Varför blir al-Qaida starkare under USA:s krig mot terrorismen?

3
1607

Final Countdown for Nusra Front Terrorists (a-lQaida in Syria) in Syria’s Aleppo.

Här har publicerats många artiklar som berört al-Qaida. Här en aktuell summerande artikel, översatt av CS. Den har skrivits som doktorsavhandling av Christian Taylor, doktorand, George Mason University. artikeln på engelska. På franska.

En tydlig svaghet med artikeln är att den inte alls behandlar det stöd med militär utbildning och vapen som al-Qaida fått av främst USA. Kanske låg det utanför avhandlingen eller vad som bedömdes som lämpligt att ta upp. Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal? Jag ger länkar till några andra artiklar om USA:s stöd under ”Relaterat”. Artikeln på engelska har massor av referenser. Några av dessa finns i denna artikel på svenska.


al-Qaida starkare under USA:s krig mot terrorismen.

Al-Qaida har rekryterat uppskattningsvis 40 000 krigare, enligt den ledande regeringsanknutna tankesmedjan Council on Foreign Relations (CFR) i USA. sedan den Osama bin Laden-ledda extremistgruppen attackerade USA den 11 september 2001. CFR.
Trots ett USA-lett globalt ”krig mot terrorismen”, som har kostat USA 5,9 biljoner dollar här, dödat uppskattningsvis 480 000 till 507 000 människor och mördat bin Laden, har al-Qaida vuxit och spridits sedan 9/11 och utvidgat sig från landsbygden i Afghanistan till Nordafrika, Östafrika, regionen Sahel, Gulfstaterna, Mellanöstern och Centralasien.

Sahel är en halvtorr gränszon i Afrika söder om Sahara och norr om de mer bördiga områdena söderut. Sahel sträcker sig österut från Atlanten genom norra Senegal, södra Mauretanien, Mali, Burkina Faso, södra Niger, nordöstra Nigeria, Tchad och in i Sudan. Större delen av Sahelregionen består av savann. (Wikipedia).

På dessa platser har al-Qaida utvecklat ett nytt politiskt inflytande – och i vissa områden till och med ersatt den lokala regeringen.
Så hur har en religiös extremistgrupp som i september 2001 hade färre än hundra medlemmar, kunnat bli en gränsöverskridande terrororganisation, trots att världens största militärmakt har haft som mål att utplåna den?

Enligt min (Christian Taylors) doktorsavhandling om al-Qaidas motståndskraft och andra forskares arbete blev USA:s ”krig mot terrorism” katalysatorn för al-Qaidas tillväxt.

Bin Laden och ”kriget mot terrorismen”

Som ett svar på Sovjetunionens invasion av grannlandet Afghanistan bildades al-Qaida i Pakistan 1988.
I decennier var det en liten, svag och oinspirerande rörelse. Bin Laden försökte bygga upp en islamistisk koalition av styrkor för att upprätta ett kalifat-en islamistisk stat över den muslimska världen – som styrdes med stränga islamistiska regler. Men så sent som 1996 hade han bara 30 krigare som var villiga att dö för saken.

I flera år försökte bin Laden slå sig ihop med sådana extremistiska grupper som Egyptens Ibn al-Khattab och den libyska islamistiska stridande gruppen, i hopp om att skapa en global islamistisk rörelse.
Dessa organisationer avvisade Bin Ladens förslag. De olika grupperna saknade en gemensam fiende som kunde förena dem i al-Qaidas kamp för ett islamiskt kalifat.

Då bytte Bin Laden strategi. Han bestämde sig för att inrikta sig på USA – det land som de flesta islamistiska terroristgrupper ser som fiende till islam- och göra det till sitt huvudmål.

År 1998 uförde al-Qaida framgångsrika attacker på de amerikanska ambassaderna i Tanzania och Kenya. År 2000 bombade det USS Cole, ett militärt fartyg som tankade i en hamn i Jemen, och dödade 17 sjömän.

Bin Laden hoppades att USA skulle svara med en militär invasion av ett område med muslimsk majoritet, och på så sätt utlösa ett heligt krig som skulle placera al-Qaida i spetsen för kampen mot dessa oheliga invaderare.
Efter att al-Qaida-manövrerade flygplan flugit in i World Trade Center och Pentagon, den 11 september 2001, och dödat 2 977 människor, fick Bin Laden sin önskan uppfylld. USA invaderade Afghanistan den 7 oktober 2001. Åtta månader senare invaderades Irak.

Hur al-Qaida växte
Islamistiska grupper och enskilda extremister strömmade till bin Ladens kallelse efter 9/11. Al-Qaida blev kärnan i en global våldsam islamistisk rörelse, till vilken närstående islamistiska grenar över hela Mellanöstern och Afrika svor sin trohet.

