Spioneri enligt indoktrineringssystemet

2
1080
Bild Shutterstock, licens.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

I höstas 2022, och tidigt i 2023, ägnades stor uppmärksamhet åt Peyman och Payam Kia, två bröder som dömdes för att ha anskaffat cirka 90 dokument från svenska myndigheter, och vidarebefordrat hälften till ryska underrättelseorgan – något de gjorde av rent ekonomiska skäl.(1)

Vi vet ännu inte vilken konkret skada som kan ha uppstått till följd av detta, eller hur känslig materialet de delade är. Vad vi vet är att “Säpo, Försvarsmakten och åklagare har samlat in information och byggt ett ordentligt fall mot dem under fem års tid”. Med andra ord: svenska myndigheter visste vad bröderna ägnade sig åt, men prioriterade att så småningom kunna visa deras händer i syltburken medan skadan gjordes, snarare än att stoppa den pågående skadan – jag låter läsaren därmed dra sina slutsatser om materialets känslighet.(2)

I enlighet med tidigare traditioner, beskrevs händelserna snabbt i media med apokalyptiska termer. “Säkerhetsskandalen kan vara den värsta i modern tid”. “Allvaret i anklagelserna kan inte nog understrykas”, och “De potentiella konsekvenserna är i princip oöverblickbara” (DN).(3) Ännu ett bevis på att “Putin … hotar vår säkerhet – och gör allt för att på illegal väg komma över teknik till sin militärmaskin” (Sydsvenskans Olle Lönnaeus).(4) Det ”råder dock ingen som helst tvekan om” att “detta mycket väl kan vara Sveriges grövsta spionskandal någonsin” (Aftonbladets Oisin Cantwell).(5)

Det krävs en, av media bemästrad, överjordisk disciplin för att inte komma att samtidigt tänka på en parallell händelse.

Jag refererar nämligen till “Operation Dunhammer”, i vilket USA:s underrättelsemyndigheter, i samarbete med dansk militär, spionerade på svenska och andra europeiska myndigheter, försvarsindustri och politiker, inklusive på högsta regeringsnivå. Avslöjandet gjordes i ett samarbete mellan Le Monde, SVT och Süddeutsche Zeitung och andra, i november 2020, som beskrev spioneriet mot Sverige som “ett av världens mest sofistikerade övervakningssystem” i effekt.(6)

Jag kan ha missat något, men mig veterligen har detta inte refererats till en enda gång i svensk press under den massiva och noggrant orkestrerade mediehysteri som beskriver Kia-brödernas småpotatisar som de “värsta” säkerhetshoten mot Sverige “i modern tid” och “Sveriges grövsta spionskandal någonsin”.

Enligt enkel logik, bör USA:s spioneri mot industri och statliga institutioner, inklusive på högsta nivå, ha orsakat mångfaldigt mer uppmärksamhet. Istället var resultatet det motsatta. Ingen blir förvånad.

Redaktören: Läs gärna USA har spionerat även på svenska politiker, med hjälp av Danmark. Ingen överraskning… och Från artikeln ”USA spionerade på Saab från Danmark – medan svenska FRA hjälper USA att spionera”.

Operation Dunhammer, som förmodligen en per hundratusen svenskar kan beskriva, avfärdades i svensk press som ett smärre besvär, för att dagen därpå förpassas till total glömska – nästan. Det har inte glömts helt. Det har nämnts efteråt. Nämligen: den fullständigt koloniserade svenska intelligentian försöker förringa vår marionettmästares häftiga drag av trådarna som ett förståeligt och till och med ansvarsfullt försök att hålla kaotiska saker i schack, ett faderligt försök av amerikanerna att få “veta mer” för vårt eget bästa.

Således beskrev SR:s kommentator USA:s massiva spioneri på Europa och Sverige som att “USA hade tjuvkikat lite”, “de vill väl ha så bra koll på läget de kan”. Jag ber läsaren helt enkelt hypotetiskt föreställa sig någon svensk journalist lugnt beskriva en situation i vilket massiv rysk spioneri på Sverige och övriga Europa pågår ohämmat, som att “Ryssland hade tjuvkikat lite”, att FSB och GRU “vill väl ha så bra koll på läget de kan”. Det är svårt att föreställa sig att ens en belarusisk propagandist av fegaste sort skulle sjunka så lågt i sin beskrivning av motsvarande spioneri av Ryssland på Belarus.(7)

Bild: Dreamstime

Ibland går det längre än så. USA:s spioneri på sin knähund Sverige nämndes av DN:s Gunnar Jonsson, i en artikel om Pentagon-läckorna i april 2023, som bland annat visade att USA systematiskt spionerar på sina “partner” (en teknisk term för att beteckna lojala satelliter till USA som, när de geopolitiska villkoren så kräver, kommer övergå från att vara rabiata sinofober till lydiga tjänare av Kina ifall deras frammarsch blir oundviklig). Jonsson, som inte har något principiellt emot att Sverige används som det billiga verktyg för USA det är, påpekar avsnäsande att avslöjanden om att USA spionerar på Sverige kommer “utlösa nya moralkakor” – en allra högst talande kommentar som illustrerar hans syn på Sveriges tilldelade “roll” gentemot Washington. Den främsta slutsatsen om rapporterna kring USA:s spioneri mot oss från november 2020, noterar han, “borde framförallt vara att det som behöver skyddas ska gömmas ordentligt”.(8)

