täcker sina egna spår.
   Medan Trumps nödläge förra veckan inte nämnde Kina eller Huawei med namnet, riktar den sig tydligt både till att ge handelssekreteraren rätten att blockera alla aktiviteter som utgör en oacceptabel risk för USA:s nationella säkerhet och säkerhet för Amerikanska personer . ” Handelsdepartementet flyttade sedan till svartlistan Huawei och 68 närstående företag från att göra affärer med amerikanska företag.
   Men Huawei har länge varit förberedd. USA underskattar Huaweis styrka. Huaweis 5G kommer absolut inte att påverkas av USA:s handelsdepartements förbud att sälja eller överföra amerikansk teknik till företaget. När det gäller 5G-tekniker kommer andra att ligga långt efter Huawei om två eller tre år. Huawei har inte bara utvecklat sitt eget mobila operativsystem sedan 2012 för att bryta beroende av Googles Android. De gör redan mer än hälften av chipsen som används i deras enheter.
   USA har försökt övertyga sina allierade om att Huawei är en icke konsekvent säkerhetsrisk. Huawei har för sin del anklagat USA för diskriminering, och hävdar att amerikanska telekom inte kan hantera konkurrens och påpekar Washingtons egna ansträngningar att övertyga EU och dess medlemsländer om att ta Huawei från sina 5G-nätverk har misslyckats hittills, även om Australien har gått med på att anta ett sådant förbud.
   Kampen mot Huawei återspeglar det pågående handelskriget mellan USA och Kina. Båda länderna har lagt tilläggstullar på den andras export efter att handelsförhandlingar föll ihop tidigare i månaden och Trump har hotat att dramatiskt expandera de kategorier av varor som beskattas i sommar.

 3. Att USA slår hej vilt, höger och åt vänster är i själva verket tecken på att landet är redan en föredetting. Det finns ingen återvändo för den glittrade kolossen USA. Teknologi djinn som hade huserat sig i ”Silicon Valley”, har flugit bort österut och heter ZTE, Huawei, mm. Vad göra? Återstår att flämta, stånka och flåsa. Och det har USA blivit mästare på senare tid (Nord Korea, Venezuela, Syrien, Iran, Jemen, mm). Världen får gratis teater – om än av alldeles dålig kvalité, men ändå det skapar lite spänning i vardagen på junkie-vis. USA flämtar, stånkar och flåsar och tar ett steg närmare avgrunden med peruken som lokföraren, köttberget och grodan som kolskyfflare.

  https://www.globalresearch.ca/trump-china-iran-venezuela-threats-sanctions/5677710

 4. Elbilrevolutionen kommer, men den kommer inte att drivas av USA I stället kommer. Kina att vara i framkant. I takt med att västvärlden närmar sig högsta bilägande finns det fortfarande hundratals miljoner kinesiska familjer som inte äger någon bil alls – mycket mindre två eller fler.
  Många av dem köper elbilar. År 2015 hade elförsäljningen i Kina överträffat USA: s nivåer . År 2018 ökade den kinesiska försäljningen 1,1 miljoner bilar , mer än 55% av alla elbilar som såldes i världen och mer än tre gånger så många som kinesiska kunder hade köpt två år tidigare. Den amerikanska elbilförsäljningen det året var bara 358 000.
  En viktig del av en elbils pris är kostnaden för dess batterier – och Kina gör redan mer än hälften av världens elektriska bilbatterier . Batteripriserna fortsätter att falla; branschanalytiker föreslår nu att inom fem år blir det billigare att köpa en elbil än en gas- eller dieseldriven bil .
  Prognoser förutsäger att kineserna producerar så mycket som 70% av världens elbatterier år 2021, även om efterfrågan på elbatterier växer.
  Kina har en spännande, men ambitiös, bilindustri. Det har aldrig lyckats matcha effektiviteten och kvaliteten hos etablerade bilmakare vid tillverkning av gasdrivna fordon, men elektriska fordon är enklare att bygga, vilket ger kinesiska företag ett nytt tillfälle att konkurrera.
  Den kinesiska regeringen har därför valt att markera elbilar som en av 10 kommersiella sektorer som är centrala för sin ”Made in China” -ansträngning för att öka avancerad industriell teknik. Regeringens ansträngningar inkluderar att använda miljarder dollar för att subventionera tillverkningen av elbilar och batterier och uppmuntra företag och konsumenter att köpa dem.
  Regeringen är också medveten om att elbilar kan hjälpa till att lösa några av Kinas mest pressande energi- och miljöhänsyn: Massiv luftföroreningar stör sina huvudstäder, nationella säkerhetsansvariga är oroliga över hur mycket olja landet importerar och Kina är nu medborgarna som bidrar mest till globala klimatförändringar.

