Dags för Kina att hjälpa USA bekämpa pandemin.

32
1397
Corona. Kvinnor i San Francisco 9 mars 2020. Bild från artikeln i Global Times 21 mars 2020.

Bertil Carlman från Småland, där jag föddes, har vänligen översatt en artikel i kinesiska Global Times 21/3, som jag nu publicerar. Time for China to help US fight against pandemic. Och inte nog med det, han har också skrivit en lång kommentar, som presenteras efter artikeln från Global Times.

Bertil Carlman är en pensionerad lärare som sedan 1960-talet varit intresserad av Kina och arbetade aktivt ett antal år inom Svensk-kinesiska vänskapsförbundeet (SKvF).

I denna lyfter jag redan här fram detta från Bertils kommentar: Eftersom ”Chinabashing” (bankande på Kina), som man säger i USA, blivit så vanligt i PS, är det viktigt att också emellanåt låta officiella röster framföras ofiltrerat. Här följer en översättning av en artikel från Global Times (GT), som svensk PS helt korrekt påpekar är ett propagandaorgan för staten Kina. På samma sätt som svensk PS är ett propagandaorgan för staten Sverige.

Kina är på väg att ge hjälp till USA på delstats-nivå mitt i utbrottet av COVID-19

Allteftersom antalet infektioner av coronavirus stegras utom kontroll i USA, tror observatörer och analytiker att det är dags för Kina att överväga att ge en hjälpande hand till hårt drabbade stater i USA i deras kamp mot det dödliga coronaviruset. Det bygger på humanitära skäl trots Washingtons eskalerande främlingsfientliga slängar och fientlighet mot Peking som visas i att man upprepade gånger kallar händelserna med coronaviruset för ”kinesiska viruset.”

Vissa kinesiska organisationer, sjukhus och individer planerar att ge mer hjälp till lokala läkare och sjukhus i USA, och dessa är också angelägna om att lära sig mer om Kinas kliniska erfarenheter av att behandla kritiskt sjuka patienter och söka stöd för leveranser av personlig skyddsutrustning (PPE) såsom ansiktsmasker N95 och kirurgiska dräkter. Detta enligt kinesiska observatörer, sjukvårdare och insiders i industrin.

I delstater som Kalifornien och New York, som har upprätthållit långsiktigt samarbete med Kina, och också är hem för de flesta asiatisk-amerikanska samhällena i landet, hjälper nu lokala grupper vissa statliga myndigheter och lokala sjukhus att nå ut med inköp av förnödenheter från världens största tillverkare.

Vissa läkare och experter i USA, som Global Times kommit i kontakt med, efterlyste också samarbete på nationell nivå mellan de två länderna, vilket kommer att bidra till att utbudsbristen åtgärdas mer effektivt.

Rop på hjälp.

En i Kalifornien baserad medicinsk expert, som föredrog att inte uppge sitt namn, berättade för Global Times på fredagen (20/3) att vissa lokala läkare är ivriga att veta om Kina har planer på att donera medicinska förnödenheter till lokala sjukhus, som man gjorde till Italien, eftersom mer medicinsk personal i den amerikanska delstaten är exponerade för den dödliga sjukdomen, och har otillräckliga leveranser av skyddsmasker, respiratorer (=ventilatorer) och intensivvårdsplatser.

”Det omedelbara behovet är mer PPE och testkapacitet”, berättade Larry William Chang, en expert på infektionssjukdomar från Johns Hopkins School of Medicine, till Global Times via e-post.

Chang påpekade att de stora utmaningar som USA står inför är otillräcklig tillgång på personlig skyddsutrustning, ventilatorer och övergripande hälso- och sjukvårdssystemskapacitet. ”Vi har inte heller några av de tekniska nyheterna såsom smartphone-baserade övervakningsappar för att hjälpa till med kontakt, spårning och isolering”, sade han.

Det totala antalet bekräftade fall av coronavirus i USA har överstigit 27 000 till och med söndag 22/3, och det är nästan 10 gånger fler än för en vecka sedan, enligt data som sammanställts av Johns Hopkins University.
Redaktören: 25/3 vid lunchtid hade 55 000 fall och 784 döda rapporterats från USA. här.

