Hur allvarlig är pandemin för världsekonomin?

11
1620
Corona och börsfall. Bild Shutterstock och Pål Steigan.

Pandemin orsakad av viruset Covid-19 diskuteras ur ett närmast oändligt antal perspektiv. Varje företrädare, ”stakeholder”, för mer eller mindre partikulära intressen, känner sig manad att träda fram som vittnen för sin identitet. Några frågor kan kännas mer övergripande än andra röster i sorlet;

– Hur många kommer att dö eller påtvingas långa tider för rehabilitering?

– Vilka blir de eknomiska konsekvenserna för enskilda, stater och globalt?

– Vad kommer att hända efter ”syndafloden”?

I den här artikeln kommer jag att diskutera de två senare frågorna. Jag är väl medveten att t ex Jan-Erik Gustavsson skrivit en utmärkt artikel (Global Politics 23/3) om fråga två, och att Malcom Kyeyune begåvat skriver fram en tanke om ett vänsteruppsving efter pandemin.

Redaktören: Malcom Kyeyune inleder sin artikel på följande sätt ”När coronaepidemin är över kommer det svenska politiska landskapet att se helt annorlunda ut. Och den folkliga ilskan över att ingenting gjordes när det fanns tid kommer inte att vara att leka med.” Malcolm Kyeyune i Dagens Samhälle 18/3.

Osäkerheten över hur långvarig pandemin kommer att vara har lett till antal omedelbara, närmast reflexmässiga ekonomiska reaktioner:

Börskurserna hoppa upp och ned. När denn artikel skrivs har Stockholmsbörsen tappat 25 % sedan årsskiftet och USA-börserna cirka 27 %. I Sverige har både Riksbank och regering intervenerat med gratiskrediter och stödköp av t ex företagsobligationer. Samma åtgärder har skett, och kommer att fortsätta, i EU och USA. Det tycks ha gett resultat, då börserna de senaste dagarna legat på plussidan. Vad gäller börsförlusterna skall vi ha klart för oss att aktieuppgångarna 2019 handlade om 20-30 % beroende på bransch och bolag, så det finns lite att ta av. Så resonerar inte de stora investerarna – läs: spekulanterna – vars ”nervösa kapital fortsätter att jaga ”säkerhet”.

– Oljebolagen har tappat 30-50 % av aktievärdena före pandemin. Så har kursfallen slagit hårt mot vårt oljerika grannland, vars valuta fallit närmast katastrofalt. Stora investerare har sålt av norska oljepapper, och kvitterat ut Nkr, vilka man omedelbart sålt.

Världens största produktionsland – Kina – har varit mer eller mindre nedstängt. Reservdelar börjar saknas i Europa, varför minst 45 000 arbetare/tjänstemän inom svensk fordonstillverkning har permitterats, och nu följer underleverantörerna på löpande band.

Arbetsförmedlingen anger att hälften av alla varslade i Sverige återfinns inom Hotell & Restaurang, sedan kommer resebranschen och handeln m fl

Många fler exempel på kriser kan radas upp.

Och orsaken är enkel: det handlar om flödet, och framför allt på volymen av flödet. Alltsedan Medeltiden har flödesvolymerna av handel och produktion varit avgörande. Vi har sett språngvisa ökningar under olika perioder, och i synnerhet i nutid, de senaste cirka 30 åren. De verkligt transnationella företagen (TNC) sitter som spindlar i mitten av nätet och koordinerar flödena. Stora delar av Triaden har i dag stängts ned, och därmed sinar flödena. Spindlarna och deras ägare blir nervösa och säljer då av olika tillgångar och jagar ”säkra hamnar” för de gigantiska kapitalen. Vilka anses då dessa ”säkra hamnar”?

Guldet har varit en sådan hamn, men priserna har tvärtemot fallit från 1660 (dollar/trou oz) i februari till under 1500 nu i slutet av mars, men studsade häromdagen upp till över 1600. Guldpriset har alltid fluktuerat beroende på spekulation; i januari 2017 låg det på 1140. I dagens läge tycks det dock vara en måttligt säker hamn.

Statspapper betraktas som en säker hamn. Här handlar det mest om att ”säkra det som säkras kan”, dvs lite halvdesperata ”parkeringar” av kapital. 10 års obligationer ligger lågt, t ex Sverige kring 0 % ränta, Tyskland -0.3 % ränta. Från det mönstret avviker USA i viss mån med +0,8 % ränta. Statspapper med korta löptider uppvisar andra räntor, men det handlar totalt sett om låga räntor.

