Ukrainas historia under 2000-talet. Del 4. Nynazisterna

1
911

Denna artikel fick jag uppdelat i flera delar av läsaren och kommentator Catarina Östlund. Hon skriver i mailet ”Svjetlana Djuric från Ukraina delade en den mest uttömmande beskrivning av läget i Ukraina skriven av en ukrainsk amerikan….han står till vänster i politiken. Jag är tvungen att dela upp artikeln i flera delar:”.

Ukrainas ”spännande” historia under 2000-talet. Del 1
Ukrainas historia under 2000-talet. Del 2. Maidan och Krim
Ukrainas historia under 2000-talet. Del 3

Länken: https://multipolarista.com/2022/03/14/ukrainian-leftist-war-russia-us/?fbclid=IwAR1duiiF59Y64ZMErAv3FpdTALPvHd2Hvzp9Sw51vpPApsWrmS8UfRuBsh4

________________________________________________________________

Ukrainas historia under 2000-talet. Del 4

Nynazister har ett betydande inflytande i Ukrainas statliga säkerhetstjänster
Här är det viktigt att ta upp en annan viktig punkt: Den ukrainska regeringen styrs inte direkt av fascister, men i Ukraina har fascistiska krafter ett betydande inflytande i staten.
Efter den amerikanska backade kupen absorberades neo-nazister av Ukrainas militära, polis och säkerhetsapparater.

Affisch från Högra Sektorn. Bild på Pål Steigans bloggartikel.

Så även om den parlamentariska representationen av fascistiska partier inte är stor (de får ofta bara några procentenheter av rösterna i val), fortsätter dessa extremister att stödjas av skattebetalarnas pengar genom icke valda statliga institutioner.

Dessutom har dessa neo-nazister muskler att terrorisera politiska motståndare. De kan snabbt mobilisera dussintals eller hundratals människor på ett ögonblick för att attackera motståndare.
Dessutom är dessa fascister mycket motiverade kombattanter som säkerställer den ukrainska militärens lojalitet. De representerar en mäktig fraktion av det ukrainska politiska spektrumet, och en av krafterna i det ukrainska samhället som driver på för att eskalera kriget med separatistregionerna och Ryssland.

Jag ser ibland människor försöka förkasta detta faktum genom att säga, ”Hur kan Ukraina ha alla dessa nazister om deras president är judisk?” Här är svaret: nazisterna är inte utsedda av Zelensky.
Dessa fascister har ett stort inflytande i den icke-valda statliga säkerhetsapparaten. De har systematiskt infiltrerat militären och polisen. Och de åtnjuter till och med stöd och utbildning från västerländska regeringar och NATO.

Fascisternas ställning växte sig betydligt starkare i Ukraina under inbördeskrigets åtta år, från 2014 till 2022.
Av dessa skäl måste ukrainska presidenter (judar eller inte) ta hänsyn till extremhögerns ståndpunkt. (För att inte tala om möjligheten att högerextrema gäng kan hota att döda presidenten eller andra politiker om de trotsar dem.)
Dessutom har alla krafter som normalt motsätter sig fascismen eller som skulle motsätta sig inbördeskriget inte funnits i massor på åtta år i Ukraina.

Efter kuppen 2014 förbjöds många vänsterpartister och socialister av den ukrainska regeringen och attackerades på gatorna av fascisterna.
Alla ukrainska presidenter, särskilt efter kuppen, är mycket beroende av stöd från den amerikanska regeringen också. Så Zelensky är i högsta grad en gisslan av situationen.
När Washington säger till Zelensky att han måste fortsätta inbördeskriget i Ukraina mot sina egna vallöften, stödja NATO-medlemskap, ignorera Minsk II-avtalet från 2015, eller till och med be om kärnvapen, gör han allt han blir tillsagd.
Som vilken annan amerikansk marionettregim som helst, har Ukraina inget verkligt oberoende. Kiev har aktivt drivits att konfrontera Ryssland av alla amerikanska myndigheter, mot majoriteten av det ukrainska folkets vilja.

Att de flesta ukrainare ville ha fred med Ryssland återspeglades av att de röstade på fredskandidaten Zelenskij i ett så överväldigande antal, 73%. Och det faktum att Zelensky gjorde en tvärvändning på 180 grader på det löftet visar hur lite politisk makt han faktiskt har.

Föregående artikelMaidan – vägen till kriget.
Nästa artikelElisabeth Åsbrink: Sverige är fredsskadat med stark centralstyrning i coronatider. Tvärtom sa jag.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

  1. Frankrikes smutsiga händer och dess ligg ed nazisterna avslöjas. ”French soldiers from the Special Operations Command are currently in Mariupol (Ukraine) side by side with the Azov regiment.” Det avslöjas av en rapport från France-2 kvällsnyheter, den 31 mars. Då förstår man varför Nato är beredd att offra så många helikoptrar i räddningsaktionerna igår och förrgår. Säkert är det att inte bara franska speciella styrkor, utan även apartheid israels, lilla-Britanniens och USAs dito inspärrade i Mariupol. Världen säger på de bara, Ryssland!

    https://www.voltairenet.org/article216354.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here