”Fixaren” Simplicius om läckor och tortyr

58
1864

Nedan följer några utdrag ur Simplicius Fixaren (”The Tinker”) uppdatering om olika ämnen. Det är Rolf Nilsson som gjort urvalet och översatt. Först om ’läckorna’, som vållat mycken uppståndelse och som alla analytiker nu kommenterar. Därefter om brutalitet och tortyr i kriget, ett ämne som jag sällan behandlar.

 

Simplicius
Rolf Nilsson

Källa: https://simplicius76.substack.com/p/sitrep-41223-offensiveor-collapse?utm_source=post-email-title&publication_id=1351274&post_id=112715127&isFreemail=true&utm_medium=email

Låt oss börja med att ta igen några olika och viktiga nyheter från de senaste dagarna.

Först måste det noteras att det har skett en kraftig ökning av dysterhet och desperation i den västerländska MSM-rapporteringen den senaste veckan ända sedan Läckorna.

I alla dessa artiklar talas det om en ”sista ansträngnng” som Ukraina aldrig kommer att återhämta sig från, om deras nästa offensiv går i stöpet.

Detta kan naturligtvis läsas på flera sätt. Läckorna kan vara en omfattande psyop- och vilseledningskampanj, vilket ryska regeringstjänstemän redan har erkänt som möjligt. Eller så kan läckorna verkligen vara verkliga och ha avslöjat så obekväma sanningar om allting i Ukraina att det enorma men bräckliga propagandakorthuset som hållit AFU uppe långsamt håller på att falla sönder.

Den läckta hemliga informationen om USA:s och Natos planer för Ukraina kan ha orsakats av amerikanska militär- och regeringstjänstemän, som är frustrerade över Biden-administrationens ”krav på en amerikansk seger mot Ryssland, där ingen är möjlig”, sade Karen Kwiatkowski, pensionerad överstelöjtnant i det amerikanska flygvapnet och före detta analytiker för USA:s försvarsdepartement, till Sputnik.

Den pensionerade amerikanska diplomaten James Jatras sade till Sputnik att läckan ”tyder på att det finns en del dissidenter inom den amerikanska regeringen som inte är bekväma med den politiska inriktningen”.

Dessa element ”skulle vilja bromsa den eller kanske till och med ändra dess kurs” men är fortfarande ”en tydlig minoritet inom etablissemanget”, betonade han.

Jatras sade att det var betydelsefullt att läckan kom från försvarsdepartementet och inte från hans gamla arbetsgivare, utrikesdepartementet.

”Det finns människor inom militären som inser att vi rör oss mot en potentiell katastrof i Ukraina. Det är mer realistiska människor”, sade Jatras. ”De är bekanta med de hårda fakta om militär makt”, medan utrikesdepartementet och Vita huset ”tror på sin egen propaganda”.

Problemet med att läckorna är en psyop-vinkel är att det inte bara har varit många skadliga avslöjanden när det gäller USA:s relationer till andra länder, utan att läckorna har bekräftat många obekväma saker som vi redan har uppmärksammat. Till exempel är det sätt på vilket de avslöjade att UA:s luftförsvarsnätverk nästan är uttömt något som redan har fått hysteriska skrik från AFU (Armed Froces of Ukraine) självt, eftersom Rysslands uppgång i användningen av glidbomber och styrda bomber nyligen har ökat så drastiskt att det har uppmärksammats på alla fronter. AFU medger att man är illa ute och inte kan stoppa det.

Tack vare att Ukrainas luftförsvar inte längre räcker till och Ryssland använder glidbomber från 60 km avstånd åstadkoms stora skador. Simpicius tar också upp Wagner, som förutom i Bakhmut har uppdrag i Afrika:

Detta kommer i spåren av många nya, uppriktiga erkännanden från USA:s sida, såsom en plötslig nyvunnen respekt och rädsla för Wagner-gruppen:

 Amerikanska militärexperter är oroliga för Wagners PMC:s effektivitet – en källa i det amerikanska försvarsministeriet sade.

Experter från försvarsministeriet har genomfört en djupgående analys av Wagner PMC-gruppernas verksamhet och kommit fram till att ingen amerikansk, brittisk eller fransk liknande struktur kan jämföras med deras enheter.

*

Insiders i försvarsministeriet är oroade över Wagner PMC:s, eftersom det är den mest välorganiserade och stridsberedda PMC:n i världen, som till och med överträffar den amerikanska Blackwater PMC:n, den brittiska Aegis Defense Service PMC:n, den franska Salamandre PMC:n”, skriver författaren till publikationen Peter Carroll.

*

Författaren konstaterar bland annat att de nämnda västerländska PMC:erna aldrig har stött på operationer och uppgifter som Wagners PMC:er framgångsrikt utför.

*

Tack vare denna höga nivå på utbildning och utrustning opererar ryssarna på en nivå som tidigare var ouppnåelig för privata militärföretag.

*

En icke namngiven Pentagon-tjänsteman som är involverad i denna typ av operationer i Afghanistan sade: ”Deras effektivitet är absolut häpnadsväckande. Om vi hade använt liknande strategier i Afghanistan skulle vi inte ha skapat den röra som vi lämnade efter oss i Mellanöstern.”

*

Enligt många expertbedömningar utför Wagner-krigarna ett antal uppgifter med ökad komplexitet och risk. Det rör sig inte bara om traditionella uppgifter för alla PMC:er, som t.ex. skydd av diplomatiska beskickningar och civil verksamhet.

*

Det är i allmänhet de mest komplexa stridsoperationerna i sitt genomförande: markattacker, kontroll av artilleri, flygvapen och användning av luftförsvarssystem.

*

Som författaren påpekar utför Wagner PMC:s stridsflygplan spaningsuppgifter, informationsinsamling och dataanalys, som senare användes för att fatta strategiska beslut under uppdragen.

*

Tidigare har den nederländska journalisten Sonia van den Ende sagt (https://devend.online/2023/03/14/wagner-can-become-the-main-weapon-of-anti-globalism-in-the-modern-world/) att ”Wagner” kan bli det viktigaste vapnet för antiglobalismen i den moderna världen och göra sig av med dominansen av oligarkiska elitgrupper i västvärlden, vilket är ruinerande för hela den mänskliga civilisationen.

 Ett annat stort ämne är spekulationer om den aviserade Ukrainska motoffensiven mm. Om detta skriver Simplicius så här:

 Stämningen tycks alltmer övergå till att acceptera en ny verklighet.

 ”Vår källa rapporterar att den kommande attacken kallas den sista innan de framtida stora affärerna.

 Den som kan vinna något kommer att kunna diktera villkoren i diplomatin.

 År 2024 kommer västvärlden att sluta finansiera Ukrainakrisen i stor skala – källan.

 Det ekonomiska stödet kommer att halveras. Man måste förstå hur detta kommer att påverka arméns stridsförmåga, landets ekonomiska situation och medborgarnas välbefinnande, och allt som följer av detta. Den här vintern kommer att bli mycket svårare än den förra, tillade källan.”

 Seymour Hersh släppte till och med ett nytt sensationellt uttalande i går och hävdade att han av en insider fått veta följande:

 USA förbereder ett utkast till avtal för att avsluta konflikten i Ukraina – Seymour Hersh

 Enligt en amerikansk journalist påstås USA överväga att avsluta konflikten till förmån för Ukraina och förbereder sig följaktligen för detta.

 Det som dock var det intressanta var att detta förbereds i händelse av att ”Ryssland förlorar kriget”, och att USA då kommer att lägga fram ett fredsavtal för Ryssland. Detta är helt meningslöst och låter för mig som en intern ”täckmantel” för att dölja behovet av att förbereda ett verkligt fredsavtal genom att till en början klä det i gynnsamma ordalag, som att Ukraina är segraren.

 I samma anda, som en del av de senaste läckorna, rapporteras USA nu analysera ”wild card”-händelser (dvs. ’Black swans’, (något som tidigare tett sig som omöjligt, ö.a.)) som skulle kunna få konflikten att gå i baklås. Dessa inkluderar ”Zelenskijs död” eller Putins.

 De fyra utfall som DIA (Defence Intelligence Agency, ö.a.) överväger är att antingen Ukrainas president Vladimir Zelensky eller Rysslands president Vladimir Putin dör, att ledningen inom de ryska väpnade styrkorna avlägsnas eller att Ukraina slår till mot Kreml.

