Elisabeth Åsbrink: Sverige är fredsskadat med stark centralstyrning i coronatider. Tvärtom sa jag.

19
3922

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som väckte stor uppmärksamhet. Inte alla höll med dn kända skribenten, exempelvis inte jag. Var jag för kritisk?


Författaren, kulturdebattören och journalisten Elisabet Åsbrink har skrivit en uppmärksammad artikel i DN Elisabeth Åsbrink: Coronakrisen visar att Sverige är ett fredsskadat land.

Jag tycker att den är irriterande, alltför osaklig, med alltför spekulativa påståenden, och med en indirekt kritik mot det fredsskadade svenskarna, och faktiskt mot tilliten till myndighter trots ivrigt försäkringar om motsatser. Jag föredrar att anföra några av hennes centrala påståenden med polemiska kommentarer.

Ingressen i Elisabeth Åsbrinks artikel: Det talas mycket om tillit nu. ”Vi har väldigt stor tillit, till varandra och till politiker och myndigheter”, sa den svenska utrikesministern i Dagens Nyheter den 29 mars.
Både den svenske statsministern och statsepidemiologen arbetar utifrån denna grund av tillit. Hela den svenska strategin inför ett uppenbarligen dödligt virus (mot vilket vi varken har vaccin eller bot) utgår från den.

Man litar på att medborgarna fattar att det är allvar. Man litar på att Folkhälsomyndigheten vet vad den gör. Man litar på att politikerna granskar sina experter och därefter fattar självständiga beslut. Man litar på att journalisterna granskar politikers tillit och experternas expertis. Man litar till och med på att folk som inte behärskar det svenska språket ska förstå vad som gäller. Det är makalöst hur mycket tillit som ryms i en coronakris.

Jag brukar själv plädera för att tillit är det bästa skyddet av demokratin. Men – det finns tillit och det finns tillit.”

Kommentar 1: En fråga är ju i dessa tider vem/vilka man ska ha tillit till. Till experter på epidemiologi, smittskydd och virologi anser jag. Mindre till politikerna i denna fråga.
Dan Israel, 70 år 1 april i år, har uttryckt det bra på Facebook ”Jag känner tillit till människor som har jobbat i hela sitt liv med smittbekämpning, som dagligen följer den diskussion som deras kolleger för, som läser alla vetenskapliga rapporter och inte bara de som gynnar deras ståndpunkt, som svarar på journalisters frågor hur vinklade de än är, som resonerar och inte ger tvärsäkra svar. Jag har ingen som helst tillit till folk som saknar all kunskap inom ämnet, som konstant feltolkar och till och med sprider felaktig information eller delar inlägg utan att kontrollera vem som har skrivit dem från början.
Och mest av allt saknar jag tillit till politiker som uppträder i skyddshjälm men som inte tar strid för att vårdpersonal måste ha ordentlig skyddsutrusning för att jobba, som säger att vårdpersonal är hjältar men som inte ger order om att ta bort varsel från sjukhusen (för det är inte hennes ansvar), som har dränerat Stockholms sjukvård på resurser med ett vårdval som utan tak låter pengarna strömma till verksamheter utan att prioritera vad som är viktigt, som säljer ut sjukhus till sin bästa kompis mitt under krisen (ja, ja, jag vet att hon inte formellt deltog i beslutet), som i åratal har fört en politik som uttryckligen säger att det är bra att antalet vårdplatser på sjukhusen minskar men som alltid säger att hon inte har något ansvar för det som sker och som helst av allt vill avskaffa sig själv (jag önskar att hon gjorde slag i saken just idag).”

Läkaren Victoria Strand skriver: Stockholms allianspolitiker har medvetet nedrustat akutsjukvården (se Framtidsplanen för regionen) Redan innan corona så var det kris. Hur kan Tyskland ha 20 intensivvårdsplatser/100.000 invånare och vi 4,5? Dödssiffrorna i covid19 hade kunnat bli färre om pengarna satsats rätt. Svenonius kommer inte undan detta hur mycket hon än står i hjälm och hojtar att vi inte ska resa bort i påsk.

Går vi utanför Coronan visar faktainriktade analyser att vi inom det politiska området inte generellt bör ha förtrodende för ledande politiker och press i Sverige då det gäller utrikespolitik och försvarspolitik. Detta som behandlats i fakiskt tusentals bloggartiklar här och på Jinge.se lämnar jag utanför denna gång.

