Ukrainas historia under 2000-talet. Del 2. Maidan och Krim

7
1515

Denna artikel fick jag uppdelat i flera delar av läsaren och kommentator Catarina Östlund. Hon skriver i mailet ”Svjetlana Djuric från Ukraina delade en den mest uttömmande beskrivning av läget i Ukraina skriven av en ukrainsk amerikan….han står till vänster i politiken. Jag är tvungen att dela upp artikeln i flera delar:”.

Ukrainas ”spännande” historia under 2000-talet. Del 1

Länken: https://multipolarista.com/2022/03/14/ukrainian-leftist-war-russia-us/?fbclid=IwAR1duiiF59Y64ZMErAv3FpdTALPvHd2Hvzp9Sw51vpPApsWrmS8UfRuBsh4


Ukrainas historia under 2000-talet. Del 2

Vid någon tidpunkt övertogs kontrollen över scenen och ledningen av protesterna av högerextrema krafter. Ledare för sådana organisationer som Svoboda (ett nynazistiskt parti) och Right Sector (en koalition av fascistiska organisationer) talade till demonstranterna, ibland stående sida vid sida med sina amerikanska stödjare som McCain.

Affisch från Högra Sektorn. Bild på Pål Steigans bloggartikel.

Senare agerade deras organisationer som attackens spjut mot den ukrainska polisen i den våldsamma kuppen i februari 2014, och de var de första som stormade regeringsbyggnader.
Med framgångarna för de USA-stödda styrkorna och fascisterna flydde president Janukovitj landet till Ryssland.

EU:s dåvarande utrikespolitiska talesperson Ashton, Klitscho, Jatsenuk och Svobodas ledare Tyanhoek. Vid tiden för statskuppen 22/2 2014.

Amerikanska regeringstjänstemän träffade kuppledare och utsåg en högerorienterad nyliberal, Arseniy Yatsenyuk, att leda den nya regimen, eftersom de insåg att de inte kunde utse fascisterna och behålla legitimiteten.

En läckt inspelning av ett telefonsamtal mellan Victoria Nuland, biträdande utrikesminister för europeiska och eurasiska frågor, och USA:s ambassadör i Kiev, Geoffrey Pyatt, visade att Washington valde vilka ledarna för den nya kuppregimen skulle vara.
Nuland hänvisade till Yatsenyuk kärleksfullt som ”Yats”, och sa: ”Yats är killen.”

De första åtgärderna från statskuppregeringen efter 2014 var att förbjuda vänsterpartier i landet och minska rättigheterna för språkminoriteter ytterligare. Sedan attackerade ukrainska fascister antikuppdemonstrationer på gatorna över hela landet.

När antikuppprotesterna våldsamt bröts upp av extremhögern, reste sig två områden i östra delen av landet, Donetsk och Luhansk, och förklarade sig självständiga från Ukraina.
Folket på Krim röstade också för att lämna Ukraina och ansluta sig till Ryssland. Krim har en rysk militärbas, och under deras skydd kunde de rösta på ett säkert sätt.
Folket i Donetsk och Luhansk hade mindre tur. Kuppregeringen sände ut militären för att undertrycka deras uppror.

Till en början vägrade många ukrainska soldater att skjuta på sina egna landsmän, i detta inbördeskrig som deras USA-stödda regering startade.
När de såg den ukrainska militärens tvekan bildade högerextrema grupper (och oligarkerna som stödde dem) så kallade ”territoriella försvarsbataljoner”, med namn som Azov, Aidar, Dnipro, Tornado, etc.

Azovbataljonen

Ungefär som i Latinamerika, där USA-stödda dödsskvadroner dödar vänsterpolitiker, socialister och arbetarorganisatörer, var dessa ukrainska fascistiska bataljoner utplacerade för att leda offensiven mot miliserna i Donetsk och Luhansk och dödade rysktalande ukrainare.
I maj 2014 attackerade nynazister och andra högerextrema krafter en antikuppdemonstration i storstaden Odessa. 48 personer brändes levande i en fackföreningsbyggnad.
Denna massaker gav mer bränsle till inbördeskriget. Den ukrainska regeringen lovade att undersöka vad som hände, men gjorde det aldrig riktigt.

Föregående artikelKommer USA att utvidga det ekonomiska kriget, från Ryssland till Kina?
Nästa artikelFN-chefen: Stopp för krig och sanktioner! USA, regeringens favorit, världsledande i krig och sanktioner inför nya sanktioner. ”Ondskans axelmakt”?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Det är alltid välkommen med ett 🎭 artikel som ger not 🚫 och inte det som publiceras i swedefake media !!