Emission av företagsobligationer har varit ett sätt för företag att få in nytt kapital. Emellertid stängde svenska banker förra veckan handeln med räntefonder, där företagsobligationer ingår. Säljorderna haglade. Riksbanken utfästelser av stödköp fick prisfallet att stanna upp och handeln har återtagit (SvD 25/3). Men osäkerheten och skakigheten består så länge pandemin råder.

Därmed är vi inne på den tredje och sista ”säkra hamnen”, valutan dollar. Dollar köps idag och kursen har ökat i relation till många valutur, t ex SEK och Nkr. Bakgrunden är att FED i USA börjat ösa ut pengar, s k likviditet till bankerna. Därutöver har de två stora partierna enats om gigantiska 2 biljoner dollar i diverse företagssubventioner, ungefär 10 % av USA:s hela BNP (P1 Nyheter 25/3). För att dessa subventioner inte skall se allt för illa ut, kommer ”helikopterpengar” att regna i form checkar på 3000 dollar per amerikan.
Syftet är att hålla uppe den inhemska efterfrågan, vilken svarar för i runda tal 50 % av USA:s BNP. Kruxet är att folk kan inte konsumera om de sitter hemma, instängda. Ock så lär det fortsätta, då USA har minst 53 000 bekräftat smittade och 700 döda. Trump har därför börjat svamla om ”ett ljus i tunneln” och talar att man kanske kan häva restriktionerna till Påsk. Nu är det delstaterna som bestämmer det, och därifrån, inklusive republikanska guvernörer, kommer ett rungande Nej.

Råoljepriset har rasat, beroende på minskad efterfrågan, då stora delar av världens transporter och trafik, samt produktion står stilla. Häromdagen gick det under 25 dollar fatet, medan Brentoljan noterades (SvD 23/3) för 27,5 dollar per fat. I stort har oljepriset halverats i jämförelse med tiden före pandemin. Trots att råoljan skall gå igenom raffinaderier har t ex det svenska bensinpriset sjunkit med cirka 2,5 kr/liter.

Det är minst två större fenomen som kan noteras kring det låga råoljepriset.

Ryssland och Saudi driver ett tufft priskrig, och för första gången får den billiga Saudioljan stryk. Det beror inte på produktionspriset, utan Saudiarabiens budgetunderskott. De har tidigare tvingats sälja av delar av det statliga oljebolaget, om än mindre centrala delar. Och därför har man budgeterat kommande inkomster från oljeförsäljningen. Det råder olika uppgifter var brytpunkten ligger, dock ligger den över 60 dollar fatet. Så den Saudiska ekonomin blöder, medan den ryska klarar ett priskrig bättre, bl a beroende på buffertar i form av guldreserver.

Det mest intressanta är situationen för dagens största statsskurk: USA. Genom frackingtekniken har USA blivit en olje- och gasexportör, och således oberoende av import av olja. Brytpunkten för lönsamhet för krackingoljan ligger på 40-45 dollar per fat, troligen det lägre värdet. Krisen inom frackingindustrin för 8-10 år sedan medförde rationaliseringar och tekniska förbättringar. Trots det pressade produktionspriset blöder den inhemska oljeindustrin, och skriker på statsstöd. I någon mån tycks exporten av fossilgas kompensera oljan, och gasproduktionen planerades dubbleras från 2019 till 2020 – men, det var före pandemin!

Hur ser då det politisk scenariot ut efter pandemin. Både Jan-Erik Gustavsson och Malcom Kyeyune tror på en radikalisering, den senare mer än den förre. Vi kan konstatera att krisen 2008-2010 avsatte få radikala strömningar, kanske med undantag för Gul västerna i Frankrike, men de kom senare. Nyliberalismens härjningar har pågått länge, utan att ”vänstern” kunnat inhösta några vinster, Det har dessvärre högeropportunismen gjort.

