”Vi på SVT gör allt för att vara opartiska” säger vd Hanna Stjärne. Hur lyckas man?

18
4225
Hanna Stjärne. Bild Wikipedia

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad. Fast den publicerades för 2 år sedan.

I en debattartikel i Aftonbladet skriver VD Hanna Stjärne (långt citat) ”Varför är public service viktigt? Jo, för att det stärker samhället och demokratin. I den utredning som ligger till grund för beslutet om ny finansiering talas det om att public service är en ”demokratisk, kollektiv nyttighet som gynnar alla i Sverige oavsett om man betalar eller inte”. Det handlar både om att du ska ha glädje och nytta som individ, och om att det ska stärka samhället som helhet. För att en demokrati ska fungera behövs granskande journalister och program från hela landet och någon att vända sig till för saklig och opartisk information när samhället sätts på prov.

Kan man lita på att SVT är opartiskt?

”Ja, man kan lita på att vi på SVT alltid jobbar för att vara så opartiska som möjligt. Jag har ett favoritcitat som handlar om journalistik och det kommer från Carl Bernstein, en av journalisterna bakom Watergate-avslöjandet. Han säger att journalistik handlar om att söka ”the best obtainable version of the truth”. För det är just detta det handlar om. Det ärliga uppsåtet att med oberoende journalistik som metod komma så nära sanningen som möjligt.

Ofta når vi hela vägen fram, ibland lyckas vi inte fullt ut. Då ska vi berätta om felet och rätta till. Här är en viktig sortering att göra – korrigera när vi gjort misstag, men inte vika oss för kritik som enbart är effektsökande.

Och forskning har visat just detta – i länder med starkt public service är allmänheten mer kunnig om politik och samhälle än i länder med mer kommersialiserade mediesystem.” Vi på SVT gör allt för att vara opartiska Hanna Stjärne, vd: Däremot viker vi oss inte för kritik som enbart är effektsökande.

* I SVT:s sändningstillstånd slås det fast att ”sändningsrätten skall utövas opartiskt och sakligt” och att kanalen ska ”bedriva nyhetsarbetet så att människor uppfattar oss som trovärdiga” samt att ”det ska gå att lita på SVT”.

Kommentar

Jag anser att Hanna Stjärnes bedömning är oriktig.
Jag har i flera artiklar analyserat SvT:s information, och har liksom andra gjort anmälningar till Granskningsnämnden gällande SVT:s utrikespolitiska rapportering. Låt mig ge exempel från några viktiga utrikespolitiska områden under senare tid, samt i ubåts-frågan.

Syrien:
Rekordet tar nog deras visning av en film som tydligt propagerade för den av bl.a. FN,USA och Ryssland terroristklassade al-Nusra,= Jabhat Fateh al-Sham SvT visar ”Cries for Syria”, propagandafilm för terroristorganisationen al-Nusra.; Denna ingående analys låg till grund för anmälan till Granskningsnämnden, som inte oväntat godkände terroristpropagandan. (Granskningsnämnden accepterar propaganda för terroristorganisation.).
I filmen finns ingen kritik av USA, som ligger bakom kriget via ombud i enlighet med sina officiella planer från Pentagon.
Filmen saknar information om det mycket väl belagda stödet till rebeller och terrorister, bl.a. IS, från USA och dess allierade, tidigare Turkiet.
Interventionen i Syrien med bombningar och militär i Syrien av bl.a. USA är brott mot FN-stadga och folkrätt. Detta nämns inte i filmen.
De stora bovarna i filmen är Syriens regering som försöker försvara landet mot utlandsstödd aggression, med legal hjälp av Ryssland och Iran.
SvT Opinion vägrade att publicera denna faktarika och kritiska artikel.Till SvT Opinion: Stora brister i SVT:s rapportering om Syrien.

