Kriget i Afghanistan skamfläck för Sverige

10
2118
Marinkåren i farten. Bild:Pixabay.

Svenska Dagbladet har nyligen publicerat en viktig debattartikel om Afghanistan av tio författare (Författarförteckning finns nedtill). SvD: ”Kriget i Afghanistan skamfläck för Sverige”

Jag återger inledningen och ett par korta utdrag ur artikeln.

Inledningen: ”Det nykoloniala svenska krigsäventyret i Afghanistan är ett sorgligt kapitel i vår historia. Nu måste regeringen se till att de resterande svenska soldaterna tas hem, skriver flera debattörer.

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna som uttrycks är skribentens egna.

Ett avtal mellan talibanrörelsen och USA undertecknades den 29 februari. Vi som har kämpat mot kriget och mot Sveriges deltagande i kriget känner en stor glädje och lättnad över att vapnen tystnat. Ingen kan garantera att det innebär verklig fred, men om USA:s, Natos och andra allierades trupper (inklusive Sveriges) verkligen hemkallas innebär det ett stort steg på väg till fred.

Vi hoppas att det nu överenskomna dokumentet sätter stopp för att Afghanistan blir ett fäste och fristad för internationella terrorister och terrornätverk.” (Slut på inledningen).


Utdrag.

En helt annan fråga är om afghanerna klarar att på fredlig väg lösa alla de motsättningar som ackumulerats under utländskt förmyndarskap.

* Det vackra talet om humanitära mål föll som ett löv till marken då utredningen om Sveriges deltagande i Afghanistankriget 2002–2014 lades fram 2017. Inget av de fina humanitära målen uppnåddes. Endast målet om att vara en trogen militär partner till Nato uppfylldes, enligt utredaren.

* Kostnaderna för Afghanistankriget är ofattbara och skrämmande. Vad Sverige har lagt ner på det svenska deltagandet har mörkats. Regeringen bör inte minst av moraliska skäl ge Riksrevisionen i uppdrag att utreda vad de verkliga kostnaderna uppgår till.

* Afghanistan är i dag ett förött land. Snart tjugo års krig har inte lett till bättre levnadsförhållanden. Tvärtom. Det har blivit sämre för det afghanska folket. Inte minst kvinnornas situation är mer katastrofal i dag än före kriget. De allierades krig har stärkt terrorister och fundamentalister.

* Kriget har lett till över 200 000 dödade afghaner.

* Nu måste Sveriges regering, sedan USA kommer att avsluta kriget och så småningom lämna landet, omedelbart se till att de resterande svenska soldaterna tas hem. Annars är risken stor att Sverige blir det enda krigförande landet, som biter sig fast i Afghanistan.

Författare:

Thage G Peterson
före detta talman i Sveriges riksdag och försvarsminister
Lars-Gunnar Liljestrand
före detta ordförande i Föreningen Afghanistansolidaritet
Maj Britt Theorin
före detta nedrustningsambassadör
Stefan Lindgren
författare och före detta ordförande i Föreningen Afghanistansolidaritet
Birgitta Hambraeus
före detta riksdagsledamot
KG Hammar
före detta ärkebiskop för Svenska kyrkan
Gösta Hultén
medgrundare av Svenska Afghanistankommittén
Ingela Mårtensson
före detta riksdagsledamot Folkpartiet
Birger Schlaug
före detta språkrör för Miljöpartiet
Margareta Zetterström
författare och översättare

Föregående artikelGretas Gamlingar för klimatet: Gå med också du!
Nästa artikelSverige vill stödja demokratiutveckling i Östeuropa – men börja hemma!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. https://www.rt.com/op-ed/483430-australian-sas-afghanistan-killing-video/

  Kameror finns numera överallt. Filmad med sin egen bodycamera har en australiensisk militär blivit föremål för sina landsmäns avsky, då han avrättar en obeväpnad civil person i Afghanistan.

  Nu finns dessutom Pentagons egen rapport som med eftertryck dokumenterar fiaskot, publicerat av Washington Post.

  Det bör även utredas hur mycket pengar som finns avsatt för behandling av post-traumatisk stress och hur många patienter som har anknytning till Afghanistankriget. Tyska militärer har klagat över att landets sjukvård är illa rustad för att hjälpa de hemkommande. Terapeuterna begriper inte ångestens djup och karaktär. Det har ofta sagts i USA att fler dör efter hemkomsten än i striderna. För egen hand.

 2. Lite trist att samtliga undertecknare är före detta. Det säger en del av vad man vågar stå för i aktiv tjänst. Många politiska profiler saknas.

  • Ja, jag vet inte vilka som tillfrågast och tackat nej. Ingen V-profil efter vad jag vet. USA är oerhört framgångsrikt i sin propaganda och desinformation.

  • Inte bara ”trist” Rolf. Anledningen är att hade de som fortfarande är aktiva undertecknat hade dom inte suttit kvar länge på jobbet, eller haft kvar inkomsten. Dom skall bara utföra sin knapptryckarfunktion efter elitens order. På sikt hade dom flyttas ner på Parti-listan till ”icke valbar plats”, populära omedelbara metoder är att pressas till att ”avgå” av till exempel ”familjeskäl” och metoden med overifierade anklagelser om sexuella trakasserier tycks vara populär just nu. Sverige är ingen demokrati. Den verkliga makten sitter hos en osynlig elit bland annat i Parti-styrelsen, och utövas dolt i stängda rum utan insyn. Om vi skall få något som liknar folkstyre måste makten flyttas till väljarna så dom kan påverka den valde personen direkt. Ett exempel i Peking förra året. En ordförande gick emot folkstyret, och sparkades inom 24 timmar. Man hade infört elektronisk röstning, vilket är säkrare än manuell, men det är politikernas värsta skräck, det innebär ju verklig folkmakt.

 3. Är Sverige verkligen en autonom stat ? Det måste väl åndå vara så att det finns ett antal politiker som inser att vår närvaro i Afghanistan eller Irak inte är legitim under några omständigheter.Det heter alltid att vi ska utbilda och ge rådgivning till försvarsstyrkorna i resp.land.Deras styrkor har en lång erfarenhet av krig vilket vi inte har.Vi som är utan erfarenhet av ska utbilda dessa människor som är uppfödda med krig,det kan väl ändå inte stämma.Jag får väl säga som Refaat el Sayed:Här ligger en gravad hund !!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here