Ukrainas historia under 2000-talet. Del 5 – dagens situation

3
1697

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad.

Denna artikel fick jag uppdelat i flera delar av läsaren och kommentator Catarina Östlund. Hon skriver i mailet ”Svjetlana Djuric från Ukraina delade en den mest uttömmande beskrivning av läget i Ukraina skriven av en ukrainsk amerikan….han står till vänster i politiken. Jag är tvungen att dela upp artikeln i flera delar:”.

Ukrainas ”spännande” historia under 2000-talet. Del 1
Ukrainas historia under 2000-talet. Del 2. Maidan och Krim
Ukrainas historia under 2000-talet. Del 3.
Ukrainas historia under 2000-talet. Del 4. Nynazisterna

Länken: https://multipolarista.com/2022/03/14/ukrainian-leftist-war-russia-us/?fbclid=IwAR1duiiF59Y64ZMErAv3FpdTALPvHd2Hvzp9Sw51vpPApsWrmS8UfRuBsh4

___________________________________________________________________

Ukrainas historia under 2000-talet. Del 5

Västerländska sanktioner kommer bara att skada arbetarklassens ryssar (och genomsnittliga människor i USA också)
Nu för att cirkla tillbaka till nuet och vad man ska göra nu.

Jag stöder inte invasionen som Ryssland genomför. Men den enda regering jag kan påverka genom att bo i USA är den amerikanska regeringen.
Lyckligtvis är det extremt relevant, för Washingtons politik är en av de grundläggande orsakerna till vad som händer i Ukraina nu.
Under de senaste åtta åren talade jag mot kuppen och inbördeskriget i Ukraina som Förenta staterna stödde, främjades och finansierades.

Även om jag aldrig trodde att ett krig med Ryssland var möjligt, är jag och många andra ukrainare emot att Ukraina går med i NATO och eskalerar spänningarna med separatistrepublikerna och Moskva.

Eventuell ytterligare eskalering av USA just nu kan bara leda till ett större krig.
Jag hör till och med några amerikanska politiker leka med idén om en ”flygförbudszon”, vilket betyder att de uppmanar Nato att skjuta ner ryska plan. Detta är det snabbaste sättet till tredje världskriget.

Stödet för Ukraina som fyller det västra medierna är nu inte ute av verklig solidaritet med Ukrainas folk.

Om så vore fallet, skulle USA inte ha störtat vår regering två gånger på ett decennium; det skulle inte ha stött den politik som gjorde oss till det fattigaste landet i Europa; det skulle inte ha underblåst ett brutalt inbördeskrig de senaste åtta åren.
Anledningen till att amerikanska medier och politiker är alla bakom Ukraina nu är att de vill använda den ukrainska militären och civilbefolkningen som Cannon Fodder i ett proxy krig med en politisk motståndare.

Washington är villig att kämpa fram till den sista ukrainaren för att försvaga Ryssland.
Av den anledningen är jag absolut mot amerikanska sanktioner i allmänhet, och denna omgång av amerikanska sanktioner mot Ryssland i synnerhet.
De hårda västerländska sanktionerna mot Ryssland riktar sig mot civilbefolkningen.
Sanktioner påverkar inte styrande eliter, och alla amerikanska sanktioner någonsin gör är att kollektivt straffa arbetarklassens människor i ett land där Washington inte gillar deras regering.

Att devalvera den ryska valutan, rubeln, är i praktiken en form av att krympa arbetarnas löner, sänka pensionerna för pensionärer och förhindra vanliga människor från att få tillgång till mat eller medicin.
Detta för att inte tala om kostnaden som dessa sanktioner nu också har för människorna i själva USA, med gaspriser så höga som 6 dollar per gallon och till och med 7 dollar i delar av Kalifornien.

De skyhöga oljepriserna orsakade av denna kris kommer att leda till mer inflation. Och medan den officiella amerikanska inflationssiffran är 7,5 %, är den verkliga siffran förmodligen tvåsiffrig.
Allt detta gör livet svårare för genomsnittliga arbetande människor, i Ukraina, Ryssland, USA och runt om i världen.