SVT och SR gör falska reportage om Aleppo: SVT och SR gör falska reportage om Aleppo Filmaren Mats Gabrielsson, som har varit på plats i Aleppo skriver ”Jag anklagar SVT och SR för att spridit felaktig information och fake news om kriget i Aleppo. Jag anklagar dem för att vara partiska, vinkla och hänge sig åt propaganda och förvilla allmänheten om en av vår tids värsta konflikter” skriver filmaren. Vidare ” när befolkningen vandrade ut från östra Aleppo i december 2016 efter att Aleppo befriats efter fem år tystnade de etablerade medierna och åkte hem därför att de berättelser som började komma fram motsade det medierna rapporterat om. Deras rapporter om en ”humanitär härdsmälta” stämde inte.

Vidare programmen ”Toppmötet”, en slags vittättning av starkt misstänkt krigsförbrytare som Condoleeza Rice och Tony Blair. Anmält till Granskningsnämnden, som naturligtvis friar. Har ”Toppmötet” stöd i SvT:s regler? och Maj Wechselmann Stoppa Fredrik Reinfeldts krigsmys i SVT!

Ukraina.
SvT har aldrig rapporterat eller seriöst diskuterat det stora brottet i europeisk säkerhetsordning detta millenium – statskuppen i Kiev 22/2 2014 mot folkvald president. Ej heller massmordet på 42 människor 2 maj 2014 när en folkmassa uppeggad av högerextremister men även nyliberala politiker attackerade en fackföreningsbyggnad och satte den i brand samt gatustrider i en annan del av staden som föregick massakern. Tar SVT och SR Kulturnytt massmord på allvar?
Och SvT visade först efter protester och modifiering den lovordade och i andra länder visade fransk filmen ”Ukraina – revolutionens mörka sida”.
Ukraina – revolutionens mörka sida
Jag har nyligen diskuterat med Rysslandsexperten” Bert Sundström. Denne vill inte veta att det skedde en statskupp i Kiev 22/2 2014 och förnekar att regler fanns och finns för sjöfarten i Azovska sjön.

Jemen. SvT rapporterar fortfarande om Saudistödde f.d. presidenten och Saudivasallen Hadi som ledare för Jemen regering, fast hans presidentperiod gått ut då kriget startade. Och trots att det finns en bred koalitionsregering i huvudstaden Saana, där bl.a. Houthis ingår. Och slentrianmässigt talar man om ”Iranstödda Houthis-rebeller”, fast inga fakta finns om annat än obetydligt stöd av Iran. Jemen – information och möte i Stockholm 1 december inför fredskonferensen! och Hjälper Iran Houthis i Jemen? Falska rapporter i media

U-båtsfrågan.
Utdrag från en artikel på Svenska Dagbladet: ”SVT har beslutat att inte sända programmet om Reagans psykologiska krigföring. Var är det skon klämmer, SVT? Vad är det som tyskar, fransmän och danskar tål att se, men inte svenskar? Det skriver Anders Björnsson, Anders Hasselbohm, Mathias Mossberg och Sune Olofson. ”Varför mörklägger SVT om ubåtarna?” ”I maj 2015 visade den fransk-tyska tv-kanalen Arte ett tv-program om Reagans psykologiska krigföring under det kalla kriget. Programmet var gjort av den tyske journalisten Dirk Pohlmann, och handlade till stor del om 1980-talets ubåtshändelser i Sverige.” ” Programmet visades sedan en gång till under 2015 i Frankrike och Tyskland av Arte, och sedan, i en omarbetad version, av ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen, Tysklands näst största kanal) två gånger; 2016 och sommaren 2017. Det har också visats på dansk tv (DRK) 2016 och 2017: ”Ronald Reagans hemmelige krig”.
SVT köpte in programmet och lät översätta det till svenska. SVT:s Axel Arnö meddelade på förfrågan att man avsåg att sända det ”efter sommaren” 2016. Enligt uppgift var avsikten att låta det följas av en kritisk kommentar av företrädare för Försvarsmaktens etablerade linje i ubåtsfrågan. Nu har SVT dock beslutat att inte sända programmet, och SVT:s Lars Säfström hänvisar till att det ”innehåller alltför många obekräftade påståenden”.
SvD: U-båtsjakt i Hårsfjärden; Ubåtshotet – Den djupa staten på grunt vatten. SvT vägrar informera!Politik

