Gretas Gamlingar samlas åter på Kungsholms torg och andra ställen 24/1 kl 12. Kom med och stöd klimatkampen! Vad sa Greta i Davos?

1
1082
Gretas gamlingar på Kungsholms Torg 20 december 2012. En bloggare står näst längst till höger i keps bredvid sin blonda fru.

20 december startade vi en ny grupp av Gretas Gamlingar (GG) på Kungsholmen. Vi var 9 personer som stod på Kungsholms torg. Sen åkte vi till Riksdagshuset och träffade Greta och många andra aktivister.

Gretas gamlingar

Inspirerade av Greta Thunberg och ungdomsrörelsen dyker gruppen av ”Gretas gamlingar” upp på allt fler platser runtom i Sverige och övriga världen. Kolla Gretas Gamlingar på Facebook. Och GG är en del av ”Friday for future”.

Nya grupper finns nu i Högdalen, Orust, Habo och Tiveden, förutom i Burgsvik, Sundbyberg, Farsta, Enskede, Gävle, Södermalm och Bergshamra.

Vi hade vårt första, stimulerande riksmöte 15 januari.

Och nu har vi alltså börjar på Kungsholmen – Greta Thunbergs stadsdel!

Detta är bara en av många organisationer för vuxna inom klimatområdet. Klimat-Sverige listar över 100 organisationer. En av de större är Klimataktion. Det är viktigt att arbeta för samarbete mellan dessa organisationer och gemensamma större aktioner.

Gretas gamlingar är ett bidrag till informations- och aktionsarbetet.Flygbladet: Vi stöder Greta Thunbergs och andra ungdomars kamp för klimatet

Vi vill precis som många barn och ungdomar agera för att rädda klimatet och få en hållbar värld.

Vi vill att alla bidrar med det vi kan för klimatet.

Vi kräver att politikerna följer Parisavtalet.

Vi kräver att politikerna beslutar om planer, lagar, skatter, regler och tidsfrister som är så kraftfulla att de minskar koldioxidutsläppen och i grunden förändrar våra samhällen.

Vi kan genom att visa vårt engagemang:

*Bli en plattform för att demonstrera sitt klimatengagemang

* Vara delaktiga i arbetet för klimatförbättringar
* Visa på att unga och vuxna har gemensamma klimatkrav
* Påverka politikerna så att de tar ett större ansvar för klimatet

Gretas Gamlingar finns runt omi Sverige. Vi samarbetar med Fridays for Future.

Vi träffas på fredagar kl 12 utanför en närbutik för att visa vår oro och påminna om nödvändiga åtgärder för klimatförbättringar.

Vi finns på facebook.com/gretasgamlingar

VÄLKOMNA!

Kontaktperson på Kungsholmen: Anders Romelsjö, tel.:070-4888823


Greta Thunbergs tal i Davos.

I sitt tal i Davos sa Greta Thunberg bland annat detta:

* ”För att vara tydlig, när vi barn säger till er att få panik säger vi inte till er att fortsätta som tidigare.
Vi säger inte till er att förlita er på teknologi som i dag ännu inte existerar i stor skala, och som enligt vetenskapen kanske aldrig kommer att göra det.
Vi säger inte till er att fortsätta prata om att nå ”nettonollutsläpp” eller ”koldioxidneutralitet” genom att fuska och flytta runt på siffror.
Vi säger inte till er att ”flytta utsläpp utomlands” genom att betala någon annan att plantera träd på platser som Afrika samtidigt som skogarna i Amazonas slaktas i en allt snabbare takt.
Det är självklart bra att planera träd, men det är inte i närheten av vad som behövs.

* Låt oss vara tydliga. Vi behöver inte en ”koldioxidsnål ekonomi”. Vi behöver inte ”minska utsläppen”. Våra utsläpp måste upphöra. Och innan vi har teknologi på en skala som kan skapa minusutsläpp kan vi glömma nettonoll – vi behöver noll på riktigt.

* Avlägsna mål om nettonollutsläpp betyder ingenting om vi bara fortsätter att ignorera vår koldioxidbudget – och den gäller i dag…

* Samtliga av era planer som inte innehåller radikala utsläppsminskningar vid källan redan i dag är helt otillräckliga för att möta målet om att hålla uppvärmningen vid 1,5 grader eller väl under 2 grader, som Parisavtalet säger. Återigen – det här handlar inte om höger eller vänster. Vi kunde inte bry oss mindre om er partipolitik.
Ur ett hållbarhetsperspektiv har höger, vänster och mitten misslyckats allihop.

* Vi kräver att på årets Världsekonomiskt forum ska deltagare från alla företag, banker, institutioner och regeringar:

Genast hindrar alla investeringar i utvinning av fossila bränslen.
Genast stoppar alla subventioner till fossila bränslen.
Och genast säljer hela sina innehav i fossila bränslen.

Vi vill inte att dessa saker ska ske år 2050, 2030 eller ens 2021. Vi vill att det ska ske nu.
Det kanske låter som att vi kräver mycket. Och ni kommer förstås säga att vi är naiva. Men det här är bara den allra minsta ansträngningen som krävs för att påbörja en snabb och hållbar omställning.

* Vårt hus brinner fortfarande. Er passivitet eldar på lågorna varje timme. Vi säger fortfarande till er att ni ska få panik, och agera som om ni älskade era barn framför allt annat.”
Greta Thunbergs tal i Davos.


Vid detta första möte där vi delade ut flygblad dök det upp en reporter från veckotidningen Miljömagasinet, som jag prenumererade på, intervjuade mig och tog bilder.
En artikel finns i ska Miljömagasinet 3 januari!

Se´n gav vi oss av – till ungdomsdemonstranterna vid Riksdagshuset. Där var en trevlig stämning med ett hundratal människor i olika åldrar, däribland Greta Thunberg omgiven av andra ungdomar.

En liten snackis med Greta Thunberg.

Jag gick fram och berättade litet för Greta Thunberg om Gretas Gamlingar och att vi nu börjat på Kungsholmen och gav henne ett flygblad (se nedan) och berättade att vi skulle träffas fredagen 3 januari på Kungsholmens torg nästa gång. Hon sa att hon skulle be en vuxen i familjen att komma. Jag som är uppfostrad att inte vara påträngande avslutade samtalet.

Kolla fotot, av vännen Gunnel med plakatet ”Gretas Gamlingar”, en kepsförsedd bloggare bakom (jag) och Greta i gråblå toppluva till höger!

Gretas Gamlingar. Med Gunnel Nordin, Anders Romelsjö och Greta Thunberg.
Föregående artikelSpionage är den verkliga orsaken till Huawei-konflikten
Nästa artikelKom till ny manifestation för stöd till Julian Assange & Chelsea Manning och yttrandefriheten! Lördag kl 12-13. Soltorget
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here