Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten

18
3364
Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=54557489

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.

Under ”Relaterat” hänvisar jag till två artiklar om Huawei som publicerats här tidigare. Bakvänt? Kanske det, men pragmatiskt.


Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten

Denna artikel av Karl Wang, pensionerad, tidigare ingenjör inom IT&T har publicerats på Newsvoice 17/1. Newsvoice: Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten Karl Wang är bosatt i Kina, och har givit tillstånd för mig att återpublicera artikeln, liksom Torbjörn Sassersson på Newsvoice. Varmt tack för det.

Frågan berör förstås också Sverige. SvD skriver igår ”Anklagat Huawei stoppas – men inte i Sverige.”…”Flera länder, bland annat USA, Australien och Nya Zeeland, har redan förbjudit sina operatörer att använda 5G-utrustning från Huawei. Anledningen är misstankar om att utrustningen skulle kunna användas som en bakdörr om den kinesiska regeringen vill avlyssna trafiken i nätverken.”
SvD


Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten

”Ju mer Huawei tränger undan de USA lojala systemen med amerikansk spionvara, desto mer urholkas USA:s möjligheter att spionera och samla information.”

ANALYS. Som hämtat från manuset för en thriller om spionage under ett pågående kallt krig mellan USA och Kina förklarar Karl Wang vad som egentligen ligger bakom en serie av arresteringar av kineser och amerikaner. Den oinsatta kan ha svårt att koppla samman enskilda händelser och se igenom Västmediernas negativa bild av Kina. I själva verket har Västs medier en central roll att spela.

Få kan ha undgått bråket mellan USA och Kina beträffande Huawei. Först häktades Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou i Kanada på begäran av USA som ville ha henne utlämnad på mycket dimmiga grunder. Det uppfattas omedelbar som ett gisslantagande, speciellt då Trump omedelbart gick ut och meddelade att han var beredd att ingripa om Kina INTE gick med på hans villkor DN: Donald Trump lovar ingripa för att inte försämra relationerna..

Därefter arresteras två kanadensare i Kina; Michael Spavor och förre diplomaten Michael Kovrig, som båda arbetar för en USA-sponsrad ”forskningsstiftelse” som säger sig forska i att finna fredliga lösningar på konflikter. Vad de i verkligheten sysslar med är att hitta metoder för att kuva Kinas intressen till förmån för USA, utan att USA skall behöva riskera en öppen väpnad konflikt. Deras metoder har länge ansetts ”kontroversiella”, en omskrivning för spionage International Crisis Group..

En annan kanadensare dömd till 15 års fängelse i Kina för narkotikabrott överklagade domen och dömdes istället till döden SvT: Kina har dömt kanadensare till döden för narkotikabrott. Fallet kommer att prövas slutgiltigt i Kinas högsta domstol. Straffet kan omvandlas till livstids fängelse och personen kan benådas, antingen omedelbart eller efter vanligtvis omkring 10-15 år.

USA svarade med att tvinga Polen att arrestera en kinesisk medborgare och anklaga honom för spioneri SvT: Kinesisk media fördömer Huawei-gripandet. Allt liknar väldigt mycket tit-for-tat tit for tat.

Kina har alltid varit överseende och eftergivet när det gäller brottslingar från andra länder, men efter USA:s senaste agerande har man börjat tillämpa lagarna strikt som de är avsedda. Ett exempel på Kinas försiktighet med utlänningar som begår brott var när en svensk uppehöll sig och arbetade illegalt i Kina i nära ett decennium på turistvisum. Alla som känner Kinas visumsystem vet att det går inte att vara turist år efter år, så det måste också ha inneburit andra brott som urkundsförfalskning och bedrägeri. Det hade normalt lett till ett flerårigt fängelsestraff, men allt Kina gjorde var att porta personen.

USA:s metoder för att styra och kontrollera andra länder är välkända, sanktioner, övertalning, hot och påtryckningar. Trump demonstrerad det tydligt samma dag. ”Vi kan ödelägga Turkiets ekonomi” – om de inte gör som vi säger SvT: Trump: Vi kan ödelägga Turkiets ekonomi.

Ett tidigare exempel från Sverige hur USA styrde vårat rättsväsende var när USA hotade Sverige med handelssanktioner inom ramen för världshandelsorganisationen WTO om inte Sverige stoppade fildelningssajter som The Pirate Bay SvT 2006: USA pressade svenska regeringen – Hot om sanktioner bakom fildelarrazzia.

Varför är de i Washington så livrädda för Huawei?