Föregående artikelSe filmen från manifestationen mot ökat Nato-samarbete! Lyssna till talen!
Nästa artikelSant eller falsk? Putin hävdar att Navalny samarbetar med USA och att Kreml inte ligger bakom påstådd förgiftning.
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

18 KOMMENTARER

 1. Vilket är det adekvata begreppet ? Kognitiv dissonans står för att man omhuldar motstridiga föreställningar samtidigt, men finns det ett bättre ?
  Läste nyligen om en amerikan som för sin djupt kristna vän försökte förklara USA:s militära interventionspolitik: ”jag vill inte veta, jag vill inte veta”, skrek denne i panik.
  Folk på MS-media kan inte ta in ett kritiskt budskap, exempelvis om kriget mot Syrien, vars beskrivning Stephen Kinzer från Boston Globe betecknade som amerikanska mediers värsta bottennotering hittills, värre än Irak.
  Det kan synas komiskt – men är det inte. När folk stirrar med tom blick och tror att motparten inte kan mena allvar. Så formas krigspsykoser tills vapnen talar – och inte ens efter nederlaget förmår man inse att man lät sig vilseledas.

  • “It’s easier to fool people than to convince them that they have been fooled.” Mark Twain
   Därför fortsätter folk tro på feta eller stora osanningar än att ändra åsikt. Ett exempel det enklare att tro på miljoner osanningar än att inse att mycket av det 1900-talets historia är humbug.

 2. U-båt dokumentären kan fortfarande ses på internet, den tyska versionen. Det är en skam att SVT motsätter sig att visa denna historien, kanske har vi en Deep State, även i Sverige, där de mäktiga beslutar vad som får visas. SVT är definitivt inte objektiv, det är en ren lögn. Jag har turen att förstå och följa både tyska och engelsk TV och tidningar, så för mig finns det alternativ, men för den gemene svensken finns inte denna möjlighet. Kanske skall de vara så att den stora massan skall hållas oinformerad, så att de håller sig lugna. Propaganda är att alltid informara det som passar de styrande, det var under Göbbels tid och under US presidenternas tid. Inte ens Obama som alla hoppades på, frångick det mest kriminella, nämligen att anfalla andra och oberoende stater under sin presidet period. Nej det tar mycket tid för den gemene medborgaren att verkligen veta sanningen. Att vi lever i en demokrati är redan detta en lögn.

 3. SVT räddade KD kvar i riksdagen. När KD var på väg att åka ur, lyfte SVT fram partiets kris varje dag i nyheterna och det gav resultat. Tvärtom gör man med MP och V. Andra exempel är när man intervjuar ryska medborgare så förvränger man översättningarna så att det passar västvärlden. Många är exemplen där SVT tar upp en fråga och tar två personer som är helt ojämnbördiga, t.ex. företrädare för en svagare grupp mot t.ex. industriledare eller Timbro folk. Det är klart att det blir en vinklad debatt.

 4. En debatt har förts på Aftonbladets Facebooks-sida. Med 257 kommentarer där jag skrev den senaste och näst senaste. Jag skrev nu på morgonen ”Hanna Stjärne bör här bemöta kritiken i vanlig demokratisk ordning. Annars misstänks hon visa en nedlåtande inställning till andra debattörer. Jag undrar också varför debatten avstannat. Har administratörerna satt streck i debatten ska de tala om det förstås. Väntar på besked i frågan.” Aftonbladets Facebookssida.

  Igår publicerade jag detta ”Anders Romelsjö ”“Vi på SVT gör allt för att vara opartiska” säger vd Hanna Stjärne. Hur lyckas man?” https://www.globalpolitics.se/vi-pa-svt-gor-allt-for-att-v…/

  Hanna Stjärne skriver ”Kan man lita på att SVT är opartiskt?

