Ett steg närmare rättvisa i Palestina?

29
2268

Denna artikel har skrivits av doktor Gunnar Olofsson, en av våra främsta experter på Palestina.


Ett steg närmare rättvisa i Palestina?

Chefsåklagaren vid den Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag, Fatou Bensouda, har beslutat att inleda en utredning av krigsbrott begångna under den nuvarande israeliska ockupationen av Palestina. Beslutet grundas på en fem år lång förberedande undersökning av situationen i området – där den preliminära bedömningen är att brott mot krigets lagar begåtts och fortsätter att begås, och att det inte finns anledning att tro att ”en utredning inte skulle tjäna rättvisans intresse”. Utredningen, om den genomförs, riktar sig mot både den israeliska ockupationsmakten och mot olika väpnade palestinska motståndsgrupper.

Medan den palestinska sidan förklarat sig villig att samarbeta med utredningen, har den israeliska hittills inte kommit med något tydligt svar.
Ledande israeliska politiker, som premiärminister Benjamin Netanyahu, har förklarat att ICC inte har någon rätt att undersöka Israel/Palestinakonflikten över huvudtaget – Israel tillhör den minoritet stater som inte anslutit sig till ICC – och ser inte de ockuperade områdena som ockuperade, utan ”omstridda”.

Enligt Israels justitiekansler Avichai Mandelblit ”finns ingen existerande palestinsk stat”, och premiärminister Netanyahu för sin del anser domstolens yttrande som ännu ett utslag av ”hyckleri” från ett FN som hela tiden försöker komma åt Israel – ”den enda demokratin i Mellanöstern”. I USA har Trumpadministrationen sedan tidigare förklarat att försök från ICC att åtala amerikaner eller israeler för olika brott kommer att få allvarliga konsekvenser, inte minst för domarna i domstolen personligen. Man talar här om stängda bankkonton, indragna visum och reserestriktioner bland annat.

I sak har den israeliska regeringen fel. Även om Israel inte undertecknat Romstadgan för ICC så har den av 136 länder erkända staten Palestina – som har observatörsstatus i FN och medlemskap i olika FN-organ – gjort det, och det är just Palestina som anmält ärendet till ICC. De misstänkta krigsbrotten har dessutom inte ägt rum i Israel, utan i Palestina.

Enligt Romstadgan utgör såväl ”uppsåtligt dödande” som ”tortyr”, ”olaglig och godtycklig förstörelse eller tillägnelse av egendom” och ”ockupationsmakts förflyttning direkt eller indirekt av en del av sin egen civilbefolkning till det område som den ockuperar” krigsbrott (artikel 8). Alltså brott som man inte behöver vara jurist för att se att Israel hela tiden begår mot den palestinska civilbefolkningen. Även ”uppsåtligt riktande av angrepp mot civilbefolkning”, som väpnade palestinska grupper anklagats för, faller under denna artikel i Romstadgan.

Initiativet i ICC kan vara ett första steg närmare rättvisa i Israel/Palestinakonflikten. Men det återstår att se om ICC förmår att gå vidare med sin utredning. Man har efter domare Bensoudas yttrande satt en period på 120 dagar för att klarlägga domstolens rätt att döma i frågan, och de olika parterna skall under denna tid förklara sina ståndpunkter. Därefter vidtar en regelrätt, och sannolikt ganska långdragen, juridisk process under vilken misstänkta krigsförbrytare – inte minst en stor del av den nuvarande och tidigare politiska och militära ledningen i Israel – kan få det svårt att resa i de 139 stater som anslutit sig till ICC, utan att bli arresterade.

I ljuset av fortsatta pågående misstänkta krigsbrott – Netanyahu har bland annat planer på annektering av stora delar av det ockuperade Västbanken! – och de öppna hoten från USA, är det ytterst viktigt att länder som Sverige, som står bakom såväl FN-stadgan som ICC, tydligt försvarar ICC:s integritet och ger sitt stöd till Fatou Bensoudas och de andra domarnas självklara rätt att fritt och självständigt, utan påverkan utifrån, kunna genomföra det arbete rörande krigsförbrytelser som man är tillsatta att göra.