Elisabeth Åsbrink:”Jag vill gå hårdare fram: Folk i Sverige tror att inget farligt egentligen kan hända dem. De smärtsamma katastrofer som bevaras i kollektivt minne – hit vill jag räkna mordet på Olof Palme i februari 1986, Estoniakatastrofen 1994, tsunamin i Thailand 2004 och Drottninggatan 2017 – har inneburit död, förlust och smärta. Men händelserna har inte inneburit en omedelbar risk för att människor över hela landet ska dö. I flera sekler har Sverige klarat sig undan dödliga naturkatastrofer och krig.”

Kommentar: ”Folk i Sverige tror att inget farligt egentligen kan hända dem.” Varför har då svenskarna sådan tillit till myndigheters råd enligt just Elisabeth Åsbrink? Och till stor del tycks följa dem. Kan det rentav vara så att många tror att coronan kan drabba dem och många andra? Motsägelsefullt minst sagt.

Elisabeth Åsbrink:”Grovt uttryckt är folk i det här landet vana vid att göra som myndigheterna säger. Faktum är att Danmark, Norge och Finland reagerar annorlunda inför hotet mot deras befolkning därför att de har erfarit katastrofer – de har till exempel andra världskriget färskt i minnet. Är de därför krigsskadade? Eller är Sverige fredsskadat? Ta statsepidemiolog Anders Tegnell till exempel. Hans motsvarigheter i Storbritannien, USA och Danmark till exempel, framträder ofta jämsides med statsledarna. I Sverige står han rätt ensam.”
Kommentar: Hur vet Åsbrink att befolkningen i grannländerna har andra världskriget, som slutade för 75 år sedan, färskt i minnet? Och att detta har betydelse nu? Hon kan ha rätt. Ryssland minns och högtidlighåller segern i Andra världskriget högt.
Och statsepidemiolog Anders Tegnell och hans kolleger har de facto framträtt med statsledarna vid flera tillfällen, och även fått höra deras uttryckliga stöd.

Elisabeth Åsbrink:”Sverige skiljer sig från sina nordiska grannar genom sin långa tradition av stark centralstyrning. Vi har Gustav Vasa (och Axel Oxenstierna) att tacka för det. Grovt uttryckt är folk i det här landet vana vid att göra som myndigheterna säger. ”
Kommentar: Under coronatiderna ser vi tvärtom en starkare centralstyrning från Danmark, Norge och Finland, många EU-länder, Kina, Ryssland och USA. Vidare, hon menar att Sverige lever kvar i stark centralstyrning (av myndigheter), medan medlemsskap i EU, närmandet till Nato, den nyliberala kapitalismens och den svenska starka imperialismens framväxt underminerat och underminerar möjligheter för ”stark centralstyrning” på viktiga samhällsområden.

Elisaberth Åsbrink:Häromdagen fick jag ett mejl från en ambassadör från ett EU-land, som läst min bok om svenska värderingar och sökte förklaringar till Sveriges strategi… Men”, undrar ambassadören, ”varför ifrågasätter ingen strategin? Var är debatten?”

Kommentar: Elisabeth Åsbrink låter bli att nämna/veta? att det sedan veckor pågår en debatt om den svenska coronastrategin, även på framträdande plats som i DN Debatt DN Åsikt, Ab och SvD. “Sveriges regering måste agera nu för att stärka kampen mot Covid-19”. Upprop av 2000 forskare (som jag skrivit på.), DN Åsikt. ”Hysterin kan vara värre än viruset”. 2500 dog i influensa förra året. Hur många fler än en blir det i Corona? och DN Debatt. ”Byt coronastrategi och isolera bara utsatta riskgrupper”

Elisabeth Åsbrink: Tillit är något av det mest värdefulla som finns, mellan enskilda människor såväl som mellan samhällets olika beståndsdelar. Tillit utgör demokratins största tillgång och förutsättning – jag är helt för tillit. Men det som i dag kallas tillit kan faktiskt vara en försköning, till och med en lögn, och ett sätt att lägga ansvaret på någon annan.
Kan det vara så att vi använder ordet tillit när det i själva verket handlar om passivitet, åldersförakt eller lathet? Är Sverige fredsskadat, och kan det få ödesdigra konsekvenser? Jag tror det. Jag hoppas att jag har fel.