  “Ja, man kan lita på att vi på SVT alltid jobbar för att vara så opartiska som möjligt. …Det ärliga uppsåtet att med oberoende journalistik som metod komma så nära sanningen som möjligt.

  Ofta når vi hela vägen fram, ibland lyckas vi inte fullt ut. Då ska vi berätta om felet och rätta till. ”

  Detta stämmer INTE.

  Jag har i flera artiklar analyserat SvT:s information, och har liksom andra gjort anmälningar till Granskningsnämnden gällande SVT:s utrikespolitiska rapportering. I denna artikel ges exempel från viktiga utrikespolitiska områden.”

 5. Antingen ljuger vissa individer, eller så är de lika hjärntvättade som resten av befolkningen som röstat för fortsatta dumheter, enligt valresultatet, vilket naturligtvis är fullt möjligt.

  I första fallet, om det kan bevisas att de ljuger så begår de folkförräderi, eller i krig, vilket Sverige är med i numera, under nyspråk som ”insats” och ”mission”, så begår de i så fall landsförräderi, i min mening, enligt brottsbalken, om de fullt medvetet bedrar folket.

  Vet individerna om att de ljuger vilseleder och bedrar, fastän de tar pengar från folket, så kanske de rentutav arbetar för främmande makt, direkt eller indirekt, mot Sveriges bästa intresse, via de politiker som tillsatt dem, vilket, om det kan bevisas, är mycket allvarligt, enligt brottsbalken.

  Det är nämligen inte lagligt för SVT/SR att medvetet bedra folket, eftersom folket är huvudman, enligt lagen, om jag förstått saken rätt.

  I andra fallet, om de är hjärntvättade av medier som ägs av utlänska eller illojala intressen, vilket inte är helt uteslutet, och de faktiskt tror att SVT/SR är en objektiv kanal, så är det riktigt synd om dem, tycker jag. Då har de aldrig haft intentionen att bedra någon svensk medborgare och ska heller inte straffas för att de är mänskliga. Då är det bara att träda fram och förklara hur hjärntvätten kunde ske och ev. be om ursäkt om de känner någon skuld. Men hjärntvätt är svårt att värja sig mot.

  Soldathandboken SoldF varnar under ”psykologiskt försvar” för sådant som pågår idag, anser jag, men det kan faktiskt vara så att de är hjärntvättade hela bunten. Källa: https://sv.wikipedia.org/wiki/Masspsykos

  Noam Chomsky går ex. in på problemet med att högt utbildade människor kan vara särskilt hjärntvättade genom sin utbildning i USA. I USA kan det ex. vara svårt för en utbildad individ att förstå att USA invaderade Vietnam, medan för en outbildad individ kan det vara ganska enkelt att förstå.

 6. Även jag anser att Hanna Stjärnes bedömning är oriktig, för att inte säga rent ut falsk. Jag befinner mig sedan mycket länge inte i Sverige, och jag läser SVTs reportage om Kina. Det är mycket grova förfalskningar. För mig är Kina inte längre borta än att vrida huvudet år höger, och där är det, alldeles utanför fönstret. Jag är mer vittberest i Kina än nästan alla kineser, det under nära 50 år, jag har bott här i över 25, jag kan kontakta vem jag vill och fråga, men så enkla saker kan journalisterna på SVT inte besvära sig med. Man baserar nästan helt sina ”opartiska” artiklar på amerikansk propaganda som har bevisats vara förfalskad, på falska vittnen och falska dokument och ändå tjatar man om de falska ryktena ändlöst enligt Goebbels-doktrinen. Trots att det påpekats. Jag har just skrivit en artikel om det. https://mychinaway.wordpress.com/2019/12/19/propaganda/ Den kan fritt kopieras och återpubliceras.

