Mitt under corona-pandemin: Stockholm säljer sjukhus. Stor skandal. Sparka Svenonius och nationalisera Wallenberg?

15
1971

Nedan ett upprörande meddelande på eftermiddagen. Jag återger större delen med kort kommentar.
Konkret: Mitt under corona-pandemin: Stockholm säljer sjukhus.


Mitt under corona-pandemin: Stockholm säljer sjukhus

Mitt under eskalerande corona-pandemi har Region Stockholm sålt Bromma sjukhus till Wallenbergsfärens investmentbolag. Oppositionen kallar beslutet för ”vansinnigt”.

Stockholm är den region i Sverige som drabbats hårdast av corona-pandemin. Nyligen sammankallade Stockholms stad sin krisledningsnämnd, som då möttes för första gången sedan terrorattentatet på Drottninggatan. Stockholms stads finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) beskriver pandemin som en av de största utmaningarna i modern tid. Johan Styrud, överläkare på Danderyds sjukhus, säger att Stockholm måste förbereda sig för en ”enorm pandemi”.

Trots detta meddelade igår Region Stockholm att man säljer ut Bromma sjukhus. Sjukhuset har drygt 100 vårdplatser och är specialiserat på vård av äldre. Köpare är Wallenberg-kontrollerade investmentbolaget Investor genom dotterbolaget Vectura.

Investors ordförande Jacob Wallenberg har upprepade gånger krävt att skattebetalarna ska stödja hans olika företag ekonomiskt under den pågeånde corona-pandemin. Men samtidigt satsar nu hans bolag 570 miljoner kronor på att köpa Bromma sjukhus.

Bakom utförsäljningen står det blågröna styret i Region Stockholm, alltså Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna, Centern och Miljöpartiet. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna röstade emot utförsäljningen.

Oppositionens kritik är mycket skarp. Oppositionsregionrådet Talla Alku (S) konstaterar att det råder brist på vårdplatser för äldre och kallar beslutet för ”vansinnigt”. Vänsterpartiets regionråd Anna Sehlin (V) säger att beslutet är ”ansvarslöst”:

– De blågröna vill sälja fungerande sjukhuslokaler mitt i coronapandemin när vi akut behöver fler vårdplatser. Ingen vet hur många som kommer att bli sjuka eller hur många intensivvårdsplatser som behövs, säger Sehlin.

Politiskt ansvarig för utförsäljningen av Bromma sjukhus är finansregionrådet Irene Svenonius (M), som länge kritiserats för sin hantering av Stockholms sjukvård. Svenonius var politiskt ansvarig för bygget av Nya Karolinska Sjukhuset (NKS). Hon var även politiskt ansvarig för nedskärningarna som ledde till det senaste halvårets rekordstora massvarsel av vårdpersonal. Svenonius fälldes för jäv efter att hon använt sin maktställning för att blockera en granskning av maken Jan Svenonius, tidigare upphandlingschef på NKS som var ansvarig för den skandalartade pengarullningen till externa konsultbolag.

Vänlig kommentar: Detta är förstås upprörande. Men S som med rätta kritiserar det hela har inte gjort något för att ens stoppa och än mindre upphäva privatiserngarna av vården i regeringsställning. Man har vridit privatiserad vård till offentlig i Skottland med gott resultat. Irene Svenonius framstår som korrumperad, liksom ett antal andra politiker som verkat under åren med den skandalösa ”Nya KS”-historien. Att hon och andra är kvar visar både på brister i vår i flera avseenden bristfulla demokrati och hur korrumperat offentliga Sverige blivit. Om inte skulle politiska partier för lände sedan avpolleterat en så’n som Irene Svenonius. Dags för social revolution av alla hederliga svenskar!
Och det är hög tid att nationalisera Wallenbergs tillgångar. Andra människor har arbetat ihop deras miljarder. Det är mycket bättre och mycket mer demokratiskt att befolkningen kontrollerar bankerna. Nu ska staten garantera hundratals miljarder om bankerna lånar ut pengar till företag. Mycket bättre om detta kan ske av det offentliga. (Wallenberg kan få jobb som ganska högt tjänsteman inom sitt kompetensområde).

