Biden avslutar inte Afghanistan-kriget, han privatiserar det: Specialstyrkor, Pentagon-entreprenörer, underrättelsetjänsten ska finnas kvar

10
1732

 

Från krigets Afghanistan

Ingress: Media har glatt och med stora rubriker rapporterat att USA drar sig tillbaka från Afghanistan. Men stämmer det?
Nej, enligt olika rapporter. Biden avslutar inte Afghanistan-kriget, han privatiserar det: Specialstyrkor, Pentagon-entreprenörer, underrättelsetjänsten kommer att finnas kvar En artikel skriven av Jeremy Kuzmarov som är ansvarig redatör för CovertAction Magazine och författare till fyra böcker om USA:s utrikespolitik, bland andra Obama’s Unending Wars (Clarity Press, 2019) and The Russians Are Coming, Again, with John Marciano (Monthly Review Press, 2018). Översatt av Rolf Nilsson.

(Den här artikeln publicerades ursprungligen på CovertAction Magazine.)

DN:s ledarredaktionen skriver Ledare: Biden retirerar – men västvärlden får inte svika Afghanistan igen. DN menar tydligen att ett snart 20-årig angreppskrig med 100 000 döda har varit bra för landet. Förfärligt. Se även artiklar under ”Relaterat.”


Biden avslutar inte Afghanistan-kriget, han privatiserar det: Specialstyrkor, Pentagon-entreprenörer, underrättelsetjänsten kommer att finnas kvar.

Över 18 000 Pentagon-entreprenörer finns kvar i Afghanistan, medan officiella trupper uppgår till 2500. Joe Biden kommer att dra tillbaka denna mindre grupp soldater, medan han lämnar efter sig USA:s specialstyrkor, legosoldater och underrättelsetjänst – privatiserar och skalar ned kriget, men avslutar det inte.

Den 14 april meddelade president Joe Biden att han skulle avsluta USA:s längsta krig och dra tillbaka amerikanska trupper från Afghanistan på 20-årsdagen av terrorattackerna den 11 september 2001. Över 6000 Nato-trupper kommer också att dras tillbaka vid den tiden.

”Kriget i Afghanistan var aldrig tänkt att vara ett multi-generationellt företag”, sa Biden under sina kommentarer från the White House Treaty Room, samma plats från vilken president George W. Bush meddelade att kriget började i oktober 2001. ”Vi attackerades. Vi gick i krig med tydliga mål. Vi uppnådde dessa mål. Bin Laden är död och al Qaida har brutits ned i Afghanistan och det är dags att avsluta det eviga kriget.”

Bidens påstående att han avslutar det eviga kriget är vilseledande. Som New York Times rapporterade, skulle USA stanna kvar efter det formella tillbakadragandet av amerikanska trupper, med en ”skuggig kombination av hemliga specialoperationsstyrkor, Pentagon-entreprenörer och dolda underrättelseoperatörer.” Deras uppdrag kommer att vara att ”hitta och attackera de farligaste hoten från al Qaida eller islam, sade nuvarande och tidigare amerikanska tjänstemän.”

The Times rapporterade vidare att USA upprätthåller en konstellation av flygbaser i Persiska viken-regionen, såväl som i Jordanien och en stor flygbas i Qatar, som skulle kunna utgöra startplats för långdistans-bombplan eller väpnade drönar-uppdrag in i Afghanistan. .

Matthew Hoh, en funktionshindrad stridsveteran från marinkåren, som avgick från utrikesdepartementet 2009 i protest mot kriget, menar att en verklig fredsprocess i Afghanistan är ”beroende av att utländska styrkor lämnar Afghanistan.
s a senior fellow at the Center for International Policy and a member of the Eisenhower Media Initiative.

Vidare sade Hoh, som är senior fellow vid the Center for International Policy och medlem i Eisenhower Media Initiative. att ”Oavsett om de 3500 erkända amerikanska trupperna lämnar Afghanistan, kommer den amerikanska militären fortfarande att vara närvarande i form av tusentals personal för specialoperationer och CIA-personal i och runt Afghanistan, genom dussintals skvadroner med bemannade attackflygplan och drönare stationerade på flygbaser och på hangarfartyg i regionen och av hundratals kryssningsmissiler på fartyg och ubåtar.”

