Afghanistan: Seger mot imperialismen för 2 år sedan. Vad gjorde USA/Sverige? Vad ville talibanerna?

75
5201
Talibaner lyssnar till religiös sång i presidentpalatset. Bild: ( Dagar.

I serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel i ett ämne som är lika aktuellt idag. Att det inte blev som många av oss ville tro är nog sant.

Talibaner har nu intagit Kabul på rekordtid. Massmedia rapporterar att det råder lugn, att amnesti ges till regeringstjänstemän och att flickor ska få i någon typ av skola.
Talibanerna är öppna för förhandlingar. USA har tidigare förhandlat med talibanerna, men Ann Linde säger att det är uteslutet att bidrag och hjälp till Afghanistan ska gå via talibanerna.

Michael Winiarski skriver i DN att ”Efter 20 år av amerikansk krigföring har västvärldens försök att ”civilisera” den fattiga nationen brutit samman på bara en vecka.”

”Därmed kan president Joe Biden få sitt förnedrande ”Saigon-moment”; som en obehaglig påminnelse om ett annat amerikanskt krigsnederlag, det i Vietnam. Vi vet ännu inte om skräckscenariot – en panikreträtt likt den från Sydvietnam 1975, då de sista amerikanerna evakuerades med helikopter från taket på USA:s ambassad – blir verklighet.”

”För bara några dagar sedan förutspådde försvarshögkvarteret Pentagon att det skulle dröja upp till tre månader innan talibanerna skulle nå Kabul.Nu skedde det på bara en vecka. Hur kan det då komma sig att talibanerna har lyckats erövra nästan hela Afghanistan så snabbt och till synes så enkelt?
En faktor är att den afghanska regeringsarmén, som officiellt bestod av 350 000 man, under två årtionden tränad och betald av USA och Nato, i hög grad var en papperstiger. I verkligheten beräknas den ha varit en tredjedel så stor.”

”Därmed är det över, experimentet att tvinga fram en demokrati enligt västlig förebild med hjälp av en korrumperad elit i Kabul och maktfullkomliga krigsherrar i provinserna. Och USA har förlorat ännu ett krig i ett avlägset land man aldrig riktigt förstod sig på.”

Stefan Lindgren skriver ironiskt i ”8 dagar: En historisk seger”.Jo, säger Ann Linde, om inte USA fällt bunker-buster-bombs och dödat mängder av bröllopssällskap och lått sina drönare förfölja varje pickup som rört sig i natten, om inte USA förorsakat hundratusentals döda så hade inte Afghanistans flickor fått gå i skola.
Därför är inte de där pengarna – ca 30-40 miljarder för den svenska truppen – inte bortkastade, försäkrar hon.

I Irak har parlamentet sedan länge krävt att USA lämnar landet. Denna uppfattning kommer säkert att förstärkas nu tror jag.

Stefan Lindgren igen: ”En stor framgång är det självutnämna ”Världsamfundet nu kommer att bli svårare får den ”demokratiska” världen att påtvinga andra länder sina diktat, det må vara Polen, Ungern, Vitryssland, Libyen, Syrien eller något annat land som hamnat under järnhälen.
I bästa fall kan segern över USA-ockupanterna i Afghanistan leda till ökad förståelse av olika kulturer och vägar till framsteg.”


Jag återger nedan dels en egen ”Sammanfattande kommentar”, ett uttalande från talibanerna och sedan utdrag från en artikel som publicerats på ”8 Dagar”.

Sammanfattande kommentar:
– angreppet på Afghanistan efter 11 september 2001 skedde långt utöver FN-resolution och kan inte försvara folkrättsligt. Syftet var att eliminera CIA-initierade al-Qaida som var i stort sett besgerade efter ett halvt år;
– USA inte hade som mål att inrätta demokrati eller förbättra kvinnors ställning (enligt uttalande av UD i USA, som förra utrikesministern Rice);

-De gångna 20 åren föga förbättrat kvinnornas situation; En nackdel med talibanernas politik är den dåliga situation för kvinnor

Angreppskriget från USA & Co har skett brutalt och medfört uppskattningsvis 100 000 – 250 000 dödsfall i Afghanistan, sannolikt mest bland civila;

Från krigets Afghanistan

-drivit miljoner på flykt;

-medfört stor materiell förstörelse;
-USA:s militär och dess allierade är sannolikt de största mördarna i landet;
-USA spenderat uppskattningsvis 2 biljoner dollar på kriget;
-installerat presidenter som kommit från USA, med ingen/föga förankring i landet;
-skett med deltagande av även Sverige, i USA/Nato:s intressen med insatser utan FN-stöd som dödat oskyldiga till höga kostnader;
-Till och ansedda Washington Post som ofta stödjer USA:s regering skriver ”En stor samling konfidentiella regeringsdokument som Washington Post skaffat sig avslöjar att ledande amerikanska tjänstemän har ljugit om kriget i Afghanistan under en kampanj som pågått i hela 18 års tid, den längsta i USA: s historia.”…”Sedan 2002 har 775 000 amerikanska soldater deltagit i Afghanistan-kriget, många av dem vid flera tillfällen. Av dessa dödades 2.300. I en av de intervjuer som publicerats av The Post, säger en av dem som arbetade i Afghanistan för fredsprisvinnaren Barack Obama “Vi har manipulerat siffrorna under hela kriget.” (Som återgivits i svenska media.) Washington Post: USA ljuger med Afghanistan-statistik.
-“Priset för Sverige har varit minskad tilltro till vår alliansfrihet, eftersatt nationellt försvar, kostnader på långt över 20 miljarder kronor samt fem dödade och ett antal sårade svenska soldater – som ett okänt antal dödade afghanier.”
-fattigdomen har ökat under USAs/Natos/Sveriges närvari Afghanistan ”Världsbanken uppskattar att antalet afghaner som lever i fattigdom ökade från 9,1 miljoner 2007 till 19,3 miljoner 2016. Medelinkomsten är mindre än 2 000 US-dollar per år, bland de lägsta i världen.” (Vad gör Sverige i Afghanistan? Efter 19 års USA-krig och ockupation lider 85 % av befolkningen.)

Vad säger talibanerna?

Stefan lindgren återger ett uttalande om talibanerna På Facebook.: ”I ett uttalande på sin hemsida (som blockeras av Google) sa talibanerna i förrgår bl.a.
”Mujahedin i Islamiska Emiratet inledde nyligen operationer mot provinshuvudstäder som svar på Kabul-administrationens inställning.
Även om nio provinser helt har rensats från fiendens närvaro, iakttogs stor försiktighet när det gäller att skydda civila liv och egendom, och inga förluster eller skador åsamkades dem under våra överfall och operationer.
Dessutom försäkrade islamiska emiratet upprepade gånger stadens medborgare att ingen kommer att möta några hot även om de var högt uppsatta tjänstemän i Kabul-administrationen, och alla borde stanna kvar i sina hem och inte känna ett behov av att lämna.
Men vi bevittnar fortfarande att vissa människor från ett antal provinser har lämnat sina hem på grund av propaganda och irrationell rädsla och har flyttat till Kabul och andra områden som söker skydd. Dessutom meddelar ICRC, UNICEF och andra organisationer också stora förluster från kriget, vilket också bidrar till medborgarnas ångest.

Islamiska Emiratet meddelar återigen i klara ordalag att inget hem eller någon familj ska möta något hot från vår sida. Ingen inklusive militära och civila arbetare från Kabulregimen och deras familjer bör lämna sina hem. Vår Mujahidin kommer att skydda och skydda deras hem, liv, rikedom och ära.

På samma sätt vill vi förtydliga gentemot rapporter från ICRC och andra organisationer att Islamiska Emiratet inte har riktat sig till några civila eller deras hem på någon ort, snarare har operationerna genomförts med stor precision och försiktighet.
Tvärtom har Kabul-administrationen och deras utländska understödjare genomfört blinda luftangrepp i vissa städer och har bombat moskéer, sjukhus, skolor, marknader och civila hem vilket har orsakat olyckligt lidande och förstörelse. För att förhindra dessa förluster och massmord bör tjänstemännen vid Kabul-administrationen och deras utländska understödjare upphöra med luftangreppen eftersom bombningar inte är effektiva i taktisk stadsstrid och bara orsakar förluster för allmänheten.””


Stefan Lindgren har också publicerat en artikel av Azzam Muhajir: Utdrag nedan ”8 Dagar” från denna artikel, som jag inte når fram till nu.

Publicerar utdrag ur artkeln. Läs hela artikeln i ”8 Dagar”


I västmedia behandlas talibanerna som galna analfabeter.

Enligt Washington Posts nyligen publicerade rapport uppnådde USA:s sitt mål att göra slut på Al-Qaida redan inom sex månader efter USA:s invasion av Afghanistan. Men USA stannade ändå med sina allierade i Afghanistan och fortsatte att slåss, döda och dö. I hopp om att ha ett system i Afghanistan som skulle kunna representera dess intressen och värderingar efter sitt tillbakadragande, tränade USA hundratusentals soldater, utrustade dem med sofistikerade vapen och satsade ytterligare många miljoner dollar på dem.

Enligt en studie från Brown University år 2019, har USA sedan 2002 lagt ner cirka 143,27 miljarder dollar på återuppbyggnadsaktiviteter i Afghanistan. Mer än hälften av detta belopp (88,32 miljarder dollar) gick till att bygga upp afghanska säkerhetsstyrkor, inklusive den afghanska nationella armén och polisen.
När man tittar på den enorma summa pengar som har skickats till Afghanistan borde landets vägar ha varit i mycket gott skick och kunna konkurrera med andra fredliga länder. Men faktum är att de är så ojämna och fulla av hål som de kan vara. Även den mest trafikerade motorvägen Kandahar-Kabul är en fysisk utmaning.

Kabulregimens soldater och tjänstemän har inte heller visat sig vara effektiva. Trots att USA satsat miljarder på sin utbildning och reformer har det varit regimen varit den mest förfallna och korrupta ledning som landet någonsin har haft. Deras baser och kontor är centrum för otaliga fall av sexuella övergrepp och trakasserier. Minderåriga tvingas göra värnplikt. Korruption, utpressning och summariska avrättningar är vanliga.

Nu när Islamiska emiratets mujahedin står vid portarna till många provinser och har befriat 10 provinser påen vecka, har Kabulsoldaternas moral sjunkit till lägsta ebb. Tusentals har kapitulerat, många har övergett sina poster eller flytt till grannländerna och många andra har gått över till Islamiska Emiratets led.

