USA bedriver krig med olagliga sanktioner mot en fjärdedel av jordens befolkning. Margot Wallström spelar med. Acceptera inte det!

19
1771
USA:s säkerhetspolitiske rådgivare John Bolton och handelsminister Mnuchin annonserar nya dödliga sanktioner mot Venezuela.

Jag har i många artiklar beskrivit och kritiserat USA:s olagliga sanktioner mot olika länder. De utgör en slags ekonomisk krigföring i internationell rätt. Våra ledande politiker och vi alla borde skarpt stå upp och protestera mot detta! Nedan en rapport från FN om sanktionspolitik. Jag har förkortat texten. RT: FN-observatör menar att USA:s sanktioner försämrar mänskliga rättigheter.

 


USA bedriver krig med olagliga sanktioner mot en fjärdedel av jordens befolkning enligt en analys.

USA har olagliga sanktioner i många länder. Från Venezuela till Iran, Liberia till Vitryssland, ja det finns knappt ett hörn av världen som inte har sanktionerats av USA. Men ekonomiska sanktioner medför inte ”regimändringar” och påverkar civila orättvist, menar FN:s rapportör om sanktioner. När direkt militär handling inte är aktuellt eller möjligt så lätt så är ekonomiska sanktioner ofta USA:s främst vapen.

President Donald Trumps återkallande av kärnenergiavtalet från 2015 i Iran åtföljdes av förnedrande sanktioner. Hårda sanktioner har också satts in mot Venezuela och Nordkorea.
Minst 25 procent av världens befolkning lever under amerikanska sanktioner och deras försörjning påverkas av geopolitiska beslut som ofta görs på andra sidan av jordklotet. ”Dessa sanktioner anses vara olagliga enligt internationell rätt. Dessa sanktioner är inte resultatet av ett beslut från FN: s säkerhetsråd” menar FN:s särskilda rapportör Idriss Jazairy om de negativa konsekvenserna av sanktioner.

USA: s sanktioner mot Iran är ”de mest omfattande i världen” anser Jazairy. Den islamiska republikens flyg-, bank-, energi-, sjöfarts- och militärsektorer påverkas, medan andra länder är förbjudna att göra affärer med Teheran. Det betyder att Irans folk kommer att bli föremål för ett fruktansvärt tryck och enorma lidanden.

När USA utvidgade sitt embargo mot Kuba till nästan hela landets export 1962 var avsikten att destabilisera Castroregimen och framtvinga dess kollaps. Över fem decennier senare är Kubas socialistiska regering fortfarande i kraft.

Om man vill ändra ett politiskt system i ett land, är sanktioner sämsta åtgärden. De kommer att konsolidera det system du försöker förändra!

Den nuvarande situationen i Venezuela är en liknande. Landets ekonomi har drabbats hårt av amerikanska sanktioner, senast mot landets utvecklingsbank. FN: s mänskliga rättighetschef Michelle Bachelet varnar för att de ”kan bidra till att förvärra den ekonomiska krisen” och ha ”återverkningar på människors grundläggande rättigheter och välbefinnande”.

Nu när Europeiska unionen har infört sanktionsåtgärden mot Venezuela är Jazairy dubbelt bekymrad och uppmanar alla huvudstäder att ”göra en genomgång av mänskliga konsekvensbedömningar” först. Genom att tillämpa sanktioner som kommer att beröva människor av mat, medicinering och humanitära förnödenheter, försämras de mänskliga rättigheterna i det land som före sanktioner ofta beskylls för bristande mänskliga rättigheter. (Slut på utdraget ur artikeln).

Kommentar: Observera att ”Världssamfundet” inklusive Sverige som regel direkt accepterar USA:s påståenden som ofta är osakliga. En stor skandal i sig.

Föregående artikelDen verkliga skandalen: Muellergate – inte påstådda Russiagate
Nästa artikelStackars Iran och Venezuela! False flag förleder, förvanskar fakta, förfärligt, förförande, fult
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

19 KOMMENTARER

 1. https://steigan.no/2019/04/sanksjonsspokelset/
  Läs här hur sanktionerna kan drabba alla och envar. Eva Thomassen, känd Syrienaktivist, försökte överföra 100 dollar till Australien före en resa till Syrien. Transaktionen stoppades omedelbart från USA och inte bara Eva utan banken riskerade svartlistning. USA spionerar på alla som på minsta sätt är involverade i solidaritetsaktioner som riktar sig mot USA:s politik.
  Och som Kerstin säger, detta har förekommit hela tiden. På 70-talet hade ett finskt bolag ett projekt med miniubåtar som var nära fullbordan. USA lade in sitt veto och projektet avvecklades i tysthet, ingen vågade protestera och de som hade vågat fick inget veta.
  Irak på 90-talet är hittills ett av de värsta exemplen, Mellanöstern är mycket sårbar pga. att vattenrening, avloppsrening mm. är lätt att förstöra. Trots larmrapporter från FN-personal fortsatte sanktionerna genom hela 90-talet utan att EU skulle ha protesterat.
  Och som sagt, sanktionerna drabbar inte bara länderna som sanktioneras utan även alla andra länders företag som är hindrade att bedriva handel eftersom de annars svartlistas. Dags för omvärlden att börja utveckla parallella kanaler som förbigår USA:s vansinne.