Med andra ord: Jonsson, och andra tjänare inom propagandasystemet, uppmanar öppet främmande makt att dölja de brott och den illegala dominans de utövar mot oss, så att den inhemska svenska befolkningen inte får nys om saken och ostört kan dras vid näsan. Detta är ytterligare en av många bekräftelser på att den svenska intelligentian och våra media i mångt och mycket förvandlats till en patetisk kopia av de Sovjet-underordnade masochistiska polska kommunisttidningarna från 1950-talet, som i himmelsk trans och servilitet beundrade sina mästare i Kreml.(9)

1. SvD, 20 jan. 2023.
2. Sydsvenskan, 15 nov. 2022.
3. DN, Ledarredaktionen, 12 nov. 2022.
4. Sydsvenskan, Olle Lönnaeus, 7 dec. 2022.
5. Aftonbladet, 20 jan. 2023.
6. Se DR, Niels Fastrup et al., 15 nov. 2020; SVT, 15 nov. 2020.
7. SR, 10 apr. 2023.
8. DN, Gunnar Jonsson, 13 apr. 2023.
9. För omfattande diskussion, se kap.6 av min kommande bok Bortom Ukraina: Svensk ideologi och propaganda i det nya kalla kriget.

Föregående artikelFinland överger ”Helsingforsandan”. Vad betyder det?
Nästa artikelUkrainas historia under 2000-talet. Del 5 – dagens situation

2 KOMMENTARER

 1. Alla diktaturer, speciellt de som bygger sim makt på våld och krig, har ett överlevnadsbehov att att intensivt spionera på alla de vill kontrollera och styra. Det spelar inge roll om det är personer eller nationer.

  USA är mycket tydligt en diktatur, alla kännetecken finns tydligt på plats. Våld, krig, massövervakning, förföljelser, sanktioner, brott mot mänskliga rättigheter, inklusive etniska rensningar och folkmord.

  Samtidigt skyler man över och avleder uppmärksamheten från sin verksamhet med en intensiv propaganda och indoktrinering genom media, som i Sverige leds av media som DN och Public Service.

  Fram till 2010 drev USA intensivt spionage mot Kina, och 2010 började Kina rensa upp. USA försökte starta flera revolutioner i Kina med avsikten att ”demokratisera” landet, och samtidigt ta politisk och ekonomisk kontroll av Kina. 1989 Tiananmen var ett välkänt USA försök. USA försökte till exempel ta kontroll av Kinas framtida fordonsindustri genom omfattande mutsystem och att värva tjänstemän mot betalning. Tjänstemännen skulle införa regler och lagar som garanterade ”säkerhet” och därmed USAs framtida dominans och kontroll. Detta upplevde jag personligen då jag arbetade en utveckling av elbilar så.

  USA etablerade även en slags ”motståndsceller” på universiteten under förevändning att ge gratis träning i engelska språket. Ämnet var hur man inför ”demokrati” med uppvigling, demonstrationer, våld, upplopp och revolution. Jag blev själv utsatt för ett värvningsförsök att bli volontär lärare.

  Under de kommande åren rensade Kina upp i detta träsk och tidningen BusinessInsider rapporterar att Kina avrättade ett trettiotal amerikanska spioner. Det har aldrig bekräftats.

  USAs verksamhet pågår just nu för fullt i Sverige.

 2. Sverige klarar tamejfan inte ens att gripa en kvinnlig rysk s.k. spion på Preemraffinaderiet,
  utan kvinnan måste släppas ur häktet, vilken värdelös polis och säkerhetspolis vi har,
  hur illa man hanterar människor med den påbjudna russofobin. Norska kvinnliga utrikes-ministern (kvinnor skall var så bitchiga som det bara går, kvinnor kan…) gjorde en mass-utvisning av ryska diplomater, som Anders Breivik, mejade ner dem bara… Norge är ett naziland, det var den norska officerskåren som förrådde landet med major Quisling, 1940.

  Den svenska militära underrättelsetjänsten Must, klarade inte av att förutsäga den ”fullskaliga
  ryska invasionen av Ukraina”, det skriver Gummesson i DN, inte ett knyst, det var väl för hemligt. Kvinnlig Must-chef, verkar värdelös. Men ”va´fan får vi för pengarna, måste man fråga,.

  Polisen klarar inte av brottsligheten, gangstermorden, kriminalvården klarar inte av de som dömts för mord, som den nu fritagne armeniern, som sköt fel person tyvärr, för en tid sedan,
  kan nu tvingas att skjuta någon annan, myndigheten måste ju även skydda en dömd person,
  som ju annars kan lynchas, av fritagare,hur uselt får Sverige bli, ”Va´fan får vi för pengarna ?

  Kvinnliga poliser skulle lösa problemen kårandan inom polisen trodde man, alltså s.k. ”miss-riktad grupplojalitet ”och hur blev det ? Kvinnorna märks inte, annat än som älskarinnor åt polischefer, som inte tål kritik för tjänstefel, utan skjuter sig , förmodligen. Va´fan får vi för pengarna ?

  Stig Wennerström spionerade i 15 år innan han greps, Stig Bergling gick från militären till säpo, greps, dömdes, men kunde fly till Sovjetunionen 1987, och sedan Libanon.

  De iranska bröderna, vad hade de att göra i säpo, höll på i 10 år ca. Den ryske affärsman som
  greps under helikopterbevakning, hade varit misstänkt i sedan 2013, frun släpptes. Det finns
  hela tiden en politisering tydligen av tillslag. Återgå till vad säposnuten är bra på – jaga kommunister, med ljus och lykta.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here