Man skyller på att Huawei kan placera spionvara i systemen för att spionera, men envar som har antivirusmjukvara installerad på PC:n vet att det går inte. Sådan spionmjukvara är lätt att upptäcka och systemen är mycket väl utvecklade och effektiva, inte bara på PCn. Så vad är då den verkliga orsaken? Mycket enkel, alla har hört talas om hur Edward Snowden avslöjade att NSA med en knapptryckning kan ta sig in i alla datorer i världen. På alla PC:s finns ett program som heter wuauclt.exe, men det är inte det enda.

“Wuauclt.exe är en legitim Windows-process som även kan kallas Windows Update Client, Automatic Updates eller Windows Update Automatic Updates. Som namnet antyder så körs denna process i bakgrunden av systemet och kollar Microsofts webbsida efter automatiska uppdateringar.” … “Programmet har inget synbart fönster, och dess säkerhetsbetyg är 9% farligt.” Utanvirus.se.

Ungefär var 30:e minut “ringer” programmet hem osynligt och meddelar NSA att PC:n är påslagen, var den finns och att/om den är tillgänglig. NSA kan sedan använda Microsofts uppdateringssystem, vilket inte kan stängas av (det är bara det som syns som stängs av) att ”uppdatera” maskinen med lämplig spionvara. Det är så enkelt att man till exempel ”uppdaterar” MS Word till en version som via IE osynligt sänder krypterad information till NSA. Även hackare har använt metoden.

De nya 5G-systemen är inget annat än en stor dator, och det är välkänt bland kompetenta IT-ingenjörer att precis som på varenda PC har NSA placerat liknande spionvara på alla system som kommer från USA eller dess allierade.


Problemet är att ju mer Huawei tränger undan de USA lojala systemen med amerikansk spionvara, desto mer urholkas USA:s möjligheter att använda systemen för att spionera och samla information. Det blir rena katastrofen och undergräver USA:s ambition att styra och kontrollera världen.

här


USA:s spionage undviks genom distraktioner i västmedier om att Kina förtrycker sitt folk.Huaweis framgångar hotar alltså USA allvarligt.

Ju fler Huawei system som är installerade på marknaden, desto mer begränsad möjlighet för USA att spionera.

USA:s spionage var också anledningen till att sajter som Google, Facebook, Twitter osv blockerades i Kina. De utgör frontverktygen i USA:s spionoffensiv. Det går mycket bra att nå dessa inifrån Kina med fritt tillgängliga verktyg som kan laddas ner från webben i Kina, men spionaget blockeras då.

Typisk spion

USA är naturligtvis inte förtjust i det utan sprider intensivt propagandan att blockeringen är till för att censurera folk i Kina, vilket alltså är en lögn.

Nästan alla system har idag inbyggda funktioner för avlyssning. I USA är det lag att sådant skall finnas så att all kommunikation ska kunna avlyssnas med ett knapptryck.

Huaweis system överlägset-

Det är knappast troligt att Huaweis skulle tillåta USA att placera sin spionvara på deras system. Tvärtom har man installerat, vad IT ingenjörer kallar ”kanariefåglar” (”canaries”), i systemen. Nästan alla företag gör det idag. Namnet kommer från den tiden då gruvarbetare tog med sig kanariefåglar i gruvan för att larmas vid gasläckor här. Systemet använder så kallade ”signaturer” signatures, vilka är en slags krypterade markörer i systemen. Ändras något i systemet går larmet att systemet har blivit hackat.

Det har alltså blivit livsviktigt för USA att stoppa Huaweis framfart och om USA inte lyckas undergrävs hela USA:s världsomfattande spionsystem och deras dominans i världen. Det ser USA som en katastrof för sina planer att uppnå världshegemoni, dominans och kontroll.

Förmodligen kommer USA att misslyckas. Att styra, tygla, dominera eller hålla tillbaka Kina kommer inte att vara möjligt South Morning Post: China Economy, men Kina har visat sig mycket öppen och villig att samarbeta. Huaweis system är vida överlägsna allt annat på marknaden redan nu och företaget växer med rekordfart.

Relaterat.
Undantagstillstånd i USA på grund av Huawei!
Ska Sverige stoppa Huawei av rädsla för USA?