  Kinesiska auto-making företag har bildats för att dra nytta av dessa subventioner . En viktig spelare är BYD som står för ”Build Your Dreams”, baserat i Shenzhen. För mer än ett decennium sedan köpte miljardär investerare Warren Buffett cirka en fjärdedel av bolaget för 232 miljoner dollar – en andel som nu är värd mer än 1,5 miljarder dollar.
  Bolagets första planer att exportera fordon till USA visade sig för tidigt. BYD började istället fokusera främst på den kinesiska bilmarknaden och bygga elbussar på den globala marknaden , som dom nu dominerar.
  Men alla hinder kan övervinnas med tid och pengar. Det är möjligt kinesiska elbilföretag kunde komma in på låg- till medelinkomstmarknaden i väst, som Volkswagen gjorde för 60 år sedan.
  Om – eller när – det händer, kan billiga, effektiva elbilar sprida sig via väst från Kina, överträffa Tesla och andra amerikanska och europeiska elfordon. Endast västerländska regeringar försöker skydda inhemska bilmakare med tullar och andra handelshinder kan spåra denna utveckling.

   • När det gäller europeiska elbilar har du helt rätt. Tillverkar du en vanlig gammal fossilbil, lägger till en elmotor och massa batterier för 50 mil och 200 Km/t och kör som vanligt är det definitivt inte miljövänligt totalt sett, speciellt inte då en stor del av Europas el kommer från att bränna fossilt. Fördelen blir att föroreningarna inte kommer och koncentreras där bilen körs, ofta i stadskärnor, utan i kraftverk eller vid tillverkningen och då blir lättare att ta hand om. Kinas elbilar är något helt annorlunda som jag beskrivit i ett annat inlägg. Dessutom stänger Kina ner fossilkraften på löpande band och ersätter den med solkraft, vindkraft, kärnkraft osv. Kinas vindkraft producerar idag mer energi än hela USA’s kärnkraft. Kinas kärnkraft har tredubblats på bara ett decennium och det största solkraftverket är nu 46 kvadratkilometer och inte färdigbyggt. Lägg till mikrokraften, alltså solvärmare och solpaneler på taken och mikrovattenkraftverk i risfälten. Det blir massiva förändringar. Europa och USA, där fortfarande 80% av frakt går med 18-Wheelers och 90% av persontrafiken går med bilar som alla bränner fossilt. Man måste alltså ändra sitt sätt i grunden, men det blir svårt för staterna parasiterar på fossilbränslet med skatter, och dom vill inte förlora inkomsterna och måste alltså försöka konservera nedsmutsningen. Se bara Gula Västarna och Bensinupproret2. Varken Löfven eller Macron vill flytta på sig.

  • HH Elbilrevolutionen ”kommer” inte i Kina, den är i full swing redan nu, men det är viktigt att komma ihåg hur den går till. Man sätter inte bara en elmotor och massa batterier i en gammal fossilbil och kör som vanligt, man ändrar dramatiskt hela resesystemet genom att göra det attraktivt att resa på andra sätt. Elbilar tillsammans med flodtrafik, monorails, tåg, och tunnelbana formar det nya systemet. Sedan är det helt olika bilar. Den amerikanska/europeiska elbilen är fortfarande 2.5 tons schabrak med batterier för 50 mils körning och toppfart på över 200 km/t. Den kinesiska elbilen är nytänkande lätta konstruktioner på 400 Kg, en räckvidd på 5 till 10 mil och toppfart på 40 till 70 Km/t. Resten åker man tåg, båt, tunnelbana eller Monorail. Sedan använder Kina delningsbilar. Du har en app på mobilen som visar var närmaste bil står, öppnar bilen med mobilen, betalt per timma, parkerar och inga mer bekymmer. Det blir billigare än bensin och parkering. Gas används mycket för större fordon som bussar där den är lättillgänglig. Subventionerna för elbilar och batterier är borta. Luftföroreningarna är mindre i Kinas storstäder idag än i Sveriges städer. Peking och ett par punktfall undantaget. Tesla är en nischbil precis som Koenigsegg och liknande.

 5. Föreligger det ett kinesiskt försprång inom nät och mobiltelefon? Jag använder kinesisk telefon, den är lika bra som de amerikanska telefonerna, som också tillverkas i Kina. Av Foxconn. Min kinesiska kinesiska telefon var lika bra som de amerikanska kinesiska telefonerna, men till halva priset.

  Kina har fördrivit Google från Kina, kineserna använder Baidu, nätsökningar och mess som inte hittar vad KKP inte vill att de ska hitta. Som tex Falun, i Falun Gong.

  Nu har Google exkluderat Huawei från googles uppdateringar. Det var nog ett hårt slag, men KIna har redan en lokal standard för kommunikation för att sortera nyheter åt befolkningen. Det är exporten till väst som kan få problem.

  • De styrande (synliga och osynliga) i USA glömmer att alla som inte vill bli spionerade av USAs 17 spionorgan köper gärna Huawei. Inte utan inte kallar man dessa junkies.

   • Tyvärr går det för det mesta lika bra för NSA att spionera på en Huawei. Däremot kan NSA tvinga Apple att installera spionprogram på en iPhone, vilket dom också gör, men det går inte med Huawei. Det är därför USA är så desperat att inte tillåta Huawei att bli för många, då blir det svårare att spionera och övervaka folket.

