FN-chefen: Stopp för krig och sanktioner! USA, regeringens favorit, världsledande i krig och sanktioner inför nya sanktioner. ”Ondskans axelmakt”?

17
4280

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Nu har ju USA och Väst satt in massiva sanktioner mot Ryssland i stället för fredsinsatser och seriös diskussion av ryska krav på säkerhetsgarantier. Vilket inte ursäktar angreppet. Befolkningen i Ryssland, Europa och världens fattiga får lida, men inte krigsindustrin. Befolkningen i USA får lida mindre och USA:s storföretag gynnas.

Jag återgav 27 mars 2020 nedan uttalanden av FN-chefen, av FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter samt en sumeering av en artikel i mycket ansedda medicinska tidskriften ”The Lancet”. Därefter en kommentar av mig.


FN-chefen proklamerar nu:

Global eld upphör!

Kräv eld upphör i hela världen!!!
Samarbeta för att bekämpa Corona!
Stoppa alla krigsövningar som sprider viruset!

FN-chefens uttalande.


FN-chefen uppmanar att G20-gruppen upphör med alla sanktioner.

FN:s generalsekreterare manar G20-gruppen att upphäva sanktioner som motverkar insatser mot COVID-19. Blir intressant att se hur USA,EU och Sverige reagerar. De är de som står bakom inhumana illegala sanktioner

”Det virtuella G20-toppmötet om den nya coronaviruspandemin beräknas äga rum den 26 mars med Saudiarabien som ordförande. FN: s generalsekreterare António Guterres har uppmanat G20-ledarna att avbryta sanktioner som förhindrar leverans av medicinsk hjälp mitt i den nya coronaviruspandemin.”Jag uppmanar er att överge de sanktioner som har ålagts länderna för att säkerställa deras tillgång till mat och medicinsk hjälp när de kämpar mot Covid-19-utbrottet. Detta är en tid för solidaritet, inte isolering,” skrev Guterres.

Sputniknews skriver att Ryssland uppmanat USA att omedelbart upphäva sanktioner som hindrar Teheran från att effektivt bekämpa det nya coronavirusutbrottet.

Under de senaste dagarna har USA upprepade gånger infört Iran-relaterade sanktioner mot flera företag och individer på grund av deras samarbete med Teheran inom oljeproduktionen. Washington säger att dess sanktioner syftar till att begränsa Irans oljehandel och anklagar Teheran för att stödja terrorism. Iran å sin sida beskyller USA för “ekonomisk terrorism” och säger också att sanktionerna förhindrar att Iran får medicinsk utrustning och mediciner som är nödvändiga för att bekämpa det dödliga viruset.”
UN Secretary-General Calls on G20 to Cancel Sanctions That Prevent Medical Aid Delivery.


FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter

FN:s kommissionär för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet sa i ett pressmeddelande 24 mars att internationella sanktioner mot Iran och andra länder som Venezuela, Kuba, Nordkorea eller Zimbabwe är upphör under denna ”avgörande period” av Covid-19-pandemin. Dessa länder utsätts för tunga ekonomiska sanktioner införda av USA (vars namn inte visas i pressmeddelandet) och deras allierade. Enligt Michelle Bachelet måste dessa ekonomiska sanktioner och handelssanktioner ”omedelbart upphöra i länder som står inför coronaviruspandemin pga deras potentiellt negativa inverkan på hälsosektorn och på mänskliga rättigheter”.

Förutom att ha utsatts för ett internationellt embargo som införts av Förenta staterna sedan den islamiska revolutionen 1979 och störtandet av Shahen, är Iran ett av de länder som drabbats mest av Covid-19-pandemin, med över 2 200 dödsfall och 29 406 personer smittade (uppdaterat förmiddagen 24/6).

Rapporter har upprepade gånger betonat påverkan av dessa påföljder på tillgången till viktiga läkemedel och medicinsk utrustning, till exempel andningsskydd och skyddskläder för hälsoarbetare, sade hon. FN: s högkommissionär för mänskliga rättigheter påminner om att mer än 50 iransk medicinsk personal redan har förlorat sina liv på grund av viruset.

Dessutom kan pandemin, om iranska myndigheter och hälsoarbetare inte kan motverka dess spridning, också nå grannländerna, ”vilket kommer att hårt anstränga hälsosystemen i länder som Afghanistan och Pakistan. ”Befolkningarna i dessa länder är inte på något sätt ansvariga för den politik som dessa sanktioner riktas mot” Dessutom står andra länder än Iran inför många handels- och finansiella sanktioner som också kan hämma deras medicinska ansträngningar, vilket gör hanteringen av den globala hälsokrisen mer komplicerad. här.

