Efter 5 år av krig mot Jemen: Coronakris!

0
2036

En planerad manifestation på Sergels torg den 26 mars har ställts in av hänsyn till Coronapandemin. Dagen är femårsdagen av början på kriget mot Jemen, ett krig där den Saudiledda koalitionen understödd av västvärldens vapenleveranser bombat sönder 50 procent av sjukvården och drivit in två tredjedelar av befolkningen i världens största pågående svältkatastrof. Landet går nu in i en ny kolerasäsong efter att förra året ha haft det största kolerautbrottet i världen. Även Denguefeber och malaria härjar i befolkningen som avspärrade av den väststödda blockaden och nu också hotas av Coronapandemin.

* I morgon publiceras en artikel om kriget, dess orsak och om Sveriges roll.

Med manifestationen på Sergels Torg ville Jemeniter i Sverige och föreningen Jemensolidaritet uppmärksamma det jemenitiska folkets fasansfulla situation då de på grund av blockaden endast kan få en bråkdel av den skyddsmateriel och testutrustning som sjukvårdspersonalen behöver mot viruset. Massor av annan utrustning för intensivvård och vanlig sjukvård behövs också, liksom mat för att höja de svältandes motståndskraft. Hela kringutrustningen för vatten- och elförsörjning behövs också liksom drivmedel till generatorer och transporter.

Svenska riksdagen och regeringen måste nu i coronapandemin omedelbart kräva att alla västländer upphör med den barbariska blockaden som hindrar införseln av dessa livsnödvändigheter.
Inget kunde vara enklare än att förse Jemen med förnödenheter. Jemen ligger vid en av världens mest trafikerade fartygsrutter. Det betyder att tusentals fartyg med varor till hela världen passerar bara några sjömil utanför Jemens Röda havskust och den stora införselhamnen Hudaydah. 31 lastfartyg med mat och bränsle godkända för införsel av FN väntar på att få komma in i Hudaydah och den mindre hamnen Jizan. Men den saudiska marinen och deras västallierade övervakar blockaden åt den så kallade ”internationellt erkända regeringen för Jemen” som sitter på hotell i den saudiska huvudstaden Riyadh och vägrar utfärda tillstånden till fartygen att anlöpa hamnen.

* WHO bedömer att Jemen svaga vårdsystem inte klarar en Corona-epidemi i landet. Arabnews.

* FN generalsekreterare uppmanade igår G20-länderna att upphöra med sanktionerna mot Jemen och andra länder. Sputniknews.
G20 ska i morgon ha någon typ av distanskonferens med Saudiarabien som värd.

Av Jemens 24,1 miljoner invånare är mer än två tredjedelar i behov av humanitär hjälp. Värst drabbas barnen. Av dem svälter omkring fem och en halv miljon. Var tionde minut dör ett barn i Jemen, enligt hälsoministeriet i Sana´a.

Embargot som svälter ut Jemens barn, är en ren politisk konstruktion som upprätthålls av Västländer i FN:s säkerhetsråd under ledning av Storbritannien som har ansvar för formuleringen av Jemenresolutionerna (”penholder”), samt av USA och Frankrike. Marionettregeringen i Riyadh har tidvis inte ens haft kontroll av hamnstaden Aden eftersom Saudiarabien och Förenade arabemiraten bråkat om kontrollen av södra Jemen och en särskild utbrytarregering bildats där.

Sveriges tog som medlem i FN:s säkerhetsråd, initiativ till förhandlingar i Rimbo utanför Stockholm som ledde fram till den viktiga Stockholmsöverenskommelsen. Den innebar att röken även i Västmedia skingrades kring vilka som är parterna i Jemenkriget. Det två parter som förhandlade i Rimbo var å den ena sidan den av Västvärlden erkända Jemenregeringen, som sitter i Riyadh och leds av den tidigare presidenten Hadi, och på andra sidan den verkliga Jemenregeringen i huvudstaden Sana´a, som leder ministerierna och ämbetsverken under den tillförordnade presidenten Mahdi Al-Mashat.

Presidenten i Jemen Jemen MahdiAlMasha.

Denna så kallade Räddningsregering består av en koalition Jemens gamla regeringspartier plus Ansarullahpartiet lett av Mohammed Ali al-Houthi. Denna regering kallas slarvigt i media för Huthierna eller rebellerna, men har stöd av det gamla parlamentets majoritet och av upprepade miljondemonstrationer på Sana´as gator, dvs den stöds inte bara i den nordliga provinsen Saada varifrån al-Houthi kommer. Denna regering i Sana´a styr över 80 procent av landets befolkning. De har också stöd av största delen av den gamla regeringsarmén som har slagit tillbaka otaliga saudiska invasionsstyrkor som försökt komma in i de jemenitiska bergen.

I Stockholmsförhandlingarna trädde Jemens verkliga regering i Sana´a fram i rampljuset och världen kunde börja tala med dem som faktiskt styrde Jemen och med de myndigheter som kan göra något åt katastrofen. Utrikesminister Ann Linde har fortsatt Margot Wallströms ansträngningar för genomförandet av Stockholmsöverenskommelsen och reste nyligen till Saudiarabien och till Jemen, men tyvärr enbart till Aden som ligger i den del som Saudiarabien kontrollerar. Även om den Saudiledda koalitionen varje dag har brutit med Stockholmsöverenskommelsen med militära angrepp mot särskilt hamnstaden Hudaydah, så ledde den till att allt fler länders sändebud reste till Sana´a. Det svenska ingripandet har därför varit mycket viktigt, diplomatiskt sett, som ett första steg till fredsförhandlingar men hamnen har fortsatt blockerats därför blir svälten och sjukdomarna allt värre och nu kommer coronaepidemin.

Den svenska hållningen är fortsatt att militärt stå på Västvärldens sida i den hemska krigföringen mot Jemen och Sverige levererar vapen till angriparna Saudiarabien (genom följdleveranser) och Förenade Arabemiraten. Eftersom det är svårt att komma åt de militära försvarsstyrkorna bland bergen, har Saudiarabien, med stöd av stridsledningsofficerare från USA och Storbritannien, inriktat krigföringen på civila mål vilket är ett folkrättsbrott. Sverige måste omedelbart dra sig ur denna skamliga medverkan till folkrättsbrott och upphöra med vapenaffärerna.
Det är fullständigt omänskligt att i coronapandemin tillåta blockaden mot medicin till Jemen, liksom till Syrien och Iran. Mänskligheten står i denna kris tillsammans och den svagaste måste också räddas från epidemin och få tillgång till god sjukvård för att inte denna epidemi eller andra ständigt skall hemsöka världen.

Bakom manifestationen står Jemenaktivister i Sverige och föreningen Jemensolidaritet.

Följ frågan även på Facebookgruppen: Information om kriget mot Jemen, Twitter: @yemensol, Kontakt:
#EndYemenSiege #StopYemenWar #Jemen #Yemen #Corona #COVID-19 #SanctionsKill #SanctionsSpreadCOVID19 #SanctionsAreACrime

Referenser:

Weakened by war and hunger, Yemen braces for coronavirus

Salvation Govt makes 21 new preventive decisions to confront Corona

Coalition prevents arrival of 15 oil ships to Yemen


https://www.arabnews.com/node/1644896/middle-east
https://www.arabnews.com/node/1646406

Föregående artikelPensionerad USA-general hotade Maduro med kula i pannan
Nästa artikelHur allvarlig är pandemin för världsekonomin?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here