I flera månader har frontlinjens soldater inte fått sina löner, trots införandet av elektroniska betalningssystem som är avsedda att eliminera underslev. Vid många tillfällen får de inte ens grundläggande försörjning med vatten och mat.

Källor från insidan av regimen säger att det finns otaliga spökposter för vilka lönerna samlas i chefernas fickor. Majoriteten av de belopp som USA har dragit till Afghanistan har förskingrats av pampar i regimen och har flugit ut till andra länder som Förenade arabemiraten där de har spenderats på att bygga skyskrapor. USA har också avsatt en stor summa till insatser mot narkotika, men sedan ankomsten till Afghanistan har antalet missbrukare inklusive män, kvinnor och barn skjutit i höjden till fyra miljoner.


Relaterat.
Avslöjar det politiska spelet kring Sveriges deltagande i kriget i Afghanistan.
Krigade Sverige för fred och rättvisa i Afghanistan?
CIA, mujahedin och afghanskt opium
Biden avslutar inte Afghanistan-kriget, han privatiserar det: Specialstyrkor, Pentagon-entreprenörer, underrättelsetjänsten ska finnas kvar.
Vad gör Sverige i Afghanistan? Efter 19 års USA-krig och ockupation lider 85 % av befolkningen.
Washington Post: USA ljuger med Afghanistan-statistik.
Utrikesminister Pompeo: “Vi har inget att skämmas för i Mellanöstern” (Fast vi dödat miljoner människor och förstört flera länder).
Kriget i Afghanistan: Koalition av ovilliga stater, med Sverige som undantag.
Svensk militär har inget i Afghanistan och Irak att göra.
Afghanistan står inför en ny framtid med ett antal positiva tecken.
Hälsa Diplomat-Talibanerna välkomna!

Föregående artikelBiden ber kongressen om ytterligare 24 miljarder dollar till kriget i Ukraina
Nästa artikelKlimatfrågan – skall vi även ta med rättvisa i diskussionen?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

75 KOMMENTARER

 1. I år får den norska Nobelpriskommittén för fredspriset det särdeles jobbigt i utnämningen!

  Kan man ge priset till tre personer samtidigt? Fast det går ju alltid när det gäller amerikaner? Svårigheterna börjar ju med att få Bush junior, Obama och Trump att vistas och få erhålla diplomen och hålla tal i samma sal tillsammans.

  Men håller man utdelningen på Nobelkommitténs herrtoalett med båsväggarnas dörrar mellan pristagarna får ju åtminstone någon skicklig pressfotograf med de tre hedervärda herrarna överbefälhavare på en och samma bild -bara Trump vill hålla toalettdörren öppen – det lär väl bli den största utmaningen i Oslo.

  Vi får anta att CNN (Fox News kommer tyvärr bara att visa Trump i bild) gärna tar på sig att direktsända den stora tillställningen till det afghanska folkets stora tacksamhet och beundran. Skribenterna på The Atlantic Council får nu börja fundera på hur man ska börja inkludera Afghanistan i sin berömda Euroatlantiska integration.

 2. Man kan ju undra hur mycket ”ledning” talibanerna har, dvs om deras talesmän utåt verkligen kontrollerar vad de lokala miliserna har för sig och kan få dem att lyda order om återhållsamhet. Via Magda Gad kommer ju uppgifter som inte är så positiva angående olika typer av övergrepp. Bondekrig har en tendens att vara våldsamma.

 3. Talibanerna gör ju inget ”värre” än i andra länder med islam utan det är för att talibanerna håller på att slänga ut USA och deras marionett-regim som det blivit ett fasligt liv på bombliberalerna. För bombliberaler är det tydligen viktigt att ska det mördas hängas och brännas så är det ”demokratiska” västvärlden som ska göra det..Om andra gör samma sak är det förkastligt!

  • De afghanska väpnade styrkorna som utbildats av USA och allierade upphörde praktiskt taget att existera, dels kapitulerade, dels flydde till grannstater. Amerikanska diplomater evakuerades från huvudstaden med helikopter
   En deprimerande situation har utvecklats i Republiken Afghanistan”. Landets president flydde, tydligen på ett av de amerikanska evakueringsplanen. Filmerna om borttagning av människor från taken i det amerikanska diplomatiska komplexet orsakade över hela världen associationer med liknande händelser 1975, då Saigon, huvudstaden i Sydvietnam, föll under slag av Viet Cong -trupper.
   Lördagen den 14 augusti meddelade USA:s president John Biden att 5000 amerikanska trupper skulle skickas till Kabul. De skulle säkerställa ”säker och ordnad” evakuering av diplomater, utländska medborgare och afghaner som ansökte om immigration. Natten till den 15 augusti rapporterade Pentagon om början av deras överföring till flygplatsen, men den amerikanska kontingenten hann inte komma fram för fullt innan huvudstadens fall.
   I ett sista försök att dämpa talibanoffensiven attackerade amerikanska tunga bombplan en trafikkonvoj utanför Kabul på söndagskvällen. Men detta hjälpte inte till att förhindra tillfångatagandet av Kabul.
   Det är värt att notera att Kabul var försvarslös mot angrepp av talibanerna på morgonen den 15 augusti. Vid den här tiden besegrades eller överlämnades alla sju armékårer i markstyrkorna som var utplacerade i hela landet till militanterna.
   https://iz.ru/1207709/anton-lavrov-dmitrii-laru-anna-cherepanova-maksim-khodykin/saigonskii-sindrom-pochemu-stolitca-afganistana-sdalas-bez-soprotivleniia

   • Skriv inte ”Viet-Cong” om FNL utan FNL eller ”Viet minh” i så fall. Viet cong var det ökända ”förrädarord” som hittades på av de rabiata katolska fanatiker som styrde och korrumperade Sydvietnam innan dess amerikanska vasallkollaps 1973-1975. Viet cong betyder Vietnams förrädare, och för den rörelse som krigade i stort sett helt ensam mot världens då näst största militärmakt USA och fanatikerna i Sydvietnam – bara för att få odla ris och vara herrar i sitt eget land – de blev naturligtvis HJÄLTAR bland alla tänkande människor med samvete i HELA VÄRLDEN! Sydvietnamesiska regimen flydde som vanligt med massor av väskor fullproppade med pengar – så OVÄNTAT!

    Svar från Anders Romelsjö som ej kan svara på vanligt sätt i programmet av okänt skäl: Viet Cong är ett öknamn av angriparen USA på FNL. ”FNL är också känt (särskilt i USA) under namnet ”Viet Cong”. Det är en förkortning av det vietnamesiska ordet Viet Nam Cong San (Vietnamesiska kommunister) och knyter an till namnet på den kommunistdominerade befrielserörelsen Viet Minh före 1954. FNL brukade också kallas Charlie av de amerikanska trupperna, vilket kommer från NATO:s bokstaveringsförkortning av Viet Cong (V C): Victor Charlie.” (Wikipedia)

 4. När kuppen i Ukraina var år 2014, minns jag har SVT visade bilder av Viktor Janukovytjs hem, och förödmjukade honom genom att tala om vilken lyx han levde under, medan vanliga ukrainare levde i fattigdom. Våldsverkarna i kuppen såg jag från en annan källa gå bärsärkagång och slå sönder hemmet. Nu har talibanerna invaderat general Rashid Dostums palatsliknande hem, en högsta afghansk krigsherre och en viktig amerikansk allierad under USA:s nästan 20-åriga kampanj mot talibanerna.
  Detta hem överglänser tusen gånger mer i lyx än Janukovytjs hem, kommer SVT att vissa denna video då talibanerna vilar på Dostums guldmöbler och inspekterar en gyllene teservis bland rapporter om att generalen har rymt är på ”en säker plats nu”. Förmodligen inte.
  Återigen får jag läsa om hur våra skattemedel som skall gå till en demokratiseringsprocess istället används till korrupta makthavare inkl. USA.
  De 430 milijoner euro från Tyskland till Afghanistan varje år, är det EU:s pengar ?
  Edward N Luttwak skriver på sin twitter: ”Sönerna till Kabuleliten rika av utländskt bistånd är frånvarande , inte fega bara upptagna i Dubai.”
  Dags för Sverige att sluta slösa med våra skattemedel, och ta reda på vem som får del av dessa och hur de används.
  Till skillnad från dem som gjorde kuppen i Ukraina, så rör sig talibanerna väldigt försiktigt bland dyrgriparna som de undersöker, finns på klippet nedan.

  https://twitter.com/jaffar_bazai/status/1426635231554121729

 5. För mig mycket angeläget och intressant inlägg.
  Ska nogläsa det ikväll.
  Det Kan vara förändringar på gång i Venezuela också.
  Jag läste att där diskuteras att oppositionen ska få tillgång till delstats eller var det lokalvalen?
  Det verkar som oppositionen varit utestängda från de här valen med det nuvarande socialistiska regeringspartiet PSUV.
  Men den ekonomiska krisen kan förändra.
  Faktum är att många stora politiska omvälvningar uppstår just genom kriser.

 6. Sveriges Radio rapporterar att talibanerna ger amnesti till regeringstjänstemän och intar stora städer utan motstånd. Talibanerna erbjuder också förhandlingar. Tänk om USA inlett en diplomatisk offensiv 2001 i stället för detta liberala bomkrig. Kanske borde de gå i diplomatskola hos talibanerna, och då ta med Ann Linde i nybörjarklassen. Hälsa Diplomat-Talibanerna välkomna! Där står ”Talibanerna har från Doha till Moskva under 2021 visat upp större och större diplomatiska färdigheter och har nu lite likhet med sin version från 2001.
  Ett mycket viktigt möte ägde förra veckan rum i Moskva, praktiskt taget i tysthet. Nikolai Patrushev, sekreterare för det ryska säkerhetsrådet, tog emot Hamdullah Mohib, Afghanistans nationella säkerhetsrådgivare.”….”På den här resan försäkrade de med eftertryck sina samtalspartners att det inte finns något taliban-intresse av att invadera något territorium hos dess grannar i Centralasien.”

  Utrikesminister Ann Linde utesluter sturskt allt samarbete med talibanerna, som USA slutit överenskommelse med.

