Valet i Israel: mellan pest och kolera

7
1531
Netanyahu och Ganz. Bild i Israel Times.

Denna artikel har skrivits av doktor Gunnar Olofsson, en av landets främsta experter på Israel och Palestina, som han besökt många gånger. Den har tidigare publicerats på Facebookssidan för Palestinagrupperna i Sverige. här.


Valet i Israel: mellan pest och kolera

Nyvalet i Israel har slutat med i stort sett dött lopp mellan huvudkandidaterna, sittande premiärministern Benjamin Netanyahu, högerpartiet Likud, och utmanaren Benny Ganz, nybildade högerliberala ”Blått och vitt”. Partierna får preliminärt 31 respektive 32 platser av totalt 120 i parlamentet (”Knesset”). Vågmästare blir nu Yisrael Beitenu (”Vårt hem Israel”) under sekuläre högerextremisten Avigdor Liberman (9 platser).

Netanyahu hotas av fängelse för korruption om han inte fortsätter som premiärminister, och erbjuder Ganz en koalition. Ganz vill bli premiärminister i så fall, och Netanyahu riskerar då att förlora sin åtalsimmunitet. Liberman vägrar stödja Netanyahu om denne inte släpper principen att religiösa judar skall slippa militärtjänst. Framför allt Netanyahu behöver egentligen de tillsammans ganska starka religiösa / högerextrema partiernas (utöver Liberman totalt 24 platser) stöd och har utlovat bosättarrörelsen långtgående annektering av ockuperade områden. Ganz har lovat mindre, ”bara” annektering av Jordandalen.

För palestinierna under ockupation har valet varit ett val mellan pest och kolera. Litet mindre eller litet mer annektering, samma förtryck, jordstöld och folkfördrivning, fortsatt militär ockupation, razzior, fängslanden av och mord på palestinier. För de runt 20% av palestinierna som är israeliska medborgare, och haft rösträtt i valet, handlar det om fortsatt liv som andra klassens medborgare – se förra årets ”Nationalstatslag” om exklusiv judisk utveckling i Israel och avskaffande av arabiska som nationellt språk – och valet har kantats av kampanj från Netanyahu mot den palestinska minoriteten som potentiella ”förrädare” och behov av övervakning av arabiska vallokaler m.m.

Netanyahu och Ganz. Bild inte i Israel Times utan hos Carlos Latuffe.

Paradoxalt nog verkar detta snarast ha stärkt det palestinska valdeltagandet, och arabiska ”Enhetslistan” får nu 13 platser i parlamentet. Något som, i samarbete med den annars mycket svaga israeliska vänstern, skulle kunna ge åtminstone något litet politiskt inflytande.

En ljuspunkt (?) är möjligen att den osäkra parlamentariska situationen knappast gör det möjligt för Netanyahu att gå vidare med någon större annektering av palestinska områden. Inte heller borde någon större kampanj mot Gaza vara möjlig, om inte den religiösa högern gör helt om. Men säkrast är väl att vila sig mot USA-presidentens, Donald Trump, favorituttryck: ”We will see what happens”.Politik

Föregående artikelRensa bort anti-demokratisk kultur!? Ersätt statyerna i Stockholm!
Nästa artikelRegelbundet solidaritetsarbete för Julian Assange pågår i Stockholm sedan ett år. Kom med!
Gunnar Olofsson
Gunnar Olofsson är kirurg och har flera gånger arbetat i Palestina. Han är ordförande i Borås Palestinagrupp och är en landets främsta experter på Israel och Palestina.

7 KOMMENTARER

  1. För Palestiniernas vidkommande är båda dessa herrar lika goda kålsupare. För övrigt spelar det ingen roll vilken marktjuv som sitter vid makten i apartheid israel. Palestinierna kommer att fortsatt berövas deras rättmätiga hem, egendom och land. Målet för marktjuvarna är ju ett stort israel , det sk Eretz israel, som sträcker sig från Syrien i norr till Nildeltat i Egypten. Marktjuven kommer att hänvisa till sin fastighetsmäklare till Gud och fortsätta rensa och fördriva Palestinier, stjäla ännu mer land och mark. Om man löser marktjuvar-problemet i MÖ så löser man värld fredsproblemet.

  2. Netanyahus syn på araber i allmänhet och palestinska araber i synnerhet är ju en välkänd komponent i konflikten.
    Gantz sägs ha kritiserade Benjamin Netanyahus beslut att hindra USA: s kongresskvinnor IIhan Omar och Rashida Tlaib från att komma in i Israel och sa att Omar och Tlaib skulle ha sett att Västbanken är ”det näst bästa stället” för araber i Mellanöstern.
    Ingen dålig beskrivning av tillståndet i regionen. Kanske dags att arabiska flyktingar söker sig till Västbankens välstånd och trygghet istället för att föda missbildade barn efter världssamfundets envetna spridande av demokrati bland Israels grannar. Vilket ställe som är bäst för för araber i Mellanöstern är väl enligt Gantz ganska självklart.

  3. Israel är nästan som Sverige…Hur man än i Israel försöker rösta bort skurken Netanyahu så sitter han kvar! Samma som i Sverige alltså, oavsett om vi väljer bort Löfven så sitter han kvar och driver andra partiers politik. Men han vill sitta vid köttgrytorna så länge som möjligt och berika sig själv medan Netanyahu vill undvika fängelse.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here