Legosoldater ”R Us”

Meningslösheten i president Bidens tillkännagivande blir uppenbar, när vi betänker att Pentagon sysselsätter mer än sju entreprenörer för varje militär man eller kvinna i Afghanistan, en ökning från en entreprenör för varje militär man eller kvinna för ett decennium sedan.

Bara i januari fanns mer än 18 000 entreprenörer kvar i Afghanistan, enligt en rapport från försvarsdepartementets, då det officiella antalet truppmanskap hade minskats till 2500.

Dessa antal återspeglar den amerikanska regeringens strategi att lägga ut krig på entreprenad, till förmån för privata legosoldat-företag och som ett sätt att distansera kriget från allmänheten och avvärja meningsskiljaktigheter, eftersom relativt få amerikaner direkt påverkas av det.

De flesta av legosoldaterna är före detta militärveteraner, även om en andel är tredjelands-medborgare, som får relativt små löner för att utföra militära uppgifter.

Ett av de största legosoldat-företagen är DynCorp International i Falls Church Virginia, som från och med 2019 hade fått över 7 miljarder dollar i regeringskontrakt för att utbilda den afghanska armén och hantera militärbaser i Afghanistan.

Från 2002 till 2013 gick 69 procent av all finansiering från utrikesdepartementet till DynCorp. Forbes Magazine kallade det ”en av de stora vinnarna i Irak- och Afghanistan-krigen” – förlorarna är nästan alla andra.

En mönster för den amerikanska strategin i Afghanistan är det hemliga kriget 1959-1975 i Laos, där CIA arbetade med hundratals civila entreprenörer som flög spaningsflygplan, drev landbaser och radarstationer i civila kläder, samtidigt som de rekryterade sin egen privata armé bland Hmong (etnisk grupp i sydostasien, ö.a.) för att bekämpa den pro-kommunistiska Pathet Lao (kommunistisk rörelse i Laos, ö.a..).

CIA och specialstyrkor har återigen försökt rekrytera ur lokalbefolkningen i Afghanistan och har, liksom i Laos, blivit inblandade i interstam- och sekteristiska fejder.

I flera år har amerikanska specialstyrkor också utbildat afghanska säkerhetsstyrkor som en proxyarmé och utfört uppdrag och ’snatch and grab’ i Phoenix-stil (term ur spelet World of Warcraft, ö.a.) och morduppdrag, och dessa är redo att fortsätta – trots det formella tillbakadragandet.

Amerikanska specialstyrkor i Afghanistan klär sig i traditionella kläder och försöker rekrytera lokalbefolkningen för anti-talibanoperationer (Källa: ABC News)

Vad Uncle Sam verkligen vill uppnå i Afghanistan

Den republikanska höken, Jim Inhofe, kritiserade starkt Bidens plan för tillbakadragande och sa att detta var ett ”hänsynslöst och farligt beslut. Godtyckliga tidsfrister skulle sannolikt sätta våra trupper i fara, äventyra alla framsteg vi gjort och leda till inbördeskrig i Afghanistan – och skapa grogrund för internationella terrorister.”

Det bör noteras att Inhofe är en krigsprofitör. Han investerade i aktierna hos den ledande vapentillverkaren Raytheon, samtidigt som han, i egenskap av ordförande för the Senate Armed Services Committee, krävde en ökning av försvarsbudgeten.

Inhofes bedömning är bristfällig, eftersom USA bland annat inte har gjort några stora framsteg under 19 års krig (talibanerna är enligt the Council on Foreign Relations starkare än någon gång sedan 2001 och kontrollerar ungefär en femtedel av Afghanistan), och Afghanistan utgjorde egentligen aldrig en grogrund för internationella terrorister.

Kaparna från september 11 kom mestadels från Saudiarabien, och talibanerna gick med på att överlämna Osama Bin Laden till en internationell domstol efter attackerna den 11 september, vilka de aldrig stödde.

Kriget i Afghanistan kommer att pågå på obestämd tid, inte på grund av terrorismhotet – vilket accentueras av USA:s militära närvaro – utan för att Förenta staterna inte kommer att ge upp land i regionen.

USA har aviserat avsikter att behålla minst två militärbaser i Afghanistan efter den officiella truppneddragningen och inrättat över 1000 baser under kriget.