  • Jag förstår mig inte på vår rödgröna regering och med Ann Linde som utrikesminister.
   Dom vill har mångkultur i vårt land Sverige men i världen överlag tycks det vara monokultur som är målsättningen och den kan definieras som västvärldens så kallade ”liberala demokrati”.
   Varför ens försöka?
   Det kommer ändå aldrig att lyckas.
   Men den siste ”världserövraren” kanske inte är född än?

   • Vilka ”dom”? Som vill ha…mångkultur? Alla europeiska länder har ju haft en ytterst varierande mångkultur sedan flera (många) århundraden tillbaka alltfrån alla kungahusens ingiften (det svenska är ju helt tyskt-franskt-brasilianskt) till all vetenskap som verkligen inte är någon monokultur. Den sista enda isolerade monokultur som fanns i Europa torde ju ha varit det helt isolerade stalinistiska Albanien. Det låter inte precis som om ’arbetarklass’ ha besökt Albanien många gånger under Enver Hoxha för att studera dennes älskade monokultur. Men ’arbetarklass’ kan ju alltid utvandra till jordens nu enda existerande monokultur och bli medborgare i Nordkorea.

    De länder som försöker sig på högernationalism idag som det pseudofascistiska Ungern är ju idag Europeiska unionens sämsta ekonomi och inga utsikter finns för dess tillfrisknande heller vare sig utom eller inom unionens ramar vare sig man begagnar sig av de pseudofilosofiska så kallade kulturmarxistiska ordvalen eller inte.

    • Du och jag kan nog aldrig förstå varandra.
     Varför ska vi då samtala?
     Kan berätta för dig att jag upplevt ett annat Sverige som jag inte har glömt.
     Det du stödjer dig på är dem som saknar dessa minnen.
     Kanske bättre du kämpar för din sak och jag kämpar för min sak?
     Med det du skriver ovan tror jag aldrig vi kan få något gemensamt att kämpa för.
     Sverige har blivit ett splittrat land. Liksom västra Europa och inte minst USA som håller på att förlora sin dominans.
     Jag har ingen lust att argumentera för tillfället.
     Jag håller på och sätta mig in i Ryssland.
     Där verkar finnas något jag söker.
     För tillfället känner jag mig russifierad.
     Jag ser att i ryska folket finns en själ i harmoni.
     Jag tror det beror på att så gott som alla där är just ryssar.
     Tyvärr upplever jag att vi inte har något i vårt land att samlas kring längre.

     Родина у нас одна, а душа её в гармони!

     https://www.youtube.com/watch?v=JpLqDXxfYdA

     • Visst fanns det ett annat Sverige som inte alltid var så bra i alla avseende,
      där det förekom en mörk sida som vi inte får förglömma.
      Ett hårt och brutalt samhälle där en del människor blev satta på undantag.
      Som exempel; 1944 var homosexuella samlag straffbara och fram till 1979 ansågs det vara sjukdom.
      Minns även anstalten Vipeholm där fasansfulla övergrepp på barn förekom fram till 1960 tal.
      Vad man också måste ta i betraktelse är att vår planet ser mycket annorlunda ut, vad beträffa människors möjligheter att förflytta sig och öppenheten att kommunicera var helst till vem som.
      Detta är en verklighet vi alla står inför och måste hantera tillsammans.
      Därtill annalkande klimatförändringar som vi inte vet vart det leder med stora flyktingströmmar världen över.
      Så det homogena samhället där folk lever inom sina tydliga gränsdragningar i bästa harmoni tror jag inte på som en realistisk framtidsbild, med tanke på vilka utmaningar mänskligheten står inför.

     • Det finns dom idag som har åsikter om ”hårt och brutalt samhälle”.
      I dag är Rebecka Fallenkvist tillbaka efter semestern.
      Skulle gärna betala en tvåhundra bara för att lyssna på debatt mellan henne och dig.
      Lyssna till videon nedan, tar bara ett par minuter, och förbered dina argument.
      Om du nu lyckas hitta några sådana när du lyssnat färdigt.

      https://www.youtube.com/watch?v=5QLEr6CJbmM

     • Kanske är det den kristna traditionen som är stark i Ryssland du söker arbetarklass? Ortodoxa kristna ger inte avkall på sin tro, det som skett i Sverige där vänsterliberaler tagit över i kyrkorna och det numera är mest hbqt-flum och annat jox på programmet. Islam tolereras i Ryssland men inga som helst eftergifter till islam och hederskultur, sharialagar m.m bestraffas hårt om någon imam i Ryssland skulle få för sig att predika eller försöka införa sådant.

     • Mina herrar – inte fransa ut i kanterna nu! – Detta ämne handlar om den amerikanska imperialismens kollaps i Centralasien, inte inrikesfrågor och det bruna Sverige.

  • Vad den svenska ”utrikesministern” Ann Linde eller västländers politiker (oks (det internationella samfundet) har att säga om Afghanistan betyder noll och intet. Faktum är Talibanerna örfilade USA/Nato ordentligt och offentligt. Faktum är att ockupationsmakten bestående av USA/Nato besegrades på tyskt Blitzkrieg manér. Så nu styrs Afghanistan av Afghaner. Ju fortare Ann Linde och västledare ((det internationella samfundet) infinner sig i detta desto bättre. Värt att notera är också att de Talibaner som nu intagit makten skiljer sig från Talibanerna förr i tiden. ”Today, the Taliban are moderate, well educated, moderate, and equipped with all sorts of skills to run a country. They are already in contact with many countries diplomatically including China, Russia, Iran, Pakistan, EU, and OIC countries.”

   Livet löper normalt i Afghanistan nu. ”Life is very much normal, internet service, mobile service is functioning in a routine. Shops are opened, traffic is in normal routine, schools are opened, everything seems very much normal. The government is functioning, bureaucracy is functioning, police is functioning, just ex-president Ashraf Ghani is not in Afghanistan.

   Just a few days ago, the US announced that it will take three months for the Taliban to enter Kabut, but actually, the Taliban took only hours to conquer Kabul. No single bullet was fired, no single person was killed or injured, no war, the Taliban entry into Kabul was one of the most peaceful events in the history of humankind.

   Reports from other big cities in Afghanistan, which were taken over by the Taliban for the last many days, are reporting a very much normal life, daily routine is, as usual, ATMs are operating regularly. Women are working in restaurants, girls are going to schools, nothing changed on the ground, except the US-backed puppet government of Ashraf Ghani was replaced by the Taliban. The general public has welcomed the Taliban and there was almost no resistance. As a matter of fact, the Taliban are true Afghani and were fighting against the foreign occupation of Afghanistan”

   http://thesaker.is/taliban-entered-into-kabul/

   och

   https://www.unz.com/aanglin/kabul-has-fallen-fake-president-surrenders-taliban-wins-flawless-victory/

 7. Bra sammanfattning, Anders! SvDs reporter i USA! förstås, Jenny Nordberg, grattar Sverige att vi fått hit drygt 70.000 afghaner, ”kanske den verkliga behåll-ningen” tycker hon. Fråga Vetlanda, de kanske är frireligiösa, och vänder andra kinden…. USA tar väl varken, irakier, eller afghaner, rädda för terrordåd, som hämnd för yankeeinvasionerna.Men afghanerna skickar inga flickor hit, de skall giftas bort, hela flyktingindustrin i Sverige består av unga män.

  Afghanerna i Sverige har ju haft relationer
  med kvinnor som de mördat åt, (Arboga), eller har kvinnliga volontärer som utnyttjat
  dem sexuellt blivit mördade, de våldtar pojkar, e.u.polisen, knarkar, de odlar ju heroin. AnnieLööfs och mp:s gymnasielag på det, skall nu anhöriginvandring tillåtas. Man baxnar.Nu måste riksdagen debattera detta och göra självkritik.

  Verkar som politikerna hatar svenskar – men vi får inte hata dem. Men det är deras internationella karriärer, i EU, de offrar oss för. Som flyktingarna från Belarus, från Irak, några 100tal, till Litauen, ramaskri – men Litauen har tagit emot 10.000 bela-rusier, utan taggtråd, och våld, Litauen är rasistiskt, med stöd av sossekarriäristen, Ylva Johansson, arma oss för dessa kvinnliga gråterskor.

  Varför skall vi acceptera att bli offer för,
  dessa korrupta afghaner, många som tjänat pengar på kriget, som de tvättar i
  Emiratet, Gulfstaterna, glöm inte hur våra
  jävla banker jagar oss för penningtvätt, och
  ”politiska uppdrag.”på uppdrag av detta avskyvärda USA.

  Afghanflyktingarna i Sverige går tre och tre, 30-åringar, försöker se ut som 18-20,
  smärta, välrakade, kortklippta skäggbarn ensamkommande, svenskar tycker synd om dem, och värre kommer det att bli när
  alla snyftare är klara. Varför får inte många
  behövande svenskar del av omsorgerna?

  Svenska militären är the main suspect som
  vanligt, som utnyttjat Afghanistan som skjutfält antal offer okänt som även dessa brutala australiensare, yankees, vita män är mordiska, dessa bör ställas inför interna-tionell domstol, som brukligt är.

  • Jaha Du, och när ställdes senast en amerikansk militär inför internationell brottsmålsdomstol – det vore mycket intressant att få veta!

 8. Bevisbördan för Washington och många av de så kallade allierade som svansar runt västvärldens värsta våldsverkare, är enorm. Kollapsen i Afghanistan är monumental. Inte ens i ett stenigt bergsland med en omfattande primitiv alfabetisk bondebefolkning kan man bomba och kriga sig till att låta landet bli en snäll, följsam och värdig medlem av den fria världen! (Som pris får man alltid minst en amerikansk militärbas samt en mycket stor utlandsskuld till instituten i Washington).

  Bevisfrågan är alltså: i vilka länder i världen har det gått att bomba fram det amerikanska samhällsskicket sedan Truman-doktrinen infördes? Jag ger några ledtrådar till den som vill leta (det finns jobb åt dem alla, tyvärr): Vietnam? Laos? Kambodja? Korea? Irak? Kuwait? Iran? Syrien? Ukraina? Georgien? Nämn bara ett enda!

 9. Jag skrev några rader under ”Ifrågasätt” i DN:

  (https://www.dn.se/varlden/michael-winiarski-experimentet-att-tvinga-fram-en-demokrati-ar-over/)
  Massmedia rapporterar att det råder lugn, att amnesti ges till regeringstjänstemän och att flickor ska få i någon typ av skola.
  Talibanerna är öppna för förhandlingar. USA har tidigare förhandlat med talibanerna, men Ann Linde säger att det är uteslutet att bidrag och hjälp till Afghanistan ska gå via talibanerna.

