USA spionerade på Saab från Danmark – medan svenska FRA hjälper USA att spionera.

9
2679
A Swedish JAS-39 Gripen returns to the play areas of the Arctic Challenge exercise Sept. 24, 2013, over Norway, after taking on fuel from a U.S. Air Force KC-135R Stratotanker. The JAS-39, in coordination with aircraft from other nations, formed a Blue assault force, which had to bypass or neutralize an opposing Red force attempting to stop them from an overall objective outlined in the day’s scenario. (U.S. Air Force photo by 1st Lt. Christopher Mesnard/Released)

Nu på morgonen möts en försenad bloggare av nyheter i olika media att ”USA spionerade på Saab från Danmark”. Detta har utförts av NSA i samarbete med underrättelsetjänst i Danmark. Uppgifterna kommer från en visselblåsare i Danmarks motsvarighet till Försvarets Radioanstalt (FRA).

Avlyssningen riktade sig mot JAS Gripen och skedde 2012-2014 i en situation där JAS Gripen konkurrerade med ett plan från USA på den internationella marknaden säger den svenske experten Toni Ingesson som forskar i underrättelseanalys vid Lunds universitet vid en intervju i radionyheterna omkring kl 08.15. Han vet inte om spioneri pågår nu.

Kort kommentar: Det är ingen sensation i sig att NSA spionerar på utländska källor eller ledande politiker. Detta har rapporterats för flera år sedan av visselblåsare Edward Snowden, som arbetade vid NSA. Det visade sig då att Tysklands rikskansler Angela Merkel var bland dem som intervjuades.

Snowdens bok

Svenska Försvarets Radioanstalt (FRA) har nära samarbete med NSA och uppges avlyssna radiotrafik från och till Ryssland. Detta framgår bland annat i en intervju jag genomförde med William Binney, f.d. teknisk direktör på NSA. Intervju med visselblåsaren William Binney, teknisk direktör för NSA, om Russiagate, NSA, Assange, 9/11, FRA etc.

Samarbetet beskrevs för ett par år sedan i New York Review of Book, vilket jag rapporterat.

President Barack Obama with then Swedish Foreign Minister Carl Bildt at Stockholm Arlanda Airport, September 2013. At a joint press conference with then Swedish Prime Minister Fredrik Reinfeldt the same day, Obama discussed surveillance by the NSA. Bild: Pete Souza/White House.

Jag återger nedan aktuella uppgifter.


Färska uppgifter: USA spionerade på Saab från Danmark

Utdrag ur SvT:s rapportering:

Den amerikanska underrättelsetjänsten NSA bedrev spionage mot svensk och dansk försvarsindustri från en bas i Danmark. Det avslöjar Danmarks Radio som talat flera källor med insyn i en pågående avlyssningsskandal inom danska motsvarigheten till FRA, Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).

Bland målen för amerikanska NSA:s avlyssning fanns Saab och den danska försvarskoncernen Terma. Enligt uppgifter till DR, från flera av varandra oberoende källor med insyn i granskningen av den pågående avlyssningsskandalen i Danmark, har NSA fått tillgång till fiberoptiska kablar och ett datacenter på Amager söder om Köpenhamn. Därifrån har man avlyssnat holländsk, norsk, fransk och tysk datatrafik, danska politiska institutioner och svenska försvarsintressen.

Flera källor pekar ut det svenska Gripen-programmet som ett av målen.

Det amerikanska spionaget ska, enligt Danmarks radios källor, ha skett samtidigt som den danska staten upphandlade nya stridsflygplan – där Saabs Gripen-plan var med i slutstriden. Danska staten köpte till sist 27 amerikanska F-35-stridsflygplan.

Danmarks radio har vare sig kunnat styrka eller avfärda att avlyssningen hade ett samband med mångmiljardaffären, detsamma gäller frågan huruvida någon känslig information har röjts. Men enligt experter som SVT och DR talat med kan det röra sig om ekonomiska motiv.

Visselblåsare slog larm
Den danska skandalen inleddes med att en anställd på FE upptäckte att NSA bedrev olagligt spioneri genom det dansk-amerikanska underrättelsesamarbetet. Efter flera misslyckade försök att uppmärksamma FE:s ledning på problematiken larmade visselblåsaren FE:s tillsynsmyndighet TET.

