Ute bland gula västar i Paris i lördags

24
2110
Gula västar 181201. Bloggare fotar på Rue Rivoli

Först en ”ögonvittnesskildring” – av mig. Igår var jag i Paris fram till kl. 16.

Klockan 10 tog jag och hustrun tunnelbana från Louvren till Place de Gaulle (Place de l’Etoile) där Triumfbågen står, med syfte att nå en planerade manifestation där.
Men tåget stannade inte där och inte under de tre stationerna före och efter Triumfbågen – för att försvåra uppslutningen till protesterna.

Vi for tillbaka till Louvren och gick genom Tuileriträdgården i riktning mot Place de la Concorde där den stora paradgatan Champs-Élysées slutar knappt 2 km från Triumfbågen. Men det var avspärrat av polisen och omöjligt att komma fram. Gott om poliser (4000 var utkommenderade) och piketbilar. Vi gick ned på Rue Rivoli som går från Concorde och passerar Louvren. Där startade ett demonstrationståg med kanske ett par tusen personer med gula västar, dominerat av unga människor och utan synlig beväpning av något slag. Ganska många sjöng nationalsången Marseljäsen, annars var det tyst. En frågade oss om vi gillade Macron eller Melenchon, och den frågan var lätt att besvara.

Gula västar vid Triumpbågen.

Efter dem gick omkring 50-60 poliser med stora batonger, genomsynliga sköldar och ansiktsvisir. Varefter följde ett tiotal piketbilar och en större bil med vattenkanon.
Väl framme vid Concorde stoppades demonstranterna av polisen och piketbilar. Flera gick in på smågatorna, troligen för att ta sig till Place de Gaulle.
Polisens bilar släpptes förstås igenom avspärrningen på väg till Place de Gaulle.

Det gick inte heller för oss att få en taxi till Place de la Concorde eller till Place de Gaulle.

Min fru Siv Harriman filmar. (Avbrott, men vänta några sekunder.)

Vi var då tvungna att återgå till vårt program för dagen.


DN skriver på förmiddagen ”Under lördagen skadades minst 130 personer och över 400 greps i samband med demonstrationerna i Frankrikes huvudstad Paris, rapporterar AP.”Frankrike överväger undantagstillstånd för att stoppa upplopp. Frankrike överväger att införa undantagstillstånd för att hindra fler våldsamma upplopp, rapporterar Reuters. Samtidigt vädjar regeringens talesperson till de fredliga demonstranterna om att möta de styrande vid förhandlingsbordet”. DN: Frankrike överväger undantagstillstånd för att stoppa upplopp.

* Detta är en väldig seger för demonstranterna.*

DN skrev tidigare” Tårgasdimmor, stenkastning och kolsvart rök från brinnande bilar. Kaotiska scener utspelade sig på lördagen på avenyn Champs-Élysées, då hundratals aktivister i proteströrelsen Gula västarna intog Paris centrum för att kräva sänkt bensin- och dieselskatt – och president Macrons avgång.” DN: Många skadade i Paris i

Vidare ””Gula västarna” (gilets jaunes), har tagit sitt namn efter de gula varselvästar som alla franska bilförare enligt lag måste ha i bilen.

Första protesten organiserades för bara två veckor sedan via sociala medier och samlade en kvarts miljon emot höjda bensin- och dieselskatter. För en vecka sedan gick uppemot 100 000 ut i nya blockader och protester. Och i lördagens protest deltog minst 75 000 över hela Frankrike, varav cirka 5 500 i Paris. Minst 95 personer skadades. Fler än 263 personer greps.

Priset på diesel har ökat med 23 procent det senaste året och ligger nu på i snitt 1,51 euro per liter (ca 15,56 kronor), enligt AFP. Ökningen beror på stigande världsmarknadspriser, men omkring en tredjedel är också en följd av regeringens inledande höjning av bränsleskatten.