  – angreppet på Afghanistan efter 11 september 2001 skedde långt utöver FN-resolution och kan inte försvara folkrättsligt. Syftet var att eliminera CIA-initierade al-Qaida som var i stort sett besgerade efter ett halvt år;
  – USA inte hade som mål att inrätta demokrati eller förbättra kvinnors ställning (enligt uttalande av UD i USA, som förra utrikesministern Rice);

  -De gångna 20 åren föga förbättrat kvinnornas situation;

  -Angreppskriget från USA & Co har skett brutalt och medfört uppskattningsvis 100 000 – 250 000 dödsfall i Afghanistan, sannolikt mest bland civila;
  -drivit miljoner på flykt;

  -medfört stor materiell förstörelse;
  -USA:s militär och dess allierade är sannolikt de största mördarna i landet;
  -USA spenderat uppskattningsvis 2 biljoner dollar på kriget;
  -installerat presidenter som kommit från USA, med ingen förankring i landet;
  -skett med deltagande av även Sverige för kostnad över 20 miljarder, i USA/Nato:s intressen med insatser utan FN-stöd som dödat oskyldiga till höga kostnader;

  Ansedda Washington Post skrev ” “En stor samling konfidentiella regeringsdokument avslöjar att ledande amerikanska tjänstemän har ljugit om kriget sedan dess start”

 10. Sverige och Finland har tecknat värdlandsavtal i det inbillade syftet att USA skall ”rädda” dem. Absurditeten i denna doktrin understryks av fiaskot i Afghanistan och hela Mellanöstern. Värdlandsavtalet är ett självmordsprojekt där Rysslands grannar skall lockas att provocera mot Moskva till förmån för USA. Ju längre provokationerna drivs desto kortare blir reaktionsutrymmet för att avvärja en katastrof.

  Förr behövde Ryssland en geografisk buffert för att kunna förbereda sitt försvar mot invasionsarméer. Med dagens teknologi kommer svaret på provokationer inom loppet av minuter. Dags att byta ut ”eliten” mot vettigt tänkande folk som inser att grannsämja är det bästa försvaret.

  • Det är nog så att den politiska eliten kanske behöver tänka lite mer. Den amerikanska hypnosen torde väl släppa åtminstone hos de klokaste politikerna. Att sluta upp bakom de amerikanska Förenta staterna brukar ju som oftast sluta med definitivt nederlag om inte annat: de katolska fanatiker som styrde Sydvietnam till 1975, det korrumperade Shah-dömet till 1979 liksom den väldigt demokratiskt stabila valda regering och president i Afganistan som inte enligt Pentagons talesman Ned Price bara för någon vecka sedan sade tydligt skulle kunna besegra en armé som utbildats till Nato-standard och åtnjöt status som främsta allierad i Centralasien. Amerikanerna har fallit ännu en gång – ett ’empire of losers’ helt enkelt.

   Det farligaste är när en politisk klass tror på den egna propagandan.

 11. Trita Parsi MÖ-expert i intervju i Expressen, säger att det kunde inte sluta på något annat sätt eftersom allt detta var lögner från början till slut. Vi har hela tiden blivit ansatta med lögner, den amerikanska kongressen har fått lögner om situationen i Afghanistan, där amerikanarna rapporterat om hur bra utbildning och vilka bra vapen de afghanska soldaterna har fått och får, och att det därför inte är men håller på att bli ett väldigt framgångsrikt bygge där de kommer att kunna stå på egna ben. Allt detta säger han var lögner från början till slut, och nu vet vi det väldig tydligt. Han säger att Biden hade inget val, han kunde inte fortsätta med denna lögn och låtsas att allt var okey Låtsas att afghanerna kunde stå på egna ben när de inte kunde det. Hade Biden valt att stanna kvar så menar Parsi att talibanerna hade anfallit, den enda anledningen att det varit relativt lugnt det senaste halvåret beror på DOHA-avtalet anser han. Hade inte amerikanarna respekterat DOHA-avtalet utan brutit mot det, skulle talibanerna anfallit, och det kunde blivit ett blodbad oavsett.
  Magda Gad med stor erfarenhet av Afghanistan, är starkt oroad nu. Hon säger att människor verkar mer rädda för alla de kriminella fångar som talibanerna släppt fria än för talibanerna själva.
  Hon har skrivit mycket om den rädsla många har för talibanerna och hon står bakom de som säger att deras framfart har kantats av våldtäkter, rån och andra övergrepp.
  Det som förvånar mig är att jag inte sett att hon skrivit om övergreppen och korruptionen av den Afghanska regeringen. Om hon har skrivit något så inte tillräckligt i proportion till de brott de begått, eftersom jag inte lagt märke till det.
  Själv förstod jag inte hur allvarligt det var förrän jag läste på denna blogg om detta.
  Hittade Werlemans show som också tar upp en jämförelse mellan talibanernas övergrepp och Afghanska regeringens med statistik och siffror.
  The CJ Werlemans show
  https://www.youtube.com/watch?v=pqV4gFccIm8

  • Men har det verkligen funnits en ”afgansk regering” de senaste 20 åren? Det verkar ju mest som den styrts av kappvändare som skött den amerikanska nykoloniala regeringen så länge pengarna ramlade in, när verklighetens politiska eld och rök väller in genom våningarna flyr man. Det är ju verkligen inte första gången rent amerikanska utsända och betalda quislingar bara ger upp och flyr fältet. Jag tror en hel del regeringar i samma situation med stor korruption och beroende av amerikanska medel i form av (lånade) pengar och militär materiel sitter löst: Ukraina sitter nog ganska löst numera. Senast igår var det hårda högerextrema upplopp i Kiev mot president Zelenskyj – självklart visas inget av detta i västerländsk tv, jag vet inte när jag senast hörde och läste en enda rad om högerradikalismen i Ukraina det var evigheter sedan. Nu har de dessutom börjat demonstrera i Kiev med vitryska högernationalister.

   På lång sikt kan naturligtvis inte amerikanska pengar och tjänster lösa vare sig Ukrainas eller Vitrysslands problem, utan snarare förvärra dem – precis som i fallet Afganistan. Historien upprepar sig alltid kring amerikanerna.

   • USA kommer kämpa hårt för Ukraina, de skall till varje pris ha Krim. Tänk vilket perfekt läge för en NATO-bas, så har de Ryssland totalt inringat av NATO. De ger ut fåniga tecknade serier till invånarna i Ukraina, i en bildsvit är en racerbil som skall ta dem till EU och NATO (Lyckans platser enligt serien).
    USAID gjorde en stor undersökning av vad invånarna i Ukraina önskade av deras politiker. Svaret var inte vad de hoppades, så nu pågår en stor indoktrineringskampanj för att få dem att tycka att drömmen är att komma närmare väst och gå med i NATO. Väldigt få personer hade svarat att de ville att Ukraina skulle närma sig Väst, så t.o.m. några fler hade svarat att de hellre ville närma sig Ryssland.
    Dessutom var enbart 7% för att man skulle behålla Krim med Ukraina, däremot över 60% ville ha fred i Ukraina. Så brydde sig politiker om demokrati i Ukraina skulle man släppa Krim, och låta dem bli självständiga, för de önskar medborgarna i Ukraina.
    Senast i juli var en delegation av franska politiker i Kiev och återvände helt chockade över att se nynazister sälja sitt material på gatorna helt öppet i Kiev, och dessutom göra reklam för Azov bataljonen.
    CIA-kuppen i Ukraina var helt beroende av Azov bataljonen och de stora nynazistiska grupperna i Ukraina, så det är klart att president Zelenskij har problem nu. Väst som kräver att han skall göra upp med dessa och samtidigt är hans makt militärt beroende av dem. De är väl de som är de krigiska slaktarna mot de etniska ryssarna i Donbass
    Jag kan inte minnas om våra stora nyhetstidningar och SVT någonsin har berättat om nynazisterna i Ukraina. År 2015 mobbade man fullständigt ut den världsberömda pianisten Valentina Lisitsa, hon skulle uppträda hos Norrköpings symfoniorkester och Norrköpings Tidningars kulturchef vägrade recensera framträdandet, hon beskylldes för att sprida hat på nätet, han gick så långt att han tyckte att det var ett så grovt brott som är att jämställa med terrorism.
    Han fick medhåll av Mikael Skillt då frivillig i en av Kiev Regeringens nationalistiska milisgrupper och i nazistiska Svenska motståndsrörelsen.
    Valentina har avslöjat på sin twitter bl.a. att modetidningen Vogues omslagsflicka i militäruniform var en nynazist, hon skrev till dem och skickade med avslöjande bilder. Vogue svarade och bad om ursäkt för att de lagt ut en nynazist på sitt omslag.
    Sverige tycker väl att det är pinsamt med en miljard svenska skattekronor till en demokratiprocess i Ukraina som har gått åt helt fel håll, nynazister har ökat och demokratin har förminskats med nedskärning av flera tv-kanaler. I Sverige tiger våra politiker, och så även SVT:s Rysslandskorre inte ett ord har han sagt om nynazisterna, borde finnas mycket att säga..
    Valentina Boshirova Twitter om man väl läsa mer om Ukraina man får använda översättning, hon skriver på ryska. Hon gav mig uppslag till Dean O´Briens twitter han skriver på plats om övergreppen på de etniska ryssarna i Ukraina som aldrig rapporteras här och har med mycket bilder. Han skriver på engelska.

    • Sverige har numera inte mycket till egen opinionsbildning i utrikespolitiska frågor, och att partier idag skulle ta fram egna självständiga ståndpunkter baserat på den massiva förekomsten av ukrainska högerreaktionära gatutrupper vi ser ofta, ligger bortom horisonten – det kan nämligen störa medias regler om demokratistöd. Och som man säkert kan räkna ut får man inte kritisera Ukraina idag som märkligt nog nyligen föll ut ur listan på s.k. öppna demokratiska länder om det var hos Freedom House(det går väl lätt att kolla upp). Tyvärr ser det politiska läget illa ut för Ukraina, systemet har gått i baklås och man kan inte längre agera produktivt. Säkert förstår Moskva mycket väl detta -till slut tröttnar också ukrainarna på eländet själva. Skulle man dessutom få in Krim (hur nu det skall gå till? -ingen blivande rysk president kommer ge bort Krim) så får man ju in en massivt anti-fascistisk befolkning så för Kiev torde det vara mycket improduktivt. Jag befarar dock att man tror på den egna subjektiva propagandan -alltmer de senaste åren verkar de ledande ukrainska politikerna tappat kontakten med politiska verkligheten.

