Sant eller falsk? Putin hävdar att Navalny samarbetar med USA och att Kreml inte ligger bakom påstådd förgiftning.

29
3215
Putin shutterstock_1837223350

Har publicerat många artiklar om Navalny, och flera om hans påstådda förgiftning. Se under ”Relaterat”.

Rolf Nilsson har översatt denna artikel på RT, som baseras på Putins presskonferens igår. Jag kommenterar efter artikeln.
Senare kommer en längre artikel om Bellingcat att publiceras.

SvT har ungefär text som RT här.


Putin hävdar att oppositionsfiguren Alexey Navalny samarbetar med amerikansk underrättelsetjänst, säger att Kreml inte ligger bakom hans påstådda förgiftning

Putin hävdar att oppositionsfiguren Alexey Navalny samarbetar med amerikansk underrättelsetjänst, säger att Kreml inte ligger bakom hans påstådda förgiftning

Rysslands president Vladimir Putin har hävdat att oppositionsfiguren Alexey Navalny stöds i sitt arbete av amerikanska underrättelsetjänster. Han förnekade också att Ryska statliga myndigheter stod bakom den påstådda förgiftningen av aktivisten i augusti.

Putin tillade att om ryska säkerhetstjänster ville mörda den västorienterade protestledaren, skulle de ha ”avslutat jobbet”. Han insisterade också på att FSB hade all rätt att följa Navalny, med tanke på deras misstankar mot honom.

Tidigare i veckan hävdade en gemensam rapport från den amerikanska och brittiska statsfinansierade Bellingcat, Rysslands The Insider, plus mainstream- nyhetsbyråerna CNN och Der Spiegel, att när Navalny förgiftades var detta känt på högsta regeringsnivå, inklusive Putin själv.

Struntprat svarar den ryska statschefen och avfärdar deras uppgifter som ”fabrikationer”.

Det här är inte någon form av utredning. Detta är bearbetning av material från USA:s  underrättelsetjänster”, sa Putin. ”Våra underrättelsetjänster vet detta och använder telefoner överallt där de finner det lämpligt.

Navalny blev sjuk den 20 augusti på ett flyg till Moskva från den sibiriska staden Tomsk. Flygplanet tvingades till nödlandning i Omsk, en annan rysk stad, där han fördes till sjukhus och försattes i koma. Efter förfrågningar från sin familj och medarbetare flögs han till Berlins Charité-klinik för behandling. Enligt presidenten var Kreml snabba med att låta honom söka hjälp utomlands.

r de bad om att få föra ut honom från Ryssland till Tyskland för behandling, gav vi omedelbart tillstånd,” sa Putin. Kreml har tidigare angett att presidenten personligen ingripit så att Navalny kunde flygas till Berlin.

Strax efter ankomsten till den tyska huvudstaden meddelade läkare att oppositions-personen hade förgiftats av Novichok. Ryska läkare fortsätter att förneka att någon förgiftning har ägt rum. Den 23 september släpptes Navalny.


Kommentar av redaktören.

En basal del av detta är avsaknaden av elementär kritisk analys i etablerade media. Detta framgår bl.a. av de artiklar som jag publicerat, skrivna av mig själv och andra. Påminner bl.a. om ”Russiagate” och om ”Skripal”-historien.
Jag publicerar nu litet utdrag ur en artikel som jag publicerade 3 september, i Navalny-affärens inledning: Vladimir Putin – tidernas dumskalle? Jag skrev:

Först påstås att Putin ligger bakom förgiftningen i mars 2018 av en avdankad värdelös rysk f.d. spion, Skripal, i Storbritannien just före presidentvalet i Ryssland, där Putin var storfavorit. Genast påstod säkerhetstjänst och premiärminister i Storbritannien att Ryssland och Putins säkerhetstjänst låg bakom. EU, USA och diverse ledande politiker och hela den etablerade pressen stämde genast in.

Historien visade sig snabbt ha stora svagheter, och har avskrivits som ett falsarium. Skripalaffären – sista spiken i ”en kista full med lögner”?
Vilket alla de ledande politikerna och den etablerade pressen tiger om. Rapportera gärna eventuellt undantag!