Skatten ska fortsätta att höjas, har Macron sagt, som en del i en större grön omställning – något som retat upp Gula västarna.

– ”’Men höjningen av bensin­skatten var bara droppen som fick bägaren att rinna över. Egentligen handlar det här om mycket mer. Det handlar om att det inte längre går att leva på en normal lön, när skatterna bara höjs hela tiden.”’

Senare rapporteras att 110 personer skadats och att 270 har arresterats.

Men Macron har också sänkt förmögenhetsskatten.

Klasspolitiken är klart. Ökade utgifter för vanligt folk, vilket drabbar de med låg inkomst och sämre ekonomi mest relativt sett, och mindre skatt för de rika. Arbetslösheten ligger på omkring 10 % och budgetunderskottet är 2,6 % av BNP. Detta är mer än i Italien (2,4 %), som kritiseras så av EU-byråkraatern. Men Frankrike är ett v EU:s två mäktigaste länder och behandlas på¨annat sätt. Macron är impopulär. I en opinionsundersökning i november stöds han av 27 %, Trump av 39 %. Putin stöds av 66 %, och tidningarn skriver stort om Putins minskade popularitet. Enligt en opinionsundersökning för någon månad sedan är har för första gången det franska främlingsfientliga och EU-kritiska partiet Nationell samling, tidigare Nationella fronten första gången gått om president Emmanuel Macrons La république en marche (LREM) i en opinionsmätning inför valet till Europaparlamentet nästa år Marin Le Pen populärare än Macron i Frankrike!

Min prognos.

Protesterna kommer att försvagas kraftig och ebba ut snart. En viktig orsak är skadegörelsen av en mindre grupp demonstranter. En annan orsak är att ett tydligt program, eller tydliga paroller saknas. Vidare saknas en tydlig ledning. Slutligen kommer regeringens förslag till förhandlingar att ha stor betydelse. Hoppas verkligen att jag har fel.

Flera olika Youtubeinspelningar finns:

Denna bild har redan omkring 600 000 visningar på söndag förmiddag.

Denna visar mer på polisaktioner.

Föregående artikelUSA och Ukraina vill stoppa TurkStream och Nord Stream 2. Ingen fri konkurrens här inte!
Nästa artikelDesinformation av rysk desinformation av Martin Kragh, misstänkt som samordnare i Integrity Initiative
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

24 KOMMENTARER

 1. Bra paroller saknas inte alls; ”stoppa den misogyna klimatpolitiken”, ”avslöja klimatbluffen”, ”förbjud skattehöjningar på nödvändiga konsumtionsvaror”. Mycket enkelt, och har den fördelen att de inte för in demonstrationerna på det destruktiva socialistiska spåret, så att allt spårar ur i ett träsk av ogenomförbara överbud. Håll det enkelt, och mot regeringens försök att lasta klimatbluffen på löntagarna.

 2. PM.
  Vilken klimatbluff? Det där är ju bara högerpopulistisk propaganda. Högerbluffen och deras populistbluffare har uppenbarligen infiltrerat dessa annars mycket sunda demonstrationer.
  Tyvärr får vi väl leva med att dessa obehagliga högergrupper sprider förvirring ett tag till, men vi skall nog avslöja dom.

  Macrons högerpolitik börjar bli uppenbar för Franska folket och nu väntar vi bara på att även Svenska folket vaknar.
  Jag var på en demonstration i lördags till försvar för strejkrätten och det verkar faktiskt som det börjar röra på sig lite i dom annars så handlingsförlamade svenska fackföreningarna. Fler och fler proteströster höjs mot sossepamparnas samarbete med regeringen för att angripa strejkrätten.
  Demonstrationen var i Göteborg och samlade kanske 500 deltagare, men GP vågar inte ens nämna den.
  En senare klimatdemonstration på samma plats med bara 50 deltagare skrev dom däremot om.
  Förhoppningsvis fattar fler och fler vilket jävla lögnaktigt propagandablad för överheten GP är.
  Detta då inte på något sätt menat att förringa klimatdemonstrationen som säkert var viktig, men än så länge är skillnaden i politisk sprängkraft mellan klimatfrågan och försvaret för strejkrätten stor.

