De kan inte kontrollera Gazaberättelsen eftersom för mycket har setts

8
171

En ny tankeväckande artikel av Caitlin Johnstone, även om den inte penetrerar medias roll som stöd för den härskande klassens (”etablissemangets”) politik.

Caitline Johnstone

översatt av Rolf Nilsson.

Rolf Nilsson

 

Många av de progressiva som ansluter sig till mainstream agerar som om Gaza är någon radikal avvikelse från USA:s normala beteende, vilket är nonsens. USA tillfogar världen liknande fasor hela tiden; den enda stora skillnaden är

(A) att den här sänds live och

(B) att det fanns en pro-palestinsk rörelse på plats innan den började.

När det gäller (B) illustrerar Gaza verkligen hur mycket USA:s imperium tjänar på att relativt snabbt utföra sitt utländska militära våld.

När man kan gå från att propagera för den onda diktaturen X till att förstöra landet i fråga och sedan gå vidare till nästa krig inom loppet av några få år, finns det inte tillräckligt med tid för allmänheten att bli medveten om exakt hur ondskefullt imperiet är.

Det tog åratal innan det uppstod ett allmänt samförstånd om att invasionen av Irak var fel, och det kommer förmodligen att dröja årtionden innan det finns ett allmänt samförstånd om den onda som imperiet gjorde i Syrien från 2011 och framåt.

När det gäller Gaza såg folk det här komma och kallade det för vad det är från första stund, eftersom det redan fanns en utbredd politisk förståelse – åtminstone inom vänstern – för att Israel är ett mordiskt bosättarkolonialistiskt projekt och att palestinierna är ett koloniserat folk.

Denna utbredda förståelse uppstod eftersom debatten om Israel-Palestina har rasat i generationer, så kollektivet har haft tillräckligt med tid för att verkligen undersöka fakta och sprida sina argument genom det allmänna medvetandet. Dessa fakta och argument fanns där, redo att plockas upp, förstås och användas – även av unga människor som inte känner till situationen sedan tidigare – efter den 7 oktober.

Så det som verkligen skadar imperiets informationsintressen i dag är det faktum att det fanns ett utbrett socialt medvetande om Palestina redan innan angreppet på Gaza inleddes, i kombination med de sociala mediernas medvetandeutvidgande effekter och den lätthet med vilken vanliga människor nu kan cirkulera oredigerade videofilmer. Vilket verkligen illustrerar det faktum att medvetenhet och dysfunktion inte kan samexistera, oavsett om man talar om människor som individer eller som kollektiv. Om vi verkligen kan se något och förstå det på djupet är det mycket svårare för fördärvet att fungera.

Medvetenhetens ljus gör det mycket svårt för ett imperium som drivs av människor att fungera, och det är därför som så mycket arbete har lagts ned på att släcka ljuset. Att släcka ljuset här ser ut som att cirkulera lögner och propaganda, döda palestinska journalister i rekordantal, hindra västerländska journalister från att komma in i Gaza, förbjuda TikTok, trampa ner studentprotester och smutskasta alla som försöker sprida medvetenhet om Gaza som antisemiter.

På det sättet ser vi faktiskt en kamp mellan ljusets och mörkrets krafter här – inte i den mening som de sionistiska ideologerna menar, utan i den meningen att det finns människor som försöker sprida medvetenhetens ljus och som hamnar i direkt konflikt med människor som försöker släcka det ljuset.

Och det är så mänskligheten så småningom kommer att bli frisk: genom att medvetenhetens ljus sprider sig i vårt kollektiva medvetande till alla de olika sätt på vilka vår art fortfarande är dysfunktionell.

Denna spridning av medvetenhet sker på så olika sätt som undersökande journalistik, undervisning, forskning, tweeting, videor, bloggar, information till andra i mellanmänskliga samtal och genom att utvidga sitt eget personliga medvetande med inre discipliner som meditation och självrannsakan.

Vi kan alla delta i detta utvecklande av det mänskliga medvetandet på vårt eget sätt under hela livet, och varje bidrag vi ger i det syftet gör skillnad. Allt du gör för att göra det osynliga synligt och kasta medvetenhetens ljus på områden med dysfunktion hjälper till att flytta mänskligheten till en högre nivå av funktionalitet, oavsett om du sprider medvetenhet om dysfunktion ute i världen eller inom dig själv genom att ge mer medvetenhet till dina egna inre processer.