Föregående artikelDags för Kina att hjälpa USA bekämpa pandemin.
Nästa artikelViktigt möte om uranvapen i kväll. Pentagon: USA har använt kemiska vapen – och utarmat uran – i Syrien och Irak.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

15 KOMMENTARER

 1. Jag besökte Youtube i annat ärende och fann då Jimmie Åkesson precis släppt sitt tal till nationen.
  17 minuter och jag kunde bara inte låta bli att lyssna. Sammanfattningen måste bli att Åkesson tänker på Sverige och svenska folkets bästa i första hand.
  Frågan är gör du det Anders eller har du andra prioriteringar?

  https://www.youtube.com/watch?v=d1ZqwLzRBQk

  Jimmie Åkesson betonar krisstöd till näringslivet och särskilt småföretagen. Näringslivet är tydligen en viktig del av Åkessons Sverige.
  Själv har jag inte tänkt så mycket på det utan snarare varit fokuserad på hur virusinfektionen och dess följder slår mot befolkningen. Inte minst mig själv då naturligtvis.
  Man kanske skulle fundera på utan fungerande näringsliv vad händer då?
  Företagen, samhällets motor?
  Javisst, jag är ju bilmekaniker så jag vet ju mycket väl vad motorn har för funktion i bilen.

  Slutar motorn fungera så stannar bilen.

  Samhällets motor är de som arbetar vare sig i företag eller ej. Utan dem ing företag.

  Enligt din beskrivning sa Åkesson ungefär detsamma som de fleta partiledare skulle ha sagt.

  • Det är möjligt. Men Åkesson gillar inte den strategi Sverige valt mot Corona smittan.
   För min del tycker jag nog det är lite cyniskt värna ”samhällsekonomin” före människoliv.
   Just nu tolkar jag statsepidemiologen påpekanden att det så gott som enbart rör sig om människor i åttioårsåldern som dör av Covid-19 smittan. Men jag tror nog de är människor som är lite yngre än så också. Hur som helst är min känsla ”åldersdiskriminering”. Argument som ”de vill ändå sluta livet” köper jag inte.
   Typiskt för Sverigedemokraterna är att de värnar om de gamla och pensionärer. Jag vet inget annat parti som gör det så tydligt nu längre.
   Regeringen har satsat på de unga, särskilt de som kommit från utlandet. De gamla i Sverige har istället blivit satta på undantag (i välfärdsstaten) ungefär på samma sätt som för hundra år sedan.

    • För en socialist borde det vara så. Men alla är inte socialister. Allt färre arbetare är socialister. Opinionsbilden från efterkrigstidens ”socialdemokratiska” samhälle tog en helt annan riktning med nyliberalismens intåg i mitten av sjuttiotalet då det förut nämnda samhället ansågs vara slut. Även från Socialdemokraterna själva.
     Sverige har sedan nyliberalismens intåg gått mot ett förhållande liknande USA där där ”arbete och kapital” inte längre står direkt mot varandra.
     Det i sin tur har blivit en attack på radikalvänstern som varit tvungna att ändra inriktning från ekonomifrågor till kulturfrågor då de inte längre haft något speciellt att tillföra till levnadsstandard och välfärd som istället säkrats på marknadens villkor. Men vi ser nu hur brister finns i beredskapen men jag hoppas Corona epidemin är en väckarklocka för ansvariga och politiker att ta tag i problemen. Men säker är jag inte. Men ”myndighetsvänstern” infiltrerad kan istället fokus ligga på genuscertifiering, jamställdhet och allt vad det nu kallas och de viktiga kärnuppdragen bli lidande.
     Politik är prioriteringar och olika prioriteringar gör skillnad.