  • Det var jag också, Anders Åberg! Men nere i Lund och Malmö. SKP fick demonstrera med våra banderoller i Lund men inte i Malmö. I Lund var vi ungefär 50 personer och det dubbla i Malmö. Det borde ha varit fler!!!! De som organiserade det var små socialistiska och marxistiska partier (inklusive ett trotskistiskt parti! Så vi är inte sekteristiska. Vi kan förena oss med andra partier och organisationer och åstadkomma något gemensamt).
   Här är SKPs strejksida: https://strejka.nu/

   Allt var bra – förutom en person som gick förbi och skrek att vi var landsförrädare.

  • Anders Åberg
   Jag har tidigare frågat dig (och även Anders R) om ni läst Jacob Nordangårds Rockefeller och klimathotet. Finns på http://www.jacobnordangard.se
   under menyn blogg. Länkar där går till artikelserien.
   Hittills har jag inte fått ngn reaktion vad jag märkt.
   Jacob påstår inget kategoriskt om klimatet utan redogör för hur eliterna utnyttjar den berörda miljöproblematiken för egna och helt andra syften än de flesta som enrolleras bland gräsrötterna. Han beskriver historiken från början och bidrar därför med en viktig allmänbildning som alla ärligt syftande opinionsbildare bör vara beväpnade med för att förhindra att de lockas att oavsiktligt bidra till en oönskad tyranni.

   (Artiklarna är publicerade på klimatupplysningen, men Jacobs research har inget med den organisationen att göra.)
   Hans research var solid och det gick därför inte att förhindra honom att få avhandlingen godkänd, men han frystes ändå ut med all sannolikhet av politiska skäl. Anders Wijkman( associerad med eliternas utvecklingsfientliga Romklubben) ryktas ha intrigerat mot honom.
   Rockefeller och den övriga angloamerikanska eliten har bråttom att skaffa sig världsherravälde innan deras rivaler i de mindre rika folkrika länderna hinner bli tillräckligt starka för att förhindra det. Observera att dessa superrika familjer är mer än villiga att göra kalkylerade förluster för att långsiktigt vinna spelet.
   Competition is a sin. Kortsiktig girighet som ett generellt drag hos såna monopolkapitalister förklarar inte politiska skeenden när världsherraväldet är det tilltänkta priset.

 3. Demonstrationerna riktar sig explicit mot den borgerliga frasradikala socialistiska politik som syftar till att höja skatten på löntagarna. Det är därför demonstrationen är sund. Forna tiders hammare och skära spelar däremot den ringa roll de numera spelar i verkligheten, det är också sunt. Gulagpartiernas attraktiosnkraft växer inte under klimathysteri.

  Alla prognoser om tipping points, meterhöjningar av havet, rusande temperaturer, jättestormar och nödvändigheten av socialistisk klimatdiktatur; allt är fantasifoster. Det finns 0,8 grads höjning av temperaturen som grafiskt missrepresenteras med branta stegringar om 45 grader, den är eventuellt associerad med en minimal ökning av en mikropartikel i atmosfären. I verkligheten är medeltemperatur, koldioxidhalt och havsnivå vågräta streck, och alla prediktionerna är totalt värdelösa. De betyder ingenting. Vi har inget fönster om tio år att åtgärda ingenting på, och det gör inget, därför att kineserna och indierna struntar i vår grönröda bjäfshysteri. Koldioxiden fortsätter att öka minimalt, havsnivåerna går upp en millimeter till, medeltemperaturen ligger still, som medelvärden brukar, de hysteriska kommer att hitta nya extremväder att lura oss med.