Allt fler människor i USA uppmanar också lokala myndigheter att söka samarbete med Kina för att slå tillbaka viruset, eftersom USA:s federala regering har misslyckats med att hjälpa.

Kina kan, enligt flera observatörer i USA, hjälpa de värst drabbade delstaterna som Kalifornien, New York och Florida, som har relativt färre fall men en stor äldre befolkning, genom att skicka ventilatorer.

”Om Kina vill göra ett gott intryck just nu i USA, kommer det att handla om respiratorer,” berättade en observatör baserad i Kalifornien för Global Times på lördagen, och tillade att de flesta delstaterna kommer att hantera andra leveranser såsom masker. ”Jag tror att [New York och Florida] skulle ta emot kinesiskt stöd.”

En representant från en i New York baserad kinesisk förening, som föredrog att inte vara anonym, berättade för Global Times under helgen att föreningen har nått ut till företag i Kina för att köpa medicinska förnödenheter eftersom det fortfarande tar tid att leverera produkter till USA. ”Vi har varit i kontakt med med andra delstater också, trots att det är inte är lätt, men vi kommer att göra vårt bästa för att göra beställningar”, sade hon och konstaterade att man beställt över 10 000 enheter medicinsk utrustning, som fortfarande är för lite jämfört med den varje dag stigande efterfrågan från sjukhus.

New Yorks guvernör Andrew Cuomo sade nyligen ”Vi har bokstavligen människor på shoppingtur i Kina, som är en av de största tillverkarna av ventilatorer”, samtidigt som president Donald Trump bad guvernörerna att köpa medicinska förnödenheter till sina delstater och att det den federala regeringen inte är en ”kontorist till sjöss.”

Tidningen New York Post sade i en artikel på fredagen att coronaviruset dödade stadens invånare ”med en hastighet av mer än en per timme.” Inför den exempellösa krisen, närmar sig stadens medicinska system också en krispunkt på grund av kritisk brist på livräddande ventilatorer, maskiner och mången medicinsk personal är överbelastade eftersom det har varit otillräckliga leveranser till läkare.

Brist på förnödenheter och medicinsk utrustning, växande risker bland medicinsk personal att de blir smittad, och sjukhus som blev överfyllda, var en del av scenarierna i ett tidigt skede av utbrottet i Wuhan, centrala Kinas Hubeiprovins, där det första bekräftade fallet av lunginflammation på grund av Coronavirus (COVID-19) rapporterades i januari i landet.

När Washington försökte lägga över ansvar på Peking genom att skylla Kinas påstått försenade pandemisvar på den snabba ökningen av fall i USA, som nu har ett mycket ansträngt hälso- och sjukvårdssystem, sade det kinesiska utrikesdepartementet på fredagen att man från kinesisk sida har meddelat Förenta staterna om en epidemisk utveckling, och att man hindrar och kontrollerar och mäter regelbundet efter den 3:e januari. Den 27 januari talade högt uppsata hälsotjänstemän i Kina och USA i telefon med varandra, och vid den tiden uppskattade man från USA:s sida Pekings öppenhet som svar på utbrottet.

Genom att inte dra lärdom av händelserna i Wuhan, så ledde Washingtons passiva svar på COVID-19 tyvärr till att dess egen medicinska personal blev oförberedd inför den nuvarande krisen.

Band mellan människor

När Trump fortsatte att tona ner effekterna av coronaviruset, och lade skulden på Kina, så syftade det, som vissa observatörer sade, till att dölja administrationens otillräckliga förberedelser för denna kris. Vissa läkare och sjukvårdare i olika delstater i USA, som New York, Kalifornien och Maryland, har börjat söka hjälp från Kina, särskilt från kinesiska läkare som har haft erfarenheter av att föra denna kamp vid frontlinjen.

Shmuel Shoham, en läkare som sysslar med transplantationer vid infektionssjukdomar, och som arbetar på Johns Hopkins, lade på fredagen ut en Tweet som säger, ”just nu har över 80 läkare vid Hopkins och på sjukhus i Kina avslutat ett möte via videokonferenser. Läkarna i Kina lärde oss av sina senaste erfarenheter.”

