Har USA blivit en polisstat?

5
219
Scott Ritter

USA har beslagtagit passet för den förre marinkårsofficeren, vapeninspektören och kände kritikern av USA:s utrikespolitik Scott Ritter då denne skulle flyga från JF Kennedys flygplats i New York för att delta i St Petersburgh Economic Forum. Han stoppades på flygplatsen i USA och hans passage och bagage omhändertogs sedan. Hittar inget i svensk press om detta. Bifogar kommentar av Larry Johnson och RT.

 

RT skriver att:

Washingtons vägran att tillåta före detta US Marine, FN:s vapeninspektör och RT-bidragsgivare Scott Ritter att resa till Ryssland för att delta i St Petersburg International Economic Forum (SPIEF) bevisar att USA har förvandlats till en polisstat, har Rysslands utrikesminister Sergey Lavrov sa.

Ritter skulle resa till St Petersburg för två paneldiskussioner vid det årliga SPIEF-evenemanget. Han stoppades dock från att gå ombord på ett flyg av amerikanska tjänstemän, som senare beslagtog hans pass och bagage. När de ombads förklara sina handlingar sa poliserna att de följde ”order från det amerikanska utrikesdepartementet”, enligt Ritter som uppgav att hans resedokument fortfarande inte har återlämnats till honom.

Sergey Lavrov talade vid en presskonferens i Republiken Kongo på tisdagen och ombads kommentera händelsen.

”Detta är bara ytterligare ett exempel utöver många som bekräftar att USA, som kallar sig demokratins ledare över hela världen, har blivit en polisstat sedan tidigare”, sa Lavrov.

Moskva kommer inte kan vidta några åtgärder i denna situation, med tanke på att Ritter inte är rysk medborgare och inte har ansökt om ett ryskt pass. ”Vi kan inte göra någonting ur juridisk synvinkel, men vår bedömning är förmodligen inte svår att gissa,” sa Lavrov.

Samtidigt sa Kremls talesman Dmitry Peskov till reportrar på tisdagen att även om Kreml är medvetet om situationen, ville man undvika spekulationer om anledningen till att Ritter nekades rätten att slutföra sin resa till St Petersburg.

””Han är en före detta underrättelseofficer, så han kan vara föremål för vissa restriktioner för att resa utomlands,” sa Peskov och tillade att om så är fallet skulle det vara ”förståeligt” eftersom liknande regler finns i nästan alla länder när det gäller tidigare underrättelser. officerare, särskilt när det gäller resor till främmande länder som anses vara fientliga.

Peskov noterade dock att om inga sådana personliga begränsningar gäller för Ritter, så är vägran att låta honom resa till SPIEF en ”manifestation av en annan rabiat kampanj som syftar till att förhindra amerikanska medborgare från att etablera någon form av kontakt med Ryssland.”

Ritter själv har antytt att detta var ett ”medvetet bakhåll” som den amerikanska regeringen för att ”sätta dit ryssarna”

Den politiska kommentatorn och tidigare amerikanska marinsoldaten hade tidigare tjänstgjort som senior FN-inspektör med uppgift att hitta massförstörelsevapen i Saddam Husseins Irak. Han har varit en stark kritiker av Washington sedan USA:s invasion av det landet 2003.

Föregående artikelDe kan inte kontrollera Gazaberättelsen eftersom för mycket har setts
Nästa artikelÄr kapitalexporten bevis på imperialism? Eller är teorier om imperialismen överspelade?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Maffiastat vore en mer träffande benämning. Det amerikanska rättsväsendet fungerar säkerligen tämligen väl om saken gäller en tvist mellan familjerna Jones och Smith om var gränsen mellan deras ägor ligger. Går vi ett antal decennier bakåt kan man även finna exempel på juridisk spetsfundighet i positiv bemärkelse i olika rättsakter.

  Men alltsedan statskuppen 1963 när den djupa staten mördade landets president har även rättsväsendet steg för steg urholkats till ett instrument som brukas i maktens och kapitalets tjänst. Övriga intressen får vika. Och utvecklingen har gått från ont till värre.

  Hollywood brukade tidigare göra filmer om hur den tappre individen kunde kämpa mot myndigetsmakt och i slutändan utgå med segern. Sådana filmer har blivit sällsynta eftersom publiken vet att de är lögnaktiga och en spottloska i fejset.

  Det finns en rad visselblåsare som avsjöjat brott begångna av militären. Men det är inte brottslingarna som straffas utan visselbåsarna fastän de borde åtnjuta lagens skydd. John Kiriakou kan nämnas som exempel. Han avslöjade den programlagda tortyren i Guantanamo. Men tortyrens upphovsmän gick straffria. Kiriakou kastades i fängelse varifrån han senare kom ut bara genom ett sk. munkavletvång.

  Scott Ritter har ett giltigt pass och är inte belagd med några offentligt medgivna resehinder. Trots det hindrades han från utresa. Tilläggas bör att Ritter ligger nummer ett på den mordlista som Kiev-regimen upprättat för utländska medborgare. Och vad värre är, detta hot har tillkommit med de amerikanska myndigheternas goda minne. De skyddar inte landets egna medborgare utan tvärtom vill att de mördas av nazistiska mordkommandon som straff för att de uttryckt missnöje med den amerikanska krigspolitiken.