Denna Skripalhistoria skadade dock verkligen Rysslands och Putins anseende. Var Sergi Skripal och hans dotter Julia finns är nu okänt, för mig i alla fall.

Vilket de ledande politikerna och den etablerade pressen tiger om.

Vilket motiv skulle Ryssland ha för att förgifta Navalny vid en tidpunkt då de omfattande protesterna och oroligheterna i Vitryssland medför visst fokus på Ryssland, och en kritisk diskussion om Rysslands roll.
Bara misstanken på att Ryssland ligger bakom detta försvagar Rysslands anseende i bl.a. Belarus, och inför förhandling gällande Belarus.

*Och i en situation då USA pressar och hotar Tyskland med sanktioner om man fullföljer Nord Stream 2 och importerar rysk gas i stället för dyr gas från USA.

* Om nu ryska myndigheter förgiftat Navalny, varför var de så positiva till att Navalny skulle kunna flygas för vård i Berling, där eventuellt gift skulle kunna identifieras?

Hypotes 1: Putin måste vara tidernas dumskalle.
Hypotest 2: Han är en utpräglad masoschist. (Kan finnas tillsammans med hypotes 1)
Hypotes 3: Personer i Rysslands säkerhetstjänst vill smutskasta Putin, och får arbeta vidare.
Hypotes 4: Ett nytt fall av skicklig USA-initierad smutskastning via CIA av Ryssland och Putin, efter Skripal, Russiagate mm.

  • Särskilt om hypotes 1 stämmer innebär detta en stor fördel: Övriga världen kan rusta ned – en sådan dumskalle kan aldrig starta ett krig på ett bra sätt, än mindre vinna det.  Och man kan sluta med sanktionerna, som ska sparas till bättre ändamål än till en sådan dumskalle.” (Slut artikeln 3 september).

  • Andra uppgifter och kommentarer av redaktören i Navalny-fallet.

Sverige var sannolikt också inblandat. Här utdrag från en av artiklarna:

Det tyska försvarsdepartementet i Berlin har bekräftat en kopia av sin begäran till svenska FOI om att testa Alexej Navalnys blod, och en delvis redigerad rapport om vad svenskarna hittade – och inte lyckades hitta.

Överstruket i texten i den svenska rapporten är beviset på en Novichok-kemikalie, eftersom svenskarna inte identifierade den. Istället berättade de för det tyska försvarsdepartementet, som betalade för blodtestet, att “närvaron av ämnet [blank blank blank] bekräftades i patientens blod.”

Läckan av två sidor, det tyska försvarsministeriets brev undertecknat av Ernst-Christoph Meier och en sida i den svenska laboratorierapporten, fann på Twitter.

Gav Tysklands försvarsministerium hotfull order till svenska laboratoriet att hitta Novichok i Navalnys kropssvätskor?

Tyskland påstod å ena sidan att Ryssland låg bakom den påstådda förgiftningen med det enligt uppgift oerhört giftiga Novichock, kräver att Ryssland bättre klargör sin roll. Men vägrade lämna ut provsvar till Ryssland. Dessa analyserades på militärlaboratorium, sannolikt i Sverige (och kanske annorstädes).

Varför vägrar Tyskland att lämna ut provsvaren?

Tyskland vägrar fortfarande att lämna ut prover i Navalny-fallet, medan Ryssland vill ha gemensam undersökningskommission

 • Ett viktigt utfall i USA:s stora intresse är att Nord Stream 2 nu kanske inte fullföljs.
 • Historien visar stor skicklighet hos USA:s och Västs: underrättelsetjänst och desinformationsverksamhet, samt brist påp källkritisk ansats i västpress.
 • Historien visar svaghet och naivitet hos Ryssland. Man lämnar ut Navalny godtroget, och Ryssland svarar alldeles för sent i konfliktet av denna typ, tycker jag. Putin borde sagt detta i augusti!

 

Föregående artikel”Vi på SVT gör allt för att vara opartiska” säger vd Hanna Stjärne. Hur lyckas man?
Nästa artikelVad var det egentligen som hände den dramatiska våren 2011?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

29 KOMMENTARER

 1. AR skriver ”Historien visar svaghet och naivitet hos Ryssland. Man lämnar ut Navalny godtroget, och Ryssland svarar alldeles för sent i konfliktet av denna typ, tycker jag. Putin borde sagt detta i augusti!”.