Vissa kinesiska sjukhus har börjat erbjuda kliniska och behandlingserfarenheter till vissa läkare och medicinska experter i USA. Till exempel hade sjukhus nummer 1 i Zhejiang-provinsen på onsdagen en telefonkonferens med några experter vid Yale University.

Kinesiska experter svarade på frågor som ”Vad är de viktigaste erfarenheterna i hanteringen av viruset?” ”Vilka erfarenheter ger det att behandla patienter som är kritiskt sjuka?” ”Vilka är normerna för IVA behandling?” ”Hur skyddar man sjukvårdare från infektioner?” och så vidare, allt enligt uppgifter från medier.

”Jag tror att den telefonkonferens vi hade var ett bra exempel på samarbete mellan Kina och USA på institutionell nivå. På nationell nivå skulle alla möjligheter för Kina att hjälpa till med vår försörjningsbrist vara underbar.” sade Chang.

Men USA:s federala regering fortsätter att smutskasta Kina genom att ignorera grundläggande vetenskap och utmåla COVID-19 som ”det kinesiska viruset”. Det upprörde kraftigt inte bara kineser utan även amerikaner av asiatiskt ursprung. En sådan offensiv taktik sänkte chanserna för Peking och Washington att arbeta tillsammans på nationell nivå. Det har särskilt varit några ”rasistiska och främlingsfientliga attacker” mot Kina, som enligt observatörer har givit upphov till oacceptabla, hetsiga ord mellan de två länderna,.

Det skulle vara mer värdefullt för Kina att arbeta med USA på subnationell eller lokal nivå, vilket också kan vara meningsfullt, säger Li Haidong, professor i amerikanska studier vid China Foreign Affairs University, till Global Times.


Kommentar av Bertil Carlman

Sverige har ett efter omständigheterna väl fungerande propagandainstrument för att det svenska folket inte klart skall se vad som sker ute i världen. Det instrumentet heter Public Service (PS). Den 22:a mars kunde vi tydligt ta del av hur det fungerar och skall fungera då Sverige är en mycket lydig vasallstat i EU och en relativt väl fungerande assistent åt Nato som i sin tur står under USA-imperiets domvärjo. Många läsare av globalpolitics.se blir emellanåt så upprörda över detta, att de far ut i starkt moraliserande ordalag. Det är lätt att förstå men mindre bra då denna blogg, som många andra, bland annat har till uppgift att bedriva folkupplysning, vilket i regel innebär lugn och sansad motpropaganda till PS.

Ett mycket gott exempel på detta är artikeln av Roland Hedayat om Stina Blomgrens program från Iran. Förmodligen var Stina inte medveten om att hennes presentation fungerar som en del av det arbete som framför allt Trumpadministrationen, men också EU bedriver för att bland annat se till så att iranier drabbas hårt av covid-19. Rolands artikel var så bra att även lindelof.nu och steigan.no publicerade den.

Den 22.3 fanns det på PS ett nyhetsinslag som Knut Lindelöf beskrev på sin blogg med följande ord ”I dessa dagar, då försvarsminister Peter Hultqvist och skrämseljournalisten Patrik Oksanen släpps fram i TV-Rapport för att skrämma oss för Ryssland och Kina, måste vi försöka skapa åtminstone ett uns av balans i beskrivningen (av) vad som pågår – och har pågått länge.” (En film av John-Pilger). Peter H talade om rysk fara och syftade på sputniknews utan att ge tittarna klar information om vad det onda bestod av.
Då jag regelbundet läser nyheter från SN, gjorde jag en genomgång av det som på senare tid skrivits om Sverige och fann, kritik ja, men inget som skulle vara en verklig grund för en svensk försvarsminister att använda som påpekande att Ryssland beljuger Sverige. Fast ok, det var i Azerbajdzjan! Å andra sidan borde försvarsministern tänka på bibelcitatet om grandet och bjälken då Ryssland ständigt beljugs

Om Patrik Oksanoen (PO) står det på Wikipedia ”Oksanen gjorde sig känd som SVT:s första regionala EU-korrespondent i Bryssel sedan 2006. Oksanen har tidigare jobbat som redaktör och ställföreträdande redaktionschef på Västerbottensnytt i Umeå samt reporter på Mittnytt och Nordnytt. Han vikarierade även som redaktör, planerare och tillfällig ansvarig utgivare för Aktuellt samt som redaktör för Rapports 19.30-sändning.” Han är alltså en viktig person för att Sveriges PS skall framföra den västliga (f.a. USA, EU och Nato) synen på de av väst utpekade huvudfienderna Kina och Ryssland men även Iran, Venezuela m.fl. PO arbetar nu tydligen för svenskt näringsliv. Vad är det?