 2. Tidigare så angrep MSM gamla Sovjet för att ej låta sina medborgare resa utomlands nu är det USA som hindrar sina dissidenter att lämna landet. Ett annat land som hindrar den manliga medborgare att lämna sitt hemland är Ukraina. Man minerar gränsen mot Ungern och Rumänien så de unga männen ej kan fly från inkallelse till kriget skjuter också på simmande män över floderna. Flera döda hemska bilder. Militärjuntan i Kiev kräver att de militära utbildningen(extrem kort) skall ske i Ukraina och att Natos utbildare måste komma till Ukraina för man vet att de kommer att fly från utbildningen och rädda sina liv om den äger rum i Tyskland eller England.

 3. Ukraina, sluta leverera vapen. Och dessa åtgärder kommer att upphöra inom två, högst tre månader. Det är allt”, sa Putin och tillade att han uttryckte samma ståndpunkt i ett skriftligt brev till USA:s president Joe Biden.
  Västerländska militära rådgivare och instruktörer finns redan på plats i Ukraina, sa Putin. Enligt honom är detta ingen nyhet, dessutom är det känt att de lider förluster.
  ”Med tanke på tillgången på rådgivare är det ingen nyhet här. De är närvarande på Ukrainas territorium och, olyckligtvis för dem, lider förluster”, sade statschefen.
  Rysslands förluster inom ramen för en särskild militär operation är flera gånger mindre än Ukrainas förluster, sa Putin. Han påpekade att detta särskilt gäller irreparabla förluster.
  ”Jag kan med absolut säkerhet säga att våra förluster, särskilt om det tyvärr handlar om irreparabla förluster, naturligtvis är flera gånger mindre än på den ukrainska sidan”, sa Putin.

  Vad Putin sa om Zelensky: Den amerikanska regeringen kommer att behöva ett år för att bli av med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, föreslog Putin. Enligt honom kommer den ukrainske ledaren att ersättas senast våren 2025.

  För det första kommer Washington att tvinga myndigheterna i Kiev att sänka mobiliseringsåldern till 18 år, sade presidenten. Efter det kommer Vita huset att hitta en ersättare för Zelenskyj, tillade han.
  – Nu har vi juni 2024. Det verkar som om det kommer att ta ett år att göra allt detta. Fram till våren, åtminstone till början av nästa år, kommer han att tolereras, och när han gör allt kommer de att säga: ”Adjö”, förutspådde den ryske ledaren.

  Utvidgningen av Zelenskyjs befogenheter i enlighet med landets strafflag är ett maktövertagande, sa Putin. Han förklarade att under undantagstillstånd hålls inga val och befogenheter överförs till parlamentet, även om de inte utökas, rapporterar Kremls presstjänst statschefens ord.
  Det finns artikel 109 i Ukrainas strafflag, som säger att detta kallas maktövertagande”, sade han.
  Vad Putin sa om fredsavtalet med Ukraina
  I Ukraina kommer det att finnas de som det kommer att vara möjligt att underteckna ett fredsavtal med, sa Putin. Han konstaterade att det bara är viljan som är viktig här.
  ”Och med vem ska man skriva kontraktet? Ändå kan allt lösas, allt kan avtalas, full makt övergår till parlamentets talman. Om det finns en önskan att underteckna ett avtal, sa Putin.

  Väst förhindrade medvetet fredsavtalet mellan Ryssland och Ukraina våren 2022, sa Putin. Om detta inte hade skett skulle konflikten ha upphört i slutet av det året, särskilt eftersom Istanbulavtalet paraferades av den ukrainska sidan, vilket innebär att det passade den.
  ”Den ukrainska sidan och dess tjänstemän har offentligt sagt att om de hade undertecknat detta avtal slutgiltigt skulle kriget ha tagit slut i slutet av 2022. Det var inte vi som sa det, det sades av ukrainska tjänstemän i Kiev, offentligt”, påminde han.

  Vad Putin sa om kärnvapen
  Ryssland kommer att använda alla tillgängliga medel om något hotar dess integritet och suveränitet, sa Putin. Han påpekade att västvärlden inte bör behandla sådana saker oansvarigt.
  – Våra taktiska kärnvapen är 70-75 kiloton. Låt oss inte bara använda den, utan till och med hota med användning. Av någon anledning tror väst att Ryssland aldrig använder sig av detta. Du kan inte ta lätt på det, ytligt. Vi måste behandla det professionellt”, betonade statschefen.

  Vad Putin sa om USA, Biden och Trump
  Chefen för Vita huset, Joe Biden, kan lugnt kallas en politiker av den gamla skolan, sade Putin vid ett möte med cheferna för världens ledande nyhetsbyråer, rapporterar Kremls presstjänst. Enligt honom agerar den amerikanske ledaren förutsägbart.