Föregående artikelEtt steg närmare rättvisa i Palestina?
Nästa artikelGretas Gamlingar samlas åter på Kungsholms torg och andra ställen 24/1 kl 12. Kom med och stöd klimatkampen! Vad sa Greta i Davos?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

18 KOMMENTARER

 1. USAs försök att ha herrevälde ensam kommer inte lyckas. Sakat men säkert dumpar Kina och Ryssland dollarn. Dessutom är Huawei mäkta populär i många länder eftersom Junkee-stan inte kan avlyssna då. Och när Junkee-stan inte kan avlyssna så kan den inte heller utpressa. Dessutom, eftersom alla data som samlas av NSA går direkt (utan redigering) till Israel – vilket i själva verket är den egentliga anledning till varför man hetsar via Polen eller Kanada och varför dessa länder lägger sig platta.

  https://www.globalresearch.ca/five-eyes-intelligence-agencies-behind-drive-against-chinese-telecom-giant-huawei/5662933

  • Vad USA vill är tydligt. De hymlar knappt om att de planerar världherravälde genom kapprustning och hot om totalt kärnvapenkrig, men den som påstår att Kinas militär inte vill övervaka och avlyssna, genom de system som de själva kontrollerar, är naturligtvis också ute och cyklar. Kinas monopolkapitalister kan naturligtvis ha samma mål som USA:s monopolkapitalister. Kortsiktigt girighet beror inte på ursprung, men är en generell mänsklig och löjeväckande svaghet.

   Evidens för påståendet att man inte kan lita på Huawei:
   Huaweis hårdvara är inte något modellföretag som listats av Libreboot-projektet: https://libreboot.org/docs/hardware/ … eller av Free Software Foundations som respekterar folkets frihet: https://www.fsf.org/resources/hw/endorsement/respects-your-freedom … men visst vore det kul om Huawei och fler företag skulle bli det.

   Det vore mycket folkligt, frihetligt och fredsskapande, eller i Kina kanske väldigt ”kommunistiskt” i betydelsen ”åt alla efter behov”, eller som ett led i att avlägsna sig från ”slavsamhället”, vilket jag anser vore i alla människors intresse, såväl för USA:s folk som för kineserna, men även för alla andra människor som hotas av deras konflikter, vilka absolut INGEN har något egentligt intresse av, mer än kanske Dr Strangelove.

   …men förmodligen kommer det enbart kunna ske genom statliga subventioner framdrivna av folken själva genom nya valsamverkande partier, eller av frivilliga människor med pengar att satsa på detta, knappast av kortsiktiga monopolkapitalister eller de politiker som arbetar åt dem för deras kortsiktiga mål om att bli jordens rikaste troll.

 2. Man undrar om Huaweis nonspy-system också finns i andra Kinesiska mobiltelefoner. T ex Meizu? Om inte så skulle ju väldigt många Kinesers telefoner vara oskyddade mot USA-spionaget.

 3. Det gäller inte telefonerna, utan 5g-systemet det gäller. Den som orkar vara det allra minsta intresserad av vad den skriver om kan ta del av det senaste kinesiska jaktplanet, J20. Visuellt ganska likt amerikanska F22 och F35, men inte alls likt Su34 eller senaste Mig35.

  Om kinesiska statliga företag grundade av militärer kontrollerar själva kommunikationsplattformen, internets spindelväv, då finns inget skydd alls mot teknikspionage.

  Det händer ofta att Russia Today och Globalresearch sprider korrekta uppgifter, det är honungen med vars hjälp vi ska svälja giftet.

  • Det som skiljer väst medier från ex. RT är att de ljuger sämre och konstant dygnet runt, men naturligtvis har du rätt. Den som inte är vaksam och har för mycket tillit kan bli lurad. Monopolkapitalisterna som lurat till sig sin rikedom och kontrollerar medierna och politikerna är inte direkt dåliga på att utnyttja naiva människor.

 4. USA:s spionage undviks genom distraktioner i västmedier om att Kina förtrycker sitt folk.Huaweis framgångar hotar alltså USA allvarligt.
  Ju fler Huawei system som är installerade på marknaden, desto mer begränsad möjlighet för USA att spionera.
  USA:s spionage var också anledningen till att sajter som Google, Facebook, Twitter osv blockerades i Kina. De utgör frontverktygen i USA:s spionoffensiv. Det går mycket bra att nå dessa inifrån Kina med fritt tillgängliga verktyg som kan laddas ner från webben i Kina, men spionaget blockeras då.

  • Jag har länge varit medlem av VoF. Dessvärre skriver de strunt om homeopati, och det har visat sig att en ledande person i jakten på homeopatin har stora intressen i läkemedelsindustrin.

   Homeopatins stora förtjänst är att man som barnpatient slipper utsätta sig för släktens huskurer samt att man får stränga råd för vällevnad. Alltså satsas hårt på förstärkning av det naturliga immunförsvaret. Det är samma sak som 1177 kör med vad gäller förkylningar: ”gå och lägg dig och sov!”