Wikipedia igen. ”Svenskt Näringsliv med arbetsgivarförbund och branschföreningar är den ledande företagarorganisationen i Sverige.” Vi har här ett utmärkt exempel på hur vårt språk gjorts till ett verktyg för överheten i dess nedtryckande av underklassen (lönearbetarna) och som PS självklart ledigt använder sig av. Egentligen består naturligtvis Svensk Näringsliv också av alla de miljoner svenskar som arbetar i det, och är de som skapar det mervärde som ”arbetsgivarna (!)” lever på. Vårt språk är viktigt!

Eftersom ”Chinabashing” (bankande på Kina), som man säger i USA, blivit så vanligt i PS, är det viktigt att också emellanåt låta officiella röster framföras ofiltrerat. Här följer en översättning av en artikel från Global Times (GT), som svensk PS helt korrekt påpekar är ett propagandaorgan för staten Kina. På samma sätt som svensk PS är ett propagandaorgan för staten Sverige.

Men först ett klarläggande. Svensk PS kallar Kina en kommunistisk stat. Officiellt från Kina är landet en socialistisk stat med kinesiska förtecken. Min uppfattning är densamma som Pål Steigan lade fram i en kommentar till den häromdagen publicerade reprisartikeln, också av Steigan, ” Eu har stjälpt Italiens ekonomi ska Kina hjälpa Italien nu?”. Han skriver i kommentaren ”Kina er naturligvis en imperialist, men en imperialist som er i den oppadgående fasen ville være bedre for Italia enn en imperialist på vei ned i den dekadente og destruktive fasen. Klokt og nasjonalistisk utnyttet kunne Italia få mye ut av et samarbeid med Kina. Men det strider mot USA militære og politisk-økonomiske grep over landet.” Artikel från GT blir rätt komisk. Den beskriver hur den ”uppåtstigande” imperialisten (Kina) försöker hjälpa imperialisten som är på väg ner i ”den dekadenta och destruktiva fasen” (USA).

Föregående artikelHur allvarlig är pandemin för världsekonomin?
Nästa artikelMitt under corona-pandemin: Stockholm säljer sjukhus. Stor skandal. Sparka Svenonius och nationalisera Wallenberg?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

32 KOMMENTARER

 1. Global Times (GT), som svensk PS helt korrekt påpekar är ett propagandaorgan för staten Kina. På samma sätt som svensk PS är ett propagandaorgan för staten Sverige. Global times = kinesisika staten. Svenska PS = Public Service?, men en åtskilligt säkrare källa; dessutom har ju vi lyckan att kunna jämföra med andra källor, både inhemska och internationella. Global Politics = vadå? Bara en fråga ?

  • Vad har du för fakta eller studie dsom bakgrund för påståendet att svensk public service är en åtskilligt säkrare källa än Global times?

   Jag följer svensk publich service, somofta åberopas i mina artiklar men även Russia Today och Sputniknews. De senare är en säkrare källa för utrikespolitiska händelser i den mån jämförelser kan ske. Det är mitt bestämda intryck, fast jag har inte sett eller haft tid att göra en studie. Det borde Journalisthögskolor ha gjort för länge sedan. RT och Sputniknews pekas ut som ”farliga” av SÄPO. Efter SÄPO:s rapport – Läs OCKSÅ Sputniknews och Russia Today!

   Missar inte SÄPO det stora hotet mot Sverige?

  • Svensk public service en säker källa? Du måste vara lite äldre som tror på detta Bo? Och jo, det är nog som de på fria medier säger det är bara sossar och pensionärer som litar på PS. Troligen gammal ohejdad vana från en svunnen tid… Bäst att kolla upp PS-regim-propaganda och ta den för vad det är!