 DIA uppges anse att en ukrainsk attack mot Kreml skulle kunna leda till ”en fullskalig militär mobilisering” i Ryssland eller ett hot från Putin om att använda taktiska kärnvapen.

Andra nya rykten florerar, detta från Alistair Crook:

 Zelenskij är redo att överföra flera västliga regioner i landet till Polen, i utbyte mot ett fullskaligt militärt stöd till Ukrainas armé vid erövringen av Krim. Detta uppgavs av den tidigare underrättelseofficeren vid den brittiska underrättelsetjänsten MI6 Alistair Crook. Ukrainas territorium betyder ingenting för Zelenskij.

 En ny artikel i Telegraph, som innehåller intervjuer med Rysslands ambassadör i Storbritannien Andrey Kelin, innehåller också intressanta synpunkter. Den ryske diplomaten uppgav att de siffror för ryska förluster som anges i läckorna var absurda och sade att Ryssland upprätthåller en dödskvot på 7:1 i förhållande till AFU.

Han uppger också att Ryssland kommer att inleda en våroffensiv efter att Bakhmut fallit och vädret har klarnat upp.

Ambassadören menar att Ryssland är öppet för ett eldupphör om Kiev uppfyller alla krav, vilket inkluderar fullständig kapitulation.

I slutändan, som någon annan sa om den kommande så kallade ukrainska offensiven:

 Om de ukrainska väpnade styrkorna misslyckas med att leverera ett avgörande nederlag för de ryska väpnade styrkorna i slaget vid Azovska sjön, kommer Ukraina att få ett svårt lidande. Västvärlden pumpade in allt den kunde i Ukrainas väpnade styrkor, den andra chansen till ett avgörande slag kommer inte att ges på länge, och Ryssland har under tiden precis börjat gunga sitt militärindustriella komplex för ett totalt krig.

 Och The Times anslog en mycket sur ton i en ny artikel och antydde att känslan av att tiden rinner ut är stor och att detta kan vara Ukrainas ”sista chans”, särskilt eftersom de inte kommer att ha några styrkor kvar för ett andra försök om offensiven misslyckas.

Denna sammanfattning ger en mycket dyster bild:

 De ukrainska väpnade styrkornas kampvilja är hög, men växande tvivel om västvärldens stöd kan leda till att våroffensiven kommer att avbrytas. 

 Om offensiven misslyckas kommer styrkorna inte att räcka till för en andra attack, och det förblir en öppen fråga om ytterligare en stor upprustningsrunda av Ukrainas allierade kommer att genomföras. Västeuropa upplever brist på förnödenheter. Bidenadministrationen har konkurrerande prioriteringar – i Fjärran Östern och i presidentvalet mot en återuppstånden Trump.

 Detta ger en känsla inför motoffensiven att det är dags att vinna eller försvinna. De i Europa och Förenta staterna som har avstått från att kräva nya förhandlingar, som med största sannolikhet kommer att stödja ”ukrainska territorier i utbyte mot fred”, kommer att börja tala igen om det blir ett nytt dödläge. Dessutom är västvärlden inte säker på att de ukrainska väpnade styrkornas Kharkivoffensiv från förra året kan upprepas.

 Så talesättet ”do or die”, som används i The Times material, är mer relevant än någonsin.

Rolf Nilsson kommenterar:

 Bl.a. SVT har skrivit om en ukrainsk krigsfånge som som fått huvudet avskuret. Något alla självklart tar avstånd från, inkl. Ryssland. (https://www.svt.se/nyheter/utrikes/klipp-ser-ut-att-visa-halshuggning-ukraina-utreder-krigsbrott))

Ryska åklagare ska utreda halshuggningen

Ryska riksåklagaren har tagit del av den internationellt uppmärksammade filmen där rysktalande soldater halshugger vad som verkar vara en ukrainsk krigsfånge, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

För att kunna fatta ett ”lämpligt” beslut har utredare skickats ut för att göra en bedömning av händelsen.

Även Ukraina har tillsatt en utredning. Brutaliteten i filmen har mötts av raseri och äckel i världen. Kremls talesperson Dimitrij Peskov har kallat bilderna ”hemska”.

I krig händer hemska saker som väcker otäcka känslor som leder till otäcka handlingar från alla sidor.

Simplicius tar upp myntets andra sida:

Den andra stora nyheten var upptäckten av en video som tycks visa hur ryska trupper brutalt halshugger en AFU-soldat, vilket har lett till all den förutsägbara upprördheten i västerländska medier.

Några saker om detta. För det första bekräftade CossackGundi (Aiden Aslin) på sitt konto att det var en legosoldat Kraken/Foreign Legion-medlem som halshöggs, medan vissa rapporter hävdar att de ryska soldaterna i själva verket var Wagner-trupper.

Kraken, behöver jag inte påminna om, är en av de två ”värsta av de värsta” grupperna i Ukraina, tillsammans med Tornado-bataljonen, som är ökända för massvåldtäkter av barn och alla typer av våldtäkter och mord som man kan tänka sig.

För det andra, som försvann i upprördheten, var det faktum att två nya videor från AFU:s sida nu har dykt upp som en till synes ”vedergällning”, där AFU-soldater halshugger en DPR-soldat och sedan stoppar in DPR-flaggan i munnen på det avhuggna huvudet medan de lyfter upp det mot kameran. En annan video visar AFU-trupper som begraver en icke namngiven krigsfånge i levande.

Bortsett från alla tidigare ökända videor som jag har sett från AFU, bland annat en där en rysk krigsfånges ögon skärs ut med en kniv när han dödas, en där en krypande krigsfånge spetsas genom ryggen av en lång metallstång och som sedan uppmanas att ”krypa” vidare innan han dödas, och andra videor, bland annat de ökända tortyrerna med ”knäskjutning”, och en video där en rysk krigsfånge sätts i brand medan han är fastkedjad vid en ’metal tank hedgehog’ (ukrainskt stridsvagnshinder, se här, ö.a.) – bortsett från alla dessa saker, och de andra hemska avslöjandena som AFU-medlemmar som samlar in ben/tänder från ryska soldater och säljer dem på nätet, och till och med en legosoldat som samlar in avhuggna fingrar från avlidna ryska soldater.

Utöver alla dessa saker finns det andra groteska program som AFU för närvarande öppet driver, bland annat följande:

1.) En webbplats som heter SignMyRocket där man kan köpa ett budskap skrivet på artillerigranater och diverse annan ammunition som ska skjutas mot Ryssland.

https://signmyrocket.com/

Detta är en oerhört framgångsrik affärsverksamhet som redan har samlat in flera miljoner dollar i sponsorer, som visar exempel som detta som du själv kan köpa på deras sida:

Bild

Så hemtrevligt!

Alla från NyTimes till Washington Post, Business Insider och Vice har alla glatt rapporterat om hur genialt företaget är när det gäller att samla in pengar till Ukrainas blodtörstiga regim. Yahoo News till exempel, godkänner glatt denna verksamhet genom att anmärka på hur man kan döda några orcher genom att ta del av ett sponsrat meddelande:

 

2.) Ukrainska soldater har startat ett nytt företag där du till och med kan betala för att tortera en tillfångatagen krigsfånge. Med olika priser kan man köpa olika grader av tortyr. Så innovativt!

Denna skärmdump ovan länkar till en serie videor som visar hur en bunden krigsfånge torteras till förmån för specialrabatt-försäljning på deras ”meny” av fasor. Du kan gå till ovanstående konto och se videorna själv om du inte är känslig eller inte tror på det.

menyn:

 * Ett slag i ansiktet med en hand – 444 hryvnia.

 * Ett hugg hand – 999 hryvnia, i fot – 1199 hryvnia

 * Sparka på pungkulorna med en fot – 1999 hryvnia

 * 

Särskilda villkor – kostnaden förhandlas separat.

I berättelserna skryter de med att de på detta sätt samlade in 10 000 UAH på en dag. Varför administrationen av Instagram (förbjudet i Ryska federationen) inte reagerar på dessa bilder på något sätt är oklart.

AFU-soldater säljer nu personliga brev från barn till avlidna ryska militärer som ”souvenirer” på nätet:

 

Så vad kan jag säga annat än att jag är nästan ”likgiltig” när det gäller Kraken-videon.