     • Du berättar just för mig att USA är en demokrati något som du annars inte riktigt vill kännas vid.
      Man får faktiskt tycka precis nästan vad man vill i USA.
      Samt ge uttryck för det. Men möjligheterna till det är högst olika måste påpekas.
      Socialisten Bernie Sanders är för mig en teater.
      Ett skådespel för att tillfredsställa USA:s alla socialister.
      Där föreställningen slutar återkommer vardagen och verkligheten.
      Men förhoppningarna fortsätter vara desamma.
      Alla nöjda?

     • Ubama förföljde fler visselblåsare än någon presiddent i USA. C Manning informerade om USA:s krigsförbrytelser – 35 års fängelse. Snowden som rapporterade om NSA:s övervakning av alla medborgare hann fly till Ryssland. Assange hotar av utlämning till USA och 175 års fängelse.

  • ”Samhällets motor är de som arbetar vare sig i företag eller ej. Utan dem ing företag.”
   Du kan inte särskilja på det sättet.
   De anställda tillhör företaget som i sin tur tillhör näringslivet.
   Sedan har det ingen betydelse om det är en enmansföretagare som äger företaget eller ett företag med anställda utan ägande i företaget. Alla är de en del av näringslivet. Inklusive ägarna som till exempel skulle kunna vara en av dem som betalar ut din tjänstepension.
   Företagen är en integrerad del av ”samhällsekonomin” som bär upp hela välfärdsstaten, den offentliga sektorn samt hela byråkratin. Inklusive kungahuset.

 2. Jag håller med artikelförfattaren.
  Nationalisera bankerna, så att vi får en demokratisk kontroll av penningflödet och hur värden skapas. Hur skall vi annars kunna få bukt med den koncentration av förmögenheter, som dom flesta är upprörda över?
  Sälj framförallt inte ut vår gemensamma egendom.

  • Tomt prat. Det kommer ändå inte bli så.
   Marknaden är här för att stanna.
   Du har endast två val:
   Gilla läget eller fortsätt gnälla.

   • Arbetarklass,
    efter att ha läst en uppsjö av dina kommentarer kan jag bara säga, den som sa’t han va’t: en tom gnällande tunna.
    F.ö. sälj inte SBAB. Återförstatliga Nordea osv

    • Gunnar
     Du har helt rätt, både om ”arbetarklass” och om ekonomin. På något sätt måste vi få marknadens destruktiva extremer under kontroll. Kommunismen fungerade dåligt och den okontrollerade marknaden håller på att misslyckas totalt den också. Något annat måste vi tänka ut. Hur det skall se ut vet jag inte, men tankeprocessen måste ta sin början i ett kraftfullt ifrågasättande av det som vi tydligt ser inte fungerar.
     Folklig demokratisk organisering tror jag dock är en grundläggande förutsättning för att kunna påverka någonting alls.
     Fackföreningar, hyresgästföreningar, pensionärsföreningar, miljöorganisationer och fredsrörelser måste skakas liv i. Det kan bara göras genom att mota ut alla bedrövliga sossar som under så lång tid haft som sin uppgift att förstöra dessa organisationer. Organisationerna måste återgå till att styras av sina medlemmar och inte ta order av politiska femtekolonnare. Hamnarbetarförbundet kan kanske vara ett föredöme här.

 3. Igår kväll läste jag på Thoralfs högerblogg en kommentar som påstod att bussarna i Stockholm går överfulla så här i Corona smittspridningens tider. Jag skulle inte bli förvånad om den kommentatorn tyvärr har rätt och särskilt då dygnets rusningstider. Men då tänker jag det finns ju även i Stockholm finns ett omfattande pendeltågsnät. Samma trängsel där?
  En buss som kränger fram och tillbaka och passagerna både sitter och står tätt mot varandra det är i mitt medvetande en veritabel smitthärd.
  Kanske det inte är så konstigt att Coronasmittan och dödligheten eskalerar så kraftigt just i Stockholm?
  Jag ser nu på SVT Public Service hur det övriga landet börjar reagera.
  Borde Stockholmsregionen isoleras liksom Helsingforsregionen nu håller på att isoleras i vårt grannland Finland?

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/stockholmare-plotsligt-duger-vi-inte-langre

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here