Ännu ett dåligt år för Palestina – och nu måste omvärlden agera!

9
1290
Netanyahu och Ganz. Bild i Israel Times.

Ännu ett dåligt år för Palestina – och nu måste omvärlden agera!

År 2021 blev ännu ett i raden av dåliga år för invånarna i det av Israel ockuperade Palestina. Enligt FN:s Kontor för Samordning av Humanitära Frågor (OCHA) var framför allt Israels militära angrepp mot Gaza i maj och den fortsatt pågående pandemin de viktigaste orsakerna till försämringen – men även ökat bosättarvåld, fler rivningar och förstörelse av palestinsk egendom, tillsammans med splittringen inom den palestinska ledningen, har bidragit till situationen.

Under 2022 beräknas 2,1 miljoner palestinier under ockupation vara i behov av humanitär assistans – 63% av de boende i Gaza och 23% av de på Västbanken. De mest utsatta behöver enligt OCHA runt 510 miljoner US dollar för att lindra den värsta nöden.

Den mest förödande enskilda händelsen var det 11 dagar långa angreppet mot Gaza, som dödade runt 260 palestinier, åtminstone 190 av dem civila och 67 barn. Omkring 2.000 människor skadades, många med allvarliga livslånga handikapp som följd. På Västbanken dödades under samma tid 26 palestinier, och 6.900 skadades, vid olika konfrontationer med israelisk militär. På den israeliska sidan registrerades sammanlagt 13 döda, varav två barn.

Förstörda och skadade byggnader i Gaza City. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:War_in_Gaza_096_-_Flickr_-_Al_Jazeera_English.jpg

Det stora problemet är att det inte finns några tecken på framsteg vare sig politiskt eller på marken i de ockuperade områdena. Den nya regeringen i Israel, under högerextreme Naftali Bennett, vägrar varje diskussion om palestinsk självständighet. Några fredsförhandlingar har inte ägt rum på årataI. I Gaza lever nu i vinter fortfarande ungefär 8.250 personer utan ordentliga bostäder efter attackerna i maj. I östra Jerusalem, tänkt huvudstad i Palestina, hotas runt 1.000 palestinier av vräkning för att ge plats åt judiska nybyggare, och de israeliska myndigheterna drar hela tiden in palestiniernas “uppehållstillstånd” när de efter hand går ut.

Splittringen mellan de palestinska fraktionerna kvarstår. Korrupta politiker har, tillsammans med Israel, stoppat de tilltänkta valen av ny president och nytt parlament. Den palestinska myndigheten ägnar sig åt att i samråd med den israeliska säkerhetstjänsten jaga oppositionella och fängsla och avrätta kritiker som den välkände Nizar Banat. Politiskt är man helt vingklippt och gör drängtjänst åt ockupationen för att få ut åtminstone en del av de ekonomiska medel – tullar, olika avgifter – som israelerna annars håller inne. Palestinas handel med omvärlden blockeras av Israel – som istället anställer palestinska arbetare, även barn, för slavlöner under orimliga arbetsförhållanden i de olagliga så kallade “bosättningarna” på Västbanken. Runt 133.000 palestinier arbetar nu i bosättarindustrin.

Rivningar och förstörelse av palestinsk egendom på Västbanken fortsätter, och har enligt OCHA ökat med 30-40% det senaste året mot året före. Sedan OCHA började sin registrering 2009 har 8.191 palestinska strukturer rivits – varav 1.478 finansierade med bistånd – medan 12.164 palestinier har fördrivits och 135.825 på olika sätt påverkats.

Nya projekt för byggen av bosättningar kommer hela tiden upp, och hittills har Israel flyttat närmare 700.000 personer ur sin egen befolkning att leva och bo på ockuperad mark . 5.983 palestinier har dödats, och många 10.000-tals skadats under dessa år. Sedan ockupationen inleddes 1967 har över 800.000 palestinier – 20% av befolkningen och 40% av alla män – passerat genom det israeliska fängelsesystemet. I israeliska fängelser sitter nu 4.550 palestinier, även barn, efter att på olika sätt ha protesterat mot ockupationen. Omkring 500 politiska fångar, bland dem flera barn, hålls i “administrativt förvar” på obestämd tid utan anklagelser, rättegång eller dom. Israel är det enda land i världen som systematiskt ställer barn inför militärdomstolar.

Sedan Israel hösten 2021 terrorstämplade sex palestinska människorättsorganisationer – bland annat Palestinas motsvarighet till Rädda Barnen “Defense for Children International- Palestine” (DCI-P) – har också möjligheterna att få veta vad som faktiskt pågår minskat dramatiskt. Israelisk militär har stormat DCI-P:s kontor, beslagtagit datorer och arkiv och hotat medarbetarna. Terrorstämplingen gör det farligt att fortsätta arbeta för mänskliga rättigheter i Palestina och israelerna har också gjort framstötar för att förmå regeringarna i väst att sluta stödja de utpekade organisationerna. Bland annat har Nederländerna nu avbrutit sitt stöd till “Unionen av Jordbruksarbetarkommittéer” (UAWC), en annan av de terrorstämplade organisationerna – något som välkomnats av Israels utrikesministerium som “viktigt och korrekt”.