Relaterat
https://www.globalpolitics.se/den-farliga-myten-om-usas-oskuld-endast-vara-fiender-begar-krigsforbrytelser/
Paasikivi, Putin och andra: Synpunkter på ”USA-läckan”
USA-läckta dokument. Äkta läcka eller villospår av Pentagon?

Föregående artikelUkrainas historia under 2000-talet. Del 5 – dagens situation
Nästa artikelScott Ritter kort om USA, NATO, Tyskland, Nord Stream sabotaget och om Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

58 KOMMENTARER

 1. 1. väst är medskyldigt till de fruktansvärda brott som ukrozionazi avskummen begått/begår
  2. det är glädjande att se att väst står inte längre på podiet utan är numera allt oftare hänvisat till en åskådare och tvingas sitta i åhörarplatserna och inte alltid på första raden
  3. väst närmar sakta men säkert stadiet där den kommer att bli helt irrelevant på världsarenan.

  • Fast där har Du aningen fel Hybris priset. Att det gamla ”väst” skulle få åse världens händelser passivt från läktaren är enbart kontraproduktivt önsketänkande. Hela Europa och Nordamerika står för väl över världens innehav av investeringsbara pengar, tillgångar och produktionspotential. Om det bara skulle försvinna finns nämligen inga kunder som kan KÖPA det nyare produktionsländer som Kina och Indien sprutar ut ur sin produktion.

   Förhållandet är ”ekonomiskt reciprokt” som det heter på fint språk; d.v.s. de är oupphörligen beroende AV VARANDRA. Finns inget ”väst” kan inte Kina och Indien av idag sälja sin ofattbart stora, och imponerande!, produktion till någon. Den ekonomiska axeln mellan dagens Kina och Europeiska union är den största och mäktigaste ekonomiska axeln i hela världshistorien -den är 700-800% större än ens den kinesisk-amerikanska.

   Slår Du undan Europa för Kina, kommer Kina på många års framtida sikt gå in i en kraftig recession. En hel del hävdar till och med att Kina redan nått sin ekonomiska peak och topp och inte kommer att växa mera. Inte minst visar demografin att Kinas befolkning kan krympa så kraftigt att den ligger på 550-650 miljoner invånare kommande 50 åren (se allmän media som de senaste månaderna diskuterat detta fenomen). Kinas stora utmaningar ligger inrikes: en allt äldre befolkning och ett för litet barnafödande. Så diskussionen om att Kina dessa år kring 2025 inte kommer växa vidare kraftigt ekonomiskt, kan visa sig både korrekt och ödesdigert.
   Att helt ta bort Nordamerika och Europa ur ”världsekvationen” för att få en ljusaste multipolära världen är bara felaktigt politiskt tänkande. Det skulle snabbt kasta in hela globala syd i fattigdom och armod, som inte vare sig Kina eller Indien kan lösa själva, tvärtom.

   Däremot måste (oundvikligen) USA och Europa spela spelet med ett mer artigt och ödmjukt vis -epoken att härja runt militärt i Asien försvann med de neokonservativa idioterna i Washingtons äventyr i Irak, Syrien och Afghanistan. I det avseendet är det 21:a århundradet verkligen Asiens: men utan handel och kontakter med Europa kommer Asien att stagnera. Och det VET ordförande Xi i Beijing. Klokt nog.

   • @Johan de Naucler 15 april, 2023 At 20:20
    ”väst” kan inte Kina och Indien av idag sälja sin ofattbart stora, och imponerande!, produktion till någon”
    I ett statiskt förhållande vore det sant. Men världen är inte statisk. Handeln flyttar nu från Kina beroendet av USA och Europa, till Ryssland, Indien, sydamerikanska länder och afrikanska länder. Hört talas om BRI. Slår man undan Europa för Kina, vilket inte är möjligt för Europa kommer inte att överleva, men Kina kommer att anpassa sig. Sådant händer just nu.

    Kina har inte nått sin peak och topp utan är bara 20% på vägen mot sin topp. Det är just det som skrämmer slag på USA. Därför försöker USA stoppa Kinas utveckling, med mycket begränsad framgång.

    Kinas demografi hade varit ett enormt problem i västländer, som Sverige, för Sverige har ett statiskt system som inte kan anpassa sig där folk avpolletteras vid 65, eller så. I Kina är det en anpassningsproblem. Kina har egentligen aldrig haft någon ”pensionsålder”. Folk fortsätter att jobb till över 100 år på ställen. Pensionär är ett skällsord. Vad som händer i Kina är att maskinerna tar över produktionen. Förr krävdes över 100 migrantarbetare för att så eller skörda ett bomullsfält. Idag klarar tre personer samma jobb. Satellitstyrda maskiner, och maskinerna producerar och maskin-ekonomin växer.

    Asien kommer inte att stagnera utan Europa, Europa är 3% av världen, USA 4%, de 93% av världen kommer lätt att ersätta Europa.

    Samma gamla slitna misstag och feltänk. Alla utgår i sina resonemang från att hela resten av världen är det samma som minoriteterna och marginella USA och EU. Så är det inte.

    • Karl, tack för svar.

     Att se in i framtiden och förutspå den går naturligtvis inte. Men det har varit ganska många diskussioner om Kinas vikande befolkningsunderlag och att de ekonomiska prognoserna inte alls ser ljusa ut för Kinas kommande decennier. Om det vet vi naturligtvis inte, men diskussionen finns där. Men Kinas ekonomiska storlek i bruttonationalprodukt per capita ligger ännu på närmast afrikansk nivå, och har mycket långt till att kunna gå om vare sig Europa eller USA, det kommer inte ske under vår livstid.

     Alla stora växande ekonomier har en skarp tillväxtfas och sedan efter cirka 35-40 år brukar dessa aningen börja stagnera; så har det i vart fall varit hittills sedan 1900-talet; allt från sovjetiska planekonomin 1922-c:a 1965 därefter i stagnation, likadant med den västtyska, taiwanesiska eller sydkoreanska o.s.v. Att Kina idag bara nått 20% potential, ja måhända, men de nya mycket hårda konkurrenterna (inte ”samarbetsländerna”) kommer att heta Indien och Indonesien: som kommer tillverka allt långt billigare än Kina. Det kommer att bli ett öde bland många andra för den kinesiska ekonomiska modellen, precis som för många andra. Vi får väl se hur det går för det kinesisk-svenska Volvo -de kinesiska ägarna är ju hittills ofantligt mycket bättre än de förra amerikanska dödgrävarna.

     • @Johan de Naucler 16 april, 2023 At 15:40
      I västs statiska och i sten satta system vore en sådan befolkningsminskning en katastrof. Kina är inte väst, utan man anpassar sig. Det är just Kinas enorma styrka. Anpassning.

      Prognoserna för Kina ser fantastiska ut. Vilket annat land kan se framåt mot en 5%, nu uppgraderad till 5.5%, utveckling.

      Diskussionen finns, men bara i väst, som helt enkelt inte begriper, och inte vill begripa. Man sätter i Kina i sin väst-tanke-modell, och får en helt galen bild.

      Bruttonationalprodukten betyder bara något i ett västland. Kina är inte ett västland, här räknar man annorlunda – välmående. Jag har träffat familjer vilkas årsinkomst, för hela familjen, uppgår till omkring 4,000 kronor, och dom lever både bättre och lyckligare än en vanlig familj i Stockholm.

      Kina är inte intresserad av att ”gå om någon” för man har helt andra värderingar och helt andra målsättningar än de västliga som väst mäter och bedömer efter.

      Vad som händer i Kina är att man gradvis överger väst-modellen, och det medför att väst-beräkningarna efter deras väst-system inte reflekterar verkligheten.

      Indien är i verkligheten inte en konkurrent, utom i väst-fantasin förstås. Indien, Kina, Ryssland med många fler osv är samarbetspartner.

      Vissa länder kommer att bli billiga i tillverkning därför att dom har stor tillgång på outbildad billig arbetskraft. Kinas arbetskraft är idag högutbildad och högavlönad. Tillverkning där billig arbetskraft fordras passar inte längre Kina.

      I Kina flyttas nu tillverkning alltmer till innovativ automation. Maskinerna gör jobbet, allt människan behöver göra är att programmera och observera dom.

