Kriget i Afghanistan: Koalition av ovilliga stater, med Sverige som undantag.

2
1931

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Den är fortfarande aktuell. Sverige är kvar. Några aktuella artiklar.
Kriget i Afghanistan skamfläck för Sverige.
Afghanistan: Efter 18 års USA-krig och ockupation lider 85 % av befolkningen.
Washington Post: USA ljuger med Afghanistan-statistik.

Detta är ett utdrag är en artikel av Lars-Gunnar Liljestrand Alliansfriheten.se


Kriget i Afghanistan: Koalition av ovilliga stater, med Sverige som undantag.

Sedan några månader tillbaka pågår fredssamtal mellan USA och talibanrörelsen. Rapporterna är omväxlande positiva och negativa från mötena. Parterna verkar emellertid inställda på att fortsätta.

Det är en koalition av ovilliga som kände sig tvungna att efter den 11 september 2001 gå med i USA:s så kallade krig mot terrorismen.

Isaf-styrkan, som koalitionen benämndes, skulle avslutas den sista december 2014, men Holland drog sig ur 2010, Kanada 2011 och Frankrike 2013, följt av Australien samma år. Norge lämnade Sverige blev kvar till slutet.

En ny Nato-ledd styrka bildades den 1 januari 2015.

Nato-medlemmar kunde alltså gå emot USA och till en del föra sin egen politik. Desto märkligare är det att det alliansfria Sverige så till punkt och pricka har följt USA och Nato.

Priset för oss har varit minskad tilltro till vår alliansfrihet, eftersatt nationellt försvar, kostnader på långt över 20 miljarder kronor samt fem dödade och ett antal sårade svenska soldater.

Allt detta för ett meningslöst nykolonialt krig med oerhörda lidanden för det afghanska folket.

Slutsatsen för Sveriges del borde vara att endast delta i fredsbevarande FN-insatser. Koalitioner skapas av stormakter för att säkra stöd för interventioner, som syftar till att uppnå geostrategiska mål. Det kan inte tjäna Sveriges intressen.

Läs vidare! Alliansfriheten.se

Föregående artikelPressmeddelande från nya Nätverket Folk och Fred
Nästa artikelRepression mot folkliga rörelser och hot mot demokratin under krisen. Webbinarium

2 KOMMENTARER

  1. Sverige har blivit USAs knähund och stövel-kyssare. Läs tidningarna. Hur tror ni tyska folket uppfattade propagandan mellan 1933 och 1946. Som sagt, enkelt läs svenska MSM idag.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here