Bild: Svensk-kubanska

Ur artikel i The Lancet.

 

Även om olika sanktioner har funnits under de senaste fyra decennierna, sedan maj 2019, har de ensidiga sanktionerna som USA infört mot Iran ökat dramatiskt till en nästan total ekonomisk nedstängning, som omfattar allvarliga påföljder för icke-amerikanska företag som bedriver verksamhet med Iran. Den iranska hälsosektorn har påverkats även om den är en av de mest motståndskraftiga i regionen.

Alla aspekter av förebyggande, diagnos och behandling hämmas direkt och indirekt (av sanktioner), och landet kommer till korta i kampen mot krisen. Bristen på medicinsk, farmaceutisk utrustning och laboratorieutrustning som skyddskläder och nödvändig medicinering har ökat belastningen av epidemin och antalet skadade. Trots att WHO och andra internationella humanitära organisationer skickat ut leveranser och medicinska nödvändigheter, har hastigheten på utbrottet och de skadliga effekterna av sanktioner lett till minskad tillgång till livräddande läkemedel och utrustning, förutom kraven på hälsosektorn att åtgärda andra svåra sjukdomar.

Det är skamligt att förutom de liv som förlorats av detta dödliga virus begränsar extrema sanktioner tillgången till nödvändigt material och dödar därför ännu fler människor i Iran.Trots att sanktioner inte verkar som vanliga vapen, är de lika dödliga, om inte mer. Att äventyra en befolknings hälsa för politiska ändamål är inte bara olagligt utan också barbariskt.

Vi bör inte låta historien upprepa sig; mer än en halv miljon irakiska barn och nästan 40 00040 000 venezuelaner dödades till följd av FN: s säkerhetsråd och USA: s sanktioner 1994 respektive 2017–18.8 Det globala hälsosamhället bör betrakta dessa sanktioner som krigsförbrytelser och söka ansvar för dem som sätter dem.

Med tanke på COVID-19-pandemin och dess oroväckande resultat i Iran, måste det internationella samfundet slopa sanktioner som skadar miljoner iranier. Det är viktigt för FN: s säkerhetsråd och USA att underlätta, om än tillfälligt, hinder för att tillhandahålla livräddande medicinska förnödenheter till Iran. I framtiden måste det globala samhället ta hänsyn till effekter av sanktioner på humanitärt bistånd för att förhindra att ytterligare katastrofer inträffar.4 Virus diskriminerar inte heller och mänskligheten ska inte heller göras. Artikel i The Lancet.

Kommentar: Det är bra att FN bestämt uttalar sig mot krig och sanktioner. Men mycket beklagligt att FN-chefen inte nämner att sanktioner mot stater som ej beslutats av FN:s säkerhetsrådm är förbjudna enligt FN-stadgan. Sanktioner är vanliga och USA dominerar här – se bilden ovan. Förutom Iran är bland annat Syrien, Venezuela, Nordkorea, Kuba och Jemen drabbade av olagliga, hårda sanktioner eller embargo som dödat många tusen människor. Bakom dessa står främst dominerande länder i ”Världssamfundet” som USA, EU och därmed Sverige. Vi får inte blunda för det.

Vi måste protestera mot detta, informera och inte tröttas. Vi måste gå fram tuffare enligt min mening.

Angående Iran vill jag påminna om att USA, ”världens ledande diktaturkramare”, stötte shahens järnhårda diktatur.

Läs om olika länder under ”Relaterat”.

Relaterat.
Sverige, USA & Co – upphäv de dödliga sanktionerna så att Syrien kan ta hand om Coronasjukdomen!
Efter 5 år av krig mot Jemen: Coronakris!
USA bestraffar hårt Corona-drabbade Iran med nya, olagliga sanktioner. Varför protesterar inte Sverige och EU hårt?
Nästan 40 000 döda på grund av sanktioner mot Venezuela.
187 stater röstar i FN för att USA ska upphöra med sitt embargo mot Kuba, totalt 3 stater röstade för. Vilken är den tredje?

Föregående artikelUkrainas historia under 2000-talet. Del 2. Maidan och Krim
Nästa artikelNej till svenskt Nato-medlemskap!
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

17 KOMMENTARER

 1. Morgonens toppnyhet,
  USA inleder samarbete med Kina för att stoppa Corona viruset och Covid-19 sjukdomens spridning.
  De två största av marknadens aktörer gör en deal för win-win situation i ett nödläge.
  Hur mer naturlig kan den fria marknaden egentligen bli?