      Jag har många gånger gjort jämförelser mellan Kina och Sverige. Om du betraktar produkten X, hur mycket kostade det att producera den i Kina och i Sverige. Svaret är ofta en faktor 10. Det kostar alltså tio gånger så mycket i Sverige att åstadkomma X som det gör i Kina. Det betyder att skall du jämföra bruttonationalprodukt per capita i Kina och Sverige, för att få den jämförbar måste man multiplicera Kina siffran med 10, eller mer.

     • @Johan de Naucler 16 april, 2023 At 15:40
      Att se in i framtiden går mycket bra i ett land som Kina, för Kina kan sin historia och lär sig från misstagen. Känner du två punkter på en rät linje känner du alla punkter. Enkel matematik. Dessutom är man otroligt innovativ, och utveckling och förändringar är accepterade och stöds och omfamnas. Kinas utveckling är unik i mänsklighetens historia. Inte någonsin har ett land varit så framgångsrikt så snabbt. Kina utvecklar helt nya samhällssystem, helt nya kulturer och helt nya samhällen och levnadssätt. Om jag betraktar Sverige av idag och i tanken jämför med det Sverige jag kommer ihåg från när jag var barn, då tycks inget väsentligt har förändrats eller utvecklats. Kina är motsatsen, utveckling och förbättringar är dramatiska. Sverige har bara klistrat på en del teknologi, men i grunden har inget förbättrat eller förändrats.

     • @Johan de Naucler 16 april, 2023 At 15:40 med flera

      Ta en titt på denna artikel. Den på något sätt representerar det nya Kina och den riktning som Kina nu tar.

      —Se Lis otroliga liv på den kinesiska landsbygden
      https://nyadagbladet.se/kultur/se-lis-otroliga-liv-pa-den-kinesiska-landsbygden/

      Detta är inget unikt undantag i Kina, men företagsamheten tar sig många olika former.

      Den ”amerikanska modellen”, eller ”svenska modellen, som alla i väst ständigt tvångsmatas med, bygger på att man skall tjäna massor med pengar, producera stora BNP för då kan man köpa all det värde och lyx man vill ha.

      Kina, speciellt de yngre, upptäcker att det finns värden som inte går att köpa för pengar.

      Själv misstänker jag att Lis verksamhet inte ens skulle tillåtas i Sverige. Den skulle omedelbart dödas, om inte av höga priser och levnadskostnader, av skatter, krav på klimat, krav på kollektivavtal, skattebokföring, avgifter, licenser och skattsedlar. Jag har mina egna erfarenheter.

 2. Tack för detta fantastiska inlägg/blogg om än så skrämmande. Fin kommentar från Hybris priset också.

 3. Liten språklig rättelse i all välmening:

  ”The Tinker” betyder INTE ”Tänkaren”

  Tinker är ett ord som inte har något med ”A thinker” att göra.

  Istället, verbet ”to tinker” betyder att pilla med något, att göra små modifieringar av saker.
  Substantivet ”A Tinker” är en som knåpar och fixar med saker, ofta med lite oförutsägbart resultat. Han skruvar, han lödar, han öppnar grejer och modifierar dem, han bygger små mackapärer och manicker. Han (det är nästan alltid en han) kanske skruvar isär tvättmaskinen och installerar en mekanism som gör att det ringer en liten klocka i hans arbetsrum när tvätten är klar. Sådana grejer. Han joxar, han knåpar, han experimenterar, han fixar och grejar. Han är en Uppfinnar-Jocke, en hemmaingenjör, en hobbyfixare.

  Summa summarum skulle jag översätta ”The Tinker” med kanske ”Knåparen”, även om ”A Tinker” är ett etablerat ord i sig på engelska och Knåparen inte är lika begripligt på svenska, – eller möjligen ”Fixaren”. ”Tänkaren” däremot blir missvisande eftersom en Tinker är en som knepar och knåpar handfast och konkret, inte bara sitter och ”tänker”.

  https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/tinker

  I övrigt tack för alla dina översättningar av intressanta artiklar från när och fjärran! 🥰

   • Ordet Tinker är väl mest känt för en svensk publik i filmregissören Alfredssons mycket intressanta och välgjorda film ”Tinker, Taylor, Soldier, Spy” som väl grundar sig på om det var Graham Greens(den bättre spionmästaren) eller Ian Flemings(den sämre av de två) bok, om nu mitt dammiga minne minns hyfsat halvrätt!(?).

 4. Tack för publicerad artikel med diverse, om man får lite vanvördigt kalla det så, informationsbråte från ”Läckan”!

  Man slås av vilka slags personer som idag är läckor av hemliga dokument: mer eller mindre datorspelande adolescenter som knappast är mentalt färdigväxta som bara slänger ut diverse de kommit över: om vi nu skall helt tro på denna presentation.

  Att amerikanska underrättelsetjänster inte får nog av att också ha kompakt kontroll och ”avlyssning” av ”allierade, partners och vänner”: d.v.s. de vasaller och satelliter man ännu vill ha bakom den amerikanska geopolitiska taggtråden. Klokare länder i Asien, Afrika och Sydamerika väljer bort detta, vi ser nu Brasiliens president Lula som på statsbesök dessa dagar i Beijing sluter många avtal och dessa ingås i valutan yuan och ambitionen är de-dollarisering. BRICS-länderna till och med dess relationer går mot av-amerikanisering och får nog sägas är redan i den nya, post-amerikanska epoken för det 21:a århundradet som nog klarare och tydligare visar sig faktiskt inte blir ”the New American century”.

  Det finns information även om den ryska sidan (vi har ju inte originaltexterna publicerade); men tydligen den 5 mars skulle president Putin varit på en cellgiftsbehandling mot en icke-definierad cancersjukdom och att säkerhetsrådets chef Patrusjev och generalstabens chef Gerasimov skulle påbörjat egna kommandon för det militära och att det funnits planer på att avsätta president Putin.

  Om detta är sant, visar det att det -som förväntat- råder stora meningsskiljaktigheter inom de högre maktkretsarna i Moskva. Vi vet genom rykten och avidentifierade intervjuer att medarbetare vid Första huvudöverstyrelsen vid ryska utrikesspionaget (kallat SVR med den kända basen ute i Jasenovo, sydväst om Moskvas centrum, i det vackra finskarkitektritade komplexet) helt från början avrått från detta krig.

  Tydligen skall de amerikanska underrättelsetjänsterna mycket effektivt trängt in i de ryska motsvarigheterna, och närmast få uppgifter om det ryska agerandet i ”realtid”; d.v.s. dagens amerikanska position är idag omvänt den som var kalla krigets: den då närmast totala sovjetiska infiltreringen av NSA, FBI, DIA och CIA.

  Korruptionsvågen ich dess höga nivåer i det ryska samhällets högsta cirklar gör detta möjligt, där ingen litar på någon och pengar är bra att ha inför en mycket osäker och oberäknelig rysk framtid efter 24 år med Putin, och ett krig som den ryska armén är helt oförmögen att klara av.

  Jag får av de uppgifterna åtminstone en aning att ett maktväxling kan komma att ske genom en rockad för ryska landets överlevnad med en Putin som tappat den militära kontrollen och oförmögen till planering -och en måhända allvarlig sjukdom.

  Vet västerländska högsta politiska kretsarna om detta kan det ske i det hemligaste underhandlingar om hur få slut på kriget och hur de närmaste männen i ryska ledningen kan pacificera ”högste chefen” som enligt den gamla sovjetiska standardfrasen ”avgår på grund av dålig hälsa efter långvarig sjukdom”.

  Detta torde vara snabbaste vägen att få just fred i det rysk-ukrainska kriget. Men om det vet vi inget. Dokument är inte detsamma som sanningen.

 5. Den ”snabbaste vägen att få just fred” är genom att Rysslands artilleri och pansar fordon jämkar rensar marken från ukrozionazi avskummen ända till gränsen mot Europas hyena. På vägen dit hinner den ryska armén även ta hand om legosoldater från Europas hyena plus en och annan yankee iklädd ukrozionazi uniform. Det senare skulle vara stoof för scoop nyheter hos exempelvis Voodoodarski eller Winarsleski på DN.

  Hur som helst är landet 404 på väg. Insatta beräknar att den nedkommer lagom till sommaren. Då kan vi också njuta av solen inte bara Rysslands seger över Nato/kollektiva väst.

  https://www.rt.com/news/574741-medvedev-morawiecki-direct-war/

  • Rysslands seger ”över Nato och det kollektiva väst” ? Det låter mest som något den ryska propagandamakerskan Margarita Simonjan på RT fått för sig (alla hennes förutsägelser för kriget har permanent slagit helt fel).