  • Sanktioner (utfrysning) är till synes mycket effektiva. Medialt måste det vara en fullträff då det inte funkar att visa upp bilder på gråtande barn som direkt drabbats av sanktioner. Därför då skulle fordras långa och långsökta förklaringar. Hur kan det komma sig att USA inte använt sig av denna metod långt tidigare utan istället agerat med direkta och brutala insatser ungefär som en slugger?

  • ”Ja var är Wallström men var är Vänsterpartiet? Miljöpartiet? Står de också bakom dessa attacker av USA?!”

   Det är inte alls bra att bli alltför fixerad. Vad många inte förstår, eller kanske snarare inte vill förstå, är att USA är både en mångkulturell och mångfacetterad plats på jorden. USA har sedan tidigt även en progressiv sida som absolut inte är obetydlig. Många socialister har till exempel studerat i USA, bl.a. Olof Palme. Jag tror inte ovan nämnda partier stöder hela USA men väl många delar av det och som på sitt sätt förpliktigar deras handlande. Jag kan inte tänka mig att Sverige på något sätt stödjer kungadömet Saudiarabien med allt vad därtill hör men deras intima koppling till USA gör det svårt till fördömanden av den saudiska ultrakonservativa monarkin.

   • Det mångkulturella USA ja, av de över tvåhundra år som USA legat i krig med resten av världen, i vilken mån har dessa kulturer fått komma till tals ? En av dessa trötta floskler som plockas fram. Det har varit kutym att påpeka att det inte är det amerikanska folket jag opponerar mig emot utan den amerikanska politiken. Jag undrar om inte oppositionen småningom borde riktas mot hela folket, eftersom dessa verkar strunta i vilken politik deras regeringar bedriver, som de själva valt i den finaste av demokratier. Folket i USA kan inte ens placera världens stora länder på en karta, för att inte tala om små som Sverige. Starta krig med dem går bra så länge det egna aschlet inte hamnar i elden. Jag såg spektaklet från första parkett i Chicago under Vietnamkriget. Ett förvirrat folk som gömde sig bakom kristen kuliss. Sannerligen mångfacetterat, åtminstone för alla smygrasister.

    USA har av tradition låtit mörda de personer som representerat det mångkulturella USA, ursprungsbefolkning och svarta. Om de däremot börjar sjunga verser ur herrskapets sångbok, då får de komma in i värmen. Av de kandiderande till nästa presidentval betraktas den person som representerar både ursprungsbefolkning och annan religion som den mest misstänkta som genast måste utmanövreras, Tulsi Gabbard.

    • ja notera att arbetarklass kallar USAs aggression, krig och olagliga sanktioner för ”progressiva”. Tror dessa personer på vad dom själva skriver?

 2. Tack till Jan Nybondas för hans inlägg med klarspråk om USA. Verklighetens Mordor. Och Sauron har här flera gestalter: vapenindustrins ägare, oljemagnaterna. De flesta andra länders ”eliter” ställer upp för USA. Böjer sig för Mordor. Som dess vasaller. Och Sverige hör till mest ödmjukt krypande och svansviftande. – En sådan skam.
  Ulla Johansson

  • Håller med. Det ska tilläggas dock att Mnuchin är en sionist och tillhör Mordor gruppen (djupa staten).

 3. USA:s handels-sanktioner mot kinesiska telekombolag (läs bl.a. Huawei) kan stärka skandinaviska telekombolag som Ericsson och Nokia. Det menar i varje fall finansmannen Christer Gardell vars investmentbolag Cevian är storägare i Ericsson.

 4. ”Jag undrar om inte oppositionen småningom borde riktas mot hela folket, eftersom dessa verkar strunta i vilken politik deras regeringar bedriver, som de själva valt i den finaste av demokratier.” skriver Jan N. Det är mycket illa. Och det är lögn. Regelbundet, flera gånger i veckan ser jag på olika bloggar att massor med människor ur Imperiets folk kämpar mot sin överhet. Visst kan denna motkraft synas svag, men den finns definitivt, den är en viktig del av USA:s folk, och vad jag förstår så växer även den. Bäste Jan N., inte behöver du få länkar av mig för att se det?

  • Det är ju det jag hävdat att det även finns ett ”progressivt” USA men jag får ingen vidare gehör för det. Det är detta ”progressiva USA” som Sverige närmast vill ansluta sig till. Man kan ju knappast påstå att svenska regeringen och offentligheten överhuvudtaget är någon sympatisör av den nya mer konservativa administrationen under presidenten Donald J Trump. Jag tycker det är istället är ett ansträngt förhållande liknande Sveriges förhållande till Ryssland och Vladimir Putin.

   • Om du, arbetarklass, med ”det progressiva USA” menar den officiella oppositionen mot Trumpadministrationen, t.ex. det demokratiska partiet, så är vi djupt oense. Det jag menar är de personer och grupper som utgår ifrån idéer som främst och kanske längst Noam Chomsky har framfört (om man räknar på nu levande personer). Där finns Moon of Alabama, Information Clearing House, Thruthdig, The Jimmy Doore Show m.fl. Dessa delar av det progressiva USA vill det officiella Sverige inte ansluta sig till.

 5. Global P. gör ett mycket bra jobb som ständigt upprepar att Imperiet, trots att det är döende, är det största hotet mot jordens existens. Den berättelsen måste ständigt upprepas. Likaså måste det ständigt upprepas att vårt land, som vasall, allt mer knyts samman med detta Imperium. Och även detta upprepas här på GP. Bra.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here