  Klimathysterin är en förevändning för monopol, högre priser, högre skatter och flyttar makt från löntagare till nyuppfunna improduktiva byråkratier där överprissatta ekonomer kan implementera sina påhitt. I allians med banker, partier, kommuner, landsting, stater och framförallt överstatliga diktaturer man inte ens låtsas välja.

  Den vänster som växte ur arbetarklassen för hundra år sen är numera en genomborgerlig rörelse riktad mot arbetarklassen. Det är arbetarklassen som sunt demonstrerar, mot grönröda stolligheter.

  • Att arbetarrörelsen gått förlorad är vi överens om, men det löjligt tvärsäkra snacket om klimatbluffen har fortfarande alla tecken på att vara en del i högerpopulisternas bluff. En bluff som, med hjälp av både klimatfrågan och invandrarfrågan, bedrägligt försöker framställa sig som ett alternativ till den vanliga högern med syftet att blockera verkliga folkliga alternativ och således förhindra ett återupprättande av arbetarrörelsen.

 4. Det finns ingen substans i klimatbluffen.

  Att genomskåda klimatbluffen är inte höger. Att genomskåda klimatbluffen är analysförmåga, kritiskt sinnelag, logiskt tänkande och dessutom i dessa dagar modigt.

  • PM
   Jag ser nu tydligt att du är en av flera medvetna förvillare. Ni verkar alla påfallande lika varandra, trots att ni kan vinkla både lite från höger och lite från vänster. Kontentan är dock alltid densamma. Skapa förvirring, kalla vänster för höger och höger för vänster, stoppa kritik av dom globala klimatförstörarna och få folk att skylla välfärdsproblemen på invandrarna. Allt för att förhindra alla försök till verklig kamporganisering, som är det enda som kan hota överheten.
   Hoppas att alla med sinne för rättvisa och människovärde lär sig avslöja vilka bedrövliga springpojkar för överheten ni i själva verket är.

   Detta betyder naturligtvis inte att vi skall avstå från att avslöja även socialdemokratin och deras hjälpredor, men högerpopulisterna är 2000 talets svar på sossebedrägeriet och syftet är detsamma;
   Se till att göra arbetarklassen tandlös, förvirrad och ofarlig för rikemännen!

  • https://www.rt.com/op-ed/445475-france-protests-hypocrisy-media/
   När våldsamma protester skakade Kiev 2013 slog västerländska analytiker och ledare snabbt sitt stöd bakom anti-regerings-revolutionen men efter veckor av Yellow Vest-protester i Frankrike har reaktionen varit helt annorlunda. Medan västerländska regeringar och kommentatorer fördömde den ukrainska regeringen med Viktor Janukovitj och uppmanade till att han svarade för demonstranternas krav för fem år sedan, fördömer de de franska demonstranterna och uppmanar president Emmanuel Macron, vars popularitet står på cirka 25 procent, att stå fast mot missnöjda medborgare.
   Den västerländska mediedekningen har också avvikit drastiskt med rapporter som beskriver franska demonstranter som rioters, medan ukrainska demonstranter beskrivs som revolutionärer. Den kontrasterande reaktionen har fått många att ställa frågan: Om en så kallad revolution får hända (och till och med applåderas) i Ukraina, varför inte i Frankrike?
   Den franska polisen slår hårt på de gula väst-demonstranterna i blodiga konflikter, då vattenkanoner och tårgas användes för att sprida enorma folkmassor, som svarade genom att kasta stenar på officerare. Omfattningen av kaoset har till och med orsakat att tjänstemän uttrycker farhågor om att proteströrelsen skulle kunna sprida sig till länder som Tyskland och Nederländerna. Oroade regeringstjänstemän och franska och europeiska politiska kommentatorer har begärt att ”rättsstatsprincipen”respekteras och att våldsamma demonstranter måste respektera de franska institutionerna.
   I Kiev, när demonstranter slog sönder bilar, skadade den offentliga egendomen och attackerade poliserna, hedrades de som hjältar. Lag och ordning var oroande för västerländska medier, som helhjärtat stöttade Maidan-rörelsen. På samma sätt föreslog västerländska ledare och kommentatorer när regeringstävlingar protesterade i Syrien 2011, att regeringens snabba störning gavs och gav moraliskt (och materiellt) stöd till anti-regeringsuppror under det efterföljande inbördeskriget som rivit landet ifrån varandra.
   Under ett besök i Argentina för G20-toppmötet i helgen, lovade Macron att han inte skulle erkänna någonting för banditer som vill ha förstörelse och oordning.
   På Twitter, klagade den franska politiska mogulen Bernard-Henri Lévy ut på demonstranter och anklagade dem för att leka med elden och kräver respekt för franska institutioner och den demokratiskt valda presidenten.
   Lévys anhängare påmind emellertid snabbt om att hans reaktion på protester i Ukraina var ganska annorlunda. Lévy, som var i Ukraina under Euromaidan-rörelsen, deltog aktivt, höll entusiastiska tal om protesterna. När Janukovitj störtades beskrev han det som ett ”historiskt nederlag av tyranni”.