Jag tror också att debattens vågor kommer att svalla efter pandemin, mer i antikapitalistisk anda än i socialistisk/kommunistisk. För att fånga upp sådana stämningar krävs organisationer och partier. Och var finns de?
Tankesmedjan Katalys och lobbygruppen Reformisterna gör tappra försök att radikalisera (S), vilket är dömt att misslyckas. I någon mån kan man påverka sina stödtrupper i 6F-facken, men det är helt uteslutet att de stora, som Kommunal och Metall, låter sig påverkas.
(V) har blivit större, men sitter hårt fast i identitetspolitiken, har en programkommission som luftat tanken att stryka kampen mot kapitalismen, och är försvinnande frånvarande i fack, bostadsområden, samt på gator och torg. Verksamheten koncentreras till parlamentariskt arbete. Och organisationer som kämpar heroiskt, t ex Nej till EU och Nej till NATO har få och särskilt för få unga medlemmar/aktivister. Och, för att vara fullständig, de kommunistiska grupperna är dessvärre små, och splittrade.

Dock. Osvuret är bäst. Debatten efter pandemin kommer förvisso att rasa. Kanske kommer något materiellt fram ur mängden av debattinlägg?

Föregående artikelEfter 5 år av krig mot Jemen: Coronakris!
Nästa artikelDags för Kina att hjälpa USA bekämpa pandemin.
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

11 KOMMENTARER

 1. Pål Steigan har idag ett inlägg i denna fråga ”Klassekampens vilkår etter epidemien”. Den går inte särskilt noga in på olika områden som Ulf K:s gör, men den spikar fast det viktigaste: Vilka kommer villkoren vara för klasskampen efter epidemin? Med markerad text skriver han ”Mange har trodd at fascismen vil komme via svartskjortene, men fascismens kjerneprinsipp er ikke lærstøvler og svarte uniformer. Fascismens kjerneprinsipp er finanskapitalens uinnskrenkede diktatur. Og det har vi fått en testkjøring på”.

  Efter Tjernobylolyckan lördagen den 26 april 1986 klockan 01.23.45 stod jag i min trädgård här i byn. Solen sken, maskrosorna blommade och om jag inte minns fel så var en del av mina körsbärsträd också på väg att slå ut. På radion sade man att ett moln av……. Man sade också att korna som var på väg att släppas ut på bete i södra Sverige kanske …… Känslan var overklig. Nu är jag pensionär och bor permanent i byn. Det är ungefär samma väder som 1986 fast en månad tidigare. Än är det några veckor till maskros och körsbärsblom liksom kosläpp. Efter lunch skall jag klippa min bokhäck. Men känslan nu påminner en del om känslan då för 35 år sedan. Konsekvenserna kommer att bli annorlunda. De kommer att bli mycket värre. Steigan skriver ”Og selve vilkårene for å føre klassekamp er blitt verre enn noen gang siden annen verdenskrig.”
  https://steigan.no/2020/03/klassekampens-vilkar-etter-epidemien/

 2. Jag har inte så stora perspektiv. De är naturligtvis viktiga eftersom ekonomin tillhör vardagen för oss små också. Ändå tror jag att den hjälpsamhet som förekommer överallt måste kunna avsätta spår. Det kommer inte bli lika enkelt för nyliberalismen och S kommer att tvingas av sina aktiva att gå en mer humanistisk väg – i alla fall lobbar jag för det!

 3. Det spelar ingen roll vilken av de skenbart olika politiska ytterligheternas företrädare (socialiska eller kapitaliska) som styr världen mot oundviklig katastrof!!
  Båda varianterna är lika skrämmande.
  Regeringen Stefan Löfvén har utan att fråga Sveriges folk beslutat att Sverige ska ställa sig i spetsen för genomförandet av ”Agenda 2030”.
  Om cirka tio år ska 2030 och de globala målen ha uppnåtts. Sverige ökar nu ansträngningarna både nationellt och internationellt för att följa upp de åtaganden som gjordes vid FN-toppmötet för de globala målen i september 2019.
  Vad är då penningmakarnas globala mål mer världsväldet (Agenda 2030)?
  Federal Reserve, USA:s centralbank, ingår i Wall Street:s domän och är en mäktig privatreglerad centralbank som trycker dollarsedlar utan äkta värden, styr penningflöden, räntorna och kan därmed påverka hela världsekonomin som skapar inflation eller deflation, lågkonjunktur eller högkonjunktur, och skicka börsen upp eller ned genom deras beslut. Dollarns värde är baserat på statsobligationer och lånas dessutom många gånger mer än verklig täckning.

