Stoppade Sverige Huawei av rädsla för USA?

5
2636
Huawei@Banderašice. Bild:Flickr

Idag meddelas att också Sverige förbjuder Huawei – utan bevis för att Huawei skulle agera för Kinas regering. Å andra sidan vet vi genom Snowden att stora USA-bolag som Facebook m.fl lämnar uppgifter till USA:s regering. Som en första kommentar påminner jag om en artikel först publicerad här i augusti 2019.

 


Inledning: DN skriver 28/8 2019 ”Regeringen lägger på torsdagen fram ett lagförslag som kan användas för att stoppa företag som kinesiska Huawei från att bygga 5g-nätverk i Sverige. Målet är att lagen ska träda i kraft redan i vinter, innan 5g-licenserna auktioneras ut.
Lagförslaget, som avhandlas på torsdagens regeringssammanträde, ska ge större möjligheter att neka en operatör tillstånd att driva mobilnät om det kan äventyra den nationella säkerheten. DN: Ny lag kan bli vapen mot Huawei i 5g-striden.

DN skriver 29/8 2019 ”Amerikanska myndigheter utreder det kinesiska telekombolaget Huawei på fler plan än vad som tidigare framgått, rapporterar The Wall Street Journal (WSJ).Wall Street Journal.
Utredningarna följer i mångt och mycket de spår som WSJ lade fram i granskningar tidigare i år och som ännu inte omfattats av de åtal som tidigare riktats mot det kinesiska bolaget. Det är anklagelser om hur Huawei stulit teknik och immateriella rättigheter från företag och personer på bred front, samt rekryterat personal från konkurrenter, i flera års tid.”…”Huawei har etablerat sig som världens största telekomtillverkare, men framväxten har följts av anklagelser, dels om företagsspionage och stöld och dels om att företaget enligt kinesisk lag skulle kunna användas som verktyg av den kinesiska regeringen.”
DN: Svenskkoppling i nya utredningar av Huawei.

Ny Teknik skriver ”Regeringen vill att lagen Skydd av Sveriges säkerhet vid radioanvändning ska träda i kraft 1 december 2019. Datumet är noga utvalt: strax före Post- och telestyrelsen planerat att auktionera ut viktiga 5g-tillstånd. Lagförslaget kommer samtidigt som USA och flera andra länder, däribland flera europeiska, förbjudit eller överväger att förbjuda Huawei att delta i utbyggnaden av 5g-nätverk.” Ny Teknik.

Att Storbritannien följer med i USA:s blockeringspolitk av Huawei är inte så förvånande ”The UK is also said to be reconsidering Huawei’s role in its 5G infrastructure – which is disconcerting for the Chinese company given all four major carriers use its tech in their networks.” Vidare skriver Techradar detta ”It led to Google blocking Huawei’s future access to Android updates, UK-based chip designer ARM has ceased all activities with the brand, and multiple retailers and networks around the world have had to stop dealing with Huawei for fear of sanctions from the US government.” här.

* Sanktioner hotar enligt artikeln och det är sannolikt givet USA:s mycket aktiva sanktionspolitik i strid med FN-stadga och internationell rätt.USA bedriver krig med olagliga sanktioner mot en fjärdedel av jordens befolkning. Margot Wallström spelar med. Acceptera inte det!

* I maj rapporterade jag att ”USA:s president Donald Trump förbjuder Huawei och andra “konkurrerande teknologier” från USA: s telekommunikation i en presidentorder. Han har förklarat nationellt undantagstillstånd för teknologi som är designat eller tillverkat av “utländska konkurrenter”. ” Undantagstillstånd i USA på grund av Huawei!

Så var det med den fria konkurrensen inom marknadsekonomin.

* Den stora och reella faran är att de så USA-anpassade svenska myndigheterna alltför okritiskt och osjälvständigt bara tar efter bedömningar av USA som i så många andra frågor. Margot Wallström ordnar möte om kärnvapenfrågan men går förbi huvudfrågan, kryper för USA och vilseleder. och Wallström: “Vi har mycket gemensamt med USA” (med dess brutala krig som dödar miljoner, dess illegala sanktioner och (kärnvapen)upprustning).


Vad är den verklig orsaken till Huawei-konflikten?

Jag återger ned uppgifter från en tidigare artikel här av It-ingenjören Karl Wang, med vissa ändringar och tillägg.
Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten.

Få kan ha undgått bråket mellan USA och Kina beträffande Huawei. Först häktades Huaweis finansdirektör Meng Wanzhou i Kanada på begäran av USA som ville ha henne utlämnad på mycket dimmiga grunder. Det uppfattas omedelbar som ett gisslantagande, speciellt då Trump omedelbart gick ut och meddelade att han var beredd att ingripa om Kina INTE gick med på hans villkor DN: Donald Trump lovar ingripa för att inte försämra relationerna..