   När protesterna nu är inne på tredje veckan, skakade andra Twitter-användare den patroniserande västerländska reaktionen mot anti-regeringsrörelser i andra regioner, med en som tyder på att kanske hundratals arabiska experter kunde träffas på fina konferenser för att försöka avtäcka orsakerna till detta fascinerande ”European Winter” -rörelsen.
   Någon sa det var dags att Irans president Hassan Rouhani uppmanar Macron att utöva ”återhållsamhet” och se till att ”yttrandefrihet och demonstration” respekteras i Frankrike.
   Våldsamma revolutioner och krav på regeringsförändringar är bra lösningar på kriser i länder långt ifrån västmaktens centrum och inflytande och leds av icke-kooperativa regeringar.
   När revolutionen känns i Paris, är Macron fortfarande fast besluten att upprätthålla en neoliberal och västcentrerad världsordning, är det tydligen en helt annan historia.

 5. ”På lördags protester i Paris ackompanjerades de fredliga demonstranterna av ’moderata rebeller’. I avvaktan på att få vapen från främmande makter så åstadkom dessa moderata rebeller skadegörelse”

  Dags att Ryssland, Iran, Kina och Venezuela skickar vapen, experter och förnödenheter till de moderata rebellerna. Revolutionen mot den brutala Makaroni regimen behöver all den stöd den kan få.

  https://www.moonofalabama.org/2018/12/the-french-people-reject-macrons-policies-how-long-can-he-survive.html#more

 6. Tidigare idag verkade det som att Macaroni backat från skattehöjningarna. De försöker säkert igen.

  Klimatpladdret maler på, dag efter dag, uppbackningen från klimattjänstemännen är hundraprocentig.

 7. Apropå klimatpladdret… Här en lektion för tvärsäkra ”aktivister”.. vänster eller högerglobalist-marionetter, som påstår sig kunna förändra klimatet på vår planet.
  Koldioxid (Co2) har minimal förekomst i atmosfären, faktiskt bara en smula högre än vad som krävs för att fotosyntesen ska fungera. Co2-halten är för närvarande mycket låg. Idén att vi skulle sänka koldioxidhalten vore skrattretande om den inte vore så farlig. Koldioxidmängden i atmosfären räknas i enstaka tiotusendelar. Den har eventuellt ökat från 3/10000 till 4/10000 på femtio år. Vårt verkliga problem i framtiden är nedisning av stora områden med början vid polerna, som vi inte heller kan göra något åt. Det beror på Solen och planetbanan. Den kan vi heller inte förändra.
  Vår obetydliga fossilförbränning kommer inte att påverka nästa istid. Ingen vet när nästa istid börjar om- ett tusen, eller om tiotusen år, eller om den kan försenas något av människors verksamheter.
  De långa istiderna är en funktion av variationer i planetbanan orsakade av gravitation från solsystemets jätteplaneter. Jordbanan varierar mellan mer eliptisk och mer cirkulär, under långa perioder förmår solen inte smälta is om sommaren, så isarna växer över århundradena. Jordens klimat drivs av astronomiska krafter helt utanför vår kontroll.
  https://www.youtube.com/watch?v=oYhCQv5tNsQ
  http://www.klimatupplysningen.se/2013/02/07/vad-stort-sker-det-sker-tyst/
  https://www.youtube.com/watch?v=ztninkgZ0ws&t=8s
  https://www.frihetsportalen.se/2013/08/ian-plimer-forklarar/

