Rensa bort anti-demokratisk kultur!? Ersätt statyerna i Stockholm!

11
1865
Statyn på Gustav II Adolfs torg i Stockholm.

Journalisten Martin Aagård har en viktig opinionsbildande artikel i Aftonbladet Kultur utgående från beslut i Järfälla att ta bort ett konstverk som avbildar boken ”Kapitalet” av Karl Marx. Ab: Dags att rensa bort all antidemokratisk kultur.

Ett utdrag ur artikeln och några egna kommentarer följer nedan.

Martin Aagård (MA) skriver bland annat:
* Stockholm är fullt av konst som skapats av devota beundrare till blodbesudlade diktatorer
* Äntligen har frågan om problemet med offentlig konst som uttrycker antidemokratiska värderingar kommit upp på den politiska dagordningen.

Moderatledda Järfälla kommun har nämligen beslutat att plocka bort en målning av Lenny Clarhäll som avbildar ev av världens mest lästa böcker – Kapitalet av den epokgörande ekonomen och historikern Karl Marx. En filosof vars teorier lärs ut på samtliga svenska skolor och universitet. Något Järfälla kommun verkligen borde titta lite närmare på.

Tavlan tas bort eftersom den är ”en symbol för antidemokratiska värderingar” förklarar kommunstyrelsens ordförande Emma Feldman (M) och hejas på av sin partikollega i Täby.

Eva Ullberg. S-oppositionsråd i Järfälla


Stockholm stads statyer av blodbesudlade diktatorer.

Stockholm stad är full av konst som skapats av devota beundrare till blodbesudlade diktatorer. Tydligare uttryck för antidemokratiska värderingar är faktiskt svåra att hitta.

I Kungsträdgården avbildas Karl XII – en brutal diktator ansvarig för flera anfallskrig som dessutom raserade nationens ekonomi. Nästgårds tronar porträttet av envåldshärskaren Gustav II Adolf på torget som även bär hans namn.

Även om man rev dessa skamfläckar, för något annat kan man inte kalla dem i en tid då konsten ska stå i demokratins tjänst och minnet av den komplicerade historien utraderas, så återstår många monument över diktatorer i Stockholms innerstad.

En av de mest despotiska är Gustav III på Skeppsbron, men glöm inte Birger Jarl, krigsdrottningen Kristina, yttrandefrihetshataren Karl XIV Johan, religionskrigaren Gustav Vasa, den auktoritäre Axel Oxenstierna, Sten Sture den äldre, Karl XIII, sektledaren Olaus Petri, terroristledaren Engelbrekt och Karl X.

Så normaliserad är den antidemokratiska konsten i Stockholm att nazisten och Hitler-älskaren Carl Milles staty ”Gud fader på himmelsbågen” hälsar inkommande fartyg välkomna till staden.

Inget, jag säger inget, av dessa konstverk är förenligt med en konstsyn som säger att offentlig konst ska hylla demokratiska värderingar. Och det är glädjande att åtminstone moderata företrädare nu insett att de måste plockas bort. Ett flertal står dessutom placerade i direkt anslutning till riksdagen och regeringskanslierna, våra finaste demokratiska tempel. Emma Feldmans uppfattning om kommunfullmäktiges rum gäller naturligtvis än mer riksdagen: ”Alla ska känna sig trygga där”.

Men utrensningarna bör inte begränsas till att rasera några kungastatyer.

Även Nationalmuseum har en synnerligen vidrig samling antidemokratiskt tavelmåleri. Dessutom lättillgänglig för barn.

Främst tänker jag på Carl Larssons Midvinterblot som hyllar utomrättsliga avrättningar på sekteristisk grund. Den kan idag enkelt läsas som ett försvarstal för IS övergrepp. Varför ingen moderat hittills reagerat är ett mysterium. Men så normaliserad är den antidemokratiska konsten i Stockholm att nazisten och Hitler-älskaren Carl Milles staty Gud fader på himmelsbågen hälsar inkommande fartyg välkomna till staden.

Efter den modiga Emma Feldmans insats kanske det finns hopp om att den äntligen göms undan från allmänheten. (Slut på Aagårds artikel).


Mina kommentarer

Skolkade Du då skolan undervisade i ironi? OK, har du lärt läxan om du läst ovanstående.
Boken Kapitalet var en central inspiration för många som deltog i de nationella befrielserörelserna mot de västliga diktaturerna under kolonialismen, och vid befrielsen fran Tsar-diktaturen i Ryssland, i kampen mot nazismen av olika motståndsrörelser mot nazismen och fascismen från Japan.