  För att återge grunderna här, flitigt praktiserade på SVT.
  1. ”Låt mig kontrollera media och jag kommer att förvandla varje nation till en flock av svin”– Josef Goebbels
  2. ”Om du upprepar en lögn tillräckligt ofta kommer folk att tro på den och du kommer till och med att tro den själv.”– Josef Goebbels
  3. ”Den mest lysande propaganda tekniken kommer inte att ge någon framgång om inte en grundläggande princip hela tiden hålls i åtanke – den måste begränsa sig till några få punkter och upprepa dem om och om igen.”– Josef Goebbels
  4. ”Den bästa propagandan är den som fungerar osynligt, tränger igenom hela livet utan att allmänheten har någon kunskap om det propagandistiska initiativet.” – Josef Goebbels.

 7. SVT är översvämmat av israellojalister vilket inte bådar gott för den sk. opartiskheten,särskilt illa är det med tanke på att det landet tillsammans med US är världens mest opålitliga och aggressivaste stat.

  • Jag har numera insett att vårt land vill ha ett nära förhållande till USA av säkerhetsskäl.
   Ska man se helt krasst på saken är statens allra viktigaste uppgift att ge säkerhet och trygghet åt medborgarna. Då Sverige i det stora hela skrotat sitt militära försvar behöver landet en allierad för att kunna uppnå säkerheten vid eventuella oroligheter och krigstillstånd.

   Det är av precis samma anledning regeringens stöd från folket nu sviktar då medborgarna i allt mindre utsträckning upplever staten kan ge den säkerhet och trygghet folket efterfrågar.

   Av opinionsundersökningarna att döma står istället hoppet till partiet Sverigedemokraterna.
   Egentligen har partiet Sverigedemokraterna det oförskämt lätt för sig.
   Ytterst behöver de mest hålla ordning på sig själva och sedan bara vänta tills det är deras tur att regera.
   Det är istället de andra partierna som gör själva grovgörat åt dem.

   • Inte att förglömma att den ”säkerheten” gäller inre hot, inte yttre hot, även om propagandan försöker påskina det. Tror någon på fullt allvar att Ryssland, eller än mindre Kina, planerar att invadera och ockupera Sverige. Förhållande till USA av säkerhetsskäl är en fråga om två anledningar. Genomförandet av en effektiv propaganda för att hålla befolkningen lugn och lojal mot USA/Sverige makten, och kunna ingripa mot ett eventuellt väpnat uppror mot den makten.

  • Glöm inte kopplingen Israel till USAs djupa stat. SVT är i realiteten en propagandaorganisation med väl utvald personal för att stödja den rådande de facto politisk konstellation med USA, och mot länder som Ryssland och Kina.

  • En utmaning till SvT: rapporter sakligt från Palestina. T ex att sedan år 2000 har barnamördarnas enhet israel dödat 3,000 barn. Tex att det är en rasistisk regim som koloniserat Palestina och mördar, lemlästar, fängslar, torterar och begår våld mot Palestinier (kvinnoR som män; barn som äldre, mentalt handikappade som friska). Vidare kan t ex SvT berätta om att den brutala rasistiska regimen är den värsta antisemitiska regimen någonsin. Detta brutala övergrepp på Palestinier har pågått i över 100 år. SvT kunde visa på opartiskhet om den kunde berätta för världen att det ”antisemitiska” kortet som de falska semiterna viftar med i ur och skur ska inte tas på allvar – falska semiter kan inte vara föremål för antisemitism.

   Om SvT gör det så visar den prov på dess opartiskhet. Annars är det som att vifta med ett falskt ”opartiskhets” kort.

   • Vi ser samma förfalskade rapportering om Kina. Som exempel. I veckan publicerade Public Service att Kina i Xinjiang använder man tvångsarbetare på bomullsfälten för att skörda bomullen. Det var länge sedan man skördade manuellt. Idag använder man skördemaskiner, liknande skördetröskor, intressant nog, huvudsakligen amerikanska John Deere. Public Service har degenererat till statens propagandamaskin, vi är tillbaka till Tysklands 1933.

