Jemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med ”fina” vapen från USA, som skyller på Iran.

7
2187
Houthiernas drönare har träffat Saudi Aramco’s Abqaiq oljeraffinaderi.

Houthierna som leder försvaret av Jemen mot Saudiarabiens brutala USA-stödda anfallskrig sedan mars 2015 har nyligen lyckats slå ut halva oljeproduktionen i Saudiarabien med en attack med drönare, som man enligt egen uppgift vidareutvecklat från utländska drönare. Vad man vet har Saudiarabien köpt USA:s Patriotsystem för många miljarder dollar. Tydligen var de inte till någon nytta i sammanhanget… Saudiarabien påstår att Iran ligger bakom men har inga bevis för det. al-Arabiya.

DN skriver ”Han (Saudiarabiens presstalesman) sa också att vapnen inte kan ha avlossats från Jemen utan norrifrån, dock utan att direkt peka ut Iran”. DN: Saudiarabien: Vapnen bevisar att Iran låg bakom oljeattacker. Inga bevis.

Utrikesministern Pompeo, en yrkeslögnare enligt egna uppgifter: Utrikesminister Pompeo “Då jag var CIA-chef då ljög vi och stal”. Vem tror att han ändrat sig? skriver

Samtidigt skriver president Donald Trump på Twitter att han har beordrat finansminister Steve Mnuchin att vidta åtgärder.


Brigadgeneralen Sari hos houthierna sa att attackerna skedde från tre positioner. Han sa att det fanns nya Qasef-3 obemannade drönare som startade från en position. Samad-3-drönare med lång räckvidd flög från position två och jetdrivna drönare skickades från den sista positionen.

 

Houthis har köpt och utvecklat en lång rad drönare som en del av sin asymmetriska krigföring. Detta har skett under lång tid. Det här är fattig-mans vapen. Det är Davids slunga mot Goliat.Enligt Stockholm International Peace Research Institute har Saudiarabien världens tredje största militära budget, efter USA och Kina men före Ryssland.

Med en årlig utgift på cirka 68 miljarder dollar är den världens största i termer av procent av bruttonationalprodukten (8,8 procent). De flesta av de saudiska vapnen kommer från USA, varvid Patriot-missilsystem i synnerhet är en nytt stort inköp. Trots den ekonomiska storheten och den finaste amerikanska militärtekniken, såg oljeriket en potentiellt förkrossande våg av luftattacker mot sin vitala oljeindustri utan att kunna göra något. Saudiska oljeproduktionen vid sitt enorma raffinaderikomplex vid Abqaiq, 330 km öster om huvudstaden Riyadh, sjönk 50 procent efter luftangreppet. Ett av Saudis största oljefält, vid Khurais, även i östra provinsen, stängdes också delvis.

Enligt olika uppgifter har Saudiarabien bett USA att inleda fredssamtal med houthierna, som nu rimligen förhandlar i en styrkeposition. Hittills är kriget ett stort och dyrt bakslag för Saudiarabien trots dess stöd från USA och Storbritannien och från Sverige med vapen. Inte minst vi som bedrivit solidaritets- och informationsarbete till stöd för Jemens självständighet, i linje med FN-stadga och internationell rätt är glada. Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis! Saudiarabiens påstådda bevis mot Iran är en vattvälling.

Kommer USA nu att anfall Iran för Irans påstådda engagemang i attacken? (I vanlig USA-ordning utan bevis). Jag tror inte det. här. Bland annat skulle nog USA inte ha en chans mot Iran i ett krig utan kärnvapen. Vi nämnde ovan David och Goliat, och man kommer osökt att åter tänka på den historien.Politik


Några artiklar om Jemen i arkiv på bloggen Jinge.se:

Manifestation till stöd för Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!

Manifestation till stöd för Jemen.

Föregående artikelProtestera mot USA:s inhumana och olagliga svältpolitik! Som vanligen stöds av Sverige.
Nästa artikelVarför blir al-Qaida starkare under USA:s krig mot terrorismen?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Halshugga-kungadömet fick en smärtsam och dyr läxa. Den ligger väldig utsatt och själva halshugga-kungadömets existens är i fara. Tänk om anläggningarna för att avsalta havsvatten slås ut. vattenförsörjningen är liksom kaput. Varken USAs skröt vapen eller de senaste tidernas gullande med terrorismens kammare israel kan rädda Saudi-styret från kollaps.