  Det håller jag inte med om.
  Putin lät ljugarmedierna och de politiska lakejerna yla i kör och göra bort sig inför öppen ridå. Sannolikt splittrades EUs nomenklatura på kuppen, eftersom Tyskland och Frankrike, bl. a., behöver den ryska gasen troligen mer än Ryssland behöver exportera västerut, då gasnätet österut byggs ut, och anläggningar för att komprimera gas har byggts, som gör export vart som helst möjlig.

  • 18 december 2020
   https://nation-news.ru/region/msk/582008-biznesmen-udodov-otsudil-u-navalnogo-350-tysyach-rublei-za-klevetu
   En stämningsansökan för att skydda ära, värdighet och affärs rykte mot bloggaren Alexei Navalny inlämnades till Moskva Lublin-domstolen av affärsmannen Alexander Udodov.
   ”Undersökningar” utförda av bloggaren Alexei Navalny, en erkänd utländsk agent i Ryska federationen, innehåller inte tillförlitlig information och är triviell förtal.
   Affärsmannen Alexander Udodov bestämde sig för att inte lämna Navalny ostraffad, vilket orsakade skada på hans ära, värdighet och affärs rykte. Efter att ha övervägt Udodovs yrkande uppfyllde Lublin-domstolen i Moskva klagandens anspråk och beordrade att återkräva 350 000 rubel ersättning från svaranden.

   • Vänligen kolla och redigera när du använder google translate.

    Anders! Kan du inte införa det som krav?. Många kommentarer är nästan oläsliga när ingen kontroll av maskinöversättningarna gjorts.

    • JAG UPPMANAR ALLA SOM ANVÄNDER MASKINÖVERSÄTTNINGAR ATT KOLLA OCH KORRIGERA TEXTEN EFTERÅT. JAG ANVÄNDER GOOGLE TRANSLATE, MEN GÅR SEDAN IGENOM MASKINÖVERSÄTTNINGEN OCH GÖR DÅ GANSKA MÅNGA ÄNDRINGAR.

   • Navalny.. i rollen som rysk oppositionsledare spelar rakt i Kremls händer..
    Berättelsen kring Alexey Navalny, ivrigt pressad av det västerländska politiska medieverket, har blivit något totemiskt. Men kritisk debatt saknas och mycket av det som har blivit evangelium är osant eller felaktig framställning.
    Detta särskilt med tanke på att berättelsen i Ryssland själv är svår att smälta, även för Putin-kritiker, av vilka många ser fler hål i historien än vad du skulle hitta i schweizisk ost. Speciellt med tanke på hur ofta fakta, som presenteras av de amerikanska / brittiska (och i detta fall också av tyska) medierna, och av Navalnys team själva verkar förändras.

    Detta representerar ett dilemma i informationskriget mot Ryssland – hyperboliska ansträngningar att delegitimera den ryska regeringen är effektiva för att mobilisera stöd över hela väst för den fortsatta inneslutningen av Moskva. Men genom att lossna från verkligheten misslyckas berättelsen att mobilisera ryssar mot sin regering. Helt enkelt för att de uppenbarligen vet mer om hur Ryssland fungerar och är skeptiska till Navalny.

    Navalny-berättelsen följer den amerikanska lekboken om färgrevolutioner.
    Detta borde vara självklart: länder runt om i världen har förstörts tidigare av USA: s ansträngningar att ”befria” sina befolkningar från ledare som är oacceptabla för Washington.
    Att sätta Navalny på CNN och få honom att umgås med Merkel bidrar till att stärka hans politiska legitimitet i väst. Ändå verkar antagandet om moralisk auktoritet i Ryssland vara en felberäkning. Nyhetsnätverket som har gett upp den russiagates konspirationsteorin de senaste fyra åren och förbundskansler Merkel, förkämpar för sanktioner, är knappast källor till legitimitet i Ryssland.
    https://www.rt.com/russia/510067-navalny-opposition-leader-role/

  • Håller med. Gemene man är inte källkritiska till etablerade media. En stor brist hos folkbildningen som borde öka folkets kunskaper om detta eftersom det medverkar till att splittra Sverige.