Uncle Sam är också ute efter afghanernas mineralrikedomar. En undersökning från 2007 av USA:s geologiska tjänst upptäckte nästan 1 biljon dollar i mineraltillgångar, inklusive stora ådror av järn, koppar, kobolt, guld och sällsynta industriella metaller som litium, som används vid tillverkning av batterier för bärbara datorer och mobiltelefoner.

Ett internt Pentagon-memo uppgav att Afghanistan skulle kunna bli ”litiumets Saudiarabien.”

2001, när USA först invaderade Afghanistan, var det i färd med att utöka sin militära infrastruktur i Centralasien. Afghanistan tillhandahöll en viktig mellanstation för denna nya ”Oil Dorado”, som rymmer så mycket som 200 miljarder fat olja – ungefär tio gånger den mängd som finns i Nordsjön, och en tredjedel av Persiska vikens totala reserver.

Vidare värderades Afghanistan vid den tiden som en nyckelplats för en oljeledning som skulle transportera Centralasiatisk olja till Indiska oceanen, samtidigt som den kringgick Ryssland.

 

Ledningar för olja och gas i Afghanistan

https://i1.wp.com/thegrayzone.com/wp-content/uploads/2021/04/Afghanistan-pipeline-oil-gas.jpg?w=500&ssl=1

Olje- / gasledningsplaner genom Afghanistan

På 1990-talet började södra Kaliforniens oljebolag Unocal att vidta åtgärder för att bygga rörledningen och till och med uppvakta talibanerna. År 2018 bröts marken för ett nytt rörledningsprojekt med stöd av USA, vilket kommer att transportera olja från Turkmenistan till norra Indien.

USA:s styrande etablissemangs största fruktan är att ett fullständigt amerikanskt tillbakadragande från Afghanistan kan leda till att USA förlorar ett strategiskt fotfäste till förmån för sina viktigaste geopolitiska rivaler, Kina och Ryssland.

Kina har nyligen ökat sin handel och sina investeringar i Afghanistan – som de delar gräns med – och har försökt att odla bättre förbindelser med den afghanska regeringen och talibanerna.

Under tiden öppnade Ryssland ett kulturcenter i Kabul 2014, byggde om ett övergett sovjetiskt vänskapscenter, utökade sin ambassadpersonal, ökade ekonomiska investeringar och tillhandahöll 10 000 Kalashnikov-gevär till den afghanska regeringen.

Moskva stödde också afghanska bostadsbyggnadsprojekt och utnyttjade kontakterna i Kabul för att förnya banden med etniska maktmäklare i norr medan de i tysthet uppvaktade talibanerna.

Som dokumenterats i en tidigare artikel i CovertAction Magazine , är den nuvarande afghanska regeringen under ledning av Ashraf Ghani, till stor del en skapelse av USA. Dess militär finansieras av USA till en kostnad av cirka 4 miljarder dollar per år. Detta stöd kommer att fortsätta – om inte kongressen avbryter det – tillsammans med stora amerikanska utrikeshjälpsprogram som uppgår till nästan 1 miljard dollar per år.

USA vill hålla Ghani vid makten, eller ersätta honom med en annan marionett, som kan hjälpa dem att vinna den geopolitiska konkurrensen med Ryssland och Kina, som skiljer sig lite från 1800-talets “stora spel” mellan Storbritannien och tsaristiska Ryssland.

Så länge det amerikanska imperiet förblir intakt kommer kriget som sådant att fortsätta och fortsätta – och fortsätta.

Relaterat
Vad gör Sverige i Afghanistan? Efter 19 års USA-krig och ockupation lider 85 % av befolkningen.
Washington Post: USA ljuger med Afghanistan-statistik.
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder).
Kriget i Afghanistan: Koalition av ovilliga stater, med Sverige som undantag.
Svensk militär har inget i Afghanistan och Irak att göra.

Föregående artikelSå vem vill ha ett hett krig?
Nästa artikelVarför sitter Navalny i fängelse i Ryssland?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Som bekant lämnar aldrig USA några länder de ockuperat om man inte handgripligen slänger ut dem som i Vietnam! Sen är det ju så att CIA är hårt engagerade i opiumhandeln och en så lukrativ inkomstkälla vill man inte släppa…Några sketna politiker i Washington har inget att säga till om när det gäller något viktigt för CIA.