Sverige, och dess regering, måste göra ett offentligt uttalande i frågan och försöka få med alla EU-länder bakom ett sådant/h4>.

Föregående artikelVem sköt ned MH17? Nya uppgifter.
Nästa artikelSpionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

29 KOMMENTARER

 1. Det verkar som att de vita europeiska sionisterna vill skapa en stat för sig där bara vita ” Jezebel-judar” kan vara medborgare. Hur skiljer sig det från Adolfs Hitlers strävan att skapa en överlägsen vit ras som skulle härska över alla andra ”underlägsen” raser i världen?
  Människor runt om i världen måste erkänna skillnaden mellan riktiga judar och zionistiska ”Jezebel-judar” och inte förlägga sin ilska på riktiga judar som är oskyldiga för krigsförbrytelser som begåtts av zionisterna i Israel och USA i judendomen. Det är därför rättvist att kritisera zionisterna för deras hat, missbruk och mord på palestinierna och inte vara ”antisemitiska” i detta.
  Israel har till exempel försökt manipulera den amerikanska regeringen genom lögner och bedrägeri att attackera fredliga länder i Mellanöstern i årtionden. I den beryktade Lavonaffären 1954 försökte till exempel Israel att lura USA att tro att det hade attackerats av Egypten så att USA skulle gå i krig mot Egypten.

 2. Det största sveket israelerna gjorde mot sin enorma kassako och välgörare USA,var beskjutningen av USS Liberty 8 juni 1967.Skeppets uppgift var att signalspana på israelerna under 6 dagarskriget och vill minnas att USA hade förbjudit dem att gå in Syrien och ockupera Golanhöjderna.Men lagom till den operationen försökte man sänka Liberty vilket resulterade i att 34 dog och 171 skadades.Som vanligt ljög man ihopa en historia om att det var Egypten som låg bakom sänkningen vilket är rent skrattretande.Lyndon Johnson,den stora israelvännen,mörkade händelsen och förbjöd en större utredning.

 3. Palestinier har betalat och fortfarande betalar för brott som några andra sägs ha begått i Europa.
  Detta är det största orättvisan mot Palestinier!

  Rättvisa för Palestinier? Vad skulle då krävas? Bland annat följande
  1. Vartenda marktjuv som ju är en del av ett kriminellt verksamhet lämnar Palestina för gott
  2. Ett Nuremberg 2.0 där alla barnamördare ställs till svars.
  3. Palestina kompenseras för mer än en sekel av mord, etnisk rensning, plundring, tortyr, mm, mm

  OBS: rop inte ”varg” ni som lider av sanningsallergi. Alltså har detta inget med ”antisemitism” att göra utan med att sätta historien till rätta.

  Anklagelser om ”antisemitism” kommer att hagla över Fatou Bensouda. Hon ska vara väldig försiktig annars kan hon råka för t ex en olycka eller hittas död i sitt hem.

  Till sist: Putin och alla andra ”världsledare” borde bojkottat eventet ”75th anniversary of Auschwitz’s liberation” som pågår i dagarna och som anordnats av apartheid regimen. Eventet utnyttjas redan för att tvätta bort apartheid regimens brott mot Palestinier.

  • ”Död åt sionismen!” Kanske dags att vakna upp?
   ”Trump plan said to give Israel sovereignty throughout Jerusalem, all settlements
   TV report: Palestinian state only if PA accepts Israel as Jewish state and Hamas is disarmed; no big refugee influx; if Abbas rejects plan, Israel can start annexing”
   https://www.timesofisrael.com/trump-plan-said-to-give-israel-sovereignty-throughout-jerusalem-all-settlements/?utm_source=Breaking+News&utm_campaign=breaking-news-2020-01-23-2226784&utm_medium=email

   • Bara skamlöse typer kräver att Palestinier välsignar att de blivit våldtagna, ska vara tacksamma för att deras hemland ockuperats och plundrats, ska finna sig i att deras hus och egendom stulits av en samling avskum och marktjuvar.