Vi kan alla göra många saker varje dag för att hjälpa till att flytta mänskligheten in i ljuset, så att vi en dag kan bli en fullt medveten art. Vi kan alla kultivera en praxis att ständigt leta efter möjligheter att utöka medvetandet på detta sätt från ögonblick till ögonblick.

År 2024 är Gaza en mycket, mycket bördig mark för en sådan expansion.

Föregående artikelUSA har spionerat även på svenska politiker, med hjälp av Danmark. Ingen överraskning…
Nästa artikelHar USA blivit en polisstat?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Vi kan som läsare inte annat än att hålla med Johnstones och Nilssons ord i denna goda artikel. Enkelt, kort och koncist!

  Sedan 50 år tillbaka ser vi också en annan minsta gemensamma nämnare i denna politik; Vietnam år 1975, Iran 1979, Latinamerika på 1980-talet, den brittisk-amerikanska moral- och våldskollapsen i Sydafrika med det fascistiska apartheidsystemets kollaps (som in i det sista var Reagans och Thatchers vita afrikanska frihetshjältar), Somalia på 1990-talet, Irak från 2003, Syrien 2010-tal, Afghanistan år 2021 och kanske därutöver, rentav, de nu helt oöverblickbara och okontrollerbara Israel- och Ukraina-krigen: dessa har alla lett till amerikanska nesliga kombinerade politiska, diplomatiska och militära nederlag och tillbakadraganden. De amerikanska militära insatserna leder direkt och indirekt således konstant till geopolitiska förluster och nesligt utträde ur dessa regioner.

  Det brittiska imperiet i dess Washingtonversion 2.0 verkar fungera precis lika dåligt som dess Londonversion 1.0 som kollapsade i Suez år 1956.

  Israel självt är med sin mer eller mindre fascistiska regim på väg att moraliskt, diplomatiskt, militärt och just politiskt på väg att även det implodera; man kan i dessa dagar inte ens själva godkänna det egna framförda ”fredsfördraget”, där världens snart mest jagade och efterlysta politiker gör allt för att hålla våld och krigsförbrytelser igång, för sin egen karriärs och rentav fysiska överlevnads skull. Trots att man märkligt nog fått den amerikanske ledaren Biden att klargöra det i televisionens direktsända presskonferens. Men i Israel tycks man vare sig lyssnat, förstått och allra minst lytt. Ty Netanyahu håller tvärtom Biden hårt i kopplet. Det är ett underligt tillvägagångssätt i strategin: man framför idéer och förslag som man inte själv ämnar följa även om motståndaren går med på dessa förslag. En slags politisk-intellektuell kollaps.

  Om de amerikanska planerna till slut inte fungerar för vare sig Israel och Ukraina – vad återstår då egentligen av Washingtons makt? Den frågan är verkligen inte oviktig.

  Washingtons galna och ofta farliga tankesmedjors och de intellektuellt mycket illa utrustade amerikanska politikernas världssyn är så pass skilda från verkligheten att vi måste inse att vi i världen mycket snabbt håller på att gå in i en post-amerikansk, inte bara fas, utan helt post-amerikansk värld.

  Igår kväll tog det amerikanska parlamentet ett beslut att nu straffa Internationella brottmålsdomstolen i Haag med sanktioner.

  Verkligheten och världssituationen har blivit Washingtons fiende; ett verkligt tecken på fullständigt och komplett imperialt sönderfall.

  Och Sverige, liksom Finland, har nu stigit rakt in i denna Washingtons politiska mentalvård.

  Vem gick verkligen med klokhet med i brittiska imperiet år 1946?

 2. Palestinierna är INTE ett ”koloniserat folk”, är INTE under ”apartheid”. De har befunnit sig i och befinner sig i koncentrationsläger och ett långt utdraget avsiktligt och uppsåtligt genocid (folkmord), en etnisk rensning. Jag hänvisade till Noam Chomskys ord om detta tidigt. Varför går det inte in?

  Barnen i världen, inkl. de israeliska barnen, befinner sig i ett avsiktligt uppsåtligt ”democid” som hittills massmördat miljoner, och ev. kommer massmörda miljarder oskyldiga barn.
  https://swebbtube.se/w/rVx5fb7rwrFnmhsFbe2sYk

  Jag är inte direkt emot democidet på alla fullt medvetet ignoranta vuxna som ständigt bänkar sig framför monopolkapitalets fulmedier och asociala medier och därmed villigt låtit detta ske, trots varningar från Valsamverkanspartiets kandidater, ty jag anser att planeten är överbefolkad, enligt de data jag tagit del av från Population Matters, som visar hur vuxna människor driver ner djurens populationer, men till detta är alla barnen faktiskt oskyldiga.