Kommentar: En annan bedömning är att vi blir alltmer krigsskadade genom en utrikes- och försvarspolitik som bygger på stor upprustning och helt osaklig bedömning risk för krig av Ryssland, som har 5-6 % av Natos:s militärkostnader. Stora krigsövningar, värdlandsavtal med Nato, hemliga försvarsavtal med USA och Storbritannien.

NATO-styrkor i Europa - Foto från NATO-video: NATO.int
NATO-styrkor i Europa – Foto från NATO-video: NATO.int

Slutord: I själva verket misstänkliggör Elisabeth Åsbrink tillit, trots sitt litet yviga tal om motsatsen. Hon insinuerar att ”Sverige är fredsskadat”. Sverige med sin mycket svaga fredsrörelse. Är hon kanske ”krigsskadad”, i en alltför vanlig okritiskt förståelse och acceptans av Sveriges uppslutning bakom USA:s krigspolitik och deltagande USA:s imperialistiska krig i Afghanistan och Irak??? (Jag känner inte till hennes författarskap särskilt mycket i övrigt. Har börjat läsa en bok.)

Föregående artikelUkrainas historia under 2000-talet. Del 4. Nynazisterna
Nästa artikelBiden bekräftar varför USA behövde kriget
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

19 KOMMENTARER

  1. Man får faktiskt försöka förstå det är påfrestande för kultureliten när Verklighetens Folk numera börjat tränga sig in högre ”sfärer” där förut endast somliga haft tillträde.
    Det borde vara en utmaning om något. Särskilt i tider av kris då de här kulturmänniskorna känner sitt bidragsparasitära underlag möjligen kan ryckas bort som en matta under deras fötter då prioriteringar måste göras från skattebetalarna flödande ymnighetshorn i Corona krisens tider.

    Jag försökte läsa artiken på DN men det gick inte. Artikeln låg gömd bakom en s.k. betalvägg.
    Sådana betalväggar finns oftast inte på folkets egna medier som Fria Tider etc.
    Det här tror jag gör att borgerlighetens media på sikt kommer försvinna eller åtminstone reduceras kraftigt.
    Det börjar med att annonsintäkterna minskar sedan faller prenumeranterna från. Kvar blir en föråldrad administration och produktion som lever på skatteförsörjning.
    En bidragsparasitär verksamhet som resten av kultursverige vars största funktion är att krampaktigt försöka kvarhålla den liberala vänsterelitens grepp om makten. Samt ett antal kulturpersonligheter, företrädesvis från Stockholm, som gråter ut i media att deras samhälleliga gärning riskerar undergrävas om de inte då också får vara med och dela på regeringens krispaket under Corona epidemin.

    För mig själv undrar jag. Vem vill ha skiten? För mig kan den lika gärna dö bort som ett företag otillräcklig att överleva i konkurrensen med andra.
    Det finns betydligt viktigare åtaganden för folkets skattepengar.
    Det är som när jag går och handlar nu. Basvarorna är det viktiga.
    Det andra är inte nödvändigt.

      • OK. Dina referat är fullt tillräckliga.
        Corona smittans utbredning i Stockholm skrämmer mig.
        Men du verkar oberörd? Ger din blogg utrymme för någon kulturpersonlighet.
        Vare sig dem, artister eller andra som trängs i rampljuset känner jag någon större tillit till.
        Den är kollektiv den där skaran och formas av varandra. Miljöpåverkan.
        På olika sätt. Storstadsmiljö är en betydande faktor.

        Nyss såg jag kommunistorganet Proletären (sent omsider) reagerat på situationen och trängseln på bussar och kollektivtrafik i Stockholm.
        Kan förstår fördröjningen därför bussar och kollektivtrafik är kommunisters och vänsterns skötebarn.
        Det gemensamma måste försvaras i alla lägen liksom…
        Men Proletären lägger skulden på bussbolagen i första hand och inte politiken. ”Kapitalets fel” Inte helt oväntat kanske.
        Men jag tycker det är att förvilla därför de flesta vet ju att kollektivtrafiken i första hand styrs av politiska beslut och ofta är ju även de här bolagen samhällsägda men inte alltid numera efter privatiseringarna. Men det har ingen betydelse i det här fallet då trafiken är en upphandlad tjänst som i sig styrs genom politiken.

        Nu sprids smittan även bland äldreboenden i Stockholm.
        Fråga gärna regeringens smittskyddsexpert Tegnell om varför.
        Skulle gärna vilja veta svaret.
        Det ser ganska mörkt ut tycker jag.