    Stöld är taboo i alla samhällen. Men enligt dessa skamlösa sionister så ska det göras undantag eftersom marktjuvarna äro ”utvalda”! Hasbara @åkerblad hänvisar till Trumps ”välsignelse”. Trump har överhuvudtaget ingen rätt eller legitim anledning att besluta över Palestina. Han kan kan få han sina smutsiga händer udner kvinnornas trosr eller sin egen arsle. Sanningen är dessutom den att det är sionisten Sheldon Adelson (casino mogulen som vill att Iran ska atombombas) och Trumps svärson, tillika sionist Jared Kushner som är de egentliga arkitekterna bakom lurendrejeriet som sionist media hyllar som en stor plan. Kosher Nostra maffian gör som den har alltid gjort – lura och roffa

    Oavsett vad dessa sionist avskum och/eller deras lakejer ämnar göra så kommer rättvisan att skipas i Palestina. Det må dröja men den skall komma. Palestinierna kommer att få njuta rättvisans ljuvliga sötma. Marktjuvarnas öde däremot lär inte vara så angenäm den dagen historien skipar rättvisa! Sionisternas torped USA har fram till 2025 innan den rämnar fullständigt så som Sovjet gjorde. Om fem år alltså – faller sionisternas stora torped så år det definitivt ajöss med marktjuvarna ha, he, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha, ha

    • Hela världen utom sionisterna och deras lakejer vet att ”Trumps” Palestina planen är ett stort bedrägeri nummer.

     “Reminder to the International Community: Israel is an Occupying Power of the State of Palestine on the 1967 borders (East al-Quds, West Bank, and Gaza strip). Any deal, attempt or dictation that ignores this fact will be recorded in history as the fraud of the century,” Erekat wrote in a post published on his official Twitter page on Saturday.

     https://www.presstv.com/Detail/2020/01/25/617055/US-crafted-Israeli-Palestinian-plan-‘Fraud-of-the-Century’:-Erekat

     • Om
      – FNs delningsplanen av 1947 hade implementerats så hade vi inte haft dagens problem. Men arabsidan satsade allt på att sopa judarna i havet och misslyckades med sitt anfallskrig. Som ju för övrigt inte gällde ”palestinierna” utan vem av arabstaterna som först kunde nå och bemäktiga sig Jerusalem.
      – Kung Hussein inte blivit blåst av Nasser när denne talade om att kriget gick bra och det var ofarligt att gå med. Då skulle Västbanken fortfarande ha tillhört Jordanien och ingen hade hört talas om några palestinier. F ö fanns det inga klagomål 1948-67 från dess invånare på den då rådande ordningen? Då var Västbanken etniskt rensad från judar.
      När inget hänt på över 70 år behövs det onekligen något nytt! Kanske dags att glömma Khartoumkonferensen med dess eviga nej till alla eftergifter?

     • Låt oss se på dagens situation. Här är Israels aparthedpolitik, de illegala bosättningarna och den mycket brutala behandlingen av palestinier liksom upprepade brutala keigshandlingar av Israel de stora problemen. Detta kan inte de mycket svagare palestinierna påverka. Befolkningen i Israel kan möjligen och regeringen i Israel kan, medan USA har stor makt att påverka, men USA låter bli.

     • Oavsett om det var 1947 eller 1967 års delnings av Palestina kvarstår faktum är israel en illegal och kriminell enhet som byggdes på stulen mark som alla dessa migranter och falska semiter tillskansade sig med våld. Oavsett vem som välsignar det stöld är alltid alltid stöld. Den bästa lösningen är att alla marktjuvar lämnar Palestina återvänder dit de far ifrån. Alternativt kan USA som ju älskar marktjuvarna mer än sig självt skänka Alaska, Texas eller Arizona till alla marktjuvar. Då blir vi kvitt problemet med marktjuvar som stjäl, plundrar och ropar ”antisemitism” när de blir påminda om det.