  En annan tanke när jag vaknade idag.
  Regeringen med Tegnell och ”expertmyndigheterna” lyckas med sin kontroversiella strategi mot Corona smittan. Vi vet inte ännu men OM
  Följden blir den rödgröna regeringen går stärkta ur den här krisen med metoder som i grunden är västerländskt liberala.
  ”Trots” inställda Första maj demonstrationer/manifestationer.
  Med min frivilliga isolering med avsikten och hjälpa mig själv och inte vänstern. Viljan och initiativet var min egen med bekräftelse och inspiration hämtad från högertidningen Fria Tider.
  Politiskt resultat i Sverige. Folk börjar tro Socialdemokratin igen och partiet återhämtar sitt tapp i väljaropinionen och Jimmie Åkesson står där hjälplös med lång näsa?

  C:a 200 miljoner pers gått i frivillig karantän i USA.
  Respekt! USA is not the dummies.
  De vill leva och ha sin frihet tillbaka.
  Inte alls långt från vad jag själv tycker.

  • Ett samarbete mellan ett socialistiskt USA och ett kapitalistiskt Kina eller tvärtom eller båda socialistiska hade också gått.

 2. Ja, naturligtvis. Jag uppmärksammade också att Kuba bistår Italien med läkare och medicinsk hjälp.
  Det är hedervärt. Just sjukvård verkar vara en specialité för Kuba. Men jag har tidigare läst att sjukvården för kubanerna på Kuba håller ungefär samma standard som i väst. Vad jag förstår är det den utåtriktade hjälpen till andra länder som särskiljer. Kuba lär ha många av sina läkare stationerade i Venezuela.

 3. ”Journalisten” Marcus Oscarsson vill förbjuda kritik av Säpo för att rädda ”demokratin”! Ja, så här illa blir det när massmedia blir regimen i Stockholms lakejer! Och det med hjälp av våra skattepengar skandalöst!

  • Jag anser det vara en demokratisk defekt att så mycket makt i Sverige utgår från Stockholm.
   Politiker i Skåne tror jag inte alltid är helt överens med sina kollegor i Stockholm.
   Det finns regionala skillnader precis som i EU där samarbetet inte blivit vad som förväntats.
   En modell liknande USA, eller föralldel Ryssland, med mer självbestämmande regioner tror jag skulle vara bättre och mer demokratiskt. I USA t.ex. har ju delstaterna egna lagar. I Ryssland vet jag inte men det går att ta reda på.
   Det är lite kommunistdiktatur över Sveriges huvudstad. En centralmakt där alla viktiga beslut fattas.
   Lokala beslut kan förvisso fattas i kommuner men centralmakten i Stockholm har veto.
   Det ser problematiskt ut i Stockholm just nu. Ett kaos kanske skulle kunna ändra ordningen?

 4. kapitalismens misslykandet i usa är nu total usa fungerar idag mer som en strikt demokratiskt socialistiskt system,, federal reserve skriver ut pengar till finansiella och kommersiella industrier och allmänheten, amerikanerna får höra vad dom ska göra vad dom ska producera och var dom ska och kan åka, covid-19-epedemin visar att kapiitalismen inte klarar av att låta var och en klara sej själv utan statens inverkan och hjälp, det kapitalistiska systemet räckte inte till att svara på krisen och fill ihop som ett korthus ekonomin sjönk brant brist på medicin utrustning, hälsoinsitutionerna visste inte var dom skulle hitta inga hjälpmedel arbetarna var strandae industrin visste inte hur dom kunde fortsätta, det nuvarande kapitalistiska systemet misslyckades mot det amerikanska folket, nu har kapitalisterna öppnat landets pengakaasa för att på ett demokratiskt sätt hjälpa folk och fabriker det svider

  • Skiljetecken är en bra uppfinning. Eventuellt skulle de kunna göra en sådan här text läsbar?

  • ervin,
   Såvitt jag vet är det väl bara kommunisterna som vill avveckla staten?
   Inte ens liberalerna vill avveckla staten. Önskemålet är endast att begränsa staten.
   Men paradoxalt är det så att när kommunister får makten i sin hand så blir de fullkomliga och utökar statens inflytande och ägande så mycket det bara går. Där kommunisterna själva sitter och rycker i spakarna. Kommunister står för diktatur inte demokrati.
   Enligt FN-stadgan är privat ägande en mänsklig rättighet.
   Glöm inte det!
   Rösta inte bort din frihet!