 2. Sergej Lavrov har gjort tämligen klart för EU att om det är sådana relationer man önskar så kommer man att få som man vill. Ryssland gitter inte mer leka i sandlådan.

  För ett antal år sedan dog en grupp ryska medborgare av blyförgiftning. Detta skedde bl.a. i München, Istanbul och på några andra ställen. Personer som låg bakom skolmassakern i Ryssland. Knäpptyst i västmedier. Inte en rad skrevs. Varför ylade man inte högt i skyn som man brukar. Svaret är att man kände till vilka de var. Man skyddade massmördare. Avrättningar av landsförrädare hör till undantagen, vilket Skripals fängelsedom visar. Men om väst inte samarbetar och brotten är grova, finns det andra metoder, sådana som Bellingcat inte får upp spåret på. Men man har viktigare saker att tänka på än att trakassera politiska pajasfigurer.

  Putins frågetimme som blev nästan fem timmar lång. En isländsk journalist fick sätta en värdig punkt för tillställningen genom att berömma Putin för hans generositet att ställa sig till förfogande för utfrågning på ett sätt som inte kan matchas någonstans i världen. Putin blev angenämt överraskad av islänningens bemötande och kunde inte låta bli att skämta: se upp, pajkastning kan vara på väg mot dig.

 3. Finns ett annat möjligt scenario.
  Ryssland känner att USA har tappat en del av sin egenrätt till allsmäktig förfarande och Ryssland vill visa att de kan göra vad de vill.
  Ryssar är inte dumma och Putin verkar ha koll på läget.
  Om man verkligen vill skrämma oppositionen så gör man saker som man är säker kommer att leda till att man får skulden.
  Man skiter fullständigt i vad västliga massmedia skriver, eftersom deras trovärdighet redan är så låg.
  Man kommer då få fördelar på flera sätt.
  På hemmaplan blir man fruktad eftersom man gör vad man vill utan att bry sig om konsekvenser.
  I väst splittrat man folket så vissa tycker att Ryssland är galna och andra tycker att media och makten i väst är galna.
  Det gamla beprövade knepet att skapa osäkerhet.
  Om man är tillräckligt oberäknelig blir man farlig.
  USA har kört med samma metoder länge.
  En av de viktigaste uppgifterna för de som har makt är att splittra motståndet.
  Precis vad som händer nu.
  Mycket pekar mot att hela affären gått exakt som Ryssland ville

  • Eftersom Navalny är en obetydlighet ligger det i Rysslands intresse att han får fortsätta göra bort sig och bevara sin redan låga status.
   Navalnyhistorien var extremt tydligt kopplad till Nordstream2’s avslutande del.
   Det krävdes en desperat åtgärd för att stoppa projektet.

   Till Anders Romelsjö
   Jag ser ovan en konstig kommentar rubricerad med ditt namn från 18/12
   Men jag kan omöjligen tänka mig att du skrivit den.
   Den inleds ”Tycker ni som jag att Putte väldigt söt…”

   • Jag är tveksam till nyttan med historien om det är Västligt påhitt.
    Personligen tycker jag att Ryssland har vunnit mest på hela saken.
    Om det är västpropaganda har den slagit totalt fel.

  • Verkar lite långsökt ditt resonemang Jerry, varför skulle Ryssland riskera Nordstream 2 och nya sanktioner bara för att skapa osäkerhet och skrämmas? Nej , det är nog som Putin säger…Hade FSB fått order att undanröja Navalny så hade han varit stendöd vi det här laget! Och Navalny vet ju om detta, hans liv räddades troligtvis av Putins agerande som gjorde att han klarade sig undan maffian som verkligen är ute efter Navalny! Och det är nog som Putin säger, Navalny är helt ointressant som politiker i Ryssland. En skurk och dessutom nazist har liksom ingen chans i Ryssland att få något större stöd. Det är bara i fulmedia i väst som Navalny utmålas som en person av intresse.