  De vuxna är skyldiga, förutom de läkare, onkologer, patologer, virologer, mikrobiologer, begravningsentreprenörer, sjuksköterskor som varnade tidigt när de såg de tidiga signalerna, d.v.s. de som blev censurerade på monopolkapitalismens plattformar, där de ignoranta villigt befinner sig med sina trynen.

  Vi som lyssnade på de som varnade oss, via andra plattformar, samt varnade barnen, är heller inte skyldiga. Ni andra, som fokuserat på annat… eller t.o.m. motverkat oss som varnade barnen, vad anser ni om er själva?

  Jag skulle gärna vilja höra era försvarstal!

 3. Det är därför som USA nu ska satsa stenhårt på att utveckla AI – 250000 jobb i lilla Sandviken och Gävle……
  för att släcka ut ljuset fullständigt och göra det omöjligt att kunna bilda sig en egen uppfattning. Jag rekommenderar alla att hålla hårt i sina böcker innan det blir bokbål.

 4. Folkmördar-regimen israel har hittills (från 7 oktober) fällt 70,000 ton bomber på Gaza. Det överträffar mängden bombningar på Dresden, Hamburg, och London under 1939-45.

  Det är Euro-Med Human Rights Monitor som konstaterat detta.

  ”It is estimated that Israel has dropped more than 70,000 tons of explosives on the Gaza Strip in addition to its bulldozing operations, destroying all buildings at a distance of up to one kilometer in the east and north of the Strip to create a so-called buffer zone,” according to the Geneva-based human rights monitor organization.
  Around 8,500 tons of bombs were dropped by the Allies on Hamburg in the summer of 1943, said Hendrik Althoff, a researcher at the Department of History at the University of Hamburg. They also used up to 3,900 tons of bombs on Dresden in February 195, according to historical records.”

  Källa: al maidan

 5. Är det verkligen så att rättvisan segrar?
  Om du borstar tänderna och alltid talar sanning så kommer det att gå dig väl och du må länge leva i ditt land.
  Nej, det är makten som segrar och om du inte har pengarna kan du dra åt helvete.
  Palestinierna, ett sedan lång tid torterat folk, effektuerat av FN, deras ”beskyddare”. Vad borde ha skett; flygförbudzon över Gaza, avväpning av israelerna, beväpning av palestinierna, öppna Gaza, lämna tillbaka stulet land…Allt för att skapa ett fritt Palestina.

 6. Thank you! It is a very true and interesting article. I have been activist for the Palestinian cause since the early 70-ies. I am a nurse and saw it all from inside while I was working in a Palestinian refugee camp. Since then I have been talking in meetings, in school-classes, making speech-tours, writing articles, being interviewed, filmed, writing chapters in a book, demonstrating, manifestating, debating, leading study groups, being involved in starting up pro-palestinian organisations, supporting by a foundation (we built together some friends and I) for Palestinian children and youth, making speach-tors. Teaching my own and many other children about colonialism, imperialism, settler-colonialism, ockupation, apartheid, Palestinian history, the refugees etc. etc. I still do it, 50 years for me, 76 years for the Palestinian people. If justice and human rights will continue to be set aside, if Israel can kill the Palestinian people and ethnically cleanse the land, the whole world will loose compass. Our conscious must make us act to stop this evil genocide.

 7. De kan inte kontrollera i princip, något längre. O ju mindre de kan kontrollera, ju mer desperata blir de. Mycket mycket bra, de ska avslöja sig som de värdelösa de är. De kan inget vettigt, har inte skapat ngt öht mer är kaos. De är mänsklighetens motsats. O de ska bli så nödiga i sin desperation, att de inte längre kan hålla tätt. Då vet vi var de är, och vad de tänker ta sig för. De är Vår allas, fiende. Axis of Resistance har äntligen förstått det.

 8. Bankirvampyrens tid på täppan är på väg mot sitt slut – TikTok TikTok TikTok. Världen hejar på den gyllene tid som komma skall 🤗🤗🤗

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here