Russiagate och anti-rysk främlingsfientlighet har gjort krisen ännu värre
En annan faktor i Ukraina-krisen är den skenande ökningen av russofobin.
Sedan Hillary Clinton förlorade presidentvalet 2016 har demokraterna skyllt Donald Trumps seger på rysk hacking utan några solida bevis. Alla förmodade bevis de presenterade föll isär när de undersöktes.

Många amerikanska politiker demoniserade Ryssland så mycket de kunde, bara för att skylla skulden för att deras kandidat förlorade på någon annan.

Nu har Rysslands februariinvasion av Ukraina gjort det okej att vara öppet främlingsfientlig. Jag har till och med sett några personer uppmana till att döda alla ryssar, bojkotta alla ryska företag, återkalla studentvisum för ryssar, etc.
Även i de mer ”respektabla” medierna ser man talande huvuden som talar om ryska människor som om de inte vore människor.
Under Donald Trump demoniserade många av samma människor Kina och agerade sedan förvånat när det fanns en våg av hatbrott i USA mot östasiater.

Under den amerikanska invasionen av Irak demoniserade pressen araber och muslimer, vilket ledde till hatbrott mot deras samhällen.

Min poäng är att demonisering av nationaliteter aldrig är acceptabelt, och folk kan genomskåda de tunna ursäkterna att gömma sin egen främlingsfientlighet bakom förklaringarna om ”solidaritet” med mitt land.

Avslutningsvis ville jag säga att om du bor i USA är den enda regering du faktiskt kan påverka genom demonstrationer och andra former av protester vår egen.
Jag tycker absolut att det är ett brott just nu att stödja den amerikanska regeringens strävan efter krig, sanktioner eller ytterligare upptrappning av spänningarna i Ukraina.

Den amerikanska regeringen har underblåst denna konflikt i årtionden. Washington har finansierat statskupp och underblåst ett inbördeskrig i Ukraina.
Nu kommer amerikanska företag att ha stor nytta av det som händer.
Regeringen bryr sig inte om människorna här i USA, och den enda anledningen till att den säger att den bryr sig om människor utomlands är så att den kan motivera ytterligare militära utgifter och främja sina utrikespolitiska mål – som inte är bra för någon utom för en handfull rika amerikanska oligarker.

Föregående artikelSpioneri enligt indoktrineringssystemet
Nästa artikel”Fixaren” Simplicius om läckor och tortyr
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Ukraina har lovat att skicka pansarskott till Sverige, 7-8.000 AT, till polisen i Linköping och Norping.
    de kan behöva dem nu, på Sveriges ”Västbank”, bra med solidaritet i Europa. Dessa flyktingvågor av unga män har USA/Nato fått att fly sina krigsskadade länder, som förstörts av USA/Nato och Sverige i Libyen, Afghanistan, Syrien.

    Ös på med vapen till polisen, som till Ukraina, det brukar fungera bra, bensin på brasan, Ukraina kan skicka några rostiga pansarvagnar som polisen i Sverige snart behöver, militarisering som i USA, vår stora NATO/ Ledare/ POTUS som vi snart skall lyda under, bara några veckor bort. Sverige hänger inte längre ihop. Skrapa ihop ett Azovförband, av ukrainska flyktingar, och sätt in, i Linköping, som legoknektar.Det gäller att vara påhittig och svensk.

    • De kriminella har en hyfsad logistik; så det troliga är att något utanförskapsgäng inom en nära framtid kommer att använda flera av de vapen de politiska skitstövlarna har gödslat med i Ukraina.

  2. Den spännande framtid som väntar Ukraina är att den kan t o m försvinna från världskartan. Med tanke på dess grumliga (från Khazaria till idag) historia är kanske det det bästa som skulle hända för världsfreden. Närmast är dock utsikten att Ukraina ommöbleras s a s. Republikerna är jo redan avknoppade. Återstår vad som händer med de västra delarna (Romanien, Ungern, Slovakien, Polen – är inte immuna för att få var sin del av västra Ukraina). Sedan så regionen kring Kiev (ett litet Azovstan – där Kahazarias ättlingar leker Arier och njuter av sin gyllene demoNkrati?) Klart är att om något år kommer det inte att finnas något Ukraina utan man kommer att prata om förna Ukraina.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here