Paasikivi, Putin och andra: Synpunkter på ”USA-läckan”

6
1252

Ingress: Den icke helt obekante överstelöjtnanten Paasikivi menar på Sveriges Radio att ”läckan” och avslöjandet av att USA spionerar på allierade innebär en klar försvagning av USA:s anseende, medan Ukraina drabbas mest med avseende på kriget. (Sök bland 137 ”träffar” på https://sverigesradio.se/sok?query=paasikivi. Lyssnade igår, hittar ej länk i morgonrushen).

Jag återger nedan utdrag ur en artikel på RT 9/4 och en artikel på Larry Johnsons site

RT skriver att Pentagon i ”panik” efter läckage av information enligt WaPo
Läckan av hemliga dokument om Washingtons krigsplanering i Ukraina har orsakat turbulens i Pentagon och tvingat tjänstemännen att skärpa säkerheten, rapporterade Washington Post på lördagen med hänvisning till källor…

Både amerikanska tjänstemän och deras utländska partner var ”förbluffade” och till och med ”rasande” över detaljnivån i dokumenten, som avslöjade hur USA ”spionerar på både vänner och fiender”, enligt rapporten, vilket tyder på att filerna kan skapa diplomatisk oro.

En högt uppsatt ukrainsk tjänsteman berättade för Post att läckan hade orsakat ilska i Kiev, eftersom filerna gav insikt i information som landet ville hålla hemlig för Ryssland – nämligen ”sårbarheter i samband med ammunitionsbrist och andra uppgifter om slagfältet”.

Samtidigt har en europeisk underrättelsetjänsteman enligt uppgift uttryckt oro för att USA på grund av avslöjandena kan komma att dra ner på utbytet av underrättelser med allierade. Medan vissa av de offentliggjorda dokumenten skulle skyddas från utländska medborgare, hade andra godkänts för överföring till alliansen Five Eyes, som består av USA, Storbritannien, Kanada, Australien och Nya Zeeland.

Den omfattande omgången känsliga dokument, som skapade rubriker i media denna vecka, innehåller en bedömning av rysk och ukrainsk stridsberedskap och förluster, tidtabeller för utbildning och leveranser av utrustning samt taktisk information om konflikten mellan Moskva och Kiev.

Den verkliga omfattningen av läckan är dock fortfarande oklar, eftersom New York Times i fredags rapporterade att en ny samling hemliga amerikanska dokument hade dykt upp på nätet, den här gången inte bara om konflikten i Ukraina utan även om Kina, Mellanöstern och terrorism.” https://swentr.site/news/574426-pentagon-panic-intel-leak/

_________________________________________________________________________
Varför Putin kan ha avslöjat dokumenten om USA:S/NATO:S Ukrainska operationer
https://sonar21.com/why-putin-may-have-exposed-the-us-nato-ukraine-operations-documents/

9 april av Thomas Lipscomb. Översättning av Rolf Nilsson.

Medan USA, åtminstone sedan 1992, har gått hårdhänt fram över internationell lag och sedvänja under sin föredragna ”regelbaserade ordning”, i en imperial strävan efter hegemoni, som är lika arrogant som inkompetent, har Rysslands Putin tydligen tålmodigt uttryckt vad han såg som beskrivningar av en överensstämmelse med lag och obligatorisk pappersexercis under samma tidsperiod, och utgått från den internationella lagens styrande giltighet.

I en stor omsvängning från tidigare praxis från det kalla kriget flyter USA och västvärlden på, även den mest osannolika, propaganda när de väljer att erbjuda en förklaring överhuvudtaget, vilket vi kan se av de idiotiska, ständigt förändrade, historierna om Nordstream, medan den ryska kommunikationen har varit tydlig, spetsig och detaljerad. Man glömmer alltför lätt att Putin är jurist, och oavsett vilket förakt vi kan ha för hans utbildning i sovjetisk juridik tar han uppenbarligen de rättsliga begränsningarna på allvar. Putin bygger upp ett register, grundligt och detaljerat, och han är konsekvent när det gäller att ge förvarning om, och sedan en förklaring, till sina handlingar, steg för steg.

”Special Military Operation” verkar vara ett ganska snedvridet och begränsat format för den ryska interventionen, jämfört med de amerikanska äventyrliga ingripandena i världen, som försiggått likt en elefant i en porslinsbutik under de senaste 30 åren. Men det fanns juridiska skäl till att Putin organiserade det på detta sätt. Även om han knappt hade påbörjat SMO erkände Putin nästan omedelbart Lugansk och Donetsk som en del av Ryssland, eftersom han såg att det krävdes enligt rysk lag för att genomföra sin SMO, och för att ändra och utvidga den vid behov.