      Marktjuvarna saknar all moral, de vill t o m vill genomföra en total etnisk rensning av Palestinier från hela Palestina. Marktjuvarna kallar detta ”transfer”. Betänk er detta: en tjuv stjäl er plånbok och då den ertappas skriker det är mitt eftersom min ”gud” lovade mig det. Men inte bara det marktjuven ropar ”försvinn från min åsyn”. Det är inte utan inte som marktjuvarna ses som världens avskum!

      https://www.globalresearch.ca/the-transfer-of-israeli-arabs/5413869

 4. Det är andra gången européer lägger beslag på Palestina och andra gången européer tror sig ha fått landet av Gud. Att man kunde hjärntvätta folk för tusen år sedan kan man till nöds förstå men att lyckas med detta konststycket en andra gång och dessutom efter två världskrig är obegripligt.
  Nu står världens ledare tillsammans och gråter över ”semiter” i läger stängda 1945, medan fullblodssemiter i läger öppnade 1948 hanteras sämre än djur i en inhägnad inom synhåll. Vad pratar herrarna om? Demokrati, mänskliga rättigheter och folkens rätt till självbestämmande? Ett absolut fullständigt vidrigt och återkommande skådespel.

 5. FD Israelisk minister om alla som kritiserar Israels behandling av Palestinierna.
  https://m.youtube.com/watch?v=uW3a1bw5XlE

  MIKO PELED ISRAELISK FD FALLSKÄRMSJÄGARE OM
  SITUATIONEN I GAZA.

  https://m.youtube.com/watch?v=_SuuCa3CiXY

  ISRAEL PALESTINA
  Son till en Hög general i Israel om sin syn på hur egentligen Israel bildades.

  https://m.youtube.com/watch?v=CpXsp15zN8o

  FD MOSSAD CHEF ISRAEL VILL INTE HA FRED
  https://www.middleeastmonitor.com/20190622-israel-does-not-want-peace-former-mossad-chief-says/?fbclid=IwAR0vMXwfjawfItlMT_gqSDtIuLWo24glnxcnlcAgz_b8szwIAg8mJRLf4hg

  HÄRSKA GENOM ATT SÖNDRA. ISRAEL SKAPADE
  HAMAS?

  http://jinge.se/allmant/israel-skapade-hamas-for-att-skada-plo.htm

 6. Försöket från sionistiskt håll att kriminalisera åsikter om israels övergrepp på palestinierna påminner om de judiska bolsjevikernas övergrepp på sovjetgoyim.Den första lagen de införde var dödsstraff för antisemitism som likställdes med kontrarevolutionär verksamhet.Man skulle skjutas på plats utan rättegång.Om man vill läsa om historiens värsta massmördare kan man läsa den judiske professorn Yuri Slezkines bok ”The jewish century” eller Simon Seebag Montefiores 2 Stalin böcker.Men den allra bäst är utan tvekan ”200 years together”(2 böcker) av Alexander Solsjenitsyn som spenderade sina sista 20 år i de ryska arkiven.Man har förbjudet denna boks engelska översättning av den anledningen att den judiska historiken får absolut inte komma komma ut.För ngn månad eller två sedan överlämnade Putin arkivet om bakgrunden till bolsjevikiska revolutionen till en judisk organisation så att ingen historiker får för sig att forska i den.Inte så konstigt att vi aldrig ser eller hör ngt om stalintiden och jag undrar när dödsstraff för antisemitism ska införas globalt.Här följer en lista på bolsjevikerna och deras tagna namn(för att inte avslöjas)som finns flera olika böckerhttp://www.heretical.com/miscellx/bolshies.html

 7. Så här skriver Alexander soljenitsyn:
  “Ni måste förstå. De ledande Bolsjevikerna som tog över Ryssland var inte ryssar. De hatade ryssar. De hatade kristna. Drivna av etniskt hat, torterade och slaktade de miljoner ryssar utan minsta ånger. Oktoberrevolutionen 1917 var inte det ni i Amerika kallar ”Ryska Revolutionen”. Det var ett utländskt övertagande. Fler ryssar drabbades av fruktansvärda brott än något annat folk i människans historia. Bolsjevismens brott var ojämförligt den största mänskliga slakten genom tiderna. Det faktum att stora delar av världen inte känner till detta är beviset på att media är i händerna på förövarna.”
  – Aleksandr Solzjenitsyn (1918-2008), Nobelpristagare i litteratur, historiker och offer för Bolsjevismen (Marxism)

  Måste nämna två böcker som koncentrerat sig på den systematiska terrorn och morden.
  Orlando Figes: A peoples tragedy och jean-Louis Pannés:The black book of Communism,crimes.terror and repression

  • Samtidigt skedde en väldig utveckling i Sovjetunionen, med kraftigt ökad medelålder, utbildningsniå,ekonomiska utveckling etc även 1919-1939. Trots terrorn under f.a. ett par år under 1930-talet då omkring 700 000 dödades.
   Annars hade Sovjet inte klarat av att besegra nazi-Tyskland. Sannolikt hade man klarat det ensamma.