 2. Även om det visar Kinas medmänsklighet så ska inte hjälpa USA med något överhuvudtaget. Detta särskilt med tanke på de rasistiska uttalanden och den fientliga hållningen som USA har och haft mot Kina och inte minst med tanke på att USA har deklarerat Kina som dess största fiende Låt barbariska USA åt sitt öde! USA är det land som har störst antal smittade. I den takt som Corona sprider sig i ”the exceptional shit nation” så lär det blir katastrofartad ganska snart. Hela världen vill inget annat än att denna farsot som kallas USA bryter samman tack vare Corona!

  https://www.rt.com/usa/484212-coronavirus-cases-us-leader/

 3. Skojar du?
  Det är Kina som är skyldiga till den här Pandemin och jag hoppas att vi kan ställa Kina tillrätta när det är över.

   • Går inte ställa virus inför rätta.
    Människor går att ställa inför rätta.
    Vi får se vad det blir av det.

    Corona viruset är i sig anti-socialistiskt
    Vanligtvis gäller ensam är svag – tillsammans är vi starka
    Men en pandemi och virusutbrott vänder på begreppet.
    Tillsammans är vi svaga men ensam är stark.

    • Vissa människor försöker vara ironiska ibland. Andra människor märker det inte alltis.

   • Världshälsoorganisationen (WHO) får nu 80 procent av sin budget från öronmärkta donationer. Med detta utövar givarna stort inflytande – och tar ofta med sig sina egna ekonomiska intressen.
    I samband med koronakrisen bör det nämnas att Världshälsoorganisationen WHO finansieras av den amerikanska miljardären Bill Gates .
    https://www.nyhetsbanken.se/2020/03/who-finansieras-av-bill-gates.html#more

    Förmodligen den mest avvisande upplevelsen som jag hittills har hört om Corona är den som går: Det är bara – eller främst – de gamla och redan sjuka som dör från Covid-19 – och de hade inte så länge att leva i alla fall.
    https://www.rt.com/op-ed/484696-eugenics-social-darwinism-coronavirus/

    Den brittiska kommentatorn Toby Young, som tidigare har förespråkat det han kallade ”progressiv eugenik”, sa ”att spendera 350 miljarder pund för att förlänga livet för några hundra tusen mestadels äldre är en ansvarslös användning av skattebetalarnas pengar.”
    Vad anser han som en ”ansvarsfull användning av skattebetalarnas pengar? Invaderar Irak? Bomba Libyen? Rädda bankirerna?
    Ska människor över 70 år känna sig skyldiga för att de ville hålla sig levande i Corona-åldern?
    Sir David King, Blair / Brown-regeringens tidigare vetenskapliga rådgivare (och tidigare senior vetenskaplig rådgivare för UBS Bank), uppmanade människor över 90 år att hålla sig borta från sjukhus för att undvika ”överbelastning”. De 90-åringar som antagligen har betalat miljoner,om inte miljarder under sin livstid genom skatter och socialförsäkringsavgifter.
    Det är inte bara de väldigt gamla som de nya sociala darwinisterna. Det är också de som har ”underliggande hälsotillstånd”. Coronavirus tar en hög andel av dessa människor, säger vi, så varför så stor väsen? De var sjuka ändå! Men människor med ”underliggande hälsotillstånd” kan leva meningsfulla, kvalitetsliv under lång tid.
    Idén att i en pandemi är livet för dem med underliggande hälsotillstånd är helt motbjudande för alla som har en moralisk kompass.
    De flesta människor är förvånade över den helt hjärtlösa eugenikisten och den sociala darwinistiska ideologin och trodde att de hade sett slutet på det för flera decennier sedan. Men det är tillbaka och ”mainstreamed” – och i det långa loppet utgör det utan tvekan ett lika stort hot mot samhället som det eländiga coronaviruset självt.

  • Men är SVT:s beskrivning saklig?