Därefter arresteras två kanadensare i Kina; Michael Spavor och förre diplomaten Michael Kovrig, som båda arbetar för en USA-sponsrad ”forskningsstiftelse” som säger sig forska i att finna fredliga lösningar på konflikter. Vad de i verkligheten sysslar med är att hitta metoder för att kuva Kinas intressen till förmån för USA, utan att USA skall behöva riskera en öppen väpnad konflikt. Deras metoder har länge ansetts ”kontroversiella”, en omskrivning för spionage International Crisis Group..

En annan kanadensare dömd till 15 års fängelse i Kina för narkotikabrott överklagade domen och dömdes istället till döden SvT: Kina har dömt kanadensare till döden för narkotikabrott. Fallet kommer att prövas slutgiltigt i Kinas högsta domstol. Straffet kan omvandlas till livstids fängelse och personen kan benådas, antingen omedelbart eller efter vanligtvis omkring 10-15 år.

USA svarade med att tvinga Polen att arrestera en kinesisk medborgare och anklaga honom för spioneri SvT: Kinesisk media fördömer Huawei-gripandet. Allt liknar väldigt mycket tit-for-tat tit for tat.

Kina har varit överseende när det gäller brottslingar från andra länder, men efter USA:s senaste agerande har man börjat tillämpa lagarna strikt som de är avsedda.

USA:s metoder för att styra och kontrollera andra länder är välkända, sanktioner, övertalning, hot och påtryckningar. Trump demonstrerad det tydligt samma dag. ”Vi kan ödelägga Turkiets ekonomi” – om de inte gör som vi säger SvT: Trump: Vi kan ödelägga Turkiets ekonomi.

Ett tidigare exempel från Sverige hur USA söker påverka Sveriges rättsväsende var när USA hotade Sverige med handelssanktioner inom ramen för världshandelsorganisationen WTO om inte Sverige stoppade fildelningssajter som The Pirate Bay SvT 2006: USA pressade svenska regeringen – Hot om sanktioner bakom fildelarrazzia.

Ett annat exempel är Assange-fallet, där påverkan från USA är en sannolik förklaring till den hårda behandlingen av Assange i svenskt rättsväsende.
Ett tredje Trumps intervention gällande rapparen ASAP Rocky.

Varför är Washington så livrädd för Huawei?

Man skyller på att Huawei kan placera spionvara i systemen för att spionera, men envar som har antivirusmjukvara installerad på PC:n vet att det går inte. Sådan spionmjukvara är lätt att upptäcka och systemen är mycket väl utvecklade och effektiva, inte bara på PCn. Så vad är då den verkliga orsaken? Mycket enkel, alla har hört talas om hur Edward Snowden avslöjade att NSA med en knapptryckning kan ta sig in i alla datorer i världen. På alla PC:s finns ett program som heter wuauclt.exe, men det är inte det enda.

“Wuauclt.exe är en legitim Windows-process som även kan kallas Windows Update Client, Automatic Updates eller Windows Update Automatic Updates. Som namnet antyder så körs denna process i bakgrunden av systemet och kollar Microsofts webbsida efter automatiska uppdateringar.” … “Programmet har inget synbart fönster, och dess säkerhetsbetyg är 9% farligt.” Utanvirus.se.

Ungefär var 30:e minut “ringer” programmet och meddelar NSA att PC:n är påslagen, var den finns och att/om den är tillgänglig. NSA kan sedan använda Microsofts uppdateringssystem, vilket inte kan stängas av (det är bara det som syns som stängs av) att ”uppdatera” maskinen med lämplig spionvara. Det är så enkelt att man till exempel ”uppdaterar” MS Word till en version som via IE osynligt sänder krypterad information till NSA. Även hackare har använt metoden.

De nya 5G-systemen är inget annat än en stor dator, och det är välkänt bland kompetenta IT-ingenjörer att precis som på varenda PC har NSA placerat liknande spionvara på alla system som kommer från USA eller dess allierade.


Problemet är att ju mer Huawei tränger undan de USA lojala systemen med amerikansk spionvara, desto mer urholkas USA:s möjligheter att använda systemen för att spionera och samla information. Det blir rena katastrofen och undergräver USA:s ambition att styra och kontrollera världen.

Huaweis framgångar hotar alltså USA allvarligt.
här


USA:s spionage undviks genom skriverier i västmedier om att Kina förtrycker sitt folk.

Ju fler Huawei system som är installerade på marknaden, desto mer begränsad möjlighet för USA att spionera.

USA:s spionage var också anledningen till att sajter som Google, Facebook, Twitter osv blockerades i Kina. De utgör frontverktygen i USA:s spionoffensiv. Det går mycket bra att nå dessa inifrån Kina med fritt tillgängliga verktyg som kan laddas ner från webben i Kina, men spionaget blockeras då.