 8. irl har jag konstaterat att det här propagandatricket funkar alldeles utmärkt på socialdemokrater.
  Främst med arbetarbakgrund som jag möter mest men även bland akademiska sorten och andra belästa med kontroll.
  Det är Ryssland som är Sveriges största fiende med den förhatlige ledaren Putin som man inte gillar alls. Som en diktator av värsta sort.
  Men dom säger aldrig Putin. Istället får han heta Potin eller möjligen Poutin.
  För mig är det Vladimir Putin och absolut inget annat.
  En ledare omtyckt av sitt folk som inte en socialdemokrat lyckas förstå.
  Eller möjligen absolut inte vill förstå?

 9. I Sändningstillståndet står att läsa:

  ”SVT utgör en del av totalförsvaret enligt lagen (1992:1403) om totalförsvar och höjd beredskap. Företaget är därmed skyldigt att fortsätta sin verksamhet i krig.”

  Detta innebär som jag ser det att SVT/SR:s anställda är krigsplacerade och därmed godkända av av såväl säkerhets- som underrättelsetjänster.

  Det som inte sägs däremot är att SVT/SR är och tillhör försvarsenheten ”Psykologiska försvaret”.
  SVT/SR föredrar att beskriva denna enhet med eufemismen MSB. (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap)
  Dessutom pågår en utredning om att skapa en ny ”myndighet för att stärka det psykologiska försvaret.(SOU 2020:29)

  Den svenska staten, regering och riksdag har bestämt att alla skattebetalare ska vara med att finansiera denna nyhetsförmedlande enhet liksom vi alla gör med andra försvarsenheter.
  SVT/SR är i sin demokratiska framtoning trots detta ingen propagandaenhet? Eller?

  Denna av staten kontrollerade försvars- och nyhetsenhet kan själva demokratiskt välja vilka nyheter som Sveriges tittare och läsare ska få till sig. Därför har nyheter från eller via nyhetsbyråer och tidningar i USA och inom EU (omvärlden är den term som används) ett totalt övertag i världens totala nyhetsförmedling. För att upprätthålla demokratin hämtas även dokumentärer, spelfilmer och underhållning från samma demokratiska ”omvärlds- område”.
  Andra länder utanför denna omvärld, dvs de dryga 160-tal länder, beskrivs sålunda utifrån nyhetsreportage som ”omvärlden” ser dem.
  Reportage om hur dessa övriga 160 talet länder ser på motsvarande nyhetsreportage från USA och EU är för programföretagen SVT/SR fullständigt ointressant. Det är väl så en medial försvarsenhet med nyheter som specialitet fungerar när den egna förmedlingens nyhetsrapportering allt oftare ifrågasätts och anmäls.
  Denna av MSB kontrollerade försvarsenhet med alla sina krigsplacerade journalister och redaktörer (drygt 2000) kritiserar märkligt nog, aldrig Sveriges demokratiska säkerhets- försvars- eller utrikespolitik. Inte heller liknande enheter inom den ovan nämnda omvärld. Men gärna länder utanför.

  ”Det har inte förkommit någon statskupp i Ukraina” (Bert Sundström SVT)
  ”17 amerikanska underrättelsetjänster kan inte ha fel” (Niki Nylander Aktuellt)

  I vilken utsträckning denna demokratiska enhet, som understöds av svenska försvarsenheter och underrättelsetjänster som FRA, SÄPO, MUST, Noa, KSI, SI myndigheter som Tull (aktuella Estonia), skulle kunna påverka tolkningen programföretagens honnörsord ”saklighet, oberoende och opartiskhet” berörs inte alls.
  När sedan samma företag återkommande hämtar medial hjälp av regeringens och riksdagens ”tankesmedjor” såsom FOI och Utrikespolitiska institutet borde några klockor ringa.
  Och hur många av oss känner till den svenska statens stöd till och påverkanssamarbete med USA- och EU-baserade fonder, tankesmedjor och mediala bloggar i samma länders demokratiska strävan att de utanför stående 160 länderna blir och uppför sig precis som vi vill.