   • Kommunister anser att en period av socialism kan komma efter en socialistisk revolution. Då kan en (stark) stat finnas. Kommunismen är något man hoppas kan komma längre fram. En stark stat behövdes t.ex. efter Oktoberrevolutionen då närmare 10 stater angrep Sovjetunionen militärt.

  • Oj. 908skrivteckenienendameningringGuinnes. Ok skämt åsido. Förslag. Ladda ner Libre Office, den är gratis. Lägg till det svenska ordboken. Det hjälper mot skrivfel-nisses nyord som ”misslykande” ”kapiitalismen” ”hälsoinsitutionerna” ”strandae” ”pengakaasa” och glöm inte att denna kommentaren är skrivet av en som är svårt drabbad av ”fetafingrar-syndromet” 😉

  • Libertarianer anser nog inte att Usa är kapitalistiskt utan består av en icke-avsättbar oligarki som förhindrar fungerande konkurrens.

 5. Jag mailade detta till redaktionen för Yle som publicerat artiklar om sanktioner ”I sammanhanget bör man tänka på att USA och EU är ledande i olagliga, ibland dödliga sanktioner. Enligt beräkningar av FN, och ekonomer i USA 2019 har sanktionerna mot Venezuela dödat 40 000 människor. Troligen har de enligt FN hårda sanktionerna mot Syrien dödat fler. Skrivit om det på Globalpolitics.se, som ligger på plats 2 i besöksrankningen av 800 svenska politiska bloggar på Blogtoplist.se/politik. Nedan en artikel.
  Hälsningar

  Anders Romelsjö, professor emeritus

  I ”5 orsaker till klimatförändringar: Från fossila bränslen till kapitalism” https://www.globalpolitics.se/5-orsaker-till-klimatforandringar-fran-fossila-branslen-till-kapitalism/#klimat
  Hur kommer militären, jordbruket, avskogningen in, vid sidan av kapitalismen?

  II. ”Viktig “Bortglömd” orsak till klimatpåverkan –Vad tycker Greta Thunberg? – och jag?”
  https://www.globalpolitics.se/viktig-bortglomd-orsak-till-klimatpaverkan/
  Det är viktigt att inte blunda för viktiga orsaker – annars kan viktiga åtgärder missas!

  ”FN-chefen: Stopp för krig och sanktioner! USA, regeringens favorit, världsledande i krig och sanktioner införde nya sanktioner. “Ondskans axelmakt”?
  https://www.globalpolitics.se/fn-chefen-stopp-for-krig-och-sanktioner-usa-regeringens-favorit-varldsledande-i-krig-och-sanktioner-infor-nya-sanktioner-ondskans-axelmakt/

 6. Skriv alltid ”sanktioner” eftersom det i själva verket rör sig, i de flesta fall, om olagliga krigshandlingar enligt internationell rätt.

  Att felbenämna saker ingår i den psykologiska krigföringen, och är dessutom ofta en fint för att undgå den terminologi som karakteriserar brottet.

 7. Guiterres borde i talet nämna att ALLA sanktioner utan FN är olagliga. Dessa är olagliga och motbjudande. Vore bra om han kunde poängtera detta,för det är sanningen. Sverige genom EU är helt skruvade i denna frågan. Och ingen av Massmedierna har seriöst undersökt alla katastrofala följder av dessa motbjudande sanktioner som är olagliga. Tvärtom,dessa hejar på och i många fall även driver denna frågan utan att ha koll på vad detta betyder. Iran är utsatta för ekonomiskt terrorism,det är sant som dom säger. Men samma gäller andra länder som Syrien, Venezuela och Kuba,även Ryssland. Sanktioner har blivit rena döds leken som ständigt är på tapeten. Det är sanktioner åt höger och vänster överallt på det mest korkade sättet. Sverige har i många fall agerat så falskt och idiotiskt utan att detta blivit uppmärksammat i korkade massmedierna

 8. Misstänkt att EU och Sverige förbjuder sina medborgare att läsa Russia Today. Kan förstås kringgås med VPN. 😉 Samtidigt märkligt att man gör så där: omyndigförklarar svenska medborgare.
  Dock i linje med att neka oss att folkomrösta om NATO.
  Har länge hävdat att det största säkerhetshotet mot svensk demokrati är vår riksdag. Dess ledamöter borde hemförlovas och ytterdörrarna förses med hänglås.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here