Myndigheten inledde en undersökning som resulterade i en fyra pärmar tjock rapport.
Materialet från visselblåsaren indikerar, enligt tillsynsmyndigheten TET:s pressmeddelande, att FE:s ledning ”underlåtit att följa upp eller närmare undersöka indikationer på spionage”. Den danska försvarsministern Trine Bramsen tvingade fem personer i FE:s ledning att lämna sina uppdrag.

Sofistikerad programvara
NSA hade fått tillgång till internationella fiberkablar som löper in och ut ur Danmark till bland annat Sverige, USA, England och Tyskland. Kablarna är nyckel i den storskaliga avlyssning som USA och deras allierade bedriver.

Enligt Danmarks radio har NSA på danska Amager under perioden 2012-2014 upprättat ett datacenter som använder systemet XKeyscore, avslöjat 2013 av Edward Snowden, en central funktion i hela NSA:s avlyssningsapparat. Programmet gör det möjligt att gå igenom stora datamängder i fiberkablar med hjälp av ”selektorer” – sökord som namn på personer i central ställning i intressanta organisationer.

Enligt källorna fanns selektorer direkt riktade mot Gripenprogrammet och andra försvarsindustriella objekt.

SVT har i flera omgångar varit i kontakt med Saab som vid ett första möte menade att spionaget inte var anmärkningsvärt och var då beredda att ställa upp på en intervju. Senare ändrade man sig med hänvisning till att man ansåg att uppgifterna kunde misstänkas vara en desinformationskampanj från främmande makt.

SVT har också varit i kontakt med den amerikanska underrättelsetjänsten NSA som väljer att inte kommentera uppgifterna.

SVT Nyheter har sökt försvarsminister Peter Hultqvist som avböjer att kommentera uppgifterna.
Försvarsministern avstår från att kommentera därför att det kommer från anonyma källor, säger Toni Eriksson, pressekreterare hos försvarsminister Peter Hultqvist, till TT.

 

Föregående artikelBidens övergångsteam är fyllt av krigsprofitörer, hökar och och företagskonsulter
Nästa artikelUSA-ambassadör: Tjänstemän i USA struntar i presidentens beslut för att kunna fortsätta krigen
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. USA spionerar på alla och tar dessutom hjälp från landsförädare som FRA som tydligen avlönas av Sverige men arbetar åt USA.
  Sedan vill Sverige och USA stänga ute Huawei som man tror skvallrar till Kinas regering. Hyckleri och ingenting annat.

  • Regimmedia i Sverige SR/SVT är redan på gång med dimridåer för att försöka minska skadan av det avslöjade spioneriet från USA…Man insinuerar att ”främmande makt” (läs Ryssland) skulle ligga bakom…(Man måste konstatera att man blir mer och mer imponerad av ryssarnas närmast övermänskliga förmåga, de kan påverka valen i USA och nu hjälper de USA med spioneriet också..Vad kommer näst?)

 2. DN: vi kommer att bli ett ”prioriterat mål” – svenska politiker motsatte sig övningarna från Stockholm med USA.
  Sveriges gemensamma övningar med den amerikanska militären strider mot principen om Stockholms bristande anpassning till militära allianser, som den har följt i två århundraden, skriver före detta försvarssekreterare Sven Hirdman och förre FN-ambassadören FN Pierre Schori i sin artikel för Dagens Nyheter.
  Enligt dem riskerar en sådan politik att få Sverige i trubbel och göra det till ett potentiellt prioriterat mål i händelse av en ny konflikt mellan stormakterna.
  Under våren, när koronaviruspandemin drabbade Sverige, skulle de här väpnade styrkorna genomföra Aurora 20-övningarna i Östersjön, som enligt preliminära uppskattningar borde ha kostat statskassan 660 miljoner svenska kronor (cirka 76 miljoner dollar – InoTV ). Cirka 25 000 personer skulle delta i dessa stora övningar, tidigare minister för utrikesministeriet Sven Hirdman och tidigare Sveriges ständiga representant vid FN, Pierre Schory, skrev i sin artikel för Dagens Nyheter.
  Sedan var de svenska officerarna tvungna att sätta i gång Patriot-missilsystem för första gången tillsammans med sina amerikanska kollegor. Men efter starka protester måste övningen avbrytas.