Det är betecknande att Putin, med Ukraina på fallrepet efter nyår, ändå har tagit en avsevärd tid på sig att utbilda, både sin egen ryska allmänhet och de internationella åskådarna, om hur USA:s agerande sedan Maidankuppen 2014 inte hade gett honom något annat alternativ än att ingripa i Ukraina. Och han hade vidtagit alla åtgärder han kunde för att undvika det och förhandla fram en lösning. Så sent som i förra veckan fick USA:s klart oansenliga nya ambassadör i Ryssland, Lynne Tracy, till sin förvåning höra en lång och detaljerad föreläsning om hur amerikansk komplott och onda avsikter hade lett till hela den ukrainska röran. Och Kinas Xi har använt sitt ”fredsförslag” för att föra fram samma punkter i samtal med Macron, ukrainarna och andra.

Vad har detta att göra med det bisarra offentliggörandet av vad som ser ut som 100 sidor autentiska hemliga amerikanska/Nato-operationspromemorior om Ukraina? När allt kommer omkring har många korrekt observerat att det egentligen finns få nyheter här och det finns egentligen inget i det som innebär en överraskning för något annat än att någon lyckades få tag på dokumenten. Vilket syfte har då offentliggörandet av dessa dokument och till vems fördel?

Kanske gör de det möjligt att använda dokument från USA och Nato, snarare än enbart ryska påståenden, för att upprätta en rättslig ram och bygga upp en dokumentation för den uppgörelse som Putin planerar att framlägga för Ukraina. Det bidrar till att ge bevis för Putins argument, att hans ingripande krävdes på grund av en aktiv och pågående konspiration, ledd av Förenta staterna, för att använda Ukraina för att angripa och undergräva Ryssland.

I den värld där kriget i Ukraina började, under en förmodad rådande amerikansk hegemoni, baserad på ”regler” som dikterades av USA:s dagsform, kunde Putins ”dokumentation” ha varit korrekt enligt folkrättens normer, men hade ingen verklig makt. Och västvärldens finansiella och militära makt hade undergrävt många internationella domstolar och tillsynsmyndigheter så att de tjänade västvärldens intressen, snarare än det internationella samfundets intressen. Men med tanke på de enorma förändringar i den internationella maktstrukturen som uppstått till följd av kriget i Ukraina, dras Förenta staterna och västvärlden, under högljutt motstånd, in i en värld där de bara är några av många makter och inte längre dominerande. Den ryska diplomatin har skickligt vänt majoriteten av världen mot västvärldens illusioner om dominans. Nu när kriget håller på att avslutas med ett nederlag i Ukraina som avslöjar västmakternas militära och ekonomiska svaghet, kan Putins de jure (lagenlige, ö.a.) dokumentation bli operativ och de facto i en värld med flera suveräna stater som återvänder till normerna i internationell rätt.

Den har också andra användningsområden. Genom att avslöja dessa dokument lägger Putin grunden för att kanske avleda en stor del av det nya Ukrainas ilska och rikta den mot USA och väst, för att de använde landet i ett proxykrig som inte var så mycket proukrainiskt som antiryskt, och för att föra sin sak framåt inför det internationella samfundet och själva historiens dom.

Föregående artikelEkonomen Joseph Stiglitz om hur krig, COVID och klimatkris orsakar ekonomiska kriser runt om i världen
Nästa artikelSverige är ingen rättsstat!?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Mark Svoboda, den mer trovärdiga experten än Paasikivi, anser att man ska ta läckan med en stor nipa salt

  “We know that NATO considers it their last-ditch effort, they do not have the ability to continue to sustain the Kiev regime in terms of ammunition, artillery shells, other gear, and for them this is all or nothing,” he mused. “So they’re expecting success out of this and they do not appear to have a plan B in that regard. Plan B might default the Plan D, which is NATO troops enter Western Ukraine or some NATO member-states enter West Ukraine, say Poland and the US, possibly Romania.”

  https://sputnikglobe.com/20230408/awfully-convenient-leaked-nato-plans-for-ukraine-should-be-taken-with-grain-of-salt-1109279802.html

  Scott Ritter, den ännu mer trovärdige experten än Paasikivi, menar att läckan är ”mycket väsen för ingenting”

  https://sputnikglobe.com/20230408/scott-ritter-us-document-leak-much-ado-about-nothing-1109280151.html

  Sätter mina pengar på Ritter och/eller Svoboda. Aldrig på Paasikivi – denne har sällan prickat rätt förut (förresten kan det vara därför länken försvann?)