 4. Efter att ha blivit förgiftad och överlevt ”novichok” giftet frö femtioelfte gången – det senaste genom gift i sina kalsånger (oj avd fyndigt!) är Navlany fortfarande vid liv. Navaöny verkar inneha speciellt immunitet mot det mycket dödliga giftet novichok – tyska militärläkare som administrerade novichok kan bekräfta detta. Nu gäller det att pumpa ut all blod man kan från Navalny och massproducera anti-novichok medicin mänsklighetens bästa

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/12/23/navalny-case-is-naked-admission-of-spooks-and-media-collaboration/

 5. Nu har Anna Lena Lauren i DN låtit oss okunniga få del av ny information. Navalny själv skall, i ett telefonsamtal och genom att utge sig för vara assistent till generalsekreteraren för det ryska säkerhetsrådet, ha lyckats lura en rysk agent vid namn Kudrjavtsev, att avslöja att dom verkligen försökte döda Navalny. Den här Kudrjavtsev verkar osannolikt naiv och berättar snällt allt USA propagandan vill ha fram. Han säger som kommentar till att dom misslyckades b.la. ”– Ambulansen kom snabbt och Navalnyj fick ett motgift.”…..Smaka på den. Motgiftet skall alltså ha getts i Ryssland, innan diagnosen om Novitjok!! Hur många läkare känner vi till som ger motgift innan diagnos? Och finns det ens ett motgift mot Novitjok?

  Desperationen tilltar uppenbarligen på DN. Dom inser att dom håller på att bli avslöjade som simpla lögnare och USA-propagandister.

  Länk till artikeln, men den är iallafall ibland bakom betalvägg. https://www.dn.se/varlden/anna-lena-lauren-den-ryska-sakerhetstjansten-star-med-byxorna-nere/

  • Jag fick publicera detta under ”Ifrågasätt” under DN-artikeln ”Finns bevis för att Ryssland har förgiftat Skripals eller Navalny? Varför skulle Putin förgifta den sedan länge passive Skripal just före presidentvalet där han var favorit. Navalny har stöd av c:a 3 % i Ryssland i upprepade opinionsundersökningar. Att förgifta Navalny i slutfasen av Nord Stream 2 vore mycket dumt. Vinnaren på detta är USA som innan hotat Tyskland med sanktioner och åter lyckats med skicklig desinformationsverksamhet. De många turerna i båda fallen visar hur skakiga affärerna är. Ryssland har för övrigt dementerat i båda fallen, och menar att den påstådda FSB-agenten är falsk. Kanske har de rätt. Glöm inte att det är väl känt att flera länder kan tillveka Novichoc. Vi förväntas tro att den ryska staten har förgiftat Navalny, att staten sedan tillät flygplanet som han färdades i, på en inrikesflygning, att omdirigeras till en annan flygplats och göra en nödlandning så att han snabbt kunde föras till sjukhus. Om den ryska underrättelsetjänsten hade förgiftat Navalny på flygplatsen före start, varför skulle de inte insistera på att planet skulle hålla sig till sin ursprungliga rutt och låta honom dö på planet? Därefter ska vi tro att den ryska staten, efter att ha förgiftat Navalny, inte skulle kunnat åstadkomma hans död på intensivvårdsavdelningen på ett statligt sjukhus.”

  • Navalny är inte bara immun mot det dödliga giftet novichok utan har lurendrejeru konster utan motstycke som gör att Navalny kan även lura enågra av världens bästa underrättelsemän. Denne Navalny är gjort av ett virke- phew

   Därenot är det inget att förvånas över att en sk journalist från dagens nonsens agerar återförsäljare av falsk gods

 6. Efter att ha tillbringat nästan fem månader i Tyskland tvingas nu Aleksej Navalny återvända hem till Ryssland. Väst ser inte längre något värde av Navalny som propagandaobjekt.
  Trots nya hot om fängelse och åtal kommer Aleksej Navalnyj hem till Moskva på söndagen.