   Taiwan har varit en del av Kina i över 5,000 år, långt innan Qin dynastin etablerade staten Kina för 2,200 år sedan. Nationalisterna drev Taiwan som en skoningslös diktatur efter ockupationen 1949. Karl Wang sker 2Jag var själv där på 80-talet och bodde där ett år och upplevde den personligen. Då rådde fortfaran militärt undantagstillstånd, som infördes 1949 och varade till 1987, och beväpnad militär patrullerade gatorna. Den hårdföra diktatur som nationalisterna från fastandet etablerat 1949 fortsatte helt öppet.”

   När Mao Zedong utropade Folkrepubliken den 1e oktober 1949, flydde nationalisterna i november och ockuperade Taiwan efter att ha summariskt arkebuserat alla krigsfångarna i Shapingba. Nationalisterna stöddes öppet av USA som avsåg att ockupera Kina och göra Kina till en amerikansk lydstat och därmed skulle USA kunna ta kontroll av Kinas arbetskraft och stora naturrikedomar. USA militären var närvarande vid massakern i Shapingba som skedde med amerikanska vapen, och många historiker gör gällande att USA militären beordrade massakern och tog del i den. Det är osäkert vad som hände, och andra anser att USA militären bara förblev passiva åskådare. Vad som är klart är att USA militären inte ingrep och förhindrade massakern. Idag finns ett museum och en minnespark på platsen där de amerikanska vapnen som användes vid massakern finns att beskåda. Museet framställer massakern i mycket neutralt ljus och utan att kasta skuld.

   Idag vill stora delar av befolkning att Taiwan återförenas med Fastlandskina, men man vill ha självstyre liksom de festa folk nu har i Kina, vilket peking har lovat att införa. USA bedriver en intensiv skrämselpropaganda på Taiwan där man målar upp skräckscenarion av våld, förföljelse och förtryck och förstörelse, och jämför med den så kallade ”Vita Terrorn”, även kallat 228 incidenten eftersom den började den 28e februari. Den ”Vita Terrorn” bedrevs av den invaderande nationalist regimen från fastlandet mot Taiwans urbefolkning, som inte såg invasionen av fastlandskineser och nationalister från Fastlandskina med blida ögon. Urbefolkning vill kasta ut nationalisterna som dom såg som inkräktare och ockupanter.

   Nationalisterna från fastlandet svarade med grymma utrensningar. Tusentals oppositionella ur urbefolkningen sköts hänsynslöst ihjäl slumpmässigt och godtyckligt på gatorna av de invaderande nationalisterna från fastlandet för att kuva urbefolkningen, undantagstillstånd utropades vilket varade från 1949 ända till den 15e juli 1987.”

   Läs även andra källor.

   • ”Idag vill stora delar av befolkning att Taiwan återförenas med Fastlandskina, men man vill ha självstyre liksom de festa folk nu har i Kina, vilket peking har lovat att införa.”
    Var det därför som man i presidentvalet gav en överväldigande majoritet till den kandidat som INTE vill ha en återförening. ”När Tsai Ing-wen klev upp på scenen för att hålla sitt segertal på lördagskvällen var det med lugn och allvar. Hon sa att regeringen kommer fortsätta att försvara örikets suveränitet, demokratiska system och folkets nationella identitet. Hon uppmanade Peking att upphöra sina hot och aggressioner och framhöll att relationen mellan dem båda måsta bygga på demokratiska principer.”
    https://www.di.se/nyheter/efter-odesvalet-i-taiwan-kinas-svar-vantas-bli-aggressivt/
    Självklart tror man inte på Pekings löften om 2 system. Det är ju bara att se på utvecklingen i HongKong.

    • Stödet för återförening har varierat över tid. ”The KMT increased its majority in the Legislative Yuan in the January 2008 legislative elections, while its nominee Ma Ying-jeou went on to win the presidency in March of the same year, campaigning on a platform of increased economic growth and better ties with the PRC under a policy of ”mutual nondenial”. (Wikipedia).

     Antag att Gotland besattes av ledarna för förlorarna i inbördeskrig besatte Gotland, utropade egen stat och bevarade den med hjälp av Ryssland. Är detta då en egen stat som bör godkännas?

 4. Någonting måste få vara sagt om vård, som gäller oavsett vad.

  När man vill bli av med en smittsam farsot måste man behandla HELA befolkningen, alltså även luffare som inte kan betala eller vill bli behandlade. Det är basen för den svenska hälsovården, och det som en gång avsågs med skapandet av The National Health Service (som bevarats i Kanada, vad gäller testning för och behandling av den ny aktuelle virusinfektionen).