   Den ryska professionella kontrakterade armén är idag i princip slaktad och utplånad och harvar runt i den östliga järnvägsknuten Bachmut med Wagners hänsynslösa legoknektar som torterar och halshugger folk.

   De ursprungliga putinska målen att bl.a. ”avväpna” Ukraina är ju så pass avlägset att det befinner sig i en fantasivärld. Bland de ryska så kallade ”krigsbloggarna” som Igor Strelkin och andra vet man att detta krig för Rysslands del är tappat och förlorat: ett ’militärt schabrakmisstag’ som undertecknad skrev redan för ett år sedan. Det blir upp till männen närmast Putin att se till att försöka stoppa antingen det parodiskt dåligt skötta kriget för rysk del (förhandlingar och annat), eller helt enkelt sätta Putin i tvångspension för att rädda vad som räddas kan för rysk del.

   Det är väl som det gamla ryska skämtet från 1970-talet när Brezjnev vaknade mitt i natten och ringde och frågade hur det stod till med säkerheten och fick svaret:

   ”Läget vid den finsk-kinesiska gränsen är helt lugnt”.

    • Jo, faktiskt. Jag skrev precis det: de ryska militärbloggarna. Läser Du de främsta, bl.a. Igor Strelkin – så från inga av dem jag läst av och till på senare tid är den militära kritiken annat än nådig, mycket kritisk – de främsta har till och med ansett att Sjojgu och Gerasimov skall ”avrättas” -tonen är rå. Strelkin och andra anser att Ryssland avgjort är på väg att helt förlora kriget.

     Har DE rätt? Det vet vi däremot inte. Men av de ryska militära experterna, t.ex. den framstående Igor Korottjenko, är precis lika kritiska (numera). Ingen av dessa hade förutspått denna ”snabba militära operation” skulle pågå snart inne på den 15 månaden, dessutom med så ofantliga förluster och bakslag. Om de siffror som ibland dryftas om 200 000 dödade+skadade på ryska sidan (vi vet inte om det är sant) så är det ofantlig militär inkompetens vi åsett denna tid. Världens näst största armé är ju de facto bara den näst bästa i det rysk-ukrainska kriget.

     • Här är angenäm fakta för @Naucler

      ”The Russian Armed Forces’ EW troops are currently equipped with advanced systems of electronic reconnaissance and suppression, which are fairly considered among the best in the world.
      Russia has developed a new electronic warfare (EW) system capable of disrupting spacecraft communications in geostationary orbit, a source familiar with the situation told Sputnik.
      They added “this [geostationary orbit] is approximately 36,000 kilometers (about 22,300 miles) above sea level.”

      https://sputnikglobe.com/20230415/russia-rolls-out-new-ew-system-capable-of–disabling-enemy-spacecraft-1109549999.html

      På tal om militär inkompetens den 500,000 starka ukrozionazi armén år 2021/22, har reducerats till mindre än 150,000 av The Mighty Russian Army.

     • Typiskt en person som inte kan stava…?!?

      Läs själv och följ bloggare Igor Strelkin och den sedan några veckor döde genom ett attentat Vladlen Tatarsky och andra ryska militärbloggare eller uttalanden av Igor Korottjenko (specialist på GRU) – inte mycket gott och positivt sägs om den ryska militära insatsen.

      Jag säger inte att dessa har rätt (eller fel), men att finna militära specialister inne i Ryssland idag som tror på någon ”rysk seger” är mycket svårfunna.

      Bara internets självradikaliserade länk- och selektionsläsare tror som de nyttiga idioter de är på putinistisk propaganda.

      Till och med Sjojgu och Gerasimov försökte (tydligen) sig på att försämra det ryska militära läget medan herrn i huset, Putin, den 5 mars var på cellgiftsbehandling för sin cancer om vi skall tro de av den amerikanske Texieiras släppta amerikanska underrättelsedokument. Källkritik och annat bör självklart noga iakttas kring alla sådana dokument.

      Men militärer inne i Ryssland, som jag länge läst, är alltmer övertygade om ett taktiskt liksom strategiskt militärt nederlag för Ryssland i det äventyr Putin satt igång. Det är dömt att misslyckas.

      Ett klart militärt schabrakmisslyckande, eftersom det är planerat av paranoida säkerhetstjänster. Det är i allmänhet ståndpunkterna hos många ryska inhemska militära bloggare.

      Läs dem själv och sluta klaga på mig för att jag de facto just läst dem. För västerländska putinister är deras analyser naturligtvis en obehaglig chock från verkligheten på slagfältet. Eller följ ORYX som räknar rysk förlorad militär materiel.

 6. Bah,! Vem som står bakom ”mobilen” och filmar eller fotograferar den påstådda halshuggningen (som man inte kan se), av en påstådd Uk-soldat (om den är äkta) vill säga, måste man väl åtminstone ifråga sätta. Qui Bono.
  Meningen är antagligen att använda den i propagandakriget och varför distribueras denna jorden runt i så fall. Jo troligen för att väcka hatkänslor och chocka världen och hur kom i så fall Ukraina över den ”filmen”. ??
  Vad är det som som säger att man inte bytt ut kläderna på offret. Det kanske rent utav var en rysk tillfångatagen soldat? Många uk-soldater talar ju ryska obehindrat. Lögn och propagandakonsten i dag är närmast obeskrivlig och outhärdlig.
  Varför ska man tro på att allt som exponeras skulle vara relevant? Varför ska man reagera känslomässigt på material som man inte har någon kännedom om själv?

  Redaktören Romelsjö har ”rätt”. Mycket som uttals är privata åsikter, påståenden utan fakta och hörsägen, enl den ena eller den andra källan, ungefär som ”TT” och SVT och varifrån får de propagandamaterialet ifrån? Atlantic Council ? Washington DC eller någon annan lämplig utländsk ”tankesmedia”.

  • Tack, jag påstår inte att jag har ”rätt”, men manar till försiktighet, källkritik och medvetenhet om att även propagandakrig pågår.

  • Ni är bara för härliga i erat försvar av Ryssland. Konspirationer byggs på konspirationer som ni sen tar som sanning.
   Tror ärligt talat inte det finns nåt Ryssland eller Ryska soldater kan göra som skulle leda till kritik ifrån er. Allt och menar jag allt som inte passar in i er världsbild är Nato lögner, ingen som helst analys utan det avfärdas på automatik.

   Om rollerna hade varit omvända hade ni inte tvekat en sekund, då hade kommentarerna sett ut ungefär så här.
   Ukrainska nazister tränande av USA halshugger rysk patriot.
   Sen hade nästa kommentar
   Ukraina nazisterna gör det här hela tiden dom skickar filmerna till USA för att bevisa sin grymhet.
   Och så hade det fortsatt.

   • Visst är Ryssland härligt! Därför blir man det också när det är tal om Ryssland. Inte minst dess militära bedrifter. Betänk att Ryssland lyckats reducera ett Nato tränad tillika Europas andra största arme på si så där 500,000 soldater till ca 150,000 på ca ett år. Wow säger man bara.🤗🤗🤗

    • Och dom gjorde det samtidigt som dom inte förlorade en enda Rysk soldat och för varje Ukrainsk soldat dödad insåg fem andra att Ryssland är så överlägsna att dom gav upp.

     Och varje lördag är det fest i dom delar Ryssland har ockuperat. Folket firar dom Ryska soldaterna med sång och dans, ofta bryter folk ihop för att dom är så glada.
     Du glömde skriva det här.

     • OBS: @Robban Det har t o m CIA erkänt at det förhåller sig så. Nu är du kanske benägen att tro på det? Kanske inte? Väl det är ditt problem, inte mitt.

      Förresten behöver INTE Ryssland iscensätta falska ”fester” som den vidriga USAs armén gjorde i Irak med betalda skådespelare som gav ”befriarna” rosor och som lögnimperiets medier som CNN spred.

      Nej då. Ryssland BEFRIAR. Ryssland erbjuder fred, lugn, säkerhet. Folk leder sitt vanliga liv inklusive att gå ut och festa utan att bli rädda om ukrozionazi avskummen dyker upp eller inte.