Finns det då ingenting man kan göra? Jovisst!

Först och främst måste omvärlden inse att den här situationen inte kommer att förbättras av sig själv, eller av fagert tal och mjuk påverkan genom nära samarbete med ockupationsmakten – och att ockupationen kommer att fortsätta och ytterligare förvärras om ingenting görs. Det finns en mängd FN-resolutioner att luta sig mot – inte minst den viktiga Säkerhetsrådets resolution 2334 (2016) – som förklarar att bosättaraktiviteterna på palestinsk mark måste upphöra, militär och bosättare kallas hem och en palestinsk stat upprättas vid sidan av Israel enligt FN-beslut.

Inte minst skulle Sverige, och EU, om man ville, kunna sätta ekonomiskt och politiskt tryck på Israel, införa sanktioner, avinvesteringar och bojkotter – något som palestinierna i många år begärt – och kräva nya förhandlingar utifrån FN-resolutionerna och arbeta för den palestinske presidentens, Mahmoud Abbas, förslag om en snar internationell konferens om Palestina. Man kan stötta den palestinska ekonomin genom ökad handel och ersätta beroendet av Israel med satsningar på moderniseringar och infrastruktur på marken, som ger palestinska jobb. Man kan erbjuda sig som medlare och förhandla fram demokratiska val i Palestina och agera för ett avbrytande av den förödande blockaden av Gaza. Sist men inte minst måste man sluta tiga om övergreppen och ställa samma krav på Israel som man normalt gör på andra länder som förbryter sig mot demokrati och mänskliga rättigheter.

Av någon anledning gör man inte detta. Varför? Exakt vad väntar man på?

 

Föregående artikelStora utmaningar för Honduras vänsterpresident
Nästa artikelNavalny och förräderi
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

9 KOMMENTARER

 1. Har ärligt talat hur detta kunnat vara acceptabelt hela 2000talet och inte bara senaste åren. Det funnits genom åren flera försök i FN att komma framåt,men det är jämt Usa som blockerat och förstör allt. Dom låtsas varje gång genom åren vara”seriösa”TROTS att det är så genomskinligt,men så är tyvärr läget när Usa har hela EU i hundkoppel också ihop med medierna. Men att detta pågår på 20talet trodde jag ärligt ALDRIG vore möjligt om du hade frågat mej för över 20år sedan. Usa kommer som övriga decennier ALDRIG tillåta framsteg. Det är fortsatt fruset och kommer fortsätta så också,då EU är svagt och svaga och förnedrade i sitt hundkoppel gentemot Usa

 2. Västbanken och Gaza är diktaturer, den ena ledd av islamister, den andra av Abbas. Så länge dessa gangsters topprider undersåtarna med tortyr och massiv korruption kan ingenting bli bättre. De araber som bor i Israel har de bästa levnadsförhållandena av alla araber i regionen.

  Israel har kraftfullt förbättrat relationerna med ett antal arabstater på sistone, det beror nog dessvärre på Irans alla subversiva krig i regionen. Men ökande handel kommer att vara krigsavhållande och leda till utveckling. Vi får väl hoppas att araberna kan civiliseras av marknadsekonomisk utveckling.

  • Israel utnyttjar att shia och sunni-muslimer hatar varandra! Att Israel är en ockupationsmakt och olagligt utövar terror i området verkar en del ”glömt” och visst är det Israel som ligger bakom de flesta subversiva krig och terrorn i området! Inte Iran, vilket fulmedia låter en del lättlurade förledas att tro…

 3. Denna kriminella regim har brutit mot ALLA FNS konventioner – ALLA! Därför måste apartheid regimen israel måste förintas! Apartheid israel har begått brott mot mänskligheten sedan dess tillblivelse. Apartheid israel har ingen rätt att existera! Apartheid israel har dödat tusentals barn, kvinnor och civila. Därför har denna mördar regim ingen rätt att existera!

  https://www.youtube.com/watch?v=-wfk4QVPwP8&t=2s

 4. Richard Medhurst skriver på sin twitter, att detta är det värsta han sett. Han är mållös.

  Israel dödade en väldigt populär journalist Shireen Abu Aqla, som i hela sitt liv rapporterat om Israelisk brutalitet mot palestinier.

  Hon dog av Israels brutalitet. Dagen då hon dog, bröt de sig in i hennes hus, krossade fönster och avlägsnade Palestinska flaggor från hennes kista. Israels brutalitet fortsatte, de attackerade kistbärarna, som tappade greppet om kistan så den föll mot marken.

  Shireen som rapporterade om Israels brutalitet.
  Hon dog av Israels brutalitet.
  Hon begravdes under Israels brutalitet.
  Så först under jord kunde kroppen få vila. 

  https://twitter.com/richimedhurst/status/1525490487297159169

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here