        Men efter en blick i den proletära högertidningen Fria Tider, gratis dessutom, fann jag ett inlägg som kunde lätta min oro något.
        Men dessvärre tvivlar jag det är försent innan några verkningsfulla insatser från den röd/gröna regeringen med rötter i kommunismens arbetarrörelse är att vänta.

        https://www.friatider.se/professorn-stang-ner-samhallet-nu

        Vad gör du själv, duckar och väntar tills allt förhoppningsvis är över?
        Och frid varde med de döda och empati till alla de efterlevande.

        Kan berätta att jag inte undgått uppmärksamma att vårt grannland Finland hittills klarat den här krisen betydligt bättre tack vare auktoritära åtgärder som faktiskt inte alls tycks motarbetats av folket.

        Där kan man utläsa vad opinionsundersökningar kan ha för betydelse.
        Jag är inte säker på de endast har syftet att undersöka.
        Jag vill istället mena att en opinionsundersökning lika mycket är ett sätt att påverka och styra politiska beslut.
        Varför skulle annars den borgerliga eliten så flitigt använda sig av dem?
        Vad finns den produktiva nyttan i ett opinonsinstitut?

        Du behöver inte svara för jag kan redan svaret.
        Svaret är att anpassa marknaden.
        Och det gäller både varors utbud och människors åsikter.

        • Jag själv följer alla regler och är mycket försiktig. Sprang 4 km läng Norr Mälarstrand igår. Omvägar förbi mötande, huvudet bortvänt och jag håller då andan.

          • Exemplariskt Anders. Du har min största respekt.
            Jag försöker något liknande men du kanske är bättre än jag?
            Dilemmat är matinköpen.
            Var i en matbutik i går som öppnade kl 8 på morgonen. Men jag var där halv nio.
            Aj, aj, aj. det var försent och ställde till bekymmer.
            Då hade äldre äldre redan handlat färdigt och blockerade kassan då de tar betydligt längre tid på sig och bildar kö.
            I kön kom också några unga (tuffare sorten) män som hostade demonstrativt.
            Jag försökte hålla avstånd så gott det gick men det är inte helt enkelt i en kö.
            Antingen får jag fixa maten till dörren eller vara i affären precis när de öppnar.
            För då kan man hasta igenom och vara först vid kassan.
            Jag tror morgonen är bättre för då är det utvädrat under natten. Kommer man på kvällen har det ju alldeles nyligen varit en hel drös människor där.
            Har aldrig någonsin tidigare känt mig så säker hemma som jag gör idag.

          • Ringde just en jämnårig tennisspelare, som jag spelar med alltför infrekvent. Hans barn levererar mat till trappan på deras sommarstuga. De vinkade åt varandra. Min pigga kusin Gunilla får matinköp via en granne. Vi är sämre, går och handlar själva kl 07.30 en gång i veckan.

            Du kanske kan hitta någon frivillig för dina matinköp eller köpa matleverens?

        • Lyssna på Lars Bern. Han har flera bra tips! Kolesterol, D- och C-vitamin, Zink och Magnesium är tydligen några immunförstärkande ämnen. Börja ev. bygga en egen CPAP-maskin, eller flera om ni har kära vänner! Överväg att sluta med blodtryckssänkande mediciner och statiner. Kanske kan det rädda livet på er?

    • Trots fallet i intäkter fortsätter media att producera samma smörja som förut, en produkt allt färre, både läsare och annonsörer, är villiga att betala för. Man ser sig själv som Tredje Statsmakten för hela världen, som en suprematistisk maktgalen grupp som skall kunna styra folks tänkande, åsikter och handlingar. Det fungerar allt sämre.

  2. ”Man får faktiskt försöka förstå (att) det är påfrestande för kultureliten när Verklighetens Folk numera börjat tränga sig in (i) högre “sfärer” där förut endast somliga haft tillträde.” skriver arbetarklass.
    Ironi är ett svårt vapen. Jag älskar det vapnet sedan ungdomen, men den kan slå bakut, det förstod jag ofta i min lärargärning. Här var vapnet dock mycket passande. De senaste dagarna har jag/vi alla sett många politiker och journalister tala i falsett om hur ”demokratin” och EU måste stärkas efter ”krisen”.
    Personligen blir jag mest full i skatt när jag ser dessa pajasar. ”Ser de verkligen inte” tänker jag ”hur hela detta globaliseringsprojekt på folkens bekostnad, så tydligt för folken/folket nu i kristider visar sin totala oförmåga?”
    Men vi får inte glömma att de inte bara är pajasar. De är också vapendragare i den borgerliga statens armé för fortsatt ökning av klassklyftorna. Detta är inte ett moraliskt påpekande, dessa pajasar/vapendragare måste arbeta så, för det är så en stat grundad på marknadsekonomi (och inte på folkets behov) fungerar.
    Vi måste tänka ”Se där är folkets fiende!”