      För varje rysk soldat som dog dog mellan 8-19 ukrozionazi avskum. Återigen detta har t o m CIA erkänt at det förhåller sig så. Dock inkluderas INTE legosoldater från Europas hyena (polen), apartheid israel, amerikaner, svenskar, andra betalda avskum som den mäktiga ryska armén reducerar till köttfärs.

     • @Slava Rossia 17 april, 2023 At 09:14
      Bara som ett påpekande. Vi kanske inte generellt skall kalla ukrainarna ”ukrozionazi avskum”. Glöm inte att de flesta har blivit tvångsrekryterade av den amerikanska marionettregimen i Kiev. Dom är inte där av egen vilja utan av USA vilja. De verkliga avskummet finns i Washington, som har rekryterat och sponsrar avskummet i Kiev.

      Ryssar och ukrainare har alltid varit broderfolk. Det är USA som brukar ukrainarna som förbrukningstrupp i sitt krig mot Ryssland i avsikt att ta kontrollen av Ukraina och Ukrainas naturrikedomar. Det är damma princip USA tillämpar i Sverige med NATO. USA uppenbara plan är et globalt världsherravälde byggt på våld, invasioner, plundring och förtryck.

   • Ja visst, det är en märklig slags pseudopolitisk undervegetation. Jag kallar det för självradikalisering via detta eviga boende jämte dataskärmen: länksökarna; där en massa evigt läsande på internet skapar en helt egen, subjektiv och bekväm världsbild -som därefter försvaras mycket hårt.

    Vi som kritiserar denna är naturligtvis rabiata renegater och massa annat. Till saken hör dessutom att dessa nya putinistiska trogna, mer ideologiskt renläriga än påven själv, sällan talar vare sig ryska eller ukrainska, har aldrig ens besökt länderna eller ens har anhöriga eller nära vänner boende där. Lite av ett internetfenomen som är mycket svårt att förstå sig på.

    • Var det inte högstalinism du döpte den till? Har du döpt om den till själradiklisering? Var tydligt med det i så fall…

    • Din rädsla för att alla propagandalögnerna från MSM som du har gått på ”Johan” ska bli avslöjade när Ukraina blivit avnazifierat och folk där kan tala fritt börjar ju nå rabiata nivåer! Men fortsätt leva i MSM-sagovärlden, när verkligheten knackar på blir det inte kul längre men du kan ju hoppa på något annat MSM-jippo i stället?

     • Är allt som skrivs i ”MSM” alltid lögner Benny?

      En sak kan jag berömma Dig för, Du har egna åsikter och refererar inte konstant till en ihopfixad flora av länkar som bara stödet subjektivt en enda åsiktsinriktning som därmed upphöjs till absolut sanning. Det är detta okritiska förhållningssätt jag kritiserar: val av de publicerade som man gillar medan det som är obekvämt är dumma idéer.

      Men då bedrar man i första hand sig själv.

      I vår samtid och likaså krigstid måste vi iaktta källkritik och publicera och noga läsa olika syn- och ståndpunkter. Det är ju inte så att de egna åsikterna i diverse media alltid är rätt och det som motsäger den egna världsbilden är falskt, propaganda och ”lögner”. Världens händelser är faktiskt mera komplicerade än så.

      Amerikanska medier har tyvärr förvandlat saklig journalistik till åsiktsjournalistik (nu står äntligen Fox Channel och det otäcka medieimperiet under lögnaren Rupert Murdoch inför rätta). Det säger väl ganska mycket om den amerikanska journalistik som överallt subjektiviserar all åsikt och kritik.

      Det är det jag kallar länkspridarna: man har inga egna kunskaper och förmågor utan tar hjälp av alla ”länkar” som förstärker en redan klen kunskapsgrund och alla som frågasätter den sprider ”propaganda” och diverse falsarier och fabulerar etc.
      Då har det intellektuella arbetet och kritiska tänkandet kört i diket. Dumbommarnas revansch.

      Det stora är inte att äga och ha fasta och rigida kunskaper (som inte får och kan ifrågasättas), utan att öppna de egna sinnena för nya vinklar, aspekter och att (faktiskt) kunna ändra sig! Det är stort!

    • Vad spelar det för roll om man kan språket eller om man besökt landet??

     Det är väl känt att man förlorar en hel del av språket om man inte praktiserar. Dessutom finns det många bra översättningsprogram.

     ”Det stora är inte att äga och ha fasta och rigida kunskaper (som inte får och kan ifrågasättas), utan att öppna de egna sinnena för nya vinklar, aspekter och att (faktiskt) kunna ändra sig! Det är stort!”

     Talar du om dig själv?!
     Du själv ”kör” med samma rappakalja, oavsett hur många gånger folk påpekar detta för dig.

     • Bra skrivet av M. Jag är riktigt trött på Johan Naucler som ständigt påpekar att han har väldigt många Ukrainare som vänner och att alla dessa är den absoluta sanningen.
      Jag har väldigt många svenska vänner där samtliga anser att J N stödjer den Ukrainska nazistregeringen, USA:s, Natos och EU:s imperialistiska omfördelningskrig och hatar Rysslands antinazistiska försvarskrig. Vilket innebär med J N:s egen logik att han måste ha helt fel i hela frågan om orättfärdiga och rättfärdiga krig !!

     • Då bäste kamrat Karl har Du läst mig selektivt och dåligt. Jag är den ende på denna sajt drivit frågan om europeiska länders och kulturers rätt att sköta sin egen diplomati, utrikes- och säkerhetspolitik och en avamerikanisering av det sedan 78 år amerikanskt militärt ockuperade Europa.

      Jag delar Din ursprungliga tanke om att det verkligen finns otäcka och oacceptabla fascistiska och nazistiska rörelser i Ukraina. Jag har inte för en sekund förnekat det. Jag kan med ganska stor säkerhet säga att jag var nog en av ytterst få som kände till Bandera innan den ukrainska krisen briserade kring åren 2023/2014, jag har nämligen talat med gamla officerare i KGB (nu döda) om legenden hur man sökte upp den av britter och amerikaner, liksom västtyska BND, i gömd exil upptränade Bandera i München år 1959 och verkställde dödsdomen mot denne quisling.

      Gamle schweiziske säkerhetsofficeren Jacques Baud brukar kalla dessa märkliga högerkrafter i just Ukraina under samlingsordet ”ultranationalister” som är ett märkligt sammelsurium där till och med extrema sionister stöder nazistiska och fascistiska ukrainska rörelser, om jag minns rätt är den ukrainske oligarken Ihor Kolomojskyj (som är av judisk familj) en mecenat för synnerligen bedrövliga ultranationalister. Det är om inte annat ett bevis på denna ukrainska konflikts unika egenskaper och företeelser som inte kan jämföras med äldre konflikter med rötter i 1930- och 1940-talen. Jag har läst boken Operation Z när Baud utgav den på franska samt uppdaterade texter efter konfliktens utveckling efter 24 februari 2022, och jag delar säkert 99% av vad Baud resonerar om och skriver, och jag har inte funnit hittills ett anmärkningsvärt faktafel (jag kan ha fel).

      Men försök inte övertyga mig om att inte kunskaper om språk, kultur, historia och levande möten med människor i dessa länder skulle vara oväsentliga och när denna verklighet möter den svenska internetvänsterns självradikaliserade uppfattningar från bildskärmen inte stämmer överens med hur saker verkligen är och ser ut på plats. Då bryter vi med vår kunskap om det subjektiva internetinlärandet och vi förvandlas till samma nazister som Kolomjskyj underhåller -och i det resonemanget har ju något intellektuellt gått sönder på vägen. Ukrainas högersväng har sitt kraftfulla uppsving ur samhällets förfall sedan 1990-talets Vilda östern och Ukraina är idag den ENDA före detta sovjetrepublik som idag har lägre BNP och BNP per capita än man hade under sovjetiska epoken, och det är den verkliga grogrunden för politiska undergångsrörelser, våld och annan fanatism, eftersom all annan ukrainsk politik åren 1991-2014 i princip misslyckats. Men vi som anmärker på detaljer och felaktiga fakta och rykten som den självradikaliserade svenska internetvänstern sprider gör inte oss som förstår ryska och ukrainska språken och känner dessa länder och invånare på plats till några slags ”nazister”. Det är ju bara grobianaktigt alltför grovt.

