”Jag stannar tiden” – prisbelönt filmupplevelse utlovas gratis.

2
1561
Gunilla Bresky med bild av Vladislav Mikosha

Gunilla Breskys film ”Jag stannar tiden”, är en berättelse från andra världskriget som inte liknar någon annan.

Den bygger på den ryske fotografen Vladislav Mikoshas dagböcker och och bilder. Han filmade striderna på Krim och vid Svarta havet. På äventyrliga vägar hamnade han i Hollywood, där han mötte berömda skådespelare som Ingrid Bergman och Cary Cooper. Han dansade en hel natt med ”Amerikas vackraste stjärna” Hedy Lamarr och han blev inbjuden till självaste Charlie Chaplin för en privat filmvisning.

(Chaplin vägrade att bli amerikansk medborgare. Han misstänktes vara kommunist och fick stora problem under 1950-talets McCarthyism och vägrades länge att lämna landet. När han så småningom fick resa ut för ett Londonbesök vid premiären av Rampljus (1952), vägrades han inresevisum till USA.)

När filmen visades på Independent-festivalen Telluride i USA skrev the Hollywood reporter att ” Gunilla Bresky har skapat en poetisk och visuell hyllning till Mikoshas verk, och förmedlar hans känsla av att vara på rätt plats vid rätt tid.

Den svenska berättarrösten som görs av skådespelaren Jonas Karlsson ger berättelsen ett extra värde”, skriver tidningens recensent och avslutar:

” Mikoshas bilder har enastående kvalitet och deras innehåll, så okänt för västerländska åskådare, förstärks av Breskys verk. Detta är ingen biografi över Mikoshas liv, utan en lågmäld, lyrisk och gripande film om kriget.”

”Jag stannar tiden” har visats och fått priser på många internationella filmfestivaler och fick också Tempo Documentary Award som ”bästa svenska dokumentär” 2014.

Plats: Södergården vid Medborgarplatsen, Götgatan 37, Stockholm

Tid: 25/9 kl 18-20. Kostnadsfritt.

Arrangörer: Svensk-ryska vänskapsföreningen och Folket i Bild Kulturfront, Stockholmsavdelningen.Politik

Föregående artikelRegelbundet solidaritetsarbete för Julian Assange pågår i Stockholm sedan ett år. Kom med!
Nästa artikelKritiken mot Greta Thunberg ökar med hennes kritik av etablissemangets passivitet.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Det är en utmärkt dokumentär! Ta chansen i morgon 25 september på Södergården 18:00.
  Sprid gärna vidare!
  Finns även som ”evenemang” på FB att sprida:
  https://www.facebook.com/events/829392234129190/
  Det visar sig att jag kan inte sprida till mina FB-vänner. Jag vet inte varför. Jag har tagit länken och klistrat in i deras flöden eller på Messenger!
  Jag hoppas att ni kommer och sprider!

 2. Rapport från deltagaren Barbro Kjelkerud: ”Jo vi blev väl c:a 65 st, och alla blev tagna av filmen det var en trevlig samling människor som var nyfikna och intresserade man kände av att de blev engagerade.
  Efteråt kunde vi njuta av piroger och rysk rödbetssoppa te eller kaffe. Olga Ivanova anmälde sig till mig för att ordna med förtäringen.
  Lioudmila Siegel hade lånat ut svart/vita bilder från kriget, som vi med häftmassa satte upp på väggarna. Lyckat…”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here