Inte bara Emma Feldman i Järfälla är duktig. Även de ledare som tog över i Ukraina efter statskuppen i Kiev 22-23/2 var duktiga demokrater., liksom folk i USA Ukraina ”ersätter” anti-nazistiska och antiimperialistiska statyer med pro-nazistiska.

Sten Sjöström, Sveriges Radios Moskva-korrespondent rapporterar på radionyheterna omkring 26/8 2017 att ”I USA har man de senaste dagarna tagit ner flera statyer av framstående figurer på sydstatssidan i det amerikanska inbördeskriget. I Ukraina har man gått steget längre.

I Ukraina är arbetet med att riva samtliga statyer av sovjetledaren Lenin precis avslutat.
Det kan fortfarande vara så att det står någon enstaka Leninstaty på någon bakgård eller på något fabriksområde.
Men samtliga 1 320 Leninstatyer som fanns i det offentliga rummet är nu bortplockade, meddelade de ukrainska myndigheterna i veckan. Till det kommer ytterligare 1 000 monument av olika slag som idealiserade den sovjetiska diktaturtiden, de har också tagits ner. Det här är resultatet av en lag som antogs för två år sedan som förbjuder kommunistiska och nazistiska symboler och på det här sättet vill Ukraina fjärma sig från sitt sovjetiska förflutna.”…”Men förändringarna har inte varit okontroversiella. En opinionsundersökning i slutet av förra året visade att 41 procent av de svarande var för att riva alla Leninstatyer men 48 procent var emot. Att avskaffa samtliga sovjetklingande gatu- och stadsnamn var det bara 15 procent som var för; stödet för avsovjetiseringen var större i västra Ukraina än i östra”. (Slut Sten Sjöström)

Stefan Bandera.

’ I gengäld har man i Ukraina börjat resa statyer av nazistledaren Stepan Bandera och döpa om en del gator och torg efter honom vilket också väckt olika reaktioner.

Andrij Parubiy

Vid avtäckningen ovan framträdde talmannen Andrij Parubiy som har den näst högsta positionen i det land med vilket EU har undertecknat ett avtal om ekonomisk och politisk associering.
Parubiy har en biografi kantad av öppen aktivitet som en av de ledande figurerna bland ukrainska ultra-nationalistiska och direkt nynazistiska rörelser.


Ja, hur ska vi byta ut statyer i Sverige?

I ställer för statyn av Gustaf III kanske en samlingsgrupp av Mikael Wiehe, Sven Wolter, Jan Guillou, Sara Danius, Horace Engdahl och Jan Myrdal?
I stället för Karl XII kan vi väl ta Nobelpristagaren för fred Alva Myrdal, tillsammans med de andra kvinnliga fredskämparna Maj-Britt Theorin och Inga Thorsson?

Alva Myrdal

Gustav den andre Adolfs torg bör bli Alva Myrdals torg.

Och kanske Carl Bildt och Peter Hultqvist till häst med USA:s flagga i utsträckta armar i stället för statyn av Gustav II Adolf. (Ekonomitänk: Häststatyn finns redan – ersätt bara G II A med Bildt och Hultqvist).

Eller hur?

Leve historielösheten och dumheten!Politik

Föregående artikelVarför blir al-Qaida starkare under USA:s krig mot terrorismen?
Nästa artikelValet i Israel: mellan pest och kolera
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Mycket bra skrivet, Anders.
  Dumheten bland Järfälla-moderaterna står som spön i backen.
  Ja, vad kan man inte förvänta sig från det hållet=

 2. Likställer du målningen av Kapitalet (Marx) med Karl XII, Carl Milles staty, etc? Anser du att Marx var odemokratisk, det eftersom du buntar ihop Marx med konstverk som föreställer odemokratiska ledare, eller uppförda av konstnärer som hade odemokratiska åsikter?

 3. Karl XII favoritmusik Trumpetas ju ut över världen och Pompe(o) nr 4 är lika trogen sin husse som föregångarna. Intet nytt under solen med andra ord.

 4. Häpnadsväckande enfaldigt att försöka radera historien och göra om den efter dagens mode. Var tid har sina ideal och att försöka osynliggöra historiska personer eller händelser är enbart att öka fördumningen. Låt alla statyer vara en del av folkbildningen.