  Klimatcykeln är en återkommande svängning av den globala eller regionala klimatet. Dessa växlingar i atmosfärens och havsytans temperatur, nederbörden, mm kan vara kvasiperiodiska och förekomma/återkomma inom längre perioder. De är inte alltid perfekt periodiska vilket försvårar analysen av dess inverkan på klimatet.
  Ett välkänt exempel på cykel är El Niño Southern Oscillation, även kallad ENSO, som primärt påverkar havens yttemperatur utefter centrala och östra Stilla havet och den tropiska sydamerikanska västkusten, men inverkar på klimatet runt hela jorden.
  Några xempel på cykler finns här…
  https://www.klimatfakta.info/doku.php?id=klimatcykler
  https://sv.wikipedia.org/wiki/Kolcykeln
  https://water.usgs.gov/edu/watercycleswedish.html

  • Klimatpladdret står du och PM för här korpen. Lägg ner det. Vi är trötta på ert högerpopulistiska svammel.

   Nu handlar det om den första kraftfulla reaktionen i väst på det nyliberala högervansinnet.
   Jag förstår hur viktigt det är för högerpopulisterna att infiltrera en sådan rörelse och provocera och sprida förvirring så den inte eskalerar. Förhoppningsvis kommer det att misslyckas.

   • Korp har läst på, jag konfirmerar hans fakta. Det är ett enormt svaghetstecken hos frasradikala romantiker att de inte ens är intresserade av vetenskap.

    • Strunt! Det du påstår är att nästan alla klimatforskare, antingen inte är intresserade av vetenskap eller är mutade lögnare.
     Att sprida sådan uppenbar desinformation borde ha ett politiskt syfte om det nu inte är så att det mentala sammanbrott du yrar om har drabbat dig själv.

   • Den trötte Anders Åberg har gått på en rejäl blåsning. Han sprider desinformation om de ständigt pågående naturliga klimatcyklerna och påstår sig ha förmåga att ändra på
    dessa, tillsammans med en icke indetifierbar grupp som kallas ”nästan alla klimatforskare”.

 8. Det har förekommit demonstrationer mot Macron i framförallt i Paris under en lång tid. I stort sätt nertystat i västmedia och helt nertystat i Sverige. För att få information om dessa har man fått läsa på Russia Today. Möjligen kan man finna likheter mellan Macron och Napoleon när det gäller Macrons löjliga utrikesambitioner men när man kommer till Macrons inrikespolitik och hans troliga öde är likheterna betydligt större med Ludvig XVI. Den ohämmade liberalismen leder till samma förhållanden som under feodalismen men nu med en kapitalistisk adel. Denna kapitalism vill privatisera all offentlig verksamhet och ser gärna att staten beskattar medborgarna hårt så att deras privata monopol kan få maximalt betalt. Föraktet för arbetaren tar sig allt extremare former, inte konstigt att folk börjar vakna, det konstiga är att det tog sådan tid. Övertygad om att bränsleskattehöjningen endast var en samlande fråga som inte utgjorde grunden för protesterna och nu när Macron dragit tillbaka den får vi se hur det utvecklar sig. Tror att Macron avsätts innan nästa ordinarie val.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here