  Attacken har varit ett stort reklam för ”Made in Russia” vapen. Billigare dessutom. Vidare har det blivit uppenbart Att USA inte kan försvara sina vasaller. USAs respons (ytterligare sanktioner och stationera dess militär i Saudi) är faktiskt tecken på svaghet. Det är för att USA inget kan göra utom att snacka om ”att krig är det sista den vill”. Världen vet att USA skulle anfallit Iran för länge sedan om den kunde. Impotent USA kan bara hota och sanktionera. Tyvärr har ingen upptäckt Viagra för impotenta och döende imperier.

 2. Det finns en betydande svart marknad för prylar som kan användas av mindre resursstarka parter. En begagnad drönare lär gå på 20 000 dollar. En amerikansk skribent noterade att på de projektilrester som Saudiarabien lade fram till påseende fanns NATO:s sifferbeteckningar: ”What goes around comes around”. Precisionen som uppnåddes sägs indikera lokalt stöd inifrån. Saudiernas oljeindustri ligger i shiitiska regioner och saudierna själva lär inte olja ner sina fina fingrar på industriområden. Det är knappast ett tomt hot från Iran då de säger ”angrip Iran och ni kan hälsa ajöss till dagens Saudiarabien och UAE.”

  USA har även visat vad deras drönare kan. I Afghanistan har de i veckan dödat 30 civila, vuxna och barn, och sårat 40, då dessa befann sig i bergen för att skörda pinjenötter, en viktig inkomstkälla och numera en exportvara. Afghanerna hade anmält sitt skördeprojekt till myndigheterna och fått klartecken för sin verksamhet. I Washington är det samma axelryckningar som alltid: ”Vi utreder saken, shit happens”. Under tiden fortsätter Danmark, Finland, Norge och Sverige att ömma för de afghanska kvinnornas rättigheter, tro’t den som vill.

  • Den dagen då Palestinas motståndsrörelser får tillgång till liknande drönar teknologi lär även terrorist enheten israel smaka på sin egen medicin. Världen skulle då konstatera: det var faktiskt på tiden. Sionisterna lär inte gå en ljus framtid tillmötes. Kanske borde sionisterna rentav packa och väck från Palestina innan det är för sent? Men vi vet ju att marktjuvarna är väldigt arroganta och lyssnar inte till råd från goyim. Den som inte tar emot goda råd får bada i misär sägs det. Som man bäddar …

   https://kurtnimmo.blog/2019/09/17/cui-bono-israel-and-the-attack-on-saudi-oil/

 3. Vi skall heller inte glömma de allt starkare kopplingen och alliansen, ekonomisk, militär och ideologisk, mellan Ryssland, Iran och Kina, med Indien i umgängeskretsen. Iran är fundamentalt för att få BRI (Nya Sidenvägen) att fungera, skulle USA attackera har man gett sig på en stor del av hela världen som då har lite att förlora på att förinta USA. Visst är det ”fattig-mans vapen” men dom har just visat sig dödliga och kan mycket väl sättas in mot USAs eget territorium, och det finns inget försvar. Kriget flyttar hem till USA.

  • F-35 osynliga endast för köpare och amerikanska skattebetalare. Vi däremot kan se de klart och tydligt 😉 (Moskva)

   Putin erbjöd halshugga-kungadömet att köpa Rysslands beprövade luftförsvarsvapen som t ex Pantsyr-S1, BUK-2, S-400 Krasuhka-4 system, istället för väldig dyr skrot från USA. Vem vet kanske nappar jallabia?

   Putin lär även ha erbjudit självaste USA att köpa Rysslands beprövade vapensystem. Självklart USAs Skrot Militära Industriella Komplexet är emot detta

 4. Maria Zakhrova, den smarta och rappa talespersonen för Rysslands utrikesministeriet, beskrev USAs pinsamma sits gällande attackerna på halshuggar-kungadömets oljeanläggningar så här: ”We still remember the fantastic U.S. missiles that failed to hit a target more than a year ago, while now the brilliant U.S. air defense systems could not repel an attack,”

  I går lovade USA att den kommer att skicka nya luftförsvars vapen (alltså skrotvapen som hela världen numera vet inte fungerar) till halshugga kungadömets försvar. Vad ska man säga utom dagens skämt, he, he, …

  https://www.moonofalabama.org/2019/09/us-ships-more-air-defense-systems-that-do-not-work-to-saudi-arabia.html#more

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here