     Någon specifikt amerikansk militärbas på Krim kan det däremot aldrig bli. I det internationella Montreux-fördraget från 1920-talet förbjuds alla icke-Svartahavsländer att gå in och befinna sig med krigsfartyg i detta innanhav, och om utländska så bara på fartyg under (jag tror det är) 20 000 deplacementston (vilket förvisso är ganska mycket) och de måste ha ett syfte och en besökshamn (s.k. förbestämd liggehamn) och vistas under kort tid – annars får inte Turkiet släppa igenom dem genom Bosporen. Och det har mig veterligen följts noga i alla decennier, jag tror även det fungerade under andra världskriget då Turkiet var helt neutralt. Likaså är ju hela floden Donau med hamnar sedan krigsslutet 1945 stängd för icke-Donauländers fartyg enligt samma principer (jag tror det heter typ Budapest-fördraget eller liknande) – man ville efter kriget stänga ute bl.a. brittiska och amerikanska fartyg även om de var handelsfartyg till Donau, av förklarliga skäl. Traktaten är internationellt erkända och kan inte ändras lätt.

     Med tanke på Turkiets alltmer tilltagande sämre politisk-militära förbindelser med amerikanerna får vi anta att de kommer hålla hårt på dessa principer, de vill ju -tack och lov- även stänga den amerikanska flygbasen i östra Turkiet.

     Nyligen har ju både Tyskland och Frankrike klart sagt nej till ett ukrainskt Nato-medlemskap, och vad gäller Europeiska unionen hänger det mångt och mycket hur det går med Polen, som kan vara på väg att uteslutas ur unionen på grund av sin konservativa-reaktionära och intoleranta politik. Nu sedan den amerikanska kollapsen i Centralasien kommer säkert många västeuropeiska länder att än mer bryta sig ur det amerikanska misstagens grepp – och jag tror på lång sikt Nato mycket väl -i alla fall i Västeuropa- hänger mycket löst. Ingen litar på amerikanskt utrikespolitiskt omdöme sedan över ett decennium tillbaka, i alla fall inte inom det gamla europeiska hjärtlandet i EU. Så Ukraina kommer förmodligen att följa Polen mycket väl. Är polackerna istadiga i sin reaktionära konservatism är det på väg ut i en europeisk katharsis (”själsrening” på gammal grekiska).

 12. Svenska dagbladets första sida, idag var en travesti på försvarets regnbågsflaggs-annons, fast riktiga Iwo Jima- talibaner i Kabul.

  En kritisk Svd-ledarkommentar om att gömma sig bakom denna fana, som skydd och PR, eller vill de gömma sig bakom kjolarna på kvinnor i tredje världen, som i Afghanistan.

  Det stora intresset för Pride i Sverige, består av samma hycklare, man går dit för att se, Pridefreaks, inget annat, Sverige är ju inte så tolerant, som man vill visa upp, istället blir dessa mer humanitära rörelser, utnyttjade av svensk militär, i kriget mot Ryssland, afgankriget av krigiska feminister, som Linde, men på kasernen gäller inte detta, bland furirerna, ty när flyktingar blir våldtagna på RFSU, det är Sverige.

  Ynkedom att se detta, klarspråk behövs, svenskar är en fårflock. Nu har iaf regeringen och fjantmilitären fått en smäll,
  de gillar ju det.

  • Vad i all världen har humanistisk tolerans med amerikanernas kollaps i Centralasien att göra? Det är avgjort två helt skilda saker. Amerikanerna stödde och byggde en gång upp en av världens värsta reaktionära våldssekter i jihadister och mujaheddin på 1980-talet, och tvingas därefter runt om i världen slå ned dessa krafter, nu har man försökt frälsa världen två gånger med dessa tvärvändningar och naturligtvis misslyckats i samtliga fall. Att försöka införa en vulgär Coca-Cola-kultur i de afghanska bergen var från början dömt att misslyckas.

 13. Sverige har spelat en större roll i detta krig, än vad som varit lämpligt att info-rmera oss om. Ett militärt stöd, med ca 8.000 personal, ca 3 miljarder som skall
  gå till Afghanistan, bara 2020-2023, klart att Sverige har, fattigpensionärer de som har fått betalat denna militärkrasch, 30 miljarder är räkningen på.

  Löfv’en tiger, han är inte ”förbannad” , som brukligt, dessa politiker säljer ju ut oss svenskar för internationell karriär, kolla detta i framtiden,när de anländer till audiens i Vita Huset. Det är era pensioner, som ryker där,framför värmen från brasan.

  Men det allvarligaste som Sverige deltagit i är att kriget var ett försök att få USA-fotfäste vid Rysslands, Kinas, Irans, gränser, i veka livet, liksom Sverige stödde Nazi-tyskland, 1933-1945. Nu har Sverige visat sina kort än mer än bara i Nato projektet. USAs geopolitiska krig , har störtat, nu blir det lugnare i grannskapet där.

  Det politiska läget i omvärlden brukar på-verka många människor,stämningar, som Vietnamkriget, i Sverige, oligarkerna i Ryssland blev välfärdsoligarkerna i Sverige, och privatisering, och svenska etablissemanget har i sitt eget intresse
  amerikaniserats, i vår åsyn, som om ingenting har hänt, minns detta i framtiden, efter detta episka nederlag.

  Vänta bara när Hultqvist hämtat sig, och då blir det B52-övningar i skyn, hans språk låter och ser ut så, finskt, torftigt, osvenskt, grå som B52, för de flesta av oss, Pusjkin kallade finnarna :” Naturens styvbarn”,visst stämmer det på Hultqvist…

  Det blir lite uppryckning, för oss med,först
  rök sossarnas dörrmatta, all världens väg,
  och sen Exit-Afghanistan, men säja vad man vill om talibanerna, de verkar sköta sig bättre i salongerna i Kabul, än vad Trumps gäng gjorde i Vita Huset,härom-sistens,det säjer allt om yankees. En intressant höst väntar.

  • Ja – det Du skriver är självklart helt sant. Men det är svårt för ett mindre land att vara inklämt mellan Ryssland, Tyskland och britter och amerikaner i väster o.s.v. Man måste också vara smart och smidig i sammanhanget. Som Golda Meir i lilla Isarel bittert konstaterade i en besvärlig omvärld: ödmjukhet kan jag inte kosta på mig. Stämmer det hos oss? Peut-etre…

 14. En förfärlig video som visar australienska kommandosoldater tungt beväpnade, de verkar vara minst 5 personer som jagar en bonde på ett fält, lättklädd och obeväpnad slutligen tar jakten slut och de dödar honom med tre skott. Hela operationen tog 3 minuter. Ett klart krigsbrott, det är nog många som borde utredas som varit i Afghanistan.
  https://twitter.com/SamEdwardd/status/1240080109857619968

  • Exakt det här berättade en svensk f d soldat som varit i Afghanistan på Drottningtorget i Göteborg, ”vi dödade inte talibaner vi dödade vanliga bönder” Han var glad för att vi samlade in namn mot NATO.

   • När jag såg videon gick mina tankar direkt till Assange, och orsaken till att han sitter fängslad.
    Chelsea Manning lämnade ut mängder av dokument till Wikileaks, och bland dem fanns även en video där amerikanska soldater mejade ned civila i Irak. Den videon har jag sett.
    Det verkar som om någon i militärhelikoptern filmade mordet på den afghanska bonden, och någon har fått tag i videon. Undrar om det blir några rättsliga efterspel för dem som publicerat videon på nätet.
    Amnesty har beskrivit den tortyr som Chelsea Manning utsattes för i amerikanskt fängelse. FN:s speciella sändebud mot tortyr klassade hennes behandling som grym. omänsklig och förnedrande.
    När det gäller NATO har propagandan som regeringen drivit för att vi skall gå med i NATO, lyckats bra. Jag diskuterar ofta med okända människor på gatan politik, har man hund är det alltid en ingång till att påbörja ett samtal. De flesta vill egentligen inte att Sverige skall gå med i NATO, de vill att Sverige skall vara neutralt, vilket vi inte är i dag p.g.a. Värdlandsavtalet, helt otroligt att Miljöpartiet röstade för det. De säger att vi måste nog vara med i NATO p.g.a. Ryssland är det svar jag får. Har inte mött någon som inte är övertygad om att NATO skall försvara oss mot Ryssland, och dessutom behöver göra det.
    Jag har fått öknamn som Putinälskare, fast jag inte nämnt Putin överhuvudtaget, utan bara argumenterat för att vi inte skall vara med i NATO. Nu bor jag i Bromma där liberalerna har sitt största fäste.

 15. Jag vill påminna om Thierry Meyssans ofta upprepade förklaring om Rumsfeld Cebrowski-doktrinen som en förklaring till hur de agerar med militären. Det handlar om att skapa förstörda länder utan en så stark ledning som gör det möjligt för dom att ta tillvara sina intressen.
  Det finns även en sån överblick i hans senaste alster
  https://www.voltairenet.org/article213720.html

 16. Jag läste nu en intressant artikel i Fria Tider om Talibanernas maktövertagande i Kabul.
  Amerikanska journalister har börjat jämföra situationen med Saigons fall.
  Ansvaret faller tillbaka på president Joe Biden som vanligt uttalat sig mindre genomtänkt.
  Förre presidenten Donald Trump vädrar morgonluft och uppmanar Joe Biden att snarast avgå från presidentposten.

  Om jag fattat situationen rätt så är USA:s engagemang i Afghanistan ännu ett misslyckande som verkar få samma nesliga avslut som USA:s krig i Vietnam.
  Jag läste också på Fria Tider att USA:s engagemang kostat de amerikanska skattebetalarna en Biljon kronor eller om det nu var Dollar. Enorma summor är det i alla fall.
  Rätt fantastiskt faktiskt att dessa Talibaner och Muhdjahedinkrigare lyckas sätta världens mest utbredda militära stormakt i skamvrån.
  USA blev inte militärt besegrade den här gången.
  Genom sin tafflighet kunde afghanerna istället lura USA.
  Att då Donald Trump passar på tillfället att gå till direkt angrepp mot Demokraterna och Joe Biden känns inte särskilt konstigt för mig.
  Känns tveksamt om det längre går att kalla USA stormakt.

  https://www.friatider.se/usa-medier-kritiserar-oppet-joe-biden

 17. De internationella nyhetskanalerna översvämmades av kommentatorenas kakofoni där det bör ha varit första gången sedan våren 2020 då coronan inte längre var det allt överskuggande temat.