  3. Ironi.. vad är det?

    När miljardärerna kräver socialism, då är det dags att bli misstänksam! Det verkar numera bli gott om sådana.
    Tror de att socialismens kollektivism kan hålla nere massornas krav på individuell frihet, medan de med sina pengar kan köpa sig fria från sådana restriktioner. Förmodligen har de observerat socialistiska samhällen och noterat att det är så det fungerar där.

    I ett reservat för miljardärer, slipper de konkurrens från människor med idéer.
    Miljardärer framför önskemål om ökad individuell frihet. Medan socialister kräver mindre individuell frihet. De hyllar kollektivet och tillskriver inte sig själva rätten till individuell frihet, för de tror att den i så fall skulle förminskas till under den nivå som kollektivet garanterar i socialismen.

    • Individuell frihet kan blomma under socialism med betoning av lösningar för kollektiv. Även i Sovjetunionen skedde stora framsteg vetenskapligt och där fanns stora kompositörer (Sjostakovitj) och författare (Ehrenburg m. fl) och vetenskapsmän (Sputniken).

      • Jag ser dem framför mig. Männen med medaljer över hela bröstet.
        Vem idag längtar efter något sådant?
        Var sak har sin tid och var tid har sina ideal.
        1900-talet var titlarnas tid.
        Det framgår tydligt på gravstenarna på varenda kyrkogård i Sverige.
        Med du-reformen på 1960-talet började titlarna försvinna.
        Jag tror det var strävan från den progressiva delen av arbetarrörelsen till jämlikhet och jämställdhet.
        Den strävan pågår alltjämt och allt längre och längre.
        Hur länge till får vi vara kvinna och man? När blir alla hen?
        Skilda avdelningar på ett badhus? Jag tror inte ens det är tillåtet längre.

        Jag blev nogsamt intervjuad av den lokala ombudsmannen för Vänsterpartiet när jag ville bli medlem där för något femtontal år sedan.
        Jag hade skrivit min uppfattning på några papper som jag visade och berättade.
        Han lyssnade och läste men rynkade lite på näsan efteråt.
        Jag förstod ombudsmannen såg Sovjetnostalgikern i mig.
        Det var inte jättepopulärt och det var heller inte Vänsterpartiet.
        Men medlem blev jag ändå några år.
        Man får ta seden dit man kommer men alla gör ju inte det längre.

  4. ”Vi har väldigt stor tillit” Själv skulle jag vilja uttrycka det att svenskarna under generationer har indoktrinerats till underkastelse och passivitet. Det kallas underkastelse, inte tillit. Tågordningen i Sverige är att ”experter på epidemiologi, smittskydd och virologi” skall informera journalisterna som sedan skall informera allmänheten, Men eftersom journalistkåren inte har den blekaste aning om vem man skall citera eller vad dom säger fungerar det inte. Media sitter som ett filter, och dessutom blandar man friskt upp informationsflödet med egna åsikter, och vad man kallar krönikor, ledare, analyser, en flora av självutnämnda experter, och politisk aktivism. Det bildar i slutända en veritabel malström av information och allmänheten har ingen aning om vad dom skall tro på. Folk har indoktrinerats i en kultur att min hälsa är ju statens ansvar, jag har ju betalat dom för det med skatterna så nu får dom ta sitt ansvar att utreda och fatta beslut. Tyvärr hjälper det inte mot ett virus. I Kina går informationen direkt från de kompetenta till envars mobil. Inga mellanhänder. Intressant nog finns ingen ”stark centralstyrning” i Kina. Folk är vana att tänka själva och ta ansvar, de kompetenta och ansvariga bara rekommenderade, och det lät ju vettigt, så då hjälps alla åt och gör så.

  5. Folk härdas till styrka och klarsyn av krig. Särskilt – och utan gämförelse – har Förintelsen varit karaktärsdanande. Vi fredsskadade svenska folk saknar – på grund av sagda skada – förmåga till insikt om hur sant detta är. Att vi historiskt sett hört till de värsta krigarna i Europa och kanske, visa av lärdomarna, valt att försöka undvika krig är kanske en ytterligare fredsförvirrad tanke.
    Men Elisabeth Åsbrink kanske inte behöver vänta på vår mognad så länge till. Snart krigar vi för fullt igen.