Samtidigt decimerade kriget i Afghanistan al-Qaidas kärnverksamhet.

Ledare dödades av drönare eller drevs under jorden. Bush-administrationen hävdade att de dödat 75% av al-Qaidas ledare. Bin Ladin och andra ledare sökte sin tillflykt till platser som de federalt administrerade stamområdena i Pakistan och Jemen – avlägsna områden som låg utanför de amerikanska styrkornas räckhåll.

För att undvika amerikansk upptäckt måste al-Qaida begränsa kommunikationen mellan de nyligen decentraliserade fronterna. Det innebar att gruppens globala ledarskap måste ha självbestämmanderätt för att kunna fungera relativt självständigt.

Bin Laden förväntade sig att al-Qaida-anslutna grupper skulle hålla sig till vissa kärnvärden, strategier och naturligtvis sträva efter att upprätta ett islamistiskt kalifat.
Men nyblivna regionala al-Qaida-ledare – som Abu Musab al-Zarqawi i Irak, Ahmed Abdi Godane i Somalia och Nasir al-Wuhayshi i Yemen – var tillräckligt självständiga för att följa en egen dagordning på de platser där de verkade.

Dessa grupper blev kända som al-Qaida Irak, al-Shabaab och al-Qaida på Arabiska halvön, bäddade in sig i den lokala politiska scenen. De började skapa förtroende, upprätta allianser och rekrytera krigare.
År 2015, när bin Laden dödades, bestod al-Qaida av ett nätverk av regionala kalifat. Idag sträcker sig området från Afghanistan och Pakistan till Nordafrika, Mellanöstern och bortom det.

Sekteriska skiljelinjer.
Al-Qaida på den arabiska halvön, med huvudkontor i Jemen, är en fallstudie i hur gruppen nu utövar sin makt mer lokalt.
Jemen har befunnit sig i inbördeskrig sedan 2015, då en Houthi-shiitisk beväpnad grupp förklarade krig mot landets sunnimuslimska regering.
Även om denna konflikt verkar sekterisk till sin natur, hävdar Jemen-forskaren Marieke Brandt att den till stor del handlar om politisk makt – nämligen den jemenitiska regeringens långvariga försummelse av Houthi-minoriteten, som befolkar norra Jemen.
Icke desto mindre såg al-Qaida – en sunni-terrorgrupp – politiska möjligheter i Jemens inbördeskrig.

Gruppen har uppförstorat religiösa oenigheter i kriget. Med hjälp av sin arabiska tidskrift, videor om att dö martyrdöden, poesi och populära sånger har al-Qaida gjort sig populära bland lokala sunniter och Jemens mäktiga sunni-stamledare. Den har också nästlat sig in i Jemens saudiarabiskt stödda regering och slagits tillsammans med sunnitisk stammilis för att anfalla houthierna.

Strategin har varit anmärkningsvärt effektiv för al-Qaida.
Al-Qaida i Jemen hade ett hundratal krigare på arabiska halvön vid grundandet 2009. De består nu av cirka 7000 krigare i Jemen, de flesta sunnier rekryterade från de områden som houthierna har försökt ta över.
De har placerat ut landminor och bomber över Jemen som har dödat hundratals människor, hållit journalister som gisslan och orkestrerade massakern vid Charlie Hebdo-tidningens kontor i Paris år 2015.
USA:s regering anser att al-Qaida på den arabiska halvön är den mest sofistikerade och hotfulla grenen av al-Qaida.

Anpassa taktiken, stå fast vid missionen.

I sina försök att anpassa sina metoder till den jemenitiska kulturen har al Quaida gjort en del misstag.
2011 försökte gruppen införa ett extremt strängt islamistiskt styre över två områden som den kontrollerade i södra Jemen. Al-Qaida införde stränga straff av den typ som är vanliga i Afghanistan, som att hugga av en tjuvs händer och förbjuda tuggandet av den centralstimulerande växten khat. Dessa extrema regler såg till att al-Qaida att kördes ut ur staden av sunnimuslimisk milis.

Nästa gång al-Qaida försökte göra sin politiska makt gällande på den arabiska halvön, över delar av Jemen som lämnats utan styrning i inbördeskrigets kaos 2015, styrde den inte direkt över dessa territorier. Snarare tilläts ett lokalt råd att regera enligt sina egna normer och sedvänjor. Och khatmarknaden behölls öppen.

Al-Qaida betalade också för offentliga tjänster som länge varit försummade, skolor, vatten och elektricitet – och på så sätt skapades effetivt en stat i staten.

Enligt den internationella krisgruppen International Crisis Group, en humanitär organisation, bidrog denna mjukare hållning till att få lokalbefolkningens acceptans. Detta i sin tur säkerställde att al-Qaida kunde fortsätta att använda Jemen som ett regionalt huvudkontor.