  När då SVT/SR sägs försvara ”det demokratiska samhällets styrelseskick och värderingar” och hävdar att ”Nyhetsverksamheten i SVT/SR ska meddela nyheter ”…som medborgarna behöver för att orienterade och ta ställning i samhälls- och kulturfrågor” följt av förstärkningsorden oberoende, opartiskhet, saklighet med stor yttrandefrihet” så är dessa målande beskrivningar avsedda för just de krigsplacerade anställda på den psykologiska försvarsenheten SVT/SR.

  SVT/SR Nyhets meddelanden är bara en bekräftelse på att den gamla Världspolisen och dess europeiska apologeter känner att sitt tidigare informationsövertag nu är hotat.

  Allt detta ingår numera i den välputsade titeln ”Den Tredje Statsmakten”.

  Jag läser idag att FN:s generalförsamling har antagit en resolution om att bekämpa glorifiering av nazism.
  130 länder för resolutionen.
  2 länder mot (USA och Ukraina).
  51 länder (EU och NATO) avstod att rösta. Där hittar vi även Sverige.

  Det demokratiska SVT Nyheter har i god ordning vad jag se varken igår eller idag meddelat denna nyhet. Förmodligen har det med den berömda ”yttrandefriheten” att göra.

 10. Det allvarligare än så. Som historiker går det kalla kårar nerför ryggen när man läser Public Service. Det är varken neutralt eller sakligt. Det påminner mest om nazisterna propaganda metoder i min åsikt. Två exempel nyligen. Ryktesspridningen om tvångsarbete när det gäller munskydden. Inga bevis, inga iakttagelser, bara rena konspirationsteorierna. Det är påhitt. Det är sådan brist på arbetskraft att arbetarna går runt och intervjuar arbetsgivarna. Hur skall man då genomföra tvångsarbete. Uigurerna har fått utbildning i språk, så nu kan dom jobba i hela Kina, och dom missar inga tillfällen. Det andra är de falska påståendena om tvångsarbete på bomullsfälten. Den ökända skojaren och bedragaren Adrian Zenz är enda källan. ”Tvångsarbete” pågår alltså när numera upp till 95% av skörden sker med jordbruksmaskiner. Det var länge sedan man slutade plocka bomull för hand, som i USAs sydstater. Värre kan det knappast bli. Dessutom har Granskningsnämnden meddelat mig att dom inte längre accepterar klagomål för det som sänds via webben. Propagandan har int varit så effektiv sedan perioden 1933 till 1946.

 11. Jag tror det går allt sämre för SVT Public Service som åtminstone jag uppfattar mer som statlig propagandaapparat än opartisk nyhetsförmedling.

  Ett bevis på SVT misslyckats (liksom Sverige med Corona-epidemin) såg jag igår i en nyhetsartikel som avslöjade ytterligare en pedofilhärva inom Centerpartiet.

  Nyhetsartikeln började med lydelsen :
  Som nyhetssajten Samhällsnytt var först med att berätta…..

  Ja, ni läste rätt. ”Nyhetssajt”. Men även ”var först”.
  Om det bara varit för en kortare tid sedan hade SVT istället skrivit något i den här stilen:
  ”Den högerextrema webbsajten Samhällsnytt…”
  Om de nu hänvisat överhuvudtaget. Jag tror faktiskt inte det.
  Inte ta i ens med tång har gällt från början.
  SVT sätter sig själva först och genom politiseringen den enda sanningen.
  Vilket man ständigt övertygas om genom löften om att vara ”opartisk”.

  Men nu såg jag SVT ändrat inledningen på sin nyhetsartikel.
  Jag gissar den skrivande journalisten eller redaktionen fick sig en uppsträckning av internkritik.
  Det är så jag betraktar SVT.
  Mer politisk än upplysningsservice åt folket.

  Skattefinansieringen av SVT Public Service var förmodligen livsavgörande även om jag aldrig hörde något sådant argument vid reformen för några år sedan.
  SVT tål ingen konkurrensutsättning för då skulle företaget inom inte en alltför lång tidsperiod helt enkelt dö ut.

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/toppolitiker-avgar-bodde-ihop-med-man-som-domts-for-sexuellt-overgrepp-mot-barn

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here