Typisk spion

USA är naturligtvis inte förtjust i det utan sprider intensivt propagandan att blockeringen är till för att censurera folk i Kina, vilket alltså är en lögn.

Nästan alla system har idag inbyggda funktioner för avlyssning. I USA är det lag att sådant skall finnas så att all kommunikation ska kunna avlyssnas med ett knapptryck.

Huaweis system överlägset-

Det är knappast troligt att Huaweis skulle tillåta USA att placera sin spionvara på sitt system. Tvärtom har man installerat, vad IT ingenjörer kallar ”kanariefåglar” (”canaries”), i systemen. Nästan alla företag gör det idag. Namnet kommer från den tiden då gruvarbetare tog med sig kanariefåglar i gruvan för att larmas vid gasläckor här. Systemet använder så kallade ”signaturer” signatures, vilka är en slags krypterade markörer i systemen. Ändras något i systemet går larmet att systemet har blivit hackat.

Det har alltså blivit livsviktigt för USA att stoppa Huaweis framfart och om USA inte lyckas undergrävs hela USA:s världsomfattande spionsystem och deras dominans i världen. Det ser USA som en katastrof för sina planer att uppnå världshegemoni, dominans och kontroll.

Förmodligen kommer USA att misslyckas. Att styra, tygla, dominera eller hålla tillbaka Kina kommer inte att vara möjligt South Morning Post: China Economy, men Kina har visat sig mycket öppen och villig att samarbeta. Huaweis system är vida överlägsna allt annat på marknaden redan nu och företaget växer med rekordfart. (Slut på Karl Wangs något modifierade artikel).

Nytt operativsystem.
’* Av betydelse är att Huawei utvecklar ett eget operativsystem. Dagens Industri skrev 14 juni ”Igår rapporterades att Huawei ansökt om varumärkesskydd av Android-konkurrerande Hongmeng, telekombolagets eget operativsystem. Utrullningen har redan genomförts i Kina, där omkring en miljon användare nu har Hongmeng i sina telefoner, sade Huaweis, enligt Reuters.”Det här är ingenting som Huawei någonsin hade önskat. Vi har varit stolta medlemmar i Android-familjen, men nu är Hongmeng under testning, särskilt i Kina”, sade han.
Hongmeng är klart för bred användning ”inom ett par månader” om handelskonflikten skulle urarta i ”fullskaligt handelskrig”, fortsatte Andrew Williamson.”
Dagens Industri.

Relaterat.
Spionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten.
Undantagstillstånd i USA på grund av Huawei!
Spionen som åker ut i kylan.

Föregående artikelCIA:s plot/plan för att förgifta Julius Assange!
Nästa artikelAttackerna mot människorättsförsvarare i Israel / Palestina måste upphöra
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Kina måste sätta motåtgärder. Höjda tullavgifter, stoppa handel med vissa produkter, t ex Ericsson och dylik. Det ska känns att vara lakej.

  Ryssland och Kina har ingått ett avtal där man sjösätter 5G teknologin i Moskva. Andra stora ekonomier som Brazil, Indonesien, Indien och flertalet länder i Syd vill hellre ha Huawei än NSA/Mossad Intel försedd teknologi.

  • När Kina sätter in ”motåtgärder”, olikt USA, står dom inte på hustaken och vrålar om det, dom bara gör det. Dessutom behövs det knappast. Huawei och Kina går framåt med stormsteg, Huaweis försäljning ökar dramatiskt – trots USA agerandet, vad som händer är att USA och USA lakejerna stänger sig själva ute från fördelarna med kinesisk teknologi, och det kommer att skada det egna landets ekonomi och samhällsutveckling i jämförelse med andra länder. Du kan tänka så här hypotetiskt. Om Kina hade ett effektivt botemedel mot cancer, då skulle USA och lakejerna som Sverige säga, det tänker vi inte köpa för det är kinesisk och det skadar vår egen BigPharma industri och deras dyra preparat så folk får dö istället för då tjänar BigPharma bättre pengar och gör bra vinster.

 2. Tycker det är ok att förbjuda Kina att ta hela marknaden för 5G.
  5G kommer stå för 50% av jordens BNP om några år.
  Kina kommer dominera Asien, bra med fler aktörer.
  Utan förbud tar Kina över hela världsekonomin, och det har vi ju sett hur dåliga aktörer blir när de blir dominerande.

  • Ska stora USA-bolag som Facebook stoppas av samma anledning. Det anges att rättsväsendet i Kina är politiserat. Diskussionen krig domare i Högsta domstolen i USA, och BLM visar att rättsväsendet där är politiserat på sitt sätt..

 3. Min personliga åsikt är att stater/statsmakter är av ondo.
  De finns för att kontrollera medborgarna.
  Ju starkare de blir, ju sämre blir de.
  Har inget särskilt mot Kina, ogillar alla stater.
  Skulle Sverige ta över kontrollen av 5G, skulle jag tycka det var lika illa.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here