   • Terror varade enligt författarna ända till Stalins död 5/3-53.Slezkin talar om 25-30 miljoner medan Solzjenitsyn 50-60 milj.Utvecklingen i Tyskland mellan 1933-39 var också helt enastående enligt professorn i ekonomi James Kenneth Gailbraith.Han skriver: ”The elimination of unemployment in Germany during the Great Depression without inflation-and with initial reliance on essential civilian activities-was a signal accomplishment-Germany by the late thirties had full employment at stable prices.It was in the industrial world, an absolutely unique achievement”.Men som sagt det ena utesluter det andra liksom det andra inte utesluter det ena,ursäkta tautologin.

 8. Bara holdomorkrisen i Ukraina 1932 vet man att 1.5-2 miljoner dog svältdöden.Detta handlar om vem man ska tro på och de som har forskat i arkiven har högst trovärdighet enligt mig.Vi vet att informationen från stalintiden är full av desinformation(tex. Katynmassakern).Att Carlsson och Samuelson skulle ha bättre information än Solzjenetsyn eller Slezkines bok,som har hyllats internationellt och fått flera priser,köper jag inte direkt.Allt handlar om trovärdighet och i vilket syfte man lyfter fram vissa siffror och berättelser.Vi kommer aldrig ifrån att historiska berättelser tenderar att bli mer och mer subjektiva med åldern.Varken du eller jag kommer aldrig att veta vad som är sant eller ej.

  • Docent Samuelson har forskat i arkiven, vilket knappast Solzjenetsyn gjort. Jag har inte Samuelsons böcker här nu.
   Holomdomkrisen: Ja man har påstått att denna var medvetet orsakat av Sovjets regering! Varför skulle man göra det då man satsatde allt på att bygga upp landet och främst den tunga industrin. Lyckats hyfsat under 1930-talet, annars hade man inte klarat av Hitler-Tyskland, alltmedan USA och Storbritanninen lät bli att föra krig i Europa.

   • ”Holomdomkrisen: Ja man har påstått att denna var medvetet orsakat av Sovjets regering! Varför skulle man göra det då man satsatde allt på att bygga upp landet och främst den tunga industrin.”

    Planekonomiskt misslyckande borde du förstå. Omfördela resurser utan att ta ansvar hur de kan drabba samt vilka konsekvenser det kan få.
    Maktgalna eliter är inte demokrati.
    Jag tror det är just det som till slut kommer fälla regeringen Löfven.
    Men vem vet, slokörade kanske det till sist börjar lyssna till folket?

    • Vad har det med saken att göra? ”Planekonomiskt misslyckande borde du förstå. Omfördela resurser utan att ta ansvar hur de kan drabba samt vilka konsekvenser det kan få.
     Maktgalna eliter är inte demokrati.”

 9. Solzjenitsyns bok vilket är hans stora slutmanifest som bygger på hans 20 åriga forskning i arkiven,där han vistades nästan dagligen.Han är den som tjatade högst och som stod först i kön när arkiven öppnades 1988 av Gorbatjov.

  • Peter
   Att Solzjenitsyn hyllas internationellt, vilket här i Sverige betyder väst, med USA i spetsen är mycket illa för hans trovärdighet. Västpropagandans inställning till sanning ser vi tydligt t.ex. Irak och Syrien. Vilken lögn som helst duger så länge den passar vapenindustrins syften.
   Att massor folk dog av svält i både Sovjetunionen och Kina förefaller vara sant, men i inget av fallen finns någon rimlig förklaring till att svälten skulle varit en medveten politik styrt av ledningen.