En liknande förändring från global till lokalinriktning har inträffat i al-Qaida-anslutna grupper i Somalia, Irak och Syrien.
Al-Qaida är inte längre den hierarkiska organisation som den var den 9/11, då den tog order av sin berömda, karismatiska ledare.

Men den är starkare och mer motståndskraftig än den var under bin Ladens tid. Och ”kriget mot terrorismen” har hjälpt, och inte skadat den.

Relaterat.
Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
USA hjälper ännu terroristerna i ISIS och bekämpar ryska styrkor i Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Nato-länder har exporterat vapen till terroristerna i Syrien. Vilka umgås Hultqvist & Co med?.
Syrien Silkway 170914Flygplan som kan frakta vapen från ”Väst” till Syrien
Vapen för 4 miljarder sänds av USA från Tyskland till rebeller och ökat krig i Syrien!
Utbildningen av terrorister i Syrien – CIA:s största fiasko?
IS och al-Qaida firar USA:s anfall och går till angrepp i Syrien
USA:s kongress vill inte stoppa stödet till ISIS och andra terroristorganisationer
200 000 döda på grund av USA-stödda angreppskriget mot Jemen.
Jemen: ISIS vapen kan spåras till USA:s regering – som söker kontakt med houthis!Politik


.

Föregående artikelJemens befrielsestyrkor slår ut oljefält i Saudiarabien, som har fullt med ”fina” vapen från USA, som skyller på Iran.
Nästa artikelRensa bort anti-demokratisk kultur!? Ersätt statyerna i Stockholm!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

3 KOMMENTARER

  1. Det riktiga namnet för al Qaida är al CIAda. Därför blir al CIAda starkare under USAs terrorsim. Det finns en annan terro outfit ISIS – en förkortning för Israeli Secret Intelligence Services. ISIS attacker ALDRIG sionisternas enhet israel. Kriget mot terror är i själva verket är ett terror krig utfört av de största statsterrorister historien skådat: USA och Israel.

    • Knappas något tvivel om att al Qaida, under vilket namn det vara må, är ett USA verktyg. För omkring tre år sedan skickade USA upp en mindre arme av IS krigare till områden kring Xinjiang. Det har bekräftats av både Rysslands och Kinas säkerhetstjänst men förtegs helt i Svenska MSM och statliga media. Kina spårade upp dom, deporterade dom eller internerade dom. Resultatet blev ett otroligt intensivt propaganda drev i Svenska media om ”brott mot mänskliga rättigheter”, ”en miljon i koncentrationsläger”, ”förtryck”, ”diktatur””, etniska och religiösa förföljelser”, och alltihopa är bara lögn. Hundratals journalister, stora media och diplomater har inbjudits att inspektera, men svenska media tiger om det och mörkar. För mig som föddes under WW2 är nazismen tillbaka, eller i varje fall dess propaganda.

  2. Knappas något tvivel om att al Qaida, under vilket namn det vara må, är ett USA verktyg. För omkring tre år sedan skickade USA upp en mindre arme av IS krigare till områden kring Xinjiang. Det har bekräftats av både Rysslands och Kinas säkerhetstjänst men förtegs helt i Svenska MSM och statliga media. Kina spårade upp dom, deporterade dom eller internerade dom. Resultatet blev ett otroligt intensivt propaganda drev i Svenska media om ”brott mot mänskliga rättigheter”, ”en miljon i koncentrationsläger”, ”förtryck”, ”diktatur””, etniska och religiösa förföljelser”, och alltihopa är bara lögn. Hundratals journalister, stora media och diplomater har inbjudits att inspektera, men svenska media tiger om det och mörkar. För mig som föddes under WW2 är nazismen tillbaka, eller i varje fall dess propaganda.

    Det är ännu mer intressant att iaktta den vidare bilden hur den amerikanska propagandamaskinen, driven av den djupa staten i USA, så intensivt försöker bekämpa detta systems verkliga fiende, Kina, speciellt i Sverige. Dreven mot kineser i den svenska statliga pressen och i den statligt stödda MSM pressen i Sverige har nått rena crescendot. Kina har upprepade gånger påpekat detta och framfört klagomål, men avfärdas massivt av propagandamaskinen som en ”enpartistat”, ”diktatur”, osv. och att man försöker tysta det fria ordet, ”yttrandefriheten” och ”pressfriheten”. Det går inte att glömma hur en liten radikal grupp för hundra år sedan i Tyskland även dom byggde sin makt på propaganda med identiska metoder vi idag upplever i Sverige. Precis som en gång i Tyskland ligger yttrandefriheten och pressfriheten huvudsakligen under kontroll av en viss gruppering. Lyckas vi inte bryta det kan resultatet mycket väl bli liknande som för 100 år sedan.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here