  Bland all upprördhet saknades det viktigaste: Att Väst uppodlade och gödde den extremism som nu kastade ut dem. Enligt sekelgammal brittisk praxis uppmuntras religiös extremism i de forna kolonierna för att hindra att en genuin nationell suveränitetsanda får växa sig stark. Sedan 70-talet och troligen långt tidigare var det opportunt att stöda religiös konservatism i Afghanistan och på 80-talet antog detta stöd väldiga proportioner. Ingen rörelse var för extrem och mest finansiering fick den saudiska varianten av radikal wahabbism som utprånglades i koranskolor i Pakistan till ungdomar som skulle gå in som krigare i Afghanistan. De läroböcker som USA tryckte upp för att sprida radikalism bland skolbarn lär ännu cirkulera i afghanska skolor på landsorten.

  Presidenten Ghani som inte haft tid att placera hela korrutionskassan på konton i Dubai flydde med resväskor fulla av cash och hals över huvud. Samme Ghani som 1992 skrev en häcklande artikel i Los Angeles Times över den regering som just fallit men som trots allt hållit stånd i flera år mot mujahedin. Själv höll han stånd bara en vecka efter att den utländska militären stuckit.

  Men Biden som nu får ta smällen måste trots allt få en smula beröm. Han bör ha haft våldsamt motstånd redan innan han tog beslutet och nu när reträtten blev kaotisk är det ingen hejd på krigsliberalernas hets. De skulle helst vilja tillbaka genast, kosta vad det kosta vill.

  Sedan kan man undra vilka råd som kommit från centralbanken FED, har beslutet sitt ursprung i en insikt om att pyramidspelet inte längre går att upprätthålla och att drastiska åtgärder måste vidtas, Quantitative easing har möjligen nått vägs ände.

 18. Skämtet i Kina är att maktskiftet i Kabul var långt mer smidigare än det i Washington DC😂
  ”Whereas there was an election hoax in the United States, and many big problems surrounding it, the Taliban just peacefully rolled into Kabul, and the “President” of the “Afghan Government” peacefully fled to his home nation of Tajikistan.”

  https://www.unz.com/aanglin/china-notes-that-transfer-of-power-in-afghanistan-was-smoother-than-in-united-states/

  • Ja – skillnaden är att i demokratier tar det tid med opinionsbildning, rösträkning och rättssäkra formaliteter. I en ”snabb diktatur” behöver Du bara några vildar med varsin afrikatillverkad Kalasjnikov. Det är ju bara att välja om man vill stå civiliserat i valkön hemma eller i arkebuseringskön i den snabbare politiska varianten.

 19. Man skall minnas att talibaner har hjälpt till att föra Syrien till ruinens brant. Så kommer de fortsätta att hjälpa al-Qaida i Syrien att strida mot Assad, vilket de har gjort tidigare?
  Talibanledare i Pakistan intervjuades av Reuters år 2013, de hade då skickat flera hundra krigare till Syrien och inrättat förläggningar där. Syftet var enligt ledarna att stärka relationerna med al-Qaidas centrala ledning. Talibanerna ser det som ett heligt krig att ansluta sig och strida mot en tyrannisk shia diktatur.
  Max Blumenthal skriver på sin twitter:”Back in 2015, the largest post 9/11 grouping of Al Qaeda took over a large province of Syria thanks to a massive US delivery of TOW BGM missiles. NATO:s DC think tank the Atlantic Council celebrated the AQ takeover of Idlib as ”an opportunity”
  Rania Khalek skriver på sin twitter: Same DC experts crying about horrors about to befall Afghanistan after the collapse of Kabul to the Taliban were celebrating the 2015 fall of Idlib to Syrias Taliban. Where was their self care advice then?
  USA måste ha vetat om att Afghanistans talibaner hjälpte dem att störta Idlib till Al-Qaida i Syrien.
  Så kommer talibanerna fortsätta att strida i Syrien? Finns det något avtal mellan USA och talibanerna om Syrien? USA släpper Afghanistan men ökar krigsinsatser i Syrien, genom hjälp till terrororganisationerna i Idlib,

 20. Den i sig berättigade kritiken mot USAs krig i Afghanistan får inte bli en anledning att skönmåla talibanerna som nu har lärt sig fördelen med diplomati och mjukare kanter i sin extrema islamistiska politik. Tänka sig, så bra! Nu ska faktiskt flickor få gå i skola – säger de. Och kvinnorna kanske inte måste klä sig i heltäckande burka och ha manligt sällskap för att få gå ut på gatorna. Som kvinna och feminist säger jag bara: Se upp!
  Ska det räcka med litet uppsnyggande tolerant fernissa för att de i grunden kvinnohatande talibanerna ska släppas in i det västerländska patriarkatets finrum? Kvinnorna är som vanligt inte tillfrågade.
  Ska bli intressant att följa utvecklingen.

  • Den som har stor erfarenhet av talibaner i Afghanistan Magda Gad säger i intervju i TV4, att kvinnorna har försvunnit från gatorna, talibanerna har målat över kvinnors ansikten på affischer och rivit ned affischer föreställande musikinstrument. Hon säger att propaganda som framförs att de inte skall ha ett lika hårt styre som tidigare, framförs av media tränade talibaner som sitter i Doha, och Magda Gad menar att så ser det inte ut på marken och hon har rest mycket runt i Afghanistan och tror inte på någonting som dessa media tränade talibaner säger. Det påminner mig om att USA också försöker rentvätta islamister i Idlib och sätter på dem kostymer för att de skall se mer västerländska ut och ofarliga, och tränar dem i vad de skall säga för att bli accepterade och ta över makten i Syrien.
   Ang. klädesdräkt i Afghanistan fann jag dessa bilder på Afghanska kvinnor då Sovjet ockuperade Afghanistan, har haft kontakt med en av de kvinnorna som tyckte att det var hennes bästa tid i livet. Det är väl individuellt vad som är viktigt i varje människas liv. Se bilderna på länken nedan.

   https://twitter.com/ValLisitsa/status/1426220361163722762

   • Radionyheterna uppgav att taliabanerna målade över bilder på ”kvinnliga modeller”, om jag förstår rätt. Vi i Väst är så vana vid att kvinnors utseende och kroppar exploateras för kommersiella ändamål, även prostitution och liknande – samtidigt som ”vi”, inte minst ledande politiker tävlar med varandra om att utropa sig till bästa feminister.

  • Men jag läste nu på SVT att Talibanerna vill ha kvinnorna med i regeringen.
   Det måste väl ändå visa att Talibanerna även tänker på kvinnorna?
   Vet inte hur jag ska säga men står Fria Tider på Talibanernas sida så gör jag det också.

  • Hej Britta Ring
   Jag hittar inte rätt kommentar att svara på men du minns säkert vad du skrev senast om SD:are i nystrukna skjortor.
   En tanke flög genom mitt huvud att de här Talibanerna kan liknas med Sverigedemokraterna då de inte vill ha några ”demokratiska” kulturrevolutioner i sitt hemland.
   De vill faktiskt slå vakt om den egna kulturen och traditionen precis som Sverigedemokraterna vill hos oss.
   Det här tycker jag är intressant och som faktiskt klyver dagens radikala vänster i två delar.
   Situationen idag har blivit annorlunda och det funkar inte längre och vara progressiv och anti-imperialistisk på en och samma gång.
   Kanske skulle man kunna påstå att 68-vänsterns befrielseiver i slutänden kom att resultera i förening med västimperialismen i dragkampen om ”världsherraväldet” med de stora länderna i Asien.
   Du skulle till exempel kunna fråga dig hur Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, alltså våra vänsterpartier, ställer sig till Talibanernas maktövertagande i Afghanistan?

   Hur partiet Sverigedemokraterna ställer sig till saken kan vi glömma, därför deras inriktning är i första hand nationell och i andra hand pragmatisk.
   Sverigedemokraterna bryr sig vad som händer i Sverige och utrikes endast hur det kan påverka Sverige.
   Hos Sverigedemokraterna finns inga ”världsförbättrare”. Den biten går bort.
   Kan tänka mig det är samma inställning hos Talibanerna.

   • Tja, bäste kamrat ’arbetarklass’ – som Gudrun Schyman en gång sade om strukturerna: ”samma talibaner där(i Afghanistan) som här”. Undrar vad SD-partiets centralkommitté och dess politbyrå skulle tycka om att jämföras andligen med Talibanerna – har kamrat ’arbetarklass’ frågat? Förvisso slår talibanerna kvinnor på gatorna som inte sköter sig, men det kanske finns likheter ändå? För bra många år sedan var ju halva SD:s partiledning ute och kallade kvinnor för ”lilla ho*a” och jagade kvinnor på stan, förvisso inte med den obligatoriska piskan, utan med järnrör – som svenska herrar bemästrar lite bättre. Så samma strukturer här som där – tydligen, om vi får tro Gudrun.

 21. Svenska folket borde kräva att en kommission utses som utreder Sveriges deltagande i Afganistankriget förutsättningslöst. Allt från politiska förväntningar till kostnader både vad gäller människoliv som ekonomi måste på bordet. När började Sverige tro på militära lösningar av konflikter? Och varför när alla erfarenheter säger precis motsatsen. Ex Afganistankommitén. Det är svar som regering och riksdag måste ge oss som bidragit med pengar till detta inferno. När blev vårt land ett redskap för utländska krigsherrar och varför?

 22. Det finns ingen som helst motsättning och samvetstanke att vara både emot det alltid brutala amerikanska maktutövandet medelst en förväxt krigsmakt man inte kan hantera politiskt själv och att man tar avstånd från en brutalislamistisk rörelse som knappast är vare sig bättre eller värre än SS Sonderkommandon på östfronten på 1940-talet. Vi talar om en terrorsekt som är samma andas barn som IS – och det arma civila afghanska folket har nu hamnat i klorna på en än värre makthavare än den förra i sitt eget land. Sluta för Guds skull hylla talibanerna ”i förväg” bara för att det är roligt att vrida runt kniven i den amerikanska imperialismen som besegrats i Centralasien. Talibanerna skall bedömas för vad de gör och utför, inte vad de säger i media.