  Detta privata bankvälde i historien har kostat miljoner och åter miljoner människor livet i krig, mord och förföljelse. Nationer har gått under av förtryck. En liten grupp har åstadkommit all denna ofantlig ondska som detta har inneburit. Enorma lidanden. Det har gett världskrigen. Det har fött kommunismens ohyggliga förtryck i Ryssland och världen. Världens folk är förda bakom ljuset genom en politik som inte är sann.
  Hushållningen och fördelningen av jordens tillgångar gynnar så fåtalet.
  Konspirationsbegreppet används ofta om världspolitikens agerande, som snabbt förkastar detta som något overkligt och gäller som en fiction. Allt göms i nutidens propaganda och politik.
  Det som sker nu i vår tid med fejkade kriser är i själva verket de små stegens Agenda mot utopin .. The New world order.

 4. Ivan, din svartsyn – spelar ingen roll om regerubgarba är soc eller kap – blir tung att bära. Då tycks ju allt vara hopplöst? Och finns inte hoppet om en bätrre värld finns ingenting. Jag är däremot enig med dig om banksystemet. Och Sverige är faktistisk – i sin litenhet – mycket beroende av de 4 storbankerna.

  FED är förvisso mäktig, men deras gigantiska köp av USA-statspapper är inte helt opropblematiskt för USA. Stödköpet driver upp de långa räntorna, och bygger därmed upp ett ökat underskott, i form av ökad statsskuld. Tillsammans med den federala regeringens stöd finns en uppenbar riskt för inflation. Och, slutligen, dyra dollar försvårar exporten från USA, när den väl kommer igång igen.

  Förra veckan anmälde sig 3,3 miljoner amerkaner arbetslösa. Det motsvarar 2 % av USA:s arbetande befolkning på 115 miljoner, av totalt 310 miljoner. I min artikel angav jag att ”helikopterpengarna” var 3000 doller per amerikan; nu blev det ”bara” 1200 dollar.

  Nära 50 milj amerikanser står utanför sjukförsäkringar, vilket innebär att dessa inte kan stanna hemma från jobbet, ifall de drar på sig virussmittan. USA står således inför gigantiska ekoomiska problem, utöver det mänsliga lidandet.

  Om rapporterna från Kina stämmer så kommer snart varuflödet därifrån att återupptas. I nästa steg ställs frågan när de stater som lagt hela sina befolkningar i karantär, släpper på restriktionerna. Får vi då en form av återsmittning? Ja, frågorna är många, och en depression ter sig inte osannolik.

 5. Man får känslan av att corona används av bankirerna för att dölja att det ekonomiska systemet är bankrutt! Nya pengar behövs från folket så att systemet inte kollapsar! Kanske därför som bankir-ägda MSM dagligen pumpar ut ”nyheter” om virusets framfart! Ser man på vilka det är som kommer att tjäna på alla statliga skattepengar så är det utan tvivel bankirerna och den s.k finansmarknaden!

  • En bank får du betrakta som ett förråd för pengar. Du kan förvara pengar där, låna pengar eller ombesörja för utlåning av dina pengar för ränta. Det senare på olika sätt och villkor förstås.
   För länge sedan var det Sveriges Riksbank som stod för det mesta av de här möjligheterna men senare kom att tillhöra det privatägda affärslivet.
   Varför kan man undra men förmodligen bör anledningen vara de privatägda bankerna visade sig vara mer effektiva och erbjöd bättre villkor.
   Jag vet inte riktigt vad du önskar men jag tror inte problemet ligger i bankerna i sig. Problemet är snarare politiskt och ligger i själva samhällssystemet för möjligheten att snabbt skapa tillgångar för tillfälliga, långsiktiga samt nödvändiga behov.
   Vill du kanske ha den enväldiga Sveriges Riksbank tillbaka?

   • Tja, du verkar ju vilja att bankirerna får rättigheter att skapa ”pengar” dvs ettor och nollor i bankdatorerna för att sedan låna ut dem med ränta till de sektorer som näringslivet, industrin och de som jobbar inom vård och omsorg, alltså de som bidrar till samhällets uppehälle? Vad du inte verkar förstå är att detta leder till urholkning av penningvärdet och inflation som gör oss vanliga skattebetalare fattigare! Bankirerna behöver inte ens skratta hela vägen till banken de sitter bara och berikar sig själva. Det är inga problem att låna ut till bättre villkor då man aldrig själv behöver betala räntor och dessutom kan privatisera vinster och socialisera förluster! Och ja, politikerna låter detta bedrägeri fortgå utan åtgärder men så är ju politikerna lierade med bankskojarna också! Det hade nog varit bättre om Sverige hade haft kvar en oberoende riksbank utanför politikernas inflytande!