  • Kina har ett enormt försprång när det gäller nät och mobiltelefon och det är just det som skrämt slag på amerikanarna. Dels tillämpningen av teknologin som WeChat, vilket är helt öppen källkod, gratis för de flesta, och med möjlig asymmetrisk kryptering end-to-end, vilken endast med mycket stor svårighet kan knäckas. Dessutom har Kina utvecklat tillverkningsmetoderna och leder stort där, det är därför priset blir lågt. Kina har inte ”fördrivit” Google, Google maps finns och kan användas på alla telefoner. Däremot samlar som bekant Google in massa känslig privat information och ”profilerar” alla användare, alltså åsiktsregistrerar, och det kan användas för politisk påverkan och indoktrinering. Det är olagligt i Kina och därför är Google blockerad för direkt tillgång, men det går mycket bra att använda Google via appar som blockerar spioneriet, och dom kan fritt laddas ner och användas. Baidu är bättre än Google för då slipper du all Google censureringen. Jag sökte just på ”Falun Gong” på Baidu, och fick massor av träffar, även kontroversiella. Att Google har exkluderat Huawei från uppdateringar är ett skämt, för i Kina laddar man ner uppdateringarna och installerar dom precis som MS Service Packs. Som regel lämnar folk in telefonen regelbundet (när minnet börjar tryta) för att få den rensad och uppdaterad. Ingen ändring där. I Kina sorterar man sina egna nyheter, det finns hela system för det.

 6. Fler kan leka KKP-leken

  ”Att Google ska ha dragit in Androidlicensen krossar Huaweis expansionsplaner på mobiltelefonmarknaden utanför Kina, menar Canalys mobilchef Nicole Peng.
  – Det kommer att som en fungera som en ögonblicklig avstängningsknapp för Huaweis ambition att gå om Samsung på den globala marknaden, säger hon till CNBC.
  I nya Huaweitelefoner kommer användarna inte att kunna använda Google Play för att ladda ner appar. Det kan ge färre appar att välja på, försenade uppdateringar och allehanda säkerhetsproblem, säger Neil Shah vid Counterpoint Research.
  – Det innebär en klar nackdel för Huawei, säger Shah till CNBC.”

  • Huawei kan fortfarande använda den öppna källkoden, och Huawei bara lägger till sina egna appar istället för Googles, fungerar på samma sött,det är ju så Android är designad. Dessutom är Android Linux och Java, båda öppna, och det finns redan en uppsjö av alternativa system. Har ni hört talas om Kai, förmodligen inte, med det är kinesiskt och världens tredje mest använda mobilsystem. https://itsfoss.com/open-source-alternatives-android/ Jag har i över 10 år använt Android och aldrig besökt Google Play. Det finns gott om andra sajter man kan ladda ner .apk filerna från, Baidu bedriver en, ett alternativ till Google Play, och då slipper man dessutom US versionerna där det finns virus och bakdörrar och man får tillgång till alla de program som Google har censurerat. https://play.google.com/ är dessutom blockerad i Kina. Prova https://apkpure.com/ Det finns betydligt fler och mer intressanta appar på andra sajter än på Google Play. Sedan installerar man ofta inte själv i Kina, man låter en servicebyrå göra det, för då garanterar dom att ha tagit bort spionvara och bakdörrar. Att Google har exkluderat Huawei från uppdateringar är ett skämt, för i Kina laddar man ner uppdateringarna och installerar dom precis som MS Service Packs på PCn. Som regel lämnar folk in telefonen regelbundet (när minnet börjar tryta) för att få den rensad och uppdaterad. Alltihopa är bara skrattretande, det är Google och USA som kommer att förlora.

 7. Junkie-stan kan drömma om att stoppa Kina. Det går inte hur än junkie-stans styrande (synliga och osynliga) vill det

  ”I onsdags införde president Trump införde ett nödläge på grund av ”hot mot nationell informationsteknik och kommunikation. Under förevändning att den kinesiska IT-jätten Huawei hotar ”att begå onda handlingar i cyberrymden, inklusive ekonomiskt och industriellt spionage mot USA” svartlistas Huawei och 70 företag med Huawei-anknytning. Från och med nu kan avtal med dessa företag bara ingås under en särskild statslicens.
  Omedelbart därpå meddelade Google att programvaran Android i framtiden inte kommer att kunna användas i Huaweis telefoner. Inte heller kommer Googles olika tjänster att fungera i framtida Huawei-telefoner.

  Syftet är uppenbart, att skada Huawei som nu är världsledande inom den nya generationens 5G-kommunikation med dataöverföringshastigheten på upp till 20 gigabit per sekund. 5G ökar radikalt möjligheter att fjärrstyra robotproduktion, robotfordon, robotmedicin och robotkontrollsystem, oavsett om de är militära eller civila.

  Kina kommer dock inte att böja sig för de amerikanska åtgärderna. Snarare kommer de att ge Kina en impuls att ännu snabbare utveckla tillverkning av den hård- och mjukvara som ännu måste köpas från USA. Och man kan vara säker på att en kinesisk uppföljare till operativsystemet Android kommer att överträffa föregångaren.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here