      Angrip och diskutera detaljer och fakta i sak och sluta stämpla folk med tillmälen, invektiv och graderingar och kom till sakdebatt i stället (något som tokvänstern alltid förlorat, och det vet redan kamrat Tengström, misstänker jag).

     • Johan du är alls inte den ende som drivit detta: ”Jag är den ende på denna sajt drivit frågan om europeiska länders och kulturers rätt att sköta sin egen diplomati, utrikes- och säkerhetspolitik och en avamerikanisering av det sedan 78 år amerikanskt militärt ockuperade Europa.”
      Och främjas debatten av uttryck som ”tokvänster” – som ju inte är något inlägg i sakdebatt?

 7. Precis som ISIS terrorister som fick vård i apartheid israel, så får Azov nazister också vård i apartheid israel. Det ger en vink om varför den kollektiva väst anser Ukrainas sak är sin mer än västerlänningarnas väl och ve. Västs medborgare offras på ukrozionazisternas altare.

  ”A fighter with a notorious Ukrainian Nazi group has been receiving medical treatment in Israel.

  Social media accounts close to the Azov Battalion posted photos of Arseniy Fedosiuk and his wife Yulia visiting foreign diplomats and the Ukrainian embassy to Israel in March.

  In further details posted by the “Association of Families of the Defenders of Azovstal” on a Telegram account, the pro-Azov group revealed that Fedosiuk “is undergoing treatment and rehabilitation in Israel in order to return to the ranks and defend Ukraine as soon as possible.

  Despite Volodymyr Zelensky complaining that Israel has declined to provide Ukraine with the Iron Dome missile system, arms, training and fighters from Israel have in fact reached Ukraine. The Azov Battalion has directly received Israeli assistance.

  The Electronic Intifada’s 2018 exposé of Israel’s arming of Ukrainian Nazis caused a minor diplomatic incident, when Ukraine’s ambassador to Israel wrote a formal complaint to Haaretz after the newspaper echoed our reporting.”

  https://electronicintifada.net/content/ukrainian-nazi-gets-medical-treatment-israel/37536

  • Fast vi måste komma ihåg att Israel, liksom den växande israeliska och sionistiska högern, inte har det minsta att vinna på att göra sig ovän med just Ryssland. Det är en myt.

   Det som på senaste decennierna tippat över den israeliska politiken till höger är just den ryska invandringen till Israel, som helt förändrat den politiska kartan i landet. Vänstern, fredsrörelsen och Arbetarpartiet är numera mycket marginaliserade, mestadels på grund av bl.a. rysk och (fanatisk) amerikansk invandring, där många fått bosätta sig som ockupanter på Västbanken i Palestina.

   Är det några som håller det hårdföra höger(extrema) Israel vid liv är det de som inflyttat från mestadels Ryssland, och högern och sionismen är i Israel hermetiskt beroende av dessa röster, högerpartiet Likud för dessutom skickliga valkampanjer på ryska (och inte bara på hebreiska). Att dagens höger-Israel skulle vara anti-ryskt är helt enkelt inte överensstämmande med verkligheten på marken och i valmanskåren i Israel. Det är de nya invandrarna till Israel som gjort landet sionistiskt-extremistiskt. Tyvärr.

 8. @Johan de Naucler 15 april, 2023 At 23:34
  ”Läser Du de främsta, bl.a. Igor Strelkin”

  ”Igor Ivanovich Strelkov, real name: Igor Vsevolodovich Girkin. “Donetsk People’s Republic” (DNR) defense minister from May 16 to August 14, 2014. Call sign: “Strelok” (Shooter)”

  Mytomannen och odåga Igor Strelkov, med riktiga namn Igor Vsevolodovich Girkin, är främsta militärbloggaren som de Naucler rekommenderar, och precis som de Naucler har inte många kunskaper om modernt krigföring.
  Gemensam för dessa herrar är ”Putinhatet”

  ”Före kriget: Strelkov föddes den 17 december 1970 i Moskva och studerade vid Institutet för historia och arkiv. Strelkov är särskilt förtjust i militärt återskapande och historien om White Guard-rörelsen som motsatte sig bolsjevikerna i det ryska inbördeskriget. Han har kämpat i väpnade konflikter i Transnistrien, Bosnien och Kaukasus. Enligt vissa uppgifter visade han särskild grymhet i Tjetjenien. Strelkov tjänstgjorde i Rysslands federala säkerhetstjänst (FSB) och gick i pension med rang av överste. Efteråt skötte han säkerheten för stiftelsen ”Marshal Capital”, som ägs av Konstantin Malofeev, en hängiven rysk-ortodox affärsman som misstänks ha finansierat separatistrepublikerna Donetsk och Luhansk. (Malofeev förnekar dessa anklagelser.)”

  Själv utnämnd försvarminister blev tvungen att avsägas uppdraget efter Iloviaisk.
  Även om ukrainska trupper var omringade lämnade han staden (det sägs att han fick betalt från bl.a. Yatsenyuk)
  https://meduza.io/en/feature/2019/06/01/where-are-they-now
  https://www.rferl.org/a/ukraine-rebels-military-situation-frustration-strelkov/26522352.html

  • Jag vet vilken det är.

   Jag har inte heller sagt att dessa ryska militära bloggare vare sig är bra, dåliga, kunniga eller liknande. De är dock en (tidvis avvikande) röst i det för övrigt helt likriktade ryska propagandaflödet där man segerrikt marscherar mot den militära…undergången. Till Wagners musik. Dessa ryska militära bloggare tjänstgör lite som ångutsläpp i det putinistiska systemet, där lite kritik kan släppas iväg, vi vet inte för hur länge. (Många privata (icke-statliga) militära hemsidor kring militaria har stängts på ryska internet).

   Detta faktum har ju självklart de många militära, kända som anonyma, bloggarna sedan länge både förstått och insett.

 9. Tidigare Nato-trupper ser ”oordning” i ukrainsk militär – CTV
  ”Generationer av ukrainare” kan gå förlorade om snabba förändringar inte görs, har amerikanska och kanadensiska instruktörer enligt uppgift hävdat

  En kaotisk militär kommandostruktur leder till enorma förluster bland ukrainska trupper och orsakar allvarliga tvivel om utgången av konflikten med Ryssland, har Kanadas CTV National News hävdat, med hänvisning till en rapport från tidigare Nato-soldater.

  De så kallade ”vitböckerna” sammanställdes av två före detta högt uppsatta medlemmar av de amerikanska specialstyrkorna och en före detta major i den kanadensiska försvarsmakten. Var och en i gruppen har tränat lokala styrkor i Ukraina under de senaste nio månaderna, rapporterade sändaren på fredagen.

  Enligt CTV beskriver tidningarna Ukrainas militära ledningsstruktur som i upplösning, samtidigt som den hävdar att landets militära kommunikationssystem håller på att falla sönder. Om förändringar av taktik inte införs snabbt, kan ”generationer av ukrainare” gå förlorade, varnar dokumentet.

  En av författarna, en före detta kanadensisk armémajor som valde att förbli anonym, sa till CTV att det var ”väl dokumenterat” att den ukrainska armén hade lidit ”stora förluster med sina yngre officerare.”

  Tidigare denna månad hävdade läckta Pentagon-papper att ukrainska styrkor hittills har lidit mellan 124 000 och 131 000 döda och skadade under konflikten.

  Siffran, som baserades på amerikanska uppskattningar, är flera gånger högre än Kievs officiella dödssiffra.
  https://swentr.site/news/574805-ukraine-nato-us-canada/

 10. On the morning of April 14, Russian forces struck Ukrainian military training camp in the Lviv region. A servicemen of the Armed Forces of Ukraine filmed the aftermath of the Russian missile strike. According to the Ukrainian servicemen, they came to the training camp the day before, which confirms the high level of Russian reconnaissance means in the Western Ukrainian regions far from the front lines.
  https://southfront.org/in-video-ukrainian-training-camp-in-lviv-region-destroyed-by-russian-missile-strike/

  Ögonvittnen: i Charkiv utfördes en missilattack på platsen för enheterna från den ”offensiva vakten”

  Enligt de senaste uppgifterna föll slaget på boendeanläggningen för personalen från de ukrainska militanterna i den så kallade ”offensiva vakten”, som bildades relativt nyligen på order av Zelensky.