 2. Media i Sverige gör som i stor sett annan västmedia, målar in sig i ett hörn med Ukraina-propagandan, som man sen inte kan backa ifrån utan att förlora det sista av den lilla trovärdighet man har kvar! Precis samma sak med alla globalisternas påfund som klimatbluffen och Covid…Man har av propagandaskäl ljugit sig blå och att backa från ljugandet blir då mycket svårt! Att de aldrig lär sig? Lögnmedia som SR/SVT som lever på skattebetalarna och de tidningar som får presstöd (de flesta) får väl mer pengar från regimen när läsarna inte längre orkar med smörjan!

  • Jo, Benny. Det är oerhört förvånande att folk fortfarande betraktar smörjan och repeterar den. Varför lär sig folk aldrig? Mitt svar: Storvulenheten och repetitionerna. Det är inte kvaliteten men mängden och storvulenheten som styr folks medvetanden OCH makteliten vet om det. De ljuger, vilseleder och bedrar och struttar omkring dominant OCH det fungerar.

   Makteliten har dessutom fördummat folket länge. Man utbildar inte folk i att se evident sanning längre. Medierna ställer inga svåra frågor.

 3. Media i Sverige om Ukraina har kanske varit värst i hela EU. Det har varit propaganda och desinformation. Kritiskt tänkande gentemot media är tyvärr så svagt bland folket.

  • Du har helt rätt, vi är det värsta landet av alla i hela EU, när det gäller att sprida USA:s propaganda. Min dotter som följer alla utländska tidningar om kriget inkl. de inom EU, sa till mig vi kanske måste stanna i EU, för annars blir vi nog ännu värre än vad vi redan är. Hon som röstade ”NEJ” och egentligen vill gå ur EU, tror alltså att vi blir värre om vi går ur.

   Jag tror snarare att vi blivit så här okritiska och osjälvständiga har sina rötter i att vi gick med i EU. Jag minns för ca 15 år sedan var det en diskussion om hur olika länder förhöll sig till EU. Det var länge sedan så jag minns inte riktigt vilka länder som hade representanter med i diskussionen. Jag minns dock två länder, hur man såg på dessa. Det var Frankrike som man menade struntade i EU:s alla regler och gjorde lite vad de själva tyckte var rätt.
   Sedan var det Sverige som ropade efter fler regler och fler restriktioner, det var det land som ville ha mer att förhålla sig till och inte klarade av att tänka självständigt. Det var så denna diskussionsgrupp uppfattade Sverige i EU.

   Snart är det val, och det finns inte nu ett enda parti i vår riksdag som jag kan tänka mig att rösta på. Det är viktigt för mig att markera, och jag kan inte acceptera att rösta på ett parti som skickar livsfarliga vapen i händerna på nazister i Ukraina.

   Såg en bild på en nazist med med den svarta solen på armen plocka upp vapen från Sverige.
   Den svarta solen lades som golvmosaik i en rund sal i det tyska slottet Wewelsburg, som under några år var högkvarter för nazisternas elitstyrka SS. Två sig-runor utgjorde SS-emblemet.

   Symbolen används av bland annat tyska, amerikanska och nyzeeländska nazistgrupper och inom vit makt-musiken. Den svarta solen är också ett element i emblemet för Azov-bataljonen i Ukraina, kombinerad med en ukrainsk varghake.

 4. https://www.youtube.com/watch?v=TzR—YDDIQ&list=RDCMUCPxpPT4b4vnDlX0sBGz3r4Q&start_radio=1

  I länken ett porträtt av Victoria Nuland tecknat av chilenaren Gonzalo Lira. Ruskigt är snarast ett understatement.

  Men för att direkt gå till hennes allra senaste historia tror sig Gonzalo Lira veta att hon direkt hotade Ryssland med att sänka deras ekonomi då hon besökte Moskva förra hösten och träffade åtminstone Sergei Lavrov. Följ mina order, annars ! Nuland kan tala ryska, hon lär ha uttryckt sig som en sjöbuse och om ryskakunskaperna är något rostiga blir intrycket desto värre.

  Detta besök bör ha varit en av utlösarna till den hektiska aktionen från rysk sida då man först försökte komma till ett avtal om ömsesidiga säkerhetsgarantier. Samtidigt såg man hur vapenlasterna strömmade in i Ukraina och hur uppladdningen vid Donbass-linjen tilltog.

  Victoria Nuland är den som driver både USA:s och Ukrainas politik. När oligarken Kolomoiski lämnat Ukraina har Nuland som sin betrodda övervakare nazisten Yarosh. Det är han som tar emot order från Nuland och ser till att Zelensky verkställer. Yarosh var en av dem som Nuland nämnde i sitt läckta telefonsamtal 2014. Då sade hon att han bör lägga sig i bakgrunden, väl medveten om att det hade varit pinsamt att föra fram en nazist i det skedet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here