  Sedan förra sommaren pågår en rysk brottsutredning mot Aleksej Navalnyjs antikorruptionsfond. Genom att dröja sig kvar i Tyskland undanhöll sig Navalny sina skyldigheter.
  12 januari ansökte man så i domstol om att få det tre-och-ett-halvt-åriga straffet verkställt genom en verklig fängelsevistelse för den ryske oppositionsbloggaren. Inför årsskiftet, inledde Utredningsmyndigheten en ny brottsutredning och hävdade att tiotals miljoner kronor från Navalnyjs omfattande insamlingsverksamhet (så kallad crowdsourcing) försnillats och använts till semesterresor och andra privata syften.
  Navalny har tillhandahållits en flygbiljett hem till Moskva på söndagen och välkomnar sina anhängare att möta honom på flygplatsen.

  • Navalny själv har skaffat biljetter för hela familjen på lågprisflyget Pobeda.
   Planet skulle landa på Vnukovo med fick ”tekniska problem” och landade i stället på Sheremetyevo. Och alla hans anhängare väntade på Vnukovo!!

   ”Ett plan med oppositionsfigur Alexey Navalny, som återvänder till Ryssland efter behandling i Tyskland, har landat på Moskvas Sheremetyevo-flygplats efter att ha förts från Vnukovo, där massor av hans anhängare har samlats.

   Vnukovo-administrationen varnade tidigare för att alla offentliga sammankomster var officiellt förbjudna på plats som en del av åtgärder som syftade till att begränsa spridningen av coronavirus. Att komma in i flygplatsbyggnaden var endast tillåtet för dem med giltiga flygbiljetter.”
   https://www.rt.com/russia/512809-navalnys-airport-germany-supporters/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=RSS

  • Varför fick Alexei Navalny plötsligt väldigt bråttom att återvända till Ryssland.
   https://ria.ru/20210114/navalnyy-1592915684.html?utm_medium=referral&utm_source=lentainform.com&utm_campaign=ria.ru&utm_term=1277765&utm_content=9049077
   Visst hade han tidigare lovat att återvända, men nu meddelade han plötsligt att han skulle flyga från Berlin till Moskva i söndags. ”Möt mig” – ropade han och räknade med många folkmassor av entusiastiska fans, som i teorin förväntades skydda sin idol – antingen från omedelbar arrestering eller från ”ett nytt mordförsök”. Trots allt konkurrerar Navalnys anhängare redan med varandra om hur man jämför hans återkomst.
   Men det verkar som att han, efter att ha flugit in från Berlin, bara förvärrar situationen. Som en av hans anhängare skriver kommer försök att fängsla och fängsla honom ”höja Navalnys auktoritet i samhället ännu högre” och öka riskerna för makt i alla kommande val. Tja, ”om myndigheterna överger användningen av våld, kommer detta att förstås korrekt som svaghet. De ryska myndigheterna har inga bra alternativ.
   Faktum är att Navalny inte har några bra alternativ. De var dock borta efter att han anklagat Vladimir Putin för sin förgiftning. Inte bara trodde den absoluta majoriteten av våra medborgare Navalny, många av dem som tidigare var likgiltiga började betrakta honom som en person som arbetade för Rysslands fiender. Navalny själv kan tro så mycket han vill på sitt uppdrag att ”rädda Ryssland från Putin”. Men för majoriteten är han bara ett verktyg i händerna på styrkor som är fientliga mot landet. Fientligt inte bara mot Putin utan mot Ryssland som sådant.
   13 januari, meddelade Navalny meddelade sin avsikt att återvända till Ryssland den 17 januari
   I princip kan det inte ske någon omvandling av Navalny till en populär idol, det vill säga att han inte har någon chans att komma till makten i Ryssland även i den mest avlägsna framtiden. Därför är det för de som litar på Navalny-projektet nu bara har ett värde – nämligen som ett heligt offer, som en ”hjälte som trots allt dödades av Putin”.
   De ryska myndigheterna är väl medvetna om detta och under mycket lång tid, och därför behöver de absolut inte nya, den här gången framgångsrika försök att mörda Navalny. Att återvända till Ryssland ger ökade bekymmer för de behöriga tjänsterna – med tanke på Omsk-Tomsk-berättelserna kommer det att bli nödvändigt att skydda Navalny mycket allvarligare. Samtidigt kan våra specialtjänster inte ge någon garanti för hans säkerhet – både för att deras utländska kollegor leker med Navalny och på grund av force majeure (till exempel. Det vill säga att det verkligen hade varit lättare för de ryska myndigheterna om Navalny hade stannat kvar i Tyskland .
   Men inte för att Ryssland är rädd för Navalnys popularitet, än mindre framgång i valet (även om vi föreställer oss det mest gynnsamma scenariot för honom, där ett par suppleanter kommer in i duman med stöd av Navalny på hösten – ger det en anledning till oro för Putin – men för att han har förvandlats från en människoprovokation till en tidsbomb, vars detonator är belägen utanför vår stat.
   Ingen kommer att ge anledning att skrika ”Putin är rädd för Navalny, så han släpper inte in honom i Ryssland!” (trots att Navalny bara talar om detta) – han är inte rädd, han föraktar helt enkelt. En annan sak är att efter Navalnys återkomst måste han svara i brottmål, både gamla och nya. Navalny måste inte bara gå till domstol, utan också förbereda sig för mycket realistiska datum. Till exempel, kanske i fall av förtal mot en statschef – trots allt bör offentliga anklagelser om mordförsök inte lämnas ostraffade.
   Många frågor uppstår efter varningar från västerländska underrättelsetjänster. Finns allvarliga hot mot Navalnys liv, eller är det till och med en personlig begäran från Merkel eller Joe Biden själv .