   Både Stalin och Mao tycks ha begått allvarliga misstag som kostat många liv, men vad gäller arkivuppgifterna så betvivlar jag synnerligen starkt att Solzjenitsyn har hittat sina 50-60 miljoner offer där. Det går som Romelsjö påpekar knappast att få ihop sådana siffror med logiken, krigets utgång, eller med Stalins anseende i befolkningen heller. Arkiven skulle kunna vara manipulerade, mycket svårt att veta, men Carlssons siffror är knappast gripna ur luften, det hade han aldrig kommit undan med och dom är också klart förenliga med logik och normal rimlighet i historiebedömningen. Det senare gäller inte Solzjenitsyn.

   • Siffrorna om mördade under bolsjeviktiden spelar inte så stor roll men att det pågick en fasansfull terror är en sak som är helt klar.

    Den marxistiska förklaringen som svar på mina inlägg är en jävig och inte trovärdig syn anser jag.

    • Peter
     Men du anser tydligen att Solzjenitsyns fantasisiffror är trovärdiga. Utan rimliga krav på belägg dessutom. Du får ursäkta, men att så lättvindigt svälja västpropagandans påhitt är inte särskilt hedrande för ditt omdöme.

 10. Anders skriver:
  Docent Samuelson har forskat i arkiven, vilket knappast Solzjenetsyn gjort.

  Källor på det? Som du Anders alltid efterfrågar. Hur vet du att Solzjenetsyn knappast har forskat i arkiven?
  Många forskare har grävt i de tidigare hemligstämplade arkiven efter Sovjets fall och skrivit böcker som går på tvärs med den tidigare historien.
  Med risk för att bli kallad en massa öknamn vill jag presentera en helt annan
  historia av en tidigare Sovjetestnisk dissident som nu lever i Sverige och skrivit flera böcker och gjort filmer om Sovjets historia och vilka som låg bakom denna omstörtning av tsarryssland. Juri Linna. Jag bryr mig inte om med vilka öknamn man vill stämpla honom utan bara om de fakta han presenterar är sanna eller ej. Hans många källor och citat från de källor och arkiv där han varit och grävt motsäger helt den officiella propagandan.

  Dessa pusselbitar om bakgrunden till den den ryska revolutionen 1918 fick vi aldrig höra talas om i de grundcirklar och andra föredrag och artiklar som anordnades av Vänstern
  på 70 talet.

  FILM AV JURI LINA UPPVUXEN UNDER SOVJETSTYRET
  I ESTLAND. FLYDDE SENARE TILL SVERIGE.
  ISKUGGAN AV HERMES
  https://m.youtube.com/watch?v=oIuW-vNQsQI

  Denna film visar frimurarnas politiska och ekonomiska brottslighet, vars syfte är att åstadkomma en ny utopistisk världsordning.
  Hermes dubbelspel har redan avslöjats. Därmed känner vi till de grå eminensernas fraser och tecken. Men vem var den som myntade etablissemangets favoritdogm – ’politisk korrekthet’? Varför gjorde man det? Och vad är Ouroboros för något?
  I trilogins sista film, ”Den omättliga Ouroboros” (som bygger på Jüri Linas böcker ”Under Skorpionens teckens” och ”Världsbyggarnas bedrägeri”) har hans filmteam som tidigare dokumenterat skeenden i vår okända historia, offentliggjort dokument som allmänheten inte visste existerade.
  Den skrämmande verklighet vi nu får ta del av skildras med ett filmspråk som är unikt. Med tankeväckande figurationer blottläggs mänsklighetens lidanden på ett dramatiskt sätt.
  I filmen visas ytterst sällsynta bilder ur frimurarnas och KGB:s arkiv.
  Känsliga tittare varnas för våldsscener i filmen.
  Om första världskrigets okända bakgrund (rättegångsprotokollen från Sarajevo), hur Ungern styckades, hur den brittiska underrättelsetjänsten mördade Rasputin (dokument ur Englands riksarkiv öppnar okända aspekter), om intrigerna kring det ryska inbördeskriget, om svindlande hemligheter kring andra världskriget, bakom kulisserna under upproret i Ungern hösten 1956, om den hemliga finansieringen av kommunismen i Jugoslavien, hur NKVD var inblandat i mordet på general George Patton, och mycket annat förbluffande.

  https://m.youtube.com/watch?v=1lF8xzLyTo4

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here