  – Han är en politiker av den gamla skolan. Det han inte gillade började han sedan attackera mig till en viss grad – jag trodde att det skulle bli så. Det betyder att jag har rätt – han är förutsägbar”, betonade statschefen.
  USA:s politik gentemot Ryssland kommer inte att förändras efter valet, sa Putin. Enligt honom bryr sig Moskva inte om vem som leder Vita huset – Joe Biden eller Donald Trump.
  – Jag säger helt uppriktigt att vi tror att något kommer att förändras i den ryska riktningen i amerikansk politik efter valet, jag skulle inte säga det, vi tror inte det. Vi tror att inget allvarligt kommer att hända”, betonade den ryske ledaren.
  Dessutom sa Putin att han anser att anklagelserna mot USA:s tidigare president Donald Trump är löjliga. Statschefen menade att förföljelsen av Trump genomförs som en del av den inrikespolitiska kampen i landet.

  ”Löjliga anklagelser mot Trump. Vi har alltid uppfattat detta som en del av den interna politiska kampen i Förenta staterna. Senare bekräftades allt detta, som ett resultat av en undersökning i USA. Vi har aldrig haft några speciella band med Trump, säger den ryske ledaren.

  USA spenderar enorma resurser för att behålla sin status som imperium, sa Putin. Detta är dock knappast bra för landet, tvärtom ”rör sig staterna långsamt ur omloppsbana”.
  ”Det nuvarande ledarskapet [i USA] vill stödja den imperialistiska positionen till varje pris och skadar bara sig själv. Gynnar detta medborgarna i USA eller inte? Jag tror inte det”, sade presidenten.

  Vad Putin sa om Rysslands attack mot Nato
  Uttalanden från det kollektiva väst om Rysslands beredskap att attackera Nato är ””, sa Putin. Enligt honom sprider väst sådana anspråk endast för att framställa Moskva som en fiende och tillfredsställa sina egna imperialistiska ambitioner.
  – De hittade på att Ryssland vill attackera Nato. Är du helt galen?! Dumt i allmänhet, gillar du det här bordet?! Vem kom på detta?! Det här är nonsens, förstår ni! !” sa Putin.
  Biden kommer inte att leva för att se valet? I USA rapporterade man om försämrad hälsa
  Den första dagen av SPIEF: vad du kan förvänta dig av bilindustrin, banker och ryska järnvägar
  Kvinnor leder Europa mot ”fascism”: vad vi kan förvänta oss av valet till Europaparlamentet

 4. Usa är en renodlad maffia stat. Bortsett från denna händelse. Genomför kupper mot andra demokratiska länder på löpande band i deccenier. Beväpnar terrorister och olika gerillor i många länder så dessa ska kriga och förstöra mot sin regering som Usa EJ gillar. Lägger sej i ALLA länders inre angelägenheter på löpande band överallt på planetens alla kontinenter. Även när gäller småsaker eller mindre lagar. Ingenstans är fredat. Delar ensidiga vidriga sanktioner som övriga EU fjollorna TVINGAS följa så ofta. Dom man EJ gillar får smaka på ensidiga vidriga sanktioner. Detta är ett vapen Usa TOTALT missbrukat i deccenier. Är mästarna på desinformation och propaganda. Vi har en sittande president just nu som använder egna Justitiedepartementet och övriga rättsväsendet som är demokrater för att ge sej på sin motståndare Trump som leder i mätningarna. Där hela senaste kalabaliken med Trumps senaste rättegångar nu OCH som för övrigt är 8år gammalt bak i tiden från år2016. Då Trump anklagas för att knullat en känd porrskådis som heter Stormy Daniels och sedan gett henne pengar om att hålla tyst om knullet. Dödstraff existerar i flertalet delstater. Sedan har vi aborträtten. Biden skickade även den legendariska skådespelaren Robert de Niro utanför rättssalen där Trump höll till för att tala om för alla att EJ rösta på Trump för då dör demokratin i landet. Motståndaren Trump blir verkligen hårt jagad och trängd sedan förra året och orättvist behandlad av sin motståndare Biden på så många olika sätt. Där Biden som sittande president utnyttjar allt han har i sin vapen arsenal, vilket borde skrämma vem som helst om vore annat land detta. Demokraterna har TOTALT tappat sin moraliska kompass och fuskar själva nu utan motstycke. Usa är en riktig farlig maffia stat där satelliten EU blundar för så MYCKET. Usa med sitt CIA har mördat både oppositionella och även ledare i andra länder i deccenier. Använder stenhård propaganda och desinformation bäst av ALLA då EU tillåter detta. Usa spelar så vidriga spel och är fifflare och lögnare så det är HELT otroligt. Listan är MYCKET längre än detta men stannar här. Usa är verkligen en renodlad maffia stat och värre än så. Våra politiker hemma och EU låtsats jämt som att dom EJ hör vad dessa alla olika senatorer och ledamöter hotar med HELT öppet i media under deccenier. Vad dom säger tycker och vill HELT öppet i media på löpande band under så många ÅRATAL dessa farliga knäppa senatorer och olika ledamöter. Det är HELT häpnadsväckande måste jag säga

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here