 2. Min teori är att USA:s
  hemska clowngäng
  läckte dokumenten
  som också medspelare
  i Europa och Asien känner till.

  Allt för att vilseleda
  oss i publiken
  med ett typiskt
  amerikanskt clowneri
  när den ”akrobatiska”
  finalen stundas.

  En dödsstöt
  den lille ukrainske
  mannen, narren
  hand i hand
  med ”gycklarna”
  på Kievs Maidan-torg
  plötsligt försvinner.

  Dokumenten
  värdelösa ark
  i ädel lögn
  viktigt är
  att granska noga
  vad som skrivits
  av var utländsk
  och svensk hand.

  Min observations-
  och tankeförmåga
  har reflekterat över
  att ord i texterna
  ”hokus pokus”
  leds bort från
  Pentagon till Putin
  och Ukraina.

  Vad som än
  komma ska
  lär det inte
  bli bra!

 3. Också Andrei Martyanov kommenterar vad Lipscomb skrev om de ”läckta” dokumenten:
  https://smoothiex12.blogspot.com

  ”Är det möjligt? Absolut. Hur fick ryssarna tag på dokumenten? Någon i Pentagon läckte dem, varför inte till ryssarna, som har gott om pengar och kan betala för fina saker som den som läcker dem kanske vill ha. Det är så underrättelsetjänsterna fungerar. I slutändan har ramarna efter dessa läckor fastställts – USA är nu de jure, inte bara de facto, en aktiv del av konflikten och bevisen för detta finns där ute för alla att se. Detta öppnar en helt ny källa till många oförutsägbara och komplicerade problem. i frågan och, kom ihåg, att jag i åratal skrev om att inte bara den ukrainska regimen utan många i väst blir flyktingar från rättvisan, vilket kommer att formaliseras av krigsförbrytartribunalen för Ukraina, som kommer att inrättas av Moskva.”

  • Javisst kan man tänka sig att BRICS-länderna plus de flesta i Afrika och Sydamerika kan vara intresserade av att stödja den krigstribunal som oundvikligen kommer att hållas efter kriget. Det blir ju inte så kul för Biden, Kristersson, Macron och de andra krigshetsarna att se att världen de sen kan resa till kommer att krympa betänkligt om de kan komma att fängslas i en massa länder! När ska de högfärdiga politikerna i västvärlden inse att detta mycket väl kan bli en realitet? Den stora världen utanför väst har för länge sedan fått nog av översittarpolitiker från EU och USA vilket ju märks tydligt om man läser annat än fulmedia från väst som fortfarande sitter i sin bubbla. Vilket uppvaknande det ska bli…Man kan tänka sig att det är därför som politiker i väst är beredda att offra hela Ukraina och skicka vapen och pengar i hopp om att de på något mirakulöst sett ska stoppa Ryssland och slippa stå till svars för sina handlingar. Det är nog inte många som skulle bli ledsna i USA om Biden skulle hamna inför skranket utan snarare ett jubel…Att USA spionerar på allt och alla är ingen större nyhet utan varit känt sedan länge och man ser dementimaskinen i fulmedia jobba för högtryck för att dämpa skandalen.

 4. Vad som är väsentligt här är att det globala omfattande USA spionaget har avslöjats. USA hade ett omfattade spionnätverk i Kina, vilket Kina började stänga ner 2010, och idag är det helt borta. ”Businessinsider” hävdar att omkring 30 amerikanska spioner har avrättats i Kina, men det har aldrig bekräftats. USA är förtvivlad och försöker idag energiskt rekrytera nya spioner. Även jag har utsatts för rekryteringsförsök. En person som varit behjälplig att stänga ner det är Gui Minhai. Gui Minhai tvingades under hot av CIA att spionera för USA. Han försökte lämna spioneriet, men som alla vet är en avskedsansökan till CIA lika med en dödsattest. Därför flydde han tillbaka till Kina, erbjöd sig att samarbeta, dömdes och avtjänar nu sitt straff i relativ frihet. Alla diktaturer är beroende för sin överlevnad att massivt spioneri, USA inget undantag.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here