  Det är annars bara och byta ut sin bostad här i Sverige och ge den till en afghan (som VET vad de här banditgängen går för) och flytta till den afghanska landsbygden i ett vackert stugutbyte i bästa 1980-talsstil.

  Om ni har lyckan att komma hem levande i en kista på en fri godsplats i ett sällsynt flygplan – skriv till oss här och berätta hur ni upplevde stugutbytet under Er semester i Afghanistan året 2021! Välkommen till Afghanistan!

 23. Biden sa när han kom till makten att han skulle slutföra det inte Obama klarade av nämligen att krossa Syrien. Mycket troligt att alla resurser militärt med vapen och pengar till islamister skall nu kunna satsas helt på detta projekt. Det kanske ingick i planen att gå ur Afghanistan för att satsa på att krossa Syrien. Hur många talibaner finns kvar i idlib, hade de någon överenskommelse med USA att stanna och slåss i Idlib om USA drog sig ur Afghanistan. Det är i alla fall något som vi inte fått veta. Afshin Rattansi skrev på sin twitter för några timmar sedan: ”Pentagon köper vapen värda 2,8 billioner dollar, de flesta skall till terroristerna Hayat Tahrin Al Sham i Idlib som redan mottagit sofistikerade Amerikanska TOW anti-tank missiler” Min oro för Syrien ökade då USA drogs sig ur Afghanistan, så nu väntar jag skräckslaget på vad som kommer att hända i Syrien.

  http://dilyana.bg/us-fuels-syrian-war-with-new-arms-supplies-to-al-qaeda-terrorists/

 24. Det vore kanske på sin plats att inte rusa åstad och tro en massa innan man faktiskt ser vad som händer på marken i Afghanistan. Det verkar som om rädslan tar överhanden, ambassader evakueras osv. Stefan Löfvén och Ann Linde uttalar sig kaxigt om att inga biståndspengar skall gå till Talibanerna osv. Talibanerna får naturligtvis försöka att leva upp till vad de deklarerar och vi andra får väl vänta och se innan vi självsäkert säger att det är si eller så. Kina och Ryssland verkar inta den vettigaste hållningen. Apropå Viviane Månssons bilder så stödde mig veterligen inte Sverige den Sovjetiska invasionen trots att de vill skydda just de rättigheter för kvinnor och fattigbönder som afghanerna då infört. Och under hela den här sista tjugoåriga ockupationen har jag på TV-bilder set väldigt många kvinnor i burka. Allt är inte svart eller vitt. Knut Lindelöf har för övrigt en lista med foton av svenska afghanistanminstrar, som borde rannsakas, av sig själva eller av andra.

  • Min rädsla och den är stark, beror mycket på att det är Qatar som är inblandad med talibanerna i Afghanistan. Såg på nyheterna att talibanernas högsta ledare har varit skyddad under kriget av Qatar och boende där. Nu är han åter i Afghanistan.
   Trump sa i en intervju när han blev ansatt om vilka pengar kriget i Syrien kostat amerikanska skattebetalare, att alla krig operationerna betalades av Saudiarabien.
   Senator Richard Black är den politiker i USA som kämpat hårdast för att USA skall sluta stödja terroristerna i Syrien och dessutom avsluta kriget i Syrien
   Han menade att de länder med största geopolitiska skäl för att krossa Syrien är Saudiarabien för att dra sina oljeledningar över syrisk mark, vilket Syrien ej tillåtit dem.
   Qatar som vill dra sina gasledningar över Syrien men som inte Syrien har tillåtit dem.
   Qatar har varit mycket aktiv i kriget mot Syrien, de har en stor flygflotta, som hämtade vapen i Libyen och flög dem till Turkiet, varifrån de transporterades in till terrorister i Syrien.
   Qatar är också det land som har försett terroristerna i Syrien med flera terrorkrigare förmodligen även talibanerna, som skickats dit. Eftersom Qatar fungerar som ett värdland för talibanerna så har naturligtvis Qatar krav på dem, vilket kan vara att krossa Syrien.
   När han arbetade som senator, sa han till sin administrativa personal, att alla som ringde och var arga för att han ville att USA skulle sluta bomba Syrien att deras namn skulle skrivas upp och han ringde till alla dessa personer och försökte förklara sin ståndpunkt, en del bytte åsikt och andra respekterade hans åsikt även om de inte höll med.
   Nedan en länk till en kort föreläsning och sammanfattning om Syrien på Schillerinstitutet

   https://www.youtube.com/watch?v=zRf_PmExPJM

   Nedan en länk till en föreläsning på Schillerinstitutet där han med den erfarenhet han har som militär visar hur felaktiga slutsatser man har dragit om Assads roll i kriget, för att bete sig som de beskyller honom för är inte rationellt och Assad är en väldigt rationell person. Han visar också som den militär strateg som han är hur lätt USA hade kunnat förhindra IS att nå staden Palmyra och räddat världsarvet, men avstod.

   https://www.youtube.com/watch?v=0FNtEWfay_8&t=1220s

   • Intressant allt du skriver om Qatar
    Därtill; allmänt känt är att detta land skall arrangera världens största
    enskilda idrottsmästerskap 2022; nämligen Fotbolls VM.
    Och så planeras ske samtidigt som landet lämnar en del i övrigt att önska,
    vad gäller demokratifrågor samt att våra protester i jämförelse,
    är ganska återhållsamma, i förhållande till andra länder
    vi med hög röst reagerar kraftigt mot, för deras brist på öppenhet,
    genom sanktioner som påtryckningsmedel.
    Även gästarbetarnas miserabla arbetsförhållande vid Qatars uppbyggnad
    av VM arenorna borde uppmärksammats med en rejäl proteststorm.

 25. När man läser om svenska politikers upprördhet över kvinnors svåra situation i Afghanistan så är det mycket märkligt att man fullständigt struntar i de muslimska kvinnor som förtrycks i Sverige! Det vore nog bättre man började rensa upp på hemmaplan först och låter Kina och Ryssland få pli på Talibanerna! USA och Nato har ju visat sig vara fullständigt inkompetenta att göra något vettigt där, så kanske bättre att låta proffsen ta över. Det blir nog så i Afghanistan att Kina tar hand om den ekonomiska moroten och behövs det en hammare så skickar nog gärna Ryssland ett par feta missiler mot palatset i Kabul med termobariska bomber för att visa kamelkuskarna att man menar allvar.

 26. WikiLeaks har lagt ut massor av information gällande Assange och Afghanistan.
  Nedanstående tweet är intressant när han säger att målet med Afghankriget var ett ändlöst krig och inte ett lyckat krig. Afghanistan skulle användas för att tvätta pengar. Kan det bli mer ruttet nu?
  Gå in på WikiLeaks twitter och lyssna på honom. Just nu behöver man bara passera 6 tweet innan man kommer till detta.
  https://twitter.com/wikileaks
  WikiLeaks
  @wikileaks·
  11h
  Julian Assange speaking in 2011: ”The goal is to use Afghanistan to wash money out of the tax bases of the US and Europe through Afghanistan and back into the hands of a transnational security elite. The goal is an endless war, not a successful war” #Afghanistan

 27. ”Stefan Löfvén och Ann Linde uttalar sig kaxigt om att inga biståndspengar skall gå till Talibanerna”. Ann Linde är bara kaxig på svenska skattebetalares bekostnad och lovade att ”biståndet” skulle fortgå. Hon uppträder underdånigt i huckle när fienden är tillräckligt blodtörstig. Narkotikaproducenten Afghanistan har drösvis med pengar och betydande delar av befolkningen är både narkotikaberoende och traumatiserad.

  ”Min rädsla…är stark, beror mycket på att det är Qatar som är inblandad med talibanerna i Afghanistan” Talibanerna är pashtuner, samma etnicitet som Pakistan, de går över den gränsen som de vill. Talibanerna är inte araber, enstaka talibaner i exil i gulfen spelar mindre roll. Alla gulfstaterna har sina flygvapen mot Iran.

  ”Kina tar hand om den ekonomiska moroten och behövs det en hammare så skickar nog gärna Ryssland ett par feta missiler” Kina och Ryssland är geopolitiska konkurrenter, de har stannat kvar för att hindra den andre från att ta få övertag. Sovjetunionen förde folkutrotningskrig mot slutet och drev bondebefolkningen till städerna. Kinesisk imperialism brukar baseras på kontrakt där Kina övertar ägandet när låntagaren inte har råd med vare sig ränta eller amorteringar. När äganderätt och kontrakt inte längre gäller kommer Kina att tvingas skicka soldater, eller se sina investeringar förlorade. Ryssland skickar nog inga soldater, de har inte råd.

  • Varför skulle Ryssland skicka aktiva soldater för strid till Afghanistan?!? Kreml har i både fallet Afghanistan (1979-1988) och i Syrien(nutid) inte anfallit eller invaderat dessa länder: man har inbjudits dit av de legala regeringar som har sin plats i Förenta nationerna. Så var det också i fallet Afghanistan. Kabul fick be tretton (13!!) gånger om akut hjälp i landet mot islamisterna 1978 och 1979. Röstsiffrorna i Politbyrån (som vi inte visste då men vet nu var 4-3 i favör för att skicka in en s.k. militär kontingent till det allierade grannlandet). Så alla påstående om att Sovjetunionen förde krig MOT Afghanistan dessa år är falskt. Man förde krig mot banditgäng med insmugglade pakistanska, saudiska och amerikanska vapen, legosoldater svarta pengar och allt som behövs för att störa en nation i uppbyggnad.

   Skulle Ryssland inte ha råd? Nja, den ryska ekonomin har de senaste tio åren blivit både större än den spanska och går snart -om man inte redan gjort det- om den italienska. Ryssland har heller inge utlandsskulder och bygger upp en stor guldreserv som lär vara över 20 gånger större än den amerikanska -världens mest skuldsatta nation, som har ännu större skäl att INTE kriga: de har INTE RÅD!!