  Nu handlar det dock inte längre om blott ett land, utan om hela världen.
  Skall det finnas en chans till att begränsa skadorna måste HELA världen samarbeta, oavsett vad.
  FNs generalsekreterare har därför efterlyst ett omedelbart stopp för alla krigshandlingar och sanktioner. Det sket både EU och USA (med flera) i.

  Gällande logistiken borde EU och WTO skrota all byråkratisk krångel (främst upphandlingsregler) vad gäller vårdrelaterade materiel och förnödenheter. Det handlar faktiskt om timmar.

  Kinas hjälp handlar varken om generositet eller geopolitik, utan om krass realism, ty går världen under går också Kina under.
  Kina behöver både kunder (i exempelvis Italien och USA) och leverantörer av mat och råvaror (i exempelvis Iran, Afrika och Brasilien) och det är därför ren självbevarelsedrift att göra allt man kan för att försöka åtminstone lindra pandemins effekter. Det må kosta en slant, ty en global katastrof skulle vara ofantligt mycket dyrare i längden.

  Vad gäller vård är mycket som stämplas som ”socialism” av kortsynta girigbukar och patologiska snåljåpar bara krasst logiskt realism, eller intelligent egoism.
  Det går i längden inte att förbli frisk i ett sjukt samhälle.
  Finns det inte kvar någon som orkar att odla morötter kan inte ens Bill Gates äta morötter.

  Rysslands nuvarande ledning tycks mig ha visat sig sedan länge består av intelligenta realister. Den kommer därför, precis som Kinas, att göra allt som den kan för att bidra till den globala ansträngningen till att få pli på pandemin.

  Att varken Kinas eller Rysslands ledning kommer att försaka sitt lands världspolitiska intressen i sammanhanget är en självklarhet; det vore tjänstefel på gränsen till landsförräderi annars.

 5. USA tar inte emot hjälp från presumtiva fienden.Det kommer att tolkas som ett svaghetstecken om USA skulle ta emot sådan hjälp.Däremot skulle det vara ett fredstecken om världsmakterna kunde samarbeta istället för att misstänkliggöra varandra.

 6. Jag läste igår kväll att Corona viruset kan har sitt ursprung p.g.g. ett läckage från ett laboratorium i Wuhan i Kina.
  Själv vet jag förstås ingenting men förstår vad det innebär när rykten och uppgifter börjar spridas. Med tanke på omfattningen kan Corona epidemin bli ett känsligt ämne med politiska följder. Dessvärre möjligen mellan stormakter.

  • Hörde igår att den egentliga källan ligger i trakterna av ett Pompöst köttbergs bakända. Själv befinner jag mig i Sverige på säker avstånd. Kan därmed varken bekräfta eller dementera halten. En sak är klar liksom källan avger rykten dåligt lukt. Självklart är det ett synnerligen känsligt ämne givet källan. Inte minst för den med sig krisen och rädslan in i stormakternas diplomatin. Man kan inte prata om nedrustning med Corona farten. Att det är överallt brist i munskydd vet ju alla. Hur ligger det bakändes skydd, är det nån som vet?

 7. Nya uppgifter avslöjar att redan år 2017 visste USA om en Corona-epidemi – inte att undra på varför många tror att det är i självaste USA som Corona-källan finns.

  ”The Pentagon warned the administration of US President Donald Trump years ago about the threat of coronavirus and the subsequent shortage of medical equipment, according to a 2017 Pentagon plan obtained by The Nation.

  “The most likely and significant threat is a novel respiratory disease, particularly a novel influenza disease,” the military plan stated.

  ”The document, titled “USNORTHCOM Branch Plan 3560: Pandemic Influenza and Infectious Disease Response”, specifically refers to coronavirus on several occasions, in one instant saying, “coronavirus infections [are] common around the world.”

  Denis Kaufman, former head of the Infectious Diseases and Countermeasures Division at the Defense Intelligence Agency, also reiterated that the US military has been aware of coronaviruses for years.”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here