Regelbundet solidaritetsarbete för Julian Assange pågår i Stockholm sedan ett år. Kom med!

0
1002
Solidaritetsmöte för Julian Assange 29 juni 2019.

Denna artikel har nyligen publicerats på hemsidan för Folket i Bild Kulturfront. Föreningen publicerar en tidning som kanske inte alla läser än. Tidningen presenteras i separat senare artikel. FIB:s hemsida: Stöd solidaritetsarbetet för Julian Assange och yttrandefriheten!

Jag återpublicerar med tillägg om aktuella manifestationer nedtill.


Regelbundet solidaritetsarbete för Julian Assange pågår i Stockholm sedan ett år.

I juli förra året togs initiativ till solidaritetsmanifestationer för Julian Assange och yttrandefrihet, med polistillstånd efter ansökan från Stockholmsavdelningen av FiB/Kulturfront.

Vi hade tre manifestationer med tal på svenska, engelska och spanska, musik, sång och banderoller utanför Ecuadors ambassad, och en utanför Storbritanniens ambassad med flera appelltal. Ett tal på engelska överlämnades till ambassadens personal. Vi har även haft en manifestation utanför USA:s ambassad, som med polistillstånd får ske ungefär 200 meter från ambassaden.

I mitten av augusti förra året bildades nätverket ”Stödkommittén för Julian Assange” av ett tiotal föreningar: Folket i Bild/Kulturfronts Stockholmsavdelning, FiB-juristerna, Charta 2008, Swedish Doctors for Human Rights (SWEDHR), Cambio Foro Bolivia-suecia (Forum Bolivia-Sverige), Iraksolidaritet, Jemensolidaritet, Syriensolidaritet, Svensk-kubanska föreningen och Sveriges Fredsråd.

En ny manifestation i centrala Stockholm skedde vid juletid.

Arbetet tog rejäl fart ett par dagar efter det att Julian Assange 11/4 släpats ut från Ecuadors ambassad. Vi har sedan dess haft över tio manifestationer i centrala Stockholm, på Medborgarplatsen, Hötorget och på senare tid varannan lördag på Soltorget 30 meter från Sergels torg. Varje gång med tal, flygblad, talkörer och banderoller. Den kände australiensiske journalisten John Pilger, som träffat Assange flera gånger, har underrättats samt ett internationellt solidaritetsnätverket ”Support Assange and WikiLeaks Coalition (SAWC)” om vårt arbete.

Den 12 oktober kommer FiB-Kulturfronts Stockhomsavdelning att ordna ”Forum om hoten mot yttrandefrihet”, där ett av föredragen kommer att behandla Assanges situation.

Vi är endast 30–40 aktiva, och mycket få är unga. Våra osystematiska försök att bredda deltagandet med kända journalister och föreningar som Amnesty och PEN-klubben har hittills inte lyckats. Men PEN International och PEN Sverige har gjort bra uttalanden för Julian Assange.

FIB:s hemsida: Stöd solidaritetsarbetet för Julian Assange och yttrandefriheten!


Aktuellt

  • 26 september kl. 10:00-12:00 hålls ett möte i riksdagen med Julian Assanges pappa John Shipton.
    Det är en liten sal så alla kan inte komma dit. Inbjudan sker separat av riksdagsledamot.
    Arne Ruth kommer att inleda om yttrandefriheten.
  • kl. 12:15 samlas vi utanför riksdagen för en vandring med John Shipton. Då är alla välkomna!
  • Alla är varmt inbjudna till samkväm på Solidaritetshuset 26/9 kl 18, Tegelviksgatan 40 Barnängen, Norra Hammarbyhamnen
    Buss: 2, 57 el. 66 till ändstation Sofia eller Buss 2 och 66 till Barnängen.

Då kan du lyssna på Julians pappa och ställa frågor.

Något att dricka och förtära kommer att serveras till självkostnadspris.

Pressmeddelande skickas separat.

Arrangörer: Stödkommittén för Julian AssangePolitik

Föregående artikelValet i Israel: mellan pest och kolera
Nästa artikel”Jag stannar tiden” – prisbelönt filmupplevelse utlovas gratis.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here