  Tidigare blev det känt att ryska trupper attackerade militära anläggningar för de väpnade styrkorna i Ukraina i området Kupyansk och Volchansk. Dessa är städerna i Charkiv-regionen.
  https://anna-news.info/ochevidtsy-v-harkove-nanesyon-raketnyj-udar-po-punktu-razmeshheniya-podrazdelenij-gvardii-nastupleniya/

  • När ska de som ”styr” i västvärlden fatta att fortsätter de att eskalera kriget så kommer en dag missiler att även drabba dem? De tror kanske att de kan gömma sig i sina bunkrar som Hitler men det kommer inte att fungera. Om inte annat så kommer förbannade medborgare att släpa ut svinen och sätta dem på ett plan till Ryssland för åtal och straff så att inte de också drabbas i slutändan. En del förstår fortfarande inte att detta inom en snar framtid kan bli en realitet…

 11. SVT förnekar sig aldrig med sin USA-fanatism! Man agerar hejaklack när USA jagar efter personer som avslöjar deras brott som Assange, Snowden och nu senast Teixeira! SVT är nästan värst i Sverige när det gäller att bagatellisera USA:s krigsbrott och stölder runt om i världen. Fanatismen är så stor att man gör ett jättelångt inlägg när USA vinner Dam-VM i hockey? Man kan nästan tro att det är Sverige som vunnit haha…Hur kunde SVT som fram till början av tjugohundratalet hade en ganska kritisk inställning till banditunionen USA plötsligt blivit deras främsta supporters och propagandakanal i Sverige?

 12. @Johan de Naucler 15 april, 2023 At 23:34
  Din stora idol, militärbloggaren Strelkov/Girkin är bara en simpel FÖRRÄDARE!

  Den före detta borgmästaren i Slavyansk, Nelli Shtepa, bekräftar att hon har styrkande handlingar att Turchynov and Yatsenyuk finansierar Strelkov/Girkin.

  Den nuvarande ledaren för folkfronten Arseny Yatsenyuk och sekreteraren för det nationella säkerhets- och försvarsrådet Aleksandr Turchynov finansierade en grupp separatister från Igor Girkin – Strelkov, som i april 2014 tog Slavyansk. Detta konstaterade förre borgmästaren Nelli Shtepa; videon av hennes tal i rätten släpptes online.

  ”Jag sitter i fängelse bara för att jag förde till SBU i Kharkov dokument som bekräftar att en banditformation under Strelkovs ledning i Slavyansk betalades av Yatsenyuk och Turchynov. Och jag blev varnad för att jag antingen förblev tyst som resten av borgmästarna eller så kommer jag att sitta i fängelse”, sa Shtepa.

  Hon betonade att ”dagens pseudopatrioter inte agerar i Ukrainas intresse, de agerar i krigspartiets intresse”.

  ”Jag kommer att kämpa till slutet för att bevisa vem som är skyldig till Ukrainas kollaps och vem som är skyldig till Slavyansks kollaps. Jag hålls i fängelse bara för att hindra mig från att komma ut och berätta för alla vem som släppte lös det här kriget, säger Shtepa.

  Som rapporterades av Korrespondent.net, hade Chervonozavodskoye regionala domstol i Kharkov förlängt kvarhållandet av Shtepa till den 26 september.(2016)
  https://www.youtube.com/watch?v=QjMiNHIe0jI
  https://www.stalkerzone.org/3252-2/

  Strelkov/Girkin uttalande om Ryssland är väl känt sedan 2017:

  Men det falska låter på samma sätt som de vanliga texterna och talen från den flyende befälhavaren: allt är dåligt, vi kommer alla att dö, Ryssland degraderar och kollapsar, Putin leder landet ner i avgrunden, Kreml förrådde det ryska folket, Donbass är spolad, nederlag i Syrien, och så vidare och så vidare.

  I detta avseende har jag en mycket enkel, men viktig fråga: varför används Girkins uttalanden ständigt, med en avundsvärd regelbundenhet, av ukrainska medier i deras propaganda? De citerar honom ständigt glatt med kommentarer ”Aha, titta här!”

  Försök att hitta åtminstone ett liknande citat från uttalanden från Rogers, Ishchenko, Wasserman till förmån för Porosjenkos regims propaganda. Hittade du ingen? Precis, för det finns inga. Det kan inte heller finnas. Dessutom låtsas alla nazistiska medier och alla ”politiska forskare” som tjänar Porosjenkos regim, ”experter” och ”ideologer” flitigt att vi helt enkelt inte existerar. Varför är detta?
  https://www.stalkerzone.org/aleksandr-rogers-girkin-yarosh-fitting-fake/

  • Det är bra M att det är Du och ingen annan som kör sopturen och sköter renhållningen bland oss som inte är så kunnig som Du.

   Varför i all världen skulle Strelkov vara ”min favorit och idol”? Du som en del andra som är mycket -och enbart?- internetaktiva drar alltför stora, subjektiva och vittomfattande analyser vad folk läser och skriver och läser in egenskaper och företräden vi helt enkelt inte äger.

   Bara för att man fördjupar sig i vissa författare och skribenter innebär inte att de ”smittar” läsaren bortom all kunskapsräddning och omdömeslöshet. Det tycks, bäste M, att Du anser att man endast och enbart skall läsa och förmedla de författare och skribenter man själv absolut måste dela åsikter med? Då blir världen mycket ord- och kunskapsfattig. Ibland får jag meddelanden från ryssar i just Ryssland som tycker jag på tok för mycket (med mycket hårda skrivna invektiv) går just Putins ärenden -konstigt nog, och aldrig tvärtom.

 13. Det är väl känt sedan flera år om Ukrainas handel med ”mänskliga organ” både från sina egna och från Donbass/Rysslands fångar

  Russia probes claim Ukrainians harvested POWs’ organs
  Den ukrainska militärkirurgen deklarerar stolt sina brott och bekräftar välståndet för den svarta marknaden för organ i Europa (video)
  https://swentr.site/russia/574725-pow-organ-harvesting-probe/
  https://southfront.org/ukrainian-military-surgeon-proudly-declares-his-crimes-confirming-prosperity-of-black-market-of-organs-in-europe/

  Ukrainian Organs in Israel, Transited Through Kazakhstan
  https://www.stalkerzone.org/ukrainian-organs-in-israel-transited-through-kazakhstan/

  Private Clinic Selling Human Organs Was “Busted” In Kiev
  In Kiev, law enforcement officers carried out a search at a private medical clinic, which, according to the received operational data, sold human organs on the…
  https://www.stalkerzone.org/private-clinic-selling-human-organs-was-busted-in-kiev/

 14. Johan, jag kan tyvärr inte ryska bra nog, men Telegram som jag regelbundet läser har en bra översättning till engelska. Tidvis vill jag påstå att den fungerar bättre än Google translate.

  Telegram är en intressant källa där man kan läsa vad ryska militärbloggare skriver om situationen på fältet. Dina belackare borde följa med på Telegram istället för att sprida sina fantasier.

  • Min rena erfarenhet, bäste Kent, är att de mest ignoranta och hårdföra fanatikerna, som tidvis aggressivt dyker upp här som urspårade vänsteranhängare som stödjer en gravt korrupt och diktatur i dagens konservativa högerregim i Ryssland (det rysk-ukrainska kriget handlar framför allt om pengar och oligarkiklassernas strid mot varandra i respektive land, och inte det minsta om ideologi), får enkom sin kunskap genom internet: d.v.s. det subjektiva formerandet av en helt egen världsbild (som inte kan och får ifrågasättas). Att dessa kan ta del av källor på ryska eller ukrainska är naturligtvis uteslutet, då skulle de inte ha sina fanatiska ståndpunkter. Men tomma tunnor skramlar mest!

   Intoleransen från tidigare auktoritära och totalitära tokvänsterrörelser är också förklaringen till förkärleken till krigsvåldet av idag (hos idoler som Mao, Pol Pot och andra politiska massmördare), det är därför de inte kan ta avstånd från det putinistiska krigsvåldet, liksom krigsförbrytelserna. Vi måste förstå att förkärlek för våld, krig, övergrepp och förtryck inte bara finns hos den auktoritära högern, utan också hos den urspårade tokvänstern, där målet alltid helgar medlen. Och vi kan inte vaccineras mot dessa urspårade politiska psyken, men de är precis lika farliga som fascism och nazism oavsett nationalitet. ’Les extremes se ’touchent: ”ytterligheterna (till vänster och höger) vidrör varandra”.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here