   I dagens värld lider de flesta – inklusive läkare – av sömnbrist (tänk på de vansinniga jourpassen på sjukhussen). Sen kommer diverse åkommor som ett brev på posten, och (läkemedels)missbruket.

   Vår familjedoktor (i Frankrike, på femtiotalet) körde hårt på förebyggande vård, och tillhörde de som varnade för läkemedelsresistens och bekämpningsmedlens långsiktig fara, årtionden innan det blev en livshotande verklighet.

   Alopaternas patienter uppmanas inte ens att strängt beakta bipacksedlarna. En nära bekant får starka droger utskrivna fast han fortsätter att pimpla whisky; det är livsfarligt. Killen borde i stället ha sänts till ett tork som villkor för att få ut recept.

   Dagens läkarutbildning verkar inte ha lärt någonting från diverse katastrofer.
   Ett exempel: en nybliven läkare (som ”älskar Coca Cola”) tjatar om att jag skall skaffa Viagra, bara för att han är för lat för att se till att mitt stånd består. Viagra är dock inte till för att ersätta erotiserande verksamhet. Ligger man som en flundra på havsbottnen och väntar på att gubben skall ”prestera” som vore han en tonåring med permanent stånd (oavsett vad), tappar gubben förstås lusten. Inga läkemedel i världen kan ersätta äkta vällust. Vuxen sex är samspel, personkemi, inte industriel kemi. Det finns dessvärre alldeles för många narcissister som aldrig lär sig att man måste kunna ge självmant för att kunna få.

   Välstånd, precis som vällust och god mat, bygger på äkta altruism. Att älska det man gör är nyckeln till framgång, bra sex och god hälsa.

   I Sverige äts på tok för mycket socker, som finns i ALLT (en fransk stjärnkock som tillfrågades om vad han tyckte om svensk mat vägrade att svara, med motivering ”jag har svenska vänner”; svaret hade annars förmodligen varit att exempelvis Janssons frestelse är vidrig). Likväl är försäljning av Coa Cola fortfarande laglig och tandläkarnas förslag (på sjuttiotalet) om att finansiera tandvårdsreformen med en sockerskatt fick inget gehör. Diabetesvården kostar följaktligen allt mer.

   När jag var barn var det standard med varm grogg vid förkylning. Det slapp man om man kunde hänvisa med sockerpiller.
   Att kunna slippa spriten i allehanda sammanhang, samt kostråd, är homeopatins trumfkorten, som jag ser det. Om sockerpillren i sig har effekt eller inte spelar ingen roll i de flesta fall av vanliga åkommor.

   Filosofin bakom homeopatin har annars fått – oerkänt – genombrott eftersom man numera i Sverige kan få motionera på recept; soffpotatisarna och hösäckarna uppmanas att röra på fläsket.

   Doktor Coué hade annars för mycket länge sen visat att vad som långt senare dubbades till placeboeffekten är ett verksamt medel. Problemet är att empatibaserat vård berikar inte läkemedelsindustrin.

   Motsatsen visas i satiren om Doktor Knock, en roman som blev en film som alla borde se, speciellt de som arbetar i omvårdnadssektorn.

   Forskning har visat att ompysslade patienter på ett sjukhus i Lyon återhämtade sig bättre och mycket snabbare än studiens patienter på svenskt sjukhus.
   (En anhörig till en afghansk vän var nära döden på ett sjukhus i Stockholms län för att hans sår hade inte lagts om på hela 18 dagar!!! När mannen klagade på smärta fick han smärtstillande i stället för omvårdnad.
   Fallet är så färskt att den är inte är anmäld än; patienten vägrar anmäla, av rädsla; min vän kommer dock att göra det, hoppas jag.)

   • Apropå ”En nybliven läkare ”som älskar Coca Cola””: Läkare är generellt de som sist fattar att det man äter påverkar hälsan. Man kan till exempel inte peta i sig skumbananer i parti och minut utan att det får negativa konsekvenser för kroppen och hjärnan.

 5. Idag hände det igen, vaknade i morse och hade ont i axeln. Sa direkt till min fru att jag måste köpa ny madrass. Efter några timmar börjar reklamen fylla min Facebook sida om bra och billiga madrasser. Är det någon därute som lyssnar? Obs, jag gjorde ingen sökning eller liknande på ordet madrass (eller i verkligheten colchón på spanska eftersom vi pratar spanska hemma)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here