  6. Svaret på Elisabeths retoriska frågor om Sverige som fredsskadat är: Nja, Sveriges S-era inleddes i samma veva som imperialisterna behövde arbetsfred för krigsindustrin inför sitt önskade storkrig och socialismen hade inget genuint folkligt ursprung. Men var bra för att få bort strejkerna. Samma sak gällde för New Deal och för fascism och nazism.
    Det kollektivistiska elementet inom socialismen var inte heller det av genuint folkligt ursprung. Det var ist väldigt slugt uttänkt av en anglosaxisk intelligentia som ett medel att förhindra självständigt kritiskt tänkande.
    Ett sånt tänkande blir för den härskande imperialistiska oligarkin ett hot om framväxande konkurrens. Detta har väglett denna av britterna dominerade oligarki sen 1600-talet när dom av just det skälet bekämpade Leibniz och sen dess konsekvent har fortsatt att förstärka irrationellt tänkande.
    (Leibniz noterade bla att Kinas traditionella filosofi sen 20 sekler hade viktiga överensstämmelser med den långt senare kristna renässansen och dess positiva syn på vetenskapen och han pläderade för samarbete mellan Europa och Kina.
    Under seklerna sen dess har britterna bekämpat Kinas utveckling och Europas relation till Kina)
    Sun Yat Sen:Marxismen betraktad som en studie i samhällelig patologi kan fungera men inte dess strävan efter att uppmuntra den patologin.

    Just därför understödde britterna marxismen och socialismen mer generellt. För att den uppmuntrar ett patologiskt tillstånd av klasskamp men inte uppmuntrar människor till självständigt kreativt tänkande. För då växer ju klyftorna resoneras det!

  7. Kina har faktiskt inte någon stark centralstyrning. Det kan verka så på den oinvigde, med det är faktiskt tvärt om i Kina. Kina har ett mycket starkt lokal folkstyre. Centralt går man ut med rekommendationer, dom är enkla att följa, alla vet ju redan ur virus smittar. men det är lokalt som dom implementeras. Flera byar totalt stängde av sig mot omvärlden, och inte ett enda corona fall trots att hela området var infekterat. I den grindstad där jag bodde beslutade vi att stänga den, ingen som inte bodde där släpptes in, bud och leverantörer fick skicka meddelande och mottagaren kom och hämtade vid grinden. Innevånarna uppmanades att så sällan som möjligt lämna området. Jag brukade gå ut var dag för att handla och promenera, det blev nu en gång i veckan. Vi hade inte heller ett enda coronafall.

  8. Detta är nu ett år gammal information. I går kväll gick jag som vanligt min kvällspromenad runt området. Jag är just nu i området mellan centrala Chongqing och Chengdu, och inom prefekturen Chongqing. Det är en grindstad som är inhägnad och har fyra ingångar, en för fordon, en är bevakad av väktare, och två är obevakade. Man kommer in genom att skanna en elektronisk ID bricka. På vägen satte jag mig på en parkbänk vid den bevakade ingången. Chongqing har haft fem fall av covid de senaste veckorna. Det finns inga officiella restriktioner, utom i de kvarter där smittan upptäcktes, bara en allmän uppmaning till vaksamhet.

    Väktaren vi ingången har en elektronisk termometer och kan kolla de inkommande för någon feber, men det är inte obligatoriskt att kontrollera sig. Vad som är intressant är att omkring 80% av alla inpasserande ändå höll fram handen för att ta temperaturen. Detta visar hur det fungerar i Kina, alla samarbetar i kampen mot viruset, utan tvång. I länder som Sverige utfärdar myndigheterna påbud, och polisen skickas ut för att se till att de efterföljs. Tvång.

    Detta medan i svenska media påstås att XiJinping utfärdar drakoniska order om totalitära nedstängningar, lockdowns. Det är helt enkelt grova förfalskningar av verkligheten och falsk ryktesspridning. Kina fungerar genom samarbete mot gemensamma målsättningar, ett land som Sverige fungerar med stenhårda lockdowns som sedan tvingade upprätthålls med poliser under hot om böter och till och med fängelse.

    Kina och Sverige är helt olika världar, och bilden som spridits av Kina i länder som Sverige är synnerligen förfalskad.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here