  Men nu, mitt i en dödlig pandemi och begränsningar av medborgarnas fria rörlighet, har försvarsminister Peter Hultqvist meddelat att Sverige kommer att genomföra gemensamma övningar med Pentagons styrkor i den svenska skärgården.
  Det verkliga syftet med övningen är tydligen att förbereda svenska enheter tillsammans med den amerikanska 352: a specialoperationsflygeln – som vid en tidpunkt kämpade i Irak och Afghanistan – för eventuell militär intervention i andra länders angelägenheter (läs: i ländernas angelägenheter på andra sidan Östersjön).
  ”Dessa militära övningar strider mot principen om Sveriges bristande anpassning till militära allianser, som landet har följt i 200 år. Det bör dock noteras att denna princip inte ens nämns i det nya lagförslaget om totalförsvar. En sådan svensk säkerhetspolitik kan få Sverige i trubbel och göra oss till ett prioriterat mål i händelse av en ny konflikt mellan stormakterna i Europa, varnar författarna.
  Samtidigt är ett alternativ till sådant beteende – som man inte talar om i svensk politisk diskurs – Sveriges samarbete med länder som Finland, Tyskland och Frankrike för att minska spänningarna mellan stormakterna i Europa, sammanfattar Hirdman och Shorey.
  https://russian.rt.com/inotv/2020-11-16/DN-mi-stanem-prioritetnoj-celyu

 3. Det saknas inte personer i vårt land som av virriga idealistiska skäl eller karriäristiska dito går ärenden åt den supermakt som dom inbillar sig är världens räddning. Precis som det ännu 1944 fanns förrädare som trodde att Hitler var vårt sista hopp för att överleva en invasion från ” öster av primitiva asiater ”.( Dom uttryckte sig så). 1942 gav Federativs förlag (syndikalistiskt) ut en bok om den tidens 5:e kollonn nazisterna och protyska icke nazistiska elements förrädiska verksamhet : ”Nazismen i Sverige – ett varningsord av Holger Carlsson. Varför inte göra en liknande bok om de värsta USA:vännernas undergrävande arbete i och mot människorna i Sverige ? Som nu är,är det svårt att orientera sig om röran av Pentagonslickare. Obs att jag skriver ” de värsta USA:vännerna ”,inte amerikavänner i allmänhet. Vi har mycket att lära av Amerika. Dock inte av dess regering,militär och indoktrinerare av folket. Det finns ett annat Amerika än det officiella också.

 4. Att USA spionerar på alla, vänner som fiender, är ju egentligen bekant, och presenteras som överraskning bara av dem som en gång i tiden förde linjen att öst och väst var lika goda kålsupare. Öst och väst har aldrig varit lika goda kålsupare, och vi har alltid hört till väst, i geografisk, kulturell, politisk, språklig och teknisk bemärkelse. Våra tekniska lösningar har utvecklats i samarbete med väst, de är varianter på västteknologi.

  Saab vet förstås om det hela, och bör se det som en fjäder i hatten. Saabs och svenska folket JAS39 Gripen konkurrerar med två nordamerikanska alternativ (F18 SuperHornet och Lockhead F35) för kanadensiska flygvapnets nya jet fighter, och även annorstädes. Gripen innehåller mängder av USA-teknologi, amerikanerna vill förstås veta hur deras teknologi anpassas på konkurrentens plattform, och hur man kan angripa planen digitalt via länk.

  Sen kommer vi inte ifrån den fullständigt plausibla förklarigen att läckan är ett trolleri från öst, det kan man aldrig veta, ända sen sovjetkollapsen jobbar ryssarnas destabiliseringsverkstäder innanför västvärldens tekniska domäner. Oavsett om detta var ett trolleri eller ej kan vi vara hundraprocentigt säkra på att alla spionerar på alla. Vi kan också ana att kanadensarna kommer att välja ett amerikanskt alternativ, eftersom det kommer att göras mer ekonomiskt tilltalande med motaffärer, trots att flygplanen säkert är dyrare.

  • Problemet är att det numera bara finns en kålsupare och det är USA! Man undrar ju hur länge tålamodet ska hålla i EU mot alla fula trix som USA håller på med…Straffavgifter till diverse banker, fulspel med dyr LNG-gas som EU ska tvingas köpa, spioneri på allt och alla, sanktioner, påhittade tullavgifter m.m i långa banor! Vapenaffärer med USA brukar sluta i ruin med dyra vapen som kräver massor av underhåll för att ö h t fungera och diskutabel kvalitet! Patriot, F-35 som avskräckande exempel…dyrt och dåligt!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here