  • Svante, tror du själv på det du skriver? Inget tyder på att Kina och Ryssland konkurrerar geopolitiskt däremot så har de två länderna numera ett nära samarbete både militärt och ekonomiskt om du missat detta…Ryssland lär inte skicka soldater till Afghanistan, men inte för att de inte har råd, utan för att de helt enkelt inte behöver! Deras nya missiler gör lätt jobbet om det behövs. Tror du Talibanerna missade vad som hände IS i Syrien när Ryssland bombade skiten ur dem?

 28. Hanif Bali twitter har nog aldrig förekommit på denna blogg tidigare, men nu gör han det.
  Intressanta videor på hans twitter ang. att USA ansåg att Afghanska soldater var så välutbildade så de borde klara av att stå emot talibanerna. Detta är resultatet av 20 års militärutbildning. Inte undra på att de stack, när talibanerna närmade sig.
  Dessa videor säger allt.
  https://twitter.com/hanifbali/status/1427616587083812885
  https://twitter.com/hanifbali/status/1427615075301568515
  https://twitter.com/hanifbali/status/1427609969034207240

 29. I Sputnik kan man läsa en intervju hos ABC med Biden, där han säger: Det finns ett betydligt större hot mot USA från Syrien, och att USA måste rikta sin uppmärksamhet på de större hoten än på Afghanistan. Biden fortsatte att säga: USA har inte tillräckligt med militär i de amerikanska styrkorna för att säkerställa ett skydd i Syrien.
  Elise Stefanik, kongresskvinna i USA skriver på sin twitter: ”Joe Biden is unfit to serve as President of the United States of America”
  ”I Bidens intervju med Stephanopoulos säger han att vi inte har någon militär närvarande i Syrien.
  Vi har 900 trupper där just nu,
  Hur kan mannen som är högsta befälhavare av vår militär inte ens veta var militären befinner sig?”
  Så nu börjar Biden sin lögnaktiga propaganda mot Syrien. För att få amerikanska kongressen att acceptera mer militärer i Syrien för att fortsätta störta den legala regeringen. Vilka lögner som media bara köper som ålar som otäcka huggormar ur hans mun. Han har ju nyligen köpt avancerade vapen för billioner dollar som skall gå till al-Qaida grupper i Syrien i Idlib. Sedan låtsas han att USA måste stärka sin närvaro i Syrien för att al-Qaida grupper förökar sig, han som gjort sitt bästa för att just det skall ske.

 30. När USA och Västvärlden (inklusive Sverige) härjade som värst i Afghanistan upplevde jag som ordet ’Taliban’ här började användas som skällsord.
  Något i stil med grobianer som gick bärsärkagång var de befinner sig.
  Då reagerade jag inte särskilt men idag gör jag det.
  Idag förstår jag det var ett av de många skamgreppen som propaganda och hatpropaganda kan använda sig av.
  I det här fallet från den vita europén.
  Om jag idag skulle vilja använda ordet ’Taliban’ som skällsord så blir det tvärtom till den Västerländska liberalismen som jag tycker härjar som grobianer världen över och främst på ställen och främst på ställen där de överhuvudtaget inte har att göra.

  Västvärlden samlar på sig ovänner, och på många ställen bl.a. i Mellanöstern och i Afrika gillar man inte Västvärlden längre.

  Man säger ibland att socialismen är skör men jag tror imperialismen är minst lika skör och för USA imperialsmen och Västvärlden i övrigt bör den ömma punkten stavas e k o n o m i och d o l l a r.
  Jag var på COOP och handlade tidigare ikväll. Jag handlar där för jag tycker där är bra, så det har inget med sossarna eller vänstern att göra.
  Jag upptäckte dock att smöret blivit betydligt dyrare. 65 kronor för 500g. Det är en ökning på närmare 15-20 kronor helt plötsligt.
  Orsaker finns säkert till prishöjningen men den slår direkt mot folket.
  Efter en sådan här varm sommar kanske det blir en lika kall vinter. Vem vet?
  Då behövs energi runt om i Västeuropa.
  En tillgång som nu har minskat av viss och andra anledningar.
  Det kommer också slå mot folket och än värre.
  Frågan är bara hur länge politiska och andra makthavare här kan skylla ifrån sig?

  Är folket hur fogliga som helst i den så kallade liberala demokratin eller kommer någon gång makthavarna ställas till svars?

  Det sägs att politiker och partier i pågående valrörelse inte har någonting att erbjuda.
  Barnen liknar valaffischerna vid Kalle Anka önskar God Jul.
  Det är mer underhållning än lösningar av problem och visioner om framtiden.

  Börjar det bli så att politikerna här inser att de skapat sådana problem och kört fast att de blir allt svårare att reda ut och än mindre utrymme för att skapa visionerna om det bättre samhället?

  Jag vet faktiskt inte riktigt vad man röstar för i årets val.
  Jag har heller aldrig i vuxen ålder varit så ointresserad av valet och valrörelsen som jag är i år.
  Höstens val känns precis som det inte längre är något som angår mig.
  Upplever inte längre som valet handlar om samhällsinriktning.
  Snarare som en form av underhållning.
  Som en tävling ungefär.
  Där åskådarna har sitt favoritlag, eller favoritlaguppställning som tränarna, d.v.s de politiska kommentatorerna hela tiden diskuterar tills tävlingen är över och ny regering utsedd.

  Liberal demokrati har ingen riktig demokrati.
  Liberal demokrati är mest bara liberal.
  Så liberal att alla ”demokrater” jublar vart än den vinner regeringsmakt.
  Och demokrater påstår sig alla politiker och de flesta andra vara.
  Men vad är de egentligen vid närmare granskning?
  Liberala demokrater?
  Eller möjligtvis demokratiska liberaler?

  Jag har i varje fall numera lärt mig att de står som försvarare av Västvärldens (och USA:s) värdegrunder.

  Är du med dem?

  • Idag stjäls och fryses Afghanistans, världens kanske fattigaste land, sparade valutareserv och skall delas ut till amerikaner ”som lidit av terrorism”. Barnen hungrar och dör av svält i Afghanistan, vars nuvarande islamistiska våldshärskare en gång fötts upp och utbildats av amerikanska och brittiska säkerhetstjänster.

   Vi skall alltid ifrågasätta vårt eget ”västerländska” tankesätt och politiska handlande.

   Men det bör inte utmynna ut i att just de blodsbesudlade talibanerna är en god kraft, och framför allt inte för Afghanistans folk.

 31. Amnesty anser att Förenta nationerna bör ta talibanregimen i Emiratet Afghanistan (inte erkänt av en enda stat i världen) till Internationella brottsmålsdomstolen för brott mot mänskligheten gällande den extremt förtryckande könsapartheid taliban-islamisterna utsätter Afghanistans flickor och kvinnor för.

  Jag vet inte vem som sitter på Afghanistans stol i FN idag, om den står tom eller besittes av en av det gamla styret eller av talibaner, men länder medlemmar i FN är förbundna att följa FN:s stadga där diskriminering av kvinnor på detta sätt inför utbildning och socialt liv faktiskt är strikt förbjudet.

  Men världen har inte mig veterligen reagerat på att de saudiska kvinnorna levt på detta vis i över 100 år. Som medlem av Washingtons ”fria värld” har de saudiska kvinnorna lämnats i arrangerad glömska och ett pris värt att betala för Saudiarabiens stora arbete för frihet, demokrati och som en nation i den amerikanska ”Fria världen” att lita på; dit nu europeiska fotbollsspelare och rallyförare åker i strid ström för att tjäna en miljard dollar till i den saudiska whitewashingen genom sport.

  Hade de åkt till Ryssland hade de blivit avstängda, fått sina bankkonton och tillgångar frysta och evigt bannade i media. I västerländska media hyllas dessa Ronaldo och andra idrottsmän för att de ger reklam åt nollpartistaten och halshuggarislamisterna i Saudiarabien, där kvinnorna levt med talibanregler sedan Saudiarabien grundades.

  Undrar när de tar med sig Ronaldo och andra västerländska idrottsmän till en av fredagens stora officiella stora nöjen i Saudiarabien: de offentliga piskningarna av dömda liksom höjdpunkten: halshuggningarna av dödsdömda.

  Saudiarabien står naturligtvis inte under några västliga sanktioner och bojkotter, än mindre bildas saudiska demokratiska exilpartier av amerikanska kupporganet National Endowment for Democracy, för att störta förtrycket i just det landet.

  Som Gudrun Schyman en gång sade ”samma talibaner här som där”; fast de i Saudiarabien är bra, bara de afghanska är ”dåliga”. En gång skapade av Washington och Pakistan, är dessa ”dåliga”, och numera verkligen ”dåligare”, då de dessutom besegrat —och kastat ut— Washingtons våldsetablissemang, landet som aldrig vinner några krig, bara startar dem.

  Kriget mot kvinnorna fortsätter i Afghanistan och i Saudiarabien. Fast där är tydligen kriget mot kvinnorna på stadiet ”bra”. Sett i väst.

  • Johan, du yttrar dig ibland vä’l så kategoriskt utan att anföra belägg. Hur vet du vad som skulle hända för de som far till Ryssland?

   DN skriver ”Numera är det mindre könssegregerat i Saudiarabien, kvinnor har rösträtt, får köra bil och behöver inte längre sin makes tillstånd för att få jobba eller resa.

   Reformerna är en del i ”Vision 2030” som till stor del går ut på att diversifiera Saudiarabiens ekonomi och bli mindre beroende av olja. För att göra det behövs utländska investerare och då behöver landet ses som en acceptabel samarbetspartner, påtalar Joel Abdelmoez: https://www.dn.se/sport/naivt-att-damtennis-i-saudiarabien-skulle-leda-till-forbattringar-for-kvinnor/

   • När det gäller sport vet vi hur basketspelaren Jonas Jerebko och flera ishockeyspelare behandlats, liksom ryska och vitryska idrottsmän- och kvinnor behandlas och behandlats. Alla sportutövare som överhuvudtaget haft eller tänkt ha med dessa länder att göra sanktioneras och fryses ut, medan det likaledes saudiska krigsanfallande landet (saudiske kronprinsens initiativ att anfalla Jemen) är helt befriat från några som helst sanktioner anknutna till sport, eller hur? Är inte denna jämförelse helt lika uppenbar men dessutom helt motsatt behandlad vad gäller idrottsutövares förhållanden till dessa länder. De som är i rysk sport behandlas som skurkar och de som söker sig till saudisk sport, som fotbollsspelaren Ronaldo, är hjältar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here