  • Alla??
   Undrar hur många Lenin-statyer det fanns som mest i Sovjetunionen, idag Ryssland, Baltikum och Östeuropa?
   Jag föreställer mig de tar bort hälften så är det ändå ett stort antal kvar.
   Jag tror också man måste göra skillnad på statyer. Alla är inte minnesmärken över en svunnen tid. T.ex. Lenin och Stalin-statyer är lika mycket propagandasymboler för kommunismen. På sin tid var de här statyerna viktiga redskap för centralmakten. Det var därför de här statyerna togs bort i Ukraina och delvis i Baltikum. Vid övergång till ”västlig” demokrati blev de alltför störande. I det konservativa Ryssland är det lite annorlunda därför där lever man med kommunismen som ett minne. Åtminstone tills nya generationer gjort att minnet vittrat bort. Men statyerna av Lenin och Stalin gör anspråk på att påminna om en svunnen tid, precis som kungastatyerna i Sverige som nämns i inlägget ovan?

   • Det finns en förteckning över Lenin- och Stalin-statyer på Wikipedia. Jag såg en av de största Lenin-statyerna i Dubna, som är en vetenskapsstad och ligger 10 mil norr om Moskva, för fyra år sedan. På sin tid stod Stalins staty mitt emot Lenin tvärs över vattnet i en bukt av floden Volga. Men den förstördes efter Stalins död.

    Jag har ingen statistik, men jag skulle tro att de flesta Stalin-statyerna förstördes under Sovjettiden.

    • Javisst ja, avstaliniseringen. Jag har nog läst om det men det är så mycket att ta in om man har dåliga förkunskaper så det är lätt och glömma delar av viktigheterna. Det finns en utförlig artikel på Wikipedia om Stalin. Jag skumläste lite där men kommunister på den här sidan kanske inte så gärna tar allt där till sig. Historien om Stalin är inte enbart en lovsång. Men något hade jag på känn. Därför satte jag Lenin först som den mest gällande av revolutionärerna.

     Greta Thunberg är en modern revolutionär av vår tid. Därför uppskattas hon på Global Politics. Jag tror hon varit på FN-högkvarteret i New York, USA och hållit någon form av känsloladdat brandtal. Greta talar om världens undergång och hela ekosystem kollapsar. En stundande massförintelse. Som att haft Jehovas Vittnen på besök. Den som inte ansluter sig kommer garanterat möta harmageddon. Det absoluta slutet i ett brinnande helvete.

     Problemet Greta ser verkar vara en tillväxtekonomi som inte klarar ’utmaningarna’. Vad vill Greta ha istället? En global planekonomi kanske?
     Om inte Greta redan är kommunist så kommer hon absolut bli det.
     I vilket fall som helst är Greta revolutionär. Hon är också både ung och kvinna.
     Inte undra på att Statstelevisionen, det mäktiga svenska vänsteretablissemanget samt media överlag är i ett lyckorus.
     Greta Thunberg är som nyligen född Messias som kommit för att rädda världen. Kanske också ett grundämne för en framtida staty?
     Som utvecklingen ser ut nu så tror jag framtidens statyer ofta kommer bestå av kvinnor.

   • Jag bodde i Sovjet och reste en hel del, bland annat tre gånger med sibiriska järnvägen, första gången bakom ett gigantiskt ånglok. Det är skillnad på statyer och propaganda, även om statyer kan användas som propaganda och det var precis vad Lenin-statyerna i Sovjet var. Precis som du säger, det är skillnad på på minnesmärken och propagandasymboler. Lenin bystar och statyer fanns överallt, på varenda offentlig plats, på järnvägsstationer och offentliga byggnader. Det måste ha funnits miljoner av dom. Bara i Ukraina lär det ha funnits 5,500 när Sovjet föll sönder. Proportionerar man det baserat på befolkningens antal skulle ha funnits omkring 40,000 Lenin statyer i Sovjet.

 5. I grunden är jag bilmekaniker och teknisk människa. Som sådan vet jag att moderna bilar aldrig blir veteranbilar. Som högst får de en kultstatus bland intresserade. Jag känner mig säker på det sistnämnda gäller dina förslag också. Statyerna på gamla kungar kommer länge stå kvar likt Volvo Amazoner och SAAB 2-takt bilar på allmänna motormuseer. Personerna du nämner blir ihågkomna bland intresserade. Och det är väl inget dåligt resultat det heller?

 6. Jaha, Kulturrevolutionen i ytterligare en repris. Mao Zedong talade om ”det fyra förlegade”. Det var gamla traditioner, gammal kultur, gamla vanor, och gamla idéer. Allt det skulle förstöras. Jämför med Sverige. Det är ju precis vad de svenska makthavarna och journalisterna driver idag, bara med lite olika retorik.
  https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_campaigns_of_the_Communist_Party_of_China
  https://en.wikipedia.org/wiki/Four_Olds
  Historien upprepar sig i Sverige, nästan identiskt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here