 2. Jag är mycket tacksam om det kan finnas viss övervakning kvar i bergslandet Afghanistan där terroristceller i skydd av berg och håligheter kan slå rot och växa tämligen ostört.

  Radikalvänsterns blundande och förnekande av terrorhoten ger jag inte mycket för.
  Vad vill radikalvänstern med sitt gullande av Mellanösterns majoritetsreligioner?
  Något som för mig känns både otäckt och suspekt.

  Var vänlig låt mig påminna om en diskussion bland kommentarerna på den här nyhetsbloggen för något år sedan.
  Där flera kommentatorer, tillhörande radikalvänster?, mer än ivrigt argumenterade för att terroristattentatet nineeleven i USA för ganska så exakt tio år sedan inte alls var ett terrorattentat utfört av islamister utan iställe en false flag attack utfört av USA själva.
  Visst kan jag tycka kommunister i allmänhet är verklighetsfrånvända men den gången såg jag allvaret i vad jag uppfattade som någonting vädigt sjukt.

  • Nja, det var nog en ohelig allians av saudier, Mossad, CIA som var med och utförde 9/11..Vem apterade och sprängde WTC3 om inte CIA? Saudierna kapade flygplanen, Mossad i de vita bussarna apterade sprängde WTC 1 och 2 (judisk ägare) efter att flygplanen kört in i byggnaderna och CIA tog ner WTC 3! Så långt torde det mesta vara klargjort frågan är bara hur insyltade vissa politiker i USA var? Och det är väl därför som man vägrar tillsätta en oberoende utredning som ska granska det hela på nytt trots att få i USA tror på den officiella rapporten som uppenbart är förfalskad!

   • Så du tror fortfarande på att flygplan var inblandade?
    Intressant att den psyopen har sån livskraft.
    Lite slarvigt tillyxad datorgrafik har tydligen lurat en hel värld.

    • Det finns faktiskt oberoende privata filmer som visar flygplan så det torde vara utagerat! Att det var saudiernas uppgift att kapa planen är ju solklart och syftet var ju att kamouflera varför husen senare sprängdes! Det var tänkt att ett tredje plan skulle ramma WTC3 men det uppdraget misslyckades och CIA tog beslutet att spränga ändå! Det var bara ett ”litet” problem, CIA meddelade nyhetsbyråerna minst en kvart för tidigt att WTC3 rasat vilket blev lite tokigt för dem när folk påtalade att byggnaden stod kvar!

 3. Det är just ett sådant system som USA har försökt bygga upp i Kina, men Kina har stoppat det. Det är därför USA propagandan genom svenska media alltmer har gått upp på fullvarv. USAs ”Brunskjortor” i Kina sitter internerade, och USA gilla det inte.

 4. Är ”USA ut ur Afghanistan” verkligen något att hurra för?

  Ska man tro Svenska Afghanistankommittén verkar det inte så.

  När USA dragit sig ur blossar kriget upp igen och allt elände det för med sig.
  Jag läste det på SVT Public Service.
  Fake news kanske?

  För min del är jag helt övertygad om det finns fler anledningar till krig än kapitalism.

  Förresten tycker jag kommunister borde studera vad kapitalism och marknad innebär.
  Istället för bara använda ordet till något utpekande och nedsättande.
  Jag har i alla fall börjat lite.
  Första lärdomen blev att kapitalism och marknad betyder helt olika.
  Kapitalism är en förutsättning för större investeringar i en fri marknad.
  Problemet är väl att just där tappar kommunisterna sitt sug efter makt.
  Dessa människor som kan allt så bra och vill alla så väl blir helt enkelt utestängda.
  Hmm…. Lite tragiskt kan man tycka.

  • Är USA något att hurra över alls? Nej, det hade varit bättre om de gett f-n i att blanda sig i för det blir bara ännu värre som i Irak, Libyen, Syrien och Afghanistan! Den enda anledningen att USA är kvar i Afghanistan är ju opiumhandeln och i Irak så stjäl man oljan! I Libyen stal dem guldet m.m! När ska ”arbetarklassen” begripa att USA är en sammanslutning av tjuvar som styrs av gangsters?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here