 6. Ulf K skriver som vanligt både klokt och intressant. Det borde finnas möjlighet att efter pandemin påvisa nyliberalismens ansvar för brister i samhället, att i viss mån återta ”folkhemmet”, t.ex. avprivatisera viktiga samhällsfunktioner. Uttalanden från t.o.m. C & L tyder på att det är möjligt men det fordras folklig kamp. Den kampen måste riktas rätt, jag håller helt med Bertil C när han citerar Pål Steigan:fscismen kommer inte i form av AfS, NMR och liknande nynazistiska grupper utan det är finanskapitalets oinskränkta diktatur, dessa herrar och damer som är liberala, HBTQ-påhejare, bildade demokrater, akademiker o.dyl. SD ska bekämpas genom att visa hur de stegvis anpassar sig till denna linje, t.ex. nu när de accepterar EU, arbetskraftimport osv. Att anklaga dem för rasism, fascism etc. är en återvändsgränd, eller som F Baude & A Carlsson en gång skrev: ” Högerpopulistiska partier kan inte mötas, och absolut inte stoppas, genom agitation mot dess främlingsfientlighet, för den är inte grundvalen för högerpopulismens=SDs agerande. Grundvalen är de breda folklagrens väl grundade känsla av att vara utelämnade och dumpade av samhällseliten, både den ekonomiska och den politiska. Det kan synas paradoxalt, men en framgångsrik kamp mot främlingsfientlighet och rasism kan inte bara utgå från den självklara principen om alla människors lika värde, även om den är central, utan måste också inkludera kamp för nationell suveränitet och det svenska folkets rätt att forma en politik i enlighet med sina intressen.” Tyvärr verkar inte majoriteten i K inse detta idag av motsättningarna att döma. Ulf K avvisar Reformisterna som ett redskap att ändra S. Ja, de kommer inte att segra men deras kamp är väl värd att stödja, liksom när Tage G, Maj-Britt Theorin och andra kämpar mot Hultqvists krigsparti inom S. Håller med om V och att Nej till EU/Nato är svaga (arbetar själv mot Nato). Det saknas en ledning av dessa olika rörelser. K, SKP etc. verkar inte bli den ledningen. Mycket är sorgligt men som Ulf K skriver ”osvuret är bäst”.

 7. Digitala vaccinintyg är nästa steg i den skriptade coronavirus-operationen som vissa människor har refererat till som en bedrägeri, plandemisk eller planerademi.
  I en nyligen reddit AMA (Ask Me Anything) och en ny videointervju lägger NWO (New World Order).. Bill Gates upp planen för nästa fas i denna konstruerade koronaviruskris: digitala vaccincertifikat .
  I Reddit AMA den 18 mars 2020 sa Gates att ”så småningom kommer vi att ha några digitala certifikat för att visa vem som har återhämtat sig eller testats nyligen eller när vi har ett vaccin som har fått det.”
  I en videointervju publicerad 30 mars 2020, sade Gates”Så småningom måste vi ha certifikat för vem som är en återhämtad person, vem är en vaccinerad person, för du vill inte att människor ska flytta runt i världen utan deras certifikat”.

  Bill Gates har varit nyckelpersonen som skapat denna kris på många sätt, till exempel genom att hans upprepade förutsägelser om en pandemi dödade 30 miljoner i uppdraget till utbrottet, hans Event 201 Simulering (som just råkade planera för ett koronavirusutbrott) och hans oavbrutna drivande för vaccinationer, inklusive hans offentliga tillstånd mer än en gång att vacciner bidrar till befolkningskontroll eller avfolkning.
  ”Detta antyder att de övergripande kliniska konsekvenserna av Covid-19 i slutändan kan vara mer besläktade med de av en allvarlig säsongsinfluensa (som har en dödlighet på cirka 0,1%) eller en pandemisk influensa (liknande dem 1957 och 1968) än en sjukdom som liknar SARS eller MERS, som har haft dödsfall mellan 9 och 10% respektive 36%”.
  Fick du det? COVID-19 är precis som den vanliga, normala säsongsinfluensan!
  https://thefreedomarticles.com/digital-vaccine-certificates-bill-gates-plan-post-coronavirus/?owa_medium=feed&owa_sid=

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here