 7. Putins-lost-his-mojo-OpEd
  Av William Dunkerley

  Som analytiker för medieföretag tittar jag på historier som dessa och analyserar dem för giltighet. Jag har inte tittat in i cyberattackhistorien. Men jag grävde in i Navalny-sagan. Och uppriktigt sagt har jag svårt att tro.

  Nu kanske många av er kanske inte tror på det jag har förklarat här. Det är särskilt troligt om du har varit engagerad i tron ​​på alla dessa tvivelaktiga historier. Det är en naturlig egosyntonisk reaktion. Det är okej för mig om du håller fast vid dessa övertygelser. Men kanske kommer denna presentation att ge andra lite eftertanke.

  Jag har ingen aning om vad som verkligen hände med Navalny. Men det verkar tydligt att historien vi har fått höra om den är ett bedrägeri. Det är värt att tänka på.
  https://www.eurasiareview.com/23122020-putins-lost-his-mojo-oped/

 8. Project Schnauzer: Merkel’s Plot To Spike US-Russia Tensions – Interview Project Schnauzer: Merkel’s Plot To Spike US-Russia Tensions – Interview

  Beneath the scandalous stories of Alexei Navalny’s poisoning in Siberia by Putin, a sinister plot is unfolding. The venue: Germany. Chancellor Angela Merkel seems at the root of it.
  To find out what’s really going on, I interviewed Swiss businessman Pascal Najadi. He’s known for investigating high-level misconduct. Cases from Great Britain to Russia to Malaysia have been on his radar screen. Now he’s seen a blip appear from Germany. He tells me it is about the Navalny case. Here’s my interview.
  https://www.eurasiareview.com/16092020-project-schnauzer-merkels-plot-to-spike-us-russia-tensions-interview/

 9. Navalny GRIPEN!!

  ”The officers of the investigations department of the FSIN [Federal Penitentiary Service] Moscow office have detained at Sheremetyevo Airport Alexey Navalny, who is on probation, [and] has been wanted since December 29, 2020, for multiple probation violations,” the detention authority said in a statement.

  Further punishment for Navalny will be determined by a court. Until then, the opposition activist will remain detained.

  Earlier this month, Russia’s Federal Penitentiary Service said it would detain Navalny upon his arrival to Russia and would seek to replace his suspended sentence with a real one in the Yves Rocher case, citing Navalny’s failure to appear at parole hearings. Back in 2014, he was convicted of embezzling $364,000 from the French company, and $61,000 from another firm. Another fraud case against Navalny was launched in December, with the Investigative Committee accusing him of spending $4.8 million of donations raised by his anti-corruption fund on personal expenses.
  https://sputniknews.com/russia/202101171081795480-Opposition-Vlogger-Navalny-Detained-at-Border-After-Arriving-in-Moscow/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here